[TM] Timisoara noua

Started by MHN, January 18, 2014, 12:27:53 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MHN

Re-organizez board-ul din mers din Timisoara si pun pe un singur thread mai multe thread-uri deschise dar care au doar cateva postari. Aici vom discuta si vom pune update-uri DOAR cu cladirile NOI din Timisoara.




Proiect nou:
Park Plaza (Regim de inaltime maxim propus: 2S+P+17E)

Proiect vechi:
Willbrook Platinum Timisoara - Garden Plaza (Regim de inaltime maxim propus: 2S+P+25E)
(website construit in flash deci, pentru acces, click in urmatoarea secventa: Willbrook Real-Estate > Mixed-use > Willbrook Platinum in Timisoara - Garden Plaza)


Randari proiect nou (volumetrie si simulare foto):
Quote

















sursa


Randari proiect vechi:
Quote



sursa

Harry

Super! Insa care sunt sansele sa se realizeze?

MHN

Probabil ca la intrebarea aceasta ar putea raspunde doar investitorul.
Ce pot sa spun eu este ca, din ceea ce am urmarit, proiectul cel vechi a stat pe loc (neinceput) vreo 5 ani, investitorul fiind cel implicat in litigiul Cathedral Plaza din Bucuresti...

In ceea ce priveste noul proiect (probabil preluat de catre un alt investitor), in luna septembrie 2013 a fost obtinut de Certificatul de Urbanism de la primarie, pe baza caruia a fost demarat apoi un studiu de oportunitate.
N-am idee cat dureaza etapa asta.

Harry

Pacat ca in varanta 2 au taiat din etaje :(
daca e abia la studiul de oportunitate mai dureaza f mult :(

MHN

#4
[Timisoara] City Business Centre (CBC)
Proiect dezvoltat incepand cu anul 2006 de catre Modatim Investment (Ovidiu Sandor) si preluat din anul 2012 de catre NEPI

Quote
sursa

QuotePovestea unui business de familie: Milioane din imobiliare si confectii

La nici 40 de ani, timisoreanul Ovidiu Sandor este unul dintre putinii romani care au pariat pe piata imobiliara din tara, demonstrand ca se pot face bani si in alte orase in afara Bucurestiului. Fie ca este vorba de spatii de birouri sau de confectii, ModaTim ramane un business de familie, in care amintirile se impletesc cu cifrele, iar povestea continua cu fiecare metru patrat construit.

[...]

In total, cele cinci cladiri vor gazdui circa 3.000 de angajati si vor absorbi investitii de aproximativ 50 milioane de euro.
Dupa finalizarea acestora, compania condusa de Ovidiu Sandor va avea un portofoliu de circa 35.000 mp de birouri.
"Timisoara are o nevoie ampla de birouri, daca ne uitam la orasele secundare din Polonia, de exemplu. Cred ca dincolo de aceasta criza, Timisoara poate suporta circa 100.000 mp de birouri, chiar daca unii sunt centrali si altii periferici", este de parere Sandor.

Istoria unui business de familie

Fabrica de confectii ModaTim, cunoscuta anterior sub denumirea de fabrica Bega, a fost infiintata in anul 1959, iar dupa 1990 a fost privatizata, noul proprietar fiind familia Sandor. Pana in primavara anului trecut, fabrica a avut sediul in Piata 700, din centrul Timisoarei, insa ulterior a fost relocata in comuna Giroc, relocare ce a necesitat o investitie de circa 3,5 milioane de euro. Noul sediu al fabricii (foto) are o suprafata de peste 8.000 mp.
"Totdeauna am stiu ca va veni un moment cand fabrica va trebui relocata, era doar neclar cand se va intampla acest lucru. O varianta a fost sa vindem terenul, dar ofertele primite nu justificau relocarea, pentru ca erau foarte mici. Asa s-a nascut proiectul de birouri", povesteste Ovidiu Sandor.

