Harta calității drumurilor din România

Started by vancouver, August 22, 2013, 08:51:36 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

infraAdi_ro

ok nu merita....mai bine pe drumul classic sighisoara-sf gheorghe,multumesc
Romania are un viitor doar daca are prezent!

salman rushdie

Quote from: euromau on January 23, 2016, 08:46:22 PM
salut..am de facut un drum de la zalau la tulcea.pe unde imi recomandati???? as incerca zalau-cluj-reghin-sovata-miercurea ciuc-tg secuiesc-focsani-galati-tulcea,,,,,,668 km imi arata.....e la tg secuiesc stiu cum e drum ca am mai fost......
Miercurea ciuc-Tg. Secuiesc: Până la Cozmeni pe DN 12 e foarte bine, intri pe urmă pe DN 11B prima parte de vreo 15 km e destul pe denivelat și cu ceva gropi, pe urmă e bun până la Tg. Secuiesc. Am fost la sfârsitul lui octombrie 2015 pe el.

rizelgeorgel

Odata cu update-ul pe site al hartilor online, exista vreo posibilitate sa ne "printam" si noi insine hartile asa cum face Vancouver cand updateaza harta calitatii drumurilor? Sau el are un program anume?

cristi5

#768
Vrei sa fie pe hartie sau vrei s-o ai in telefon?

Pentru hartie, poti incepe de la asta
http://ev.csc.kth.se/cristi/maps/full.html#map=8/46/25

Pentru telefon (offline)
1) poti face un "prin screen" a celei de mai sus (sau mai multe), si apoi transferat in telefon
http://www.wikihow.com/Take-a-Screenshot-in-Microsoft-Windows
(pe Mac: Cmd-Shift-4)

2)  calitatea drumului asa cum e inregistrata la OSM se poate vedea in app-ul OsmAnd, care e gratis (pana la un punct). OsmAnd face download de OSM pe tari (4 downloads pe gratis). Se pot aduce separat datele wikipedia pt locurile din tara respectiva, si umbrele de relief :) In OsmaAnd, alegi Maps/Details/Show Road Quality. Din pacate calitatea e vizibila numai daca faci zoom destul de detaliat. Culorile difera: albastru inchis pt Excellent, apoi albastru deschis, roz, rosu pt Bad, etc.

3) Alta solutie e sa incarci randarea mea in app-uri de harti offline, cum e Galileo Offline Maps. Practic trebuie configurata a noua "sursa" de "tiles" (portiuni dreptunghiulare de harta). Apoi navighezi harta cu app-ul cand ai net WiFi, si tot ce ai navigat ramane stocat in telefon si vizibil cand esti offline sau ai numai internet mobil. Vezi urmatorul mesaj pt instructiuni.

4) Daca e de interes, cred ca pot sa generez zilnic o imagine "mare" cu majoritatea drumurilor, care s-ar putea vizualiza pe mobil. Ar fi cam la nivelul asta de detaliu dar spre deosebire de harta actuala, odata descarcata, nu ar avea nevoie de acces la net
http://ev.csc.kth.se/cristi/maps/full.html#map=11/46.233/22.058
Nu stiu cati Mb ar avea, dar ideea e sa o descarci pe WiFi, si sa o foloesti offline.


Diferenta dintre OsmAnd si variantele (1, 3, 4) e ca OsmAnd "deseneaza" harta pe telefon (vectorial) iar celelalte (cum e randarea mea) sunt gata desenate. Consecinta e ca OsmAnd si alte aplicatii similare consuma mult mai multa baterie, ceea ce poate fi important cand esti pe drum. Uneori daca navighezi harta intens, simti cum ti se incalzeste telefonul in mana :) Dar daca ai incarcator de masina, nu e o problema, trebuie doar cunoscut riscul.

