[TM] Centrul Istoric

Started by Chagall, October 14, 2012, 01:28:27 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

istvan78

Cam totul in piata asa cum era inainte arata groaznic, sa recunoastem.
Eu deplang lipsa umbrei, piata e torida in lunile de vara. Si asta nu se va rezolva cu salcami pitici globulari. Sunt pur decorativi.
Argumentul principal impotriva arborilor mari e vizibilitatea arhitecturii. Un argument valid, dar suntem totusi un oras viu, nu muzeu, iar spatiile publice trebuie sa fie (si) functionale.

Eu as fi vazut in jur de 5 arbori cu dezvoltare mare in acea piata (sa zicem tei ca sa creasca repede), plasati strategic sa obtureze cat mai putin din arhitectura pietei, dar sa ofere o pata de umbra unde o bunica cu doi nepotei sa se poata odihi pe o bancuta pret de cateva minute la adapost de arsita. Dar, dupa cum puncteaza d-l primar Robu, eu sunt un necunoscator si un nespecialist si, probabil, si cam limitat intelectual...

P.S. si OT: Oare sunt singurul care s-a cam sictirit de faptul ca primarul asta nu reuseste sa lege mai mult de o fraza pe orice subiect fara sa insulte pe cineva?

Ciobby

#121
Pavajul pus în zona cetate nu este prins cu nici un fel de liant și din acest motiv este foarte ușor spălat de ploaie. Lucrul acesta este cât e poate de vizibil în apropierea clădirilor de 1-2 etaje.

Vedeți în link-ul de mai jos o poză care arată situația la 11 zile de la inaugurarea oficială a proiectului.


Ionut

Am mutat aici in board-ul "Din mers" thread-ul dedicat zonei istorice a Timisoarei. Ar fi misto sa vedem si niste update-uri, stiu ca s-au schimbat multe in oras. :cheers:

Harry

Am gasit poza asta, cica ar fi din Timisoara, interiorul Institutsneubau Schluschwestern, perioada interbelica. Recunoaste cineva locatia?


Manu_Tm

E cumva palatul Lloyd (Rectoratul UPT)?


Harry

Are cineva idee daca mai exista cladirea si  in ce stadiu e?


Lvs_tm

#127
Imi pare a fi cladirea Colegiului Ana Aslan.

LE: pe google maps nu se poate observa de copaci, insa este sigur Ana Aslan.




vezi cele trei cercuri din stanga cladirii.

Cozak

Exista si tomai se renoveaza dar nu partea stanga unde acel colt apartine Colegiului Ana Aslan, ci partea cea mai mare care urmeaza de la Colegiu, catre Prefectura/CJT. Fatada e gata. Nu stiu cu apartine, probabil vor fi birouri.

Harry

^^Initial a fost camin pentru ucenici construit de ministerul muncii in 1937

arhitect: Tascu Ciulli
constructor: antrepriza M. Doliner
instalatii sanitare: Caloria S.A.
instalatii de incalzire: Caloriferul S.A.












Cuneo

#130
@Harry

Aici a fost Școala Profesională UMT.

B.Robert

Va fi sediul DIGI in partea de cladire dinspre Prefectura/CJT (partea care e in renovare)

Cuneo

Șantier de cel puțin un an la Opera Română din centrul Timișoarei, cu 1 milion de euro

Încep renovări de aproape 1 milion de euro la clădirea Operei Române din centrul Timișoarei, după primul contract încheiat de primărie în urmă cu mai bine de trei ani. Ironia este că vorbim despre lucrări suplimentare, deși primele lucrări nici nu s-au făcut încă. Fie că sunt operațiuni de consolidare sau de renovare, cert este că Opera Română va sta cel puțin un an în șantier.
4,64 milioane de lei cu TVA, echivalentul a aproximativ 980.000 de euro! Atât primește firma Alex Dia Construct ca să execute lucrări suplimentare la Palatul Culturii din centrul Timișoarei, clădirea care găzduiește mai multe instituții culturale și care se degradează pe zi ce trece. Șantierul ar trebui să înceapă în curând și va fi deschis în baza celui de-al doilea contract semnat de primărie pentru reabilitarea Operei Române.

