[CJ] Infrastructura feroviara urbana Cluj-Napoca

Started by vasile.baciu, August 18, 2015, 11:42:44 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Andrei I

Apropos de populatie. Exista in Romania tentatia de a umfla cifrele. Am auzit oameni, chiar oficiali care spun ca Bucurestiul are 3-4 milioane de locuitori. O aiureala. Dar suna tare. 4 milioane..., maine-s 5. Adevarul e undeva pe la 2,7, 2,8, imi permit o aproximare bazata pe numaratul populatiei din suburbii, cu populatia intra muros, cu studentimea si cu masa de temporari. Clujul sufera de aceeasi boala. Daca la Cluj si in jur sunt 750.000 si judetul are 700.000..Nu-mi dau seama, celelalte localitati sunt parasite? Indiferent cati "straini' apar si dispar.  Si Timiosara si Iasiul, daca vorbesti cu ei, vor umfla ciferele, mama, mama...Revenind la topic,  inteleg bucuria oamenilor cand au auzit de metrou. Asta poate sa impinga autoritatile sa incerce sa treaca la fapte.
O informatie misto de la Sofia, sa pastram, totusi, limitele temei: Linia a treia a metroului din Sofia va avea sistem driverless go3. Asta inseamna ca trenurile merg singure. E nevoie doar de o persoana care sa conduca in caz de urgente si sa deschida usile. Linia va avea si separatoare intre peron si tren. Au inceput in 2016, inaugureaza pe 31 august, anul asta.  Are 16 km si arata fantastic.

loris

Si de unde stii ca judetul are 700.000? De ce estimarea ta e mai exacta decat estimarea altora?
Adevarul e asta, ultimul recensamant are 9 ani si datele de atunci sunt sub semnul intrebarii. Mai ales in 2011 nu aveai aproape nici un beneficiu sa iti muti domiciuliu, ce sa mai vorbim de obligatii.
Daca am locui in elvetia, DA, atunci ne putem uita pe datele oficiale si sa le luam de bune, dar in Romania nu te poti baza pe date partiale vechi de 9 ani. Eu nu pot estima ce populatie are Cluj-Napoca si zona Metropolitana, sunt altii care o pot face cu o marja mica de eroare si nu o vor face nici gratis nici intr-un post scris in 5 minute pe forum.

Va rog nu mai folositi datele imaginate de voi ca si date sigure si oficiale, pur si simplu ma scoate din sarite cand vad date scoase din burta sau date despre care toata lumea stie ca sunt bullshit, folosite ca si baza pentru argumente.

Repet, un studiu pre-SF cel mai probabil va analiza bine populatia deservita si daca e pregatit bine caietul de sarcini probabil se va baza pe date cat de cat reale.

Andrei I

Cu alte cuvinte, avem dreptul sa participam la discutii doar daca venim cu informatii verificate de studii etc. Si daca e ok ce am spus si ai fost scos din sarite degeaba? De exemplu ma uit la ce publica INSP ul. E bullshit, nu? Atunci ce facem, stam asa, fara repere? E ciudata nervozitatea ta si a altor colegi de aici. Datele de la INSP sau wiki, impreuna cu ce vedem la fata locului pot da o aproximare ok.

elphax

Datele de la INS sunt bazate pe actele personale din cate stiu eu, pe buletine, certificate de nastere si de deces etc.

Populația judetului Cluj era cca 730K in 2018, dar evident ca unii sunt plecati din tara si altii care sunt nou veniti poate nu au actele facute pe jud Cluj.
Orice municipalitate stie cati cetateni are scriptic, pentru ca le ia impozite. Deci se pot face calcule estimative inclusiv pentru fluxul de populatie.

transporter

1. La revolutie Clujul avea ~320.000 de locuitori. O parte din locuitori au emigrat intre timp, este destul de clar. Dar de la revolutie incoace s-au construit multe sute de blocuri noi in zona metropolitana din Cluj (poate chiar peste o mie). Nu mai vorbesc de case. Sa ne uitam doar la Floresti, Baciu, Borhanci. Ca sa nu mai spun si de orice petic liber din orasul Cluj. Interesant ca desi multi au emigrat nu vad nici in Cluj si nici in zona metropolitana blocuri goale (decat cele proaspat construite / inca nevandute). Rezulta asadar ca populatia zonei metropolitane este mult peste ceea ce avea Clujul la revolutie.

2. Astia care vreti suprateran. Va rog identificati voi culoarele unde se pot demola blocuri si case. Ca in nemarginita inteligenta primaria si consiliul local au aprobat constructii peste tot unde erau terenuri goale. Nu mai poti face nimic decat cu niste costuri de expropriere astronomice. Este valabil si pt linii de tramvai pt ca nu prea ai unde sa le pui si nici geografia vaii in care se afla Clujul nu ajuta.

