Libera circulatie a romanilor in Europa si in lume

Started by Ionut, September 16, 2011, 06:28:31 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

misiekwas

#495
Nu funcționează asa de ușor, pentru ca în momentul de fata oricum acest veto nu va fi înlăturat. Întrebarea in schimb este, ce masuri a luat guvernul roman după ce întrarea în Schengen a fost blocata? Vreun upgrade la sisteme? Securizarea, ceva? Investiții în frontiera?

shift2rail

Haideti sa nu repetam poncifele cu "securizarea frontierei",  singura indrituita de tratate sa evalueze standardele de siguranta la frontiera externa UE este Comisia. Rezultatele acestor rapoarte sunt publice.

 Daca ramanem prisonierii jocului politic intern unui stat membru, oricaee ar fi el, pentru fiecare decizie comuna, tot esafodajul de drept european se prabuseste.

misiekwas

#497
Sper ca glumești. Întrarea în Schengen este o decizie birocratica ȘI politica, iar standardele de siguranță au crescut și singur motiv pe care România și Bulgaria beneficiază de standarde vechi este faptul ca au lalait atât de mult încât s-a terminat o perioada de oportunitate. Și oricum, investiții în siguranță frontierei au fost minore sau deloc chiar de când am primit un șut data trecuta. Spune mie, te rog, ce masuri au fost luate de ultimul eșec?

Ca guvernul austriac s-a folosit dr veto în jocul politic este și asta adevărat. Dar nu s-a făcut niciun demers real să fie remediate probleme reale de care s-au folosit. Pe scurt, nici singura România nu prea are perspective sa fie admisa în Schengen.

Oneinthecrowd

^

Anti-migrant EU pilot projects net results in Bulgaria, Romania

Details are emerging of EU-funded pilot projects in Bulgaria and Romania to fast-track asylum and fund border technologies.

"The results are excellent," Ylva Johansson, EU's commissioner for home affairs, told reporters on Thursday (19 October).

...

Pilot projects

The pilots were launched in March, with almost €11m given to Romania and another €45m to Bulgaria.

It includes a heavy investment in technologies, underground motion detection systems, thermal imaging technologies, integrated surveillance systems, and other non-defined specialised border equipment.

Articol complet: https://euobserver.com/migration/157582




Commissioner for Home Affairs praises Romania's improved border controls with Serbia

European Commissioner for Home Affairs Ylva Johansson has recently praised Romania's progress regarding border control, migration, and asylum during discussions in Luxembourg.

Articol complet: https://www.romania-insider.com/commissioner-home-affairs-praises-romania-improved-border-controls-2023



misiekwas

Ok, asta-i un pas bun. Dar mai rămâne mult, mai ales ca o grămadă de lucruri de făcut. Nu văd cum asta în sine ar putea sa ajute în aderarea în Schengen, mai ales ca în momentul de față entuziasmul pentru aceasta este și mai mic fata de anul trecut.

frunzaverde

#500
@shift2rail - Romania nu a fost evaluata niciodata pe recitalul curent -- daca ar fi, ar pica la practic toate categoriile cu posibila exceptie a SIS/SIRENE.

Daca vrei decuplare de Bulgaria, automat intri la o runda completa de evaluare "de la zero" (asta dupa ce securizezi Dunarea). Iar in conditiile in care PTF-urile arata cum arata, prin Portul Constanta trec drogurile si tigarile de contrabanda ca prin branza, si explodeaza drone militare din razboi la granita RO-UA si timp de vreo 3 zile toti neaga (cu video trimis de UA), capacitatea Romaniei in Schengen este fix nula.

Chestia e ca si fara decuplare e clar ca fara "adus la zi" si o noua runda de inspectie (cu probabil un pic de "saving face") nu o sa intre nici RO nici BG in Schengen. Asa ca solutia balcano-danubiano-pontica e simpla - gargara ieftina ca nu ne vrea AT (in RO) si NL (in BG).

Realitatea e ca nu exista sustinere nicaieri pentru RO+BG in Schengen - doar ca e nevoie de un singur veto (si au fost doua!), nu de sapte. Apetitul grupului "zgarcitilor" FI, SE, DK, NL, AT, NO pentru RO+BG e zero (si da, stiu ca nu toti au drept de vot, dar sunt suficienti sa faca "rotatii". Guvernul curent din FI de exemplu, e dispus sa inlocuiasca AT oricand - Ministerele de interne si justitie fiind controlate de extrema dreapta - de Finlandezii Adevarati). Sustinerea din partea tarilor mari e cvasi-absenta, si cel mai grav, singurul lobby real e facut de Ungaria.

