News:

Doar 30 minute de editare!
Poți edita propriul mesaj timp de doar 30 minute după ce l-ai scris!

Main Menu

[CJ] Discutii, lucrari si proiecte diverse in Cluj-Napoca

Started by Ionut, November 27, 2012, 05:04:30 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nicolaem

esti ironic sper.
daca e cum zici tu felicitari celor ca au votat.  sunt convins ca sunt absolventi de biologie sau chimie si au votat "stiintific" lichenii devoratori de oxizi de azot.

Nu am fost niciodata deacord cu "bugetarea participativa", dar trendul e altul. Eu aleg lideri si reprezentanti sa ia decizii bune pentru mine. Daca ei nu sunt capabili sa angajeze consultanti sa investeasca banii publici pe baza de analize. In teorie .....

vasile.silion

Ai înțeles bine, eram ironic. Chiar am distribuit articolul respectiv pe facebook, cu un scurt comentariu... Da, cred și eu că soluțiile pentru un aer mai curat în Cluj sunt mai ușor de găsit decât să ne luăm după toate ,,avioanele" din bugetarea participativă. Chiar, câți copaci s-ar fi putut planta pe marginile trotuarelor din oraș cu 1 milion de lei?
,,România are un sens întrucât o începem. Trebuie s-o creăm lăuntric, pentru a putea renaște în ea. Plăsmuirea acestei țări să ne fie singura obsesie." Emil Cioran

qionescu1

S-au facut si lucruri bune cu bugetarea participativa care e o idee excelenta. Sa ne amintim doar de suprailuminarea trecerilor de pietoni, autobuzele scolare etc. Daca n-ar fi ea nimeni nu te-ar intreba cum vrei sa se cheltuiasca vreun leu din buget si pe ce.  Mi se pare insa ca ar fi prea multe proiecte care castiga, cred ca sunt 15 ceea ce face sa apara si idei mai indraznete daca le pot spune asa.

Bancile ale nici eu nu cred ca vor fi un succes cu exceptia, poate, a celor chiar de langa intrarea in primarie. Acopera foarte bine spatiul nefolosit de pe trotuar dar cine sa stea acolo langa 3 benzi de circulatie si sa treaca masinile chiar pe langa tine?

loris

Bugetarea paritcipativa e o idee buna. Exista, daca bine tin minte, si un pas de analiza preliminara pe care o fac funtionarii de la primarie. Acolo e buba. Primaria si specialistii ei trebuie sa accepte doar proiectele care fac sens. Chestia asta cu statiile de puruficare pare cam trasa de par. Sunt curios daca cineva de la primarie a analizat cat de eficiente si fezabile sunt, mai ales ca sunt alte orase care le folosesc.

nicolaem

iluminarea trecerilor de pietoni si autobuzelor scolare erau in discutie in consiliul local din mandatul 2012-2016. Cu mult inainte de bugetarea asta.

"lucrurile bune" se pot implementa si printr-o sesizare personala sau o propunere a unei asociatii etc. nu e necesar votul online care nu are absolut nici o legitimitate dincolo de reclama electorala.

Bogdan_Cluj

Probabil ca dupa ce se termina reabilitarile din centru vor reintroduce DUMINICA interzis in centru cu masina (cum am mai avut acum cativa ani), si atunci toate acele banci vor fi folosite "la maxim". Bancile sunt asezate similar cu cele de pe Ferdinand si cele de langa Vodafone si KFC din piata Unirii. Alea sunt folosite in acest moment sau nu?

csebi24

#1266
^^ nicolae, toate se pot implemnta fara bugetare participativa, dar pentru multi oameni faptul ca decid ei cum sunt cheltuiti o parte mica din banii pe care ii dau statului le creste, probabil, calitatea vietii. Ei se simt mai bine ca au participat activ la anumite chestii.

Se pot face mai bune chestii cu banii aia? Da clar se pot, dar oamenii nu se vor simti implicati si asta mai nou deranjeaza mult. Toata lumea vrea sa fie implicata in toate chestiile. Eu zic ca mai mult decat scopul practic ( care in unele proiecte se vede si face bine orasului) mai este si scopul asta de a te simti ca cetatean implicat direct in modul in care bani sunt cheltuiti.

Pe site-ul primariei bugetul pe 2020 este de 353.237.996. La bugetarea participativa sunt proiecte de maxim 150.000 de euro si se aproba cred, cateva ( aici nu stiu exact cate) dar si daca ar fi 10 este vorba de 1.500.000 euro adica undeva la 0.5% din buget.

ciprebbe

Si pe Ferdinand si pe Unirii de cate ori am trecut gradul de ocupare era la +70 %  :) , eu spun ca sunt utile.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

RobertH

Da, uneori nu functioneaza cum trebuie dar asta inseamna ca mai e de lucrat la cum se selecteaza proiectele, nu inseamna ca programul trebuie aruncat la gunoi. Sa ne amintim ca in prima editie s-au propus proiecte individuale pe scoli/licee si s-a dovedit a fi o greseala pentru ca au exclus altele care erau pentru un public mai larg. S-a corectat si din 2018 nu am mai avut astfel de probleme.

Un lucru bun ce a iesit din bugetarea participativa si sigur primaria nu ar fi gandit asta niciodata a fost idea promovata de @Bogdan_Cluj pe care am si votat-o referitoare la parcare supraetajata folosind spatiul CTP din Zorilor. Daca ar fi trimis doar o sesizare, ar fi fost bagata intr-un sertar si nimeni nu ar fi stiut de ea.


klax187

#1269
Cred ca exista tendinta de a fi prea categorici.
- Banci pe un bulevard cu 3 benzi? Bancile ar trebui sa fie in piata si parc!
- Copaci pe mijlocul trotuarului? Copacii ar trebui sa delimiteze fluxul auto de fluxul pietonal. (impreuna cu gardul viu)
- Banci cu licheni in locul copacilor? Lichenii se vor usca in prima zi cu temperaturi peste 30 grade.
- Cetatenii sa voteze proiecte tehnice? de ce nu lasam decizile acestea persoanelor competente profesional?

Eu cred ca adevarul e undeva la mijloc pt fiecare din subiectele ultimelor discutii.
In sensul ca ar trebui sa imbratisam si ideei diferite fata de "norma" si sa ne gandim ca poate unele actiuni duc la o schimbare mai mare.

Asa cum o banca poate inspira unei persoane ca poate sa faca mici popasuri pana la destinatie, un pom pe mijlocul trotuarului poate avea o eficienta mai mare, umbrind o suprafata mai generoasa din trotuar, in schimbul carosabilului. Astea toate se pot numi solutii de incurajare a traficului pietonal.

Bancile acelea Sci-Fi, or fi ele ineficiente, dar poate aduc un plus de notorietate orasului. Poate ajuta la campania electorala, dar poate ajuta si pt ceva titlu de "Innovation City", sau mai stiu eu ce concurs. Asta pune orasul pe harta. Avem si copaci plantati, avem si mobilier "interesant".

Iar bugetarea participativa, nu cred ca a fost creeata pt a rezolva marile probleme ale orasului, ci pentru a inchega comunitati, cum spunea un antevorbitor. Senzatia ca participi prin propuneri sau vot la imbunatatirea calitatii vietii, cred ca are un efect mult mai mare decat orice achizitie de 150.000 de euro. (exemplu comunitatea de tineri care se leaga in Parcul Rozelor)

Nu vreau sa demontez comentariile voastre, si imi cer scuze daca simtiti o doza de impertinenta, vreau doar sa atrag atentia ca ar trebui sa ne largim (cu totii) atentia si catre "side effects".

dragos76

#1270
Aș mai veni cu un avantaj la proiectul de bugetare participativă: cum zicea și RObertH, dacă mergi de multe ori cu idei bune pe canalele clasice o să rămână îngropate in niște sertare. Am exemplu personal cu propuneri trimise de 8 ani de zile, asumate și public de primărie, prin onor vice primarul nostru, acum vreo 2 ani, în cadrul unor dezbateri publice, și care încă nu sunt pe teren.
Pe când proiectele astea de la bugetare participativă au parte de o mult mai mare publicitate, iar atenția și presiunea inclusiv din partea presei e mult mai mare. Deci șansele sunt foarte mari ca ele să se și implementeze odată votate, și asta în un interval de timp mult mai scurt.

Dar în același timp de acord și cu nicolaem, că nu e normal ca așa de multe din propunerile ce vin pe acest canal să fie de fapt teme nefăcute ale administrației, și proiecte pe care ei trebuiau să le facă din inițiativă proprie.

vasile.silion

Sunt de acord cu tot ce ați spus. Apreciez și eu ideea bugetării participative, pentru toate motivele pe care le-ți invocat. Nu cred însă că aceasta e marea soluție salvatoare, așa cum declamă unii dintredintre tinerii politicieni ai noului val... Pentru proiecte punctuale, care să se încadreze în limita a 150000 euro, ideea e bună, desigur cu o selecție făcută de specialiști.
Dar ce ne facem cu ideile lansate în bugetarea participativă dar care nu se încadrează în limita bugetului. De ex. aceste 3 bănci cu licheni costă mai mult, costă 1 milion lei. Mansardările unor licee, proiecte câștigătoate acum doi ani, cu siguranță depășeau și ele acest buget. Și eu am votat proiectul lui Bogdan, cu parcarea supraetajată peste depoul de autobuze din Zorilor, ca idee e bună, dar cu siguranță proiectul depășește 150000 euro.
Poate ar trebui ca bugetarea participativă să fie mai degrabă un concurs de idei, trecute apoi prin filtrul specialiștilor.
,,România are un sens întrucât o începem. Trebuie s-o creăm lăuntric, pentru a putea renaște în ea. Plăsmuirea acestei țări să ne fie singura obsesie." Emil Cioran

qionescu1

@ciprebbe
Pe Unirii sunt 2 banci langa muzeul de arta in prima jumatate a strazii in rest pentru cealalata jumatate bancile sunt flancate de o statie de taximetre pe toata lungimea ei. Deci masinile nu trec chiar pe langa tine cand stai pe banca ci trec la o distanta de o banda de auto (aprox 3 m) pe care sunt parcate si taximetrele.

StefanCelMare

Parcă și pe Petru Maior vor fi benzi de biciclete. Deci nu or să treacă mașinile cu viteză pe lângă bănci.
Nu mi se pare o idee rea, mai ales că sunt copaci pe acea stradă, mai este umbră, în plus e trafic pietonal destul de intens... merge.

qionescu1

#1274
Se pare că cei aproximativ 50 de metri de la ieșirea din Cluj până la girația cu centura Apahidei vor fi lărgiți la 4 benzi așa cum ar fi trebuit să fie. In sfârșit!



Powered by API/PUM imgur uploader