Prin Transilvania si vecinatati

Started by user201, February 04, 2013, 07:39:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Io

#60

Pozele sint proaste, scuze, contre jour, dar fenomenul merita toata atentia. Sint facute in 19 Octombrie 2015 din Selimbar vizat catre Sud, spre Valea Oltului. Bate vintul cu 40-50 km/h, cu rafale de, probabil 70 si "aduce" un nor dinspre Tara Romaneasca peste munte. Norul curge peste munte pe directia S-N pe un front de aproximativ 15 km pe directia V-E de la Turnu Rosu catre Chica Pietrelor.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

Io

#61
Frumoasa Catedrala de la Ditrau











In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

user201

Adaug câteva imagini cu cetatea sau castelul  din Ineu județul Arad, un monument care din păcate mă aștept să cadă în orice moment, dacă nu se face o restaurare grabnică a sa. În mod contrastant, orașul în sine arată bine în centru și pe bulevardul central.






user201

Weekendul trecut a avut loc festivalul Lolelor la Cincu, Sibiu și Agnita. Am încărcat câteva imagini de la Cincu:
În ciuda unui aspect războinic, scopul era de a face gălăgie și de a împărți trecătorilor gogoși( erau prinse in mai multe partiții ale unui băț zdravăn )


Tractorul din imagine era un "căruț al infamiei", având rolul în evul mediu de a-i face de rușine pe cei care au făcut diverse lucruri rele de-a lungul anului, dar, pentru a nu supăra pe nimeni, acum erau doar organizatori în el:


După un discurs la primărie, s-a defilat prin sat, "Lolele" fiind întâmpinate cu gogoși și țuică:


După-amiază au venit cam 200 de oameni ce defilaseră de dimineață în Sibiu. Am observat la ei că rolul bicelor era acela de a păstra distanța și de a împiedica trecătorii să se intercaleze în coloană( să nu mă înțelegeți greșit doar le ținea în poziția aceea și pocneau spre interior ).


Ursul nu era adevărat, fiind un om mascat:


În cercurile acelea era un pahar cu lichid, care era împiedicat să se răstoarne de măiestria celor care le-au mânuit:




user201

Câteva poze de săptămâna trecută, de la ediția 52 a târgului olarilor de la Sibiu:








S-au mai restaurat și renovat câteva clădiri din centrul vechi al Sibiului și s-au făcut câteva descoperiri interesante din punct de vedere vizual:





Oare nu ar trebui cumva protejate de vreme și "vandali" aceste descoperiri?

user201

Și ieri au mai avut loc 2 evenimente unde am ajuns:
Craft Fest – festival de bere artizanală







și

Concerte Andra și Compact B în cadrul evenimentului ITO 2018






user201

Tot la Sibiu am remarcat aceste plăcuțe comemorative care mi-au părut de efect. Nu știu dacă au fost instalate cu ocazia centenarului sau sunt de mai mult timp acolo:









Tot ieri la Sibiu am văzut niște mașini ca de cursă și cu acel taxiu în mijlocul lor mă gândeam că e ca un fel de Cannonball Run :lol: în cinstea recent decedatului Burt Reynolds  :((:






user201

Câteva imagini de la biserica fortificată de la Cisnădioara:
Peisajul care se vede în timp ce se urcă dealul:


Odată ajunși sus, orizontul deschis vederii este foarte mare și peisajul este foarte frumos:







mihaistoian

Quote from: user201 on April 06, 2013, 02:07:19 PM
Da, arată foarte frumos și unele au fost renovate cu bani din Vest sau cu fonduri UE.

Din păcate, cam slab cu numărul de vizitatori. Excepție făcând orașele gen Sighișoara sau Mediaș, etc., în general am văzut mai mulți turiști la cele care sunt în patrimoniul UNESCO, dar nu mai mult de 20 simultan. Oricum și din punctul de vedere al bisericilor nu toate sunt deschise tot timpul, la unele fiind nevoie să suni la un anumit număr de telefon pentru a veni cineva cu cheia.

