[CJ] Ce-am mai vazut din mers in Cluj-Napoca

Started by ciprebbe, December 07, 2012, 01:28:16 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

RobertH

Argumentul cu "the mall is dying" e amuzant. Pe langa faptul ca e un fenomen prezent in mare parte doar in SUA si China unde s-a supra-construit in zone pustii sau pur si simplu nu exista prea multi clienti, intrebarea mai importanta e de cand trebuie sa validam noi planul investitional al unei firme private pe teren privat? 
Nu e doar un mall, vor fi si spatii mixte pentru birouri, centre culturale si zona rezidentiala. Pe langa asta toata zona e trecuta in PUG pentru restructurare urbanistica deci va creste densitatea. Iti garantez ca oameni tot timpu vor fi acolo chiar si doar sa se plimbe.

Preocuparea nostra ar trebui sa fie sa urmarim sa se respecte specificatiile din PUG pentru culoar pe langa Somes. Pentru restu, de aia exista comisii tehnice si consilieri locali.

StefanCelMare

#496
E terenul lui, poate construi ce vrea, evident, dacă respectă PUG/PUZ.
Buba e că nu-l prea respectă nici pe acela, ad literam, ci s-a refăcut PUG-ul ca să se încadreze.
Iar părerea mea rămâne că e proiect faraonic și fără viziune.
E o suprafață comercială imensă, la prima vedere, și deja și în România se manifestă fenomenul.
Vedeți Galleria Mall din Arad, abandonat - https://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/tabloid/mall-abandonat-la-arad-scos-la-vanzare-pentru-9-milioane-de-euro--217551698.html
Mai aproape de noi, vedeți Cora ce numere de clienți mai are.
Trecerea pe online e o realitate, și numerele se vor duce doar în sus de acum înainte.
Online-ul are avantaje majore de costuri de operare, poate oferi prețuri mai bune.
Posibil că pe o parte din proiect s-a reorientat deja, cu turnul acela de P+8 dinspre calea ferată. Dacă nu fac zonă comercială acolo, ci office, mai e cumva. Deși inclusiv pe office sunt probleme la orizont, cel puțin în SUA sigur așteaptă scăderi importante la cererea de spații office, tot cu trecerea în online și work from home. De ce să plătească firma spațiul, când poate face problema angajatului asta. Eu te plătesc ceva mai mult, dar nu mai am bătaie de cap cu spațiul de lucru. Tu te poți duce în co-working space dacă vrei. https://www.forbes.com/sites/forbesfinancecouncil/2023/03/22/the-future-of-work-office-buildings-and-american-downtowns/?sh=5771c9e81d3c

klax187

@StefanCelMare topicul acesta "The Mall is Dying" este destul de vast si greu de inteles pt ca are multe variabile.
Dar am vazut de curand un video interesant:

De fapt, intreg canalul de YT il recomand pentru ca este relevant acestui forum de infrastructura.

nicolaem

^comparatia cu cora e hilara. aia au dat faliment in romania, nu au investit deloc, au fost cumparati de carefour si cladirea de ceva afacerist local.
eu evit mallurile din oras tocmai ca sunt prea aglomerate. asa ca 1 in plus e binevenit.
nu iti fa griji tu de banii lu dascalu.
iti da in schimb dreptate, parca randarile initiale erau mai frumoase si mai mult spatiu la sol. acoperisul ala vopsit in verde il detest. e ca in vorba aia " umbli cu cioara vopsita"


StefanCelMare

#499
Nu de banii lui îmi fac griji.
Îmi fac griji de oraș.
Spațiul respectiv este situat bine, și ar fi putut fi utilizat mai bine pentru oraș.
Construim cartiere pe la mama naibii pe dealurile din jur, fără transport public decent, dar suprafețele din zone intra-urbane le irosim pe proiecte comerciale faraonice.
Despre problema mall-ului care e pe moarte, au mai scris și europenii.
Sunt probleme și în UE, nu doar în SUA.
În clip vorbește despre super-marketuri dar dacă astea sunt pe ducă, credeți că restul de retail nu va fi afectat deloc?

Sergiulix

Salut tuturor, urmaresc forum-ul de ceva vreme dar este prima mea postare.

^Nu sunt de acord cu moartea mall-urilor.

Tin sa aduc un exemplu concret:


Eu zic ca daca s-au investit 9 miliarde de lire in Londra intr-un asemenea proiect a carui "centrepiece" este defapt un mall conventional, la fel de usor se poate investi intr-un proiect similar si in Cluj.

Eu traiesc in Londra si zona din Battersea este arhiplina acum, spre deosebire de paragina in care era centrala timp de 40 de ani - un real succes.

neobluenet

Comparatiile din Cluj si Arad sau orice alt oras din lumea ceva mai civilizata este aiurea. Nu stiu situatia mall-ului din Arad, dar in articolul de mai sus scria ca nu mai avea chiriasi si au fost nevoiti sa traga obloanele. Chiriasii pleaca pentru ca nu au clienti, iar acestia din urma nu cumpara pentru ca nu au bani sau merg in alta parte - Timisoara. Din cate vedem, salariile in Cluj sunt mai mari ca in Arad, mall-urile sunt pline in weekend, lumea cumpara lucruri pentru ca oferta este destul de variata, iar pentru o diversitate mai mare nu merita sa bati atata drum (Budapesta, Viena).

Acum legat de cumparaturile online, e adevarat ca sunt intr-o continua crestere, insa pentru haine multa lume prefera sa mearga la un magazin fizic sa le probeze. Nu returul este problema, dar la un moment dat te saturi sa cumperi si sa returnezi ca nu iti vine masura. Sotia mea a cumparat anul trecut vreo 3 paltoane si le-a returnat pentru ca desi ar fi trebuit sa i se potriveasca, erau fie prea largi, fie maneca prea lunga. Pana la urma si-a facut la comanda la atelierului unui antreprenor local :).

Piata de groceries este foarte putin dezvoltata la noi in tara. In Bucuresti mai sunt Freshful si Sezamo, insa la noi este doar Bringo, Bolt si Glovo care mai mult sunt curieri decat magazine online. Pana sa vina unul dintre cei 2 din Bucuresti va mai trece ceva vreme, iar un hypermarket in zona respectiva ar mai lua un pic din presiunea de pe Kaufland Fabricii si Auchan-ul din Iulius. In Auchan-ul din Iris, fostul Real, nu iti prea vine sa mergi ca nu stii cand si cum iesi din parcarea aia. Cora a fost vanduta pentru ca avea preturi destul de mari si terenul de sub ea, chiar si in concesiune, poate aduce mai mult profit ca un magazin.

LRadu

Nu stiu exact care este trendul prin USA sau pe altundeva, dar eu de fiecare data cand ma duc la mall mi se pare ca este multa spre foarte multa lume si de obicei nu ma duc la orele de varf.. Cu siguranta mai e loc de inca unul.

Iar ca spatiu este destul, doar acolo pe platofrmele industriale din jurul la 1 mai sunt in jur de 35 HA de hale, din cate am vazut Iuliusul ar fi undeva pe 3. Deci 10%, e loc pentru de toate.

Cu siguranta Iuliusul daca se face va fi elementul care va da avant zonei, asa cum a facut-o si in Gheorgheni, dintr-un lac tantaros si urat de unde lumea fugea, s-a ajuns sa fie cea mai cautata zona a orasului.


Sa vina linistit, mai ales ca vine pe banii lui nu pe ai nostrii, si va ajuta mult zona si chiar orasul (poate mai taie din traficul spre extremitati) va fi probabil un punct de referinta pentru oras mai ales corelat cu zonele verzi din jur. Nu vad de ce sa ne opunem sa se schimbe niste relicve industriale intr-o zona de atractie frumoasa. nu e problema noastra daca face bani sau nu.

StefanCelMare

#503
Măi, eu n-am argumentat că nu e nevoie de un mall acolo.
Doar dimensiunea e chestionabilă.
Ai pe un nivel mai mult decât Vivo/Polus, iar acolo ar trebui să fie subsol + 3 etaje (!).
Triplu cât Vivo.
După cum spuneți și voi, referitor la haine, mergi să încerci fizic și cumperi online, asta nu se va traduce în faliment pentru magazinul fizic după o vreme?
Între timp, citeam că la ore de vârf dimineață, din Florești la Cluj faci 1h30 sau peste.
Dacă vrei să ajungi la 8 în centru pleci la 6.15 din Florești (!).
Dar în interiorul orașului, pe zone foste industriale, pe care ar merge foarte bine reconversie spre imobiliar, facem mega-mall de 3x cât unul existent.
O să zic o treabă, după ce se va face centura Cluj, prețul la imobiliare se va normaliza.
Unul din motivele pentru care e atât de sus prețul la apartamente la Cluj este exact lipsa mobilității între aceste dealuri. Vrei să nu stai o viață în mașină? Cumperi în oraș. Iar în oraș, nu ai atât de multe opțiuni, mai ales cu concurența Airbnb/Booking, care duce prețul apartamentelor în zone greu de suportat pentru cei care vor să trăiască în Cluj, nu să facă business.
Populația din oraș a scăzut la ultimul recensământ, și asta spune multe. O cauză o reprezintă exact planificarea proastă. Orașul trebuie să se poată dezvolta, și nu ai foarte multe zone care să poată merge spre imobiliar/blocuri bine legate la transportul public, în interiorul orașului.

doodoo

Am sesizat ca la VIVO foamea de bani e atat de mare incat nici un metru patrat nu trebuie sa ramana neexploatat, chiar daca asta nu serveste neaparat cetateanului. BANUL SA IASA  :p

Dupa ce au poluat masiv aleile din  cadrul galeriei cu tot felul de tarabe mai mult sau mai putin ofertante, a urmat distrugerea aproape totala a si asa putinului spatiu verde de la intrare prin aparitia unor terase etc, acum au desfiintat si acea zona placuta de la intrarea nr 3 unde era o fantana arteziana de unde pornea acel micut paraias...adios, nu producea bani, doar placere privitorilor, ceea ce se pare ca nu are importanta...  :((

Dar macar au fost de treaba cei de la VIVO, au pastrat fantana 16 ani, pe cand cei de la IULIUS MALL au demolat-o dupa 2 ani...

PS - stiu ca spatiile sunt 100% private asa ca pot face ce vor cu ele, dar totusi e un mic afront pentru vizitatori...

nicolaem

^ depinde de spatiu si de dezvoltator
Liberty trebuia sa fie doar birouri acum x ani. acum s-au reprofilat pe rezidential.
La fel restul zonei din zona Garii Tehnofrig, Piata Abatorului etc...
Oasului - Fabricii (foste hale) se face Elite City unul din cele mai mari proiecte rezidentiale.
E drept ca nu se construieste destul rezidential, dar asta pt ca primaria da mai greu autorizatii. si face asta fix ca electoratul s-a plans ca se construieste prea mult si prea inghesuit.
Acum se autorizeaza mai greu, dar asta se vede si in preturi.

doodoo, fiind doar niste magazine poti oricand sa sanctionezi Vivo prin boicot. Eu ii vizitez f rar si pe unii si pe ceilalti, dar observ de fiecare data ca e prea aglomerat asa ca un nou mall in partea nordica a orasului este chiar necesar.

