Semnalizarea rutieră: indicatoare și marcaje

Started by sebba, October 04, 2012, 08:55:57 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

shAkur

Am vazut poza lui b1 de pe Drumurile Europei, apoi m-am uitat prin pozele recente cu DEx12 si mi s-a facut din nou răuț. Chiar e atat de greu sa proiectezi dintr-o bucata un indicator mai mare? sa aranjezi intr-o ordine sagetile, localitatile si indicativul drumului? sa lasi mai mult spatiu intre text si marginea indicatorului (padding)?

Ai impresia ca fiecare indicator rutier a fost facut dupa cum l-a taiat capul pe Dorel, fara sa fi respectat un minim bun simt al esteticului... de localitatile de pe majoritatea indicatoarelor nici nu are rost sa amintesc.

Ionut

Am făcut ranting pe thread-ul DEx12. Nici nu am pomenit de chestia asta care mie îmi declanșează grav și instantaneu OCD-ul.

Toate indicatoarele din țară trebuie înlocuite. De la uniformizare, font normal la cap, ergonomie... până la chestii absolut esențiale cu localitățile trecute și redesenarea DEx12 pe fond verde.

dr4qul4

pe mine ma zgarie pe creier numerotarea DEx12, si o sa explic si de ce:
- pana acum numerotarea DN-urilor a fost cat de cat uniforma. Numarul caracterelor aratau importanta DN-ului: DN cu o cifra drumuri principale, apoi urmau DNuri cu 2 cifre, DN cu 1 cifra si o litera si ultimele si cele mai putin importante erau DN uri cu 2 cifre si o litera.
Apoi au aparut autostrazile, numerotate cu A si cu o cifra si apoi cu 2.

pe scurt: Autostrazile au 2 sau 3 caractere. DN-urile principale au 3 sau 4 caractere. DX-ul este intre acestea dar au 5 caractere, la fel ca dn-urile secundare.
Drumurile expres ar trebui sa fie semnalizate doar cu X (sau B sau E sau chiar C), pentru a arata ca sunt drumuri cu acces controlat, fara intersectii la nivel si fara localitate.
Si sa pastreze si logica numetoratii DN-urilor unde DN61, 64, 65, 66, 67 se desprind din DN6 iar DN11 este o extensie a DN1.

Cu alte cuvinte, Milisauti-Siret ar trebui sa fie X7 iar cel de Piatra Neamt ar trebui sa fi X71.
Recunosc ca nu e perfecta nici logica mea, pentru ca, Pitesti-Craiova ar fi X12 asadar Gaesti-Ploiesti ar fi X11 dar tot X11 ar trebui sa fie si bucatile de DX din A11 Arad-Oradea
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

kitsune

Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Leo-Ph

nu este singura.
Harta

dr4qul4

pai stop este pentru cei care merg inainte! Arata ca nu este de ajuns doar sa incetineasca (cedeaza).
Poate nu este cel mai clar semn, dar cum altfel ar fi putut arata?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

kitsune

Leo-Ph

kitsune

Sincer, a trebuit să întreb, pentru că azi aproape că s-a urcat o tanti pe mine in giratoriu, nu înțelegea de ce nu ii dau "prioritate de stânga". Faza aia cu cel care e deja în sens are prioritate a fost predată în ziua când a lipsit de la școală. Și unii fac scandal că se propune clarificarea mersului in giratorii.

dr4qul4

Doar daca e un echipaj dupa curba si tu nu opresti "sa stea roata".

Leo-Ph

daca continui  pe drumul cu prioritate nu cred ca Politia o sa zica ceva...daca vrei sa parasesti drumul prioritar ai STOP..nu e mare inginerie

dr4qul4

legea bunului simt asa zice. Din pacate unii sunt gabori.
Desi asta este intentia, depasirea indicatorului STOP te poate lasa pieton, indiferent de intentie.

alin2pas

Și mai e ceva în imagine: marcajul drumului continuă înainte ca și cum în linie dreaptă ar fi drumul prioritar, în loc să urmeze traseul spre dreapta al drumului cu prioritate conform indicatorului.

stangabriel

Alta situatie.

Aici nu au mai pus sub STOP directia drumului cu prioritate, s-a schimbat prioritatea de curand.

ionutpunctro

Acest indicator oare din ce epoca este?

In orice caz a rezistat multi ani..