Nu pot să nu mă gândesc câteodată ce s-ar fi întâmplat dacă aceste biserici fortificate ar fi fost în Austria de exemplu...
Din pacate, toate bisericile fortificate din centrul Transilvaniei apartin de Consistoriul Evanghelic Sibiu, nu de primarii, si nu sunt destinate turismului, exceptand Biertan. In rest, ai dreptate, multe din aceste biserici au fost renovate prin fonduri Regio, ele nu au program bine stabilit si trebuie sa suni sau sa cauti persoana care are cheile si sa astepti pana la 30 minute sa vina sa deschida. Dar intotdeauna, oamenii sunt amabili si, fara a fi ghizi profesionisti, iti dau multe detalii.

mihaistoian

Buna ziua tuturor,
Este prima mea postare si m-am gandit sa va expun in cateva randuri concediul pe care l-am facut in perioada 01-06.09.2015 in zona Sighisoara-Medias-Fagaras, vizitand cat mai multe biserici fortificate. Nu voi incerca sa descriu detaliat bisericile pe care le-am vizitat, pentru ca nu am de gand sa scriu un tratat de istorie, ci sa va ofer cateva indrumari cat de cat utile. De mentionat ca toate bisericile pe care le-am vizitat sunt evanghelice si sunt in administrarea Consistoriului Evanghelic, nu a primariilor.
Ziua 1: Bucuresti-Brasov-Rupea-Dacia-Viscri-Sighisoara. La iesirea din Rupea, se vireaza stanga pe un drum comunal plin de gropi catre comuna Dacia, iar la intrarea in comuna se vireaza dreapta catre Viscri pe un drum de macadam rezonabil spre rau. Localitatea Viscri este tot mai vizitata, iar casele arata mai bine, ca si biserica, de cand s-a implicat in renovari Fundatia Mihai Eminescu patronata de printul Charles. In continuare Viscri-Bunesti(pe un drum comunal la fel de rau ca si celalalt), unde am reintrat pe drumul national catre Sighisoara. Cazarea in Sighisoara, unde de altfel am stat 4 nopti, am avut-o la Pensiunea Casa Soare(am scris la sectiunea ,,Unde sa ne cazam'' despre ea). Dupa amiaza si seara am vizitat cetatea, servind masa la Terasa Jo Pub(mancare foarte buna si portii mari), iar desertul la Casa Cositorarilor.
Ziua 2: Sighisoara-Mureni-Archita-Darjiu-retur-Saschiz-Cloasterf-Saschiz-Sighisoara. Drumul intre Mureni si Archita este partial asfaltat, apoi macadam, bunicel pana in Archita, spre rau catre Darjiu, insa ultimii kilometri sunt din nou asfaltati. In Darjiu jud. Harghita este o biserica intrata in patrimoniul UNESCO, dar ne-am inteles foarte greu cu persoana care are cheile bisericii(eu nu stiu maghiara, ea nu stia romana). In Archita in jud. Mures, am vizitat o alta biserica frumoasa, femeia care are cheile oferindu-ne informatii pertinente si despre alta biserica, cea din Cloasterf. Din Archita am plecat catre Cloasterf prin Saschiz, am vizitat bisericile din aceste doua locatii si apoi am mancat la restaurantul Hanul Cetatii din Saschiz(din nou mancare foarte buna si portii mari).
Ziua 3: Sighisoara-Medias(drum foarte prost la intrarea in oras)-Valea Viilor-Medias-Mosna-Alma Vii-Medias-Sighisoara. Cheile bisericii din Valea Viilor sunt la o batrana de vreo 80 ani, daca nu este acolo, intrebati la primaria de langa biserica, oamenii sunt binevoitori si o cauta, iar in interior exista si un muzeu micut dar foarte frumos. Biserica din Mosna este ingrijita de o femeie care locuieste chiar acolo si exista si aici un muzeu foarte interesant. Biserica din Alma Vii este inchisa pana anul viitor in luna iunie pentru renovare, iar muncitorii nu ne-au lasat sa intram. Biserica din centrul orasului Medias arata bine, dar nu poti fotografia sau filma nici macar cu taxa speciala. Pentru a manca recomand Trattoria Roma din Medias(portii uriase-bolul de ciorba are 500 grame si este plin).
Ziua 4: Sighisoara-Sarosu pe Tarnave-Biertan-Valchid-Copsa Mare-Malancrav-Sighisoara. Biserica din Sarosu pe Tarnave este inchisa desi abia a fost renovata prin programul REGIO(conform panoului de la intrare). Biserica din Biertan se deschide la ora 10.00 si este cea mai comerciala dintre toate. Intre Biertan, Valchid si Copsa Mare drumul se prezinta in stare buna, la fel si cel dintre drumul national si Malancrav, mai putin cand trece prin comuna Laslea. Bisericile din Valchid, Copsa Mare si Malancrav pot fi vizitate, cheile fiind la persoane care locuiesc langa biserici. O mentiune aparte pentru biserica din Malancrav, singura in care s-a mai pastrat pictura murala in interior de la 1400 si care mie mi s-a parut ca seamana cu picturile bisericilor modovenesti.
Ziua 5: Sighisoara-Apold-Agnita-Dealu Frumos-Merghindeal-Cincu-Fagaras. Drumul este in general bun, cu un peisaj foarte frumos. Biserica din Apold este inchisa desi si aceasta abia a fost renovata prin programul REGIO(conform panoului de la intrare).De asemenea, si biserica din Agnita este inchisa, insa aceasta arata rau, cel putin exteriorul. Cheile bisericii din Dealu Frumos sunt tot la o batrana de vreo 80 ani, in Merghindeal cheile sunt la vechea casa parohiala de langa biserica, iar in Cincu sunt la o familie din apropiere, toate cele trei biserici putand fi vizitate fara probleme. Bineinteles ca dupa amiaza am vizitat Cetatea Fagarasului, renovata foarte bine si care ar trebui pusa in valoare mult mai mult.
Ziua 6: Fagaras-Codlea-Cristian-Rasnov-Bucuresti. Si in Codlea si in Cristian sunt doua biserici foarte frumoase(in special cea din Codlea) care pot fi vizitate, iar in Rasnov recomand urcarea la cetate cu noul lift inclinat care ofera o panorama foarte frumoasa asupra intregii zone.
Voi incerca sa postez si cateva fotografii

