QuoteSingurul subamarin militar al Romaniei, "Delfinul", ramas fara acumulatori in 1996, va fi reparat si trimis din nou in misiune in Marea Neagra.
Totodata, Ministerul Apararii a anuntat ca si una dintre fregatele Romaniei va intra in reparatii capitale, astfel incat capacitatea armamentului si a echipamentelor de lupta sa fie din nou la cote functionale, transmite TVR.
In ceea ce priveste singurul submarin al flotei romanesti, "Delfinul" a fost achizitionat de la rusi in 1986 si are la activ 67 de misiuni, prima dintre ele avand loc in 1989. El nu a mai fost folosit din 1996, cand a ramas fara acumulatori.
Reparatiile "Delfinului" se afla pe lista de prioritati a Ministerului Apararii, iar investitia in acumulatorii care ii sunt necesari pentru o noua misune va ajunge la 20 de milioane de euro.
SURSA (http://www.ziare.com/mircea-dusa/ministrul-apararii/ministrul-dusa-pune-baterii-delfinului-singurul-submarin-al-romaniei-va-pleca-in-misiune-1278308)
Poiect: MApN intenţionează să cumpere patru nave militare, care ar urma să fie construite de Şantierul Naval Damen Galaţi
"MApN a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care intenţionează să cumpere patru nave militare, care ar urma să fie construite în România în maximum şapte ani şi care vor fi puse la dispoziţia NATO. Impactul bugetar estimat pe cinci ani este de 3,6 miliarde de lei.
Navele militare sunt parte a programului "Corvetă Multifunţională", care fost propus pentru includerea în "Lista de Programe de Înzestrare Esenţiale" destinate să asigure interesele de securitate ale statului roman. Navele vor acţiona ca unitate multifuncţională de luptă într-o grupare sau separat şi vor constitui, alături de două fregate T22, prin rotaţie, un grup de nave care vor fi puse la dispoziţia NATO pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România.
Potrivit MApN, "dotarea forţelor navale române cu patru corvete multifuncţionale noi, moderne, interoperabile cu navele din dotarea altor state membre NATO, adaptate misiunilor actuale, constituie o necesitate strategică ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. Prin dotarea cu corvete noi, luându-se în considerare durata de viaţă a acestora de aproximativ 30 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură forţelor navale române certitudinea operaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung."
Corvetele din clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) - proiect 10514 vor participa la acţiuni militare şi operaţiuni de securitate maritime, la impunerea respectării legislaţiei naţionale şi internaţionale în apele teritoriale, la operaţiuni şi misiuni internaţionale şi vor asigura cercetarea permanentă a litoralului şi a Mării Negre, sprijinind celelalte categorii de forţe ale Armatei României.
Cele patru corvete noi urmează să fie construite de Şantierul Naval Damen Galaţi, care face parte din Damen Shipyards Group şi care a mai construit astfel de nave, fiind esenţial ca prima să intre în dotarea Armatei în doi ani şi jumătate de la semnarea acordului, iar celelalte trei în maximum şapte ani. Impactul bugetar estimat pe o perioadă de cinci ani ani este de 3,6 miliarde de lei.
MApN precizează că "pentru Armata României este fundamental ca realizarea lucrărilor de construcţie şi dotare a corvetelor să se facă în România, în vederea eliminării riscurilor care pot afecta îndeplinirea programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională" în termenele asumate şi satisfacerii cerinţelor de securitate a aprovizionării ale forţelor navale române/statului roman."
Proiectul de Hotărâre de Guvern privind construirea celor patru corvete şi achiziţia lor de către MApN este în dezbatere publică timp de zece zile, începând cu data de 2 noiembrie.
În acest moment, forţele navale române au în dotare patru corvete depăşite din punct de vedere tehnic şi operaţional, interoperabilitatea fiind limitată în raport cu navele altor state membre NATO. Resursa de viaţă a celor patru nave deja existente este epuizată, iar dotarea cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică face ca modernizarea să nu mai fie fezabilă."
http://www.mediafax.ro/stirile-zilei/proiect-mapn-intentioneaza-sa-cumpere-patru-nave-militare-care-ar-urma-sa-fie-construite-de-santierul-naval-damen-galati-15906742 (http://www.mediafax.ro/stirile-zilei/proiect-mapn-intentioneaza-sa-cumpere-patru-nave-militare-care-ar-urma-sa-fie-construite-de-santierul-naval-damen-galati-15906742)
Sigma 10514 (cred că) a fost deja livrată în Indonezia. Corvetele actuale sunt într-adevăr depăşite.
Probabil achiziţia este ca urmare a militarizării Mării Negre de către Rusia, în condiţiile în care, pentru a staţiona pe litoralul NATO, ambarcaţiunile militare trebuie să poarte pavilionul şi să fie operate de un stat riveran.
Conform producătorului, acestea sunt caracteristicile navei în discuție.
http://products.damen.com/en/ranges/sigma-frigate-and-corvette/sigma-frigate-10514
Este extrem de important că se fac în România, la Galați. Dacă se va merge pe această variantă!
