[CJ] Discutii, lucrari si proiecte diverse in Cluj-Napoca

Started by Ionut, November 27, 2012, 05:04:30 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

StefanCelMare

Pe Kogălniceanu/Universității deranjante sunt scuterele motorizate.
E așa liniște și vin băieții cu toba sparta.
M-am uitat la semnalizare, nu era semnul de acces auto interzis tuturor vehiculelor.

nicolaem

#2521
Quote from: alexV on April 26, 2024, 10:59:37 PMLucrez in zona Universitatii, si adesea alerg pe malurile Somesului. Astea sunt dintre cele mai reusite proiecte ale Clujului, pentru oameni.
asa este. arata excelent ambele, evident cu mici preferinte ale noastre personale care difera, dar ansamblu e ok.

raman la parerea de anul trecut ca vegetatia aleasa e un fail.
ce frumos arata anul trecut la inaugurare:




vs cum arata azi aceasi zona. au vrut buruieni, rebranduite in pompos in "vegatatie perena". asta avem:


StefanCelMare

#2522
Dacă e să zic ceva de bine, ar fi că vegetația aia perenă, așa cum e, e mai utilă pentru polenizatori decât gazonul (gramineele în general).
Măcar ajută albinele.
În rest, cum era de anticipat, dacă vrei estetic gazon, păi aia costă nene. Îngrijirea gazonului e costisitoare în general. Tuns, udat, îngrădit (dacă lași accesul liber există riscul de a se forma cărări, zone bătute mai des).
Gazon înseamnă atenție, repet, cam orice graminee (plante ierboase, fără flori cu petale, ceea ce numim noi iarbă).

nicolaem

#2523
Poți să îmi explici de ce de vreo 10 ori ai postat tema cu gazonul și întreținerea că și când ai vrea sa manipulezi opinia cititorilor in mod fals?
Deși de tot atâtea ori am zis că nu e vb de gazon și că aici 50 de ani a fost iarba banala fara nici o intretinere. Pot înțelege preferință noastră diferită dar nu pot înțelege manipularea ta cu gazonul când nimeni în afară de tine nu vorbesc despre el că soluție. Critici ceva ce nu exista si nu a cerut nimeni sa fie facut. asta se numeste diversiune.
E că și când aș spune și eu că e mai bine așa decât să fi plantat 5ha de lalele pt că lalelele is scumpe și se usca repede la soare.

nicolaem

in alta ordine de idei am ajuns si noi aici pe forum perfectionisti de tastatura cu toate proiectele astea care nu au milimetri aliniati, copaci perfecti, culorile pastelate etc.

am avut zilele astea un musafir care a locuit in mare parte in Bucuresti actualmente in Praga. Nu mai vazuse Clujul de vreo 15 ani. a fost foarte impresionat de cum s-a schimbaz zona centrala. am batut la pas seara tot centrul vechi, cred ca a zis de vreo 5 ori " ma simt ca in orice oras european" sau " daca ma intorc in tara la Cluj ma mut"

StefanCelMare

#2525
Nu incerc să 'manipulez' pe nimeni.
Iarba despre care spui că crește de la sine să știi că nu arată mult mai bine decât perenele alea din poză. Tot inestetică e, mare diferență nu e.
Vrei estetic, costă. Nu vrei estetic, ai o paletă de opțiuni de la mediocru la inestetic de-a dreptul.
'Fara nicio întreținere' nu are cum să fie estetic.
Zonele unde rezista aparent de la sine tot sunt tunse și posibil călcate des, ceea ce selectează unele specii de iarbă tolerante la călcare, și elimină cumva natural restul.
Ce ar putea face ar fi să însămânțeze cu specii de iarbă tipice de gazon după ce au prins perenele astea. Dar iarba treptat ar deveni dominantă, pe măsură ce e tunsă repetat (ar elimina perenele). Așa ajungi - în timp - la aspectul acela despre care spui tu că ar fi 'fără nicio întreținere'.
Nu ar fi o idee rea, deoarece perenele astea nu fac ușor covor continuu, deci rămâne sol expus eroziunii.

alexV

Quote from: qionescu1 on April 26, 2024, 11:45:16 PMInstitutiile astea pot genera si chiar genereaza suficiente conflicte masina/pieton.  [...]  Nu exista nici o regula. Nici macar intuitive cum sunt pe Maniu printr-un pavaj diferit.

Mi-ai amintit de un lucru interesant citit in vreo doua studii. De exemplu asta recent, co-autor o romanca, Alina F Burlacu.

