[TM] Canalul Bega

Started by MHN, January 08, 2013, 04:56:49 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

istvan78

Ard de nerabdare sa vad la ce va servi, si cum se va intelege cu sporturile acvatice de pe Bega? Deja de vara trecuta s-au imnultit mult canotorii si cayakistii pe Bega, multi dintre ei vadit incepatori...


dorum

.... cu Robu excitat la maxim pe vaporasul "Decebal" cu termopane si clima de apartament :) :)

TibiV

 :lol: :lol: :lol:
http://www.tion.ro/corneliu-coposu-botezat-la-timisoara-atentie-urmeaza-statia-gheorghe-coposu-pe-bega/1649461



În curând va porni transportul în comun pe Bega, iar reprezentanții primăriei și cei ai RATT lucrează de zor pentru ca toate detaliile să fie puse la punct. Marți amplasau panouri cu numele celor nouă stații pentru vaporașe. Aparent, avem și stația... Gheorghe Coposu, care ar trebui să se numească, de fapt, Corneliu Coposu, după fostul politician român, lider al opoziției din România postcomunistă, fost președinte al PNȚCD.

Greșeala autorităților locale a fost scoasă la iveală de consilierul local Flavius Boncea, fost purtător de cuvânt al Primăriei Timișoara pe vremea Administrației Ciuhandu. Alesul a postat pe Facebook o fotografie care nu mai are nevoie de niciun comentariu.

,,Deci: eu știu foarte bine că proiectul cu reabilitarea malurilor Begăi este făcut de Gheorghe Ciuhandu. Iar stația de lângă Michelangelo este în Parcul Corneliu Coposu. Și, cumva, trebuia găsită o soluție pentru împăcarea ambelor personalități. Urmează stația Corneliu Ciuhandu, cu debarcaderul pe partea stângă", a scris Flavius Boncea în descrierea fotografiei postată pe Facebook.

Cele nouă stații se numesc, de fapt, cum se pornește de la Uzina de Apă: Mihai Viteazul, Dacia, Constantin Brâncoveanu, Corneliu Coposu, Catedrala Mitropolitană, Sfânta Maria, Ștefan cel Mare, Tudor Vladimirescu și Ardealul, susțin reprezentanții primăriei.

Oficialii instituției de pe C.D. Loga ne-au declarat că problema se va rezolva imediat, fiind de fapt o greșeală în tipografie și că panoul cu numele stației este dat jos... cât ai zice Coposu.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Mega Bega. :lol: Serios? In fine, poate sunt eu pretentios.




Totodata, se are in vedere amenajarea unei ecluze pe canalul Bega pentru redeschiderea circulatiei navale pe sectorul Romania- Serbia, un proiect in acest sens fiind depus de catre Apele Romane Banat. Proiectul, in valoare de 11,7 milioane de euro, a fost aprobat, vineri, pentru finantare de catre Comitetul Comun de Monitorizare al Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia, avand o durata de executie de 48 de luni.

Un alt proiect cultural important este construirea pe raurile Bega si Mures, pana in Serbia si Ungaria, a 21 de scene plutitoare unde vor avea loc spectacole - "Mega Bega". Spectatorii vor putea fi plimbati de la o scena la alta, fie pe apa, fie pe mal. A fost aprobata si o finantare de 9,3 milioane de euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru o autostrada care sa lege Timisoara de orasul sarb Pancevo, aflat in apropiere de Belgrad.

Wall-Street.ro

elphax

in continuare acest proiect treneaza si vaporasele nu circula. Primarul spune ca Guvernul si alte structuri ii pun bete in roate. Ceilalti spun ca proiectul a fost prost gandit si s-au facut achizitii si lucrari pentru activitati care nu pot fi reglementate si autorizate in conditiile de fata ale canalului Bega.

daca pana la final de an nu vin aprobari si vaporasele nu circula, proiectul va pierde finantarea europeana
nu recomand scroll prea in jos, comentariile sunt de doi lei
:)

http://www.tion.ro/deadline-pentru-transportul-public-cu-vaporase-pe-bega-sfarsitul-anului-2017/1843690

