Coridorul Feroviar Orient/Est-Mediteranean | Curtici-Craiova-Calafat

Started by NGC, January 20, 2016, 10:42:59 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cuneo


Pasarela care va duce calatorii de la tren la parcare, intr-o noua etapa a lucrarilor la Gara de Nord din Timisoara. Face parte din modernizarea magistralei CFR cu bani europeni. FOTO



TIMIȘOARA. Lucrările se intensifica în zona Gării de Nord pe tronsonul de Timișoara al magistralei de cale ferată Caransebeș – Lugoj – Arad care se modernizează cu bani europeni.

După ce, în decembrie, a pornit forarea celor 24 de piloni care vor susține noile construcții, și anume clădirea de călători auxiliară, pasarela centrală, precum și parcarea supraterană pe 3 nivele din vecinătatea noii incinte destinată călătorilor, acum s-a trecut la intervențiile pentru montarea primilor stâlpi de sprijin.

,,În cadrul lucrărilor de modernizare de pe Lotul 3 Timișoara Est – Ronaț Triaj, în stația Timișoara Nord se desfășoară lucrări de legare a armăturilor precum și de turnare a betonului la primii 3 stâlpi de susținere a pasarelei centrale ce va uni actuala clădire de călători cu noua clădire situată în vecinătatea pasarelei.


Totodată au loc și lucrări de montarea palplanșelor la viitoarea parcare supraterană pe 3 etaje ce va fi construită tot în vecinătatea pasarelei centrale,,, transmit reprezentantii CFR Infrastructura Timisoara.

Gara de Nord din Timișoara va deveni poate cea mai frumoasă din vestul României. Această va fi formată din 4 corpuri de clădire modernizate, peroanele vor fi complet schimbate, vom avea scări rulante, lifturi, bandă transportoare pentru bagaje și călători și o super pasarela care va asigura accesul de la tren direct către o parcare supraetajată plănuită în zona stadionului CFR, pe stradă Nera. Pasarela va fi prevăzută cu ascensor și covor rulant, iar de-a lungul ei vor fi montate automate de bilete.

,,Aceste lucrări fac parte din proiectul de modernizare feroviară de pe Lotul 3 Timișoara Est – Ronat.
Datorită faptului că linia ferată străbate diametral orașul, era necesar să se dezvolte un proiect care să faciliteze accesul publicului călător din nordul orașului la transportul feroviar, printr-un portal nou.

Astfel, s-a proiectat construirea clădirii de călători 2, care va funcţiona complementar cu clădirea de călători existența și va fi amenajată pe două niveluri (parter+etaj). Ea va deservi publicul călător din partea de Nord-Vest a orașului și va face legătură cu actuală clădire de călători printr-o pasarela centrală având următoarea structura:
✔️Corpul 1 (acces pasarela) – va fi situat în holul central al clădirii de călători existente, iar accesul la acesta, se va face prin intermediul scărilor fixe, scărilor rulante și unui lift;
✔️Corpul 2 (distribuţie peroane) – va fi situat deasupra celor 4 peroane intermediare dintre liniile 1-8, accesul la fiecare peron realizându-se prin intermediul scărilor fixe, scărilor rulante și lifturilor;
✔️Corpul 3 (zona de tranzit, așteptare și mic comerţ) – va fi situat deasupra liniilor 1T – 6T și va face legătură cu clădirea de călători 2;
✔️Corpul 4 (distribuţie spre stradă Nera) – va traversa clădirea de călători 2 fiind reprezentat de o pasarela închisă, cu acces din clădirea de călători 2, cu rol de distribuţie a publicului către stradă Nera și către parcarea supraterană,,, explicau nu demult reprezentanții CFR Infrastructură Timișoara.


De la 1,3% realizare în luna ianuarie a acestui an, obiectivul de infrastructură dintre Timișoara Est și Ronat Triaj a trecut acum de 15 la sută.

Segmentul care traversează Timișoara are 13,86 km, 5 stații de cale ferată, 3 poduri, 3 podețe, 4 pasaje superioare, 5 pasaje inferioare.

Termenul estimat de finalizare a segmentului de cale ferată care traversează Timișoara este 2026. Lucrează Asocierea Webuild SPA-Participazioni Italia SPA-Salcef SPA.

În ceea ce privește celelalte 3 loturi din magistrala CFR, pe tronsonul Caransebeș – Lugoj s-a trecut la organizarea de șantier, iar primele intervenții vor începe cu reparații la liniile din triajul gării Caransebeș.
Lotul 2 Lugoj – Timișoara continuă să fie cel mai avansat, trecând de 25% realizare, iar pe lotul 4, Timișoara – Arad, se execută lucrări la terasamentele CF, pasaje și poduri (lucrările sunt avansate la podul de peste râul Mureș).