Ramane de vazut ce face si Sanex

StefanCelMare

Bine că se mai dau autorizații în Florești.
Aș comenta și eu la unele zone din oraș când se dau autorizații, dar nu la fostele platforme industriale.
Acolo ai deja infrastructura de transport public adesea, pentru că pe vremuri mergeau muncitorii la ele.
Zonele din imediata apropiere a căii ferate ar trebui să meargă spre office și retail, dar zonele la peste 100m de calea ferată ar trebui să meargă net spre blocuri.
Să nu uităm că partea nordică a orașului este predominant cu cartiere de case, unde prin PUG/PUZ nu se pot face blocuri.

qionescu1

#507
Poate nu ati observat dar problema "civicilor" nu e mallul ci faptul ca nu se face un parc acolo sau ca dimensiunile spatiului verde langa Somes nu sunt cat vor ei. Nu e o ideea rea ca zona fie una de locuinte dar atunci ce ne face sa credem ca dimensiunile spatiului verde sau distanta fata de Somes a constructiilor ar fi mai mare si ca ar fi alte standarde de respectat?

Haideti sa ne uitam la constructiile rezidentiale de langa Somes si sa vedem cum si la ce distanta s-au construit... Am zis Riverside dar mai e si Maurer plus Oxigen unde va fi iarasi un mall. Ce distante si ce zone verzi au proiectele astea?

Apoi intreaga zona de la nord de linia ferata si marginita de str. Oasului si a Bd Muncii ar trebui  restructurata in noul PUG. Inteleg Carbochim e mai aproape de centru si ne atrage ideea de locuinte, dar e doar o idee pe termen scurt pentru ca daca ne gandim la restructurarea intregii zone de nord a Clujului, care inseamna cel putin cateva sute de hectare, atunci zona aceasta ar putea fi o extensie a centrului orasului.

Din pacate ma indoiesc ca exista o astfel de abordare la primaria Cluj, o gandire unitara pentru intreaga zona de nord cum ar trebui ea regandita. Totusi proiectul asta, involuntar cred eu, ar putea duce la ceea ce zic, adica la o extensie a zonei centrale intr-o viziune de ansamblu a zonei de nord sau cel putin un punct de plecare spre ideea de care vorbesc. Iarasi din pacate primaria face lucru asta pe bucatele si de iesit vom vedea ce va iesi.

Nici tovarasii lui Dohotaru nu gandesc diferit fata de ceea ce doresc propietarii Carbochim. Planwerk intocmeste PUZul pt platforma Sanex unde pe aproximativ 20 de ha ne vor bucura de exact acelasi lucru ca Iulius/Dascalu, adica mall, cladiri de birouri, spatii comerciale si rezidentiale. Lipsesc din schite pozele cu pirandele/tiganii, foarte dragi tovarasilor de la Planwerk, dar nu lipsesc terasele inverzite... exact cea mai stringenta problema. Probabil platile sud africanilor au fost mai consistente decat principiile. Ghiciti, nici Dohotaru nu se va lega cu lanturi de poarta Sanex si nici nu isi va critica tovarasii sau va cere parc public pe platforma Sanex.

https://actualdecluj.ro/foto-proiectul-de-pe-platforma-sanex-un-procent-de-30-zona-verde-investitorii-vor-sa-contribuie-la-realizarea-culoarului-de-mobilitate-de-a-lungul-caii-ferate/

StefanCelMare

Maurer pare net mai OK decât ce se face la Carbochim.
Dacă nu cumva mai trag vreo 2-3 turnuri pe lotul ăla 😂
Nu poți exclude nimic cu ăștia.

qionescu1

#509
^Nu știu, poate ai încurcat proiectele, pt că să afirmi că Maurer e net superior... Ce să mai zic, dacă o clădire cu 23 de etaje la aprox. 10 metri distanță de malul Someșului și 5 niveluri subterane de parcări e "net superioră" uneia cu 3+1 etaje, 4 niveluri de parcare subterană și distanță față de Someș între 75 și 95 metri cu toate terasele amenajate ca zone verzi și cu orientare clară spre râu... 

https://www.monitorulcj.ro/actualitate/79917-clujul-viitorului-maurer-panoramic-va-avea-cea-mai-complexa-si-mai-adanca-fundatie-pentru-o-cladire-rezidentiala-din-romania-p