[B] Vehiculele si poluarea in Bucuresti

Started by Ionut, November 17, 2018, 08:20:59 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

voicul

Eu cred ca au dat copy/paste din rapoarte mai vechi si n-au ratat nici un motiv posibil (fie ca era adevarat sau nu):
--

FIREA se întreabă cine ne omoară mai tare decât CORONAVIRUSUL
Gabriela Firea reclamă poluare extremă în București.

Garda de Mediu a prezentat, joi, principalele surse de poluare din Bucuresti, dupa ce statiile de monitorizare au inregistrat depasiri ale concentratiilor admise pentru indicatorul PM 10, in perioada 20-22 martie. Aceste cauze sunt activitatile industriale, traficul rutier, incalzirea rezidentiala, santierele de constructii, salubrizarea ineficienta, arderile necontrolate de deseuri, fondul de poluare regional, precum si conditiile meteorologice. Garda de Mediu anunta ca au fost aplicate amenzi.

https://www.money.ro/firea-se-intreaba-cine-ne-omoara-mai-tare-decat-coronavirusul/

dr4qul4

Incep sa ma indoiesc de acuratetea senzorilor "independenti".
Per total pot arata daca poluarea este mai mare decat de obicei, dar unii dintre ei pot fi influentati destul de usor. Intentionat sau nu. Ganditi-va ca cineva isi monteaza unul deasupra cosului centralei de apartament.
Altfel cum puteti explica diferentele aratate azi-noapte de unii senzori. 2 sunt chiar foarte apropiati.










Powered by API/PUM imgur uploader
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

voicul

Nu stiu care e treaba, dar unii sunt patrati si altii cercuri.
Am vazut si eu ca cei patrati arata ba mai putin ca restul, ba mai mult. Se calibreaza? Nu stiu ce sa zic.

bogdanstancu

Senzorii pătrați sunt cei ai agentiei naționale de monitorizare a calității aerului. Cele rotunde sunt senzorii airly. Eu cred ca îl ultimele cateva zile senzorii pătrați sau decalibrat. Ii urmăresc de mult timp si mereu indicau la fel ca cei de la airly sau mai jos.

voicul

^Un factor de mai sus pentru poluare era "incalzirea rezidentiala"

Nu stiu altii cum sunt, dar la 21 de grade afara cu soare direct in casa - deci 25 probabil in casa, eu am caldura puternica de la Radet.

Inteleg ca nu poti oprii instalatiile, dar nu inteleg de ce pe timpul zilei caldura furnizata e cam la fel ca noaptea?

dr4qul4

@voicul, nici eu nu inteleg, dar folosesc din plin robinetii. Noaptea inca este nevoie de caldura.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TVlad

Acesti senzori, pina la urma, sint amplasati dupa vreo regula? Altfel eu zic ca masuratorile nu pot fi comparabile si relevante.
Statiile meteo, de exemplu, se amplaseaza in asa fel incit pe o anumita raza sa nu fie nici o constructie, suprafata trebuie inierbata iar instrumentele de masura se pun in acele cutii cu pereti lamelari, vopsite intotdeauna in alb si aflate la o anume inaltime de sol.

In plus, numarul statiilor de masura e foarte mic, raportat la suprafata orasului. Eu m-am oferit voluntar sa gazduiesc un senzor airlive, m-a inscris la ei pe site acum doua luni insa nu am primit nici un raspuns.

Daca nu se fac lucrurile in mod profesionist si transparent, intreaga poveste poate cadea in derizoriu.


voicul

Nu prea vad cum ar putea cadea in derizoriu.
Intradevar fiecare e pus cam random, dar, si important, si senzorii oficiali ai PMB sunt pusi sub compaci  8) SI oricum nu (prea) merg! (ca sa iasa bine treaba  8) )

Ideea e ca oricat de random ar fi in momentul in care arata depasiri duble si triple (chiar cu abaterea de rigoare) ... tot arata ca e poluare.

In alta ordine de idei, eu cand am pornit masina dupa 4 zile, tot am dat stratul de praf jos de pe parbriz. Se vede si in casa ca e mai putin praf, dar tot este destul.

ghrt

Aerul este incomparabil mai bun decât înainte. În plus este şi multă linişte. Întrebarea este cum se va putea menţine calitatea aerului după revenirea la normal?
Cont (aproape) inactiv.

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

ghrt

#250
Poate introducerea unei viniete speciale, măcar în weekend, pentru toate maşinile. Gen după sâmbătă dimineaţă la 9 până duminică seara la 19. Cine vrea să iasă din Buc, o poate face în mod rezonabil.
Iar în Bucureşti să nu mai fie trafic fără vinietă exceptând STBul, care e de dorit să devină electric.

LE: din ce văd pe senzori, gazele NO2/SO2 nu au fluctuat foarte mult, astfel încât contribuţia traficului e mai degrabă la ridicarea particulelor de praf existente. S-ar putea rezolva şi cu spălarea trotuarelor şi a carosabilului cu apă şi săpun.
Poluarea de la gropile de gunoi ar trebui redusă oricum, e procedură deschisă împotriva Bucureştiului.
Cont (aproape) inactiv.

voicul

Mai avem pana acolo, mai ales cu conducatorii actuali (de peste tot).
Va reveni din nou poluarea.

ghrt

Dacă nu profităm de oportunitatea asta vom trăi din nou într-un oraş împuţit...
Cont (aproape) inactiv.

voicul

Era imputit cand era 5.6 l de motorina. Acum e de la 4.63 l, deci va fi si mai si.

Apropo, in rarele cazuri in care am iesit dupa manacare si a trecut un "dizal" DPF OFF, EURO -3, imediat, dar imiediat s-a simtit.

Cristi N

Criza asta s-ar putea sa aibe si o parte buna. Exista sansa ca multe companii sa inceapa sa accepte munca de acasa. O zi in plus de work from home inseamna 20% in minus la trafic si sunt o multime de joburi unde chiar nu conteaza de unde lucrezi.