Va reamintim, întreaga magistrală Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad, de 162 de kilometri, se reabilitează cu bani europeni prin PNRR, cu aproape 9 miliarde de lei, și a fost împărțită în 4 loturi. Fondurile europene trebuie cheltuite până la finele anului 2026.
La încheierea obiectivului de infrastructură, trenurile de călători vor putea prinde viteze mari, chiar și de 160 km/h, iar cele de marfă de 120 km/h.

https://www.opiniatimisoarei.ro/pasarela-care-va-duce-calatorii-de-la-tren-la-parcare

Vlad94

Am găsit un cabview interesant de pe Oradea-Timișoara. Se observă lucrările de pe M300 și de pe Arad-Timișoara.


daniel_avram

Quote📢𝗖𝗙𝗥 𝗦𝗔 𝗔𝗡𝗨𝗡𝗧̦𝗔̆ 𝗗𝗘𝗦𝗘𝗠𝗡𝗔𝗥𝗘𝗔 𝗢𝗙𝗘𝗥𝗧𝗘𝗜 𝗖𝗔̂𝗦̦𝗧𝗜𝗚𝗔̆𝗧𝗢𝗔𝗥𝗘 𝗣𝗘𝗡𝗧𝗥𝗨 𝗟𝗢𝗧𝗨𝗟 𝟭 𝗔𝗟 𝗣𝗥𝗢𝗜𝗘𝗖𝗧𝗨𝗟𝗨𝗜 𝗗𝗘 𝗥𝗘𝗔𝗕𝗜𝗟𝗜𝗧𝗔𝗥𝗘 𝗔 𝗟𝗜𝗡𝗜𝗘𝗜 𝗙𝗘𝗥𝗢𝗩𝗜𝗔𝗥𝗘 𝗖𝗥𝗔𝗜𝗢𝗩𝗔 – 𝗗𝗥𝗢𝗕𝗘𝗧𝗔 𝗧𝗨𝗥𝗡𝗨 𝗦𝗘𝗩𝗘𝗥𝗜𝗡 – 𝗖𝗔𝗥𝗔𝗡𝗦𝗘𝗕𝗘𝗦̦📢
🛤� Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a desemnat Asocierea TrackWorks (S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A. și TERNA Tourist Technical and Maritime Societe Anonyme) drept câștigătoare a licitației pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente Lotului 1: Craiova (Cap X) – Filiași (Cap Y), km 248+760 – km 286+735, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean.
💰 Valoarea ofertei câștigătoare: 2.037.420.531,88 lei (fără TVA)
📌 Criteriul de atribuire: Cel mai bun raport calitate-preț
📅 Durata totală a contractului: 117 luni
🔧 12 luni proiectare | 42 luni execuție | 60 luni garanție | 3 luni post-recepție
💼 Finanțare asigurată din:
✅ Fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport (PT) 2021–2027
✅ Bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
✅ Alte surse legal constituite
🔍 Printre obiectivele principale ale proiectului se numără:
✔ Creșterea vitezei de circulație până la 160 km/h
✔ Modernizarea sistemului de electrificare (25 kV)
✔ Implementarea sistemului de siguranță ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R)
✔ Modernizarea stațiilor și haltelelor de mișcare
✔ Construcția drumurilor de întreținere și pasarelelor pietonale
✔ Reducerea zgomotului prin soluții moderne
✔ Asigurarea accesibilității pentru persoanele cu dizabilități
📈 Acest proiect reprezintă un pas major în modernizarea infrastructurii feroviare din România, contribuind la alinierea transportului feroviar la standardele europene.

sursa: FB CFR Infrastructura

District EA


dorum

Cu multumiri District EA si cu scuzele de rigoare pt situatia pe care am creat-o nu demult!

Vai, vai cum arata acest coridor ce traverseaza Timisoara :( Gunoi, neintretinere, darapanaturi, jeg :(
Sper sa ajung sa nu mai vad dezastrul asta, chiar si doar in filmari...

Vlad94

^După lucrări se va schimba destul de mult peisajul, în special datorită proiectelor imobiliare ce se construiesc de-a lungul liniei. De la Gara de Est avem asa:
1. Vivalia pe stânga
2. Zona Oituz pe stânga și noua stație
3. Iulius Town pe dreapta (dacă se mai extinde)
4. Nord One pe dreapta și Parcul Botanic și alte câteva ansambluri în lucru
5. AFI Piața 700 pe stânga și Hotel Ibis+ Halele Timco pe dreapta
6. City of Mara 2, Campeador, Mobexpert (momentan nu mișcă nimic) și Incubox + două subtraversări noi
7. City of Mara pe dreapta și Paltim (în apropiere)

Vlad94


bogdan.dragos

,, Curtea de Apel București a respins recent reclamațiile depuse de FCC, pe de o parte, și Kolin Insaat, pe de altă parte, privind anularea licitației CFR SA pentru modernizarea lotului 3 Craiova – Caransebeș  (Igiroasa (CAP Y) – Drobeta Turnu Severin (Cap X), KM 331+000 – KM 362+632). Decizia Curții este legală, însă este în același timp o dovadă a legislației aberante sau cel puțin nepotrivite din domeniul lucrărilor publice.

Cei doi ofertanți s-au adresat Curții de Apel București după ce CNSC le-a respins contestațiile depuse privind anularea procedurii de licitației de către CFR SA pe motiv că ofertele erau neconforme.

Mai precis, cele două oferte au depășit 10%-15% valoarea estimată a lucrărilor. Însă nu este prima dată când CFR SA stabilește valori estimative nerealiste pentru lucrări. În urmă cu puțini ani, a fost organizată o primă licitație pentru aceste loturi, iar CFR SA nu a primit nicio ofertă din cauza faptului că valorile stabilite erau prea mici. Licitațiile au fost anulate după stabilirea unor valori majorate.



Revenind, aberant în cazul de față este faptul că ofertele au fost respinse ca urmare a depășirii valorii estimative cu 15% în condițiile în care Guvernul a decis majorarea valorilor pentru două loturi dintre Simeria și Km 614 cu nu mai puțin de 30%. Este greu de înțeles cum s-au găsit bani pentru o majorare de 30%, iar pentru alta de 15% CFR SA a spus că nu are fonduri, după cum a informat aici Club Feroviar. "
https://clubferoviar.ro/decizie-a-curtii-de-apel-privind-lotul-3-craiova-caransebes/

Cred ca ar trebui sa interveniti si pe magistrala 100 cum ati facut-o pentru Cluj Oradea. Arad-Caransebes nu prinde PNRR si spre Craiova ramane anulat cel mai mare contract al CFR-ului.

Stiti cat timp va dura sa se lanseze din nou aceasta licitatie?

Cetatean

Hmmmm...e cusuta cu ata,ok?
Banii aia in plus sunt pentru faptul ca cfr n-a fost in stare sa faca niste expropieri si aia au intarziat cu lucrarile cu "anii". Constructorii prin firmele de claimuri le-au pus pe masa niste dosare "foarte" mari,argumentate si sustinute prin adrese,referire la articole din contract si grafice de executie. La care cfr se uita mai crucis ca la un macaz si plateste. Ca ce sa si faca.
Din cauza asta,constructorii au primit si actualizare si indexare. Pentru ca au licitat prin 2015,au semnat prin 2017 si au executat in 2023-2024-2025 plus covid,razboi.
Ma mir ca nimeni,dar absolut nimeni nu vorbeste de lucrarile de sute de milioane prinse in contract,care nu s-au executat niciodata. La alea tin socoteala sau?
Constructorii si-au asumat prin contract ca termina in 36 de luni,lucrarile. Nici macar pe variantele noi de traseu n-au reusit, si avem cazuri in care intre momentul intrarii pe teren si montarea suprastructurii avem 6 ani de executie. Ba,6 ani! Da?. Acolo,ce scuza au avut? De ce plateste cfr acolo actualizare si indexare?

Pasajul de la Deva,face 7,SAPTE ani de cand au inceput lucrarile si nu se poate trece nici acum pe el.

Konter

𝐋𝐨𝐭𝐮𝐥 𝟐 𝐋𝐮𝐠𝐨𝐣 – 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 𝐄𝐬𝐭
𝐋𝐨𝐭𝐮𝐥 𝟑 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 𝐄𝐬𝐭 – 𝐑𝐨𝐧𝐚𝐭̦ 𝐓𝐫𝐢𝐚𝐣

Departamentul de Electrificare din cadrul 𝐁𝐀𝐖𝐈 continuă execuția lucrărilor de montare a liniei de contact și a elementelor de protecție a instalațiilor din cale și vecinătăți pe Loturile 2 și 3.




















Powered by API/PUM imgur uploader

cristi5

@bogdan.dragos ITE la 614-Simeria au fost reactualizati pt ca au crescut preturile in timpul santierului. Acolo daca nu mareau estimarea (prin actualizarea preturilor) ramaneau cu santierul in brate ca nu mai lucra nici dracu.

Aici avem cu totul alta situatie, ca suntem in faza de licitatie, nu avem constructor in santier, o mai putem lalai cativa ani, poate nici nu incepe santierul si dam banii PT la autostrazi.