,,Am semnat contractul pentru lucrări suplimentare de reabilitare a fațadei Palatului Culturii. A durat foarte mult până să putem face lucrul acesta. Licitația am finalizat-o demult, dar a fost nevoie de lucrări suplimentare, a trebuit să facem o nouă licitație. Trebuie ca anul 2021 să ne prindă cu această clădire emblematică reabilitată. Și vom face astfel încât așa să fie. Am și planificat o întâlnire cu toți cei implicați. Procedura este mai delicată, cu schelele, pentru că nu le putem prinde pe clădire", a anunțat, marți, primarul Timișoarei.
Este vorba, de fapt, despre un contract pentru ,,execuția lucrărilor (PT + execuție) – lucrări suplimentare pentru reabilitarea fațadei placată cu travertin de la Palatul Culturii Timișoara – Piața Victoriei HCL 286/2008, Timișoara – Reabilitarea fațadei placată cu travertin de la Palatul Cultural Timișoara".
Epopeea Operei Române a început în urmă cu mai bine de trei ani. În 16 februarie 2016, Nicolae Robu anunța că municipalitatea a finalizat licitația pentru reabilitarea fațadei principale a Palatului Culturii, firma câștigătoare fiind Alex Dia Construct SRL, cu o ofertă de 632.000 de lei, adică puțin peste 140.000 de euro. Șantierul ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni, dar în centrul Timișoarei nu s-a schimbat nimic. Inițial s-a spus că se face o evaluare, apoi că se stă după avize, apoi s-au făcut modificări în proiect. Au trecut mai bine de trei ani de atunci, iar reprezentanții primăriei au decis să facă o licitație nouă, câștigată tot de Alex Dia Construct.
Potrivit primarului Timișoarei, șantierul începe, de fapt, cu lucrări suplimentare.
,,Primul contract nu se poate face până nu se face asta. Astăzi de dimineață (marți – n.r.) am avut o discuție, eu nu am verificat personal, mi s-a spus că sunt toate avizele și pot începe lucrările. Inclusiv consolidare cred că presupun, nu știu eu aceste detalii", ne-a mai spus Robu.

Ce lucrări se vor face

Jurnaliștii TION au intrat în posesia caietului de sarcini pentru lucrările suplimentare. Documentația spune că imobilul prezintă ,,un real pericol pentru trecătorii din zonă". Cu toate acestea, vreme de mai bine de trei ani nu s-a mișcat un deget pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii. Aceasta deși s-a aflat încă din 2017 că e nevoie de modificări la soluția inițială.
,,Urmare a cerințelor din avizul din 2017 emis de Ministerul Culturii și Identității Naționale, soluția inițială a fost modificată, rezultând articole noi de deviz ce nu au fost ofertate inițial, lucrări suplimentare, demontare elemente deteriorate, consolidări suport placaje, placare travertin lipsă, impermeabilizare și neutralizare, placare trepte și contratrepte, injectări consolidări fundații, inclusiv asistență și proiectare ulterioară pe specialitatea monumente istorice", se arată în caietul de sarcini.
Șantierul va începe cu lucrări pregătitoare: golirea molozului din pod, desfundarea colectoarelor de preluare a apelor pluviale, lucrări de consolidare – prin injectarea fundațiilor din exterior cu rețete care să conțină lapte de ciment și silicat de sodiu, refacerea hidroizolației de la terasa arcului, realizarea de schele și copertine provizorii, realizarea releveelor cu zone degradate, desprăfuirea fațadelor, îndepărtarea elementelor instabile. Se vor face și investigații pentru studierea pietrei, adică muncitorii vor trebui să descopere toate tipurile de rocă prezente în ansamblul monumentului, dar și pentru studierea mortarelor, a cărămizilor din zidării și a factorilor de deteriorare a materialelor. La final, se vor face teste pentru alegerea produselor de tratare a pietrei din clădirea monument istoric.
Interesant este că, dacă ne luăm după caietul de sarcini intrat în posesia TION, ,,execuția și proiectarea se vor face concomitent, astfel proiectul tehnic se va completa sau finaliza pe parcursul execuției lucrărilor, fără depășirea perioadei de 12 luni de la data primirii ordinului de începere".
Firma Alex Dia Construct se ocupă și de transformarea clădirii primăriei de pe str. Vasile Alecsandri nr. 1, în baza unui contract în valoare de 3,1 milioane de lei. Acolo, șantierul a început la finele anului 2017.

