[CJ] Discutii, lucrari si proiecte diverse in Cluj-Napoca

Started by Ionut, November 27, 2012, 05:04:30 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nicolaem

#2715
Pot fi deacord cu ce spui. Ce nu iei in calcul sunt resursele umane investite de primărie în populism și proiecte mici. Oamenii aia ar putea să se ocupe de chestiuni mai mari. Desigur poți angaja alții.
Prefer o administratie care sa identifice ce are de făcut. Să facă. Și să fie judecată la vot.
De asta delegăm atribuțiile către niște reprezentanți. nu vreau "comitete cetățenești" care sa ia decizii pe baza de activism în susținerea cauzelor lor.
Desigur că exemplu ăla cu busurile e ok. Dar și tu ai spus era deja cerut de părinți și primăria poate primii sugestii pe alte căi.

alexV

Mi-aminteste de specialul din sedinta de consiliu local din 29 august, cand s-a aprobat PUZ Carbochim, care a cerut ca toti activistii cu opinii contrare proiectului Carbochim sa declare de unde au venit si cine ii sprijina in activismul lor  :lol:

Mai, lasati oamenii sa se exprime. Ceausescu s-a ocupat destul doar de proiectele mari. Oraseanul de rand primea rondou cu "nu calcati iarba", plus cenzura.

dragos76

În altă ordine de idei nu am văzut asta menționat în presă, dar se pare că încep lucrări la mallul din bună ziua. Deocamdată sunt lucrări de pregătire a fundației și relocări de utilități pentru lărgirea străzii bună ziua (și din ce îmi dau seama de pe pagina dezvoltatorului, se pare și o mică relocare a stației de autobuz) și legarea la soluția de acces auto în acest complex.

StefanCelMare

#2718
Am văzut acum câteva zile cum se montau spoturi pe strada in oglindă.
După lupte seculare, se pare că în sfârșit va fi lumină!
Sunt pe toate clădirile. Nu mi-e clar în ce direcție bat, dar nu par să bată în sus (iluminat pe clădire). Parcă mai degrabă bat spre clădirea opusă.
Posibil să ilumineze indirect strada, prin reflectarea de pe clădiri.
PS. Da, sunt pe toate clădirile de pe bucata in oglindă, nu doar pe cea din poze.

(GPS)


(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader

qionescu1

#2719
Quote from: alexV on September 08, 2024, 01:41:35 PMMai, lasati oamenii sa se exprime.

Comparatiile cu Ceausescu nu sunt deloc potrivite.
In rest cetatenii (unii) s-au exprimat. Si au iesit rulorile de vegetatie pe statiile de autobuz. Esec.
A iesit skate park si distrugerea Parcului Rozelor. Esec. Mai si argumenteaza unii ca exista cerere pt skate park... Deci daca 100 de pusti voteaza sa primeasca 1/3 din Parcul Rozelor e ok. Ceilalti trebuie sa se supuna pt ca s-a votat online...
A mai iesit Parcul de Est si autobuzele scolare. Doar pt ca a vrut primarul, altfel proiectele astea nu se incadrau nici tehnic nici financiar in conditiile stabilite in bugetarea participativa.
A mai iesit complexul educational Nicolae Titulescu, in fapt o reabilitare a unei scoli, tot asa doar din dorinta primarului si in urma unui vot de turma condus si dirijat democratic de catre pustimea cu varste de 10-14 ani de la acea scoala gimnaziala la indemnul unor profesori. Ma intreb care e urmatoarea scoala care se va mobiliza la votul democratic de cartier? Online.

A mai iesit proiectul stalpisorilor vopsiti cu emoticonuri plus altele mai mult sau mai putin asemnatoare dar deviate de primarie spre ce se dorea de fapt. Totusi au fost si cateva proiecte bune care au avut sansa. S-a si punctat decisiv intr-un meci de imagine si in batalia media pt Parcul de Est. Cel mai mare merit.

A mai iesit si propunerea pistei de biciclete pe Observatorului. Iarasi esec. Cati pietoni si-au dorit sa li se injumatateasca trotuarul? Se vede in filmare plin de oameni cu plase care nu mai au loc pe metrul ala lasat pt ei. Cat de democratic este un astfel de proces?



La ce si cum se implementeaza observ ca bugetarea participativa are probleme mari de functionalite, oportunitate si evident reprezentativitate. Daca 100 de pusti sau cat or fi ei obtin 1/3 din Parcul Rozelor, daca ceva biciclisti obtin o jumatate de trotuar, de ce nu ar cere si iubitorii de ponei un hipodrom in miniatura in Parcul Central? Sunt convins ca exista doritori si ca s-ar mobiliza pentru pasiunea lor. Este cerere (cum argumenta cineva) si cetatenii trebuie lasati sa se exprime.