^
(https://i.imgur.com/1FqsyVSh.jpg) (https://i.imgur.com/1FqsyVS.jpg)
Guvernul a aprobat Hotărârea pentru achiziţia corvetelor multirol, care vor fi construite la Galaţi
Guvernul a aprobat, marţi, Hotărârea pentru achiziţia a patru corvete multirol, care vor fi produse la Şantierul Naval Damen Galaţi. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro, inclusiv TVA, sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor, precizează Guvernul.
Conform unui comunicat al Guvernului, prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare "Corvetă multifuncţională" în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial.
Economica.net (http://www.economica.net/guvernul-a-aprobat-hotararea-pentru-achizitia-corvetelor-multirol-care-vor-fi-construite-la-galati_129476.html)
Merita si Marina Militara un thread, nu?
Navy.ro (http://www.navy.ro/) este site-ul oficial al institutiei.
MApN: Programul de înzestrare cu corvete SIGMA a parcurs
o procedură de transparenţă decizională fără precedent în România
Ministerul Apărării Naţionale precizează că procedura de cumpărare a patru corvete SIGMA s-a făcut cu respectarea normelor legale româneşti şi europene, decizia fiind luată în mod transparent, astfel încât speculaţiile legate preţul de achiziţie care ar fi prea mare nu sunt justificate. "Valoarea estimată a acestui program, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor. Ministerul nu a modificat aceste sume pe timpul procedurii de transparenţă decizională. Având în vedere forma standardizată a formularelor stabilite prin lege pentru publicarea în procedură de transparenţă a actelor normative, în prima formă a notei de fundamentare publicată pe site-ul MApN a fost precizat impactul bugetar (şi nu valoarea totală a contractului) pentru primii patru ani, care se situa la aproximativ 800 de milioane de euro. În urma consultărilor inter-instituţionale, având în vedere faptul că durata de derulare a contractului va fi de şapte ani, în vederea asigurării previzibilităţii resurselor financiare, s-a luat decizia precizării în cadrul notei de fundamentare a valorii totale a contractului, incluzând, aşa cum am precizat deja, toate dimensiunile proiectului (producţia propriu-zisă a navelor, achiziţia muniţiilor, suportul logistic iniţial şi instruirea echipajelor)", se arată în comunicat.
Derularea contractului cu Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, pentru producerea a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514 în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., prezintă o serie de avantaje: producerea corvetelor la Galaţi asigură şi mentenanţa, după intrarea în exploatare, iar proiectul oferă oportunităţi de dezvoltare pe orizontală în industria românească de apărare.
News.ro (http://www.news.ro/social/mapn-programul-de-inzestrare-cu-corvete-sigma-a-parcurs-o-procedura-de-transparenta-decizionala-fara-precedent-in-romania-1922403310002016121216075003)
1.6 miliarde de euro e cam cât autostrada PiSi, parcă. Și ce mai discuții au fost pe acolo legate de bani și de oportunitate! Iar la o sumă similară, legată de achiziționarea unor nave militare, pe nimeni nu interesează subiectul! Tare ciudat. Iar aici toți banii sunt de la buget, nimic de la UE.
1.6 e suma totală, deci cam 200 mil pe an, ceea ce nu mai sună aşa grav :)
Dar ramane de vazut daca se va si concretiza....
Distrugatorul american USS Porter a acostat in Portul Constanta
(https://3.bp.blogspot.com/-UtFMCAD10go/WJYxCOKpr3I/AAAAAAABS6c/Ls4q8bs_aV8Qf10KEOlLnADssy3N3z-sgCLcB/s1600/31836875974_75d140d225_o.jpg)
(https://4.bp.blogspot.com/-L6TZOnebm2U/WJYxHy6FRZI/AAAAAAABS6g/IQzgdj-sAcc9_w2d05mnwnLXhuibdUQpgCLcB/s1600/32639090696_a710171cea_o.jpg)
(https://2.bp.blogspot.com/-wqiRsQbh7Zw/WJYxKydNOqI/AAAAAAABS6k/zbSK2FBOOdoytk0UTq6tPTaFCwo3BWeqwCLcB/s1600/32639091746_b18af9cc97_o.jpg)
(https://4.bp.blogspot.com/-rYYVFhW-_mM/WJYxjCQMgRI/AAAAAAABS6o/CwkNkEPfLQoIobOyd6aiFPPyUxPM9OI6QCLcB/s1600/32639093356_8e18c0aa54_o.jpg)
foto: U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. 6th Fleet
Distrugatorul american USS Porter (DDG 78) a acostat in Portul Constanta.
Nava este un distrugator clasa Arleigh Burke echipat cu rachete RIM - 161 SM3.
Rachetele au capacitatea de a intercepta alte rachete balistice dar si de a distruge sateliti de pe orbita joasa a Pamantului.
Nava este prezenta la Constanta pentru a participa la exercitiul anual multinational Sea Shield.
Prezenta navei are rolul de a garanta si promova siguranta aliatilor Statelor Unite si stabilitatea in regiune.
Fragata canadiana HMS St. John a acostat in portul Constanta pentru a participa la exercitiul anual multinational Sea Shield.
