[BV] Infrastructura feroviara urbana Brasov

Started by ashbird, June 02, 2014, 12:30:53 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mirceaeliade

QuotePrimăria Brașov a lansat o nouă licitație pentru proiectul trenului metropolitan, patru licitații fiind până acum anulate din lipsă de oferte. A cincea procedură este un contract de aproape 3 milioane lei pentru un ,,plan investițional" cu doar șase trasee (licitațiile anterioare erau pentru 9 linii) și include propuneri pentru ,,rafinarea ideii investiționale într-un tren metropolitan".

Contractul include analiza pentru eventuala electrificare a căii ferate și achiziția de material rulant.

Planul investițional va analiza oportunitatea și va prioritiza intervențiile care urmează apoi a fi pregătite în etapa următoare la nivel de SF: (A) Din punctul de vedere al rutelor/liniilor care vor fi deservite de serviciul de tren metropolitan vor fi analizate T1... T6:

T1 Brașov – Dârste – Timișu de Jos – Timișu de Sus – Predeal
T2 Brașov – Bartolomeu – Cristian – Râșnov – Zărnești
T3 Brașov – Bartolomeu – Ghimbav – Codlea
T4 Brașov – Bartolomeu – Stupini – Bod – Feldioara – Rotbav
T5 Brașov – Hărman – Prejmer – Chichis – Ozun – Sfântu Gheorghe
T6 Brașov – Hărman – Budila – Teliu – Întorsura Buzăului.
Durata contractului este de 5 luni, iar ofertele pot fi depuse până pe 16 iunie.

Proiectul liniei de tren la Aeroportul Brașov – Ghimbav (aeroportul va fi inaugurat la 15 iunie) încă nu are semnat contractul de finanțare și din acest motiv nu a fost lansat în licitație, deși Ministerul Transporturilor l-a aprobat încă din decembrie 2021, iar Guvernul din august 2022, a transmis Compania CFR Infrastructură la solicitarea Economedia.

Despre linia de tren Brașov – Aeroport Brașov (Ghimbav) se discută încă de la sfârșitul anului 2021, atunci când lucrările la aeroport erau la doar la 75% execuție și nu exista un termen concret pentru operaționalizarea acestuia (iunie 2023). Potrivit proiectului, linia de tren va avea o lungime totală de 21,5 kilometri, cuprinde trei podeţe şi un pod, va fi construită în 3 ani, iar valoarea totală este de 739 milioane de lei din care construcţii şi montaj 538 de milioane lei.

https://economedia.ro/tren-metropolitan-la-brasov-primaria-a-lansat-o-noua-licitatie-si-asteapta-propuneri-pentru-rafinarea-conceptului-de-tren-metropolitan-achizitia-de-material-rulant-in-planul-investitional.html

pasadia

După doi ani de zile de licitatii ratate, acum reconsideri licitație căci principiu este "primul venit- primul servit", așa cum e mentionat aici -


shift2rail

^gradul de maturitate pare criteriul principal de selectie, iar, imho, niciun proiect din plethora de "trenuri metropolitane" aparuta recent nu este suficient de "gandit" ptr a conecta centrul metropolei in speta cu centrele noilor bazine populationale din suburbii.

cristi5

Quote from: pasadia on January 22, 2023, 08:49:46 AMIar ultimul element, cel la care te referi tu dar despre care chiar nu știu să existe vreun document, privește ideea că acel racord Ghimbav - aeroport să fie continuat până la intermodalul de marfa. În sine acest element e, dpmdv, complet inutil și cu șanse zero de reușită.

Scuze de raspunsul intarziat. Din cate stiu SFul pt legarea aeroportului Ghimbav la CF prevede legarea la ambele magistrale, 200 si 300.

SFul exista dar, ca orice SF, nu e accesibil pana nu se liciteaza executia (cum sper sa vedem curand la Timisoara) decat daca il obtinem pe vreo sursa.

Dar se pote cauta pe SEAP caietul de sarcini al SF. Sunt convins ca acolo scrie la ce magistrale se leaga, si cate fire.

tom_sawyer

#34
Undă verde pentru un nou mare proiect de infrastructură care va fi realizat în judeţul Braşov: legarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav la reţeaua feroviară naţională!
29/12/2023

La solicitarea formulată de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică-Constantin Şerban, conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a emis Ordinul nr. 2356/28.12.2023 pentru actualizarea anexei de proiecte analizate, aprobate şi propuse spre implementare de către Compania Naţională de Căi Ferate ,,C.F.R." SA, între acestea fiind inclusă şi realizarea conexiunii feroviare cu Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.

Documentul ministerial mandatează Compania Naţională ,,C.F.R." SA să constituie parteneriatul cu UAT Judeţul Braşov – prin Consiliul Judeţean Braşov şi să încheie protocolul privind implementarea proiectului.

