Accidente si incidente navale in Romania si in lume

Started by cristi5, January 13, 2019, 05:07:35 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kitsune

E totuși spărgător de gheață, crezi că niște mâl de deltă îl zgârie?
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

tom_sawyer

Quote from: cristi5 on January 13, 2019, 05:07:35 PM
Am cunoscut supravietuitori [urmatoarele postări sunt tot despre naufragiul Estoniei]

Liderii scandinavi s-au angajat luni să evalueze noi dovezi dintr-un documentar care pune sub semnul întrebării ancheta oficială privind scufundarea feribotului Estonia în Marea Baltică în 1994, care a ucis 852 de persoane, potrivit AFP.

Creatorii seriei de documentare în cinci părți, difuzată luni, au susținut că au găsit până acum o gaură neînregistrată de patru metri (13 picioare) în corpul navei.

Nava se scufundase într-o furtună pe 28 septembrie 1994 între Stockholm și Tallinn. Doar 137 din cei 989 de pasageri și echipaj de la bord au supraviețuit dezastrului, care a ucis 501 de cetățeni suedezi și 285 de estonieni.

Mai multe detalii și video în articolul Hotnews:
https://www.hotnews.ro/stiri-international-24314756-naufragiul-estoniei-1994-documentar-dezvaluie-elemente-noi.htm

cristi5

Se discuta 3 teorii pt explicarea sparturii

1) un estonian: ciocnire cu submarin suedez. De ce suedez si nu rusesc, nu stiu. Si de ce nu s-a scufundat si submarinul?

2) un suedez: nava s-a lovit de fundul marii cand s-a scufundat. Scufundarea a fost rapida, deci s-a lovit tare. (Din alte surse, gaura nu s-a vazut pana acum pt ca intre timp nava s-a miscat... deci era practic infipta in fundul marii in locul respectiv)

3) un norvegian: un obiect, cred ca pe interiorul navei. Ca sa sparga corpul navei, au calculat ca e nevoie de un obiect de 500 de tone (?) care sa loveasca cu o forta de 2,5 megatone (?)

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hor-experternas-tre-teorier-om-halet-pa-estonia

TibiV

Poae 2,5 kilotone.

La 2,5 megatone ar fi disparut si Helsinki, si jumatate din mare...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

kitsune

Nope, megatone zice in video. M-am uitat și eu (la poze) că nu înțeleg limba nici subtitrarea. Dar zice clar 500-600 t si 2,5 megatone.
Dar așa e cu oamenii ăștia care mereu subestimează forța mării și nu o înțeleg. Azi am aflat de un cunoscut, comandant, care e intrat într-un rahat turcesc de 1,5 mil $, sper să scape. Părerea mea e că a subestimat marea, greșeală mare, mai ales la experiența lui.

frunzaverde

Cred ca profesorul norvegian se refera la milioane de tone-forta pe suprafata totala a vaporului, nu la echivalent TNT (cu vreo 9 ordine de marime mai mari pe metru). Desi nu inteleg de unde ar veni milioanele alea de tone forta - oricat de suparata e apa, coloana de apa are 85 tone/m2 pana la fund, oricat de suparata o fi fost marea, cum ajungi la milioane?

2.5 megatone de echivalent TNT (cum masuram la bombele atomice) n-ar fi ras coasta Finlandei, dar ar fi ras tot ce insemna ajutoare venite la fata locului. Cam astea ar fi fost efectele: https://nuclearsecrecy.com/nukemap/?&airburst=0&psi=20,5,1&ff=50&linked=1&kt=2500&lat=59.383333&lng=21.666667&hob_ft=0&zm=8

@kitsune - dar ce rahat turcesc poti face de 1.5 milioane de dolari? A dat cu vaporul de fund?
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

ghrt

Icebergul a rupt tabla Titanicului printr-o simplă frecare.
Cu privire la ferry, cred că de el este vorba, mărturiile supravieţuitorilor sunt că era deschisă platforma de la prova.
Cont (aproape) inactiv.

kitsune

@frunzaverde, mai rău, salvage claim. Dintr-o prostie (zic eu). Oricum, incidentul nu e terminat încă, nici nu am vorbit direct cu omul să aflu varianta lui. Dar lucrurile nu arată bine pentru el. Chiar și să iasă toate ok, cariera lui s-a terminat. Am făcut cred 4 voiaje împreună sau mai multe, nu mai știu.

Referitor la tablă îndoită, nici nu vă puteți închipui ce forță are apa (dinamică, nu statică).

LE: dacă 1,5 milioane $ ți se pare mult, ce zici de faptul că ucrainenii ne-au cerut 25 milioane $ când am (de fapt au, că eu am venit portul următor) umplut portul Odessa cu vreo sută de tone de combustibil greu? Correction: peste 30 mil $ și doar 74 t combustibil (că atâta au găsit, eu știu că lipseau vreo 100 din tancuri, am văzut sondele).

cristi5

Despre Estonia, zice un alt expert ca nu se putea scufunda asa rapid de la o fisura de 1m x 4m

In schimb "usa" de la prova pt vehicule da, acolo putea intra apa multa. Teoria de pana acum era ca s-a deschis din cauza furtunii/ impact cu un val mare etc.

dan tm

Intr-un documentar despre conspiratii, am vazut alta teorie:

din Rusia s-a furat ceva device megaultrasuper secret. Curierul a urcat la bordul Estoniei. Planul era sa se creeze o diversiune si in haosul creat serviciile sa recupereze obiectul.
Ceva nu a mers conform planului si nava s-a scufundat.

kitsune

@Cristi5, din câte înțeleg eu, nava s-a răsturnat din cauza efectului de suprafață liberă a apei intrate in puntea de vehicule. Nu trebuie multă apă să încline așa navă (nu e tocmai mare Estonia). Iar pe gaura aia de 4x1 (dacă e de 4 mp) poate intra o căruță de apă în timp foarte scurt. Acuma, depinde de gaură, când a fost făcută. E simplu să deosebești o gaură de apă provocată de un impact cu un corp submers de o gaură de apă provocată de val sau de desprindere unei foi de tablă din corp. E pe undeva vreo poză?
LE: asta cumva?

kitsune

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare bănuiesc că înseamnă S'il vous plait musiu, donne moa d'argent cum mai spun romanii neaoși prin Paris.
Am găsit documentarele. Și alea tot pe bani.

cristi5

Scuze am verificat daca e continut platit dar se pare ca n-am facut-o bine...