[CJ] Discutii, lucrari si proiecte diverse in Cluj-Napoca

Started by Ionut, November 27, 2012, 05:04:30 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

sebip

Fațada pare în aceasi linie cu clădirea Reginei Maria de pe Dorobanților (unde la parter ii BT), peste drumul de sediul lor.

Se pare ca Canalul Morii va decopertat peste tot în zona centrala. Dacă nu ma înșel urmează același lucru și în Mihai Viteazul! Păcat ca apa aduce multe mizerii/gunoaie.

dan tm

nu stiam ca in Cluj napoca exista o strada marginita de un canal. De unde vine si unde se varsa canalul morilor? pe street view nu-mi dau seama, cred ca e foarte mult acoperit.

klax187

Canalul Morii incepe din Cartierul Grigorescu, fiind chiar cursul de apa care alimenteaza mica hidrocentrala de langa Parcul Rozelor.
Link catre GMaps

Strabate o buna parte din oras si se revarsa innapoi in Somes in apropierea Podului Fabricii.
Link catre GMaps

dan tm

mersi pentru informatii.
E interesant traseul dar  arata in cea mai mare parte ca o serparie.
M-am uitat pe geoportal sa vad daca e intabulat, al cui este, dar nu are geometrie.
Sa nu aiba aceeasi soarta ca si canalul Muresel din Arad care e al ANIF si nu gaseau bani sa-l curete sa nu mai pută.

StefanCelMare

Anul trecut au fost curățate porțiuni din canalul Morii la Cluj deja.
Au profitat de închiderea lui pentru lucrările la parcul Caragiale de pe Barițiu.
Au coborât în canal un mini-buldoexcavator, și au curățat acumulările de mâl.
Zona strada Șaguna dar și mai departe pe strada Argeș și cred că și în zona The Office.

endre.kemenes

Referitor la cladirea BT de pe Baritiu: stiti cumva daca se schimba ceva in legatura cu parcarea lor subterana? Momentan intrarea e dinspre parcul Caragiale. Ramane la fel?

doodoo

Quote from: klax187 on January 09, 2025, 12:13:35 PMCanalul Morii incepe din Cartierul Grigorescu, fiind chiar cursul de apa care alimenteaza mica hidrocentrala de langa Parcul Rozelor.
Fals tot ce e dupa virgula.

csebi24

^^ ramane la fel, are intrare "desenata" de stalpisori prin fata pe la cladirea Romtelecom, exact pe unde era si inainte.

sebip

Parcul în amenajarea lui a ținut de cont de accesul în subsol și ii si executat. De altfel nici nu ai avea cum sa modifici accesul (din cauza rampei).

StefanCelMare

Cred că tehnic vorbind, Canalul Morii este supra-plinul de la acel mic baraj din capăt Grigorescu.

Sau chiar habar nu am, cred că este un fost pârâu pentru care, atunci când s-a făcut amenajarea hidro de acolo, s-a optat să se păstreze o alimentare cu apă, pentru că altfel seca pe tot parcursul său din oraș.
Nu-s sigur dar e posibil ilegal să modifici cursul apelor, deci poate n-a fost făcută deviația din grijă, ci din obligație legală.

Era mai simplu spus că pleacă din zona aceea, fără alte afirmații.
Oricum azi nu cred că mai funcționează mai nimic din amenajarea aceea hidro din zona parc Rozelor.

qionescu1

Canalul Morii e posibil sa fie amenajat pe un brat al Somesului.

klax187

Istoria Canalului Morii sau Canalului Morilor:

QuoteConform unui document din 1558, consiliul orașului a ordonat săparea unui canal pentru a igienizarea râului Someș în oraș. Prima atestare a barajului de la începutul canalului lângă Mănăștur datează din secolul al XVI-lea. Acesta a fost folosit pentru a controla cantitatea de apă eliberată în Canalul Morii, care era suficientă pentru a face să funcționeze morile de făină de pe malurile Canalului. Un baraj nou, mai înalt, a fost construit la sfârșitul anilor 1970, după care debitul de apă în șanțul morii a fost aproape inexistent. Niciuna dintre morile de pe canal nu mai există în prezent.[1]
Sursa: Wikipedia

Ultima moara din oras, demolata in 1933, a fost chiar cea care se afla pe amplasamentul cladirii albastre din discutia de mai sus, adica la intersectia cu Baritiu si Ferdinand. Cateva poze de colectie se gasesc prin presa si pe Facebook.
Deci canalul NU este un brat al Somesului, nu este nici un parau, ci este un canal artificial. Cel mult, in timpul constructiei, s-au luat in considerare cursurile unor paraie din acele vremuri.

QuoteCred că tehnic vorbind, Canalul Morii este supra-plinul de la acel mic baraj din capăt Grigorescu.
Stavilarul de sub pasarela controleaza cantitatea de apa care intra in Canalul Morii. O mare parte din debit intra in Hidrocentrala (care inca functioneaza) iar surplusul se scurge pe canal.

*Cred ca Dudu s-a grabit sa ma corecteze ptentru ca hidrocentrala evacueaza apa in Somesul mic nu innapoi pe canal. Dar acest fapt nu face afirmatia mea gresita. Hidrocentala este alimentata cu apa din Canalul Morii.

csebi24

^^^ Alerg des pe acolo, sunt niste porti care permit mai mult sau mai putin trecerea apei. Intr-adevar peste o limita, functionaza si ca un supra-plin, dar ce vreau sa zic ca sunt momenente cand somesul la baraj este la nivel ridicat si canalul curge la fel ca si cum somesul ar fi la nivelul normal.

klax187

Da, debitul canalului nu creste deoarece marea majoritate intra in hidrocentrala, iar de acolo este evacuata inapoi in raul Somesul Mic.