Includerea obiectivului ,,Realizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav" în lista proiectelor pe infrastructură feroviară publică asumate de Ministerul Transporturilor, prin CN ,,CFR" SA, reprezintă o garanţie în plus că acest obiectiv se va realiza, administraţia publică judeţeană fiind pregătită să se implice în derularea tuturor aspectelor care ţin de implementarea proiectului.

După ce în septembrie 2023 CJ Brașov a aprobat hotărârea privind necesitatea și oportunitatea proiectului ,,Realizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav", în perioada următoare deliberativul judeţean va adopta acordul de parteneriat cu Compania Naţională ,,CFR" SA – Sucursala Regională de Căi Ferate Brașov, în vederea implementării proiectului, primul pas fiind elaborarea cererii de finanţare şi depunerea ei în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Valoarea estimativă a proiectului este de 148,62 milioane de euro (fără TVA).

Obiectivul general al proiectului ,,Realizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internaţional Braşov Ghimbav" îl constituie dezvoltarea unui sistem de transport combinat care să permită legătura transportului aerian cu transportul feroviar în condiţii de siguranţă şi eficienţă.

Proiectul prevede realizarea unei variante de conectare a AIBG la reţeaua feroviară existentă în zonă, cu linie dublă electrificată, centralizată în staţia Ghimbav, cu racord direct în magistrala 200 pe direcţia Codlea (Sibiu), cu o staţie cu două linii situată în imediata vecinătate a terminalului AIBG şi o linie pentru zona de cargo.


https://cjbrasov.ro/este-o-certitudine-aeroportul-international-brasov-va-fi-legat-la-reteaua-feroviara-nationala/

GIV

viitorul suna bine.. era un motto mai vechi
 auzi, zona de cargo.. :lol:


mirceaeliade

Harta rute propuse, de notat cerculetele mici insemnand statii NOI propuse:

cristi5

#38
@pasadia au reinceput lucrarile la firul 1 marfa (firul estic) despre care am discutat, un fir important pt viitorul transport metropolitan. Asa cum am zis, se lucreaza cand se gasesc niste bani la regionala... Faptul ca nu se lucreaza in restul timpului nu inseamna ca se desfiinteaza firul, etc. Asa e la feroviar, multe pauze in care noi avem timp sa dezbatem pe forum :)

Sursa Trainspotting Brasov.

https://www.facebook.com/share/p/9mxiLPgiqoQZ3SEq/







pasadia

Daca tot am fost ieri ... "frecat la icre" (cred ca e cel mai corect termen) de @cristi5  cu privire la firul 4 desfiintat intre Darste si Triaj Brasov, fir care, afirma el crezandu-l pe seful regionalei Brasov, ar trece printr-un RK prelungit, inceput inca din 2021 (atunci cand a fost scos din teren), am fost azi in mod special sa il vizitez in zona pasajului de pe Zizinului (cam la o ora dupa ce a dat CCR-ul decizia).

Dupa cum cred ca e clar din poze, firul e desfiintat. Nu stim cand o sa fie refacut, probabil cand va deveni obligatorie munca patriotica.

(GPS)


(GPS)


(GPS)


(GPS)


(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader

liviu09

Modernizare Calea Ferată Gara Brașov 🚆 10.01.2025

@Tot Ce Zboară Se Mănâncă

pasadia

Dupa o schimbare de mandat voit dramatizata ulterior la conducerea Primariei Brasov, a urmat o predare de mandat mult mai scandalizata la conducerea celor 2 agentii metropolitane importante din Brasov.

Mai exact Agentia Metropolitana Brasov a iesit de sub zodia Dragos David (cel care a condus-o de cand si-a terminat mandatul de eruoparlamentar castigat pe vremea PD-L si care a fost pastrat in functie de prietenul de familie USR-ist Allen Coliban) si a primit in functie de director pe Adriana Miron, cea adusa chiar de primarul USR ca administrator public.

Iar Catalin Frangulea, cel care conducea Asociatia Metropolitana pentru Dezvoltarea Durabila a Transportului Public Brasov (AMDDTP) a fost inlaturat pentru ca functia sa sa fie preluata de George Cornea, fostul director al RAT  (Regia Autonoma de Transport) SA Brasov. Cel care a plecat de acolo prin demisie in august 2021 dupa ce cu un an inainte fusese protagonistul unor acuzatii de santaj aduse de un antreprenor local aflat in realtii comerciale cu RAT Brasov - antreprenor care intre timp a schimbat tabara si a muncit din greu la revenirea administratie scripcaru. Denumirea AMDDTP a fost totodata schimbata in Asociatia de Transport Brasov.



