News:

Doar 30 minute de editare!
Poți edita propriul mesaj timp de doar 30 minute după ce l-ai scris!

Main Menu

La cheu

Started by Ionut, May 23, 2019, 12:16:13 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kitsune

#750
- plus ca imi imaginez ce insemna sa echilibrezi vaporul cind incarca/descarca cu macaraua de pe el. - Nah, noi nu avem problema asta. 30 t x 4 macarale nu e un capăt de țară pentru un 55000 t. La heavy lift da, unde lucrează cu greutăți mari, de le trebuie două macarale deodată, de 800 t fiecare (sau cât or mai fi acum), acolo ai echilibrare dinamică, cu balast, cu om desemnat să facă asta. Reminder, un generator de la Cernavodă, făcut de GE, a întârziat vreo șase luni parcă, până l-au scos de pe fundul apei. Nava pe care era urcat a făcut o manevră greșită cu balastul și s-a răsturnat. Au murit oameni acolo. Stai așa, să caut.

https://www.timesunion.com/news/article/15-years-ago-Stellamare-capsized-in-the-Hudson-13425182.php







                                                   
      
Subject: FW: Cernavoda U2 generator stator: a lift goes wrong
Cernavoda U2 generator stator now resting on the bottom of Hudson river

We are still shocked about what happened but will try to describe as accurately as possible the accident.

Today December 9, around 10:30 a.m. ( local time) we went to Albany port in order to witness the Stator assembly loading as well as checking that all crates mentioned into the Shipment Definition List. The stator assembly was on the rail car and the port team was installing the trunnions.

Around one o'clock p.m. the rail car was brought close to the vessel for loading. In the vessel was already loaded another generator for ENEL Italy. As a matter a fact when discussed with the crew leader to understand the route (first to Constanta and then to Italy) he mentioned that in order to allow a proper balancing when downloading it have to go first to Constanta.

This fact began to have a real meaning to us after what happened. Around 2 p.m. the loading preparation did start. After the slings were hooked to the trunnions to started the lifting process. After some time we have noticed that the process is very slow. Did ask the crew leader what is the reason and he mentioned that due to the vessel crane configuration (leaning beyond the vessel boundary) the vessel has to be counter balanced by flooding some compartments, and this takes time.

As you can see from the attached pictures # 224 and 226 the time between downloading start and real lifting from the rail car is more than 1 hour. This I believe gives a clear picture on the process difficulty. Before starting the lifting during the balancing process we noticed that the vessel was leaning towards the shore, as a consequence of the distance between the vessel axis and the generator one.

After starting the lift the vessel begun to come slowly to its horizontal position and reach this status when the stator assembly was almost clearing the rail car (see pict. 228). From this point the stator was lifted up (approx 2m) for vessel trunk loading. We think that the maneuvering speed was much higher than before. Personally we were expecting to be somehow closer to the previous one.

Immediately after the stator was clearing the dock the vessel starts leaning the opposite side towards the Hudson river and in couple of seconds flipped over and pulled very fast by the stator weight. We were afraid that the vessel would sink completely into the river. It was not like that, but still there are three missing persons from the crew and some others hospitalized with hypothermia. Beside that the surveyor hired by GE to witness the activity who was on the vessel during the accident to take pictures is now in the hospital too.


Mai mult aici
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

kitsune

#751
- Ma rog asa se vede de pe chei. :(( - E CHEU. Cheile sunt la Bicaz, Quai e la francezi, la noi e cheu. Malul Dâmboviței e chei sau splai, ce avem în port e cheu. Dilema asta a fost spulberată de un nene într-o revistă pentru marinari (culmea, bàcteri), este vorba de revista Marea Noastră, Anul Ii, Nr. 4, Martie-Aprilie 1991, pagina 24. Pe nene îl cheamă Neculai P. și explică foarte bine fenomenul. Din păcate, revista respectivă e doar un scan fără OCR valabil, pe undeva (l-am descărcat dar nu mai știu de unde) pe ceva site milităresc. Nici măcar cu screenshoturi nu o să arate bine. Dar promit solemn, când îmi repară ăștia laptopul nou nouț (care s-a detectat până să ajungă la showroom, a fost reparat, a mers o zi și s-a stricat iar) că o să fac ceva magie cu textul ăla și îl rog pe @Ionut să îl pună sticky la începutul topicului ăsta, să eliminăm dubiile.

