News:

Doar 30 minute de editare!
Poți edita propriul mesaj timp de doar 30 minute după ce l-ai scris!

Main Menu

[CJ] Discutii, lucrari si proiecte diverse in Cluj-Napoca

Started by Ionut, November 27, 2012, 05:04:30 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

qionescu1

Quote from: alexV on December 13, 2023, 02:46:27 PMTrafic si claxoane pana vine metroul :)

Ulterior darii in folosinta a acestuia cred ca trebuie restrictionat maxim accesul auto pe axa est-vest ca sa creezi cerere fortata la metrou. Eu as converti peste 15-20 de ani tot bulevardul ala Memo/Motilor in bus si urgente exclusiv, deci majoritar pietonal. Pe modelul blv Anspach din Bruxel.

Blv ultra-central Anspach din Bruxel, inainte si dupa conversia lui in pietonal. Vederea e din acelasi punct Google Maps, in ani diferiti. Pe aecl shared space trece busul.

Cand am scris pe topicul metroului ca RATUC/primaria trebuie sa regandeasca inca de pe acum (chiar si pe simulari) viitoarele rute astfel incat sa promoveze si sa nu concureze busul mi s-a sters comentariul. Sa fie sanatos ala care a sters dar daca vom avea metrou problema ramane si nu cred ca vom avea solutii atat de curajoase ca la Bruxel sau ca ne dorim acelasi lucru.

nicolaem

pun aici doara pentru a vedea diferentele enorme dintre orase in ce priveste proiectele de dezvoltare.

am gasit intamplator proiect str Carpenului Craiova curios fiind de conectarea orasului la DX.
un parau plin de copaci eliminat pentru a face loc unui bulevard larg:



la Clj pe bariutiu se face fix invers (e e drept e centru ), dar si multe proiecte sunt intarziate si dezbatute exagerat pentru cativa copaci care nu pot fi taiati din cauza catorva ecologisti.

2 orase cu 2 abordari extreme opuse.

StefanCelMare

#2402
Ideea pe Barițiu nu e rea, se lucrează exclusiv în ce era pietonal anterior, nu afectează traficul mai deloc.
Oricum la noi mișcarea verzilor e net inferioară la ce e prin Germania, Olanda, etc.
Nu e ca și cum nu au și ei dreptate. Traiul într-un oraș mare vine cu stress și noxe. Lumea are dreptul la zone de relaxare și la zone verzi care pot reduce poluarea.
Apropo, eu zic că nu ar strica să îți moderezi singur ieșirile la adresa unei părți din societate, inviți flame threading cu postări de genul cele de mai sus. Cum nu se poate face nimic fără opoziție de la 'cativa' verzi? Orașul s-a schimbat complet central in ultimii 10-15 ani. Pe ce te bazezi când vorbești totuși. Spune-mi proiect blocat de verzi. Nu există. Referitor la durată, hai să nu exagerăm, nu datorită opoziției unora legată de arbori nu se termină proiectele. E comic să spui așa ceva. Firme de doi lei, plus inflație = modificări de indicatori tehnico economici. Proiect întârziat de câțiva arbori pur și simplu nu există.
Sau omitem complet incapacitatea administrativă de a implementa proiecte mari? Să fim serioși, nu datorită verzilor civici nu au început proiectele mari la Cluj. Nu știu cum ai putea vedea lucrurile așa. E o distorsionare a realității. Care este una compusă din administrație la limita competențelor, firme private cu implementare super lentă proiecte, bani insuficienți și dați discreționar de către politic de la nivel central. Dacă era cu adevărat cerea ce ziceai tu, nu s-ar fi putut tăia Făgetul pentru centură, nu se putea elimina parcul Colina pentru centură, etc. Proiectele alea nu s-ar fi putut duce în faza de licitație. Clujul e pe punctul să distrugă mult din natura din jurul său pentru centura metropolitană, dacă ar fi verzii bau bau ai fi văzut chestii deja. Opoziția la proiect a adus plusuri acestuia, nu l-a blocat și în niciun caz nu e sursa nr.1 a întârzierilor.

nicolaem

#2403
eu te rog foarte insistent sa nu imi pui vorbe in gura. nu am zis "ca nu se poate face nimic".

proiectul Bariutiu mi se pare chiar ok, deduci eronat ca nu imi place.

