[CT] Constanta istorica

Started by Harry, December 18, 2013, 01:59:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry

Cum prima etapa de reabilitare integrata a strazilor din peninsula se apropie de final, s-au demarat deja procedurile pentru etapa a doua. Si in acest caz investitia se va realiza cu ajutorul fondurilor europene.
In aceasta etapa sunt prinse urmatoarele strazi:

1. Plevnei
2. Dragos Voda
3. Negru Voda
4. Ecaterina Varga
5. Mihail Kogalniceanu
6. Postei
7. Capitan Vasile Turcanu
8. Krikor Zambaccian
9. Orient
10. Doinei
11. C. A. Rosetti
12. 9 Mai
13. Ion Cantacuzino
14. Maior Sontu
15. Cristea Georgescu
16. Grigore Tocilescu
17. Constantin Brancoveanu
18. Horia
19. Francis Reiner
20. Ion Teodorescu Valahu

Harry

In aceasta dimineata au inceput lucrarile de reamenajare a Pietei 23 Noiembrie. Aici va fi casata fantana, iar piata va fi adusa la nivel. Se va pava cu granit si se vor asigura dotarile urbane necesare. De asemenea statuia Lupoaica va avea soclul refacut, ea ramanand in piata.










Harry

Ignorată de ani de zile, Sinagoga din Zona Peninsulară urmează să fie supusă unei expertize, pentru a se stabili ce este de făcut pentru reabilitarea ei. Clădirea aflată într-o avansată stare de degradare aparţine comunităţii evreieşti, cea care, de altminteri, va suporta şi costurile expertizei, în baza căreia va fi obţinută autorizaţie de construcţie de la primărie. ,,Mâine (azi-n.r.) încep lucrările de expertiză la Sinagogă. Expertiza şi releveele se fac din fonduri proprii, lăsate la dispoziţia noastră de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. In funcţie de ce spun experţii vom şti dacă trebuie demolată total sau parţial şi cam cât ne va costa reconstrucţia", a declarat Sorin Lucian Ionescu, preşedintele comunităţii evreieşti din Constanţa. Sorin Lucian Ionescu a adăugat că firma care se ocupă de expertiză este din Bucureşti şi se ocupă, în prezent, şi de Casa cu Lei din Constanţa, precum şi de Arcul de Triumf din Capitală.



SURSA

Harry


Harry

La nouă ani de când în Sinagoga de rit aşkenaz de pe str. C.A. Rosetti a avut loc ultima slujbă religioasă, ieri, au apărut primele semne de... speranţă în viitor pentru actuala ruină, odată cu sosirea experţilor evaluatori.

Lăsat pradă uitării, edificiul adăposteşte între cei patru pereţi rămaşi încă în picioare urmele unui monumental templu.

În urmă cu doi ani, dr. Carol Friedman, fostul şef al comunităţii evreilor din Constanţa, declara, pentru ,,Cuget Liber", că autorizaţia de construire a lăcaşului de cult evreiesc a fost eliberată pe

12 aprilie 1910, în document menţionându-se: clădirea va avea o înălţime de 13 metri, iar pereţii vor fi din piatră sau de cărămidă. Iniţiativa construirii unui astfel de templu la Constanţa a aparţinut preşedintelui Comunităţii israelite din Constanţa, Pincus Şapira, iar construirea lăcaşului de cult mozaic s-a făcut după un proiect realizat de Adolf Linz, a cărui semnătură o mai poartă şi alte vreo 50 de clădiri din zona peninsulară.

La vremea respectivă, dr. Friedman afirma că singura soluţie pentru salvarea clădirii este ca Federaţia comunităţilor din România, cu sediul la Bucureşti, să ofere autorizaţia de construcţie.

Ieri, Sorin Lucian Ionescu, actualul preşedinte al Comunităţii Evreieşti din Constanţa, declara că în mandatul

dr. Friedman mulţi au promis că vor sprijini reconstrucţia acestei clădiri, dar, din păcate, s-a ajuns la ceea ce se poate vedea astăzi: o ruină ce trebuie salvată de la prăbuşire. Echipa de experţi evaluatori sosită de la Bucureşti va petrece câteva zile la Constanţa, pentru a putea stabili care ar putea fi costurile readucerii la viaţă a Sinagogii. Deocamdată, expertiza va costa 7.000 de euro, iar banii ce urmează a fi investiţi provin din vânzarea, în urmă cu trei ani, a unui teren aflat pe str. Sulmona, ce a aparţinut comunităţii constănţene. ,,Abia peste câteva zile vom şti ce avem de făcut, în speranţa că nu vom fi nevoiţi să o dărâmăm şi să o reconstruim. La o primă evaluare, am fost asigurat că nu e cazul. Pentru că au apărut deja speculaţii, precizez că nu şi-a exprimat nimeni intenţia de a cumpăra terenul", a mai adăugat acelaşi preşedinte.

La ora actuală, Comunitatea Evreiască din Constanţa numără, în acte, circa 42 de membri, care plătesc anual o cotizaţie de 45 lei, cărora li se adaugă şi câţiva simpatizanţi.

















sursa

Harry


Harry


Harry


Harry

n superb imobil neoromanesc de pe Nicolae Titulescu a intrat in reabilitare. Cladirea este cel  mai impunator edificiu neoromanesc de pe aceasta strada. Imobilul beneficiaza si de o superba curte interioara.


Harry

Intr-o prima faza din centrul vechi au fost mutati tiganii intr-un cartier se social housing. AScum a fost demarata etapa a 2 a. Sunt evacuatii chiriasii legali ca sa zicem asa intrucat in proportie de 99% cladirile vechi ale orasului au fost retrocedate.
Astazi se evacua o superba cladire de birouri art nouveau. Cladirea companiei Luchis.

Intersecţia străzii Nicolae Titulescu cu strada  Cantacuzino este dominată de o superbă clădire de birouri în stil art nouveau. Imobilul desfăşurat pe 6 niveluri beneficiază de o superbă scară interioară care, la fel ca la Blocul Bohcelian se încolăceşte în jurul liftului de fier forjat (azi dispărut).
În perioada interbelică imobilul găzduia spaţii de birouri, principala companie ce îsi avea sediul aici fiind "Compania Maritimă Luchis".
După naţionalizarea comunistă clădirea de birouri este transformată în bloc de locuinţe şi începe procesul de degradare a acesteia ajungâng în ziua de astăzi să poarte bulina roşie.


Harry

Ne aspropiem cu pasi repezi de un deznodamant mult asteptat. In timp ce si ultimii chiriasi sunt evacuati din casele din zona peninsulara, iar multe cladiri au intrat deja in reabilitare, primaria pregateste prezentarea PUZ-ului Peninsulei. Prin PUZ se vor reglementa regimul de inaltime, regimul fatadelor, normele de reabilitare si toate cele necesare pentru ca nucleul istoric al orasului sa revina la viata.
Proiectul a fost elaborat de catre EXPACO S.R.L.

Cum va arata in viitor zona Peninsulara:

-regimul de inaltime in interiorul Peninsulei pentru locuire, locuinte colective si spatii comerciale nu va depasi 5 etaje
-exceptie face lotul de teren dintre Curtea de Apel si Lupoaica unde este prevazut un hotel P+4E+8Eretras
-alte exceptii: Hilton care are deja structura ridicata si al carui lot de teren are aprobare pentru 10 etaje, structura ridicata langa IBIS care la fel are lotul propus pentru 10 etaje si structura ridicata la Poarta 1 unde discutam de 6 etaje
-exceptie face si lotul de la Poarta 2, unde este aprobat turnul Constanta Tower cu regim de inaltime 37 etaje
-lotizarile din portul Tomis:


lipit de Hilton: lotul de teren cu destinatie comert/servicii are regim 10 etaje
actualul loc de joaca si partial parcare: lotul de teren are regimul de inaltime P+3E+4Eretras cu destinatia comert/servicii
terenul din Portul Tomis, dreptul hotelului Palas: regim de inaltime P+2E, comert/servicii
terenul din Portul Tomis, dreptul Hotelului Francez: regim de inaltime P+2E, comert/servicii
loturile de teren din Portul Tomis pana in dreptul strazii Karatzali: regim de inaltime P+2E, comert /servicii
lotul de teren dinpre plaja Modern unde acum este un restaurant grecesc: regim de inaltime P+10E, comert/servicii
faleza dintre Biserica Greaca si cazemata: regim de inaltime P+2E, comert/servicii
faleza dintre Biserica Greaca si blocul creion: regim de inaltime P+10E, comert/servicii, POT 50%




Harry


Harry


Harry


Harry

consolidare mal piata ovidiu

foto:PiataOvidiu13