Ideea e ca acolo unde vitezele sunt in practica suficient de scazute, e indicat sa nu delimitezi clar banda de masini, nici banda de biciclete. Ci categoriile de mobilitate sa co-existe pe un shared space pur. Astfel soferul are atentia mereu sporita. Biciclistul asijderea. Iar pietonul foloseste intreg spatiul disponibil.

E contra-indicat sa delimitezi o banda (fie de masini sau velo) fiindca se creaza perceptia de spatiu destinat masinii (sau bicicletei) si acolo soferul/ciclistul accelereaza ca se simte pe zona lui prioritara. Pietonul evita spatiul respectiv chiar daca e gol, ca subconstient se simte in pericol de-a fi surprins de masina/biciclist, pe banda.



In logica asta am comentat si la postarea cu pista velo clar delimitata cu vopsea, pe trotuar, pe malurile Somesului, in zona aia unde e ingust. Acolo un shared space pieton-velo era mai indicat, fiindca pot co-exista pietonii cu biciclistii. Asa cum e acum, biciclistii baga viteza si dau din sonerie, sa se fereasca pietonii pe jumatea lor de metru.

Vorba lui @cristi5 scoala de "human factors" nici n-are denumire in limiba romana.

LE: Pe Maniu sunt niste metode moderne de calmare a traficului: sicana din mobilier urban plus copaci, si suprafata texturata (dalele alea pe care nici bolidu nu accelereaza)

StefanCelMare

#2527
Da, Alex, dar întrebau niște părinți pe Facebook parcă, cum explică copiilor care merg la școlile din zonă pe unde să circule acolo ca să fie în siguranță?
Cumva mai ales pentru copii ai nevoie de acele delimitări, pentru că părinții le repetă obsesiv să nu treacă strada fără se asigure, să nu coboare de pe trotuar, etc.
Cred că soluția e să le spui să stea mai aproape de clădiri, dar nu e totul chiar așa de ideal cum scrie în lucrări.
Plus, trebuie să găsești alte căi să spargi monotonia în zone de-astea fără trotuare.
Cu toate astea, zona Universității e chiar reușită, nu e chiar așa de monotonă - mai cu razele care pleacă de la statuie, mai cu dalele pe care poți să stai, arborii dispuși în jurul statuii, cumva cred că a devenit piața centrală complet închisă de care aveam nevoie (piața muzeului e cumva prea statică pentru acel rol).
Eu zic că până și arborii vechi arată bine acolo, pe moment unii arată mai bine ca o parte dintre cei noi.
Pe zona ultra-centrală, ce a rămas și ar putea fi îmbunătățit zic eu, e laterala estică a Pieței Unirii. Dacă nu o închizi complet, o poți reduce de la 4 (patru!) benzi la doar una, cel puțin până la intersecția cu Maniu (oricum sunt 95% din timp complet goale acele benzi). Muți și standul de taxi mai încolo, eventual îl împarți, faci o parte pe Eroilor pentru direcția est. S-ar accentua ideea de prioritate pentru pietoni. Plus, ai mai câștiga puțin spațiu și pe latura sudică, unde e fântâna arteziană, pentru că o bandă se poate pietonaliza și aia (sunt două care fac stânga spre nord acolo). Eu aș merge și mai departe, și aș reduce și intrarea de pe Eroilor în piața Unirii la două benzi, se fac foarte repede 4 benzi acolo. Dacă continui un pic cu două, la fel, amplifici senzația de prioritate pentru pietonii care vin dinspre Universitate, pentru că insulele de spațiu pietonal sunt mult mai aproape una de alta.
Extinderile astea ale pieței Unirii în sine sunt una, altă chestie care ar cam mai trebui făcută (refăcută), sunt fostele pietonalizări, primele făcute din centru, unde pavajul vechi nu prea mai corespunde, și ai și rețeaua de cabluri încă sus.
Dacă s-ar opta pentru soluții similare cu Maniu, ar fi chiar OK zic eu.

nicolaem

#2528
^^ e fals ce spui.
de cand au fost amenajate digurile de beton acum 50 de ani pe malul somesul e doar iarba si sta bine mersi. au fi aruncat atunci seminte de iarba presupun.

ca are papadie si trifoi in ea e ok. dar a rezistat zeci de ani fara reinsamantari si fara irigari. 2 cosiri pe an si atat.
iarba pe care copii se jucau, unii stateau la patura iar cei cu caini staeteau prin iarba. acuma  nici macar cainii nu mai pot intra in butuienile alea inalte si se plimba doar pe beton.

repet, iti respect parerea dar ma deranjeaza ca ti o sustii cu chestii false. realitatea din zona te contrazice. si e deranjant ca sti si tu asta deoarece ti am tot pus poze mai vechi de aici. 