Remarc doar ca si comparatie diferentele enorme intre abordari in 2 orase mari. orice abordare extrema mi se pare gresita.
asta din Craiova de exemplu mi se pare gresita.

nu invit la nimic, doar la observatie, nush ce ai sarit asa sa ma ataci bazandu-te pe presupuneri. nu fi atat de categoric cu "nu exista" proiect blocat de verzi ca sunt cateva in oras. dar hai sa evitam fix ce ai spus tu sa evitam ;)

StefanCelMare

Că să fie mai limpede de ce exprimarea folosită este o problemă.
Nu e nicio problemă să spui: mie îmi place cum arată zona x, cu mai puțini arbori sau fără arbori.
Nu e ok să spui: niște extremiști vor arbori, blochează proiecte.
De ce nu poți să susții ceea ce dorești fără să ataci oamenii care au alte păreri decât tine? E o lume liberă, fiecare are dreptul să susțină orice. Nu e normal să spui că cei care nu au aceleași opinii cu tine sunt automat extremiști.
Arborii bătrâni au și ei valoarea lor. Dacă nu putem avea o discuție civilizată despre asta, nu înțeleg ce facem aici. De aia e un forum, să discutăm, nu să aruncăm noroi în cei care au alte păreri.
De exemplu, eu pot să înțeleg și să respect ce ai spus referitor la prea mulți arbori. În zona malurile Someșului între sala veche și pod Grigo s-au plantat foarte mulți arbori. Chiar mi se pare și mie excesiv. Pot exista discuții, sper civilizate despre asta, fără să ne aducem injurii cei care vor arbori cu cei care nu vor. Ar trebui să existe un echilibru, spațiile publice trebuie să deservească pe toată lumea.

nicolaem

#2405
insisti cu un atac personal punandu-mi si vorbe in gura in mod manipulator a 2a oara in juma de ora. da-mi PM daca chiar te roade ceva  :)
ar fi frumos chiar sa iti ceri scuze. nu am adus nicio o "injurie" in postarea de mai sus cum nici nu am spus "nu se mai poate face nimic"
e o lume libera dar incerci sa imi impui ce am dreptul sa zic.


StefanCelMare

Asta-i ca aia cu fumatul.
Ai dreptul să o faci, cât timp nu fumezi în apropierea altora.
Ai dreptul să spui orice, atâta timp cât nu faci rău altora.
Apropo, pe partea cu arborii, parcă a fost un sondaj, circa 70% din oameni erau pro plantare mai mulți arbori în orașe.
Asta nu înseamnă că dacă tu ai alte opinii de exemplu, e OK ca eu să zic că tu ești un extremist anti-copaci.
Mai citește ce am scris, eu nu am dorința să zici sau să nu zici ceva, ci doar să menții respectul pe forum față de alți participanți.
Eu cred că am oferit mereu respect, deci nu văd de ce mi-aș cere scuze.

nicolaem

#2407
pentru 2 minciuni spuse la adreasa mea in urma mesajului din "December 17, 2023, 11:30:57 AM"

apoi vorbesti  de respect dar tu esti cela care (ma) ataca in mesaje succesive. fara ca eu sa te fi provocat in vreun fel.

vii si acum  manipulator cu 2 corelatii date de generalitati:
- "oamenii vor mai multi arbori in orase"
- "daca tu ai alte opinii"
ori eu nu am alte opinii. sunt pro plantare. laud ca se planteaza copaci, mi se pare ok extinderea spatiului verde pe bariu si puneam comparativ ce fac aia din Craiova (adica fix invers).
Am criticat doar pe aia care s-au legat de 5 copaci la propriu in centru orasului si ca uneori primaria planteaza prea multicopaci doar ca sa se laude la final de an cu numarul lor. Si aici ai fost si tu deacord cu unele excese.


StefanCelMare

Pe un alt subiect, zona recent reabilitată de lângă Someș în centru a primit gazon.
(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader

Mă temeam sincer că acolo se va pune granit.
Arată decent, și s-au pus și câțiva arbori că tot vorbeam despre ei.
De altfel, m-am plimbat din centru până în Grigorescu acum vreo săptămâna și au progresat mult.
Nu am mai văzut zone cu aspect de șantier.
La capitolul minusuri, cred că ar trebui iar făcut hydro-seeding pe zona de peste Someș de sala sporturilor veche.
Nu par să fi încolțit semințele puse anterior, și probabil dacă plouă, iar va intra nisip pe alei.
De asemenea, discutabilă introducerea de arbori în plus pe partea cu IEFS.
Ar fi fost mai bine să ducă gardul acela de la parcul Hațieganu în spate 50-100 de metri, și să lase zona dinspre Someș mai liberă de arbori.
Ca plusuri, pot zice că față de ce era, toate zonele din proiect arată mai bine. Probabil vor apărea mai multe toalete publice în scuarurile de pe lungimea proiectului, am văzut că sunt zone cu racord la canalizare și racord apă și curent pregătit pe poziție. Nu sper la chioșcuri / cafenele, dar măcar la toalete publice sper sincer.
Am fost și sâmbătă pe tronsonul de lângă parcul central, și se lucra în mai multe puncte, cu destul de mulți muncitori. M-a bucurat să văd că bariera iluminată noaptea a fost prelungită pe bulevardul 1 decembrie, deoarece panta malului era destul de mare și era periculoasă pentru copii mici. Estetic nu e grozavă bariera, dar noaptea arată chiar bine iluminată.

StefanCelMare

@nicolaem
Ultimul mesaj pe acel topic din partea mea.
Uite cuvânt cu cuvânt ce ai scris tu acolo.
"la Clj pe bariutiu se face fix invers (e e drept e centru ), dar si multe proiecte sunt intarziate si dezbatute exagerat pentru cativa copaci care nu pot fi taiati din cauza catorva ecologisti."

Bun.
Din ce ai scris tu acolo, de unde să fi dedus eu că tu ești pro acel proiect de pe Barițiu.
Nu am cum să îmi cer scuze că am dedus că ești împotriva acelei modificări de la parcul Barițiu.
Citește ce ai scris, și spune sincer dacă reiese clar că tu susții modificările de pe Barițiu.
La asta, se adaugă un istoric de postări foarte acide la adresa celor care s-au opus tăierii arborilor de pe Universității.
Nu am înțeles nici atunci, nu înțeleg nici acum de ce aduci adesea în discuții acel subiect, mai ales în acest fel.
De ce nu poți să spui 'mie imi place proiectul cum era planificat, cu schimbare arbori'.
Adăugirile tale referitor la acel proiect sunt mereu peiorative, cu referire la o minoritate care s-ar fi opus.
Eu altceva nu mai adaug că deja oricum nu mai suntem on topic.

nicolaem

#2410
ok, am clarificat sunt pro acel proiect pe Baritiu daca era ambiguu.

Ma bucur ca tu ai citat acum fix ce am zis eu. Pentru ca m-ai acuzat de injurii ori acestea dupa cum se vede si din citatul tau nu au existat. Cum nici nu am spus ca "nu se poate face nimic"

Poate pe viitor esti mai atent cand sari la gatul omului pentru ceva ce nu a facut  ;) ca iti ceri sau nu scuze pt minciuna deja e altceva.

In cazul in care ai fost printre cei care au protestat pe Universitatii si ai luat-o personal (poti sa spui, ti-as intelege reactia rautacioasa de pana acum) ma explic cat pot de obiectiv:

A:
- Proiectul creste numarul de copaci in zona.
- Era facut de speciaisti in domeniu (arhitect+peisagist).
- Era laudat si de alti urbanisti independenti (ex decanul de la arhitectura).
Cu alte cuvinte un proiect "in sfera normalului" unui oras european.

Accept dreptul unora de a critica faptul ca se taiau cativa copaci. respect dreptul lor de a critica sau de a vrea altceva.
B: Dar cand acestia:
- se leaga la propiu cu sfoara de copac sa nu fie taiati aceastea este o atitudine extrema
- tin un primar populist in dezbateri pana la 12 noaptea aducand injurii atat proiectantilor cu niste studii in spate cat si administratiei (aici chiar au fost jigniri pe bune)...

Cred ca este corect (coreland punctele A si B), sa semnalam ca atitudinea lor a fost extrema, dupa toate normale si definitiile in vigoare a cea ce inseamna extrem. 

