Magistrala M300 | Teius-Cluj-Napoca-Oradea

Started by Ionut, February 13, 2019, 05:39:45 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

dan tm

16.03.2025

S-a decis deschiderea unei investigații pentru accidentul feroviar produs la data de 16.03.2025, ora 21:25, pe raza de activitate a Sucursalei Regionale CF Cluj, secția de circulație Cluj Napoca - Oradea, între stația CFR Tileagd și halta de mișcare Oșorhei, la km 642+500, în circulația trenului de marfă nr.66103 (aparținând operatorului de transport feroviar SNTFM ,,CFR Marfă" SA), prin deraierea vagonului nr.31533541048-8, al 14 - lea din compunerea trenului de cel de-al doilea boghiu în sensul de mers.

ncb

CFR Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, Lot 1 Cluj Napoca - Aghireș


CFR Infrastructura

marinul

Revista presei locale in legatura cu lucrarile din zona Oradea

pasajul Theodor Nes mai asteapta desi a primit AC ul, nu inteleg ce se mai negociaza

Un pod prea îndepărtat

Construirea viitoarelor pasaje ce vor înlocui Podul Theodor Neș de lângă blocul ANL din bulevardul Ștefan cel Mare face parte din proiectul de modernizare și electrificare a liniei ferate dintre Cluj Napoca și granița cu Ungaria (2 miliarde euro). Finanțate prin PNRR, lucrările trebuie finalizate până la sfârșitul anului viitor.

În Oradea, constructorul WeBuild a început lărgirea podurilor feroviare de peste Calea Mareșal Averescu și străzile Matei Corvin și Codrilor, dezafectarea gării Velența, demontarea liniilor și pregătește lărgirea podului de peste strada Louis Pasteur.

Teofil Filimon, viceprimar Oradea,,Ne-am fi dorit ca lucrările la poduri să fie mai avansate pentru ca în vară drumul din strada Ecaterina Teodoroiu să fie funcțional", spune viceprimarul Teofil Filimon (foto). Drumul rapid, închis pentru reabilitare până la sfârșitul lunii martie, ar urma să preia din vară o parte din traficul de pe dealuri și din strada Republicii, unde vor începe lucrările la pasajele subterane de lângă magazinul Crișul și de la Gara CFR Oradea.

Tot de atunci, Podul Theodor Neș ar urma să fie demolat. ,,Constructorii au de amenajat un pasaj subteran cu patru benzi pentru mașini și unul suprateran pietonal și de intubat cursul unui pârâu", spune viceprimarul.

SNCFR, beneficiarul lucrărilor, analizează de câteva săptămâni soluția tehnică cu constructorul, dar nu a ajuns la o concluzie. ,,Lucrările ar fi trebui să înceapă deja, ca să nu se suprapună celor de la pasajele Primăriei", spune viceprimarul. Totuși, nu se știe când vor începe...

am pus tot articolul pe topicul local Poduri si pasaje in Oradea


Desi multi localnici spun ca nu se lucreaza deloc, altii sunt deranjati de lucrari  :D

Praf și disconfort în Episcopia Bihor: Controale și sancțiuni pentru neregulile de la șantierul feroviar

Lucrările de reabilitare a liniilor CFR din zona Episcopia Bihor, menite să îmbunătățească infrastructura feroviară, au cauzat un disconfort semnificativ pentru locuitorii din apropiere.

În ultimele săptămâni, au fost depuse mai multe petiții din partea cetățenilor, care se plâng de emisiile de praf cauzate de activitățile desfășurate pe șantier. Petițiile ridică o problemă importantă legată de impactul negativ asupra sănătății publice și a mediului, iar autoritățile locale au demarat controale, pentru a verifica dacă lucrările respectă reglementările legale privind protecția mediului.

Disconfortul generat de emisiile de praf
Locuitorii din zona Episcopia Bihor au semnalat în mod repetat disconfortul major cauzat de praful rezultat în urma lucrărilor de reabilitare a liniilor feroviare. Emisiile de praf reprezintă o problemă frecvent întâlnită pe șantierele de acest tip, în special atunci când sunt efectuate săpături pentru înlocuirea terasamentelor vechi, așa cum este cazul în acest proiect. Praful generat de lucrările de excavare și manipulare a materialului afectează calitatea aerului și creează condiții nesănătoase, în special în apropierea zonei șantierului, unde locuitorii sunt expuși în permanență.

,,De câteva săptămâni bune, viața noastră a devenit un adevărat calvar din cauza prafului, care se ridică în aer din cauza lucrărilor. Praful intră peste tot și nu mai putem deschide geamurile, mașinile sunt pline și ele de praf. Suntem mai mulți vecini care am depus sesizări la Garda de Mediu Bihor și așteptăm să vedem ce măsuri s-au luat", ne-a declarat unul dintre locuitorii din zonă.

Nerespectarea autorizației de mediu
La solicitarea Jurnalului bihorean, Garda de Mediu Bihor a confirmat că instituția a primit zece petiții din partea cetățenilor afectați de șantierul din Episcopia. În urma acestora, autoritățile au efectuat controale, pentru a verifica modul în care societatea care desfășoară lucrările de decontaminare a terenului rezultat în urma săpăturilor pentru înlocuirea vechiului terasament respectă reglementările de mediu și măsurile de prevenire a poluării. Verificările au scos la iveală o serie de nereguli grave în modul de desfășurare a lucrărilor.

Conform autorizației de mediu, firma era obligată să adopte anumite măsuri pentru a preveni emisiile de praf în timpul lucrărilor de reabilitare, în special în contextul decontaminării terenului rezultat în urma săpăturilor. Totuși, s-a constatat că, în ciuda prevederilor autorizației, nu au fost utilizate tehnologiile recomandate pentru a reduce impactul asupra mediului, cum ar fi aplicarea apei sau a aburului pentru tratarea pământului contaminat.

,,Nu s-a folosit nici apă și nici abur pentru lucrările de tratare a pământului contaminat, fapt care a generat emisiile de praf la care se face referire în sesizare, pe lângă faptul că nu au fost luate măsuri de umectare a drumului pe care circulă mijloacele de transport în zona șantierului", a declarat, pentru Jurnal bihorean, șeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu.

Potrivit surselor Jb, compania verificată este Salubris Waste Management, care a fost contractată de WeBuild (Italia), constructorul responsabil pentru proiectul de electrificare și reabilitare a lotului Aleșd – Frontieră Ungaria, din cadrul liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor.

Sancțiuni și măsuri de remediere
Având în vedere neregulile constatate și impactul negativ asupra mediului și sănătății publice, autoritățile au decis sancționarea societății Salubris Waste Management cu o amendă de 50.000 de lei. În plus față de sancțiune, au fost impuse măsuri pentru ca lucrările să fie aduse în conformitate cu legislația de mediu. Printre aceste măsuri se numără utilizarea obligatorie a apei sau a aburului pentru reducerea emisiilor de praf și implementarea unui plan de umectare regulată a drumurilor de acces în șantier, astfel încât să fie minimizat impactul negativ asupra comunității din apropiere.

Contract de 2,4 miliarde de lei
În decembrie 2022, CFR Infrastructură și constructorul italian WeBuild au semnat un contract în valoare de 2,4 miliarde de lei pentru modernizarea lotului 4 al Magistralei M 300 Cluj-Napoca – Oradea. Proiectul, finanțat prin PNRR, vizează electrificarea și reabilitarea unei secțiuni de 47 km, dintre care 18 km vor include o linie dublă nouă. Contractul acoperă lucrări de modernizare a infrastructurii și suprastructurii feroviare, inclusiv dublarea liniei, modernizarea stațiilor, podurilor și pasarelelor, precum și implementarea sistemului ERTMS pentru semnalizare.

Autorizația de construire pentru acest lot a fost emisă în februarie 2024, iar proiectul va crește viteza de circulație la 160 km/h pentru trenurile de călători și la 120 km/h pentru cele de marfă. Proiectul face parte dintr-o serie de lucrări pentru modernizarea întregii magistrale Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, finanțate cu suma de 1,3 miliarde de euro, din PNRR.

bihon.ro

pasadia

Eu sunt tare curios care va fi solutia legata de podul de pe strada Theodor Neș. Si zic asta in contextul in care, intr-o situatie oarecum similara, Brasovul pare sa iasa mult mai prost in materie de proiectare (ma refer la zona in care M300 intersecteaza str. Zizinului).

Dar revenind la situatia din Oradea

1. cresterea capacitatii auto de la 2 la 4 benzi - fie, desi nu cred ca era nevoie caci pe partea nordica "drumul expres" are o singura banda auto pe sens. Cresti capacitatea pe un sector de drum dar ulterior aceasta crestere oricum nu poate fi preluata de drumurile deservite.

2. trecere din suprateran in subteran - are sens, in contextul in care electrificare aimpune alt gabarit - dar pe partea nordica oricum terenul imi pare mult mai sus. Va fi ingropat putin "drumul expres" sau creste linia rosie a CF-ului?

3. pasaj suprateran pentru pieton - asta sa fiu al naibii daca o inteleg. Pentru vreo 40-50 de metri de traseu subteran, nu vad care ar fi fost problema daca ar fi mers si pietonii prin subteran?

Dpmdv logic si normal ar fi ca pasajul subteran sa aiba o banda pe sens (hai 3 benzi in total, 2 pe sensul spre nord, cate una pentru virajul stanga / dreapta) si in spatiu castigat plasai trotuare si piste de bicicleta.

daniel_avram

Quote from: daniel_avram on January 22, 2025, 11:09:17 PMActualizare date progres decembrie 2024.

Electrificarea şi reabilitarea liniei c.f. Cluj Napoca – Oradea–Episcopia Bihor

Lot 1 Cluj Napoca - Aghireş - 30,411km - decembrie 21% - noiembrie 18% - octombrie 16% - septembrie 13% - august 13% - iulie 11% - est.finalizare aug 2026
Lot 2 Aghireş - Poieni - 36,530km - decembrie 31% - noiembrie 22.60% - octombrie 21% - septembrie 17% - august 17% - iulie 17% - est.finalizare aug 2026
Lot 3 Poieni – Aleșd - 52,74km - decembrie 4.43% - noiembrie 4.03% - octombrie 3.07% - septembrie 2.5% - august 2.50% - iulie 2.5% - est.finalizare aug 2026
Lot 4 Aleșd – Frontieră Ungaria - 46,744km - decembrie 8.10% - noiembrie 7.10% octombrie 6.7% - septembrie 6.22% - august 6.22% - iulie 5% - est.finalizare aug 2026

Actualizare date progres februarie-martie 2025.

Electrificarea şi reabilitarea liniei c.f. Cluj Napoca – Oradea–Episcopia Bihor

Lot 1 Cluj Napoca - Aghireş - 30,411km - februarie 24% - ianuarie 23% - decembrie 21% - noiembrie 18% - octombrie 16% - septembrie 13% - august 13% - iulie 11% - est.finalizare aug 2026
Lot 2 Aghireş - Poieni - 36,530km - februarie 34% - ianuarie 32% - decembrie 31% - noiembrie 22.60% - octombrie 21% - septembrie 17% - august 17% - iulie 17% - est.finalizare aug 2026
Lot 3 Poieni – Aleșd - 52,74km - februarie 5% - ianuarie 4.43% - decembrie 4.43% - noiembrie 4.03% - octombrie 3.07% - septembrie 2.5% - august 2.50% - iulie 2.5% - est.finalizare aug 2026
Lot 4 Aleșd – Frontieră Ungaria - 46,744km - februarie 10.43% - ianuarie 9.82% - decembrie 8.10% - noiembrie 7.10% octombrie 6.7% - septembrie 6.22% - august 6.22% - iulie 5% - est.finalizare aug 2026


TibiV

De la Kreative Wheels RO : Traficul feroviar de marfă și lucrările continuă la noul pod-Oradea-27.03.2025🇷🇴

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dan tm

Aiud -Teius
29.03.2025

firul este demontat complet iar lucrarile făcute diferă, în unele locuri e luată piatra, în altel este si geogrila pusă și un strat de piatră, în alte locuri mai sînt bălți se vede că deocamdată e folosit ca un drum.

(GPS)

spre Cluj Napoca
(GPS)

Spre Teiuș
(GPS)



vis-a-vis de gară e fabrica de traverse iar intre linii și fabrică sînt stive de traverse.
Am intrat în vorbă cu un ceferist care mi-a spus că deși fabrica este alături, traversele pentru lucrare sînt din Italia. Mi-a spus să mă uit la model ca să văd diferența.
(GPS)


(GPS)


(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader


dan tm

Aiud-Teius

probabil cladirea abandonata este fosta gara Gîrbova Albă. Nu știu.

(GPS)


(GPS)


(GPS)


(GPS)


(GPS)


(GPS)


(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader


dan tm

Teiuș-Coșlariu

liniile 1 si 2 din Teiuș sînt închise.
Se circula pe firul din stînga pînă la intrarea în Coșlariu.

(GPS)


(GPS)



racordul mic
(GPS)


(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader

accesul in triajul Coșlariu
(GPS)


racordul nou
(GPS)


pentru a se racorda la linia noua, care e directă pe racord, linia din Coșlariu face un ,,S"
(GPS)

cu zoom aici se vede ca face un ,,S" ca să se alinieze cu linia nouă
(GPS)

 în fine după ce se aliniază paralel cu linia nouă mai face un ,,S " pentru a se racorda prin macazuri cu M 200
(GPS)


(GPS)

iar după ce se racordează mai are și ultimul acces în triajul Coșlariu
(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader

pozele se termină aici.
tren (acceleratul de Iași sau simplu ,,Iașul") IR 1833

(off topic: înainte era mai simplu la trenuri că știai după numărul par sau impar direcția.Acum e un fel de haos, perechea de zi Timișoara Nord-Iași are ambele numere impare 1831/1833. Nu mă mir că IDM mai fac greșeli)

TibiV

Spectaculos, de la Kreative Wheels RO : Oradea Est-Terminalul de Containere-Marfar Train Europe-31.03.2025

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

ncb

Update electrificare-01.04.2025-Aleșd-Episcopia Bihor


Kreative Wheels RO