[CT] Constanta istorica

Started by Harry, December 18, 2013, 01:59:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry

 >:(


--------------

Mamaia: Vila Albastra si hotelul Mercur, demolate in comunism


Harry

Ansamblul benzinarie OSIN + WC subteran era amplasta in zona tribunalului. WC a functionat si in comunism si pana prin anii '90.



1934 lotizarea din zona lacului Tabacarie.






Harry

#467
Marele actor Grigore Vasiliu-Birlic nu mai are nevoie de nicio prezentare, insa putin romani isi mai amintesc/cunosc faptul ca acesta a avut un frate mai mare, Vasile Vasiliu-Falti.

Nascut in 1902 la Falticeni, Falti s-a dedicat si el artelor, in cazul sau discutam de sculptura. Desi a realizat si o serie de busturi si decoratiuni de teatru, s-a specializat in bronzuri cu tematica animaliera.

Din punct de vedere profesional s-a perfectionat la Paris la Academie de la Grande Chaumiere, clasa profesorului Antoine Bourdelle, in perioada 1926-1928. De altfel debutul sau a avut loc la Salonul de Toamna de la Paris in anul 1926.

Incepand cu 1932 participa consecvent la Salonul Oficial de Pictura si Sculptura Bucuresti, eveniment ce a debutat odata cu inaugurarea salii Dalles.

Falti a realizat de-a lungul vietii o serie de opere de for public, cu precadere in capitala, dar si in municipiul Constanta. Una dintre ele este foarte cunoscuta si populara atat printre localnici, cat si printre turisti.

Este vorba de celebra sculptura "Foca", realizata in bronz si expusa in anul 1963 in bazinul artezian de langa hotelul Perla din Mamaia. A fost relocata dupa anul 2000 pe peluza din fata Grand Hotel Rex din zona centrala a statiunii.







Prima varianta a focii, intr-un format mult mai mic, a fost prezentata publicului in perioada interbelica in cadrul unuia dintre saloanele gazduite de Sala Dalles.


"Foca" pe amplasamentul initial de langa Hotelul Perla

Cea de a doua opera este aprope necunoscuta publicului larg. Este vorba de statuia din bronz "Gasca", amplasata initial, in anul 1962 in Eforie Sud, fiind relocata in anul 1985 in incinta Microrezervatiei din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta, loc in care se afla si acum.


Harry

Erata! Este vorba de vilele Albastra si Lencuta, ambele purtand semnatura arhitectului Capsuneanu.


Harry


Harry

Sanatoriul Mangalia. Cel mai mare sanatoriu TBC de pe litoral, construit in anii '30 pe plaja, la iesirea din oras spre 2 mai, acesta a fost demolat de catre comunisti. Aceasta este singura fotografie existenta cu imobilul.


Harry

O fotografie de exceptie. Desi scrie Techirghiol, in realitate este vorba de fasia de plaja dintre cele doua Eforii. Aici in anii '30 s-a amenajat o ministatiune cu un restaurant, vile turistice, un sanatoriu de pediatrie al CFR (acesta era situat in stanga , in afara cadrului pozei) si doua vile regale: Cetatea de Nisip si Castelul de Nisip (sunt marcate cu sageata rosie), ambele purtand semnatura reputatei arhitecte  Henriette Gibory Delavrancea. Vilele apartineau lui Carol II, respectiv Elenei Lupescu.


Harry


Harry

#473
Singura fotografie existenta cu sanatoriul I.A.R. de la Eforie. Imobil demolat in anii '50. In cateva saptamani mai trebuie sa imi ajunga o fotografie de de exceptie, tot cu o cladire disparuta din Eforie, Sanatoriul Postei Romane.



LE: se pare ca ar mai exista cladirea dar modificata radical, am sa o caut cand ajung in Eforie

bukresh

Nu cumva este cladirea asta?

Harry


Harry

In pragul Zilei Marinei, Clubul Colecționarilor Constanța are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției ,,POVESTIRI DE ALTĂDATĂ- despre marină, marinari și altele".

