News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Magistrala M500 | Ploiesti-Bacau-Suceava-Vicsani

Started by Ionut, February 13, 2019, 07:58:11 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Despre M500 intre Ploiesti si Vicsani (granita).
Sectiunea Bucuresti-Ploiesti din M500 intra la Coridorul Feroviar Rin-Dunare.

Ionut

Declaratii si explicatii de astazi de la intalnirea oficiala API-CFR.

Avem 4 tronsoane:
Ploiesti-Focsani
Focsani-Bacau-Roman-Pascani
Pascani-Darmanesti
Darmanesti-Vicsani (frontiera)


Toate cele 4 sunt in acelasi stadiu:
- nota fundamentare POIM aprobata
- se lucreaza la documentatia de achizitie pentru SF
- se doreste modernizarea/reinnoire asemanatoare ca pe Coridorul Rin-Dunare dar nu cu atat de multe variante de viteza si toate cele

Important este sa fim implicati la nivel de SF.

Puteti inca de pe acum sa scrieti cum vedeti voi modernizarea magistralei.

Xenos

Probabil simple RK pe amplasament sunt suficiente, linia este relativ dreapta. In stare foarte proasta in prezent linia Ploiesti Sud - Buzau - Focsani, practic praf, se merge si cu 50 km/h in loc de 100 - 120 km/h cum ar fi normal chiar in parametrii vechi ai liniei.
Dupa Marasesti, abia, viteza de circulatie creste si, din cate stiu, e decenta pana spre Suceava. Deci prioritare sunt segmentele sudice, as zice.

Balto

#3
Este neaparat necesara electrificarea singurei portiuni ramase neelectrificata a magistralei 500 intre Darmanesti si Vicsani.
De asemenea dublarea sectorului Darmanesti - Dornesti (22km), este extrem de importanta datorita traficului ridicat de marfuri transportate. Exista intre Dornesti si Radauti (515) doua mari fabrici de prelucrare a lemnului care folosesc intens calea ferata, atat pentru materie prima cat si cea finita, plus alte depozite si platforme de transbordare aparute in zona garii Dornesti motivata de distanta foarte mica cu granita ucraineana. Datorita reintroducerii trenurilor de calatori pe linia secundara 515 Dornesti - Putna, trenurile regio Suceava - Putna (6/zi), aglomereaza si mai mult magistrala 500, uneori fiind probleme cu traficul supraaglomerat pe segmentul Dornesti - Darmanesti, fiind atinsa capacitatea maxima a liniei simple neelectrificate.

In concluzie, este neaparata o modernizare a sectorului Darmanesti - Vicsani, dublat si electrificat, pentru ca transporturile de marfuri si economia sa sporeasca. Stiu destule situatii in care CF a pierdut in detrimentul transportului auto deoarece marfurile din portul Constanta ajung prea greu in zona Dornesti, uneori dureaza chiar o saptamana, marfarele stand prin statii cu zecile de ore.
Momentan trenurile de calatori pe distanta Suceava Nord - Dornesti circula cu viteza stabilita de 100km/h. Cu exceptia AM 900 (batranele Malaxe) limitate la 70km/h.

Mai mult, semnalizarea trebuie modernizata, BLA-ul fiind disponibil doar pana la Darmanesti, apoi avem instalatii vechi tip CEM și SBW pana la Vicșani. Traficul e dirijat anevoios în aceste condiții.
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

AndreiB

Linia are geometria excelenta - fara diferente mari de relief sau curbe stranse. Eu as sugera ca avem doua optiuni:

1. O investitie care sa creasca vmax la 200 km/h, cu toate trenurile Bucuresti-Iasi trasate prin Pascani (trenuri Regio care sa conecteze in Marasesti sau Iasi pentru Tecuci, Barlad si Valsui) - poate fi si branduit ca prima linie de mare viteza din Ro, unire etc - si rol politic; sau
2. Un RK greu care sa readuca linia la parametrii de constructie, eventual cu solutii pentru cresterea capacitatii pe segmentul Ploiesti-Buzau care e cel mai circulat.

O solutie intermediara - gen refacerea M800, cred ca nu e o investitie rentabila.

Andi

Refacerea catorva curbe ar permite Vmax 160 pe mare parte din magistrala, cred ca e cea mai ok linie din tara dpdv al aliniamentului si am putea sa vedem trenuri Bucuresti-Suceava/Iasi care sa parcurga distanta in 4 ore sau chiar mai putin, doar sa mai avem locomotive apte pana atunci  :(

rizzuh

Si fara curbele alea s-ar putea circula cu 120-140 pe 95% din traseu doar cu un RK, fara alte lucrari, fara schimbare de semnalizare, nimic, doar reparat ce este deja acolo.

160 nu se merita, pentru putin mai mult se poate duce linia la 200. Indiferent ca target-ul este 160 sau 200, tot trebuie corecturi de traseu, indulcire de curbe, consolidare terasament, schimbare catenara (stalpi si fir), schimbare semnalizare, asa ca diferenta de cost pentru a duce la 200 este nesemnificativa. Avem exemple Bucuresti - Constanta (linie de 140 reconstruita pentru 160) si Bucuresti - Brazi (linie de 140 reconstruita pentru 200), unde nu se circula (decat exceptional pe prima) cu mai mult de 140 pentru ca nu avem ERTMS functional.

vancouver

#7
200 este extrem de nociv pentru traficul de marfa si chiar si pentru cel de persoane regional.

