News:

.

Main Menu

Madeira

Started by laurashgeo, July 08, 2013, 05:29:28 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

laurashgeo

Printr-o aliniere favorabila a astrelor :D joia trecuta am realizat ca as putea merge cu sotia o saptamana in concediu si la o cautare scurta pe internet am gasit un sejur de 7 nopti last minute in Madeira cu plecare a doua zi. Acu vreo 3 ani ma interesasem de un astfel de sejur pentru luna de miere, insa nu gasisem nimic sub 4000euro. Acum am platit 710 euro amandoi pentru avion+transfer la hotel+cazare cu mic dejun/7 nopti  8)
Madeira are 800km patrati, ~260.000locuitori si aproximativ 1.000.000turisti anual. Este numita Insula eternei primaveri, cu o temperatura medie anuala de 20grade(minim 13 grade jarna si maxim 29 vara) avand o flora incredibil de variata si densa si nicaieri nu gasesti mai mult de 10m de teren plan; peste tot urci sau cobori.
Dupa ce am fost in luna de miere in Oludeniz am crezut ca nu voi mai gasi o destinatie atat de interesanta, insa Madeira poate deveni imediat cel mai frumos loc in care te-ai aflat vreodata.
Sa nu creez confuzii Madeira e o destinatie pentru turisti activi! In toata insula sunt 2 sau 3 plaje cu nisip si foarte putine cluburi. In Madeira nu mergi pentru plaja si fitze, mergi pentru a descoperi peisaje impresionante. Noi am fost cazati in Garajau - un orasel situat la 800m de plaja si 8km de cel mai mare oras din insula, Funchal. Cei 800m pana la plaja ii parcurgeai in min 30min din care 20 min coborai o panta super inclinata si apoi luat o telecabina care te mai cobora pana in golful unde se facea plaja pe pietre sau pe nisip negru vulcanic.
Urmeaza cateva poze din balcon spre ocean si drumul pana la plaja.














Aici in rezervatie naturala unde erau interzise pescuitul si accesul cu ambarcatiuni cu motor am vazut cei mai multi pesti colorati; ma simteam ca intr-un acvariu si aveam senzatia ca oricum m-as misca o sa-i ating.




laurashgeo

#1
In a treia zi am vizita Funchalul. Cei 8 km i-am parcurs cu un autobuz model destul de vechi care a trecut prin toate satele fara a folosi soseaua expres care e o insiruire de tuneluri si viaducte. Drumul cu autobuzul este asemanator cu un montagne-russe plin de urcari si coborari extrem de accentuate si plin de viraje; la fiecare curba aveai senzatia ca o sa ne izbim de munte sau ca o sa cadem in prapastia spre ocean :) In cele 15min cat am mers cu autobuzul nu am auzit nici un calator sa vorbeasca desi erau ocupate toate locurile; liniste deplina si din cand in cand dupa virajele super periculoase se auzea cate o rasuflare de usurare :D 
In Funchal am urcat cu telecabina pana la gradinile tropicale de unde am ales sa coboram pe jos pana in oras cei 3km insa nu luasem in considerare ca pe aceasta distanta drumul coboara 600m altitudine pe o strada dreapta cu cateva viraje: https://www.google.com/maps?saddr=Caminho+do+Monte&daddr=Rua+Conceicao&hl=ro&ll=32.6625,-16.912937&spn=0.043716,0.084543&sll=32.67733,-16.901994&sspn=0.002732,0.005284&geocode=FXiZ8gEdhRj-_g%3BFY458gEdZgL-_g&t=p&mra=dme&mrsp=0&sz=18&z=14


Pe jumatate din acest traseu se poate cobora cu sania :D Sunt nista sanii din lemn, cu talpile de lemn ghidate de doi conducatori cu cauciuc pe talpi, insa din pacate duminica nu lucrau si astfel nu le-am vazut in actiune. Ar fi fost ceva super interesant sa vezi cum se coboara cu sania pe asfalt.