𝗢 𝗽𝗿𝗲𝗺𝗶𝗲𝗿𝗮 𝗮 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗶 𝗲𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁𝗶𝗶 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮 𝗰𝗲𝗹𝗲𝗶 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝗶𝗰𝗶 𝗯𝗮𝗻𝗰𝗻𝗼𝘁𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗹𝘂𝗺𝗲.
De asemenea, vizitatorii vor putea interacționa cu expozanții, ocazie cu care pot afla aspecte 𝐢𝐧𝐞𝐝𝐢𝐭𝐞 ale istoriei marinei militrare și comerciale, ale istoriei Constanței și în general, ale istoriei României.
Tematicile expoziției:
🔵Armata română în Bulgaria (colecția Cristian Baias)

🔵Numismatica în cartofilie (colecția Cristian Baias)

🔵Rarități filatelice pe cărțile poștale (colecția Cristian Baias)

🔵Străzile Constanței (colecția George Valentin Barcaru)

🔵România secolului XX văzută prin bancnote(colecția Eduard Andrei Chirilov)

🔵La Constanța...în toiul iernii (colecția Ștefan Nicolae Constantinescu)

🔵Veliere din toată lumea (colecția Cristian Ghițescu)

🔵Faruri de navigație (colecția Cristian Ghițescu)

🔵Faună marină (colecția Cristian Ghițescu)

🔵Povestea călătoriilor pe mare (colecția Cristian Ghițescu)

🔵Copii Reginei Maria (colecția George Grigore)

🔵Primele ștampile folosite de oficiile poștale române din Dobrogea 1879-1900 (colecția George Grigore)

🔵Notre ami, Magrin! (colecția Gabriel-Octavian Nicolae)

🔵Uniforme de marină (colecția Gabriel-Octavian Nicolae)

🔵Povești marinărești 1895-1945. Serviciul Maritim Român – 125 de ani de la înființare (colecția Gabriel-Octavian Nicolae)

🔵Portul Constanța în evoluție (colecția George Stănescu)

🔵Techirghiolul la început de secol XX (colecția George Stănescu)

🔵Seturi de monede de pe mapamond
(colecția Șișman Constantin)

Vernisajul va avea loc în data de 𝟭𝟰 𝗮𝘂𝗴𝘂𝘀𝘁 𝟮𝟬𝟮𝟭, 𝗹𝗮 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟭:𝟬𝟬, în cadrul Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin".
Prezența dumneavoastră la acest eveniment ne va onora în mod deosebit.
CLUBUL COLECȚIONARILOR CONSTANȚA.


b1

Bucăți din clădirile emblematice din Constanța se desprind



  • Zona peninsulară reprezintă o oază de istorie, prin clădiri, străzi, evenimente și oameni;
  • Din păcate, clădirile spun o poveste mult prea veche, iar istoria este lăsată să se prăbușească;
  • Bucăți din clădiri cu renume au început să cadă;
  • Recent, o parte dintr-un balcon de la clădirea Direcției Agricole Județene Constanța s-a prăbușit;
  • Totodată, la Hotelul Palace, cade atât tencuiala cât și părți din clădire;
  • Ambele instituții au gard de protecție, în prezent pentru protecția trecătorilor.

În urmă cu o săptămână, o bucată dintr-un balcon de la Direcția Agricolă Județeană Constanța s-a prăbușit, iar, din fericire, nimeni nu a fost rănit. De asemenea, bucăți din Hotelul Palace cad constant, după cum se poate vedea și în galeria foto.

Problema este, într-adevăr, în esență, faptul că sunt zeci de clădiri care pot pune în pericol trecătorii dacă nu sunt luate măsuri de siguranță și de reabilitare. Dacă la Hotel Palace este montat de ceva timp un gard de protecție pentru ca trecătorii să nu treacă pe lângă eventuale bucăți din clădire care stau să cadă, iată că și la Direcția Agricolă, vecina din zona peninsulară, a fost montat recent un gard de protecție.

La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța, conducerea Direcției Agricole Județene Constanța a oferit un punct de vedere cu situația clădirii, făcându-se clar precizarea că imobilul va fi restaurat de îndată ce este posibil.

