Harta calității drumurilor din România

Started by vancouver, August 22, 2013, 08:51:36 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

horatiu.cosma

Stiu ca am zis si eu odata de un traseu facut de un prieten prin Apuseni ca ar fi de albastru, pe motiv ca era asfalt proaspat, ca in palma. Si tu ziceai, @vancouver, ca daca nu are marcaje, nu poate fi mai sus de galben. Oricum, repet comparatia: cum sa fie Sercaia-Hoghiz de albastru si Zalau-Satu Mare de verde?

mhCoder

Eu sunt de parere ca un drum proaspat asfaltat fara denivelari mari dar la care lipsesc marcajele poate fi trecut verde. Eu as pune importanta mai mare calitati asfaltului
Cred ca ar trebui sa se tina cont si de categoria drumului, ii clar ca pe un drum national secundar nu o sa poti circula cu aceasi viteza ca pe un drum eruopean.

Conteaza siguranta rutiera dar cred ca harta ii folosita mai mult de lume pentru a nu isi strica masina pe cava drum plin de gropi.

vancouver

La Sercaia - Hoghiz marcajele nu lipsesc si nici nu sunt sterse de vreme. Exista marcaj median, ceea ce totusi este o diferenta fata de nici un marcaj. In cazul lipsei TOTALE a marcajelor, noaptea te afli in fata unui infinit negru, mai ales in zona de campie. Daca mai si ploua iar luminile masinilor din sens opus se reflecta in asfaltul ud ....

Am mers astfel pe DN6 Craiova - Orsova prin 2009-2010, cand se reabilita. Asfaltul era deja ca-n palma. Dar lipseau marcajele, era noapte si ploua. Veneau multe masini din sens opus, in unele puncte (intersectii cu drumuri secundare) drumul se latea. PUR SI SIMPLU ERAI IN FATA UNUI NIMIC NEGRU la dreapta iar la stanga erai orbit de o mare de lumina directa de la masinile de pe contrasens, dublata de reflexia luminii in carosabil. Am mers atunci cu 50-60 km/h si cu inima cat un purice, in localitati mai prindeam 70-80, pe unde mai era lumina si ma puteam orienta mai bine. Putini m-au depasit, deci asa se mergea.

Un drum reabilitat si nemarcat, cum spune si pasadia, este PERICOL, mai ales pe vreme nefavorabila. Asadar GALBEN. Clar. Dar repet: din cate inteleg Sercaia - Hoghiz nu are toate elementele de siguranta, dar este marcat pe mijloc. Acea linie este de mare ajutor dupa parerea mea, cata vreme este de buna calitate. De aceea verde. Dar drum subtire, la fel ca DJ.
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.

cristi5

#723
Data raportului calitatii drumului (surface_survey, de fapt primele 10 litere din el pt moment) e acum vizibila pe harta OSM de la nivelul de zoom 12 in jos. O sa experimentez si cu vederi mai de ansamblu (zoom 11, 10...)



Sunt in discutii cu cei din comunitatea OSM in legatura cu marcarea "corecta" a drumurilor aflate in reabilitare. Incerc sa gasesc un tag care sa ajute programele de navigare sa planifice viteza medie mai mica pe portiunile respective. Apoi o sa le putem marca si vedea pe harta.

Dupa cateva experimente, am stabilit orarul generarii hartii: incepe zilnic pe la 8 CET si se termina pe la 11 CET (serverul nu e cine stie ce) si de obicei cuprinde toate contributiile facute la OSM in ziua precedenta cam pana pe la 21 CET. Harta e generata pentru nivelurile de zoom 7-13 dar in editor se poate face zoom pana la 18 (de ex. pentru marcarea podurilor, etc) si harta se genereaza automat (dar mai incetutz asa...) pt zona respectiva.

NB: nivelul 12 si 13 sunt foarte lente acum pt ca tocmai se regenereaza. Maine pe la pranz vor fi rapide ca de obicei.

cristi5

Quote from: cristi5 on December 08, 2015, 12:31:48 AM
Harta e generata pentru nivelurile de zoom 7-13 dar in editor se poate face zoom pana la 18 (de ex. pentru marcarea podurilor, etc) si harta se genereaza automat (dar mai incetutz asa...) pt zona respectiva.

Acum se poate face zoom pana la 18 si pe harta principala pt ca permite vizualizarea datei raportului de calitate pt portiuni mai scurte de drum, cum ar fi asta rosie. La nivel de zoom mai mic textul e prea lung si nu incape asa ca nu e randat

Deci sunt disponibile nivelurile 14-18 dar nu sunt pre-generate asa ca nu sunt foarte rapide decat daca cineva a navigat pe acolo in ultimele 24h.

cristi5

Anul celui mai recent raport de calitate pe OSM se poate afisa chiar si pe nivelul de zoom cel mai "de ansamblu" (7)



Se mai poate curata astfel incat anul sa apara o singura data pe fiecare segment, sa nu obtureze total culoarea, etc.

Pe alocuri segmentele cu o anumita calitate (si an de rapotare) sunt intrerupte din cauza podurilor care nu au calitatea marcata. Asa se poate fixa manual, in editor...

Harta e acum sincronizata cu editorul, daca faceti click pe "Treci in modul de editare", editorul se deschide in aceeasi locatie si acelasi nivel de zoom.

mircea

Am zis să-mi arunc un pic privirea pe hartă și am văzut că pe DJ691 (Timișoara - Lipova) predomină culoarea roșie. Așa mult să se fi stricat drumul ăla în ultimul an?! Pentru că tot sectorul din județul Timiș era de verde când am trecut eu pe acolo ultima dată (2014). Am observat că anul de raportare e 2013. Dar și atunci drumul era foarte bun. De aici și nedumerirea mea.
E cineva care a făcut recent drumul ăsta și poate să confirme că e de roșu? Nu de alta dar cu deschiderea TL2 presimt că toate tirurile vor alege varianta Coșevița și mă gândesc serios să merg pe Valea Mureșului.

cristi5

#727
Quote from: mircea on December 10, 2015, 09:33:49 AM
am văzut că pe DJ691 (Timișoara - Lipova) predomină culoarea roșie. Așa mult să se fi stricat drumul ăla în ultimul an?! Pentru că tot sectorul din județul Timiș era de verde când am trecut eu pe acolo ultima dată (2014). Am observat că anul de raportare e 2013. Dar și atunci drumul era foarte bun. De aici și nedumerirea mea.

In nici un caz harta nu indica ce s-a intamplat in ultimul an pt ca ultimul raport e din 2013. Harta arata ce e acum la OSM, inca nu am introdus tot ce stim sau putem afla citind acest topic. Poti afla mai multe amanunte dand click pe drum  aici sau in editor

Pentru drumul cu pricina raportul de calitate suna asa
25APR2013 _Raul_@motociclism.ro asfalt destul de ok
... deci nu inteleg de ce l-a marcat "bad"...

Intamplarea face ca am fost si eu pe drum anul trecut de la Timisoara la Masloc (apoi spre Altringen) si nu-mi amintesc sa fi ocolit vreo groapa. Sunt de acord ca e verde sau cel putin galben. De la Masloc la Lipova nu stiu cum e...

Daca vrei sa testezi editorul, poti sa marchezi Tm-Masloc cu verde, daca nu ai vreme il fac eu, da-mi un PM.

mircea

Buba e că nici eu n-am mai fost de un an prin zonă și n-aș vrea să-i dau o notă bună fără să fiu sigur că e bun drumul.  ;)

cristi5

Quote from: mircea on December 10, 2015, 01:22:03 PM
Buba e că nici eu n-am mai fost de un an prin zonă și n-aș vrea să-i dau o notă bună fără să fiu sigur că e bun drumul.  ;)

Pai ii dai nota pentru anul in care l-ai vazut... Eu zic ca putem pune verde si 2014 (ca amandoi l-am vazut verde), e oricum informatie mai proaspata decat bad pe 2013 care nici nu pare in concordanta cu raportul textual "asfalt ok" etc... Daca vrem sa fim mai precauti putem pune galben/2014... Asta daca nu aflam ceva pe 2015...