Sursa hartii mele de calitatea drumurilor este http://standup.csc.kth.se/tiles/{z}/{x}/{y}.png. Teoretic poate fi folosita in orice vizualizare, fie ea pagina web sau in app (link-ul nu merge pt ca acea vizualizare calculeaza z, x si y pe masura ce utilizatorul navigheaza harta, de exemplu: http://standup.csc.kth.se/tiles/9/287/180.png)

cristi5

#769
Am reusit s-o adaug in Galileo Offline Maps



Instructiuni: instalati intai app-urile Dropbox si Galileo Offline Maps, apoi click pe descrierea hartii:

https://www.dropbox.com/s/8liiw8s1e5voa9z/hartaCalitatii.xml?dl=0

Se va deschide app-ul Dropbox. Click pe Share, "Open in..."


... apoi alegeti Galileo Offline Maps. Apare o noua sursa de harti in Galileo, sau direct noua harta.

Apoi, pentru a stoca harti pt folosire offline, navigati harta in locurile de interes. Galileo poate fi configurat sa nu incarce nimic nou daca nu are WiFi.

Exista si alte app-uri de offline maps, sigur se poate adauga si acolo. Stiu ca OsmAnd de exemplu poate incarca harti gata desenate.

LE: scrisesem ca Galileo exista numai pe iPhone, m-am inselat, exista si pe Android, eu nu l-am testat acolo. Instructiunile de mai sus sunt specifice iPhone dar ceva similar trebuie sa existe pe Andorid.

rizelgeorgel

Esti absolut grozav!!!!! Pe mine ma interesa nu sa navighez in timp real pe harta, ci doar sa creez harta pt mine (jpg, png) cum face vancouver, cu posibilitatea de adaugare personala a drumurilor pe care mai merg.

vancouver

#771
Eu lucrez in inkscape (gratuit), asa mi-am creat harta. Fiecare drum (sau sector de drum) este un obiect, de fapt o linie trasata manual de mine, compusa din multe linii drepte sau curbe. Avantajul inkscape fata de un banal paintbrush: se poate lucra pe layere (straturi: DN, DJ, A, granita, ape, etc...) si fiecare obiect are proprietati, cum ar fi culoare sau transparenta. De asemenea obiectele se pot duplica sau diviza f. usor. Odata desenat un drum, modificarea devine o joaca. Mi-a luat insa 2 luni cate 1 ora pe zi sa desenez toata harta. Ca atare nu sunt dispus sa dau fisierul .svg. Dar oricine poate sa ia harta mea .png, sa o puna ca fundal intr-un svg si sa redeseneze drumurile. Sau sa ia bucati din google maps sau osm si sa le deseneze.

PS. Atentie la copy-paste: unele serpentine au fost exagerate de mine, drumul real nu arata asa. Este pentru o mai buna intelegere / vizualizare a traseelor de traversare a muntilor. Alta modificare: acolo unde DN si A sunt lipite, eu le-am departat artificial, de ex. DN7 si A1 intre Deva si Sebes.
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.

cristi5

Quote from: rizelgeorgel on February 23, 2016, 12:54:11 AM
Esti absolut grozav!!!!! Pe mine ma interesa nu sa navighez in timp real pe harta, ci doar sa creez harta pt mine (jpg, png) cum face vancouver, cu posibilitatea de adaugare personala a drumurilor pe care mai merg.

Multumesc! (poate nu e nevoie dar vreau sa precizez ca prin nagivare nu ma refer la nagivarea pe sosea ci la mutarea hartii mai sus, mai jos, zoom, etc. )

Pot sa te intreb daca harta pe care vrei sa o faci e pt tine personal sau si pt comunitate? In sensul ca cred ca sunt multi pt care experienta ta ar fi valoroasa. Riscul e un "project fork" in care tu iei harta lui @vancouver, faci varianta proprie, ea va avea mai multe drumuri, unii vor folosi harta ta, altii pe a lui, etc. 

Eu am incercat o alta abordare: o vizualizare a informatiilor care exista deja la OSM. Daca ajung pe OSM, informatiile tale vor aparea pe harta "mea" (si pe orice client OSM cum e OsmAnd) incepand cu a doua zi. Oricine poate modifica la OSM (asta fireste ca are si dezavantaje dar in general avantajele sunt mult mai mari), ei au editoarele lor generice, eu am facut un editor pt calitate. E-adevarat ca rezultatele pe harta le vezi abia a doua zi... Dar la OSM nu desenezi nimic, toate drumurile sunt gata desenate, tu adaugi doar "smoothness". In plus, asa cum ai vazut, sunt multe aplicatii si app-uri care pot vizualiza OSM si informatia privitoare la calitate.