http://www.tion.ro/santier-de-cel-putin-un-an-la-opera-romana-din-centrul-timisoarei-cu-1-milion-de-euro/2325679

Harry

Am mai agsit o poza veche a caminului

Cuneo

Va avea lift exterior si curte generoasa cu scena pentru spectacole. Cand se incheie lucrarile de reabilitare incepute acum 2 ani la fosta Cancelarie de Razboi din Timisoara



TIMISOARA. Daca timisorenii care locuiesc in centrul istoric al Timisoarei sunt obligati sa refaca fatadele cladirilor in care stau, si primaria a inceput timid sa se preocupe de propriile imobile, iar o lucrare de amploare se afla in plina desfasurare pe strada Vasile Alecsandri, la numarul 1. Inca de acum 2 ani.La acest imobil nu este vorba doar de o reabilitare a fatadei, ci e una a intregii cladiri, care odinioara adapostea Cancelaria de Razboi a Timisoarei.
Firma care se ocupa de lucrare a refacut practic de la zero o buna parte a imobilului, iar pana in prezent au fost reconstruite subsolul, parterul si se lucreaza la primul etaj.Schimbarea cea mai importanta ce urmeaza sa fie facuta este legata de inaltimea cladirii, care va ajunge la acelasi nivel cu Primaria Veche. Primarul Nicolae Robu crede ca reabilitarea completa a cancelariei va fi terminata in prima parte a anului 2020.,,Acolo s-au pastrat fundatiile si niste ziduri, s-a facut consolidare bineinteles, pentru ca este o cladire de 300 de ani. A fost cumplit de greu sa se efectueze aceste lucrari de curatare a subsolului, sa vedeti ce subsol generos s-a creat acolo, sa se consolideze lucrarile, sa se vada ce rezista si ce nu. Noi ne-am dorit sa pastram cat mai mult, dar o parte dintre ziduri s-au surpat. S-au facut expertize peste expertize sa nu se greseasca, si apoi cand s-a iesit din zona aceasta mai delicata, lucrarile merg foarte repede. Ati vazut ca deja a fost ridicat zidul de la etajul 1... In primavara sper sa finalizam lucrarile,,, a declarat primarul Nicolae Robu.
Inainte de inceperea reabilitarii, cladirea era intr-o stare jalnica. Acoperisul degradat, acoperit cu tigla, ameninta sa se prabuseasca, ferestrele erau sparte pe alocuri, tencuiala era picata, iar zidurile erau acoperite cu graffiti.
Proiectul de reabilitare pentru cladire a fost realizat in perioada 2015-2016.
,,Un lift exterior amplasat in curte, demolarea unor corpuri parazitare, dar si reconstructia unora vor completa proiectul de reabilitare. Curtea interioara, una foarte generoasa, va fi amenajata si va beneficia de o scena permitand astfel realizarea unor evenimente culturale, asemenea marilor orase cu aceeasi arhitectura din Vestul Europei,,, spunea in urma cu doi ani viceprimarul Timisoarei, Dan Diaconu.
La licitatia pentru reabilitarea cladirii au participat patru firme, iar pretul cel mai scazut l-a oferit Alex Dia Construct, 2.681.299 lei, ceea ce reprezinta 64% din pretul estimat initial, de 4 milioane de lei.
Aceeasi firma a castigat nu demult si licitatia pentru refacerea fatadei Operei.
Imobilul este unul simbol pentru Timisoara si va fi introdus in circuitul turistic. Cladirea din vecinatatea Pietei Libertatii, de pe strada Vasile Alecsandri nr. 1, este una dintre cele mai vechi din Timisoara, mentionata in hartile vremii inca de la inceputul secolului al XVIII-lea. De-a lungul timpului aici a functionat Cancelaria de Razboi, cladirea avand in general o functiune administrativa.



https://www.opiniatimisoarei.ro/va-avea-lift-exterior-si-curte-generoasa-cu-scena-pentru-spectacole