[CJ] Ce-am mai vazut din mers in Cluj-Napoca

Started by ciprebbe, December 07, 2012, 01:28:16 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vasile.silion

Quote from: klax187 on January 15, 2023, 01:04:01 PMSa inteleg ca ideal ar fi sa pastram iarba dar sa taiem copacii?

Nu. Eu mi-aș dori ca într-un parc să fie copaci, iarbă, alei rezonabile și dotări funcționale. Toate aflate într-un echilibru.

Iarbă să nu fie înlocuită cu beton atunci când nu e musai, iar ca să evit umplerea băncilor cu găinaț de la ciori (și văd că problema ciorilor în Cluj nu poate fi rezolvată), aș găsi o metodă ca fiecare bancă de sub copaci să fie prevăzută cu o copertină, de exemplu.

,,România are un sens întrucât o începem. Trebuie s-o creăm lăuntric, pentru a putea renaște în ea. Plăsmuirea acestei țări să ne fie singura obsesie." Emil Cioran

nicolaem

#391
si in ce calitate contesti acest echilibru intre iarba, copaci, alei rezonabile si dotari ca nepotrivit?

ok, iti respecatam parearea, dar daca nu esti cumva arhitect sau peisagist parearea ta e la fel de valabila ca a oricarui cetatean, nu inteleg de ce insisti sa ti-o impui.

ti s-a explicat si in trecut, proiectul nu e facut de primarie, e facut de firma de arhitectura a lui Szabolcs Guttmann, for arhitect sef al Sibiului, fost preşedintelui OAR Transilvania.
El a gandit acele dale in spate ca mic spatiu de promenada sau chiar mici evenimente, fiind totusi vorba de proximitatea Operei/Teatru national.

O alta "betonare" cum ii zici tu e de fapt o extindere a trotuarelor din partea sudica pt ca stii daca  ai fost la teatru trebuia sa mergi in sir indian, trotuarele aveau 1m inspre cipariu. iar cat despre beton ti s-a mai spus ca gresesti.

iti las si cum a raspuns arhitectul in presa pe subiect:
Szabolcs Guttman: Nu tot ceea ce este piatră e și beton. Este unul dintre exemplele bune (proiectul din Parcul Ștefan cel Mare – n.r.), spun eu, în care piatra se așază pe structuri de balast și de suport permeabil. Ceea ce este important. O să se vadă la final: sunt trotuare, într-adevăr, pavate cu andezit, așezate pe straturi naturale și permeabile la apă. Trebuie înțeles că o parte din precipitații intră în canal, dar o altă parte, prin rosturi, intră înapoi în pământ, reciclând apa natural.

Si sa nu uitam ca inaine mare parte dinspatie erau parcari care acum au disparut la fel ca si tufele salbatice crescute pe acolo in atatia ani. Din punctul meu de vedere primaria e de criticat pt ca a facut aceasta lucrare mult, mult prea tarziu. zona arata groaznic pt un centru cultural.


klax187

Cand noi ca si cetateni incepem sa cerem copertine deasupra bancilor din parc, eu consider ca ne pierdem dreptul de a mai critica proiectele pentru ca nu sunt suficient de "verzi".

@vasile.silion 
Ironia mea a trecut pe langa tine cu viteza luminii.
Cum poti sa critici ca un parc nu e suficient de verde, sau ca are prea mult pavaj (vezi dezamagirea 1), dar in acelasi timp si prea putine aleei(vezi dezamagirea 2)? Ca sa reformulez, te plangi ca s-a pus "beton" dar spui in semn de repros adus proiectului ca "oamenii vor face cărări peste spațiul verde" pentru ca s-au desfintat aleei.

Nemultumirile astea aruncate asa numai de dragul de a arunca critici in stanga si dreapta, sunt tare usor de formulat. Iar eu sunt de parere ca daca ne-ar durea buricul degetelor mai usor, cred ca multe ineptii ar disparea din spatiul public.

vasile.silion

#393
@klax187,
Dacă tu ai o soluție la problema ciorilor din Cluj în sensul mizeriei pe care o fac peste tot pe unde trec și mai ales pe unde poposesc, sunt foarte dispus să o aud. Știu, exista ideea exterminării lor, o soluție utopică, pe care nimeni nu a reușit să o aplice, deși mulți au propus-o.
Copertinele peste băncile expuse găinațului sunt o soluție, poate prea radicală pentru unii, dar care nu e o noutate. Poate știi acele balansoare de curte care au o copertină deasupra, mă gândeam la ceva de genul...

În ce privește contradicția in care spui că mă aflu, nu e deloc așa. Aș fi vrut mult mai puține dale de beton în mijlocul parcului, în schimbul proiectării unor alei cu cap, la fața locului, nu doar din birou. O fi șeful proiectanților ăl mai mare arhitect ce l-a dat lumii colțișorul acesta de pământ, dar mai poate și el greși câteodată, n-o fi infailibil.

Parcul are o formă dreptunghiulară, e flancat pe sud și pe nord de 2 clădiri. Să tragi două linii in diagonală e cel mai simplu mod de a proiecta. Așa era și înainte, așa trebuie să rămână în continuare. Uită-te la aleea de vest, care merge spre clădirea roșie. In loc sa o ia drept spre colțul parcului, înspre strada mare, înspre trecerea de pietoni, pe unde este fluxul de trecători, tu, ca arhitect, te-ai gândit să îi schimbi traiectoria spre sud, unde nu interesează pe nimeni.   
La fel și la ambele colțuri ale Teatrului, unde diagonalele au fost întrerupte, frânte.

Cineva îmi spunea acum vreun sfert de secol că undeva in occident, când se face un parc nou, se face fără alei, se lasă un timp că trecătorii să formeze singuri cărările, și doar apoi acestea se amenajează ca alei ale parcului. La noi sunt unii mai deștepți, care încurcă și ce era bun...

@nicolaem, eu nu incerc să-mi impun părerea nimănui, nici nu aș putea să fac asta.

Aleile dinspre stradă erau foarte înguste, recunosc. Trebuiau lărgite, ceea ce s-a și făcut, asta e un lucru bun. Eu însă aș fi făcut un gard viu sau un spațiu verde cu arbuști chiar pe marginea străzii dinspre Armată, iar trotuarul l-aș fi introdus mai în interior. Știm bine că acolo s-au desființat parcările pe marginea străzii, în locul lor creându-se o bandă pentru trafic auto. Pietonii n-au de ce să treacă pe lângă bordură pe acea latură, au fost și accidente mortale, în care mașinile au intrat efectiv peste pietonul de pe trotuar. Deci acolo trotuarul, chiar așa larg cum e, e proiectat greșit, în opinia mea.

,,România are un sens întrucât o începem. Trebuie s-o creăm lăuntric, pentru a putea renaște în ea. Plăsmuirea acestei țări să ne fie singura obsesie." Emil Cioran

qionescu1

Vasile.silion are acelasi drept de a critica orice aspect ca oricine altcineva. Si are si dreptate pe alocuri, accesul in X in spatele teatrului dar si faptul ca suprafata aia pavata e prea mare. Inteleg ca se doreste un spatiu functional in conexiune cu teatrul si sunt de acord dar parca e un pic prea mare si mai putea fi ajustat.SI era nevoie si de cateva locuri de parcare exclusiv pentru teatru.

Nu cred ca doar arhitectii si peisagistii au ceva de spus in cauza. De exemplu  s-a eliminat accesul auto in lateralele teatrulului iar acum la un posibil incendiu pompierii nu pot ajunge decat pe singurele intrari-iesiri din teatru pe aceleasi traseu cu publicul. Dar daca zice arhitectul Gutman si peisagistii ca e ok, noi restul cetatenilor care avem parereri doar de cetateni, trebuie sa tacem dupa unii.

Cel mai mare minus la parcul asta e ca fie Gutman nu a vazut sau nu a insistat (sau probabil primaria) pentru renuntarea la banda a 4 de circulatie dinspre Curtea de Apel.  Acolo 3 benzi auto plus banda dedicata de bus erau susficiente pentru nevoile zonei. Apoi se putea continua acelasi lucru si inspre catedrala ortodoxa ca tot urmeaza acel spatiu a intra in reabilitare.

nicolaem

^ pare ca pana la urma iti place cum a iesit, numa te chinui sa pari nemultumit ;)
daca te uiti atent si vezi ca aleile is de piatra si nu de beton (folosit ostentativ si repetat) e chiar ok.
acuma iti dai seama ca daca urbanistul a preferat o diagonala si o linie dreapta iar nu preferi 2 diagonale.
te descurci si asa. pana la urma e un patrat de 90m acolo.

strict de materiale am mai zis era fain daca pastrau marmura alba la scarile de intrare in teatru. acuma sper sa se miste si ministerul culturii cu renovarea interioara a cladirii. a amanata de prea mult timp.

vasile.silion

#396
De plăcut, nu-mi place. E nou și proaspăt, și face cu ochiul, dar nu-mi place. Ar fi fost culmea să iasă un dezastru total după ce s-au băgat o grămadă de bani (peste 2 milioane și jumătate de euroi).

