Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC

Started by stangabriel, January 20, 2015, 12:31:30 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


nicolaem

#541
cat de trist ca astea stau abandonate de atata timp.
sa zicem ca in anii 90 nu erau bani si era (interes) pentru carbune.
dar in ultimii 10 ani....

mi se pare mai afectat mediul sa le lasi in stadiu asta, vs cum arata la final.

din studiu:

1.3.1 Flux tehnologic

Amenajarea hidroenergetică Cerna-Belareca a fost aprobată prin Decretul nr. 158/13.05.1980 ca o amenajare cu două acumulări, Herculane şi Cornereva, o singură centrală, Herculane, comună pentru cele două căderi, echipată cu trei turbine.

Această amenajare este compusă din două trepte de căderi, Cerna și Belareca, amplasate pe
râurile cu acelaşi nume:

� Căderea Cerna – amplasată pe cursul inferior al râului Cerna la cca 5 km amonte de stațiunea Băile Herculane;

� Căderea Belareca – amplasată în zona depresiunii Cerna-Mehadia pe cursul râului Belareca, aval de satul Cornereva, în apropiere de satul Bogâltin.

Schema este în execuție, executându-se până în prezent în întregime căderea Cerna, inclusiv centrala Herculane și unele lucrări din căderea Belareca.

Obiectivul de investiţii AHE Cerna – Belareca cuprinde, conform schemei de amenajare aprobate, următoarele obiecte:

Căderea Cerna (executată integral) – valorifică potenţialul hidroenergetic al râului Cerna pe diferenţa de bazin baraj Valea lui Iovan - baraj Herculane.

Parametrii energetici rezultaţi pentru AHE Cerna - Belareca la profil final sunt:
Qi total = 27,0 m3/s;
Pi total = 21,7 MW;
Em total = 53,5 GWh/an.

Realizarea căderii Belareca ar aduce o energie medie anuală de 40,2 GWh/an, din care:

33,1 GWh/an pe căderea Belareca (HA3) și un surplus de 7,1 GWh/an pe căderea Cerna
(HA1+HA2) datorită debitelor derivate din Belareca în Cerna.

După o perioadă de stagnare și conservare (între anii 1989-2005) lucrările de execuție pe partea de construcții au fost reluate în luna mai 2006, pe baza contractului nr. 502/1979, act adițional nr. 3/2006 semnat între SC Hidroelectrica SA – SH Caransebeș și SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Porțile de Fier.

dr4qul4

galeria-tunel de peste 11 km e sapata? Pentru ca pare prea lung..
Debitul nu este foarte mare, dar probabil compenseaza diferenta de nivel de peste 200m, chiar 250m.
Cate amenajari abandonate or mai fi. Stiu si eu 3, una pe Arges la sud de Titu, una pe Jiu, la nord de Targu-Jiu si cea de pe Siret.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist.
Pariu cu Andreita. 100 lei (la API). Donez eu daca se circula pe DX4 inainte de 4 Mai. Altfel doneaza el.

Oneinthecrowd

@dr4qul4 , raportul zice ca ar fi cam la 89%.

Cat despre alte proiecte incepute si nefinalizate, tocmai a vorbit Burduja.

QuoteLucrăm la o propunere de act normativ, în premieră, pentru deblocarea şi accelerarea majoră a proiectelor începute, cu grad ridicat de execuţie. Sunt peste zece hidrocentrale, cu o valoare cumulată a investiţiilor de aproape 12 miliarde de lei, mare parte bani deja cheltuiţi de statul român. Vorbim despre peste 700MW, cu un stadiu de execuţie de până la 98%", a scris ministrul Energiei pe pagina sa de Facebook, fără a detalia.

QuotePuterea instalată totală a acestor centrale este de aproape 711 MW.  Iată care sunt cele zece proiecte, cu mențiunea că de majoritatea s-a mai vorbit în ultimii ani:

AHE a râului Jiu pe sector Livezeni – Bumbești 65,14 MW;
AHE Cerna – Belareca 21,7 MW;
Complex hidrotehnic și energetic Cerna- Motru – Tismana etapa a II-a. 119 MW;
AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu-Avrig 131MW;
AHE a râului Siret, pe sectorul Cosmesti-Movileni 71,7MW;
AHE a râului Olt pe sectorul Izbiceni – Dunăre. CHE Islaz 28,8 MW;
AHE Pascani pe râul Siret 80% 9,4 MW;
AHE Surduc-Siriu 228 MW;
A.H.E.Răstolița 35,2 MW.

Sursa plus alte info: https://www.economica.net/hidrocentrale-neterminate-de-700-mw-ar-putea-fi-finalizate-in-urmatorii-ani-se-da-lege-noua-lista-centralelor_820838.html

Cate se vor finaliza si cand e alta poveste.

TVlad

Asta de la Islaz e sigur aproape de 98%...

