Libera circulatie a romanilor in Europa si in lume

Started by Ionut, September 16, 2011, 06:28:31 PM

Previous topic - Next topic

1 Member and 11 Guests are viewing this topic.

tom_sawyer

Eveniment de oficiere, la Washington, a intrării României în programul Visa Waiver

WASHINGTON (Miercuri, 8 ianuarie 2025) - Secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas și Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, se întâlnesc vineri, 10 ianuarie a.c., pentru a consemna oficial aderarea României la programul american de scutire de vize. Întâlnirea va avea loc la sediul Departamentului pentru Securitate Internǎ, în Washington, D.C.

În cadrul evenimentului, reprezentantul guvernului american îl va informa oficial pe reprezentantul statului român cu privire la decizia autorităților SUA de admitere a României în programul Visa Waiver (VWP), comunicând totodată detaliile tehnice și data activării efective a noului regim de călătorie pentru cetățenii români. Oficialii celor două țări vor marca desemnarea României în programul de scutire de vize, trecând în revistă eforturile ambelor părți pentru aderarea țării noastre, precum și formele de cooperare privind îndeplinirea în continuare a cerințelor de reciprocitate și schimb de informații.

Urmare a deciziei Guvernului federal al SUA, România devine astfel al 43-lea participant la programul american de scutire de vize.

Cetățenii țărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în Statele Unite trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) înainte de a se deplasa in SUA și să îndeplinească o serie de cerințe de eligibilitate.

Prin aderarea la programul Visa Waiver, cetățenii români nu vor mai avea de susținut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puțin costisitoare și consumatoare de timp. Autorizația de călătorie care înlocuiește vizele actuale este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA în acest interval, și poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile; costul unei autorizații de călătorie este de 21 de dolari SUA.

https://washington.mae.ro/local-news/2724

reed

Prefer viza inca. Pot ramane 90 de zile vs 30 zile pe waiver

Archi

In articoul de mai sus, si in toate sursele pe care le-am cautat se mentioneaza 90 de zile pentru waiver, De unde sti de 30 de zile?

Adrian.TM

Visa Waiver permite, așa cum au spus și alții, 90 de zile!

Am avut șansa să călătoresc cu un pașaport eligibil ESTA, și așa este.

Dan_s

Dan Stanescu / Prahova, Ploiesti

Adrian.TM

^
Sa vedem cat de repede se misca ungurii sa amenajeze fosta vama Bors 2/Nagykereki, care e in "ograda" lor, pana la urma urmei.

dr4qul4

Degeaba avem schnegen ca ne dam singuri cu e-Transportul in .....
Mi se pare o idiotenie sa spui punctul vamal prin care vei trece, cu 1-3 zile inainte.
Parca nu mai existau vami.

Cel mai aiurea e cu firmele de curierat din afara.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist.
Pariu cu Andreita. 100 lei (la API). Donez eu daca se circula pe DX4 inainte de 4 Mai. Altfel doneaza el.

Adrian.TM

Iată, deja se pregătește refacerea unui drum între România și Ungaria, din care mai lipsesc doar 20 de metri pentru a avea o conexiune completa.

Locația este în Comuna Berveni, la nord de Carei, jud. SM.

https://portalsm.ro/2025/02/consiliul-judetean-anunta-deschiderea-unui-punct-rutier-de-trecere-a-frontierei-intre-berveni-si-ura-ungaria/

handrei

Quote from: Adrian.TM on February 04, 2025, 07:06:44 PM^
Sa vedem cat de repede se misca ungurii sa amenajeze fosta vama Bors 2/Nagykereki, care e in "ograda" lor, pana la urma urmei.