Cuneo

O mare 'cautare' legata de vaporasele de pe Bega se intampla in Ministerul Transporturilor. Dezvaluirea iritata a lui Razvan Cuc la Timisoara

TIMISOARA. Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc a facut o serie de declaratii pe marginea spinoasei probleme care face ca cele 7 vaporase cumparate de Primaria Timisoara sa nu poata circula pe Bega.
Cuc a dezvaluit ca 'se cauta o solutie' la nivelul Ministerului insa nu a luat foarte mult in considerare ca, daca aceste solutii despre care vorbeste nu vor fi gasite pana la finalul acestui an, Timisoara risca sa piarda finantarea europeana de 6 milioane de euro si va trebui sa inapoieze acesti bani.

,,A fost un secretar de stat care a avut o intalnire la Timisoara, daca nu ma insel inclusiv cu domnul primar, ne-a prezentat o solutie, discutasem despre infiintarea unei Autoritati care sa gestioneze aceasta problema. Este in atentia noastra si o vom discuta la minister cu secretarul de stat pe navale. Stiu ca este o dorinta foarte acuta a domnului primar. Eu am discutat in general cu autoritatile, mi-a spus si fostul prim ministru de aceasta problema, am incercat sa gasim o solutie, impreuna cu toti factorii implicati, si o sa o gasim. Probabil pana la sfarsitul anului o vom gasi. Nu sunt piedici mari, am spus ca vom gasi solutia,,, a raspuns, iritat, la intrebarile jurnalistilor ministrul Razvan Cuc.
Cele 7 vaporase au fost cumparate de Primaria Timisoara in cadrul unui proiect european in baza caruia au fost amenajate si malurile Canalului Bega. Desi vaporasele au fost achizitoonate, acestea nu pot circula legal, ca transport public in comun, asa cum prevede proiectul, deoarece acest lucru nu este reglementat la nivel national.

Pentru ca vaporasele sa circule, este nevoie de crearea unei Autoritati Navale, insa lucrurile treneaza prin ministere, la Bucuresti.
In cazul in care aceasta Autoritate nu va fi infiintata si vaporasele nu vor putea circula, pana la finalul acestui an, Primaria Timisoara va trebui sa inapoieze suma de bani cu care a contribuit la intregul proiect. Vorbim de 6 milioane de euro.
http://www.opiniatimisoarei.ro/o-mare-cautare-legata-de-vaporasele-de-pe-bega-se-intampla-in-ministerul-transporturilor-dezvaluirea-iritata-a-lui-razvan-cuc-la-timisoara/06/10/2017

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Dominik

You're in Steelers Country

iuli

Proiectul de modernizare a Begai de cine a fost facut?
-------------------

Watch my roadtrips
MyBlog

Cuneo

Cadoul de sarbatori al lui Bojin pentru Robu: ABA Banat preia si administrarea navigatiei pe Bega

Vaporașele Primăriei Timișoara sunt cu un pas mai aproape de a circula. Titu Bojin a anunțat, special pentru prietenul său ,,Lae" Robu că Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) se va ocupa și de administrarea navigației pe Bega.
A fost făcut un pas important demararea navigației pe Bega, stabilirea unei structuri care se va ocupa administrarea transportului naval pe canal. Din fericire, nu mai este nevoie de o nouă structură, de această activitate se va ocupa tot Administrația Bazinală de Apă Banat Banat. Directorul Instituției, Titu Bojin, a anunțat vestea în premieră joi, special pentru prietenul său ,,Lae" Robu, transmițându-i că acum poate sta mai liniștit, că proiectul transportului public pe Bega se va realiza. Lucrurile par să se așeze cât se poate de bine, proiectul a primit și aprobarea unei prelungiri de șase luni pentru termenul limită, iar acum a fost rezolvată și etapa autorității care se va ocupa de navigație. Rezolvarea problemei a venit miercuri la București, unde a fost organizată întâlnirea conducerii Apelor Române.