"Am castigat cativa clienti noi si in acest an. Printre acestia se numara Hugo Boss (Germania) si Aquascutum (Anglia), dar nu mai putem atrage clienti noi pana nu crestem capacitatile de productie", spune Animona Hutu.
Printre cei mai mari clienti ai ModaTim se numara Jaeger, Escada si Burberry. Firma isi desfasoara activitatea intr-o hala cu o suprafata de circa 8.100 mp, spatiu in care se poate extinde cu inca 150 de angajati direct productivi.

[...]

Cat despre Romania, Sandor spune ca este o piata cu potential neexploatat, insa din pacate intrebarea este cat de exploatabil este acel potential.
"Guvernul ar trebui sa inteleaga ca lucrurile administrate in maini private functioneaza mai bine decat cele administrate in mainile statului. Ce ar trebui sa invete guvernul de la mediul privat este un cuvant numit outsourcing: cu cat vom plasa mai multe din activitatile administrative in maini private, cu contracte corecte, cu atat lucrurile vor merge mai bine", a incheiat Ovidiu Sandor.
sursa

MHN

#5
Quote
sursa

QuoteStrategia unui dezvoltator de birouri post-recesiune: Miza pe firmele locale

In toamna anului 2010, Ovidiu Sandor anunta ca a obtinut o finantare nerambursabila de aproape sapte milioane de euro pentru constructia celei de-a patra cladiri a proiectului City Business Centre, dezvoltat prin intermediul companiei ModaTim in zona Piata 700 din Timisoara. Investitia totala este estimata la 11 milioane de euro, iar cladirea va avea o suprafata inchiriabila de 9.500 mp, desfasurata pe sapte etaje, urmand sa fie livrata in iunie 2012. Miza o constituie firmele locale, care intentioneaza sa isi dezvolte afacerile in regiune.
,,Dintre cele aproximativ 25 de firme pe care proiectul le va gazdui, 75% vor fi IMM-uri locale din domeniul IT, dar si alte industrii inovative.
In total, aceste companii vor crea aproximativ 300 de noi locuri de munca in Timisoara. Fara finantarea europeana nu am reusi sa oferim conditii speciale IMM-urilor locale care vor fi gazduite in proiect si, mai mult, constructia celei de-a patra cladiri ar fi fost amanata", a declarat Ovidiu Sandor.

Dezvoltarea Timisoarei cunoaste trei etape, continua el. Primele doua au fost instalarea multinationalelor care au delocalizat productia in zona, in anii '90, principalul avantaj fiind forta de munca ieftina, iar cea de-a doua, implementarea unor centre de servicii si engineering in regiune, in special dupa 2000, accentul cazand atunci pe gradul ridicat de calificare a fortei de munca.
"Cea de-a treia etapa o reprezinta dezvoltarea unui business local solid, care sa asigure stabilitate si prosperitate regiunii, perioada la inceputul careia ne aflam. Pe aceasta etapa si anume cresterea afacerilor locale din regiune, mizam noi", subliniaza omul de afaceri.
Sandor estimeaza ca suprafata medie inchiriata de o firma locala va fi de aproximativ 100 mp, astfel incat suprafata totala dedicata IMM-urilor ar putea ajunge 1.900-2.000 mp, la care se vor adauga centrul de conferinta, cu o capacitate de 250 de persoane, si zona de birouri echipate, cu o suprafata de 500 mp.

Firmele locale din domenii inovative vor putea incheia contracte pe termen scurt, testand un concept nou fara a semna un angajament pe termen lung cu proprietarul. In plus, IMM-urile locale vor beneficia de un tarif cu aproximativ 30% mai mic decat pretul mediu de inchiriere practicat in City Business Centre, estimat in jurul valorii de 14 euro/mp/luna. In acest context, interesul firmelor nu a intarziat sa apara.
"Avem doua scrisori de intentie din partea a doua companii mari care activeaza in domeniul BPO (n.r: externalizare de servicii) si engineering. Discutii am inceput sa avem inca din toamna anului trecut cu mai multi potentiali chiriasi, atat companii internationale din domeniul IT, BPO sau enginneering, cat si firme locale din zona de servicii, proiectare sau IT", precizeaza dezvoltatorul.

In anul 2010, Ovidiu Sandor a incasat venituri din chirii de 2,6 milioane de euro, iar pentru anul in curs estimeaza venituri de aproape 4 milioane de euro. Pana in prezent, au fost livrate trei cladiri din proiectul City Business Centre, printre chiriasi numarandu-se companiile: Alcatel, Wipro, Microsoft/Ciao, PwC, Unicredit Bank, Deloitte si Autolive.
sursa

MHN

#6
Quote
sursa

QuoteCea mai mare tranzactie cu birouri din afara Capitalei: Sandor a vandut proiectul din Timisoara sud-africanilor de la NEPI

Ovidiu Sandor a vandut proiectul de birouri City Business Centre din Timisoara catre fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI), valoarea tranzactiei putand ajunge la peste 90 de milioane de euro. Sandor va ramane administrator al complexului si va fi responsabil cu dezvoltarea a doua cladiri ce vor fi livrare in 2012 si 2013.

Pachetul majoritar de actiuni al ModaTim Investment S.A. si ModaTim Properties S.A., cunoscute pentru dezvoltarea proiectului City Business Centre (CBC), a fost preluat de fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI), a anuntat dezvoltatorul timisorean. Valoarea tranzactiei ar putea ajunge la 92 de milioane de euro, NEPI platind in prima faza 16,55 milioane de euro pentru cele trei cladiri finalizate.
Ovidiu Sandor, cel care a dezvoltat pana in prezent trei cladiri din City Business Centre, va continua sa asigure, pana in 2015, administrarea proiectului si se va ocupa de dezvoltarea corpurilor D si E, programate spre livrare in urmatorii doi ani.
Intregul proiect City Business Centre va include cinci cladiri de birouri cu o suprafata inchiriabila de 43.000 mp, investitia totala fiind estimata de Ovidiu Sandor la 50 de milioane de euro. Pana in prezent au fost livrate trei cladiri, cu o suprafata inchiriabila de 25.000 mp si un grad de ocupare de 90%.
Constructia celei de-a patra cladiri, o investitie de 11 milioane de euro, a inceput in primavara anului trecut, iar livrarea este estimata pentru luna iunie. In acest context, veniturile din chirii pe care Sandor urma sa le obtina in acest an se ridicau la aproape 4 milioane de euro.
Tranzactia a fost intermediata de compania de consultanta Jones Lang LaSalle, care a reprezentat proprietarul. Alaturi de Jones Lang LaSalle, la incheierea dealului au participat si companiile NNDKP, care a asigurat consultanta juridica si PricewaterhouseCoopers (PwC) pe partea de consultanta financiara si fiscala.

"Succesul acestui complex de birouri a atras mai multe oferte de la jucatori internationali importanti in ultimii 3-4 ani. Ca o prima tranzactie institutionala semnificativa pe piata de birouri din afara Bucurestiului, vanzarea CBC este importanta pentru aceasta piata in evolutie, demonstrand existenta cererii investitorilor pentru proiecte regionale, cu conditia ca acestea sa fie cu adevarat «prime» si dominante", a spus Troy Javaher, managing director pentru Jones Lang LaSalle in Romania.
Printre chiriasii City Business Centre Timisoara se numara Alcatel-Lucent, Microsoft, Autoliv, Visma Software, Wipro Technologies, Raiffeisen Bank sau BCR. Numarul persoanelor care isi desfasoara activitatea in City Business Centre Timisoara depaseste 2.000.
Informatiile despre tranzactia dintre NEPI si Ovidiu Sandor au aparut inca din toamna anului trecut, valoarea dealul fiind estimat de surse din piata la 40 de milioane de euro. In plus, la finalul anului trecut, NEPI a atras 40 milioane euro de la actionari si investitori in cadrul unei majorari de capital, banii putand fi utilizati pentru potentiale achizitii in Romania sau rambursarea unor imprumuturi.

