[TM] Stadionul Dan Paltinisanu

Started by Dominik, September 03, 2019, 05:08:02 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cuneo

13 firme si asocieri vor sa demoleze batranul stadion Dan Paltinisanu de la Timisoara

TIMISOARA. Tot mai aproape de gasirea unei firme care sa puna la pamant stadionul Dan Paltinisanu, cel pe care Politehnica Timisoara a infruntat atatea nume mari ale Europei, dar unde a evoluat si echipa nationala de 6 ori in istoria sa.

La jumatatea lunii septembrie, CJT a lansat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice procedura de licitatie pentru demolarea stadionului, a cladirilor in care se afla vestiarele si birourile, tunelul de acces, toaletele si casele de bilete, dar si pentru indepartarea gardului care le imprejmuieste. La finele acestor interventii urmeaza sa fie igienizata intreaga zona

La termenul limita pentru depunerea ofertelor, luni, in cursa s-au inscris 13 firme si asocieri care vor sa trimita batrana arena in istorie:

Constructim S.A.,
Aria Construct,
Atelier Decumanus,
SC WBW Logistic SRL,
SMZ Impex,
BS Recycling,
Novara SGST,
Taiv David -Lucas,
SC Romfer Trans SRL,
SOR AD Building,
Bursa Recycling,
SC RAR Construct Prest SRL,
Inteco Holding (Leader) – SC Trans-Cim SRL- Eurokipper – Coseri Electric CO,

Valoarea estimata pentru operatiunile de demolare este de 23.754.304 lei, cu TVA, adica aproape 5 milioane de euro.

Ofertele au intrat in evaluare tehnica si financiara la Consiliul Judetean Timis. Pentru a acoperi cheltuielile cu desfiintarea stadionului, CJT a aprobat acum cateva zile accesarea unui credit, intrucat in bugetul pe acest ani au fost prevazuti bani doar pentru documentatii.

Lansarea licitatiei pentru demolarea arenei care la 1 mai a implinit 61 de ani de existenta a venit la cateva zile dupa ce Alfred Simonis, presedintele ales al Consiliului Judetean Timis, a anuntat ca a fost eliberata autorizatia de desfiintare a arenei.
Va reamintim, Consiliul Judetean Timis a decis inchiderea stadionului Dan Paltinisanu in luna februarie a anului 2022, dupa ce la un meci de liga secunda al Politehnicii Timisoara cu Petrolul Ploiesti, nocturna s-a stins de doua ori intr-o repriza. In urma acelui eveniment, alb-violetii au si pierdut acel meci la masa verde.

De atunci, pe batranul stadion s-au disputat doar meciuri amicale, cu portile inchise, sau au facut antrenamentele echipele de baieti si fete ale Politehnicii Timisoara.

Primele meciuri jucate pe acest stadion au fost in cadrul unui turneu amical la care au participat Stiinta Timisoara, UTA, Velez Mostar si Vasas Gyor, patrulater ce a fost castigat de aradeni. UTA si Stiinta Timisoara au incheiat cu cate 3 puncte competitia, insa aradenii au avut un golaveraj de 6-3, in timp ce studentii timisoreni au incheiat cu 4-3.
Primul meci oficial pe stadionul ,,1 Mai" avea sa se joace in 19 mai, cand Stiinta Timisoara incheia la egalitate, 1-1, meciul cu formatia Crisana Oradea.

In 1990 numele a fost schimbat in ,,Stadionul Politehnica", iar in 1995, dupa moartea lui Dan Paltinisanu, arena a primit numele jucatorului care in 1980 aducea, prin golul sau din minutul 96, Cupa Romaniei la Timisoara.

Tot aici a mai jucat meciuri in Cupele Europene si echipa de rugby a Timisoarei, s-au jucat finale de Cupa a Romaniei(in 2007, atat cea a baietilor, castigata de Rapid, cat si cea a fetelor, care a revenit echipei Pandurii Targu Jiu), dar si o finala a Campionatului National de fotbal american(in 2014, pierduta de Timisoara in fata lui Bucharest Rebels).