,,Ieri (n.r. miercuri) la București, la Consiliul de Conducere al Apelor Române s-a discutat despre introducerea în statutul de funcționare al nostru a preluării administrației navigației pe Bega. S-a introdus și această atribuțiune, autoritatea pentru navigație e la noi. Cu ocazia asta Lae îl anunț să fie liniștit, în perioada următoare se va rezolva tot, se prelungește oricum și termenul pentru proiect cu șase luni. Timișoara va avea navigație, sunt mulțumit că am reușit, se lucrează la materialul de modificare a statutului pentru a putea include și administrarea navigației. Timișoara va fi primul oraș cu râu interior, care va avea navigație, transport intern cu vaporașe", a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Proiectul transportului public pe Bega cu vaporașe era strâns legat de un al doilea, cel care se referă la proiectul româno-sârb, cu fonduri IPA, prin care se va reabilita și nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român. Iar ultimele vești sunt pozitive și legat de acest proiect. Se pare că sârbii au acceptat în sfârșit memorandumul de colaborare.

,,Vă anunț în premieră că am primit un mail de la Ministerul Afacerilor Externe, prin care ni se confirmă semnarea acordului cu sârbii pentru canalul Bega, care include și nodul de la Sânmihai. Acum mai așteptăm doar ca ei să dea confirmarea și în scris, ne-au dat deja verbal. Ei au lansat o serie de completări, iar partea română a acceptat toate doleanțele. Sper ca până pe 31 decembrie să avem și acordul scris. După sărbători demarează pregătirea proiectului, acesta va fi unul singur, cu tot cu execuția, eu cred că în maxim 3 – 4 luni să fie gata licitația și să avem și un constructor, să realizăm investiția. Pe proiect avem de realizat și trecerea de frontieră înspre sârbi", a mai declarat Bojin.

Proiectul referitor la canalul Bega se realizează pe fonduri IPA de colaborare transfrontalieră și include și două puncte de frontieră.
http://www.tion.ro/cadoul-de-sarbatori-al-lui-bojin-pentru-robu-aba-banat-preia-si-administrarea-navigatiei-pe-bega/1956662

Cuneo

Primăria Timișoara a dat judecată Guvernul şi Ministerul Transporturilor pentru vaporaşele de pe Bega

Primăria Timișoara a dat în judecată Guvernul României și Ministerul Transporturilor pentru că nu au operat modificările legislative care să permită circulația vaporașelor pe Bega.

Site-ul Curţii de Apel Timişoara arată că dosarul 323/59/2018 este înregistrat la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a instanţei şi are ca obiect 'obligare emitere act administrativ', fără a avea încă fixat primul termen de judecată care este pe fond.

Primarul Nicolae Robu a declarat că executivul trebuie să adauge 'doar cinci cuvinte la articolul 4 din Legea de înfiinţare, organizare şi funcţionare a Ministerului Apelor şi Pădurilor'.

Cele șapte vaporașe au fost cumpărate în cadrul unui proiect european de 6 milioane de euro de amenajare a malurilor Canalului Bega. Vaporaşele, cumpărate atât în scop de agrement cât şi ca alternativă nepoluantă la transportul în comun, stau ancorate de doi ani în dana Portului Timişoara.
http://radiotimisoara.ro/2018/03/20/primaria-timisoara-a-dat-judecata-guvernul-si-ministerul-transporturilor-pentru-vaporasele-de-pe-bega/

TibiV

O veste buna pentru colegii timisoreni....

https://www.news.ro/social/lucian-sova-administratia-canalului-navigabil-bega-va-fi-infiintata-pana-la-sfarsitul-lunii-mai-pentru-ca-vaporasele-sa-poata-circula-pe-bega-la-timisoara-1922403302422018051818092508

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova a declarat pentru News.ro că demersurile privind înfiinţarea structurii ,,Administraţia Canalului Navigabil Bega" au fost demarate şi a ţinut să precizeze însă că administraţia locală ar fi trebuit, înainte de iniţierea proiectului, să se preocupe să afle care erau condiţiile pentru transportul public de persoane pe canal.

