Autostrada A1 București-Nădlac

Started by Ionut, September 13, 2011, 12:10:24 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 65 Guests are viewing this topic.

lupualb

#51075
Feromonii sunt substante sexuale secretate de femele, pentru a fi gasite de masculi.  Prin folosirea feromonilor, se pot atrage intr-o zona doar masculii,  femelele nu se duc nicaieri,  fiind mai casnice.  Feromonii sunt folositi ca mijloc Bio de combaterea a daunatorilor. Practic masculii sunt atrasi intr-o zona, unde  sunt prea putine femele pentru ei, iar in alta parte raman multe femele, care vor duce lipsa de masculi, adio sex. Prin folosirea unei asemenea metode, CNAIR va trebui sa isi schimbe sloganul in ceva de genul " Cu CNAIR  nu veti mai avea nevoie de pilula de a doua zi"

Io

^ +1
Asta cu feromonii trebuie pusa ori la "Distractie cu perle si (mai ales) ineptii" ori la "Badalaul Zilei". Mi-l si inchipui pe Bode cu vermorelu' cu feromoni printre stejari si cu o coada de gindaci excitati dupa el  :lol:
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

GDPR

Ministrul Mediului va negocia, costumat în gândac, cu gândacii care blochează autostrada Sibiu

Blocat din cauza prezenţei unei specii rare de gândac, şantierul autostrăzii Piteşti-Sibiu părea abandonat pe vecie. Din fericire, Guvernul e hotărât să ia măsuri urgente. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat că va coborî "la firul ierbii" pentru a negocia personal cu liderii gândacilor eliberarea traseului autostrăzii.

Mai mult de atât, pentru a le impresiona pe insecte, Alexe va descinde în teren costumat în gândac, cu antene, picioruşe scârboase şi tot tacâmul. "Gândacii croitori sunt nu doar o specie rară, ci o naţiune foarte mândră. Poate, dacă arătăm că le înţelegem obiceiurile şi felul de a fi, vor fi dispuşi să facă un compromis şi să renunţe la câteva hectare din regatul lor gândăcesc."

Întâlnirea dintre ministrul Mediului şi căpetenia gândacilor croitori, Klackon II Ouătorul, va avea loc vineri, la ora 14, fiind urmată de un concert de greieri şi o degustare de grăunţe asortate.

"Dacă nu funcţionează, MiG-urile noastre sunt încărcate cu RAID şi gata de acţiune", a mărturisit un reprezentant al Ministerului Apărării.

Timesnewroman.ro

subway

Capcanele cu feromoni se folosesc pentru a combate inmultirea insectelor nu pentru a stimula inmultirea lor...
:(
Orice pasionat de pomicultura/horticultura/silvicultura stie ca majoritatea insectelor arboricole hiberneaza depunand oua in scoarta copacilor, asa ca daca tot trebuie defrisate suprafete semnificative pentru eliberarea traseului de ce sa nu o facem iarna si sa mutam bustenii cu gandac cu tot in zone propice lui?...ma intreb si eu ca tot omul desi nu sunt biolog...

paulmare

feromonii pentru capcane - cred ca in mod curent sunt cateva zeci de specii carora li se sintetizeaza feromonii, la unul rar cum e gandacul asta in nici un caz - si sunt cum spunea toata lumea, ca sa atragi masculii in capcane ca sa le controlezi inmultirea, cum sa stramuti o specie cu masuri de astea 😊

gruiarew

După ce că au alergat după urși pe LD2 / 3 și lilieci pe LD4 acuma fuga după gândaci. Ar fi comic dacă nu ar fi jalnic...

Întreb și eu o aberație... sper să nu-mi iau șuturi, dar dacă e dăunător, nu mai bine... ? Nu e un fel de gândac de Colorado pe care nu-l consuma nimeni?

Singura chestie utilă ce am găsit așa rapid pe net e asta: https://www.acdb.ro/proiecte/gandacii-croitori-din-romania Deci pare că era ceva studiu pornit.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

subway

Sau e o solutie finala mai perversa, punem anul asta capcane cu feromoni, gandacii nu se mai inmultesc dupa care ne apucam sa-i recenzam si rezulta ca pe zona autostrazii nu mai e picior de croitoras deci problema a disparut!