"AHE a râului Olt pe sectorul Izbiceni – Dunăre. CHE Islaz 28,8 MW;"

Burduja e un fel de Pristanda cu steagurile. "Pina la 98%" evident ca poate insemna si 0% dar nu rateaza nici o ocazie de a ne lua drept idioti.

Konter

#545
Procentele astea de "realizare" sigur nu iau in calcul si ce trebuie refăcut/reparat. Ca de conservat sigur nu a avut nimeni grija. O fi fost 98% la momentul încetării lucrărilor la cerintele de atunci, cat a mai ramas din ce s-a facut si ce mai e rentabil de pus in funcțiune ramane de vazut

dr4qul4

La Islaz nu ai barajul facut. Cum ar putea sa fie 98%? Poate documentatia e la 98%.

Complex hidrotehnic și energetic Cerna- Motru – Tismana etapa a II-a. 119 MW;  Asta cumva se refera la lacul acela mamut de la nord de rovinari?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist.
Pariu cu Andreita. 100 lei (la API). Donez eu daca se circula pe DX4 inainte de 4 Mai. Altfel doneaza el.

Konter

Quote from: nicolaem on April 02, 2025, 10:19:37 PMDupă o perioadă de stagnare și conservare (între anii 1989-2005) lucrările de execuție pe partea de construcții au fost reluate în luna mai 2006, pe baza contractului nr. 502/1979, act adițional nr. 3/2006 semnat între SC Hidroelectrica SA – SH Caransebeș și SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Porțile de Fier.[/i]

Stie cineva ce s-a facut din 2006 incoace? Daca au fost doar reparatii sau s-a avansat cu lucrarile?

nicolaem

nu stiu si nici nu vad relevanta dezbaterea legata de cifre exacte.

hai sa nu fim cadem in capcana asta. important e ca sunt proiecte in stadii avansate care pot fi finalizate.
H2O vinde energie ieftina, are bani de investitii din profiturile imense. e de dorit sa finalizeze cat mai mult din ce are.

o captare de 11km prin munte nu e mare lucru, sunt multe facute de genul asta. si nu sunt neaparat pt debit constant. sunt captari care duc apa dintr-o vale in alta. Lacul Oasa pe valea Sebesului are ceva similar.

pasadia

@dr4qul4 Cerna - Motru - Tismana cuprinde in mod sigur acumularile Iovanu (valea Cernei) si Valea Mare (mai la nord de Pades). Si vad ca exista si o hidrocentrala la Tismana cu un lac mult mai mic insa.

nicolaem

#550
noutati si de la Rastolnita

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/video-foto-decizie-ultima-investitie-inceputa-de-ceausescu-guvernul-a-semnat-defrisarea-a-peste-30-hectare-de-padure-pentru-finalizarea-hidrocentralei-de-la-rastolita-21989739

Putere instalată: 35,2 MW
Producție anuală estimată: 120 GWh

asta din calculele mele o duce la aprox 30% din timp va uzina apa cea ce e o cifra f buna

pest1969

#551
^^

https://www.hidroelectrica.ro/article/41

"Cel mai mare obiectiv hidroenergetic ca putere instalata din cadrul U.H.E. Targu Jiu, Centrala hidroelectrica Tismana, uzineaza apa adusa din lacurile de acumulare Motru si Clocotis prin intermediul aductiunilor Motru-Tismana si Bistrita-Tismana. Este o centrala subterana construita dupa finalizarea investitiei de amploare de la Portile de Fier in inima muntelui Cioclovina din versantul sudic al masivului Valcan. Accesul in caverna unica a centralei se face printr-un tunel cu sectiunea utila de 27 mp cu o lungime de 735 m si o panta de 10%. Centrala este echipata cu doua hidroagregate cu o putere totala instalata de 106 MW si o productie medie anuala de energie de 262 GWh."

dr4qul4

Stiu ca apa din Cerna (valea lui Iovan) e dusa in Motru (valea mare) si  de acolo la Tismana .
Eu intrebam care e etapa 2? Pentru ca Tismana este deviata astfel incat se varsa in Jiu la nord de Vart, unde pe vremuri aparea pe harti un imens lac de acumulare.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist.
Pariu cu Andreita. 100 lei (la API). Donez eu daca se circula pe DX4 inainte de 4 Mai. Altfel doneaza el.

shift2rail

Furtuna intr-un pahar cu apa (pun),  Hidroelectrica a respectat pur si simplu conventia Ro-Sr privind afluirea/defluirea in/din cele 2 sisteme PF1 si PF2 in cazul unor debite peste limitele normale:

https://www.g4media.ro/hidroelectrica-in-mai-2014-exploatarea-la-portile-de-fier-a-respectat-conventia-romano-sarba-debitul-maxim-afluent-in-portile-de-fier-i-a-fost-de-12-600-mc-s-debit-inregistrat-de-mai-multe-ori-in.html