- De curiozitate, ce ați cărat cu Zephyros? Cărbune? Cereale? - sincer nu mai știu prea bine. Îmi amintesc de ceva klinker prin Mediterană, de pe la turci (Çanakale parcă) spre italieni, ceva șantier la greci, vreo lună. A, m-am urcat pe el in New Orleans, am luat porumb de pe fluviu și l-am dus la cubanezi, parcă Santiago de Cuba (LE: și Havana de vreo două ori, acum îmi amintesc că am cam făcut linie cu porumb american pentru cubanezi, embargo my ass), apoi ceva direct reduced iron din Trinidad spre Europa, dar nu mai țin minte portul. Țin minte traversada, că ne-a bubuit o turbină la principal, de ne-am târât cu 3-4 noduri până prin Dominicană (Santo Domingo) unde am primit o turbină second hand adusă de "mastora" grec cu avionul. Același "mastora" a montat-o (cu sudoarea noastră) și a crăpat din nou pe coasta Marocului. Nu mi-era mie de turbină, dă-o dreaq, fierul e fier, se repară el cumva. Dar în magazii aveam 20000 de tone de fier susceptibil să explodeze, cu gaz inert deasupra (gaz inert care se cam dusese prin toate găurile din capacele magaziilor de pe coaja aia.

Și cu asta răspund parțial și la ultima întrebare:

- Văd că a fost construită în Japonia. Era mai de calitate față de navele românești?
- Mai de calitate? Poate când era nouă, poate că da. În 1974. Nu prin 2003-4 sau când am fost eu pe ea. Oricum, a fost cred un coșmar pentru echipaje din prima. Dar așa era pe atunci.
Și înainte să întrebi de ce coșmar, ascultă aici:
- Motorul principal, un Pielstick în V cu 16 cilindri, semirapid, cu răcire cu apă la supapele de evacuare și la injectoare, cu un cuplaj pneumatic între motor și axul port elice. 2 turbine tip VTR, cu băi de ulei și pompițe în fiecare, totul fabricat de japonezii de la IHI (adică Ishikawajima Heavy Industries) sub licență. Navă proiectată de japonezi, pentru japonezi. Acuma, eu nu am nimic cu ei, admir cultura și civilizația japoneză. Dar inginerii lor au fost mereu mai "zgubilitici" așa. Mereu să inventeze ei ceva, să mai pună un șurub in plus, să experimenteze ei o chestie nouă. De acord, asta merge pe uscat. Nu merge pe mare.
Turbinele trăgeau aer direct de afară, prin niste tubulaturi care conțineau și filtrele. Lucru bun, dar... unu, nici dreaq nu schimba filtrele (out of sight, out of mind e o regulă de aur la noi) și doi, nemaifiind nevoie de presiune mărită in sala mașini ( că turbinele luau aer direct de afară) ventilația era subdimensionată, ceea ce însemna că orice scăpare de noxe cam stătea pe acolo.
Răcirea la injectoare se făcea prin 16 tevuști de zeci de metri, cam de fi 8 mm. Apoi se scurgeau înapoi în tanc, aveam in fața ochilor 4 ore pe cart 16 tevuști care trebuiau să pișe. Dacă picurau era nasol. Dacă nu mai ieșea apă deloc era și mai nasol.
16 cilindri, 16 belele. De două ori pe zi, adicătelea în cadrul meu, adicătelea eu, ridicam capacele de la culbutori și ungeam manual toate lagărele. Cu pompița, în genunchi. Că așa e construit Pielstick-ul, să muncești doar in genunchi. Sau dacă poți să stai pe picioarele tale, să nu încapi pe înălțime. Și e înghesuit din multe alte privințe, dar uneori ai nevoie de brațe de 2 metri, cam cum reglai motorul de Oltcit (cei care au avut știu ce spun).
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

kitsune

#752
- Separatorul de ulei era ceva special. O tulumbă cu duze care spăla uleiul cu apă. Pe bune. Avea un bazin lângă, plin cu apă și un fel de skimmer ca la piscine care trebuia să adune mehlemul de la suprafață. Foarte mișto in teorie, dar pe mare nava se mișcă mereu :bash: deci skimmer-ul era de-acum motoristul birmanez cu o sită din aia de luat spuma de la ciorbă (jur pe ce vreți voi), lua mizeria și o punea în găleată. Mau sau Maw îl chema, ăștia nici măcar două nume nu au câteodată. Era Mau și atât, mi-am amintit. Belea mare cu birmanezii la listele de echipaj, Name? Mau. Surname? Ăăă, no. Un fel de Not Sure dacă știți referința cinematografică (dacă nu, căutați-o, merită).
- bălăriile alea de macarale/bigi/ce pisici erau. Multe nopți nedormite. Cum se vede in poze, e un turn/coloană cu o brață articulată manevrată sus-jos, stânga-dreapta de niste cabluri, la fel ca la bigi. Doar că articulația e sus. Și ridicarea se face doar până la orizontală și atât. Acolo e poziția de lucru. Și pentru că japonezii sunt oameni inventivi, de ce să nu pună ei un cărucior pe brață, care să se plimbe ca pe un pod rulant? Că doar dacă se strică ceva, există mereu un membru de echipaj care să facă pe simianul și să facă echilibristică pe chestia aia, nu?