Powered by API/PUM imgur uploader

klax187

#2720
Care e faza cu Parcul Rozelor si cu "100 pusti"? Pt ca tot ii enumeri si nu inteleg foarte bine unde bati.
Parcul rozelor are functia de skate park din ~2010, cu mult inainte de bugetarea participativa. In proiectul votat participativ doar s-a extins. Si s-a extins peste un spatiu inutilizat in acel moment.
Ca numar de vizitatori raportat la suprafata, cred ca este cel mai frecventat spatiu sportiv public din oras. Parcul atrage pustani din tot orasul.

QuoteCum crezi ca poti multumi pe toata lumea in peticul ala de verdeata si asa obtinut foarte greu
Nu cred ca ai incercat nimeni sa multumeasca pe "toata lumea". Doar pe skateri. Si cred ca s-a reusit. Daca nu-ti place sa ii vezi cum isi sparg capul pe beton, fa o plimbare pe langa Somes ca ai pe unde...
Vad parinti care se plimba cu copii in voie, vad bunici care stau pe banca, nu e nimeni nervos, doar tu aici pe forum  :lol: .

(Nu, nu sunt skater, ca is prea batran, si nici n-am fost. Nici nu am prieteni pustani care sunt... doar n-am nimic cu ei)

loris

Totusi, vine banul ala odata? Cat sa mai deliram pe langa subiect?

LE: Ma refeream aici strict la derapajul lui dodo, care intre timp a fost sters. Se poate sterge si comentariul meu

StefanCelMare

#2722
Comedia la criticarea dreptului la exprimare este că se face pe un forum public.
Unde nu facem altceva decât să ne exprimăm.
Altfel spus, criticăm dreptul la exprimare, dar nu pe al nostru.
Dacă sunteți atât de anti-exprimare, voi de ce o faceți?
E ca și cum mergi în agora să vorbești și îi critici pe restul că au mers în agora să vorbească.

De ce nu vă opuneți public atunci când aveți dreptul?
Există faza de dezbateri publice la orice proiect, puteți merge acolo cu majoritatea despre care vorbiți că are alte păreri, și să vă exprimați dezacordul puternic.

Și mai comic este că orice faci, dar orice, se găsesc destui să critice de pe margine.
Critica trebuie să fie constructivă, nu distructivă, altfel este nocivă, exact pentru că oprește orice inițiative.

Și să vezi doar partea rea a lucrurilor, e și ăsta un dar.
La orice proiect, e ceva să vezi doar răul.

qionescu1

Nu putem trece de aparente si suprafata nicicum. Nici vorba de criticarea dreptului la libera exprimare ci de felul in care se iau deciziile, reprezentativitatea si rezultatele lor.

raul.olaru

ce aveti cu acoperisurile alea verzi?  :lol:

mie mi se par super faine, sper sa le vad in tot orasul.
ok, sunt uscate acum dupa seceta care a fost (ca si orice alt petec de iarba neirigat), dar va garantez ca dupa ploile din perioada urmatoare vor arata cam ca aici (captura din octombrie 2023)

loris

Nu inteleg de ce e considerat skate parkul din parcul rozelor un fail.

Daca noi nu practicam sporturile alea atunci e un fail? E plin acolo de copii, adolescenti, chiar si adulti. E atat de plin incat se mai poate justifica lejer inca un skate parc in oras.

Ok, sunt alte proiecte din bugetare participativa care sunt fail total, dar skate parkul e un succes evident.

qionescu1

Quote from: klax187 on September 10, 2024, 08:54:38 AMCare e faza cu Parcul Rozelor si cu "100 pusti"? Pt ca tot ii enumeri si nu inteleg foarte bine unde bati.

Vad parinti care se plimba cu copii in voie, vad bunici care stau pe banca, nu e nimeni nervos, doar tu aici pe forum  :lol: .


Daca nu intelegi nu mai are rost sa insist. Aia e. Daca tu/voi numiti asta un succes asa sa fie!
In rest cu parintii care se plimba in voie, bunicii joviali si nimeni nervos in Parcul Rozelor este doar patetism si ala in afara realitatii. Ce ar trebui sa faca? Sa copieze modelul unei minoritati galagioase si sa se lege cu lanturile  de skate park? Cu siguranta ar fi un model castigator doar ca majoritatea normala nu se comporta asa.

Nici tu nu ai centura si nu cred ca te arunci pe jos prin centru sau bati cu pumnii in usa primariei nu? Asta inseamna ca esti multumit de faptul ca nu exista centura?

Observ ca de inteles se intelege numai cu exemple, asa ca imagineaza-ti parcul de Iulius mall, peticul ala de iarba din mijloc unde se mai tin si concerte si filme si unde se joaca copii in voie sau se sta pe patura, ca de maine se transforma intr-un roler park pt ca asa au votat rolerii (probabil toti sub 18 ani). Cum ar arata?