Si Romania e clar ca nu se califica in momentul asta. Nici Bulgaria. De la acte usor de falsificat (carti de identitate electronice care inca nu sunt disponibile, in ciuda promisiunilor repetate) pana la coruptie la vami, totul e foarte departe de Schengen.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

misiekwas

^ Eu as adaugă ca ceea ce este îngrijorător este autosuficienta cu care problema e tratata problema în RO. Avem guvern cu majoritatea solida, pentru care declarativ întrarea în Schengen este o prioritate,dar care face "least effort possible" ca să îndeplinească criterii la nivelul mai ridicat decât un student restanțier demotivat. Și în plus, aceste investiții ar trebui făcute și fara presiunea din partea UE sau AT, pentru ca sunt și în interesul României. Dar nah...

carutasul

deocamdată oricum am intrat pe o pantă de instabilitate mult prea periculoasă ca să mai aibă vreun rost discuția. Din punctul meu de vedere mai bine am cere voie pentru un mini-Schengen cu Bulgaria și Grecia și să lăsăm discuția pentru vremuri mai liniștite, când or mai veni și alea...  Teoretic am putea să facem asta și fără EU dar practic ar fi ca și cum am renunța definitiv la Schengen, eu nu văd nici impedimente tehnice nici politice pentru varianta asta, pentru că tehnic infrastructura există iar politic granița cu Ungaria rămâne...

frunzaverde

Ca sa poti face un mini-Schengen cu Bulgaria ar trebui sa ai acorduri bilaterale RO-BG similare cu cele din Schengen, si ar trebui sa ai infrastructura comuna bilaterala separata de cea multi-laterala din Schengen - de la un sistem comun de vize si inregistrari intrari-iesiri pana la un sistem comun de interactiune intre politii si justitii.

Toate astea ar trebui dezvoltate de la zero. Asta intr-o Romanie care nu e in stare sa implementeze de zece ani carti electronice de identitate - o chestie mult mai simpla si pentru care exista inclusiv furnizori cu solutii "la cheie"
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

carutasul

și ce s-ar întâmpla dacă am putea folosi sistemul Schengen dar ar rămâne controlul la granița cu Ungaria? Că de fapt despre asta vorbesc eu. Nu e util să faci un sistem paralel și oricum asta ar fi sfârșitul iluziilor că am fi admiși în celălalt, dar există sistemul Schengen care poate fi folosit (cred) . Practic ceea ce îți trebuie e să ai acces la intrările în Bulgaria și invers (presupun că avem deja acces la intrările în Schengen "read-only" ) . În momentul de față oricum sunt restricții temporare la mai multe granițe, am putea avea una permanentă la granița cu Ungaria( mă rog, temporar permanentă :) ) . Care ar putea fi problema?
Până să înceapă atacurile din Israel puteam spera într-un rezultat favorabil al negocierilor dar date fiind împrejurările e clar că toată Europa merge în cealaltă direcție, nu în cea a deschiderii. Probabil politicienii noștri încă mai speră că pot "livra" ceva, că vin alegerile, dar devine clar că ne îndreptăm spre o perioadă tulbure care poate să țină câțiva ani, deci ar fi cazul să își ajusteze așteptările. Cumva experimentul ar putea să servească și ca un fel de "test", în urma căruia s-ar vedea diversele slăbiciuni și probleme...

frunzaverde

@carutasul - sunt multe probleme, Schengen neavand un sistem multi-viteze. O viza RO/BG nu este o viza Schengen (si nici viceversa) - momentan RO si BG au propriile sisteme (incompatibile). RO/BG nu pot emite vize Schengen fara a fi membre iar sistemele Schengen (VIS/SIS si in viitor ETIAS) nu sunt gandite pentru multiple sistem. Asta se va complica si mai mult cand sistemul de intrari-iesiri (EES/ETIAS) intra in vigoare - RO+BG nu vor putea inregistra in el intrarile si iesirile cetatenilor terti (plus ca "ceasul vizei" nu curge pana nu intra in Schengen), deci le va trebui propriul sistem RO+BG (acum sunt, la fel, sisteme nationale, bazate pe stampila in pasaport).

Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

misiekwas

#506
@carutasul chestia e ca n-avem nevoie de proba ca să știm ce nu funcționează, pentru ca mare parte tine de lucruri care se vad și fără aceasta. PTF subdimensionate și substandard (inclusiv OTP), lipsa de coordonare între instituții, buletine, nivelul absolut la pământ de multe instituții care deservesc cetățenii străini (dacă romanii se plâng de calitatea de servicii publice, la cele pentru străinii e mai grav. De exemplu, serviciu de imigrari tine corespondenta (care conține date personale) nu prin mail instituțional ci cu adresa de gmail. Acest eșec care se va întâmpla în mod total nesurprinzator, ar trebui sa ducă la momentul de reculegere și reforme majore în întreg sistem, ceea ce pana acum nu s-a întâmplat.