Aș mai spune, că mai erau multe invenții japoneze, dar e tarziu. Una singură mai pun:

- budă și duș privat avea doar comandantul, dușul fiind de fapt o pară cu furtun improvizată, nu din fabrică, statea omul pe veceu să se spele. Dar avea. Șeful mecanic avea doar wc, nici măcar loc să pună o pară. Restul aveam o chiuvetă la baracă. Cu apă rece, o singură țeavă. Duș și wc, pe hol. 2 bucăți pentru toți ofițerii. Nebrevetații, un etaj mai jos, aveau un duș și un bazin mare, gen jacuzzi, dar fără bule. Și fără fonfleuri cum au corporatiștii acum pe la team building, butoi de lemn cu sobă dedesubt. Nope. Un pătrat de faianță, de făcea și o morgă geloasă.
- a, și capitonarea pereților și a tavanelor chiar și prin cabine era un concept de care nu se auzise prin Japonia. Minimalism industrial, cu țevi și pereți de fier. Cam ca pe la U-boat prin WWII.

La capitolul ăsta navele românești erau lux. Chiar și cele fabricate in Japonia!
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

tom_sawyer

 :cheers:

Totuși înca mai naviga, dupa 30 de ani? Alea ale noastre, "vândute pe 1$" parcă au fost casate mai repede, din câte am mai citit.

kitsune

#754
Păi, dacă o întreții, o navă duce mult. Dar întreținerea costă. Și ajungi la un moment când nu mai tentează (sau rentează).
Mitul navelor noastre a fost că aveau coca bună, rezistentă. E și normal, pe vremea când nu se inventaseră protecțiile catodice, vopseaua era aia crem de la tovarășa (long story), oțelurile erau altele și de alte grosimi. De altfel, una din navele din flota veche care e accesibilă (să zic așa, chiar mi-aș dori să o vizitez într-o zi dacă s-o putea) este Dej-ul, actualmente Albatros (e la dana zero). Noi am stat prost la echipamente și la alte investiții, inerente vremurilor. Trebuiau băgați bani in depoluare, în siguranță, în echipamente moderne de navigație, etc.
Despre Zephyros ce să spun. Am făcut șantier cu ea, prima dată chiar pe fluviu în New Orleans, unde aveam o echipă de vietnamezi care au sudat coaste la greu, nu că au vrut grecii ci că i-a forțat ABS-ul (registrul naval unde era înregistrată nava), dar chiar și așa, acte a primit doar pentru traversadă până în Grecia la șantier (trebuie să îmi aduc aminte exact unde, una din pozele navei de pe net e făcută acolo, chiar când ieșisem de pe doc. LE: Chalkis Shipyard). Asta e poza:



sursa LE: trebuie să fac jonglerii cu pozele astea că nu merg atașate direct din site, trebuie să le descarc și să le urc cu uploaderul.

A, 2005, deci atunci am fost, a mai rezistat un an după mine  8). (Sold for scrap to Alang, India in March 2006)