Pe piata spatiilor de birouri, NEPI a preluat la finalul anului 2010 cladirea de birouri Floreasca Business Park. Dupa preluarea proiectului din Timisoara, NEPI detine 50.000 mp de birouri finalizati.
NEPI este primul fond de investitii imobiliare listat la Bursa de Valori Bucuresti, pe segmentul de piata creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) si de la Londra, pe segmentul AIM.
sursa

MHN

#7
QuoteCum a transformat Ovidiu Şandor în cinci ani o fabrică de textile din Timişoara într-un proiect de birouri vândut cu circa 90 mil. euro



Un antreprenor timişorean a semnat cea mai mare tranzacţie imobiliară a ultimelor 12 luni, renunţând la proiectul cu cinci clădiri de birouri dezvoltat în capitala Banatului.

În septembrie 2006 punea "piatra de temelie" la prima clădire a proiectului de birouri City Business Center din Timişoara, iar cinci ani mai târziu a reuşit să semneze un contract estimat la circa 90 de milioane de euro pentru vânzarea a trei imobile finalizate şi alte două aflate în curs de dezvoltare.
Aşa ar suna un rezumat al tranzacţiei semnate ieri dimineaţă, departe de Timişoara, de către omul de afaceri Ovidiu Şandor, acţionar al grupului Moda-Tim, care a vândut cel mai mare parc de afaceri din afara Capitalei fondului sud-african de investiţii NEPI, cel mai activ investitor imobiliar de pe piaţa locală din ultimii ani.
Dezvoltatori români care au reuşit să obţină zeci de milioane de euro pe proiectele de birouri construite sunt foarte puţini.

Cum a făcut Şandor?

Şandor a început să investească în piaţa imobiliară ca urmare a moştenirii primite de la tatăl său, cel care a condus timp de 20 de ani fabrica de confecţii Moda-Tim, pe care a ajuns să o controleze în 1997, la momentul privatizării.
Fabrica era situată în Piaţa 700, o zonă semicentrală a Timişoarei, dar Şandor, care a preluat conducerea în 2005, a decis să relocheze activitatea în sudul oraşului, unde sunt realizate şi în prezent articole de îmbrăcăminte pentru branduri ca Escada sau Bur­berry.
Antreprenorul a finalizat clădirile pe rând - prima în 2007, a doua în februarie 2009, a treia în noiembrie 2010, iar în acest an se pregăteşte de finalizarea celui de-al patrulea imobil -, şi a atras în spaţiile create cea mai mare parte a corporaţiilor active în Ti­mi­şoara, de la bănci precum BCR, UniCredit sau Raiffeisen la companii multinaţionale ca IBM, Microsoft, Vodafone sau Wipro.
Clădirile existente au o suprafaţă închiriabilă de 25.000 de metri pătraţi şi un grad de ocupare de 90%, iar în luna iunie urmează a fi livrată cea de-a patra clădire. Toate cele cinci corpuri vor avea în momentul finalizării o suprafaţă închiriabilă de 43.000 de metri pătraţi, iar Şandor şi-a asumat să rămână în companie până în 2015 pentru a administra afacerea.

"Încheierea acestei tranzacţii ne va permite să ne lărgim orizontul urmărind noi oportunităţi de investiţii", a declarat Şandor, fără a oferi informaţii referitoare la valoarea tranzacţiei.
Surse apropiate afacerii spun că NEPI ar urma să obţină un randament de circa 9%, în euro pe an, ca urmare a acestei achiziţii, iar nivelul mediu de închiriere a spaţiilor din City Business Center este de aproximativ 13 euro/metrul pătrat lunar, similar cu cel al clădirilor din zone semi-centrale din Bucureşti.
NEPI a anunţat aseară pe Bursă detaliile financiare ale tranzacţiei: pentru clădirile existente a plătit un preţ de 16,5 milioane de euro şi şi-a asumat creditele în curs ale firmelor Modatim Investments şi Modatim Properties, cu o valoare cumulată de 29,2 milioane de euro.
Pe de altă parte, celelalte două clădiri de birouri care vor avea o suprafaţă de aproximativ 20.000 mp trebuie finalizate cel târziu până la 30 septembrie 2014 şi sunt "subiect al unui preţ maxim de tranzacţie de 46 de mi­lioane de euro". Astfel, valoarea cumulată a tranzacţiei ar putea depăşi 90 de milioane de euro.

De unde a avut timişoreanul bani?

