Radare pe drumurile din România

Started by ciprebbe, April 01, 2013, 12:42:48 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

JohannDB

Radarele fixe rămase în paragină, sunt inca in proprietatea unei firme din Cluj, care prin anii 2007 a avut o " idee" de cum să facă bani, împreună cu primăriile locale... Astfel au apărut pe te miri unde, relicvele de pe marginea șoselelor, dar și de prin orașe. Primăriile luau 10-15% ,iar firma lua restul din amenzile care "curgeau"... Totul până în 2009, când în aprilie, in urmă unor procese, camerele au fost declarate ilegale și funcționarea lor stopată... Discuții la nivel de IGPR și alte autorități au fost ulterior, dar nu s-a mai făcut nimic cu aceste camere. Ar fi vorba de-o eventuală "nationalizare" a lor sau de cumpărarea acestora. Camerele cu pricina funcționau pe baza unei unde emise, la care undă răspundea și cel mai prăpădit detector radar, dar destul de aproape de ea, la 20-30m distanță. Singurele camere "viabile" omologate conform legii și funcționale, sunt cele de pe DN1, de la Sinaia la Otopeni și funcționează cu o buclă inductivă îngropată în asfaltat.  Cât despre normele BMRL pentru radarele mobile, e ciudat cum au dispărut de vreo șase ani condițiile ce priveau ploaia, ceața, burnița,apropierea de surse electromagnetice parazite că linii de înaltă tensiune, stații și relee de transmisiuni și altele de genul ăsta, dar radarele  sunt tot alea și cu aceleași cerințe în funcționare....

dr4qul4

BRML-ul verifica doar ca dosarul sa fie complet. Câteodată mai fac si probe, dar de obicei nu.
Iar AT (aprobarea de tip) expira dupa 4 ani. se mai poate prelungi inca 2. Dupa, trebuie alt dosar.
Cand politia a omologat noile radare, a scos foaia cu recomandarile producătorului ref la cond de functionare.
Erau doar recomandari, nu obligatii, astfel ca la teste a iesit bine (daca au facut vreun test).
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

danutzu_1069

Întreb si io... nu dati cu parul, pe loturile recent deschise, exista radare fixe pe portalurile cu camerele pentru vinieta?

voicul

Radarele fixe care mai mergeau erau doar pe DN1 (da cred ca au expirat si astea). Am fi auzit daca se puneau asa ceva (contracte noi).
Din ce stiu eu sunt ilegale la ora actuala.

prd.marius

^^ am intrebat si eu asta, daca intrebi din cauza ca asa zice Waze-ul, atunci raspunsul e ca este doar indicatia asta este. Nu exista indicatie "Camera vigneta" pe waze ci doar  "Camera radar"

dr4qul4

nu mai avem radare fixe active in acest moment. Nu neg ca pot fi montate, dar nu trimit amenzi.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist


dr4qul4

Pb au fost incluse in caietul de licitatie. Insa pentru a fucntiona, au nevoie de aprobare de tip si metrologie + clarificat cadrul legal. Aici e buba mare, ca din cazula legilor neclare nu se pot da amenzi rutiere direct pe baza imaginilor camerelor de supraveghere (in schimb te pot chema la sectie unde tu recunosti si atunci te pot amenda, insa daca tu nu recunosti si se ajunge in justitie, nu au ce sa-ti faca)
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

puiupiu

Neata tuturor,

Cine ma poate ajuta cu frecventele radar in Romania?

Detin un V1 ultima versiune de care sunt foarte multumit la detectie, insa nu atat de multumit cand vine vorba de galagie. Foarte vorbaret.

Doresc sa achizitionez un Escort Max 360c si un Uniden R3/Radenso Pro M pe care sa le bag putin in teste, vedem care e cel mai cel detector de radar in Romania. Bineinteles o sa postez aici ce si cum, pentru a ajuta si alti colegi in priviinta viitoarelor achizitii.

Ddin ce am citit o perioada indelungata, si discutat cu baietii de la Vortex, modelul Radenso PRO M are banda mai larga pe K decat Uniden R3, si nu stiu cat de necesara este pe Romania/Europe.

De aici si ideea de a verifica exact in ce benzi si in ce frecvente functionam in Romania respectiv alte tari prin apropiere: Ungaria, Austria, Bulgaria, Grecia, etc..


JohannDB

http://www.radartutorial.eu/07.waves/Benzile%20de%20frecven%C5%A3%C4%83.ro.html
     Pentru început aruncă o privire aici, pentru a vedea un plan general și apoi să intrii în amănunte; interesant de citit tot......

JohannDB

Sau încearcă aici, dar citește totul până la (inclusiv) "întrebări", adică totul ( toate cele 11-12 "capitole")......
http://www.infobazar.ro/auto/Detectoarele-radar/Benzile-de-detectie-radar-X-si-K

Ionut

CCR: Presemnalizarea radarelor afectează protejarea dreptului la viaţă şi la integritatea fizică şi psihică (motivare)

Presemnalizarea dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staţionare sau pe suporţii amenajărilor rutiere şi a dispozitivelor radar tip pistol aduce atingere prevederilor constituţionale şi afectează protejarea dreptului la viaţă şi la integritatea fizică şi psihică, precizează CCR în motivarea deciziei de admitere a sesizării preşedintelui Klaus Iohannis legată de neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea ordonanţei de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice.

"Curtea constată că este întemeiată critica autorului obiecţiei de neconstituţionalitate, potrivit căreia soluţia legislativă privind obligativitatea presemnalizării prezenţei, în zona drumului public, a dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staţionare sau pe suporţii amenajărilor rutiere şi a dispozitivelor radar tip pistol - care limitează activităţile poliţiei rutiere de aplicare a normelor legale privind viteza maximă admisă (pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus) la acţiuni presemnalizate - aduce atingere prevederilor constituţionale ale art.1 alin. (5) - privind respectarea obligatorie a legilor şi securitatea raporturilor juridice - şi afectează protejarea dreptului la viaţă şi la integritatea fizică şi psihică, consacrat de dispoziţiile art. 22 alin. (1) din Constituţie. În acest sens, Curtea apreciază că soluţia legislativă criticată face ca aplicarea legislaţiei rutiere - sub aspectul respectării limitelor vitezei de circulaţie pe drumurile publice -, pe de o parte, să se îndepărteze de la scopul ei, care vizează siguranţa traficului rutier şi, în mod special, ocrotirea vieţii şi a integrităţii corporale a persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, iar, pe de altă parte, să fie lipsită, în mare măsură, de componenta sancţiunii", se arată în motivarea deciziei.

"Soluţia legislativă mai sus menţionată nu este aptă, în opinia Curţii, să conducă la creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei rutiere, întrucât nu asigură conformarea conducătorilor de autovehicule la regimul legal de viteză prevăzut pentru întreg sectorul de drum respectiv. Dimpotrivă, obligativitatea atenţionării conducătorilor de autovehicule cu privire la acţiunile poliţiei rutiere de supraveghere şi de control privind respectarea dispoziţiilor legale referitoare la limitele de viteză pe drumurile publice este de natură să ducă la creşterea agresivităţii rutiere pe segmentele de drum public pe care nu sunt postate panouri de atenţionare cu privire la prezenţa dispozitivelor destinate măsurării vitezei precizate anterior, iar nu la diminuarea şi stoparea acestei agresivităţi", consideră CCR.

Agerpres

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

#163
Sper ca e in continuare constitutional sa semnalizezi un radar?

Sper ca au declarat neconstitutionala obligatia de a semnaliza toate radarele.

Parerea mea e ca un radar fix semnalizat face treaba mai buna decat unul fix nesemnalizat.

Radarele mobile fireste ca nu trebuie semnalizate.

Ciudat si faptul ca a ajuns CCR sa se ocupe de radare. Asa pot in curand sa se ocupe de drumuri si tel-drumuri.

florin74

De ultima se ocupa ei, asa prin invaluire, indirect.  :lol: