Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Radu_A

^^ Sigur Ionut, lasa-ma doar sa  mai pun lista asta cu tarile din UE si procentul datoriei externe raportat la pib la finalul lui 2023...

Luxembourg: 4,510.0% 
Ireland: 513.8% 
Netherlands: 376.8% 
Cyprus: 351.8% 
Belgium: 247.8% 
Greece: 208.8% 
Malta: 193.8% 
Portugal: 183.8% 
France: 182.0% 
Finland: 179.8% 
Sweden: 166.8% 
Spain: 149.8% 
Austria: 141.5% 
Denmark: 141.8% 
Germany: 137.8% 
Italy: 133.0% 
Hungary: 103.8% 
Latvia: 97.8% 
Slovakia: 97.8% 
Slovenia: 88.8% 
Estonia: 81.8% 
Lithuania: 70.8% 
Croatia: 68.1% 
Czech Republic: 68.0% 
Poland: 64.8% 
Romania: 52.8% 
Bulgaria: 49.8%
Pariu cu dr4qul4. 200 lei  (la API). Eu am spus ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. El e mai pesimist

tom_sawyer

Specialiștii spun însă că nivelul mic al datoriei nu e neapărat un semn liniștitor.

,,România nu are o datorie mare în comparație cu majoritatea statelor europene, însă serviciul datoriei, în particular cheltuiala cu dobânzile, e împovărătoare în raport cu veniturile statului. Statul român are o datorie relativ mică, dar are venituri încă și mai mici în comparație cu țările europene", explică prof. univ. Bogdan Glăvan de ce cifrele nu reflectă realitatea.

https://romania.europalibera.org/a/datoria-publica-a-romaniei-pe-intelesul-tuturor/32656708.html

Acum, din nou, aceleaşi calcule pe carneţelele unor oameni politici: Germania are o datorie publică de 63% din PIB şi nimeni nu o plânge. Franţa are una de 110% din PIB, Italia de 137% din PIB, Austria de 78% din PIB şi tot aşa. De ce lor nu le spune nimeni nimic şi noi suntem priviţi cu suspiciune pentru o datorie de 50% din PIB?

Economiştii au explicat deja în repetate rânduri: lor nu le spune pentru că pieţele ştiu că astfel de ţări au un istoric de rambursare bun, motiv pentru care au ratingul A. Au economii puternice, chiar dacă unii cred că ar fi pe moarte. În opoziţie, România este cu o treaptă înainte de ,,nerecomandat investiţiilor".

Ce pretenţii să aibă? Economiştii au remarcat deja că România se împrumută de pe pieţele externe la un nivel peste cel al ţărilor din regiune. Dacă va vrea mai mulţi bani, şi va vrea pentru că nu are ce face, va trebui să-şi reducă deficitele. Cum o va face, aceasta este, cu adevărat, o problemă. Dacă nu o va face, riscul este ca investitorii să ceară randamente şi mai mari decât cele de acum (cupon de 6,37% în euro şi 7,12% în dolari, pentru împrumuturi pe zece ani, la emisiunile din 2023 şi 2024). Acest lucru va sufoca şi mai tare bugetul care a ajuns să plătească anual, peste 2% din PIB pentru dobânzile la datorie.

https://www.zf.ro/eveniment/romania-din-ce-in-ce-mai-mult-la-mana-pietelor-externe-datoria-22486738

Când tragem linie, adevărul despre datoria publică este că mărimea contează mai puțin. Adevăratul criteriu după care trebuie să judecăm și să înțelegem datoria publică este sustenabilitatea acesteia.

Sustenabilitatea are definiții diferite în funcție de domeniul lângă care este așezată. Când stă lângă datoria publică, ea înseamnă, în termeni simpliști, dacă ne permitem sau nu să susținem acea datorie. Primul factor la care ne uităm când vorbim de sustenabilitatea datoriei sunt dobânzile.

https://panorama.ro/zece-adevaruri-despre-datoria-publica-romania/

RataRR

^^ Ai citit de 2 ori numerele sau doar ai pus asa? Cum sa existe tara cu datorie externa 4510% din PIB. Si oricum mai toate numerele sunt false. Datele Eurostat din 2024(https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-euro-indicators/w/2-22102024-bp) arata ca datoria maxima era de 160% din PIB, pentru Grecia, si cea minima era de 22%, Bulgaria. Sub Romania mai sunt 11 tari, deci nu avem a doua cea mai mica datorie. Ok, datele sunt din 2024 si nu 2023, dar tot Luxemburg nu cred ca a reusit sa reduca datoria de la 4510% la 27.2% intr-un singur an. Ca daca da, poate ar trebui sa invatam si noi  :lol:

pista_bacsi

@Radu_A Uiti un factor foarte important si anume dobanda. Poti avea datorie de peste 100% cu dobanda 1-2% dar cand dobanda ta este 6-7% e cu totul altceva.

In US cea mai mare cheltuiala bugetara acuma sunt dobanzile deoarece sunprizator inflatia si dobanzile au revenit la valori naturale după covid. Problema lor si a tuturor tarilor cu peste 100% e ca acuma doar platesc dobanzi.

Ce nu arata aceste statistici e si ce datorie are populatia si sectorul privat. Nu ai cum sa cresti taxarea cu mult (fara colaps) in situatia in care populația si sectorul privat sunt si ele indatorate peste 100% din PIB.

Radu_A

^^ mi le-a dat Grok3...cel mai tare AI din toate timpurile care este el
Pariu cu dr4qul4. 200 lei  (la API). Eu am spus ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. El e mai pesimist

pista_bacsi

QuoteRomânia a încheiat luna ianuarie cu un deficit bugetar de 0,6% din PIB, determinat de sume amânate la plată în final de 2024 pentru debutul acestui an, a anunțat luni premierul Marcel Ciolacu, la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România. Guvernul trebuie să se încadreze în acest an în ținta de deficit bugetar de 7% din PIB, echivalentul a 134,6 miliarde de lei, pentru a menține ratingul suveran al țării.

Deficitul de 0,6% este echivalentul unui deficit nominal de 11,5 miliarde de lei și este peste deficitul de 0,45% din ianuarie 2024, an în care deficitul cash a ajuns în decembrie la 8,65% din PIB, respectiv 152,7 miliarde de lei.

La un deficit de 0,6% din PIB, cheltuielile Guvernului s-au cifrat cel mai probabil în apropierea sumei de 57-60 miliarde de lei (3,0-3,1% din PIB), peste cheltuielile bugetare de 55,3 miliarde de lei din ianuarie 2024.

Dinamica veniturilor bugetare din ianuarie, anunțată de premier la adoptarea bugetului: 44,7 miliarde de lei, plus 7,5%

Premierul Ciolacu a anunțat în data de 1 februarie, ziua adoptării bugetului de stat, că veniturile bugetare au crescut în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu cele din ianuarie 2024, cu 7,5%.

În acest an, veniturile bugetare totale sunt prognozate să crească cu 16%, aici intrând însă și alte tipuri de venituri, nu doar cele din colectarea taxelor și impozitelor.

https://cursdeguvernare.ro/premierul-marcel-ciolacu-deficitul-bugetar-s-a-ridicat-la-06-din-pib-in-ianuarie-din-cauza-amanarii-unor-plati-din-2024.html

GIV

nu stiu daca e ok aici dar.. cu cat mai multe salarii de genu cu atat mai putini bani pentru infrastructura..

https://www.digi24.ro/special/statul-la-stat/averea-primita-de-la-stat-sefa-cni-uimita-de-salariul-ei-aoleu-mult-spune-ca-e-strict-confidential-desi-trebuie-sa-fie-public-3146163

14.300 de euro pe lună, adică peste 170 de mii de euro pe an. Aprope toată suma provine din sporuri, prime și bonusuri. Nici ceilalți directori nu o duc mai rău, unii depășind și ei suta de mii de euro. La fel ca la Romsilva, angajații CNI primesc bonus de pensionare. Un șofer, ieșit la pensie anul trecut, a încasat 10 mii de euro brut. În încercarea de a-și ține secrete salariile, conducerea Companiei ne-a transmis că sunt ,,strict confidențiale", deși legea îi obligă să le facă publice

pista_bacsi

Ultima oară când m-am uitat, din bugetul anual 70% sunt cheltuieli cu salariile și pensiile. 30% cheltuieli de funcționare. Deficitul reprezintă cheltuieli pentru investiții si dobânzi.
Deficitul a crescut direct proporțional cu investițiile. Urmează să crească proporțional cu dobânzile.

@GIV avand în vedere ca 70% sunt cheltuielile salariale sau pensii cred ca liniștit ai putea reduce 3% de la 70% la 67% fără să se schimbe nimica. Problema ar fi ca vei deranja foarte mult pe beneficiari

pista_bacsi

Quote from: pista_bacsi on February 13, 2025, 07:11:30 PMAr fi buna si o descentralizare făcută prost. Pe de altă parte, hai că vin si vești bune

1) RO -0.54%
2) US -0.23%
3) UK -0.32%
4) PL -0.17%

Dobânda la împrumuturi pe 10 ani e aproape neschimbată după aproape o lună:
1) RO 7.54 (-0.01)
2) US 4.22 (-0.27)
3) UK 4.69 (+0.23)
4) PL 6.00 (+0.2)

Ionut

tom_sawyer

Quote from: GAC on March 26, 2025, 06:29:20 PMDaca n-ai bani, te imprumuti. de-abia astept obligatiuni fidelis la 10-15-20-30 de ani. cu aceste instrumente tii si inflatia in frau, care si asa e mare in ciuda dobanzilor mari.

Tanczos Barna dă asigurări că anul acesta deficitul nu va fi mai mare de 7%.  ,,7% este realizabil, încă o dată, dacă avem tot timpul ochii pe venituri și pe cheltuieli. Deci dacă nu se realizează venituri, ajustăm cheltuielile. Deci altă soluție nu există. Este matematică simplă. Este lucru simplu și acasă, în familie. Dacă nu ai veniturile realizate, trebuie să ajustezi cheltuielile", a spus el. ,,Sigur ne încadrăm în 7%, că n-avem altă variantă. Nu avem altă variantă nici în fața agențiilor de rating, n-avem altă variantă nici în fața Comisiei Europene, n-avem altă variantă nici ca sustenabilitate a datoriei publice. Deci 7% este o bornă obligatorie pentru indiferent cine este la guvernare și indiferent cine este ministru la Finanțe", adaugă acesta.
https://www.economica.net/ministrul-finantelor-spune-cu-jumatate-de-gura-ca-vor-creste-taxele-si-impozitele-exista-si-solutii-sa-nu-se-ajunga-la-asta_823742.html