HMS St. John (FFH 340) este o fregata din clasa Halifax intrata in serviciul marinei canadiene in 1996.
Nava este echipata cu torpile antisubmarin, rachete sol-sol, rachete sol aer, un tun de 57 mm si 8 tunuri 12.7mm.
De asemenea la bord se afla un elicopter CH-124 Sea King.
La ceremonia de primire a navei a fost prezent si Excelenta Sa, Ambasadorul Canadei la Bucuresti, domnul Kevin Hamilton.
Redam integral declaratia acestuia:
"I wish to extend my sincere thanks to Commander Gillis and everyone aboard the Royal Canadian Navy frigate HMCS St. John's for hosting myself and our friends from the Romanian Armed Forces yesterday in Constanta.
It was a privilege to join Romania's Naval Chief, Vice Admiral Mirsu, and several other distinguished guests from the Romanian Armed Forces for a productive working visit aboard the St. John's.
Canada and Romania are strong NATO Allies, working together on land, air, and sea to preserve our common security, and to provide ongoing reassurance the entire Atlantic Alliance."
(https://4.bp.blogspot.com/-xePt43ovWtI/WJdnPdoIc2I/AAAAAAABS9A/7hyZKrY3mFQKXHqFTrncpAJ9j_srJ0UcgCLcB/s1600/C36j5NcWMAAAI_k.jpg)
foto: Kevin Hamilton | twitter
Quote from: Harry on February 05, 2017, 08:05:03 PM
8 tunuri 12.7mm.
Alea sunt mitraliere, nu tunuri.
Sunt ceea ce in anglo-saxona se numeste "50 calibre machine guns".
Este calibrul standard de mitraliera grea, care in WWII echipa avioanele de vanatoare, iar astazi este mitraliera exterioara standard de pe tancuri (cea de sus, de deasupra turelei).
Cel mai mare calibru de mitraliera uzuala este 14,5 mm (TAB-ul are asa ceva, dar inchizatorul singur are vreo 2 kg, si nu vrei sa stai langa ea cand trage. Eu am stat... :D )
Cel mai mic calibru de tun este 20 mm. si a fost folosit pe scara larga in WWII in bateriile de aparare antiaeriana apropiata a aerodroamelor militare, de regula in sisteme cu 2 sau 4 tevi.
^^ corect, my bad :D
====================
Cei aproximativ 500 de militari din Forţele Terestre ale SUA, dislocate în Europa, fac parte din Batalionul 1 ,,Vulturii luptători" (,,Fighting Eagles") şi au în dotare tancuri M1 Abrams, mașini de luptă a infanteriei M2 Bradley şi obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin.
La începutul săptămânii viitoare vom fi prezenți la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" și vă vom ține la curent cu activitățile de descărcare a echipamentului militarilor americani sosiţi în România ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securității flancului estic al NATO, din cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.
(https://3.bp.blogspot.com/-MK2QmzCVOp8/WKETvW_-raI/AAAAAAABTLk/Ig-XMlZwuloExqiTq9CFKs5SQU2ZlYHzgCLcB/s1600/16649033_1196046340503171_5612124867255450620_n.jpg)
Ieri ora 16:00 un tren cu tancuri americane in zona Secuienii Noi(Neamt) se deplasa pe M500 spre sud in directia Bacau.
Posibil sa fie vorba despre fortele amintite in postul anterior.
Semnele nu sunt bune.
Procesul achizitiei corvetelor multifunctionale ce ar urma sa fie construite la Galati s-a impotmolit. Motivul? Fostul Parlament a ignorat Hotararea de Guvern data de cabinetul Ciolos, care stabilea procedura specifica pentru acest contract, iar noul Guvern nu a mai trimis noului legislativ ales o alta cerere de aprobare a achizitiei. In plus, potrivit unor surse institutionale, lipseste un consens in Guvern daca va fi continuat sau nu in forma adoptata planul de circa 1.6 miliarde de euro pentru constructia si dotarea a patru corvete multifunctionale la santierul firmei olandeze Damen de la Galati.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21624906-achizitia-corvetelor-pentru-fortele-navale-aer-cum-blocat-intre-guvern-parlament-proiectul-navelor-razboi-construite-galati.htm?cfnl= (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21624906-achizitia-corvetelor-pentru-fortele-navale-aer-cum-blocat-intre-guvern-parlament-proiectul-navelor-razboi-construite-galati.htm?cfnl=)
Daca nu aveam semnale bune legat de acest proiect de inzestrare, acum vine si ultimul cui "in sicriul" inzestrarii fortelor navale:
"Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că Hotărârea emisă de Guvernul Cioloș pentru cumpărarea a patru corvete destinate Armatei Române este ilegală și, drept urmare, trebuie abrogată."
