Autostrada A1 București-Nădlac

Started by Ionut, September 13, 2011, 12:10:24 PM

Previous topic - Next topic

2 Members and 85 Guests are viewing this topic.

Quest

Infanteria foto la superlativ. Multumim Rocklee ! :cheers:
Common sense will get you far !

alexV

Asa o cadere de apa spala taluzul giratoriului la fiecare ploaie.
@RaduLuc, ce parere aveti ?

Quote from: rocklee on August 05, 2019, 12:27:51 AM

Ionut

Aseara, ploaie torentiala, la lilieci. Nu prea e OK... mai ales in zona fantanii unde DN76 e plin de vegetal de pe taluz. :( Cam nasol... Sper sa se remedieze/adapteze solutia cumva. Va las pe voi sa comentati.

johnc4

Nu știu cât de bine se vede pe filmare dar sunt câteva probleme:
-țevile alea care preiau apa de pe autostradă și o canalizează până jos, alea nu prea fac față. Era multă apă care curgea pe lângă țevi.
-pe toată lungimea dealului se aduna foarte multă apă. Se vede spre finalul înregistrării că apa deja dădea pe carosabilul drumului E79 (Deva-Brad), era multă apă cu noroi.
-unele țevi de scurgere aveau jos un fel de 'sparge val' în partea de jos (nu știu cum să-l numesc altcumva, nu sunt inginer constructor) și abea făcea față.
-ploaia a fost mai serioasă dar nu era chiar cruntă adică se putea și mai rău. Încă se putea circula bine la 60-70 km/h
-pe sub secțiunea de viaduct era poate prea multă apă care se scurgea de pe viaduct. Erau ca niște perdele când treceam pe sub secțiunile de viaduct.
-sunt multe taluzuri care momentan sunt doar pământ. Urmează să se planteze ceva pe ele? O să fie vreo formă de verdeață?

Io

Da, in zona fintinii santurile DN 76 nu au facut fata. Nu e bine! Mai exista si riscul permanent de colmatare cu agregatul acela galben/ocru la vedere, instabil la scurgeri si percolatii (cred ca si la zapada) si pe care orice ploaie il cara in rigola.
In rest pare ok pentru ploaie torentiala, faptul ca drenajul a facut fata in conditiile in care nu e finalizat sus cred ca e de bine.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

gruiarew

Acuma nu știu cum era situația în teren, dar din ce se vede pe cameră eu unul nu m-aș fi aruncat cu 50km/h în balta aia, mai ales că e șantier în stânga.

Pentru cei care știu mai bine drumul: acolo unde a luat-o apa peste DN, e ceva podeț? Că eu nu țin minte.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

pasadia

Ce va pot spune e că dimineața era curata zona. A, și evident: în organizare încărcau utilaje in veselie, cred că erau 3-4 trailere acolo.

pbh

wifi

Apa adunata de pe terase volbura ca un vulcan:

Altfel vazut, cum va fi cu traficul sus in conditii asemanatoare, ma tem ca vor stropi de pe autostrada pe cei de pe DN asa cum se face acum pe DN pe partea catre Mures. Chiar si cu banda de rezerva, tot poate cadea destul, sa nu uitam ca pe autostrada se circula mai tare decat cu 50 la ora, stropeala va fi mai mare.

voicul

Din filmari, in zona fantanii vad ca exista o singura rigola, fix langa deal.
De pe restul zonei totul se scurge in rigola din DN76, care daca nu exista sau este infundata ... uite rezultat.

elphax

Pamantul era normal sa fie spalat, dupa ce vreme a fost, caldura multa si ori nu au insamantat, ori nu a crescut iarba. Daca ar fi fost iarba pe zona respectiva nu ajungea pamantul pe DN. Rigolele de sus dintre deal si autostrada nu sunt inca realizate, mai ales in capatul Bejan cred ca se vor scurge langa deal, nu spre DN.

cutter

Aici găsiți două planșe cu sistemul de drenaj proiectat la Deal și o foaie cu calcule hidraulice:
https://drive.google.com/drive/folders/1CEdDyg-dvHDaBOWJLMERo4-ZreNksNM2?usp=sharing

Eu nu mă pricep - poate avem oameni de specialitate pe forum să studieze - dar strict la intuiție mi s-a părut superficial calculul.

johnc4

Evident că scopul camerei nu era să filmeze pe timp de ploaie cum cedează niște scurgeri de pe margine deci detaliile poate nu sunt vizibile sau evidente. Nu știu dacă pe Youtube o să apară pe mâine o variantă mai bună a filmării care a fost Full HD. Știu că se mai întâmplă ca pe Youtube să apară clipul disponibil la început la o calitate mai slabă și după ce va timp să fie disponibilă și varianta cea mai bună și cea mai aproape de original.
Colegul Wifi a sesizat cum 'clocotea' apa în pâlniile colectoare alea de sus sau în părțile de jos lângă E79 unde erau un fel de 'sparge valuri'. Forța apei era interesantă pe viu. Pe cameră cred că s-au pierdut niște detalii.

Se vede pe clip că se mergea la 60-70 km/h, drumul era practicabil și așa mergeau toți de pe drum. Ploaia nu era spectaculoasă sau rupere de nori deci se putea mult mai rău.
Unde era apa cu noroi pe drum nu se vedea niciun podeț. M-am gândit și eu că poate este pe sub drum ceva scurgere sau drenaj de ape pluviale care să ducă apa spre Mureș. Nu știu, poate este și nu se vede.
În martie am trecut pe M35 porțiunea nouă dinspre România, parcă era deschisă prin ianuarie. Și acolo am văzut maluri de pământ fără vegetație dar acolo îi în câmpie și parcă acceptabil. În zonă de deal cred că ar trebui înierbate malurile astea de pământ dar asta implică și întreținere deci...

Oricum, ca și părere personală, nu cred că așa trebuia să se comporte sistemul de colectare a apei pluviale în zona respectivă. Dacă mă înșel atunci o să fiu eu pesemistul drumurilor noastre dar cred nu mă înșel.

cutter

^^^

Nu te înșeli.

E în mod evident prost (subdimensionat) proiectat. Toate scurgerile, țevile, canalele, jgheaburile, rigolele etc dacă sunt dimensionate și amplasate corect trebuie să preia apele pluviale fără să reverse, chiar și (sau mai ales) în cazul unei ploi torențiale.

De pe planșe, pare că sistemul a fost proiectat de un domn Ionuț Oprea și verificat de un alt domn Alexandru Cojocaru.

alin2pas

+1 pentru filmare! Dacă se urmărește cu atenție filmarea, se pot observa câteva puncte critice în care sistemul de drenaj nu a făcut față și se pot aduce îmbunătățiri: jgheaburi suplimentare, canale de scurgere etc. În special în zona în care apa a trecut peste DN se poate face un canal colector care să traverseze drumul și să deverseze apa direct spre Mureș. Cât despre proiectul sistemului de drenaj, orice proiect e perfectibil. Știu că acum nu era posibil, dar ar fi fost interesante niște filmări de sus, de pe traseul autostrăzii, pentru a se vedea dacă sistemul de drenaj face față pentru evacuarea apelor de pe autostradă și nu se formează bălți periculoase. În zona dealului liliecilor am prins și ploaie mult mai puternică, înainte de începerea construcției autostrăzii, încât abia se vedeau la amiază pozițiile mașinii din față, ștergătoarele cu greu mai făceau față, iar drumul nu se mai vedea deloc.