Asa ca in acest context cu multe schimbari e normal sa va anunt ca s-a schimbat si perspectiva prin transportul pe sine in Brasov
- in loc de tramvai (nu ca ar fi fost multe sanse), vom avea cel mult autobuze dublu articulate
- in loc de SF pentru retea de troleibuz (invechita), deocamdata nu e nici un plan
- iar pentru trenul metropolitan, schimbarile sunt cam asa

1. Doar 2 rute
Zarnesti - Darste
Codlea - Sfantu Gheorghe

2. probabil trenuri pe baterie, operate de un operator feroviar (o schema similara cu ARF si CSP-urile semnate de acesta)

3. PO, daca e cazul, in zona str. Indepedentei, Brasov Bussiness Parc, Tractoru Nord, Parcul Industrial Prejmer, plus o conexiune pietonala dintre cartierul Subcetate din Sanpetru si gara Stupini

4. constructie de sina noua doar intre Ghimbav si aeroport (cu conexiune spre Codlea). Fara planuri de continuare spre Bod, fara acea centura feroviara Darste - Harman - Bod, fara conexiune Rasnov - Bran

5. Linia de mai sus, probabil electrificata, si totodata electrificat si M200 intre Graa Brasov si Codlea

6. Totodata, in aceleasi lucrari de constructie, ridicat CF-ul la vest de Bartolomeu astfel incat sa supratraverseze str. Institutului (si deci astfel municipiul si-ar rezolva o problema de acceisibilitate rutiera folosind fonduri europene destinate transportului feroviar
DAR - nu se aplica aceeasi solutie pentru zona trecerilor la nivel de la Str. Lunga si str. De Mijloc pentru ca CFR reabiliteaza Gara Bartolomeu si nu ar fi luat in calcul ridicare cotei sinelor (proiect care oricum nu a inceput in teren, deci...)

7. Toate elementele de mai sus ar trebui sa se regaseasca intr-un caiet de sarcini ce ar urma sa fie publicat in mai in cadrul unei noi proceduri de licitatie publica pentru a gasi operatorul care sa faca SF-ul necesar ulterior accesarii fondurilor europene. De data asta se spera ca licitatia sa fie cu succes (nu ca precedentele 4-5 incercari nereusite caci nu a depus nimeni oferte) pentru ca
- nu se vor mai ca la pachet cu SF-ul sa fie obtinute si avizele (in special cel de mediu) - acesta urmand sa fie obtinut ulterior de autoritatea locala
- finantarea va fi sustinuta si de Primarie si CJ - inainte s-a dorit ca finantarea sa fie facuta EXCLUSIV cu fonduri eurpene si se conditiona finalizarea in teremenii precedentului ciclu de finantare

Oricum datele calendaristice sunt stranse
- publicare licitatie pentru SF in mai
- gasire contractor pentru SF in vara
- documentatie SF receptionata pana in 30.06.2026 (cu speranta ca AM-ul va accepta prelungirea termenului de realizare SF care inteleg ca era in 2025)
- apoi licitatie pentru constructie, cu proiectare si obtinere avize prin 2027
- apoi constructie efectiva, achiztiii si operationalizare pana la final de 2030 (ca pan aatunci ar fi ciclu, pe principiu N+3).



Mai revenim peste cati ani cand vom constata ca nu s-a facut nimic.

oc7avian

Quote from: pasadia on April 10, 2025, 10:55:53 PM6. Totodata, in aceleasi lucrari de constructie, ridicat CF-ul la vest de Bartolomeu astfel incat sa supratraverseze str. Institutului (si deci astfel municipiul si-ar rezolva o problema de acceisibilitate rutiera folosind fonduri europene destinate transportului feroviar
Mai revenim peste cati ani cand vom constata ca nu s-a facut nimic.

Deci se renunță la giratoriul suspendat din zonă, care păstra TN-ul? Că de ambele cocoțate nu e loc. Și pare o soluție mai de bun simț așa: păstrezi intersecția denivelată în loc să o aduci la nivel cu giratoriu.

pasadia

Da, se pare ca da. Si are logica daca privesti lucrurile din perspectiva scripcariana:

- daca ar fi mers inainte cu proiectul sensului giratoriu suspendat (cu daramarea pasajului actual spre Hornbach si constructia si ridicarea strazii Institutlui) atunci lucrarile ar fi trebuit platite de municipiu si ar fi fost nemutumiri pe perioada lucrarilor cu traficul blocat. Iar municipiu stim ca nu vrea sa isi asume lucrari de infrastructura din bugetul propriu, practic toate investitiile (exceptand simple asfaltari) fiind facute din fonduri UE sau CNI.

- insa in aceasta noua solutie, lucrarile ar fi facute cu fonduri europene, caz in care bugetul scapa de orice presiune. Plus nu ar fi aproape nici un impediment pentru traficul rutier.

Personal as fi preferat insa varianta sensului giratoriu suspendat caci ar fi permis un acces mai usor, mai direct, spre Avantgarden. In noua varianta traficul spre Avantgarden va fi nevoit ca si pana acum sa faca numeroase manevre pe traseul spre centru orasului. Si as fi preferat ridicarea CF in zona Bartolomeu (pretextul cu renovarea garii Bartolomeu nu il inteleg - caci oricum nu au inceput lucrarile. Practic ar trebui anulat acel proiect si gandit altul - dar probabil cer prea multe de la incompetenta brasoveana.