Echipa nationala a Romaniei a jucat de 6 ori pe stadionul Dan Paltinisanu, doua dintre partide fiind oficiale:
1. Romania 0 – 2 Iugoslavia(amical, 30 martie 1983)
2. Romania 2 – 0 Finlanda (preliminariile Campionat Mondial 1986, 28 august 1985)
3. Romania 2 – 1 Uniunea Sovietica (amical, 23 aprilie 1986)
4. Romania 0 – 1 Croatia (amical, 20 noiembrie 2002)
5. Romania 2 – 0 Slovenia (preliminarii Euro 2008, 6 iunie 2007)
6. Romania 0 – 3 Israel (amical, 3 martie 2010)

Licitatia pentru gasirea unei firme care sa construiasca un nou stadion modern la Timisoara, in locul lui 'Dan Paltinisanu', a fost lansata in urma cu cateva luni, insa a fost deja contestata.

 https://www.opiniatimisoarei.ro/13-firme-si-asocieri-vor-sa-demoleze

a.l.x

OFERTE STADION

1. Asociere : PRECON TRANSILVANIA S.R.L. (Leader),POLIART,CIVITAS SYSTEMS,BOG'ART,SELINA S.R.L.

2. Asociere : CON-A OPERATIONS (Leader),PRODESIGN ENGINEERING & CONSTRUCTION,CON-A,CON-A PRODUCTIONS

3. Asociere : CONCELEX (Leader),CONSTRUCTII ERBASU,Concelex Engineering S.R.L,TERRA GAZ CONSTRUCT

4. Asociere : STRABAG (Leader),ACI CLUJ

5. Asociere : SWIETELSKY CONSTRUCT (Leader),SWIETELSKY EPITO KORLATOLT FELELOSSEGU TARSASAG,Swietelsky Magyarorszag Kft

6. Asociere : MIS GRUP (Leader),AD ASTRA IPP S.R.L.,KESZ CONSTRUCTII ROMANIA,AQUA SERV,CONSTRUCTII CONICO S.R.L.,SDC PROIECT,KESZ Epito Zrt

7. Asociere : YILDIZLAR İNŞAAT VE TİCARET A.Ş. (Leader),DESA ENGINEERING CONSTRUCTION S.R.L.

Cuneo


Pleaca in istorie. Porneste demolarea batranului Stadion Dan Paltinisanu din Timisoara. A fost semnat contractul. VIDEO

TIMIȘOARA. Pornește una dintre cele mai așteptate acțiuni în materie de infrastructură sportivă la Timișoara. Începe demolarea bătrânului Stadion Dan Păltinișanu pentru a face loc noii arene a Timișoarei.

Vineri, președintele Consiliului Județean Timiș Alfred Simonis a semnat contractul cu constructorul care a câștigat licitația pentru a pune la pământ stadionul. Această după ce contestația depusă în privința licitației a fost respinsă de CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor).

SMZ Impex din Cluj este firma care va demola arena, iar aceasta are la dispoziție 8 luni sa puna la pamant vechiul stadion.

Lucrările costă puțin peste 12 milioane de lei și vor fi acoperite din bugetul administrației județene.
Odată pus la pâmânt stadionul și curățat locul, Compania Națională de Investiții va ridica aici cea mai mare arenă din țară, după Arena Națională. Acesta va avea 30.000 de locuri, nu va avea pistă pentru atletism și nu va fi complet acoperită, precum cea din București.

De asemenea, licitația pentru găsirea unei firme care să construiască un nou stadion modern la Timișoara, în locul lui 'Dan Păltinișanu', a fost lansată în urmă cu câteva luni, însă a fost și ea contestată.

87 de firme în 7 asocieri mari vor să construiască noua arenă de la Timișoara, care va costa 140 de milioane de euro.

Actualul Stadion Dan Paltinișanu din Timișoara a fost construit în 1963 prin muncă voluntară, iar până în 1995 s-a numit ,,1 Mai".

https://www.opiniatimisoarei.ro/pleaca-in-istorie-porneste-demolarea-batranului-stadion

Cuneo

VIDEO&FOTO S-a dat startul la demolarea stadionului ,,Dan Păltinișanu". Bătrâna arenă trebuie să dispară în opt luni

Lucrările de demolare a stadionului ,,Dan Păltinișanu" din Timișoara au început oficial luni, 24 februarie. Firma SMZ Impex din Cluj, care a câștigat licitația pentru demolare, are la dispoziție opt luni pentru a pune la pământ bătrânul stadion.
În prima zi, muncitorii s-au concentrat pe eliberarea stadionului de scaunele rămase, majoritatea fiind sparte sau foarte uzate, astfel încât nu vor mai fi refolosite. Au fost înlăturate și gardurile, iar tabela de marcaj de la Peluza Sud a dispărut.