Am avut placerea de a coordona delegatia MTI la Csenger (HU) la intalnirea Grupului de lucru pentru dezvoltarea integrata a nfrastructurii de transport transfrontalier RO-HU.
Alaturi de echipa maghiara condusa de domnul Magyar Levente,  ministru adjunct al Ministerului de Afaceri Externe si Comert, am stabilit pasii de urmat pentru dezvoltarea proiectelor transfrontaliere in contextul Schengen.
📌 Au fost analizate si corelate propunerile de reorganizare a punctelor de trecere a frontierei existente intre Romania si Ungaria:
●Nădlac II - reorganizare deja initiata;
●Borș II- propunere de reamenajare in curs de validare;
📌 stabilirea unor conexiuni între comunități prin definirea unei strategii de conectivitate.
Tinta comunã este de a realiza o creştere a conexiunilor de transport între comunitățile noastre în contextul spatiului Schengen.
📌  Pe lângã marile proiecte deja lansate, se pregãtesc conexiuni pe mai multe moduri de transport:
● realizarea de piste de biciclete amenajate pe malul digurilor ;
● deschiderea  drumurilor transfrontaliere existente;
● eliminarea / redefinirea punctelor de trecere a frontierei din proiectele aflate în licitație pentru execuția lucrărilor.
□ Legatura la Salonta, ca parte din drumul expres Arad -Oradea va permite accesul către Ungaria într-o noua abordare, de tip Schengen.
□ valorificarea spatiilor cu destinație punct de trecere a frontierei ca zone de recreere, partea maghiara propunand transformarea unor zone din PTF Borș în spatii de servicii cu multiple facilitati.
S-a insistat in mod special pentru a împărtăși bune practici privind modul de funcționare a activității de control în granița, pentru a avea o funcționare asemãnãtoare.
Unde ne îndreptăm?
》către comunități fãrã granițe  cu acces îmbunãtãțit;
》 stimularea dezvoltării economice, prin valorificarea forței de munca și a potențialului turistic;
》 restabilirea legaturilor istorice - conexiunea de la.Beba Veche, reconstrucția podului peste Mureș, de la Cenad;
》 continuarea efortului comun de a ne orienta către alte proiecte transfrontaliere de perspectivã care sã ajute dezvoltarea comunã.

Sursa: FB - Foghis Adrian George

Adrian.TM

Aș avea o întrebare legată de aceste treceri planificate între România și Ungaria, poate e cineva care se pricepe la legislație:

Chiar și acum, după aderarea la Schengen, trebuie primită aprobare de la București, cu acord interstatal (respectiv, partea maghiară, de la omologii maghiari), pentru a deschide o nouă conexiune între două comune de pe părți opuse ale graniței, care au fost (de exemplu) de acord să finanțeze construirea unui drum de legătură, din fonduri proprii?

Mulțumesc!

carutasul

fără să fiu informat aș presupune că da, pentru că în tratat există și posibilitatea instituirii de controale temporare deci trebuie să existe un plan și un control pentru acele momente. Deși bănuiesc că planul ar putea fi blocarea trecerii cu niște "pietroaie" și acordul o simplă formalitate, dar cred că trebuie să aibă ministerul trecerile "în sistem" ...

survola

Oare s-a gândit cineva să măsoare poluarea locală producă de vehiculele care staționau la PTF înainte de intrarea în Schengen și să o compare cu poluarea care se mai produce acum, după acceptarea în acest spațiu de liberă circulație?

tom_sawyer

https://carbontool.com/resources/articles/romania-in-schengen-how-we-save-53-million-euros-and-cut-95000-tons-of-co

Before joining, freight trucks were forced to wait 23.5 million hours annually at the borders, according to a study by the National Union of Road Transporters in Romania (UNTRR). This situation led to:

• An unnecessary consumption of 35 million liters of diesel, equivalent to fueling over 700,000 cars for a month.

• Nearly 95,000 tons of CO₂ released into the atmosphere annually, which would require over 1.5 million trees to offset.

dumbravaandrei

Asta probabil doar cu camioanele afiliate în untrr, că nu cred că i-a întrebat pe turci și pe bulgari câtă motorină au pierdut la granițe 
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

Liviu M

Socoteala cu consumul și codoiul sunt puțin forțate să dea ce trebuie.
Dacă nu stăteau în vămi, camionele ar fi mers (logic) și în același timp ar fi consumat mai mult și ar fi emis mai mult codoi. Sau?  ???