Exista si varianta intermediara, poti sa desenezi harta pt uz propriu, si din cand in cand  "publici" numai drumurile la care ai modificat culoarea. Atunci altcineva poate sa ia acele segmente si sa le introduca la OSM.

Oricum, eu as vrea ca ceea ce stii tu (si altii) despre drumuri sa ajunga la OSM, si daca pot sa fac ceva ca sa ajut (vizualizare mai buna, editor mai bun, etc), te rog spune-mi si o sa incerc.

De exemplu ma gandesc la vara cand conduc prin tara sa pun pe app-ul Galileo "bookmarks" cu calitatea drumului, si cand am timp le introduc la OSM. Pe imaginea din mesajul meu de mai sus, "steluta" e un bookmark. Galileo are si "share" pt bookmarks, asa ca poti trimite bookmark-ul la altii prin email.... Alta idee: pe langa bookmarks, app-ul are si trase GPS, deci poti sa conduci pur si simplu si cand vezi ca se schimba calitatea drumului, opresti trasa si pornesti una noua (poti sa alegi o culoare pt trasa, deci practic ar app-ul ar "desena" singur calitatea :) ). Apoi poti sa dai share la trasele respective si comunitatea de "cartografi OSM" se poate ocupa mai departe...

rizelgeorgel

Eh, nu-s eu asa specialist inca in treaba asta, dar vreau sa invat cat mai mult. Eram interesat pt mine personal sa imi fac cumva niste schite, in nici un caz nu vreau sa copii ceva din munca voastra (care e de altfel deosebita). La stadiul tehnic la care sunt acum, as prefera mai degraba sa spun in vorbe cum se prezinta drumurile noi sau realibilitate pe care circul, iar cand aveti timp, sa puteti trece noutatile in harta lucrata de voi.

vancouver

rizelgeorgel, ce zici de un tabel in excel (sau OpenOffice Calc = cu licenta gratuita)? Cu un cap de tabel de genul: Indicativ drum / sector intre localitatile / culoare / data ultimei actualizari / comentarii. Atunci nu mai este nevoie sa desenezi si ai totusi lucrurile centralizate si accesibile dintr-o privire. De asemenea faci un print screen al tabelului si-l poti pune aici, daca ai informatii noi.
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.


cristi5

#776
Nu e nevoie de excel si de incarcat si descarcat. Propun sa lucrăm în Google Spreadsheets.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1755dt_k9a3zJazxYfRzuSo33Dq4NwcitjWECx-emfC4/edit?usp=sharing

Coloanele cu cap roșu sunt obligatorii. Am pus și note explicative. În coloanele cu culori se poate scrie numai numele culorii, și dacă e corect va trece automat pe fundalul respectiv.

Am lăsat să poată schimba oricine, ca la OSM.  La File / See revision history se poate vedea cine a schimbat și când.

Merge și offline, si sincronizeaza cand ai net din nou. Se poate edita și vizualiza pe smartphone-uri în app-ul Google Drive.

dragonw17

DN 25.STAREA DRUMULUI 28.02.2016

Tecuci-Galati

Tecuci-Umbraresti galben-rosu,,,80h/restul implica risc
Ivesti-Liesti-Hanu.Conachi verde,,,
Iesire Hanu Conachi - Galati galben-denivelari 80h/restul implica risc



iuli

DN 69 ar trebui modificat in verde sau chiar galben. E valurit rau si se lasa pe marginea dreapta a sensurilor de mers. In unele parti se duce structura. Pun zilele astea si o filmare, desi nu se vede prea bine dar se simte la condus.
-------------------

Watch my roadtrips
MyBlog

vancouver

Hai sa fim indulgenti si deocamdata verde pentru DN69 - galben daca drumul impune reducerea vitezei sub 90 km/h sau lipsesc marcajele. De fapt hai sa vedem filmarea si decim ulterior - daca sunt gropi sporadice, poate fi de asemenea un motiv de degradare la galben.

Am publicat varianta noua a hartii pe prima pagina.
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.