BTW. Unul dintre documente de depus pentru permisul de ședere este opinia de la administrator de bloc (nu glumesc!). Deci as spune ca nu ma mira ca nu suntem pregătiți pentru Schengen.

carutasul

@frunzaverde: nu cunosc în detaliu funcționarea sistemului dar nu îmi e clar de ce am emite noi vize Schengen. Noi ar trebui doar să înregistrăm intrările și ieșirile, lucru care oricum probabil le-ar fi util și acum și celorlalți, dacă nu cumva deja se face. Ar trebui doar să le recunoaștem pe cele ale bulgarilor, dar asta se poate face prin acord bilateral, doar evidența făcându-se prin sistemul Schengen. Ei oricum îl controlează la granița cu Ungaria. Vameșul bulgar îi cere să aibă viză de Bulgaria - care va fi valabilă și în România, și invers. Străinii pot avea oarecum același regim, nu mă interesează optimizarea sistemului pentru ei ci pentru noi. E drept că dacă intră și Grecia în combinație după aia ar putea lua avionul sau vaporul ca să intre în Schengen - dar acolo oricum se verifică actele; asta trebuie să vadă grecii dacă le convine sau nu. Tu îmi zici că sistemul nu e făcut să funcționeze așa, ceea ce e adevărat, dar practic toate funcțiile necesare există, noi am folosi doar un subset al lor. Nu e vorba că nu am putea să facem un alt sistem, asta e doar așa o răutate, că nu e chiar rocket science, dar nu are sens să investești într-un sistem care să fie folosit câțiva ani, la fel cum nu are sens să investești bani în punctele de trecere a frontierei de pe Dunăre. Are sens să investești în celelalte, asta da, nu am susținut niciodată că noi suntem curați ca lacrima ... Ceea ce susțineam eu (și susțin în continuare) e că situația e totuși gestionabilă, însă în actualul context evident că nimeni nu va mai vrea bătaie suplimentară de cap- că orice extindere, chiar și cu Elveția, presupune bătaie de cap. Și acum Europa chiar are destule belele... Deci ori că e ca mine, ori că e ca tine, tot trebuie să ne gândim la alternative. Sigur, politicienii noștri nu prea sunt obișnuiți să fie refuzați așa că o să mai piardă ceva vreme cu pariul pe calul mort...

frunzaverde

@carutasul - pai iti raspunzi singur : sistemul Schengen (care e un sistem centralizat, VIS/SIS) poate tine evidenta vizelor Schengen si intrarilor/iesirilor din Schengen. Nu e construit pentru a tine evidenta separata a vizelor RO sau a vizelor BG. Ai nevoie de un sistem separat, cu functii noi sau de o dezvoltare suplimentara VIS/SIS (capacitate pentru multiple "track-uri" de vize incompatibil).

Rocket science nu e - dar pentru RO (si BG) e rocket science sa schimbe nenorocirile alea de buletine falsificate pe scara larga in UE, incompatibile cu nevoile de secol XXI. Asta in conditiile in care poti cumpara o solutie "one-stop-shop" in care antreprenorul iti aduce totul, inclusiv designul la cheie al actului de identitate. Uita-te cum arata sistemele informatice ale statului, "plata taxelor online la ghiseul 3".
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

carutasul

mă rog, cred că schimbarea de pașapoarte e mai degrabă amânată din motive de Șoșoacă - și de costuri, altfel nu ar da ei cu piciorul unui nou biznis prin firmele lor, mai ales că e sistem existent. Hai să nu exagerăm, asta e așa, ironie de cafenea...
Ce ziceam e că nu e nevoie să ține evidența vizelor ci doar a intrărilor. Singura dilemă e dacă poți înregistra intrarea fără viză Schengen (bulgarul verifică viza bulgărească și îl lasă să treacă, ca și până acum, doar că îi înregistrează intrarea în sistem (fără viză). Presupun că e posibil, că bănuiesc că îi înregistrează și pe ilegali (cei prinși în Schengen fără documente) și ar fi aceeași procedură. Noi nu avem nevoie să verificăm viza ăluia care a intrat prin Bulgaria; dacă comite infracțiuni se verifică prin corespondența între instituții (pe gmail :) ) , ca și până acum, dacă nu comite, e negustor cinstit și neavând frontieră între noi nu verificăm. Dacă se duce mai departe, la granița cu Ungaria îl verifică maghiarul și se ocupă el de viza Schengen. Să zicem că ar însemna că la limită am rula cele două sisteme în paralel (adică noi pe al nostru+ Schengen, bulgarii pe al lor + Schengen), dar pentru mult mai puține persoane, nu cred că ar fi un efort extraordinar.