3. Sa nu uitam ca este campanie electorala. Atat pentru cei care sustin metroul cat si pentru cei care nu sustin metroul pt ca au ceva cu Boc si echipa lui.

loris

Quote from: Andrei I on August 25, 2020, 06:01:39 PM
Cu alte cuvinte, avem dreptul sa participam la discutii doar daca venim cu informatii verificate de studii etc.
Avem dreptul sa participam la discutii, dar nu cred ca e ok sa zici, nu merita sa facem X pentru ca Y=Z cat timp Z ala e ceva cifra modificata de fiecare dupa bunul lui plac.

Quote from: Andrei I on August 25, 2020, 06:01:39 PM
Si daca e ok ce am spus si ai fost scos din sarite degeaba?

Daca e adevarat ce ai spus, tot un studiu facut de specialisti ne poate spune daca merita sau nu o linie de metrou.

Quote from: Andrei I on August 25, 2020, 06:01:39 PMDatele de la INSP sau wiki, impreuna cu ce vedem la fata locului pot da o aproximare ok.

Wiki are ca si sursa INSP, te rog sa verifici acolo in footer. Deci repet, noi ne bazam pe niste date vechi de 9 ani, intr-o tara in care nu ai absolut nici o obligatie sa declari ca ti-ai schimbat domiciliul, si mai mult nu prea ai nici un beneficiu real sa o faci.

Tu cand vrei sa stii cate masini sunt in Cluj te apuci sa numeri masinile cu numere de CJ si gata ai rezolvat problema? Cam atat valoreaza datele de la INS.Plus ca is bazate pe anul 2011.

Nu zic ca merita sau nu merita sa facem metrou, zic doar ca nu poti sa tai craca unui studiu de PRE-fezabilitate folosindu-te de niste date dubioase.

dragos76

Quote from: transporter on August 25, 2020, 06:07:38 PM
Atat pentru cei care sustin metroul cat si pentru cei care nu sustin metroul pt ca au ceva cu Boc si echipa lui.

Tind să cred că cel puțin aici pe forum cine e sceptic sau chiar se poziționează împotriva proiectului metroului o face pe baza unor argumene (bune sau rele, mai mult sau mai puțin obiective), și nu că "ar avea ceva cu Boc și echipa lui".

Andrei I

Boc e foarte ok. Sigur ca nici el nu e perfect, dar la faza cu metroul e vorba de orgoliu. (parere strict personala) Metroul nu face Clujul nici mai bun, nici mai rau, nu cred ca clujenii au ceva de demonstrat cuiva. Altfel, loris, doar n-o sa se ia ei dupa ce ne dam noi cu parerea aici. Asa ca nu putem sa blocam un SPF :) Normal ca specialistii vor spune daca e fezabil sau nu, dar si noi, cei pe care ne intereseaza lucrurile astea, putem avea pareri de bun simt. Pro sau contra ideii de metrou. Mie nu mi se pare realizabil/fezabil, spune-i cum vrei. Tie poate ti se pare. Inca odata argumentele mele: populatia, valoarea investitiei, durata rascolirii orasului, sustenabilitatea (costuri de operare efectiva), structura stradala, tesutul urban. Ideea metroului a aparut si la Iasi si, prima data, acum vreo zece ani, la Timisoara. Administratia Clujului e intr-un moment foarte bun, imaginea orasului e excelenta in tara, astea sunt motive de incredere si pot genera proiecte ambitioase. Doar ca in economie mereu primeaza ratiunea, calculele, eficienta. Om trai si om vedea, daca e sa fie, o sa ma bucur. Daca nu, nu inseamna ca am avut eu dreptate sau cei care sunt sceptici, ci ca, poate, nu era momentul, nu stiu.

TibiV

Ma bag si eu in seama, desi nu sunt clujean (doar semi-dejean, dar si Dejul este in judetul Cluj, nu?....)

Si ma leg strict de "numaratoarea" populatiei...
@transporter a luat + de la mine, in special pentru:
Quote from: transporter on August 25, 2020, 06:07:38 PM
Interesant ca desi multi au emigrat nu vad nici in Cluj si nici in zona metropolitana blocuri goale (decat cele proaspat construite / inca nevandute). Rezulta asadar ca populatia zonei metropolitane este mult peste ceea ce avea Clujul la revolutie.

Fara sa locuiesc in Cluj, numai pe baza postarilor de aici (si a experientei personale la traversarea municipiului Cluj-Napoca in ultimii 20 de ani...) avem asa:
- Floresti a devenit un bottle-neck
- chiar si centura de sud a devenit greu de realizat din cauza ritmului de contruire, evident haotic
- sunt sute de noi "ansambluri rezidentiale" care nu existau in urma cu 10-20 de ani (Google Earth este foarte util cu "History", sa poti compara evolutia in timp...)

Asadar, am mari dubii ca recensamintele de acum 10 ani sunt ceva mai mult decat "orientative"....

Situatia este absolut similara in Bucuresti. Se construieste in disperare, dar numarul noilor locuinte nu se reflecta in "populatia" oficiala....

Am colegi de munca care dupa 4-5 ani au inca numere de provincie.
De ce?!...
(@loris, +1)
Quote from: loris on August 25, 2020, 06:27:32 PM
... noi ne bazam pe niste date vechi de 9 ani, intr-o tara in care nu ai absolut nici o obligatie sa declari ca ti-ai schimbat domiciliul, si mai mult nu prea ai nici un beneficiu real sa o faci.
Legal, ai aceasta obligatie...
Dar, practic, nu ai nici un beneficiu real.

