News:

Educația pentru riscuri în trafic, lecțiile suedeze!

Main Menu

Drumul Expres DEx Satu Mare-Suceava

Started by NGC, September 12, 2019, 11:49:39 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Feri

Ceva mai detaliat:

Quote,,Am identificat alături de echipa mea cea mai bună soluție și singura, de altfel, care ne poate garanta că lucrările vor începe efectiv și că vom avea o rută alternativă funcțională pentru traficul de pe DN17. O variantă ocolitoare pentru care folosim o parte din vechiul studiu de fezabilitate, aceleași avize, la regim de drum național, dar de trei ori mai ieftin", a declarat șeful administrației județene, care a adăugat că finanțarea centurii Gura Humorului va fi asigurată prin Programul de Transport 2021-2027.

El a dat asigurări că acest proiect este realizabil și este exact ce trebuie pentru a decongestiona traficul în acest oraș.

Gheorghe Șoldan a precizat că mai mult, această variantă va putea fi transformată ulterior în autostradă, când vor fi finalizate toate procedurile și se va da drumul și la finanțarea pentru A14, Autostrada Nordului, din care face parte varianta ocolitoare de la Gura Humorului.

,,Prin acest proiect nu pierdem nimic, dar câștigăm timp prețios. Ani de zile s-a tot așteptat, s-au făcut planuri și studii, dar problema traficului pe DN17, zona Frasin – Gura Humorului - Păltinoasa, a rămas. Blocaje interminabile, nervi, timp pierdut. Realitatea este că A14 se află încă în faza studiilor de fezabilitate", a mai spus Șoldan.

Președintele CJ Suceava a amintit că varianta pentru centura Gura Humorului propusă de vechea administrație costă astăzi, dacă se face o actualizare, peste 700 de milioane de euro, iar finalizarea tuturor etapelor pentru demararea finanțărilor proiectului Autostrăzii Nordului va mai dura câțiva ani. ,,Județul Suceava nu mai poate aștepta atât și nu ne mai permitem să rămânem cu problema asta ani de zile. Eu nu îmi doresc să ies în următorii ani în fața sucevenilor arătându-le o hartă cu autostrăzi desenate și să explic cât de minunat va fi... cândva! Eu vreau să vin cu soluții.  Și le-am găsit", a declarat președintele CJ Suceava. El a mai precizat că pentru acest proiect are acordul politic de la premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, iar finanțarea de aproximativ 200 de milioane de euro, fără TVA, va fi asigurată prin Programul de Transport 2021-2027.
Sursa

mateisn

A mai dat si cateva detalii mai tehnice:

QuoteGheorghe Șoldan a prezentat și datele tehnice ale noii centuri Gura Humorului, care va avea o lungime de 8,180 km și o lățime de 13,9 m. Profilul va fi de drum național, cu două benzi de circulație, cu 3,5 metri lățime pe sens, plus acostamente și benzi de încadrare 2x (1,5 m+0,25), conexiuni cu DN17 și DN 2E prin sensuri giratorii la Păltinoasa și Frasin,  un kilometru de bretele de legături cu DN17 și DN 2E, patru poduri/pasaje/viaducte, cu o lungime totală de 5.234,6 metri, fiind incluse și toate măsurile de protecție a mediului și siguranță rutieră.

Aceeasi sursa din MonitorulSV

tom_sawyer

#752
Semiprofil pe autostrăzi de munte. SF-ul a propus această platformă de 23,5 m:




De asemeni, CNAIR zice că ar avea în vedere modificarea normativului astfel încât să se poată amenaja 2+1 alternativ pe semiprofil. Deocamdată nu au pus nimic în dezbatere publică.

@Ionut
Dacă s-a stabilit că va fi DN, cred că ar trebui mutate mesajele începând de la #744 pe topicul local dedicat, avem acolo informația adunată:
https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=2954.0

pista_bacsi

Quote from: alexa_adrian2001 on January 30, 2025, 02:26:46 PMbuna intrebare ca nici mie nu mi-e clar, ce fum alb a iesit? ca se face ceva? pai nu facem DX de Sv - la SM? sau facem cum vrem si DX si DN si A...ce mai conteaza, drum sa fie.

Eu ma bucur sa vad un proiect deblocat printr-o solutie care va decongestiona un oras. Eu chiar vreau sa ii felicit pentru reducerea costurilor astfel deblocand executia. Daca va fi nevoie de mai mult se poate construi ulterior.

tom_sawyer

#754
De pe facebook-ul lui Gh. Șoldan:

Etapa 1 - profil drum național
Etapa 2 - profil autostradă complet




Powered by API/PUM imgur uploader

AdrianB1

Nu sunt inginer in drumuri si poduri, am lucrat un pic in constructii dar alt fel (energie), asa ca intreb ca sa stiu: daca la sol poti face un half profile si apoi il largesti ca sa il faci autostrada, ce faci pe viaducte? Mai ales ca prin albie vor fi viaducte, faci unul care va fi pe viitor unul din sensuri pentru A si apoi mai faci inca unul paralel pentru al doilea sens? De ce insista pe denumirea de DN si nu half-profile de autostrada? Ca nu e acelasi lucru, sunt viteze de proiectare diferite, limite de panta diferite.

Archi

Quotefaci unul care va fi pe viitor unul din sensuri pentru A si apoi mai faci inca unul paralel pentru al doilea sens?

Da, exact asa. Aici e cea mai mare economie, lucrarile de arte sunt reduse cantitativ la jumatate. La umpluturi nu e asa mare economie, sunt cele mai ieftine lucrari oricum, adesea se alege a se ridica terasamentul pentru toata platforma inca din primul stadiu half profile fiindca e cea mai ieftina parte din lucrare. Consolidarile si debleele pot fi iarasi facute pentru versiunea finala, ca sa nu mai trebuiasca intervenit si reconsolidat inca o data.

Cand vine upgrade-ul la autostrada se vor dubla viaductele, tunerurile, podurile. Se vor face nodurile la capat si se va asterne structura rutiera pentru inca un sens. De obicei etapa 2 vine si cu reasfaltarea primului sens, astfel incat la final nu se va observa diferente intre sensul nou si cel vechi.

AdrianB1

Multumesc pentru informatie. Dar mi-ai trezit alta curiozitate: daca terasamentele sunt asa ieftine, in loc sa se faca toata platforma si sa se asfalteze doar o jumatate nu ar avea sens sa se faca ambele sensuri, complet, si sa se ingusteze doar pe viaducte sau in tunel, daca e vreunul acolo? Ar fi un soi de 2+1 paralel, cu 2 benzi pe terasament si 1 pe lucrari de arta, iar costul ar fi apropiat de half-profile. Nu am vazut nicaieri solutia asta, dar nici nu am vazut prea multe locuri (abia vreo 50 de tari).

ovicor

Cred ca la partea fara lucrari de arta asfaltul e scump, de aici economia la HP. Pe de alta parte, un terasament neprotejat se degradeaza si atunci poate e mai bine cum zice @AdrianB1.

Archi

@AdrianB1 Pai depinde. Evident ca daca ai 10 km legati fara structuri pe lungime atunci merita asfaltati si deschisi traficului. Ideea de HP functioneaza exact acolo unde mare parte din proiect sunt lucraile de arta, aici la Gura Humorului este exemplu foarte bun. De exemplu daca am 500 de metri pod, apoi 500 de metri terasament si mai apoi inca 500 de metri pod si asa mai departe acei 500 de metri de terasament sunt prea scurti cat sa conteze, asa ca se mentine HP.

Da terasamentele neprotejate se pot degrada in timp, dar chiar si asa merita. Eventuale reparatii in etapa 2 ar fi relativ rapide si ieftine. Nu-s expert dar cred ca exista si metode de a proteja terasamentul altele decat asfalt, semnificativ mai ieftine. Poate un strat de pamant vegetal de cativa centimetri care sa fie scos in etapa 2? Sunt curios acuma, o sa caut. Sau poate stie cineva cum se mai poate proteja pe termen lung un terasament in afara asfaltarii.

M_Z

@Archi nu poti sa faci terasamentul complet si doar o cale circulabila. trebuie sa evacuezi apa de pe carosabil si pe partea aceea.

orientativ gasiti in PD162 profile transversale tip pentru executia hp. dar e cazul ideal.

hp are multe variabile care il influenteaza. nu e ceva standard aplicabil peste tot. trebuie gandit pas cu pas pe intreg traseul.

https://romaniafaragropi.ro/wp-content/uploads/2015/08/PD-162-2015-redactarea-2-Normativ-privind-proiectarea-autostr%C4%83zilor-extraurbane.pdf?x30085

am dat link la o revizie neaprobata dar in care profilele se vad  mai bine si sunt neschimbate fata de editia 2002.

executia rambleelor in intregime nu e fezabila. umpluturile se degradeaza mult in timp mai ales cele din pamanturi argiloase (cam ceva avem noi mai peste tot in tara) iar impermeabilizarea lor implica niste costuri mari in raport cu beneficiul. solutii sunt dar trebuie sa stii clar pentru cati ani de asteptare prevezi acea solutie. si la noi cum e o volatilitate mare in deciziile de dezvoltare a infrastructurii ajungi sa cheltui niste bani care raman aruncati pe fereastra.
singurul motiv pentru care poti justifica realizarea in intregime a umpluturilor si implicit niste costuri suplimentare pentru impermeabilizare si scurgerea apelor este imposibilitatea de a face aceste lucrari ulterior.

tom_sawyer

Un exemplu de semiprofil este în Slovacia, autostrada D3, de la Svrčinovec la frontiera cu Polonia.

M_Z

au ales sa faca firul dinspre vale si consolidarile complet. invers fata de exemplul din PD162.
este exact economie pe viaducte si tuneluri. dar la ce succesiune e acolo economia e clara.

@tom_sawyer meriti o bere. ai gasit un exemplu perfect.

tom_sawyer

#763
Satu Mare-Oar, guvernul propune alocarea a zero lei anul acesta (credite bugetare), deși licitația e direct execuție (cu evaluarea tehnică finalizată)?! ???

Mai confirmă cineva?

Johnny1711

Mi se pare o prostie monumentală să nu vrei să faci drumul expres Oar Satu Mare având în vedere ca și maghiarii o să aducă autostrada la Csenger în 2 ani de zile