StefanCelMare

#2529
Prin cosire, se selectează speciile mai rezistente la cosire.
Irigarea nu e necesară chiar peste tot. Zona aceea era o excepție, cu pânza freatică sus, e și un izvor acolo pe unedva acum, peste Someș de sala veche, curge peste aleea dinspre apă.
Iar aspectul zonei înainte de amenajare era tot unul mediocru, adică aspectul ierbii mă refer.
Eu nu zic chestii false, că nu am cum, este știință, sunt aspecte de sindinamica vegetației.
Dacă nu s-ar cosi sau călca, treptat s-ar face arbuști pe zonele verzi, adică ai tranzițiile naturale spre pădure.
Poate ia mai mult startul fiind o zonă urbană, dar dacă mergi pe stil apocalipsă, malul acela despre care vorbim, în 50 de ani, e pădure.

Apropo, "doar cosit de două ori" se traduce în cu totul alt tip de vegetație, inclusiv la sat, comparativ cu zonele unde se pășunează. Și e suficient și acolo ca să nu se ducă fâneața spre tufe/pădure. De ce? Păi exact același motiv, cositul repetat avantajează unele specii, care ajung să domine. Bine, adesea se mai și gunoiește la sat fânața (adică se lasă vacile, oile, câteva săptămâni pe an să îmbogățească solul), dar asta e un pic mai detaliat.

nicolaem

#2530
ba da, atata timp cat spui lucruri neadevarate.
e fals, pentru ca spui ce spui de necesitatea irigarii intretinerii scumpe etc in exemplu dat la locatia in discutie.
e corect ce spui ca prin cosire si calcare e avantajata fix iarba.
e manipulator ca vorbesti despre gazon cand nu era in discutie.
e corect ce spui legat de stiinta "in general" si admiti ca aceasta zona este o exceptie. aceasi stiinta trebuie sa iti spuna ca ce e valabil pentru dealul Lomb expus sudic nu e identic cu vegetatia umbrita din lunca somesului.

mi s-ar parea penibil sa iti mai caut parcuri din Cluj cu iarba neirigate care in afara de cosire nu e nevoie de nici o intretinre. e chiar culmea sa iti arat evidenta.
hai sa incheiem. nu de alta dar sunt hectare intregi de iarba in cluj care o duce bine merci de zeci de ani. ca norocul ca nu le-ai zis tu sa planteze ciulini si palamida. 

klax187

@nicolaem, insisti sa te certi pe niste chestii subiective.
Daca tu consideri ca e ne-oportuna acea vegetatie, din varii motive (intemeiate) intotdeauna va veni un alt cetatean sa iti spuna ca acea vegetatie e cea mai buna alegere din alte motive (la fel de intemeiate).
Pana nu o sa intelegi asta, o sa umpli forumul de mesaje acide si fara relevanta.
Ai dreptatea ta, dar este o dreptate subiectiva.

nicolaem

#2532
ii respect partea subiectiva si alegerea.
insist doar sa nu o argumenteze mincinos.
gata

nicolaem

au inceput azi lucrarile la bazinul de inot din Borhanci.

Proiectul noului bazin olimpic de înot prevede construirea unei clădiri pe 3 niveluri (demisol + parter + etaj parțial) cu o capacitate de 1000 de spectatori și zone dedicate competițiilor sportive de natație, inclusiv bazin olimpic de sărituri și bazin de inițiere.
În cadrul proiectului sunt cuprinse:

1 recepție, 1 cafenea/ bar, 1 bazin începători, 2 piscine jacuzzi, 1 piscină sărituri, 1 piscină, 4 scări, 1 cameră observatori, 1 saună finlandeză, 1 camera prim-ajutor, 1 magazin, 17 grupuri sanitare, 7 camere pentru depozitare, 4 birouri, 1 garderobă, 1 gradenă pentru 1000 persoane, 16 camere tehnice, 7 coridoare/holuri și 1 foyer.

De asemenea, cu această ocazie vor fi realizate lucrările tehnico-edilitare importante pentru întregul HUB educațional. Documentația tratează soluțiile adoptate pentru:

    Rețelele exterioare de alimentare cu apă pentru consum menajer
    Rețelele exterioare de alimentare cu apă pentru stins incendiu cu hidranți exteriori
    Rețelele exterioare de canalizare menajeră
    Rețelele exterioare de canalizare pluvială
    Rețelele de alimentare cu apa pentru irigații
    Rețelele de alimentare cu gaze naturale
    Rețelele de alimentare cu energie electrică
    Rețelele de iluminat stradal și pietonal

Termenul de execuție conform contractului este de 18 luni de la data semnării ordinului de începere.

qionescu1