News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Sistemele de incalzire a imobilelor in Romania

Started by alecu26, September 16, 2019, 02:19:34 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

yetiman

M-am uitat dupa cateva instructiuni de instalare centrale termice.

Nu este un spatiu de siguranta definit. De exemplu, la un anumit model scrie ca distanta laterala este de minim 5 mm (5 milimetri  :D ), dar se recomanda 50 mm. Sus si jos e mai ,mare.

@TibiV - Exista un volum "de siguranta", dar nu se refera la pozitionarea centralei ci la volumul MINIM al incaperii in care este montata. (de exemplu NU se poate monta in camara)
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

dr4qul4

Suntem offtopic de prea multe posturi (astava fi ultimul la mine), dar sper ca nu avem colegi de forum care si-au "incorporat" centralele termice.
Facand o paralela cu obiectul principal al forumului, centralele termice individuale sunt masinile pe motorina, sistemele electrice de incalzire sunt cele electrice, iar CET-urile sunt ca transportul in comun.

PS. Cat ziceai ca te-a costat gazul ala in ultimele 12 luni? Pe mine (3 camere, 2 persoane, izolat interior-exterior) m-a costat cam 2800 lei intretinerea (cu totul). :)). Dar trebuie sa recunosc, am CET-ul la 2km in linie dreapta, asa ca temepratura apei este destul de mare.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

cristi5

#17
Apropo de incredere, stiu un bloc in Baia Mare unde la inceput (la debransarea de la reteaua orasului) si-au pus centrala de bloc, apoi s-au certat, au pus centrale de scara, apoi s-au mai certat odata si si-au pus fiecare centrala de apartament.

Pt mine e un simbol al Romaniei capitaliste.

Cristi N

N-as zice ca suntem 100% off-topic, poate ar trebui un topic nou ceva mai specific de genul termoficare/incalzire centralizata, etc pentru ca cel putin in Bucuresti va trebui obligatoriu facuta o alegere legat de ce strategie vrem sa avem. Sunt o multitudine de variante de la centralele de apartament, apoi de bloc sau de cartier, dupa care avem sistemul actual si in final, din categoria SF varianta cu pompe de caldura sau apa geotermala. Cei din Beius au facut o chestie foarte misto: link

cristi5

Pai asta spun ca merge facuta chestia asta *fara* zacamant de apa termala. Forezi mai jos si va fi mai cald decat la nivelul solului. Bagi un agent lichid pe acolo si cu o pompa de caldura aduci la temperatura dorita.

Cand se fac unele case noi in Suedia vine intai o foreza. Raman niste tevi flexibile care ies din pamant. Apoi vin constructorii si fac casa in jurul lor.

Io

#20
Cristi, n-ai sa faci o gaura de 2500 m (Beius) cu o foreza ...
Ce descrii tu ca se face la casele alea e fie foraj pentru studiu geo in constructii fie (mai probabil) foraje pentru pompe de caldura aer-apa sau apa-apa.
E foarte diferit de ce este la Beius sau la Oradea unde exista zacaminte de apa epitermala de 32-42 Grade Celsius situate mai aproape (Oradea, Tinca) sau mai departe de suprafata (Beius). Care la rindul lor sint diferite de zacamintele geotermale islandeze ale caror temperaturi (si presiuni, e foarte important) sint atit de mari incit sint folosite pentru generare de electricitate, ceea ce la noi nu se poate.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

Cristi N

Stiu ca si cei de la Therme se lauda ca folosesc apa termala, acolo e o solutie asemanatoare cu cea de la Beius sau ce au facut?

dr4qul4

In Nordul Bucurestiului exista un zacamant de apa geotermala. E destul de adanc 2-3000 m adancime. Am aflat de el prin liceu. Se pare ca au existat/exista si cateva proiecte prin care se folosea apa termala pentru incalzirea unor cladiri.
Pana sa apara Therme am crezut ca era profa nebuna :lol:
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

Io

#23
Nu prea stiu eu ce e pe sub Bucuresti, nu s-a invatat la scoala pe vremea mea. De auzit am auzit tot felul de traznai, asta-i drept.  :D
Banuiesc ca se foloseste apa epitermala dintr-o pinza sau dintr-un acvifer de medie adincime, undeva sub 3000 de metri. Sub Bucuresti dar mai aproape de sol sint identificate cel putin inca alte 2 pinze freatice (apa rece aici) situate la citeva zeci/sute de metri adincime.
Sint surse disparate (si de credibilitate stiintifica nu intotdeauna "perfecta" - ca sa nu-i spun altfel) care spun ca e identificat undeva in zona de Nord, Mogosoaia - Snagov (?) un acvifer termic mai important din care ar extrage cei de la Therme. Imi pare rau, nu stiu mai multe.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

nirolf

Am un prieten care și-a construit casă acum câțiva ani în București și a folosit sistemul "suedez" aparent: 2 puțuri (nu mai știu adâncimea, dar nu foarte mare) legate la o pompă de căldură. Are încălzire și răcire prin pardoseală (vara răcește casa plătind doar curentul consumat de pompa care plimbă apa prin instalație). Aerul intră în casă prin conducte cu filtre, iarna aerul care intră este încălzit de cel care iese. Iarna zicea că își încălzește casa de 200+ mp cu cât plătea la bloc 4 camere. Izolație cu celuloză.