Apropo am pus pe harta OSM limitele de judet de la zoom 10, si numele judetelor scrise pe limita de judet de la zoom 11, pt ca multe rapoarte se refera la "limita judetului X"... O sa apara si pe nivelele 12 si 13 cel tarziu maine.

chr

#730
Nu am fost personal pe DJ691 de cativa ani buni. Dar stiu persoane care fac des Lipova - Timisoara si o iau pe A1, Arad, E68. Banuiesc ca au motive intemeiate sa faca asa un ocol.

Cuneo

Am fost eu, de trei ori în această toamnă. Timișoara - Alioș verde, Alioș - Neudorf roșu, Neudorf - Lipova galben.
Lipova - Bata albastru, sau în cel mai rău caz verde.

cristi5

Quote from: Cuneo on December 13, 2015, 07:56:32 PM
Am fost eu, de trei ori în această toamnă. Timișoara - Alioș verde, Alioș - Neudorf roșu, Neudorf - Lipova galben.
Lipova - Bata albastru, sau în cel mai rău caz verde.

DJ691 era aprox asa la OSM, l-am pus cu 2015, apare maine
http://standup.csc.kth.se/maps/edit.html#map=11/45.975/21.621/0

In ce priveste DJ682 Lipova-Bata exista un raport din 2014 cu intermediate (galben)
Quote14JAN2014 AdrianArad@online - ARAD - FINTINELE-FRUMUSENI-ALUNIS-ZABRANI-NEUDORF-LIPOVA lung de 35 km - asfaltat in intregime - viteza 70 - 80 km/h

Chiar daca se refera la Arad-Lipova, marcheaza intreg traseul pana la Savarsin (vezi asta daca dai click pe segmente in editor). S-o mai fi facut ceva de la inceputul lui 2014 pana acum sau e doar o diferenta de perceptie verde-galben? Daca ai fost de 3 ori si tot il vezi verde-albastru, eu zic ca-l putem pune cel putin verde.

cristi5

Quote from: cristi5 on December 08, 2015, 12:31:48 AM
Sunt in discutii cu cei din comunitatea OSM in legatura cu marcarea "corecta" a drumurilor aflate in reabilitare. Incerc sa gasesc un tag care sa ajute programele de navigare sa planifice viteza medie mai mica pe portiunile respective. Apoi o sa le putem marca si vedea pe harta.

Din pacate discutiile nu au dus la nici un rezultat, se pare ca OSM nu are un tag de "reabilitare" desi ar fi bine pt navigatoare sa stie asta. Exista tag-uri de circulatie alternativa in ambele sensuri dar nu se preteaza la distante lungi. Asa ca vom folosi surface_survey, adaugam acolo un text standard gen REHAB.

Cei de la OSM voiau sa ne roage daca vedem ca lipseste maxpseed sau surface sa le spunem. Dar asta se poate face cu o vizualizare... Am facut una pt maxspeed lipsa (cu rosu)
http://standup.csc.kth.se/maps/speed.html

Ii mai interesa sa le spunem daca geometria drumului nu e corecta, dar asta e mai greu de detectat fara un trasa GPS sau o harta din satelit...

Cuneo

Am găsit o confirmare și de la radutm, în 2014:


Potrivit Google Maps, drumul ar avea in total 188 km! Cred ca este unul dintre cele mai lungi din tara. Pot sa spun ca intre Lipova si Bata este refacut nu demult, este excelent (verde sau chiar albastru, vezi foto).