La una din plajele din Funchal se cobora cu liftul









Capo Girao este a doua cea mai inalta faleza din Europa cu 580m altitudine. Aici am ajuns intr-o excursie organizata cu cataramanul pentru a vedea delfinii in libertate.
http://www.youtube.com/v/7KZqBlaFMZ0

In urmatoarea zi am ajuns si in terasa de sticla pentru a vedea oceanul de la inaltime. Sticla avea niste buline lipite pentu a te incuraja sa pasesti pe ea, insa si asa erau multe persoane care nu aveau curaj :D






Pasteis este placintica lor traditionala, delicioasa pe care am mancat-o zilnic!

laurashgeo

In urmatoarea zi am inchirat un Renault Clio 1.2 75 cai cu care am vizitat cea mai mare parte din insula si care ma facea de ras de fiecare data pe drumurile expres in momentele cand urcam; incepeam urcarile cu 100km/h, viteza legala si de multe ori ajungeam in varf in treapta a 2a pe la vreo 5000turatii si cu toate acestea ma depaseau majoritatea masinilor. La vale in schimb mergea foarte bine :D
Am traversat insula de la sud la nord si in cei 22km(pe harta) am urcat pana la cota 1810m dupa care am coborat pana la vreo 300 si iar am urcat la 900 si apoi am coborat iar la ocean. De la centrul de inchiriere pana la cota 1810m in 15km de urcat continuu consumul media ajunsese la 20l/100km insa apoi am compensat la coborare. Pe acest drum am traversat paduri de Eucalipt dar din pacate acest miros nu am putut sa-l imortalizez, dar pot spune ca in nici o sauna aromatizata(si am fost in cateva zeci) nu l-am simtit cu aceeasi intensitate; este fascinant!! Peste tot prin insula este plin de flori de toate culorile si cu mirosuri deosebite; nu e de mirare ca la micul dejun am mancat miere mai gustoasa ca mierea romaneasca de salcam.




De la cota 1810m, Pico de Arieiro, unde am parcat masina am plecat pe un traseu montan spre un alt varf de 1850m si am mers jumatate din traseu adica in jur de 3.5km; puteti vedea in poze cat de bine este amenajat traseul cu scari facute de piatra pentru toate urcarile si coborarile periculoase si balustrada de cablu peste tot pe unde prapastia este prea apropiata.








Coasta de Nord a insulei

Flori pe marginea unuia din drumurile judetene


Casele traditionale din Santana, N-E ul insulei

Pista aeroportului din Funchal este construita pe stalpi desupra oceanului si lipita de coasta pe sub care trecea drumul expres.

Aici in partea dreapta a pozei se vede capatul pistei :D

laurashgeo

#3
Infrastructura rutiera este incredibil de bine dezvoltata, un tur complet al insulei facut pe drumul expres are 150km si tot un drum expres taie insula in doua, de la nord la sud. Peste tot e plin de tuneluri mai lungi sau mai scurte, in panta sau rampa accentuata pentru a lega orasele importante si cu multe viraje. Daca nu te grabesti poti folosi drumurile vechi care urca si coboara toti muntii din insula si care sunt asemanatoare Transfagasanului doar ca jos e Oceanul :)















DanCld

Am fost si eu in Madeira in septembrie anul trecut pentru 9 nopti; e o insula incredibila daca ai conditia fizica necesara. Drumurile de acolo au fost construite sau modernizate cu bani europeni; acum 30 de ani Madeira era de facto cea mai saraca zona a Europei iar acum 10 ani inca existau zone locuite pe insula la care se putea ajunge doar cu piciorul. In prezent au un GDP in zona mediei UE, oarecum comparabil cu... Bucurestiul ;)

Mi-am propus sa ma mai intorc acolo macar odata in viata, eventual sa stau la hotelul la care si-a petrecut Margaret Thatcher luna de miere.