,,Pentru anul 2021, DAJ Constanța a făcut mai multe intervenții la nivel MADR de planificare în vederea efectuării lucrărilor de reparații și consolidări la clădirea Corpului B", au transmis reprezentanții DAJ Constanța. De asemenea, ,,instituția a trecut la etapa următoare și anume angajarea unei firme specializate care să efectueze o expertiză specializată asupra nevoilor de lucrări de reparații ale imobilului pe categorii de lucrări (consolidări, acoperiș, fațade, instalații, etc.) în vederea obținerii unor devize estimative de lucrări, atestate de specialiști în domeniu, pe baza acestui necesar cantitativ și valoric, estimate de către experți în domeniu, vom face următorul demers de introduecre în reparații a imobilului Corp B", au adăugat reprezentanții DAJ.

Totodată, ,,așteptăm cu interes implementarea PNRR 2021-2027, din datele preliminare avem informația că există fonduri dedicate unor astfel de lucrări. În mod realist, pentru accesarea fondurilor anul cel mai optimist este 2022", au conchis reprezentanții DAJ Constanța. Între timp, zona a fost protejată pentru a preveni riscul unor accidente generate de desprinderea unor părți din fațadă.

Situația Hotelului Palace, un adevărat simbol al zonei peninsulare, este, de asemenea, unul regretabil. O clădire care a eclipsat orice persoană care vizita Constanța, este, acum, o amintire. Bucăți din fațadă se desprind, iar viitorul nu pare unul promițător pentru imobil.

Pe 12 iulie, s-au împlinit 107 ani de la inaugurarea, cu fast, a Hotelului Palace, din Constanța. Prin Decretul nr. 92/19.04.1970, acesta a fost naționalizat. Este cunoscut totodată, ca ,,fratele mai mic" al Cazinoului. Acesta a fost ridicat în urma angajamentului pe care și l-a luat baronul Edgar de Marçay. Baronul concesionase în anul 1912 Cazinoul din Constanța, în urma deciziei Primăriei Constanța. Cu această ocazie, Edgar de Marçay se angajase în fața autorităților locale constănțene să construiască un spațiu special în care să poată fi găzduiți pasionații de jocuri de noroc ce veneau special pentru mărețul edificiu construit recent la Marea Neagră.

În 1928, hotelul a fost vândut de către Societatea Marilor Stabilimente avocatului Toma Boată, condiția fiind ca avocatul să achite datoriile hotelului. Preluat de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi de trupele sovietice, Hotelul Palace este naționalizat prin Decretul nr. 92 din 19 aprilie 1970, odată cu mii de alte proprități, din toată țara.

Abia în anul 2001, în baza Legii 10/2001, Hotelul Palace s-a întors la proprietarii săi de drept, moștenitorii avocatului Toma Boată. Închis pentru o perioadă, hotelul a fost redeschis în diferite perioade în acest răstimp, însă, în cele din urmă, s-a decis închiderea lui până la remedierea avariilor ce le-a suferit din caua trecerii timpului.

Sursa.
Gândirea de grup presupune că valorile grupului nu sunt doar indicate, ci și corecte și bune.

Sorinus

Pentru cladirile istorice, chiar si cele in proprietatea statului, nu trebuie asteptat pana proprietarii se decid/fac rost de bani sa le reabiliteze. Primaria si Ministerul Culturii ar trebui sa promoveze si finanteze reabilitarea, urmand sa-si recupereze partial banii ulterior.

Cei care nu-si permit sa stea in vile vechi boieresti, in zona 0 a Constantei, poate ar trebui sa se mute.

b1

De pe SSC:

Strada Ecaterina Varga nr 4.: Imobilul a fost construit cel mai probabil in primii ani ai secolului trecut, aflând-se in prezent într-o avansată stare de degradare. Casa, nelocuită în prezent, a suferit și un incendiu în urma cu câțiva ani, acesta distrugând grinzile și planșeul mansardei. Martoră tăcuta a trecerii timpului și în prezent a nepăsării, clădirea se află într-o situație critică, așteptând vremuri mai bune ce nu vor veni niciodată.













Gândirea de grup presupune că valorile grupului nu sunt doar indicate, ci și corecte și bune.