StefanCelMare

#2411
Este dreptul fiecăruia să protesteze, trăim într-o țară liberă.
Nici eu nu sunt de acord personal cu ideile pentru care au protestat, nu complet, dar pot să înțeleg de ce au făcut-o.
S-au reabilitat x străzi pe centrul Clujului.
Nu ți se pare interesant că doar la această stradă, punctual, a fost acest conflict legat de arbori?
Cel mai probabil, este legat de faptul că acei arbori, unii dintre ei, au un rol efectiv în acel spațiu.
Mai precis, umbrire oferită unor terase din zonă.
Oamenii reacționează emoțional la lucruri la care țin.
Deși eu cred că zona ar arăta mai bine dacă s-ar implementa acel proiect la literă, probabil optimul estetic ar fi undeva în 5-10 ani.
Pe termen scurt, ar fi posibil ca unele zone să fie mai puțin umbrite.
Pot să înțeleg că cineva ține la umbra din fața casei sale, și nu e neapărat ceva comercial aici, este și o chestiune efectiv emoțională, nu logică.
Când ai băut cafea adesea la umbra unui anumit copac, ai format o relație în timp cu acesta.
Asta explică de ce apelul la apărarea acelor arbori a avut ecou cu adevărat.
Gândește-te, mii de oameni au băut cafea acolo. Vară, iarnă, toamnă, primăvară, ani la rândul sub acei copaci.
Pe străzile învecinate, care sunt predominant de tranzit, nu a fost problemă așa de mare când s-au făcut înlocuiri de arbori.
Este un plus de efort să încerci să înțelegi ce spune cel care are altă părere față de tine.
Te sfătuiesc să încerci din când în când.
Astfel, personal, deși cred că proiectul original ar fi arătat mai bine dacă era transpus exact cum era planificat, pot să înțeleg și să respect atât dreptul oamenilor de a protesta (chiar pentru idei contrare celei pe care o am), cât și de a se atașa emoțional de lucruri (arbori în acest caz). Până la urmă, aspectul final al proiectului, chiar dacă poate va fi inferior estetic unui străin, poate fi superior estetic pentru cei care știu că orașul ține la zonele sale de odihnă la umbra unui arbore mai bătrân, dar inestetic.
Iar faptul că s-au atașat ulterior poate persoane care se exprimă agresiv, nu spune nimic despre justețea posibilă a cauzei originale.

ijwtsh

Mare mi-a fost mirarea cand am vazut ca au pus semafor la trecerea de pietoni dintre parc si podul cu lacate. Mi se pare inutil. Dinspre Cluj Arena vine rar cate un bus/tramvai/taxi/sofer nestiutor sau rau-voitor, dar oricum traficul e mic. In cealalta directie ai oricum trecerea de la Opera Maghiara, deci o sa te opresti si acolo daca e, plus ca in majoritatea timpului nu se face bottleneck in zona respectiva, doar de Untold, caz in care acel semafor va fi inutil, ca lumea va trece pe rosu oricum la 4 dimineata.

A doua si cea mai importanta chestie, nu e cineva aici care ajunge la urechea unei persoane de la primarie sa ii convingeti sa puna semafor aici? Cand e trafic, poti sa astepti minute bune pana sa poti sa te bagi in siguranta. De obicei ori fortezi, ori esti la mila celor de pe Dorobantilor.

Cu o investitie minima (sa zicem ca nici macar nu vrei sa pui un semafor pe Bibliotecii), poti foarte simplu sa faci semaforul de pe Dorobantilor sa nu mai fie activat prin buton, ci sa se activeze automat.

nicolaem

Ma uitam un pic cum incheiem anul, care corespunde si cu incheierea bugetului multianual UE si oarecum cu ciclu electoral din RO.

Comparativ vad ca Oradea s-a concentrat pe mobilitate. Clujul s-a contrentat pe reabilitari in zona centrala si pe spatii verzi.
Per ansamblu atat Oradea cat si Clujul pare ca au livrat cea ce si-au propus. Avem asa:

Finalizate sau in curs de finalizare :

zona Kogalniceanu, maluri somes, parc Zorilor, parc armatura, parc feroviarilor, impadurire deal Muncii, parc 14 Iuliue, parc Intre Lacuri

In lucru:
Parc Farmec, Parc Manastur, inceput timid parc Est.


Centura si metroul nu vor fi functionale in urmatorii 10-15 ani. Problemele de mobilitate raman.
Orasul ( cetatenii) au cerut spatii verzi. Primaria s-a comformat si a livrat. Nu stiu si nu cred ca stie nici primaria pe ce se va focusa in urmatorul ciclu bugetar (si/sau electoral).

Ce mi-as dori eu:
deschidere partiala parc est ( nu tot pentru ca ar "fura" prea mult din buget)
o mica strada sud polus - Sf ion
o mica strada Tetarom 1- CF- Baciu
O mica strada Fagului- Borhanci - Sopor
o largire minicentura Floresti Nord
un PUG nou corelat cu comunele invecinate
culoar auto 4 benzi paralel cu CF Gara-IRA
etc...

gsimon

Tot legat de spatii verzi si diverse amenajari, ca am mentionat mai sus parcul Farmec.

Nu stiti sa existe nicio intentie/plan sa revitalizeze canalul Morii de la Buftea pana la parcul Farmec?

Am auzit ca vor sa faca ceva amenajare la canalul Morii undeva pe la parcul Rozelor + la parcul Caragiale.
Dar in Marasti mi se pare ca ar putea fi pus si acolo in valoare.