http://www.romanialibera.ro/economie/companii/presedintele-camerei-deputatilor--liviu-dragnea--cere-abrogarea-hotararii-de-guvern-prin-care-mapn-ar-cumpara-patru-nave-de-lupta-noi-441798?c=q2562 (http://www.romanialibera.ro/economie/companii/presedintele-camerei-deputatilor--liviu-dragnea--cere-abrogarea-hotararii-de-guvern-prin-care-mapn-ar-cumpara-patru-nave-de-lupta-noi-441798?c=q2562)
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21636948-ministrul-apararii-niciun-cuvant-despre-achizitia-corvetelor-cosntruite-galati-principalele-obiective-2017-avioane-multirol-transportoare-blindate-radare-rachete-antitanc-autoturisme-teren.htm (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21636948-ministrul-apararii-niciun-cuvant-despre-achizitia-corvetelor-cosntruite-galati-principalele-obiective-2017-avioane-multirol-transportoare-blindate-radare-rachete-antitanc-autoturisme-teren.htm)
Quote
Ministrul Apararii, niciun cuvant despre achizitia corvetelor construite la Galati: "Principalele obiective in 2017: avioane multirol, transportoare blindate, radare, rachete antitanc si autoturisme de teren"
Achizitia corvetelor multifunctionale ce ar fi trebuit construite in santierul Damen din Galati nu apare in lista de obiective principale de inzestrare, asa cum le-a enumerat Ministrul Apararii, Gabriel Les, in discursul sustinut la bilantul MApN pe anul 2016. "Ca principale obiective de inzestrare, as vrea sa punctez: programul 'Avion multirol', transportorul blindat pentru trupe 8x8, radarele tridimensionale cu distanta mare de descoperire, sisteme de rachete antitanc portabile, autoturisme de teren si platforme de transport multifunctionale", a declarat Les.
Domeniul in care Armata Romaniei a inregistrat cele mai mari intarzieri este inzestrarea, "in mare parte din lipsa fondurilor bugetare din ultimii ani", a declarat ministrul Apararii Gabriel Les, la prezentarea bilantului MApN pe anul 2016.
Les a aratat ca, odata cu alocarea a 2% din PIB pentru Aparare in 2017, vor putea fi derulate si continuate o serie de programe de inzestrare, insa a omis orice referire la programul corvetelor multifunctionale ce ar urma sa fie construite la Galati, proiect adoptat de Guvernul precedent in care ministrul Les era tocmai secretarul de stat responsabil pentru armamente. Fata de acest program s-a exprimat impotriva presedintele PSD, Liviu Dragnea.
......
Devin penibili...
https://www.news.ro/politic-intern/grindeanu-hotararea-de-guvern-a-lui-ciolos-privind-achizitionarea-corvetelor-va-fi-abrogata-si-emisa-una-legala-1922401810002017030016833268 (https://www.news.ro/politic-intern/grindeanu-hotararea-de-guvern-a-lui-ciolos-privind-achizitionarea-corvetelor-va-fi-abrogata-si-emisa-una-legala-1922401810002017030016833268)
Quote
Grindeanu: Hotărârea de Guvern a lui Cioloş privind achiziţionarea corvetelor va fi abrogată şi emisă una legală
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la Antena 3, că Executivul va abroga Hotărârea de Guvern emisă de Cabinetul Cioloş în luna noiembrie privind achiziţia corvetelor multirol, care vor fi construite la Galaţi, pe motiv că este ilegală, nefiind discutată în Parlament, urmând a fi emis un nou act după consultarea Legislativului.
OUG-urile si OG-urile ajung (in cele din urma,
dupa aprobarea in Guvern) in Parlament...
Dar HG-uri sa treaca
in prealabil prin Parlament ?!?!...
Asta se traduce astfel:
"Prostul de Ciolos a cumparat corvetele fara nici macar 2-3 milioane de euro spaga...
Un prost !
Partidul are nevoie de bani !
Daca astia nu pun banii de spaga pe masa, la sediul din Kisseleff, nu mai pupa contract !"Inca REZISTam... :(
L.E.
Quote
"E cât se poate de simplă (abordarea - n.r.), cea legală. Vom abroga hotărârea de Guvern dată în decembrie, pentru că nu a fost dată în mod legal. Trebuia să existe înainte un memorandm care să fie aprobat în Parlament. Orice investiţie în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de Parlament", a spus premierul.
Aha....
Deci ne asteptam ca guvernul Grindeanu sa faca scandal ca guvernul Nastase a semnat un contract "usor" peste 100 milioane de euro cu Bechtel fara "memorandum aprobat in Parlament" ?!?!....
Astept cu interes momentul asta... >:(
Tibi, Bechtel a fost aprobata în parlament ca lege. S-au acoperit destul de bine de hârtii. - parțial din cauza asta Bășulescu nu e în pârnaie unde îi e locul.
:-[
Auch...
Uitasem...
http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/proceduri-specifice-aferente-programului-de-inzestrare-corveta-multifunctionala (http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/proceduri-specifice-aferente-programului-de-inzestrare-corveta-multifunctionala)
Quote
Proceduri specifice aferente programului de înzestrare "Corvetă multifuncțională"
16 Martie
Printr-o Hotărâre de Guvern aprobată astăzi, s-au demarat procedurile legale în vederea abrogării H.G. nr.906 din 29 noiembrie 2016 privind aprobarea circumstanțelor și procedurii specifice aferente programului de înzestrare "Corvetă multifuncțională".
Abrogarea HG nr. 906/2016 este motivată de neîndeplinirea condiției suspensive prevăzute în mod specific în cuprinsul prevederilor art. 2 din actul normativ în cauză.
În același timp, abrogarea actului normativ reprezintă o etapă legală necesară în vederea inițierii unei noi proceduri de achiziție, cu respectarea tuturor prevederilor legale în materie, și care să obțină aprobarea prealabilă a Parlamentului României.
Programul strategic de înzestrare "Corvetă multifuncțională" este o prioritate majoră a Ministerului Apărării Naționale, justificată de interese esențiale de securitate ale României, urmând ca procedura de achiziție să fie inițiată în cel mai scurt timp posibil, în baza opțiunilor identificate de specialiști din Forțele Navale și din structurile cu responsabilități în achizițiile de armament, în urma aprobării Parlamentului României.
Halal
prioritate majora...
Oricum le luam degeaba. Crede cineva ca vom speria rusii cu ele? Poate le torpileaza "separtistii ucrainieni pro-rusi"just for fun.
:lol:
Pe principiul asta putem desfiinta armata romana (ne raman mai multi bani de autostrazi).
Dotarea noastra nu a speriat niciodata Armata Rosie. Care in general nu este prea sperioasa si nici "simtitoare din fire"...
Dar taman de aia am intrat in NATO.
Sa se ocupe americanii, ca au cu ce... ;)
Acum vorbind la modul serios: evident ca nu avem cum sa ne punem cu Goliath de unii singuri...
Dar macar "feliuta" noastra sa o putem indeplini.
Nu putem trimite portavioane, dar macar niste "caini de paza" ar trebui sa le putem asigura portavioanelor celor care "la o adica" se vor ocupa de problema...
Sa faca licitație, sau macar sa ceara 2-3 oferte Nu sa incredinteze direct 1,6 mld euro pe motiv de urgenta.
Miroase de la o posta a spaga.
Sau mai bine zis a taxa de induplecare a Olandei sa ne accepte in Schengen .
Aici nu ma bag.
Poate stie cutter mai multe...
Dar (parerea mea absolut personala) este ca vechea HG nu a implicat nici o spaga. La nici un partid - ca nu avea partid.
Ceea ce, evident, este o idiotenie totala.
Cum Doamne sa nu iei spaga la un contract atat de dolofan?... Partidul are nevoie de bani !
Deci refacem HG.
Si vom lua spaga in mod transparent, cu avizul Parlamentului... :lol:
Mai bine incredintam direct vreo 300 de km de autostrada ca sa ajunga tancurile americane repede de la Deveselu la Constanta Galati si Tulcea.
Nu stiu de ce, dar mie mi se pare un contract pe modelul bechtel.
Mai bine mai luam niste avioane vechi de 30 de ani de la americani. macar stiam ceva. Sau poate vand americanii vreun portavion la maba a doua. in loc sa-l duca la fier vechi, il luam noi. Dar sa scoata si vizele la pachet..
Din cauza Convenţiei de la Montreaux în Marea Neagră pot staţiona doar navele militare ale ţărilor riverane. Pentru ca să existe flotă NATO, navele trebuie să aibă pavilion bulgăresc (nu e cazul), turcesc (nu mai e cazul) sau românesc (singura variantă). Bani de portavion nu avem dar măcar cu nişte nave moderne putem contribui.
În loc de nave maritime, citeam că se vor investi 10 mil. € în modernizarea flotei fluviale. Sunt practic bani aruncaţi pe fereastră. Ăla care împinge un asemenea proiect e kaghebist.
Intrarea în Schengen nu cred că mai este posibilă dpdv politic. Cum nu a fost niciodată pentru membrii realişti şi pragmatici ai UE, Olanda fiind de fapt purtătorul de cuvânt al Germaniei.
Eu tot nu inteleg. De ce am fi avut nevoie de corvetele astea? Vrem sa intimidam Rusia?
In plus. cum s-a ajuns la acest pret? Sau pentru ca e vorba de "siguranta nationala" trebuie sa renuntam la transparenta, la licitatii deschise?
Din ce inteleg, olandenzii astia nu au mai vandut acest model de coreveta niciunui alt membru nato (wiki zice ca doar Indonezia si Maroc au cumparat asa ceva). Poate cineva sa ne spuna care este pretul altor corvete de clasa similara? Eventual vandute catre o alta tara Nato?
Vad ca germanii dau 1,5 mld E pe 5 corvete! Acum nu stiu care e diferenta intre ele. Dar cu siguranta si ala indeplinesc standardele Nato.
K130 Braunschweig (http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2016/november-2016-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/4561-german-navy-to-get-five-more-k130-braunschweig-class-corvettes.html)
Ce e extrem de ciudat e ca in presa internationala gasesc ca Romania plateste 1,1 mld USD pentru cel 4 corvete (http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/179102/romania-orders-sigma-light-frigates-from-damen.html)! Pret care ar fi putin cam mare, "dar se justifica prin temenul scurt de livrare si prin constructia in Romania....."
Adica 1,1 mld USD e cam mult, dar noi dam 1,6 mld E pe ele.....Oare diferenta in buzunarul cui trebuia sa se duca?
@ghrt - nu ma pricep, dar 10 milioane euro versul 1,6 miliarDe este o suma minuscula. Nu stiu daca avem nevoie de acel upgrade fluvial, dar nu stiu daca este buna comparatia cu corvetele.
@dr4qul4
Contractul pentru achizitionarea vedetelor din clasa SIGMA prevedea construirea a 4 bucati in Santierul Naval Daemmen din Galati, inzestrarea cu armament, antrenarea echipajelor, transferul de tehnologie, off-set pe 100% din valoarea contractului. Si pe langa toate astea se modernizau si faimoasele fregate achizitionate de la englezi.
Daca tinem cont ca pe mai bine de 800 milioane de euro am primit 12 vetuste F16 la mana a treia, cu Off-set 0 si transfer de tehnologie ZERO, nu cred ca este o afacere asa de rea. Basca, construirea lor in Romania!
Nu prea cred eu ca ii imbunam noi pe olandezi cu o "spaguta" de genul asta!
:lol:
Tu crezi ca Marocul si Indonezia si-au cumparat Corvete fara armament?
Era bine ca se faceau la noi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa platim dublu.
Iar transferul de tehnologie de care vorbesti nu inseamna decat ansamblarea lor aici. Coca navei s-ar fi facut la noi, dar asta doar pentru ca avem deja cu ce sa le facem.
In privinta sistemelor de pe ele, nu am fi facut nimic mai mult decat sa le montam.
Nu mai lauda atat aceste fregate. Pana una alta nici o tara NATO nu a mai cumparat una. Hai sa-i lasam pe altii sa cumpere inaintea noastra, sa vedem ce pret au de fapt si cat de bune sunt.
România ar putea fabrica patru corvete în programul pentru reînnoirea capacităţilor militare - Fifor
'Urmărim reînnoirea capacităţilor maritime, programul nostru de dotare, unul dintre cele 8 programe aprobate, se referă la patru corvete care vor fi produse aici, în România, cel puţin vrem să le producem în România, printr-un program de cooperare industrială. Încă căutăm parteneri pentru a putea începe aceste lucrări şi sperăm să începem în 2018 să putem realiza acest program. Nimeni nu poate vorbi de a înfrunta cu acestea capacităţile flotei ruseşti care este destul de prezentă în regiunile Mării Negre, dar credem că rolul nostru este de a descuraja aici în regiunile Mării Negre, de aceea vrem să ne consolidăm şi forţele navale. Aceste patru corvete sunt doar o parte din programul nostru de dotare', a menţionat Fifor.
Economica.net (http://www.economica.net/romania-ar-putea-fabrica-patru-corvete-pentru-reinnoirea-capacitatilor-militare-fifor_144424.html)
Pai si contractul cu olandezii de la Damen nu se fabricau tot in Romania!? Ba mai avea si un contract de offset de 100% care acoperea inclusiv retehnologizarea fregatelor.
"România intenţionează să achiziţioneze patru corvete noi pentru Forţele Navale, pe care este dispusă să plătească 3,6 miliarde de lei (aproximativ 800 de milioane de euro) în următorii patru ani, arată un proiect de hotărâre de Guvern lansată în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naţionale. Fiind o achiziţie militară strategică, nu se va face licitaţie, ci se va merge direct pe negocierea cu un furnizor ales, acesta fiind firma olandeză Damen Shipyards Group, care deţine şi şantierul naval Damen Galaţi, unde urmează să fie fabricate cele 4 corvete. Banii nu se duc însă doar pe cele 4 nave. În cadrul programului de offset (compensatoriu), Armata cere firmei olandeze să includă şi modernizarea fregatelor deja existente în dotarea Forţelor Navale (pentru care MApN anunţase deja că pune la bătaie 220 de milioane de euro), precum şi transferul de tehnologie pentru crearea unui centru de mentenanţă a corvetelor pe teritoriul României. România trebuie să aibă aceste nave militare pentru a-şi putea îndeplini rolul în NATO, în contextul în care în regiunea extinsă a Mării Negre Rusia încalcă legile internaţionale. MApN arată că acest program de înzestrare a Armatei a fost aprobat în CSAT ca fiind ,,esenţial", iar selecţia firmei din Olanda s-a făcut la nivelul MApN, fiind evaluate 13 tipuri de corvete. Navele olandeze de la Damen au raportul preţ-cerinţe cel mai bun şi termenul de livrare cel mai scurt, arată MApN. În prezent, corvetele militare de tip 10514 din clasa Sigma sunt cele mai mari şi cele mai noi pe care le produce Damen şi sunt deţinute deocamdată doar de forţele navale din Indonezia. Damen este însă un producător naval cu tradiţie, care a înzestrat şi marina Olandei, Suediei sau SUA."
Sursa (http://www.gandul.info/stiri/romania-cumpara-4-corvete-noi-pe-care-olanda-le-va-fabrica-la-galati-cat-costa-navele-si-de-ce-are-romania-nevoie-de-ele-15905826)
Ministerul Apărării va demara, în 2018,
procedurile de achiziţie a patru corvete multifuncţionale, a anunţat Mihai Fifor
'Dacă această procedură competitivă merge aşa cum trebuie, fără niciun fel de hopuri, fără contestaţii, putem avea în doi ani prima corvetă. Noi vom face o procedură competitivă. Ne dorim ca această corvetă să fie produsă în România şi va fi una dintre condiţiile acestui dialog competitiv ca această corvetă să fie produsă într-un şantier naval românesc', a adăugat Fifor, subliniind că 'foarte multe companii mari se arată deja interesate de această procedură'.
Economica.net (http://www.economica.net/ministerul-apararii-va-demara-in-2018-procedurile-de-achizitie-a-patru-corvete-multifunctionale-a-anuntat-mihai-fifor_146992.html)
^ Pe acelasi subiect:
Ministrul Apararii, Mihai Fifor: Inzestrarea cu corvete multifunctionale, proiect-cheie in 2018. Vom debloca astfel si programul de modernizare a fregatelor
Inzestrarea fortelor Navale cu corvete multifunctionale este proiectul-cheie pentru 2018, sustine ministrul Apararii, Mihai Fifor. "Asa vom debloca, prin offset-ul aferent achizitiei corvetelor, si programul de modernizare a celor doua fregate si, in acelasi timp, vom crea conditiile startarii achizitiilor pentru sistemul de instalatii mobile de lansare de rachete antinava - care va folosi acelasi tip de rachete ca cele ce vor inzestra corvetele", a detaliat Fifor.
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22248258-ministrul-apararii-mihai-fifor-inzestrarea-corvete-multifunctionale-proiect-cheie-2018-vom-debloca-astfel-programul-modernizare-fregatelor.htm
PS: luati cu sare si piper, ministrul este in acest moment pe post interimar si spera sa ramana pe post cand maine se voteaza in interiorul partidului noul cabinet, iar luni in Parlament.
E acea perioada a anului asa luati cu un munte de sare si piper:
Mihai Fifor: Vom lansa un program de inzestrare a Fortelor Navale cu un submarin produs intr-un santier romanesc
[...]
El a amintit ca Armata are inca in dotare submarinul "Delfinul" pentru exercitii. "Prin urmare, cred ca nu este nimic spectaculos in ideea de a putea sa derulam un astfel de program pe termen mediu cu productie a unei astfel de capacitati intr-un santier naval romanesc", a aratat Fifor.
Ministrul propus al Apararii a mai aratat ca prezenta Rusiei in regiune este "foarte bine resimtita si tot mai agresiva". "Nu este o surpriza pentru nimeni din cadrul Aliantei ca Rusia se manifesta nu doar in Flancul estic, se manifesta si la Marea Neagra. Sunt tot felul de provocari carora Armata Romana le face fata", a adaugat Fifor.
[...]
Proiectul de hotarare privind corvetele multifunctionale este, de asemenea, gata, are toate avizele si poate sa intre in sedinta de Guvern, astfel incat sa demaram acest program. Cu offset-ul de la fregate ne dorim sa modernizam cele doua fregate pe care Marina Romana le are in dotare
[...]
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22255245-mihai-fifor-vom-lansa-program-inzestrare-fortelor-navale-submarin-produs-intr-santier-romanesc.htm
Delfinul... pentru ce fel de exerciții? Exerciții de gramatică, sau ce? Că stă, din lipsă de baterii.
Lipsa bateriilor ???
Hai sa fim seriosi...
Bateriile alea costa 20 mil. EUR
Un submarin nou (cu propulsie clasica, diesel/electric) costa de la 250 mil. EUR in sus (este adevarat, "made in Germany")
Dar cand iti moare bateria de la masina, ce faci? Schimbi bateria sau iti iei masina noua ?....
https://www.agerpres.ro/stiri/2018/02/01/comunicat-de-presa-statul-major-al-fortelor-navale--47586 (https://www.agerpres.ro/stiri/2018/02/01/comunicat-de-presa-statul-major-al-fortelor-navale--47586)
Quote
Comunicat de presă - Statul Major al Forţelor Navale
2018-02-01 13.24
Două grupări navale NATO, alcătuite din şapte nave de luptă, vor face o escală de câteva zile în portul Constanţa, în perioada 1-4 februarie.
Din partea Forţelor Navale Române, la activităţile celor două grupări navale din Marea Neagră, participă fregata Regele Ferdinand şi dragorul maritim Lupu Dinescu.
Gruparea navală permanentă NATO (SNMG-2/Standing NATO Maritime Group), este alcătuită din fregata "Regele Ferdinand", distrugătorul britanic HMS Duncan şi fregatele turceşti TCG Gaziantep şi Yldirim. Navele desfăşoară, în perioada 30 ianuarie -17 februarie, antrenamente comune de supraveghere maritimă şi alte misiuni specifice în apele Mării Negre.