Exact asta s-a intamplat si Parcul Rozelor care a ramas doar o alee ce inconjoara skate parkul. Si daca tot vorbesti de parinti si bunici, cred ca erau mult mai bucurosi daca suprafata aia era numai iarba si unde isi puteau lasa copii sa alerge si sa se joace fara nicio grija, precum se intampla la Iulius unde de altfel ne place si foarte mult si este si un exemplu (ca tot stam dezastruos la capitolul parcuri). Dar pe parinti si bunici cine i-a intrebat ce isi doresc in Parcul Rozelor?

klax187

#2727
Bun hai sa monopolizam discutia pe parcul Rozelor.
1. Comparatia cu Iulius Parc nu e corecta pt ca in Rozelor nu se organizau evenimente pe acel petec de iarba unde este acum zona adaugata prin bugetare participativa. Erau buruieni si atat. Nici cu paturica pe iarba nu statea lumea, pt ca nu era zona dezirabila. Locuiesc langa parc si stiu despre ce vorbesc. In schimb, ironic la remarca ta, acum se organizeaza evenimente sportive.
2. Parcul nu este o alee in jurul skate park-ului! Acolo este un teren de basket, o zona pt copii mici, o fantan arteziana plina de copii in sezonul cald si un parc inchis pentru caini. Toate unite printr-o serie de alei. Bine organizate toate? nu prea... Ironic, skate-park-ul este cel mai bine organizat/implementat dintre ele.
3. Inca este (suficient) spatiu verde care se poate ocupa de catre cei care vor sa stea desculti pe iarba sau la picnic. NU se intampla asta!
4. Chiar nu am auzit critici despre parc pana nu te-am citit pe tine. Deci da, nimeni nervos, in afara de Qionescu1 pe forum. (pana acum)
5. Tu ce iti imaginezi ca se intampla intr-un skate park de folosesti remarca "unde isi puteau lasa copii sa alerge si sa se joace fara nicio grija"?

QuoteDar pe parinti si bunici cine i-a intrebat ce isi doresc in Parcul Rozelor?
Tu i-ai intrebat? Vad ca te-ai oferit sa fii avocatul lor. Ai facut ceva sondaj sa intelegi daca intradevar sunt persoane indignate sau doar te dai rotund aici?
Si daca i-ai intrebat, pe cati i-ai intrebat? sunt mai multi decat cei care au votat pt acest proiect?

klax187

Cat despre Bugetarea Participativa, (care apropo, si-a schimbat fundamental forma, nu stiu daca ati remarcat ) mereu am avut impresia ca acele proiecte au trecut si printr-un filtru subiectiv pe langa cele obiective care erau obligatorii pt incadrare.
Sunt multe proiecte votate care au castigat dar nu au fost implementate. Si de asemenea sunt proiecte care nu s-au incadrat in filtrele obiective dar au fost implementate. Daca e sa reprosam ceva Primariei, ar fi acest subiectivism + partea de promovare. In fiecare an s-a promovat mai putin, si asta s-a observat in voturi.

Pe langa asta, cand vrem sa criticam, uitam sa precizam si aspectele pozitive, despre care nu avem nimic de obiectat...
Cum ramane cu:
  • parcarile de biciclete din cartiere
  • aleile din Faget
  • plata contactless la CTP (pe care Neag pariez ca nu ar fi implementat-o de la sine putere nici astazi)
  • defibrilatoare prin tot orasul
  • toaletele publice
  • treceri pietoni supra-iluminate
  • si inca o mare gramada de proiecte mici si de efect MAJOR

qionescu1

#2729
Am spus ca au fost si cateva proiecte bune si care a fost cel mai mare merit (dupa parerea mea). In rest ai observat si tu ceva ce nu e la locul lui, si anume cum se selectioneaza si ce implementeaza primarul/primaria. Subiectivismul de care vorbesti care nu e aleatoriu si care viciaza tot procesul pe care tinerii frumosi si liberi il adora dar nu il inteleg.

"Inca o mare gramada de proiecte mici si de efect MAJOR" contrazice insasi bugetarea participativa in esenta ei. Efectul major este o exagerare. Toate proiectele mari au trecut doar cu ajutorul "subiectivismului" primariei. Altfel nu se incadrau niciunul in proces. Inclusiv trecerile de pietoni suprailuminate.

Si ca tot vorbesc despre reprezentativitate, singur se pare, hai sa vedem si cum stam cu voturile finale ale unor proiecte castigatoare:
- parcarile de biciclete din cartiere "Parcari sigure in cartiere" - 69 voturi
- plata contactless la CTP - 58 voturi
- aleile din Faget - 128 voturi
- piste biciclete Observatorului - 191 voturi (implementare iar azi regandire cu mutare in strada)
- statii de autobuz cu plante - 61 voturi

Parca se voteaza la o scara de bloc.
Paranteza, sunt proiecte si cu mai multe voturi, in principal parcuri si zone verzi extrem de deficitare la Cluj pe care primaria le accepta mai nou indiferent de componenta financiara pt ca tot mai nou s-au urcat pe valul nemultumirilor cetatenilor pe care tot ei le-au creat sau neglijat. Dar exista o problema in procesul selectiei proiectelor si al implementarii lor care nu poate fi negata.