Fabrica de confecţii Moda-Tim reprezenta la începutul anilor 2000 un business anual de circa 7-8 milioane de euro, care realiza profit net în fiecare an. Cu toate acestea, investiţiile de zeci de milioane de euro în acest proiect nu puteau fi susţinute fără credite bancare, iar un prim credit important a fost obţinut în 2008 de la Investkredit, care a oferit la acea vreme un credit de 28 mil. euro pentru refinanţarea primei clădiri din cadrul proiectului, dezvoltată deja, precum şi pentru etapele ulterioare de construcţie.
Ulterior, în 2009, Moda-Tim a schimbat finanţatorul şi a împrumutat 10 milioane de euro de la BCR pentru realizarea celei de-a treia clădiri, în timp ce imobilul aflat acum în construcţie a fost susţinut printr-o finanţare europeană nerambursabilă de aproximativ 5 milioane de euro şi un nou împrumut de la BCR de 10 milioane de lei.

Cine este cumpărătorul?

NEPI este o companie imobiliară condusă la Bucureşti de Martin Slabbert, un sud-african care a lucrat la Deloitte şi strânge bani pentru investiţii în România de pe bursele din Londra şi Johannesburg, iar anul trecut a listat compania şi la Bursa de Valori Bucureşti.
În 2009 şi 2010 NEPI a mai realizat două achiziţii record, plătind 63 mil. euro pentru centrul comercial European Retail Park din Brăila şi ceva mai mult de 100 mil. euro pentru proiectul de birouri Floreasca Business Park din Bucureşti.
Ulterior, compania s-a axat mai mult pe dezvoltarea propriilor centre comerciale, în Braşov, Ploieşti sau Bucureşti, portofoliul în curs de realizare fiind de aproximativ 150 de milioane de euro.

Cine a consiliat

Ovidiu Şandor a fost asistat în această tranzacţie de către consultanţii imobiliari ai firmei Jones Lang LaSalle, casa de avocatură NNDKP şi firma de audit PricewaterhouseCoopers, în timp ce NEPI colaborează tradiţional cu avocaţii de la Reff & Asociaţii şi firma de consultanţă imobiliară Colliers.
sursa

MHN

#8
QuoteDescoperire arheologică de excepţie pe şantierul City Business Center

Ecluza canalizării apei din străvechea cetate medievală a Timișoarei a fost descoperită în locul unde trebuie așezată fundația celeia de-a cincea clădiri din primul ansamblu de birouri de clasa A din Timișoara, City Business Center, aflat în apropierea Pieţii 700. La finele acestei săptămâni arheologii de la Muzeul Banatului au fost chemați după ce excavatoarele  care săpau fundația au dat din nou peste vestigii arheologice.

La fel ca și în cazul celorlalte patru clădiri, în pământ s-au descoperit părți din zidurile fostei cetăți medievale iar pe viitor se caută soluții pentru ca vestigiile să poată fi admirate de toată lumea. "Am găsit fundații ale zidului cetății Timișoarei și imediat am chemat specialiștii de la Muzeul Banatului ca să facă săpăturile arheologice care se impun. Am început deja să discutăm cu arheologii și cu autoritățile de la Direcția de Patrimoniu a județului pentru a găsi cea mai bună soluție de conservare și prezentare a descoperirilor noastre. Ne-am arătat disponibilitatea de a integra în proiectul clădirii de birouri și de a conserva și arăta o parte din ele în zona pietonală sau într-un lobby al clădirii", ne-a spus Ovidiu Șandor, managerul proiectului City Business Center. Potrivit arheologilor ecluza medievală e unică în România.
sursa

^^

Quote

sursa

MHN

#9
QuoteEcluza (unică în România) [..] va compune un "puzzle" în aer liber



Fostul stăvilar al străvechii cetăți a Timișoarei,  singura utilitate publică de acest fel conservată perfect în Europa, și care a fost descoperit la baza uneia din clădirile de birouri de clasa A din ansamblul City Business Centre, începe să fie mutat. Este ca un joc de puzzle: peste 100.000 de piese ale stăvilarului (cărămizi, bârne) vor fi demontate atent, strămutate și asamblate în altă parte.