În ultimele zile, mii de scaune au fost demontate și urmează să fie distribuite pe terenurile de fotbal din diferite localități din Timiș. De asemenea, suporterii care au dorit să păstreze o amintire de pe ,,Marele Oval" au avut posibilitatea să plece acasă cu un scaun.

Se împart bucăți din stadion

Săptămâna trecută, orașul Ciacova, care are echipă de fotbal în Liga a IV-a – Progresul, a preluat 400 de scaune. Un camion încărcat cu 100 de scaune a ajuns la Boldur, iar alte 100 au fost transportate în comuna Foeni. Lista cu localitățile care au primit scaune va fi făcută public de CJ Timiș zilele acestea.
Totodată, instalația de nocturnă urmează să fie donată. Doi stâlpi vor ajunge la Lugoj, iar alți doi la Șag.

Compania Națională de Investiții (CNI) va construi la Timișoara cel mai mare stadion din țară după Arena Națională, cu o capacitate de 30.000 de locuri. În paralel cu lucrările de demolare, CNI pregătește proiectarea și construirea noii arene, licitația aflându-se în faza finală de analiză financiară a ofertelor. La licitație s-au înscris 87 de firme, organizate în șapte asocieri (din România, Austria, Elveția, Ungaria și Turcia), care doresc să câștige proiectul în valoare de 140 de milioane de euro.

Istoria bătrânei arene

Construcția arenei s-a realizat prin ,,muncă patriotică" – muncitorii erau aduși din fabrici pentru a contribui la ridicarea stadionului, fără a fi plătiți pentru această activitate. Stadionul a fost inaugurat în zilele de 1 și 2 mai 1963, de Ziua Internațională a Muncii, printr-un turneu de fotbal cu echipe din estul Europei.

https://www.g4media.ro/videofoto-s-a-dat-startul-la-demolarea-stadionului-dan-paltinisanu


Cuneo


De la frameD Future PRODUCTIONS

dorum

Cateodata ma bucura mai mult demolarea vechiturilor comuniste, facute la standarde de ""merge si asa"" decat constructia noua ce va urma...
Dar nu neglijez nici asta!

ncb

Demolarea Stadionului Dan Păltinișanu Timișoara - Stadiu lucrări 03.04.2025


frameD Future PRODUCTIONS

Sorinus

dorum, exagerezi. Multe stadioane din RO sunt de fapt dinainte de Comunism, iar cele construite in comunism, majoritatea, au fost construite in anii 50-60. La standardele de atunci ale vremii.

In Europa de Vest, foarte multe stadioane au fost refacute/reconstruite in anii 90/early 2000, cand a fost un boom economic in Europa. Romania, evident, nu era acolo, nu este nici acum, si deci avem stadioane de acum 60 ani +, macinate de vreme si mentenanta aproximativa.

Apropo de mentenanta si calitate, stadionul Farul din Constanta era in ruina aproximativa in anii 90, dar prin 2000 a fost renovat si vreo 5-10 ani a aratat chiar bine, civilizat, pana a disparut echipa Farul si a disparut si interesul.

Cuneo

Stadioanele ridicate cu milioane de tone de pământ au fost cea mai proastă idee. Nu poți să le faci o reabilitare serioasă, pământul se tasează de-a lungul anilor. S-au făcut modernizări de fațadă, scaune, nocturnă și unele cârpeli. Sunt stadioane mai vechi în lume, din beton, care au putut fi modernizate și rezistă. Sunt destule exemple, San Siro, Santiago Bernabeu, Azteca, Stadio Olimpico...

elphax

Acuma serios, un stadion facut in anii 60 cu investitii minime, pe morman de pamant - a rezistat 50 de ani. Daca nu era asa mare probabil era daramat mai demult. In vest s-au refacut multe din cele mari si pentru ca au organizat diverse competitii si au avut buget.



ar fi fost frumos sa se faca ceva similar cu ce au facut la Leipzig dar nu era destul loc, si baza prea degradata