De ex. in Franta linia Paris - Bordeaux conventionala a fost upgradata sa mearga pana la 250. Evident a durat mult timp si a costat o caciula de bani. Cand trenurile au putut merge efectiv cu 250 au constatat ca practic au paralizat traficul de marfa. Evident, in Franta, asa cum e si normal, trenurile, inclusiv TGV, circula cadentat, adica un tren pe ora sau cel mult la 2 ore. Ori in conditiile in care o data pe ora ai trenuri cu 200-250 pe linie, plus trenuri conventionale 2-3 pe ora cu 140-200, atunci marfa aproape ca nu mai are cand sa intre si apoi sa iasa repede la timp sa faca loc.

Ce au facut francezii? Lucreaza acum la INCA O LINIE COMPLET SEPARATA pura de TGV, de 300 km/h. Atentie, discutam de 600 de km intre Paris si Bordeaux ! Costurile evident sunt corespunzatoare, legaturi complexe cu liniile conventionale in cateva puncte, etc...

Problema asta o avem si noi deja, la o scara redusa, pe Bucuresti - Constata. Vara, cu 28 de perechi de trenuri de calatori, din care mare parte cu 150 si 3 cu 160... mult loc pentru marfa nu mai ramane.

Deci mare atentie cand cereti viteze peste 160. Ideal dupa parerea mea pe M500 este 140 cap coada (adica corectate curbele care nu permit 140), iar pe zonele de linie dreapta mai lungi de 10 km sa se poata merge si cu 160. ATAT. Adica 160 ca un fel de reclama si o chestiune de mandrie (e nevoie mare si de asa ceva), dar nu peste tot. Mai degraba pe cat posibil as elimina toate trecerile la nivel cu CF de pe toata magistrala cu ocazia reabilitarii, o investitie in siguranta si pe termen lung o bataie de cap in minus pentru CFR.
Prioritatea zero: A1 Sibiu - Pitești. Prioritate zero virgulă zero: A0 centura București. Importante: A7 Ploiești - Bacău - Pașcani - Suceava; A13 Sibiu - Brașov - Onești - Adjud; A3 Cluj - Oradea; A3 Ploiești - Brașov; A12 Pitești - Craiova; A8 Pașcani - Iași; A4 Constanța - Vama Veche. Toate NUMAI SI NUMAI cu fonduri europene. Un NU categoric oricărei forme de taxare la km pe autostrăzi.

AndreiB

Fata de M800, insa, o mare parte din traseu este in camp, fara sate liniare sau un DN aproape de linie. Daca vrem sa operam M500 cu 200 km/h, o cvadruplare pe segmentele usoare care sa permita operarea trenurilor de marfa pe firele laterale nu ar fi asa dificila.

Cu o semnalizare performanta, cateva segmente cu 4 fire suficient de lungi si un orar bine gandit, presupun ca ar pastra o capacitate buna pentru marfa.

rizzuh

^^ Complet de acord. M500 a fost proiectata pentru 120 pe aproape intreaga distanta. Din Maps vad doar cateva puncte care nu sunt in aproprierea unor gari de orase mari (ex. Bacau, Adjud) unde probabil ca sunt restrictii permanente:

Si am ajuns la Suceava. In rest traseul este drept, sunt curbe largi, nu sunt alte sicane, cu exceptia intrarilor in Ploiesti, Buzau, Ram. Sarat, Adjud, Bacau si Roman, unde probabil vor opri majoritatea trenurilor. Cred ca si unele de mai sus permit 120, probabil ca frunzaverde stie sigur :)

Gendan

Intreb si eu: e nevoie de cvadruplare pe M500? E linia saturata? Nu e intrebare retorica, chiar nu stiu.
Nu ar fi super util ca dupa RK M500 sa urmeze RK M702? Cereale, port?

vancouver

^^ presupun ca ideea colegilor care cer 200km/h nu e neaparat sa se faca din start cvadruplare, ci sa se construiasca pentru 200, sa se opereze efectiv poate doar 1-2 trenuri pe zi in prima faza, daca cererea e mare sa se mareasca frecventa si atunci abia sa se faca efectiv liniile alaturate. Dar de la bun inceput totul pregatit in acest sens.
Prioritatea zero: A1 Sibiu - Pitești. Prioritate zero virgulă zero: A0 centura București. Importante: A7 Ploiești - Bacău - Pașcani - Suceava; A13 Sibiu - Brașov - Onești - Adjud; A3 Cluj - Oradea; A3 Ploiești - Brașov; A12 Pitești - Craiova; A8 Pașcani - Iași; A4 Constanța - Vama Veche. Toate NUMAI SI NUMAI cu fonduri europene. Un NU categoric oricărei forme de taxare la km pe autostrăzi.

vancouver

Prioritatea zero: A1 Sibiu - Pitești. Prioritate zero virgulă zero: A0 centura București. Importante: A7 Ploiești - Bacău - Pașcani - Suceava; A13 Sibiu - Brașov - Onești - Adjud; A3 Cluj - Oradea; A3 Ploiești - Brașov; A12 Pitești - Craiova; A8 Pașcani - Iași; A4 Constanța - Vama Veche. Toate NUMAI SI NUMAI cu fonduri europene. Un NU categoric oricărei forme de taxare la km pe autostrăzi.

rizzuh

^^ exact, daca trebuie ceva reconstruit, sa se reconstruiasca pentru 200, ca sa punem avea cateva trenuri la acea viteza, nu toate. Daca nu trebuie reconstruit, atunci ramane pentru 120/140/160.

^ cred ca comisiunea di stratejîe ș prognoză isi ia ideile de pe forum :o

Ionut

Azi am vorbit pentru Ziare.com despre povestea cu HSR Ploiesti-Pascani-Siret si despre planurile CFR de modernizare a M500. Sper sa iasa bine articolul, deja facem PPP peste tot, inclusiv la feroviar. Si HSR, nu asa... jucarie.