Revenind, s-au investit ceva bani, nava mergea cât de cât, făcea bani și își acoperea cheltuielile, dar aici e "meritul" proprietarului grec. Care avea fler, relații și capacitatea de a eluda legea și taxele, capacitate înnăscută la armatorii greci.
Închipuie-ți, am cărat porumb din US în Cuba, făceam linie. Actele mergeau pe ocolite, nici acum nu știu exact pe ce filieră, nu contează, oficial plecam cu marfa din US și veneam cu ea din altă parte în Havana. Se mergea până acolo încât aveam un cartonaș special în pașaport, pe care cubanezii ne puneau viza de intrare și ieșire, cartonaș care se scotea când ajungeam la americani, pașaportul fiind neprihănit.
Ok, divaghez iarăși. Deci, nava a fost întreținută la limita profitabilității, a navigat in "ape tulburi" unde profitul e mare și nu se pun întrebări. Flota noastră nu putea să facă asta, că dacă o navă cădea, trăgea după ele pe celelalte. Noi aveam pavilion românesc, registru românesc, companie unică (Navrom) despărțită ulterior în 3. Grecii aveau pavilion de complezență, echipaje de adunătură, companii unice de o navă, owner necunoscut (gen acțiuni la purtător), registru naval ales pe criteriul: "cine înghite șpagă mai ușor și nu ne f*te la cap". Deci grecului ii trebuia să fie pe plus cu banii oricând trăgea linie (și era), restul nu conta. Nu că ai noștri n-au lăsat oamenii să moară de foame prin porturi, parcă mai abitir ca grecii
Referitor la registrul naval. Nava era înregistrată ABS (American Bureau of Shipping) când m-am urcat eu. La New Orleans inspectorii au condiționat actele de lucrări (necesare de altfel). Grecul a făcut minimum posibil și a obținut actele condițional (până la șantier in Grecia). Acolo, inspectorul ABS venea cu alte pretenții, alte coaste schimbate, alte minuni. S-au dat pe cheu capacele de la magazii să le repare, vroia și bigile alea desfăcute, până la urmă asta a pus capac și au scăpat de el. Că era prea scump. Au adus altul, nu mai știu, DNV, ceva pe acolo. Ăla și el, schimbă aia, taie aia, etc. Nu a făcut mulți purici. După câteva zile a venit unul cu accent sovietic, s-a recomandat de la Russian Register of Shipping. Mergeam cu el pe covertă, însemna cu cretă ce trebuia schimbat. În spatele lui venea nostromul cu cârpa, ștergea semnele. A doua zi a venit cu marker. Nostromul cu diluant  :lol:. Și tot așa, cursa înarmării. Până când l-a luat superintendentul deoparte, i-a spus câteva pe șoptite și nu a mai făcut niciun semn. Gata. Aveam acte.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

frunzaverde

Ce sunt registrele astea (ABS, DNV, rusii) si de ce fac inspectii? Sunt asiguratori?
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

DNV, presupun ca se refera la Det Norske Veritas cu activitati in standardizare in industria maritima.
DNV GL — Maritime: Classification, verification, risk-management, training and technical advisory to the maritime industry on safety, enhanced performance, fuel efficiency, etc.

kitsune

#757
Sunt societăți de clasificare.

https://portal.rna.ro/Pagini/Certific%C4%83ri-nave.aspx

Pe vremuri era Registrul Naval Român (RNR) singurul care certifica navele noastre. Acum pot fi certificate de toate registrele recunoscute din linkul de mai sus.
"Clasa" dă actele navei (certificatele). E cam greu să explic fără să intru în detalii. Nava nu poate naviga fără documentele astea. Sunt de mai multe feluri și se prelungesc la diferite intervale. De asemenea sunt o grămadă de survey-uri.
De exemplu, la DNV GL, o navă luată aleator (mi-a sărit în ochi, că e de la Histria):

https://vesselregister.dnvgl.com/VesselRegister/vesseldetails.html?vesselid=G113098

La tab-ul certificate...

PS: scuze că scriu telegrafic, sunt prins în ceva și nu prea am timp
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

kitsune

#758
Partea a doua. Ho Chi Minh. Descărcare la ancoră. Cu permisiunea colegului meu Alex.























Powered by API/PUM imgur uploader
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

kitsune

Cel mai mult îmi plac zilele cu mare calmă  :D

Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

kitsune

#760
Și pentru că mă plictisesc de ore întregi într-o parcare bucureșteană, să vă plictisesc și pe voi cu un training foarte detaliat, pentru ingineri maritimi de înaltă clasă, training pe principiul "monkey see, monkey do" (înainte să săriți pe mine că expresia nu e "politically correct" citiți explicația din Wikipedia din link).



Și că veni vorba de PC, până și asiaticii tot "monkey island" îi spun, indiferent cât ne chinuim noi să îi învățăm că e "Compass deck". Și în ciuda aparențelor, uneori termenul e folosit în mod nevinovat. Din păcate noi suntem cei ce vedem probleme de PC aici:





Powered by API/PUM imgur uploader
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

kitsune

Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Harry

Cladirea cu acoperis in ape si steag, desi nu pare a fost construita in anii '30, in stil art deco, avand functiunea de yachtclub. In comunism s-a intervenit grosolan pe ea cand au fost inchise geamuri si terase, "opera" a fost desavarsita dupa 1990 si a ajuns cum o vedem azi.

SB76UFO

Cladirea din stanga imaginii care acum se construieste "pe apa" o sa arate cam asa:
"Prostia este eternă și invincibilă"

Harry

Cladirea administrativa si tehnica pentru teleschi precum si cafenea