[CT] Reabilitarea si extinderea plajelor

Started by Harry, December 23, 2013, 11:38:34 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry

#30









Harry

#31









Harry

#32













Harry


Harry


Harry


Harry



Harry

Reprezentanţii companiei olandeze Van Oord au anunţat că lurările deja demarate de reabilitare a plajelor pe sectoarele Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud vor fi finalizate până la începutul verii viitoare.
Proiectul prevede reabilitarea digurilor existente, construirea unor pinteni perpendiculari pe coastă, construirea unor diguri emerse şi a unor diguri submerse si bineînţeles extinderea suprafeţelor de plajă cu 60 de metri spre larg.
Piatra spartă folosită la fundaţia digurilor provine din carierele de piatră din judeţul Constanţa, în timp ce pentru coronamentul digurilor se folosesc blocuri din beton mult mai eficiente decât stabilopozii.
Dacă olandezii termină lucrările până în vară, în schimb consorţiul Italiano-Austriac Porr Bau au anunţat că lucrările de reabilitare a sectorului Mamaia Sud vor începe luna viitoare şi se vor finaliza abia în toamna anului viitor.
Nisipul pentru lărgirea plajelor urmează a fi adus de la 12 km larg cu ajutorul unor tuburi speciale, aceasta fiind o variantă mult mai ieftină comparativ cu soluţia iniţială ce prevedea aducerea de nisip din Dunăre cu ajutorul barjelor.













Harry


dr4qul4

Or fi austriecii profesioniști in constructii , dar cum să-i pui sa reabiliteze plaja?
Nu m-ar mira sa nu termine deloc anul viitor pe motiv ca au fost valuri prea mari, alge prea multe si Dunarea prea mica. In schimb olandezii nu vor avea probleme. Poate doar daca îngheață marea la iarna să-i surprindă.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

ashbird

lasa ca si Porr nu sunt chiar asa de habarnisti ..e diferenta de la o plaja la alta. . intradevar olandezii sunt profii ...dar nici austriecii nu sunt mai prejos.
Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

Harry

Compania olandeză Van Oord care are la Constanţa în desfăşurare proiectele de reabilitare costieră a sectoarelor: Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord şi prelungirea digului de larg din Portul Constanţa, a anunţat calendarul lucrărilor pentru sectoarele Tomis Nord şi Tomis Centru.
Procesul de înnisipare va fi demrat în decembrie 2014 pe sectorul Tomis Nord şi în ianuarie 2015 pe sectorul Tomis Centru.
Pe parcurul lucrărilor vor fi utilizate 243.000 tone de piatră pentru digurile submerse, 699.000 tone de piatră pentru digurile emerse şi 3.700.000 m3 de nisip. Piatra va fi adusă din 3 cariere dobrogene: Cerna, Nicolae Bălcesu şi Sibioara. Coronamentul digurilor va fi realizat din acropozi de beton, mult mai eficienţi decât clasicii stabilopozi.
Pe sectorul Tomis Nord se vor efectua 3 diguri emerse - aflate deja în lucru, un dig submers finalizat şi se vor folosi 810.000 m3 de nisip.
Pe sectorul Tomis Centru se vor efectua 2 diguri emerse aflate deja în lucru, un dig submers şi se vor folosi 600.000 m3 de nisip.
Pe sectorul Tomis Sud se vor efectua 3 diguri emerse, un dig submers şi se vor folosi 775.000 m3 de nisip.
Nisipul va fi adus din larg de la distanţa de 12 km şi de la adâncimi de peste 20 de metri.
Pentru înnisipare va fi folosită draga auto-refulanta "Utrecht". Aceasta va extrage nisipul de pe fundul mării şi prin intermediul unor tuburi îl va aduce în zona costieră pentru amenajarea plajelor. Suprafaţa de plajă va fi extinsă spre larg cu 60 de metri.
Draga denumită iniţial Amsterdam şi în 2008 rebotezată Utrecht are o lungime de  154 de metri,  o lăţime de 28 de metri, este propulsată de două motoare şi dispune de două tuburi pentru nisip. Aceasta a fost folosită şi la construirea celebrei insule palmier din Dubai.




















Harry


Harry

Compania olandeză Van Oord are contractate în România 4 sectoare de plajă pentru construirea de diguri şi înnisipări. Acestea sunt Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord. Dacă anterior vă prezentam sectoarele de pe coasta municipiului Constanţa acum vă prezint sectorul Eforie Nord.

Şi pe acest sector pentru diguri se va folosi piatră adusă din carierele dobrogene: Cerna, Nicolae Bălcesu şi Sibioara. Coronamentul digurilor va fi realizat din acropozi de beton, mult mai eficienţi decât clasicii stabilopozi. Nisipul va fi adus din larg de la distanţa de 12 km şi de la adâncimi de peste 20 de metri.
Pentru înnisipare va fi folosită draga auto-refulanta "Utrecht". Aceasta va extrage nisipul de pe fundul mării şi prin intermediul unor tuburi îl va aduce în zona costieră pentru amenajarea plajelor. Suprafaţa de plajă va fi extinsă spre larg cu 60 de metri.

Aici se vor construi 3 diguri emerse, 3 diguri submerse şi se vor folosi 1.150.000 m3 de nisip.