mihaistoian

Biserica Fortificata din Feldioara


Biserica Fortificata din Archita


Biserica Fortificata din Cloasterf


Biserica Fortificata din Valea Viilor


Biserica Fortificata din Valea Viilor


Biserica Fortificata din Valea Viilor


Biserica Fortificata din Mosna


Biserica Fortificata din Mosna


Biserica Fortificata din Mosna


Biserica Fortificata din Malancrav


Biserica Fortificata din Malancrav


Biserica Fortificata din Dealu Frumos


Biserica Fortificata din Dealu Frumos


Biserica Fortificata din Cincu


Biserica Fortificata din Cincu


Biserica Fortificata din Cincu


Biserica Fortificata din Cincu


Biserica Fortificata din Cincu



Powered by API/PUM imgur uploader

user201

Am făcut o mică vizită în weekend la grădina zoologică Brașov, sperând să găsesc deschis și un observator ce se anunța ca cel mai modern din țară. din păcate observatorul nu era încă deschis, deci am vizitat doar grădina.

Ce am văzut a fost o clădire nouă cu un mic bar, souvenir shop la standarde din vest



O imagine mai de ansamblu asupra unei părți din grădină:


Exista un pavilion închis cu acvarii:


si un arboretum cu plante tropicale în același pavilion:


Sticlă tranasparentă pentru a se putea vedea animalele:


Dar nu în tot locul

user201

Câteva imagini din orașul Blaj, care mi-a părut a fi curat și aranjat în zona centrală:




Catedrala greco -catolică:




Nu mă așteptam să găsesc aceste locuri pentru încărcarea mșinilor electrice în centrul orașului. Am cict în presă apoi că și poliția locală din oraș are mșini electrice în dotare:




Palatul episcopal, unde mă gândec că ar trebui să înceapă o renovare:

user201



Câmpia libertății cu un ansamblu statuar:




Imagini din diverse parcuri din zona centrală a orașului: