[IS] Centura Iasi

Started by ovideatza, November 02, 2018, 02:31:15 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hvm

Nu stiu ce sa zic. O fi bine ca o sa fie.. E rau ca e asa cum e..

Oricum se pare ca nu puteam sa ne asteptam la altceva ca acesta e nivelul proiectantilor la noi...

Si cum sa fie altfel cand unii proiectanti au avut in mod constant cate 2-3 cursuri repetate de cate 2-3 ori si nici nu stiau cine e profesorul... Cunosc vreo 3 in situatia aceasta si acum unul e si sef de proiect.... Mai in gluma, mai in serios l-am intrebat odata daca se straduie la fel de mult ca in facultate sau mai mult?
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

pista_bacsi

Aveți idee de ce în zona nordică drumurile sunt paralele o porțiune? Am pus o cariocă.





Powered by API/PUM imgur uploader


pasadia

Cred ca traseele de pe harta API sunt orientative (nu par deloc construibile asa cum sunt figurate acum). Vezi pe fundalul curbelor de nivel care e aspectul real al acelor dealuri peste care sunt trasate traseele si carioca ta. Sunt diferente de pana la 100 m altitudine, deci ar trebui construit un viaduct pentru a iesi ce ai propus tu.

M_Z

merge mai la sud si fara viadcut  :lol: doar ca iese traseul aproape triplu.



profilul longitudinal e invers ca directie fata de plan.

tom_sawyer


Stef

Un video și cu forajele despre care vorbesc cei de la Apix în linkul de mai sus..


cove_adrian

Recent, o echipă a asociatiei Moldova Vrea Autostradă,  formată din Ștefan Liviu Stanciu, Daniel Mătăsaru și subsemnatul, s-a deplasat pe teren pentru a vizualiza campania geotehnică ce a demarat recent pentru Studiul de Fezabilitate aferent Variantei Ocolitoare Iași Est!
În data de 08.02.2025 erau funcționale 2 foreze din cele 3 disponibile pe teren.
Forajele geotehnice se execută la adâncimi variabile, de la circa 4 m până la 25 metri în zona podurilor.
Din informațiile obținute din teren, am aflat că actuala campanie de teren va dura cel puțin 3 săptămâni pentru prima etapă de foraje aprobate prin tema de proiectare. Un aspect pozitiv este că forezele aparțin actualului proiectant, astfel că eficiența ar trebui să fie maximă. Ulterior campaniei de teren, probele de sol vor fi transportate spre analiză și interpretare la laboratoarele din Cluj-Napoca și Zalău.
Mulțumim echipei PCRT (Proiect Construct Regiunea Transilvania) pentru informațiile și detaliile oferite, precum și pentru disponibilitatea și amabilitatea la dialog!
Sperăm ca până la sfârșitul anului 2025, după finalizarea campaniilor de teren, să avem documentația tehnico-economică completă și avizată, inclusiv Acordul de Mediu și Hotărârea de Guvern pentru Indicatorii Tehnico-Economici. În baza informațiilor actuale, licitația pentru proiectare și execuție ar putea fi lansată în 2026, iar finalizarea investiției ar putea fi sincronizată, în perioada 2028-2029, cu sectorul nordic de ocolire a Iașului, construit la profil de autostradă.

Varianta de Ocolire Iași Est (proiect propus de asociația MoldovaVreaAutostradă) face parte din drumul TransRegio A8-Iași-Vaslui (inclus în Planul Investițional 2021-2030) și se va conecta cu Autostrada Unirii (sectorul Lețcani-Golăiești), având un impact major în reducerea traficului de tranzit și de lung parcurs ce afectează zonele Bârnova/Păun, Iași (Bucium) și Tomești.
Poze foreze:
foreza1
foreza2
http://moldovavreaautostrada.ro
MVA - Moldova Vrea Autostrada
Miscare civica, independenta, apolitica

M_Z

care e faza cu intersectiile astea? denivelate si fara relatie de stanga?! :o










giratia asta cu 5 brate pe 200g (180deg)! si tocmai aici unde se intersecteaza centura de est cu drumul de legatura la A8/spital sa nu faci intersectie denivelata?




si astea doua oblice... chiar nu puteau sa munceasca putin la geometrizare? intersectezi drumuri cum iti ies si trantesti un cerc acolo fara sa tii cont ca o intersectie poate si trebuie sa fie amenajata independent?



nu mai zic de serpentine care parca sunt facute de un student care nu a aflat de stas 863/85.

nu stiu ce parere aveti voi dar mie mi se pare facut ori la misto ori din nestiinta iar pentru mine niciuna dintre aceste variante nu e acceptabila.





M_Z

si succesiunea de curbe cu viteze de proiectare total aiurea. lipsa de consistenta completa.
pe capatul dinspre A8 al drumului de legatura ai curba amenajata cu Vp de 80km/h imediat langa giratie cand de obicei giratiile se dimensioneaza uzual cu Vp de 30km/h, dupa trece in 100km/h si scade imediat la 60 si urmeaza nodul  :o

iar pe zona de serpentina e haos total si la vp (60 -> 80 -> 100 -> 40) + asa la ochi lipsesc clotoidele.




asta cu trecere de la 40 la 100 e maxima  :lol:  or planui in secret un mare premiu de F1 sus pe dealuri

e de rasu-plansu...

hermes

Proiect Construct Regiunea Transilvania e unul dintre cei mai slabi și neserioși proiectanți, orașul Iași a avut un ghinion teribil cu firma asta. Numai la studiul de prefezabilitate am înțeles ca au avut 10-12 reveniri și observații din CNAIR, nu poți proiecta cu studenți din anul 4 și începători angajați cu minimul pe economie. Nu se spune dar din 2022 contractul și nici acum nu e gata SF? Ce e bătaia asta de joc?
The only time Success comes before Work is in the dictionary.

pista_bacsi

#85
Cam toți proiectanți sunt praf (Consitrans, search, etc) și e un motiv clar și anume subfinanțarea studiilor de fezabilitate. Dacă am pune 2% să vezi cum piața se schimbă. Am avea firme ok locale (în timp) plus ca ar participa și firme internaționale ok.


QuoteCNAIR anunta ca au fost depuse patru oferte pentru proiectarea centurii Iasi – Est. Valoarea estimata a contractului este de 4,14 milioane lei fara TVA, iar valoarea estimata a lucrarilor este de aproximativ 300 de milioane lei.

https://infrapress.ro/2021/11/23/patru-oferte-depuse-pentru-centura-iasi-est-drumul-de-30-km-va-costa-300-milioane-lei/?amp

LE: De fapt prețul e și mai mic

QuoteCompania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a atribuit contractul firmei Proiect Construct Regiunea Transilvania (PCRT): actul a fost semnat pe 30 mai 2022 cu un termen inițial de 18 luni și o valoare de 3,2 milioane lei.


https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/video-unde-au-inceput-si-cum-sunt-executate-forajele-pe-centura-est-a-iasului-competitia-pentru-finantare-locul-patru-pe-tara--1723158.html

M_Z

@pista_bacsi eu nu i-aș plânge pe unii care au venit la 65% din estimare.
Indiferent de cost rămâne faptul că banii o sa fie dați și documentația o sa fie slabă.
Personal mă îndoiesc că mai modifica ceva la fel cum mă îndoiesc că e cineva dispus să le pună în brațe maculatura și să rezilieze contractul.
@hermes nu e vorba că sunt praf. Sunt aceeași oameni care lucrează proiectele pentru mai multe firme. Pentru că sunt puțini cu experiență. Numai că supraîncărcarea asta ii face sa trateze tema cu superficialitate. Mie mi-a căzut fața la ce răspunsuri am primit în ultima vreme de la proiectanți cu experiență pe care ii știu de prea multi ani și știu cât sunt de capabili.
Asta e situația generală dar in cazul de față tind sa îți dau dreptate că e o firma foarte slabă. Și dacă dai unui student sa lucreze nu predai documentația exact așa. Ai un sef de proiect, cineva cu experiență care conduce echipa și verifică livrabilele. Ori la ce vad, acest cineva ori nu există ori e pur și simplu incompetent.


pista_bacsi

Pai da genul asta de prețuri sunt neproductive. Asa ajungi la soluții de genul:
1) suprasolicitare oameni pe 10 proiecte
2) angajezi oameni incapabili pe sume cat mai mici
3) nu ești capabil sa atragi si sa menții persoane calificate si capabile

La un preț decent ar fi mai probabil sa ai oameni calificati, alocați corect care ar termina proiecte la timp sau poate chiar înainte.

Nu e de mila sau nu. Până nu plătim nu o să putem avea pretenții de calitate. In cazul ăsta suma e jumate din cat trebuia să fie.

M_Z

#88
@pista_bacsi cu cele 3 solutii ai nimerit-o 100% numai că logica e inversa.
cele 3 soluții se aplica de facto iar rezultatul este pe de-o parte să aibă oferta jos și pe de altă parte să maximizeze profitul.
Calitatea proiectelor nu e niciodată un criteriu din păcate. Important e sa iei contractul și să predai proiectul.
O dam in offtopic. Propun sa continuăm pe topicul de proiectanți.