Semnalizarea rutieră: indicatoare și marcaje

Started by sebba, October 04, 2012, 08:55:57 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ciprebbe

CRISTIAN ANDREI
Director Directia Siguranta Circulatiei si Monitorizare Trafic

Aici trebuie sa ajunga.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

pasadia

Parca imi aduc aminte un episod "Romania te iubesc" in care acest om sustinea ca nu conteaza semnalizarea verticala ci doar cea orizontala. Nu stiu daca il mai gasesc, dar oricum era groaznica atitudinea lui.

RaduC

I-am trimis mail.

Problema poate s-a mai discutat aici.

Prin prezenta intenționez sa va readuc in atenție semnalizarea implementată in prezent la intersecțiile de Drumuri Naționale cu Autostrăzi/alte Drumuri Naționale, acolo unde exista benzi dedicate pentru schimbarea direcției de mers, altfel spus benzi divergente pentru diferitele direcții de mers:

Rog consultarea clipului trimis spre exemplificare. Situația se surprinsă chiar la începutul clipului. 
A3, Luduș - Iernut, 19.09.2020, a doua seară după inaugurare

Situația curentă, prezentată în clip are potențialul de a genera conflicte de trafic, deoarece un conducător auto este nevoit să frâneze brusc si să schimbe banda, în imediata vecinătate a vârfului săgeții de divergență, pentru că acela este momentul când textul de pe panourile de informare devine lizibil.

Aceste situații pot fi cu ușurință evitate dacă se instalează un set de panouri de informare la începutul benzii de selecție spre breteaua de urcare pe autostrada, așa cum este exemplificat in planșa cu titlul "Sugestie semnalizare", atașată.

Cum ar fi foarte util pentru soferi sa fie semnalizata divergenta

Cum arata si la Sebes

Powered by API/PUM imgur uploader

cicotan

Foarte bună observaţia, RaduC, sunt foarte multe locuri unde ar trebui amplasate astfel de indicatoare, cele actuale sunt vizibile prea târziu.

cristi5

Peste tot indicatorul de directie trebuie sa fie deasupra benzii. Banda asta merge la Sf Gheorghe si Bacau, asta la Ploiesti, Bucuresti, asta la gara si apoi Targu Mures, Cluj, Oradea

Dar e prea complicat sa facem indicatoare prietenoase cu soferul, mai bine le facem in doru lelii "conform legislatiei in vigoare" sa nu zica cineva ca nu-s facute.

RaduC

Nu peste tot este suficient de lunga banda pentru a oferi destul spa%u021Biu de manevra...

Dar ai dreptate, ar trebui sa ai indicatoare deasupra benzilor....

Notati dimensiunea semnului de circulatie... Este vizibil de la sute de metri

Powered by API/PUM imgur uploader

MarcoPolo

Am văzut discuția de pe alt thread, cât de confuz este marcajul în nodul A3-A10, mai ales pentru localnici...

Sunt curios voi ce înțelegeti din acest semn?
Cei de pe aici știu despre ce e vorba, dar un străin care habar n-are ca e întreruptă autostrada între Margină și Holdea? Iese în parcare?

https://www.google.com/maps/@45.8356023,22.2155873,3a,75y,88.66h,78.74t/data=!3m6!1e1!3m4!1s0uDU7ubKHtH-cUsVAVo4Fw!2e0!7i13312!8i6656

Mai e unul identic la vreo 1-200 metri după...

BIGRED1984

MarcoPolo

bogdymol

După incidentul de la Oradea din sensul giratoriu, hai să pun și eu niște paie pe foc.

Se dă sensul giratoriu din imagine, de la Arad. Întrebare: pe ce bandă mă pot încadra pentru:
a) viraj la dreapta
b) mers înainte
c) viraj la stânga

Aceași întrebare și pentru următorul sens giratoriu, de lângă Timișoara:

Aceași întrebare și pentru un sens giratoriu de lângă Oradea (care e singurul din cele 3 semnalizat corect!):

Până când nu vor exista niște norme clare și unitare de semnalizare, niște planuri de semnalizare pentru toate drumurile publice, și o Poliție Rutieră care va sancționa administratorii drumurilor pentru asemenea porcării, tot aiurea va rămâne semnalizarea rutieră. :bash:
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

gruiarew

La Sibiu avem semne cu gaură în mijloc: https://goo.gl/maps/enWgTiaV7DueVdEX6 Fiecare face cum poate / îl duce capul.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

Liviu M

@bogdymol: cel mai simplu e fara si folosit neuronu' din dotare. Cum ziceam si pe topicul cu siguranta, in Germania si Franta eu n-am prea vazut marcaje la intrarea in giratoriii. Si se descurca si fara (si daca nici francezii n-au giratorii...).

elphax

deci serios, marcajele ce rost pot avea la giratorii cu 2 benzi?
ok, sa zicem ca indicam ca banda 1 e pentru cei care vor sa iasa la prima iesire - ceea ce e oricum obligatoriu conform legii, nu ? adica nu ai voie sa faci ture in giratoriu pe banda 1

si apoi ? evident ca un giratoriu are macar 3 iesiri. poate unii doresc sa intoarca de unde au venit. evident ca toti ar trebui sa se incadreze pe banda 2 si la un moment dat vor taia sau intersecta banda 1. acolo este de fapt problema, cine pe cine lasa

gruiarew

Te rog să pui articolul de lege care mă obligă să ies la prima ieșire dacă sunt pe banda 1. Eu am cautat dar nu am găsit așa ceva.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

alin2pas

Mai la obiect: aceasta e intersecția: http://www.google.ro/maps/@47.025588,21.9589574,3a,75y,327.92h,59.64t/data=!3m6!1e1!3m4!1sL6nZuz5UGMZBz8lE5ErQ0A!2e0!7i13312!8i6656
Marcajele de separare a benzilor în giratoriu sunt trasate circular, cel ce merge înainte pe banda 1 în giratoriu (deci de-a lungul benzii desenate) se învârte în giratoriu și are prioritate față de cei care vor să vireze dreapta de pe banda 2 pentru a ieși din intersecție. Dacă aplicăm pentru ieșirea din intersecție regula preselectării benzilor (să te înscrii pe banda 1 pentru a vira la dreapta), normal ar fi să dai prioritate celui de pe banda 2, treci de pe banda 2 pe 1 și apoi ieși din intersecție. Asta ar fi de la sine înțeles dacă giratoriul ar fi considerat un drum circular cu sens unic prevăzut cu intersecții în T, dar la noi e încadrat ca intersecție dirijată și avem un vid legislativ.