,,Apreciez faptul că la iniţierea proiectului ar fi trebuit să se ţină cont de această condiţionalitate. Sigur că am observat că există un pericol mare ca totuşi fondurile cheltuite în proiect să fie pierdute, lucru care ne-a condus la ideea că trebuie sa iniţiem nişte demersuri care să consacre până la urmă finalizarea acestui proiect. Astfel încât, am hotârat să punem în transparenţa decizională, pe site-ul Ministerului Transporturilor, un proiect de hotărâre de Guvern care să conducă la înfiinţarea unei Autorităţi care să gestioneze activitatea de pe Canalul Bega. Sigur că acest lucru nu este uşor, sunt condiţionalităţi, şi financiare şi de resursă umană, lucruri pe care ne propunem să le rezolvăm în perioada imediat următoare. Trebuie să menţionez faptul că indiferent de erorile pe care administraţia Timişoarei le-a comis în timpul derulării proiectului, responsabilitatea noastră este aceea de a proteja interesul public şi, din această perspectivă, Ministerul Transporturilor a iniţiat acest demers. Sigur că el va fi supus aprobării guvernului şi, în măsura în care Guvernul îşi va da girul, va trebui să identificăm, după aceea, toate soluţiile, pentru a face funcţională această Autoritate", a explicat Şova.

Ministrul Transporturilor a apreciat că Guvernul va aproba documentul în următoarele zile.

,,Îmi propun ca înainte de sfârşitul lunii mai hotărârea de guvern să fie publicată în Monitorul Oficial şi imediat după aceea să începem şi demersurile administrative în vederea punerii în funcţiune a acestui organism", a spus ministrul.

Şova a mai precizat că Timişoara nu va fi nevoită să înapoieze şase milioane de euro, banii întregului proiect european în cadrul căruia au fost cumpărate vaporaşele.

,,Timişoara nu mai riscă acest lucru (să dea înapoi cei şase milioane de euro – n.r.), este o condiţionalitate legată de luna iunie şi acesta este un motiv pentru care în ultima instanţă am decis să intervenim şi să rezolvăm această problemă. Apreciez că tot ce s-a făcut anterior, ar fi trebuit să fie făcut în ordinea firească, nu aşa cum în acest moment guvernul e pus în situaţia să aleagă şi, sigur, că nu poate să aleagă decât în interesul cetăţenilor din Timişoara şi a protejării intereselor şi comunităţii europene cu privire la responsabilitatea cheltuirii fondurilor. Cât priveşte circulaţia vaporaşelor în regim de transport public în comun pe Bega, acest lucru nu face obiectul preocupării mele, eu ştiu că trebuie să înfiinţăm o autoritate care să gestioneze activităţile de transport în aval pe Bega, de orice fel vor fi acestea. Desigur că aici proproietarul acestor ambarcaţiuni îşi va dezvolta proiectul cum a fost el prevăzut iniţial", a mai precizat Lucian Şova.

Timişoara riscă să dea banii înapoi Uniunii Europene – 6 milioane de euro – bani cu care a fost finanţat proiectul de reabilitare a malurilor Canalului Bega, dacă până în 30 iunie vaporaşele nu efectuează curse de transport în comun.

Vaporaşele, şapte la număr, au fost achiziţionare de Primăria Timişoara în cadrul proiectului european în urma căruia au fost reabilitate malurile Canalului Bega, însă, ca acestea să şi poată circula, conform proiectului, ca transport în comun, este nevoie de introducerea unei noi reglementări la nivel naţional.

Ambarcaţiunile au costat aproximativ două milioane de euro, bani proveniţi de la bugetul local, din cofinanţarea proiectului european.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

B.Robert

Bine-ar fi, dar pana cand nu ma plimb prima data cu un vaporas (altfel decat pentru teste) nu mai cred pe nimeni, nici din administratia locala, nici din guvern.

tom_sawyer

#149
Pe 21.06 s-a aprobat de guvern prin HG infiintarea regiei pentru administrarea Canalului Bega, in subordinea MT, necesara pentru punerea in circulatie a vaporaselor pe Bega.

http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-adoptate-sau-de-care-guvernul-a-luat-act-in-edinta-din-21-iunie-2018