[CT] Reabilitarea si extinderea plajelor

Started by Harry, December 23, 2013, 11:38:34 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dr4qul4

Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

De la SPIRI DRONE: Reducerea eroziunii costiere, Plaja Olimp, Lot 7

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

milo1981

autoMinder - aplicație de management a parcului auto

milo1981

Zona Venus / Jupiter / Neptun / Olimp
Proges 2020 - 2024




Powered by API/PUM imgur uploader
autoMinder - aplicație de management a parcului auto

TibiV

#304
De la CristianTod:

- Costinesti 30 Martie

- Stadiul lucrărilor în cadrul procesului de înnisipare a plajelor din #costinesti . #infrastructura
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

TVlad

#305
Pai asta nu e innisipare ci pietruire. Eu credeam ca o sa faca citeva diguri submerse, discrete, pentru stavilirea eroziunii si o sa completeze cu nisip pe la mal, de unde a fost indepartat in ultimii 20 de ani.

Sa vedem ce-o iesi dar optimist nu prea sint. Parca vad ca aduc un nisip colturos in locul celui fin de odinioara. Ma rog, e un pas inainte fata de situatia actuala cu bronz stil sopirla printre pietre dar dupa atita efort si atitia bani cheltuiti, asteptarile sint mai mari.

A propos, nu stiu daca s-a mai discutat: pina la urma care e cauza eroziunii? Vreun dig construit mai recent (25 -30 de ani) pentru portul Agigea care sa fi perturbat curentii marini si transportul aluviunilor?

milo1981

#306
^

Asta e planul:
Link

QuoteReinnisipare plaja, pe o lungime aproximativa L=2 550 m, cu o latime minima de 75 m
autoMinder - aplicație de management a parcului auto

TibiV

Tot de la CristianTod: Stadiul lucrărilor în cadrul procesului de înnisipare a plajelor din #costinesti #infrastructura (filmare din 19 mai 2024)

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

tom_sawyer

#308
S-au format gropi care formează curenți ce predispun la înec:

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/continua-tragediile-de-la-malul-marii-un-tanar-de-23-de-ani-a-murit-inecat-in-statiunea-neptun-avertismentul-salvamarilor.html

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/animatie-grafica-cum-s-a-inecat-turistul-din-alba-care-a-zfentat-salvamarii-toata-ziua.html?utm_source=referrer&utm_medium=cross_extern&utm_campaign=Hotnews

A mers până la geamandură, o zonă periculoasă, cu gropi marine, formate după lărgirea plajelor, lucrări care au modificat drastic relieful subacvatic, în urma escavărilor.

În Mamaia sunt gropi de circa trei metri adâncime, în Eforie au până la șapte metri iar în Neptun şi 12 metri.

În astfel de locuri se formează curenți de adâncime puternici. Cel mai probabil, un astfel de curent l-a prins şi l-a tras într-o groapă şi pe turistul din Alba. Când nu l-a mai zărit, soţia sa a dat alarma.

Deocamdată, pe nici o plajă nu s-au luat măsuri de avertizare, iar mulţi nu ştiu că există zone periculoase.

Răzvan Mateescu, biolog Institutul de Cercetări Marine Constanța: ,,Este necesar ca să fie măsurate adâncimile mult mai des, iar dacă apar aceste gropi trebuie semnalate pe plajă prin diferite panouri se semnalizare."

Scafandrii spun că din cauza acestor gropi se formează cei mai periculoşi curenţi, cei de tip rip, care te trag în adânc şi în larg.

În acest caz, cel mai bine este să înotaţi în paralel cu malul, şi nu spre larg sau spre mal. Cel mai sigur este să luați în seama avertismentele și să nu intraţi în apă atunci când este arborat steagul roşu.

Specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine ,,Grigore Antipa" din Constanța au atras atenția de mai multă vreme că relieful subacvatic este într-o continuă schimbare din cauza lucrărilor de lărgire a plajelor.

Primele gropi au apărut în Mamaia, unde plaja a fost înnisipată în urmă cu 7 ani. De-a lungul timpului, aici, fundul mării s-a nivelat datorită curenților, dar încă mai sunt zone în care scafandrii au găsit gropi de 3-4 metri adâncime, foarte aproape de mal. Tot în apropierea țărmului, la Eforie și Neptun, în zonele nou înnisipate, salvamarii au semnalat zilele acestea gropi care au și 12 metri adâncime.

Până acum, însă, autoritățile nu au luat nicio măsură. Nu există panouri de semnalizare pentru că, oficial, nicio autoritate nu a făcut cercetări în acest sens. Cei de la institut spun că este de datoria celor de la Apele Române să scaneze zona apropiată țărmului și să măsoare adâncimea apei. Rezultatele ar trebui să fie comunicate celorlalte autorități, pentru ca în cele din urmă zonele care pot fi periculoase să fie semnalizate.

TVlad

#309
Pe cind si la noi astfel de panouri pe plaja?








Powered by API/PUM imgur uploader


Pentru noi autoritatile considera ca e suficienta obedienta oarba, nu informarea cetateanului si apelul la liber arbitru.
Nu preventia ci pedeapsa e prima optiune.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rip_current

Pe romaneste i se zice "resac" iar sapatura se mai numeste "excavatie" nu "escavatie", cum scrie ziaristul ProTv...


Exista modele matematice pentru studierea eroziunii si proiectarea corecta a digurilor si celorlalte mijloace de protectie. Nu e admisibil sa apara astfel de gropi decit daca proiectarea sau, mai degraba executia, a fost facuta gresit. Nu putem da vina pe hazard.

milo1981

autoMinder - aplicație de management a parcului auto

TibiV

De la CrstianTod: Stadiul lucrărilor în cadrul procesului de înnisipare a plajelor din #costinesti #infrastructura

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

milo1981

autoMinder - aplicație de management a parcului auto

milo1981

autoMinder - aplicație de management a parcului auto

milo1981

autoMinder - aplicație de management a parcului auto