Liviu M

@gruiarew: Asa-i, numai ghinioane cu lighioanele astea.  >:( Parc-am fi blestemati, suntem la coada clasamentului pana si la domesticit natura.  >:(
Auzi pretentie, s-avem ghinionul sa mai avem si zone (cat de cat) salbatice si sa "fim obligati" sa le "intretinem". Asa ne trebuie daca nu i-am lasat pe "cherestegii" sa taie padurile in liniste. Acum nu mai aveam grija gandacilor, construiam ce voiam, unde voiam.
Sau?  ???

PS Pentru cei degraba dadatori de -, in randurile de mai sus eram sarcastic. Momentan ma oftic de ideea de "debusat" Valea Prahovei pe la Doftana. Se alege praful si de zona aia.

GDPR

Poate le vine ideea sa taie la ras toti versantii de langa autostrada si asa "rezolva" definitiv si gandacul.

subway

#51084
Eu ma gandeam la o abordare mai proactiva:
1. Delimitarea clara a zonelor afectate si identificarea/estimarea populatiilor endemice afectate.
2. Identificarea de areale invecinate propice relocarii speciilor ce trebuie protejate in suprafete cel putin echivalente.
3. Definirea clara a metodelor de repopulare in noile amplasamente care sa asigure mentinerea daca nu amplificarea numarului de indivizi in cauza.
4. Reglementarea regimului de protectie a speciilor in noile zone pentru a nu ne trezi ca tot efortul a fost in zadar.
Si discutia nu se rezuma doar la gandacei sau carnivore mari...plus ca ar mai fi celalalt aspect privind deranjarea regimului scurgerii apelor de suprafata sau subterane, lucru de cele mai multe ori ignorat cu totul...

dragos76

Voi încă mai dezbateți (chiar și de dragul discuției) cazul particular al acestui gândac? Nu s-a spus clar că ăsta e doar un exemplu, și problema e sistemică, legată de planurile de management ale tuturor zonelor protejacte din vecinătate, care ar putea fi afectate de construcție? Mi se pare că deja o dăm în a face teoria chibritului.

subway

#51086
Dezbatem chestiunea cu gandaceii pentru ca exista o tendinta de minimizare/ironizare/bascalizare ce trebuie combatuta tocmai pentru ca nu e atitudinea potrivita rezolvarii problemei de fond. Ce nu inteleg toti baietii astia ce se dau rotunzi si dastepti desi cu mintea in traista e ca nu poti solicita fonduri europene ignorand standardele si cerintele europene.

vancouver

Care-i pedeapsa daca esti prins ca ai omorat un gandac dintr-o specie rara? Intreb si eu asa, in general, fara legatura cu cazul de fata  O:-)
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.

subway

#51088
Aceeasi ca in cazul in care omori o coropisnita!
:) :) :)
Poate nu stiati dar si coropisnita e specie protejata!!!
Pana la urma e vorba de responsabilitate civica...si de a merge in sensul curentului nu contra lui pedaland in zadar...

JohannDB

Până la urmă, că gândaci, .... că urși, că altceva, la o autostradă, e așa de greu să faci mai multe poduri podețe sau alte subtreceri , chiar și "casetate" de dimensiuni omenești/gândăcești/ursulești/căpriorești, pe sub o autostradă, pentru ca ultimul animăluț să poată beneficia de "reîntregirea familiei" ?? Sau e musai, din prima un mare "zid chinezesc"................. Nu se poate face un rambleu "aerisit"...... Și de aici o mare polemică/controversă !! Ah, da "prețul minimal" la licitație........
  Și totuși pe.... autostradă: la prima etapă, de urgență Nădlac 2 - Brașov (loc de odihnă / nu veșnică) la vreme de zi, 4 ore și 50 minute.... Din total, 3 ore până la Veștem, dar e adevărat că am respectat "codul rutier" cu, fără mai puțin de 140 pe "A",...... Cu condiții optime, asfalt uscat, temperatura -2...+3 grade, iar de la Deva soare.... În cursul dimineții !!
  La noile parcări de la A1, km 289 , de ambele părți nicio urmă de construcție "definitivă"/cărămidă la clădirea toaletei de aici.... Lucrări oprite, vreo două buldo-excavatoare prin parcare, mișcare "ioc" și câte două containere "de șantier" încuiate, pe parcare, pe fiecare parte..............