laurashgeo

Madeira e dovada ca banii nu pot cumpara totul.Poti da 10.000euro sa mergi in Bali sau alte destinatii exotice si sa zaci ca un sac de cartofi la soare, daca ai suficienti bani, insa de peisajele pe care le poti vedea si de mirosurile pe care le simti mergand la pas pe potecile din Madeira, cu rucsacul cu sanwich-uri in spate nu te poti bucura fara a depune un efort fizic oricati bani ai avea.
S-au schimbat mult lucrurile in Madeira, iar acum au cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Portugalia. Cu toate acestea mancarea si bautura era foarte ieftina comparativ cu alte destinatii de vacanta. Am fost in Camara do Lobos, un orasel pescaresc, iar chiar in port erau ceva tarabe cu preturi incredibile:
Sangria - 50centi
Poncea(Rom cu suc de portocale si miere) - 60centi
Berea la halba mica - 80centi.
Urmeaza poze facute pe un traseu de 10km pe Levadas. Levadas sunt sisteme de irigatii, majoritatea sapate in piatra, cu ajutorul carora apa care condenseaza in nori se scurge pe plante si prin levadas ajunge si iriga culturile locuitorilor din insula. Momentan in Madeira sunt aproximativ 1000km de astfel de levadas, iar pe parcursul celor mai accesibile s-au realizat poteci foarte apreciate de turisti.









Toate pozele de mai sus au fost facute la cota 1000 unde erau 24 grade si soare plin, insa nederanjant. Apoi am inceput sa coboram spre ocean si am vazut patura de nori in jurul cotei 600m. Am mers o lunga bucata prin nori pana pe la cota 100m deasupra nivelului mari, unde vizibilitatea era f scazuta, iarba si plantele erau ude si astfel am inteles de unde curge atata apa prin levadas si cum se formeaza nenumaratele cascade in conditiile in care in lunile iulie august si septembrie media zilelor cu ploaie este de 1zi/luna


Piscina naturala(putin amenajata) de la Porto Moniz

Coasta de Nord



Cea mai inalta cascada

Camara do Lobos noaptea

Funchal vazut noaptea de pe drumul spre Garajau

Una din putinele plaje cu nisip(importat din Maroc)

Drumul vechi

Cel mai vestic punct al insulei

Pista de aterizare - vedere spre insula


laurashgeo

Cam asta a fost saptamana mea petrecuta in Madeira; una din cele mai frumoase saptamani din viata mea :)
Daca va place sa umblati hai-hui, sa descoperiti locuri si peisaje minunate va recomand cu caldura acesta destinatie.
Mai am ceva filmulete insa trebuiesc intai editate si apoi sa le pun pe youtube.

Ionut

Foarte interesante locuri, multumesc mult! :cheers:

DanCld

Fiindca suntem la capitolul infrastructura, adaug si eu niste poze de anul trecut:

Viaductul pe care il pozeaza toti turistii de pe "balconul" din gradina botanica. Soseaua nu este la standard de autostrada (nu are banda de urgenta dar are sensurile separate pe toata lungimea); e vorba de un soi de centura in partea de sud-est a insulei, unind aeroportul cu capitala (Funchal) si cu inca un numar de localitati mai mici de pe coasta.



Criza i-a surprins cu bucati de sosea neterminata, de exemplu in zona Camara de Lobos (imediat la vest de Funchal):



In unele zone drumurile noi au fost construite pe alt traseu, eventual perforand muntele in linie dreapta. Aici e un drum vechi de pe coasta de nord, acum inchis complet circulatiei. Acest drum avea particularitatea prezentei unei cascade unde oamenii se spune ca si-ar fi spalat masinile pe gratis doar trecand pe acolo, asta daca nu ajungeau direct in ocean:



Cam atat deocamdata.

laurashgeo

#9
Pe la cascada care curge in drumul vechi am trecut eu :) Am trecut pe sub ea de doua ori ca sa duc masina curata inapoi la Europcar :)
http://www.youtube.com/v/MMeNitnypJ8

laurashgeo

Mergand pe coasta de Nord intre Seixal si S Vincente am intalnit cea mai inalta cascada pe care am vazut-o pana acum. Facea legatura intre nori si pamant
http://www.youtube.com/v/WDvzbaHHcxs

user201

Super prezentare. Cred că a fost un concediu pe cinste.

laurashgeo

Astazi am gasit pe youtube si o filmare cu saniile de care va spuneam mai sus. De pe la minutul 4 puteti vedea cum se conduc aceste sanii.
http://www.youtube.com/v/bxIx2bRNv2Q