Material rulant: discutii diverse si proiecte

Started by marcelbanu, July 31, 2013, 10:23:30 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

mirceaeliade

>Curtea de Apel București (CAB) a decis continuarea mega-licitației pentru achiziția a 40 de trenuri regionale, după ce anterior Tribunalul București dispusese anularea acesteia. De asemenea, CAB obligă Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) să reevalueze ofertele tututor celor trei concurenți: asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători, Alstom și Siemens Mobility.

https://www.economica.net/mega-licita-ia-pentru-40-de-trenuri-noi-in-romania-reluata-instan-a-a-dispus-reevaluarea-tutuor-celor-trei-oferte_192742.html


Vlad94

Nu trebuie sa mearga pana la Bucuresti. La Szeged se lucreaza la implementarea unui astfel de sistem. Proiectul va lega Szeged de Hódmezővásárhely, un oras la 20 de kilometri folosindu-se o linie de tren secundara. Proiectul implica reactivarea unui racord existent tramvai-CF, reabilitarea sectorului de linie pana in Hódmezővásárhely  si o linie noua urbana in interiorul orasului si o substatie de tractiune.
Tram-train-urile vor porni din Gara principala din Szeged, vor continua pe linia 1 pana la Gara Rokus. De acolo vor merge pe diesel pana in Hódmezővásárhely de unde vor fi conectate la o noua retea de alimentare. Urmatorii 3 kilometri vor fi parcursi in oras. Sistemul va fi inaugurat in 2021. Aici gasiti o harta a traseului:
http://www.urbanrail.net/eu/hu/szeged/szeged.htm

Vlad94

#153
Sincer, ceea ce doreste dl Popa nu se poate implementa. Tram-train se foloseste in zone cu naveta apropiata intensa, unde exista o problema de transbordare la gara si timp pierdut. De asta a aparut acest concept. De asta se face proiectul in zona Szeged. Practic din centrul orașului Hódmezővásárhely tu te urci in tramvai si te dai jos im centrul orasului Szeged.

District EA

Stația Ghioroc azi, Siemens Velaro după socoteala mea al 18-lea spre Turcia. Un ceferist mai hâtru a zis că o să-l bage pe linia Bradului.☺










Powered by API/PUM imgur uploader

tom_sawyer

#155
https://cineclub.sahiavintage.ro/film/uzinele-malaxa-romania-industriala-malaxa/

+ alte documentare vechi disponibile gratuit până pe 25 aprilie.

carutasul

mulțumesc. automotoarele din imagini sunt probabil alea care circulă și acum :)

AndreiB

Vad ca in PNRR se propun urmatoarele achizitii de material rulant (cu cateva presupuneri din partea mea), cu urmatoarele costuri totale:

1. 100 de vagoane modernizate - 100m de euro
2. 12 HEMU (hidrogen) + 20 EMU - 333m de euro

Cu cateva presupuneri, mie imi iese urmatorul calcul de capacitate pentru licitatia de rame:

12 rame hidrogen x 150 de locuri = 1,800 de locuri
20 rame electrice X 500 de locuri = 10,000 de locuri
Total = 11,800 de locuri

Daca facem un mic calcul de oportunitate, cu banii cheltuiti pe automotoare, am putea achizitiona in schimb 333 de vagoane. Sa presupunem un standard de IC:

333 vagoane x 80 de locuri = 26,640 de locuri

Inseamna o crestere de capacitate de +126% in scenariul achizitionarii doar de vagoane vs. automotoare. Nu cred ca avem de ce sa includem achizitia de locomotive, pentru ca multe (aproape toate) trenurile merg cu un numar foarte redus de vagoane, mult sub capacitatea locomotivelor de 15 vagoane, prin urmare suplimentarile se pot face fara a fi nevoie de tractiune in plus, sau de trase noi. Personal as fi preferat mai multe vagoane achizitionate.


oc7avian

Atenție: compari la nivel de preț estimat modernizare vagoane cu achiziție de material rulant nou. Vagoane ne trebuie noi, pentru că multe sunt uzate moral chiar și după modernizări! În plus, sunt rute unde întradevăr un automotor e mai rentabil/eficient decât o locomotivă cu 2-3 vagoane că atât e cererea.

AndreiB

#159
Costul unui vagon nou mai spartan de la Astra (https://avcactive.com/en/ava-aee-200-interregio-wagon/ ) era tot de 1m de euro. Mai adaugi inflatia, insa nu cred ca schimba calculul de capacitate prea dramatic.

De acord ca sunt rute unde capacitatea nu este o problema (desi e de intrebat ce scop mai au unele dintre ele), insa problema majora este lipsa de capacitate pe rutele principale (Bucuresti-Brasov/Constanta/Bacau etc), pe care o adresezi mai usor cu vagoane cumparate in plus, decat cu automotoare imho.

In plus, o mare parte din rutele la care te referi, mai ales cele crunte de ineficiente sunt cele operate cu locomotive diesel + 1-3 vagoane. Achizitia propusa de automotoare electrice nu ajuta eficientizarea rutelor alea. Dar achizitia actuala propune:

Automotoare de hidrogen de 150 de locuri (cred) pentru Bucuresti-Pitesti. Asta e o ruta cu potential mare de calatori, legand multe orase de Bucuresti via Titu. Nu cred ca e o ruta care are nevoie de capacitate redusa.

Rame electrice de 500 de locuri (echivalente locomotiva + 6 vagoane) - astea nu sunt pretabile pentru a inlocui compuneri unde cererea nu e mai mare de locomotiva + 1-3 vagoane.

Eu cred ca trebuie:

1. Sa regandim mersul pentru a elimina trenuri ultra lungi cu 1 vagon; nu vor fi niciodata eficiente. Daca lipsa de calatori se datoreaza starii proaste a liniei = investitie, daca densitatea populatiei justifica; daca se datoreaza a faptului ca e o ruta Regio care leaga nimic de nimic > cred ca trebuie regandit mersul
2. Sa folosim automotoare/rame pentru rute regionale/naveta centrate pe orasele mari, acolo unde cererea exista, e nevoie de turnus rapid pentru frecventa mare etc
3. Sa avem o retea de back-bone de trenuri nationale IR, cu vagoane + locomotive, cu conexiuni cu trenuri Regio/naveta in hub-uri mari feroviare. Sa nu mai iei un tren Regio direct Bucuresti - Timisu de Jos (7 scari), ci sa iei un tren IR si sa schimbi cross-platform in Predeal cu un tren metropolitan Brasov; sa nu mai iei un tren Regio direct Calarasi - Constanta, ci sa schimbi cu un IR in Ciulnita etc

frunzaverde

Un vagon Zarand are pret de lista de 1.1 milioane de euro. Un vagon din ala "spartan", InterRegio are pret curent de lista de 840.000 de euro. Se ofera reduceri la volum.

Diferenta de eficienta intre o locomotiva + 2-3 vagoane si un automotor este de cam 10-15%. O castigi inapoi prin flexibilitatea operarii cu locomotiva si vagon. Modelul de operare inventat de Ceske Drahy si preluat in multiple tari europene (HU, PL) face ca, in context est-european, cu salarii relativ mici, dar costuri de mentenanta la nivel vest-european, operarea cu locomotiva si vagon sa fie mai eficienta decat automotoarele.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

oc7avian

#161
Anul trecut s-a semnat RG + modernizare pentru 50 de vagoane AVA 200 la 171.000.000lei, adică 3.420.000lei per vagon. Adică aproximativ 715.000€ per vagon la cursul valutar de la începutul anului 2020.

Iar legat de material rulant, acestea sunt detaliile din documentul cu PNRR. Am observat în mai multe locuri că se vorbește și de IC.



Powered by API/PUM imgur uploader

AndreiB

#162
Care e scopul modernizarii daca asa mici sunt preturile de lista? 750k euro pentru o durata de viata de +20 de ani (?) comparativ cu 1.1m de euro, pentru o durata de viata de +40 de ani (?). Mie imi da cu minus. Si ma refer la Zarand, care are dotari mai bune, desi pentru 80% din traficul national e perfect ok vagonul Interregio de 840k euro - poate cu o tapiterie de alta culoare, maroul ala e urat rau.

In loc de cum propun ei (baterii pentru segmentul Copsa Mica - Sibiu, eu propun ceva mult mai simplu:

1. Trenuri IR cu locomotiva de 160 km/h + 15 vagoane pe ruta Bucuresti - Teius (unde se desparte in doua, spre Arad / Oradea)
2. Un Desiro care sa faca pendula Copsa Mica - Sibiu, cu frecventa mare si conexiuni sincronizate (e.g. la acelasi peron)

Metoda mea cred ca e mai eficienta/ieftina. Nu te complici cu material rulant complex, asiguri conexiuni si dinspre Teius si dinspre Medias si in plus folosesti materialul rapid (pentru standardele noastre), pe rutele rapide, nu il tarasti pe rute incete - astfel poti sa faci mai multe trase in aceeasi zi > rata de utilizare mai eficienta.

Dragosdimitrescu

Achizitia materialului rulant prin PNRR se va face de ARF sau de fiecare operator feroviar in parte?

vancouver

Ce avem noi aici?  :D

"Totodată, Ovidiu Vizante a menționat o cercetare de piață privind posibilitatea achiziției de către CFR Călători a până la 20 de rame destinate curselor Regio". De aici:
https://clubferoviar.ro/biletele-de-calatorie-s-ar-putea-scumpi/

Pam pam, revenim la normalitate? Daca o firma are nevoie de material rulant, si-l cumpara? WOW. Si nu mai e nevoie de ARF?...  :lol:
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.