În urma săpăturilor efectuate în această vară la fundaţia celei de-a cincea clădiri din cadrul City Business Centre, au fost descoperite o serie de vestigii, printre care un stăvilar construit in secolul XVIII de către administrația habsburgică, foarte bine conservat, folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului. Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii.

Procesul, ce se va întinde pe mai multe luni, este implementat pe baza recomandărilor experților avizați de Ministerul Culturii și sub atenta supraveghere a arheologilor Muzeului Banatului. Soluția de valorificare a vestigiilor, prin scoatere la suprafață și expunere într-un spațiu public ce va crea un adevărat muzeu în aer liber, este unică în zona de vest a țării.  ,,Una din cele mai complexe operațiuni va fi demontarea și reconstituirea propriu-zisă a stăvilarului, compus din peste 150.000 de elemente unice. Este vorba despre un puzzle uriaș ce va fi demontat și reconstituit, operațiunea de salvare fiind în egală măsură complexă și spectaculoasă. Cel târziu, la finalizarea clădirii E, în primăvara anului 2015, stăvilarul va putea fi admirat în toată splendoarea sa, într-un veritabil punct muzeografic în aer liber, îmbogățit cu o documentație științifică realizată de specialiști din cadrul Muzeului Banatului. Vom adăuga pe harta Timișoarei un mic, dar interesant punct de atracție, redând orașului un fragment din istoria sa care altfel ar fi rămas îngropat și necunoscut ", subliniază Ovidiu Șandor, administratorul proiectului.



Stăvilarul, așa cuma  fost el găsit, se află în pânză freatică, ceea ce face ca, odată ce a fost descoperit, elementele sale constructive să fie supuse degradării din cauza contactului cu apa și aerul, dar și din pricina unor incidente obiective, precum înfundarea canalizării orașului din această vară și deversarea produsă în zona sitului, analizele realizate arătând iminența unui atac bacteriologic asupra lemnului. "De aceea, soluția de scoatere la suprafață a vestigiilor, conservare și reconstituire este salutară pentru punerea în valoare a întregului ansamblu", explică Ovidiu Bozu, coordonatorul echipei de arheologi și specialist în cadrul Muzeului Banatului. O altă etapă importantă va fi restaurarea și conservarea tuturor pieselor ce alcătuiesc stăvilarul. Această etapă va dura aproximativ șase luni, fiecare scândură, piatră și cărămidă urmând să treacă prin mâinile experților restauratori.

Operațiunea se va finaliza cu remontarea tuturor pieselor orginale ale stăvilarului,  în noul amplasament din Piața 700 ce va permite accesul publicului la vizitarea importantului vestigiu.
Întregul proces va fi realizat de o firmă abilitată de către Ministerul Culturii. În plus, va fi realizat un film documentar despre întregul demers și despre istoria stăvilarului.
sursa


Animatie cu proiectul de mutare a sitului arheologic

http://www.youtube.com/v/VHX4u3HjhfY

MHN

Conform anuntului de pe site-ul primariei TM din data de 14 Martie 2014, s-a trecut la etapa a II-a:

PUZ "Complex Park Plaza"
Regim de inaltime: 4 Corpuri Hmax = 40m / S+P+9E si 1 Corp Hmax = 72m / 2S+P+17E
Amplasament: Calea Aradului, nr 1 (wikimapia)
Beneficiar: Park Plaza SRL
Proiectant: Melvin SRL

Mobilare urbana propusa:
Quote
primariatm.ro

Harry


MHN

Avand in vedere denumirea, complexul si hotelul ar putea reprezenta o investitie directa sau o franciza afiliata grupului PPHE, care de prin anul 2000 face parte din grupul Carlson Rezidor Hotel Group.

Inca o randare, prezentata in cadrul documentelor de volumetrie din etapa a II-a:
Quote
primariatm.ro

MHN

CBC/E cu o zi inainte de V-Day 2015:
Quote
Mai multe imagini pe forumul RATT, by doppler

MHN

Se demonteaza o macara de langa CBC/E (cea de-a V-a cladire):
Quote

Mai multe imagini pe forumul RATT, by Doppler