Dar, după toată cheltuiala asta bugetară, lucrarea asta aș fi vrut să mă impresioneze, nu să mă lase indiferent, ba chiar să mă sâcâie în anumite aspecte...
Poate voi veni și cu niște exemplificări fotografice pentru a fi mai bine înțeles, ca să nu rămână ideea că am eu ceva cu dom' primar, sau că sunt Gică-Contra. Critica mea nu e gratuită, nu m-am trezit cu fundul în sus, cum se zice la români. Chiar sunt aspecte care îmi displac în acest proiect, lucruri care s-ar fi putut face cu mult mai bine.
Nu critic lucrurile bune; mă dezgustă însă prostia, lucrurile făcute de mântuială, erorile de proiectare și execuție. Mai ales când astea au însemnat cheltuirea a sute de mii/milioane de euro.

În aceeași ordine de idei, tare aș vrea ca să se găsească un jurnalist clujean cu tupeu și să ia puțin la purecat proiectele astea ale municipalității, aceste milioane de euro cheltuite pe lucrări îndoielnice. Poate ar găsi chestii interesante...

,,România are un sens întrucât o începem. Trebuie s-o creăm lăuntric, pentru a putea renaște în ea. Plăsmuirea acestei țări să ne fie singura obsesie." Emil Cioran

StefanCelMare

Mie nu mi se par mari greșeli făcute în parc.
Acum de sus pare golaș poate pe zona cu beton, dar să vedem cum arată parcul înfrunzit, vara.
E greu ca un proiect să ne impresioneze pe toți pozitiv din start.
Adesea ochiul uman e format pe memorie, și arareori când compară ceva nou cu ceva ce știa de x ani de zile, i se va părea brusc că ce e nou este net superior.
Spre exemplu, zona străzii Emile Zola.
Pe mine strada aia mă agasează, deoarece este într-un contrast cu zona pieței Muzeului, pavată cu pavajul istoric clasic.
Pe Zola e ca și cum ai parchet meseriaș în casa de 80 de ani a bunicii de la țară.
Ai pus granit la linie, înțeleg necesitatea de a ușura deplasarea pietonală, dar arată... hm.
Acuma, sunt destui care aplaudă și laudă reabilitarea aia ca pe ceva deosebit ce ar trebui extins la tot centrul vechi.
E foarte greu să mulțumești pe toată lumea.


RobertH

Academia nationala de muzica "Gheorghe Dima" - update lucrari


vasile.silion

In cadrul proiectului de reabilitare a străzilor adiacente str. Kogălniceanu, s-a săpat și în jurul zidului cetății de lângă Turnul Croitorilor. Cu ocazia asta, în capul administrației s-a mai spart o boacănă: statuia lui Iuliu Maniu a fost pusă la pământ. Tocmai în preajma comemorării a 70 de ani de la moartea acestuia, pe 5 februarie... Urâtă lucrătură...
https://ziare.com/statuei/statuie-iuliu-maniu-demolare-cluj-napoca-lucrari-1785804
,,România are un sens întrucât o începem. Trebuie s-o creăm lăuntric, pentru a putea renaște în ea. Plăsmuirea acestei țări să ne fie singura obsesie." Emil Cioran

nicolaem

ce aberatie. m-am speriat ca a fost ceva accident si au daramat statuia.  click bite.

vasile.silion

Lucrare emblematică pentru municipiul de 5 stele, Cluj-Napoca. Esplanada din fața Teatrului Național. Detalii pavări cu piatră.
După părerea mea, finisajele acestea sunt demne de o banală parcare de cartier, nu de unul dintre cele mai reprezentative locuri ale Clujului, situl cultural de prim rang, cartea de vizită a orașului, locul unde se întinde covorul roșu pentru marile evenimente de peste an...

















Powered by API/PUM imgur uploader
,,România are un sens întrucât o începem. Trebuie s-o creăm lăuntric, pentru a putea renaște în ea. Plăsmuirea acestei țări să ne fie singura obsesie." Emil Cioran

Redox

Foarte urât și neîngrijit s-a lucrat aici...  :(