[CT] Constanta istorica

Started by Harry, December 18, 2013, 01:59:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Harry

tomis 16. tot ce se vede mai sus de primul etaj e constructie noua (supraetajare)


Harry


Harry

Vestile bune din centrul vechi continua sa soseasca. Astazi a fost emis certificatul de urbanism pentru lucrarile de reabilitare a fatadelor casei Zambaccian. Reamintim ca imobilul a fost consolidat in anii anteriori insa lucrarile de restaurare a fatadelor nu s-au mai executat.
Acum compania SC BLACK SEA SERVICES S.R.L. va executa aceste lucrari, iar imobilul va fi transformat in hotel.

În jurul anului 1910 la intersecţia dintre strada Sulmona cu bulevardul Tomis se ridică un superb edificiu art nouveau. Clădirea cu subsol, parter şi trei etaje poartă semătura arhitectului  E. P. Goue, arhitect care a adus arhitectura franceză la Constanţa printr-o serie de clădiri emblematice pentru centrul vechi: hotelul Palace, casa Benlian, casa N. Gheorghiu etc. În clădirea de pe Tomis colţ cu Sulomna se va muta o familie de armeni înstăriţi - familia Zambaccian. Urmaşul acestora, Krikor Zambaccian avea să devină un mecena al artelor şi un mare colecţionar de opere de artă. Zambaccian a  scris monografiile lui Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, precum și volumele de eseuri ,,Pagini de artă", ,,Însemnările unui amator de artă", etc.
De asemenea el este cel care a pus bazele ROMARTA, imediat după primul război mondial. Primul magazin fiind deschis în Bucureşti pe Calea Victoriei.
Krikor Zambaccian a decedat în data de  18 septembrie 1962 la Bucureşti.
Zambaccian a iubit mult oraşul în care s-a născut şi a lăsat prin testament ca bogata s-a colecţie de obiecte de artă, numismatică etc. să rămână Constanţei. Cu toate acestea autorităţile centrale de atunci au decis ca muzeul să fie realizat la Bucureşti aşa că întreaga colecţie a luat drumul capitalei, oraşul de la malul mării fiind văduvit de un tezaur ce îi revenea de drept.


Harry

Arhitectul a estimat valoarea totală a costurilor lucrărilor, cu studiu de fezabilitate şi proiect, la aproximativ un milion de euro. Se speră ca fondurile necesare să fie obţinute din partea Guvernului României şi alte surse, printre care şi Consiliul Local Constanţa. Lucrările de execuţie vor demara în acest an, imediat ce fondurile vor fi disponibilizate.



SURSA

Harry

In Piata Ovidiu con tinua lucrarile la consolidarea fundatiei fostului hotel Marea Neagra. Candva un impozant edificiu neoclasic, imobilul se afla in prezent intr-un avansat stadiu de degradare. Acum aflat in proprietate privata a intrat intr-un amplu proces de reconstructie. De asemenea tot in Piata Ovidiu urmeaza sa fie reconstruit, tot investitie privata, frontul Torosian demolat de comunisti.

foto: Radu Cornescu






Harry

Primaria Municipilui Constanta va demarar cu ajutorul fondurilor europene un amplu proiect de regenerare urbana a principalelor strazi din zona centrala.
Aceasta poate fi privita ca etapa a 3-a de reabilitare a strazilor din zona veche. Reamintim ca in etapele 1 si 2 sunt prinse strazile dintre Cazinou si bulevardul Ferdinand.
In acest proiect sunt cuprinse principalele strazi din zona centrala:


  • Stefan cel Mare
    Tomis
    Mircea cel Batran
    Ferdinand
    Stefan Mihaileanu
    Mihai Viteazu
    General Manu
    Rascoala din 1907

Proiectul se afla in faza de realizare a DALI, DATC, PT, DDE, DTOE.


Harry

Centrul turistic

foto: Radu Cornescu








Harry


Harry


Harry


Harry


Harry