Autostrada A0 Centura București

Started by Ionut, September 14, 2011, 12:00:25 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

mirceaeliade

Adica are AC pentru lot, INCLUSIV podul de 1.2 km peste lac, DAR exclude deocamdata zona protejata, adica lacul..... Politicieni care nu vor, dar cel mai probabil nu pot sa comunice decat prin "word salads" pentru a isi ascunde rea-vointa si/sau incompetenta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Word_salad

TibiV

Nodul A0-DN1, ultima zi linistita inainte de reinceperea lucrarilor filmata de BabaDog: Autostrada A0. Nod Rutier DN1 - A0. UMB Lot 2 Nord, Situatie Lucrari 22.04.2024

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

TibiV

O filmare de vineri postata astazi de @adix aka Alberto Costea: Autostrada A0 - DN4 Pasajul Oltenitei, Popesti Leordeni. 21.04.2023


A se observa la 05.30 ambuteiajul de pe DN4 spre Bucuresti din cauza pasajului Oltenitei.
Vestea buna: daca tinem seama de bretelele spre/dinspre DN5 (pe unde este deviata circulatia DN4) se poate spune ca deja se circula pe "un pic" din A0...  :lol:
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

oneway

A0S3 5-6 camioane asteptau la descarcat. De cateva zile au aparut 2 depozite de balast, unul langa raul Sabar si altul aproape de A1-A0.



Powered by API/PUM imgur uploader
A0S3 - Aprilie/Mai 2025

tom_sawyer

Autorizatie  nr.  21/24.04.2023 "Autostrada de Centură București, Km 0+000 – Km 100+900, Lotul 3: Sector 1 Km 85+300 – Km 100+765 Aferent Centura Sud, Sector 2 Km 0+000 – Km 2+500 Aferent Centura Nord" - Etapa 3

MT


GAC

In masura in care AC de azi este ultima aferenta lot Aktor, abia de azi curge termenul, deci + 30 luni, inseamna sfarsit de 2025. Nu are sens sa ne imbatam cu apa rece.

mdragos

Cum ne "joaca" smecherii astia la contracte. Cu siguranta au lasat intentionat ceva bucatica sa dureze mai mult emiterea AC. E suficient sa faca pe prostii ca au gresit la ceva si gata, s-au asigurat de cateva luni.

GIV

din cate am inteles de la @Ionut  si @horatiu.cosma, constructorii primesc extensie de timp pentru a efectua lucrarile ce n-au avut ac de la inceput, nu pentru tot lotul.. sau am inteles gresit?

horatiu.cosma

Pentru a elimina acest mit al "de astăzi curge de fapt termenul contractual", mai repet odată cum stă treaba cu extensiile de termen:

Termenul contractual de execuție începe să curgă în momentul în care se dă ordinul de începere pentru execuție. În cazul Aktor, OIL s-a dat în octombrie 2021, termenul e de 30 de luni, deci se împlinește în aprilie 2024.

În timpul execuției lucrărilor, pot apărea diverse evenimente (ploaie peste medie, iarnă mai lungă, sectoare pe care constructorul nu poate intra din prima zi, lucrări neautorizate din prima zi, utilități descoperite în timpul lucrărilor etc etc).

Constructorul notifică inginerul/supervizorul despre aceste evenimente și cere extensii la termenul contractual. Să luăm o situație ipotetică. Să zicem că în februarie 2022 Aktor a găsit o conductă de gaz neidentificată până în acel moment, a întrebat la Distrigaz, iar Distrigaz i-a zis ca trebuie să o protejeze cu o placă de beton. Aktor face lucrarea respectivă și trimite la inginer o hârtiuță prin care cere 60 de zile extra la termenul contractual din cauza conductei. Inginerul se uite la hârtiuță, face niște calcule pe baza graficului Aktor și ajunge la concluzia că toată tărășenia a întârziat lucrările cu doar 45 de zile, nu 60, așa că dă o determinare prin care Aktor e îndreptățit la 45 de zile extra, adică noul termen contractual devine aprilie 2024 + 45 de zile. Și tot așa, pe fiecare situație în parte. Aktor poate să nu fie de acord și să meargă în arbitraj/justiție și să ceară toate cele 60 de zile.

Deci treaba asta cu care e mai exact termenul contractual up-to-date e destul de greu de stabilit, e o situație fluidă. Spre exemplu Webuild la Brăila probabil are o extensie de câteva sute de zile acceptate pe contract, alte câteva sute de zile în analiză la inginer, alte câteva sute de zile prin instanță și care urmează să fie admise sau nu.

GAC

Teoretic asa este, dar atunci cand penalitatea pentru o intarziere de 1 an la proiectare este de doar 1 mln RON (200K EUR), practic este un stimulent pentru indolenta.
Ca sa termine Aktor la anu pe vremea asta, trebuie sa traga in stil UMB - si nu i-am vazut niciodata. Totusi rezilierea nu-i o solutie, de bine de rau misca si pana la iarna pot ajunge la 60-70%. Intradevar, daca vom vedea ca ritmul scade si se opreste in plin sezon de santier, atunci trebuie game over.
Sa fim fericiti daca la anu pe vremea asta vom avea terasamentele si structurile gata.

danutzu_1069

@horatiu.cosma, mai este o situatie de explicat (poate inca odata) si anume, OIL se da pe o zona in care nu exista Autorizatie de Construire (AC)?
Sau mai bine zis, ce conditii trebuiesc indeplinite ca sa se poata emite OIL?

pbh

#6461
Pai asa sa tot faci afaceri cu statul roman.
Daca am inteles corect, daca exista pe traseu un punct in care se afla o conducta, podet, stalp sau tufis ce este descoperit dupa lansarea lucrarilor, chiar daca acel punct/lucrare suplimentara reprezinta 0,0001% din total, se poate prelungi termenul cu perioada necesara rezolvarii acelei probleme.
Adica din 2 ani pentru tot lotul, chiar cu OIL pentru acea lucrare dat cu un an intarziere (dar care poate fi facuta in 45 zile din urmatorul an fara nici un efort suplimentar, tinand cont ca pe restul lotului s-a lucrat "corespunzator") se adauga la tot termenul contractual 45 de zile.
Ramane cum am stabilit...in prima propozitie :(( 

mirceaeliade

^Pe intelegerea mea de 100% amator in domeniu, AC cred ca se da de MT, iar OIL de CNAIR.  De exemplu pe loturile de langa Oradea cred ca inca exista AC chiar de pe vremea Bechtel, dar nici macar nu sunt oferte acolo.  Suspectez ca tine de exproprieri.

Si cel putin in cazul UMB pe A7, mi se pare ca OIL s-a dat la vreo cateva saptamani dupa a reusit MT sa dea ACul.  Si in cazul altor contracte semnate recent, tot ceva de genul o luna a existat (nu stiu de ce se intampla asta, dar de facto cam asa pare sa se intample).

oneLess

^ Nu cred că se poate lua/da AM fără exproprieri, Fără AM nu poți avea AC.  Dar ...

horatiu.cosma

OIL și AC sunt separate, OIL se dă odată pe contract, și se prelungește tot pe contract (pe întreg contractul). AC se pot da fără număr.