Exemplu personal, care arata ca sunt un "delicvent":
- Sunt insurat de 26 de ani, si cand m-am casatorit m-am mutat la sotie (la curte!....)
- Dar in acte locuiesc inca in apartamentul de la bloc (care este proprietate mea, nu cu chirie)

In principiu, nu ar fi o problema, pentru ca ambele adrese sunt in Bucuresti...
Doar ca o locuinta este in Sectorul 3, alta in Sectorul 4....
Si va reamintesc ca fiecare sector din Bucuresti este mai mare decat orice oras pozitionat mai jos decat locul 10 in topul oraselor din Romania...
Deci cele 2 primarii de sector au informatii "deformate" despre mine. Dar pentru Primaria Generala (PMB) este o "eroare cu suma zero"...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

nicolaem

#264
un bun indicator e numarul de angajati in judet. pentru ca putem fi cu totii de acord, ponderea de pensionari stabiliti in judet e mica. cine vine in judet, vine a lucreze.
Stundetii nu ii iau in calcul pentru ca ei sunt constanti in fiecare an, si se reflecta tot in numarul de noi angajati.

INS pe ultimii 10 ani da o crestere a fortei de munca in judet de la 178k la 255k.
Evident ca acum 10 ani eram dupa criza si erau si mult mai multi someri.
Dar puteam considera un maxim absolut de crestere de 70k pe tot judetul. Cu indulgenta.
Discutia asta cu cresterea populatiei in cluj tot revine. Exista, dar nu e nici atat de optimista pe cat o arata aglomeratia. s-a schimbat si mobilitatea urbana in ultimii 10-20 de ani.




TibiV

Corect.
Sa nu uitam nici cresterea "naturala" a gradului de motorizare.

Ipotetic, in "Gotham", populatia poate creste in 10 ani de la 100k la 200k.
In aceiasi 10 ani, numarul de autoturisme va creste de la 60k la 160k....
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

gruiarew

Să mă bag și eu în seamă deși n-am nici o treabă cu Clujul. Am fost o singură dată la un examen la Brinel și bine că am venit cu autobuzul că la ce nebunie e acolo la voi...

Cred că cel mai ok e cu numărul de angajați. Asta se poate afla relativ simplu. 5 ani am stat îs Sibiu cu buletin de Timiș, și nu de Timișoara, ceva sat amărât. Dacă nu ai clenciuri cu instituțiile "de care aparții" nu văd nici un motiv de a-ți schimba buletinul.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

loris

#267
Quote from: Andrei I on August 25, 2020, 07:29:53 PM... Altfel, loris, doar n-o sa se ia ei dupa ce ne dam noi cu parerea aici...

Problema e ca forumul asta e mai mult decat un loc in care iti dai cu parerea. Sunt foarte multi care citesc forumul si isi formeaza o parere, strict pe baza posturilor de aici. Forumul acesta e formator de opinie, de aceea e foarte important sa avem informatii bune si cat mai reale. Vreau sa subliniez ca eu nu am sustinut ca sunt 1 sau 2 milioane de locuitori in zona Metropolitana, am zis doar ca nu ne putem baza pe datele vechi de 9 ani. Sper din suflet ca nici cei care fac pre-SF-ul nu o vor face, altfel chiar sunt bani irositi.
LE. Poti sa iti dai cu parerea, dar argumentele trebuie sa fie solide si datele sa fie plauzibile. De aceea, nu m-am legat de restul argumentelor, care fac sens dpmdv.

@nicolaem
O mica precizare, chiar daca nu afecteaza seminifactiv cresterea populatiei, stiu destule cazuri in care bunicii pensionari se muta(din alte judete) in comunele de langa Cluj pentru a-si putea ajuta copiii si a fi aproape de nepoti. E mai mult un fun fact decat un factor care sa impacteze cresterea populatiei.
In rest, foarte buna precizarea cu numarul de angajati din judet, e un indicator mult mai realist decat cei care au buletin de Cluj.

cristi5

#268
Nu exista nicio speranta cu evidenta populatiei in Romania. Motivatia de a schimba buletinul e extrem de redusa. Actele necesare descurajeza din start pe oricine. Evidenta populatiei e incremenita in alta epoca.

https://www.contributors.ro/adresa-din-cartea-de-identitate-e%c8%99ecul-digitalizarii-%c8%99i-consecin%c8%9be-electorale/

Probabil populatia zonelor care primesc imigranti economici (Cluj, Bucuresti, Timisoara...) e subestimata, si a celorlalte zone e supraestimata. Se pleaca si in strainatate, inclusiv din Cluj, ceea ce complica situatia.

raul.olaru

Mai multe date legate de judetul cluj si zona metropolitana, evident ca si in acest studiu populatia care nu are domiciuliu in cluj nu cred ca e inclusa, dar sunt totusi niste date interesante:

https://www.cjcluj.ro/assets/uploads/Studiu%20zonelor%20periurbane.pdf