Însă la implementare s-a chinuit și a fost nevoit să studieze singur foarte mult și a căutat prin toată țara până a găsit firme care să îi livreze ce vroia (pompa de căldură, unitatea de control, izolație). Se pare că nu găsești oameni/firme care să se bage la "avioane" d-astea, toată lumea face doar "polistiren de 10 și centrală pe gaz".

Io

^^^
Nirolf, eu am urmarit cu atentie si cu mult interes ce si-a facut Buhnici. Ok, e overnegineered ce a facut el acolo dar mi-a parut foarte misto si cu multe idei interesante. Sint foarte curios despre comportarea in timp a casei respective (si a tipului astuia de constructie rezidentiala), am inceput sa adun informatie la tema pentru un proiect personal de viitor.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

dr4qul4

Din ce stiu, e un acvifer destul de important. Profa (de turism) ne spunea ca Ceausescu vroia sa incalzeasca tot Otopeniul cu apa geotermala.
Sunt multe articole in presa despre aceasta "comoara", dar nu stiu cat este adevar si cat exagerare.
Pe de alta parte, cei de la Therme nu ar fi investit atat daca nu ar fi fost un sambure de adevar. Ei se lauda ca tot complexul este incalzit folosind apa geotermala, si tind sa-i cred. Am fost la Therme cand afara erau -15 grade si inauntru era foarte cald. Nu am vazut sa aiba vreo centrala termica acolo si de termoficare nu poate fi vorba. Tot complexul este din sticla asa ca pierderile sunt pe masura. daca ar incalzi electric, costul ar fi enorm, iar inauntru s-ar simti ca bate vantul de la atata ventilatie. Asa ca singura explicatie ar fi ca se foloseste apa geotermala. Pe site se lauda cu "o autonomie energetica de peste 320 de ziel pe an". Asadar, produc si curent electric din energia geotermala? Sau au pe undeva si panouri solare?
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

Europiu

@Io: da, m-am gândit că la colocatari e originea problemei. E păcat, într-un fel, că regimul trecut a reușit să compromită total absolut orice formă a ideii de "făcut ceva împreună" în afara altor colectivități decât prietenii de o viață.
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

Io

#28
^ La Therme aproape sigur e vorba despre un zacamint de apa termala, nu incalzesti o asemenea constructie cu curent ca trimit actionarii hitmen dupa tine  :lol:

Uite ca-mi vin in cap acum niste chestii:
- Paradisul Acvatic de la Brasov cum e incalzit? E colosal sa stai afara in apa calda dupa ce s-a intunecat si esti rupt dupa o zi de schi si sa te uiti la luminile orasului si ale Poienii. Incercati, o sa va placa;
- am vazut in Tirol in mai multe locuri astfel de bai, unele mai misto decit altele (Zillertal, Solden-Langenfeld, Zell Am See etc) si uite ca nu mi-am pus intrebarea de unde au apa calda. LE - Vorbim totusi despre vai de munte situate la altitudini comparabile cu cea a Sinaii ...
La unele insa am observat o chestie foarte desteapta, (pe dl Tiriac l-am auzit vorbind despre asa ceva la Bucuresti): patinoar artificial cuplat cu piscina. La Zell am See cel putin chiar stai in slip linga piscina (iarna, da?) si prin peretele vitrat vezi antrenamentul echipei de hockey pe gheata aflata la nici 30 m de tine in aceeasi cladire! In definitiv e logic: ca sa faci gheata aia extragi caldura din apa, caldura pe care poti foarte bine sa o folosesti ca sa incalzesti cealalta parte a cladirii!
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

Ionut

V-am facut thread dedicat. Puteti vorbi despre optiunile pentru incalzirea cladirilor, in Bucuresti si in orice oras din RO. Puteti vorbi si de rezidential si de office. Dar va rog, strict despre incalzire, nu productie electricitate acasa si alte subiecte. Problema cu thread-urile dedicate este ca se poate face offtopic foarte usor si dupa aia iese o varza totala. Dar daca discutati strict despre incalzire, e OK.