A doua grupare navală permanentă a Alianţei Nord Atlantice care este prezentă în Marea Neagră, în perioada 24 ianuarie - 13 februarie, este alcătuită din nava britanică de cercetare hidrografică multifuncţională HMS Enterprise, vânătorul de mine turcesc TCG Akay şi dragorul maritim "Lt. Lupu Dinescu" (DM-25). Misiunile celei de-a doua grupări navale (SNMCMG-2 Standing NATO Maritime Group 2) sunt specifice luptei împotriva minelor marine şi ameninţărilor subacvatice.
În timpul escalei la Constanţa, reprezentanţii celor două grupări navelor vor efectua vizite oficiale la Comandamentul Flotei şi la autorităţile locale constănţene.
Navele vor pleca din portul Constanţa luni, 5 februarie, şi îşi vor continua exerciţiile pe mare, la care vor mai participa şi două avioane MiG 21 Lancer româneşti şi un submarin turcesc.
***
Sâmbătă, 3 februarie, pe timpul staţionării în Portul Constanţa, navele britanice HMS Duncan şi HMS Enterprise, acostate la dana Pasageri a portului Constanţa, vor putea fi vizitate de publicul interesat, în intervalul orar 10.00-13.00.
Situatia cu Delfinul nu e atat de simpla. Trebuie inainte de toate precizat ca e vorba de Delfinul 2, Delfinul 1 fiind matrasit de rusi imediat dupa WW2.
Submarinul este in continuare unul performant si care poate face fata cu brio misiunilor in zona costiera. El este complet functional. Se deplaseaza prin apa, toate instalatiile si armamentul sunt functionale. In schimb nu poate intra in imersiune din lipsa bateriilor. Bateriile se produc insa doar in Federatia Rusa, care refuza sa ni le vanda. In fiecare an vin reprezentanti NATO si US Army pentru a verifica starea submarinului si a se asigura ca este functional si se tot cauta o solutie pentru a face rost de baterii ocolind Rusia.
Deci sa inteleg ca in acest moment practic nu este un "submarin" ci doar un "marin" :)
Tehnic nu se poate "adapta" sistemul la alt tip de baterii? Adica imi imaginez ca acele baterii au niste caracteristici: amperaj, voltaj, etc si niste dimensiuni fizice (Lxlxh). Nu exista alt producator ca sa aiba (sau sa faca) ceva foarte-foarte asemanator? Este sistemul atat de "inchis" si de strict cu privire la producator?
PS: intreb pentru ca nu stiu, nu la misto
Același lucru mă întreb și eu de ani de zile...
Mai ales că acum suntem în NATO, nu se mai pune problema accesului la "tehnologie militară"...
La vechimea pe care o are submarinul ma astept sa fi fost echipat cu acumulatori Pb-Acid. Nu e rocket science sa dai o comanda de baterii custom (cu aceleasi caracteristici ca cele vechi) unei fabrici atata timp cat esti dispus sa platesti si costurile de adaptare a productiei.
Sau daca vor sa faca o treaba cu adevarat buna ar putea sa retehnologizeze partea de acumulatori/circuite de incarcare marindu-i astfel si raza de actiune.
Submarinul este din clasa KILO , pe segmentul lor fiind cele mai performante, a fost platiti de Romania in 1984 costand atunci 61.5 milioane de dolari. In 1985 este finalizata construirea acestuia si intra in dotarea fortelor navale. In anii '90 cand Romania a participat la primele antrenamente NATO, in zona Golfului submarinul a surprins aliatii nostri din NATO cand nu a putut fi detectat de radare, subamrinul ffind imbracat intr-un cauciuc special ce-i confera tehnologie stealth.
Bateriile au murit in 1996 dupa 67 de misiuni. Submarinul este dotat cu torpile, mine si rachete surface to air. La nevoie pe bord poate fi montata si o mitraliera de calibru mare.
Cam asa este o baterie:
(https://i.imgur.com/W1piJigh.jpg) (https://i.imgur.com/W1piJig.jpg)
Bateriile se produc doar in Federatia Rusa si in India, iar upgrade-urile (radare si armament sunt singurele upgrade-uri necesare) se fac doar in Federatia Rusa.
E clar ca solutia plug'n'play de la rusi iese din discutie nu cred ca ne vor mai vinde prea curand tehnologie militara si nici nu ar fi de dorit sa ne bazam pe ei.
Clasa kilo nu este singura de submarine diesel-electrice, sunt multe alte tari care au dezvoltat modele asemanatoare. S-ar putea studia astfel daca e fezabil sa fie adaptate bateriile de la un alt model.
Harry, multumesc de informatii, foarte interesante.
Pe wiki, sunt cateva informatii despre calasa KILO: https://en.wikipedia.org/wiki/Kilo-class_submarine
Dar totusi, tot nu vad o explicatie "DE CE" nu se pot construi "in privat" de catre altii, niste baterii. Nu e ca si cum Federatia Rusa o sa vina sa zica ca s-a incalcat ceva licenta, or something. Pentru ca stam cu un submarin de 250 mil euro degeaba, cand niste baterii "custom" ne-ar costa ... (daca cele originale sunt 20 mil), nu stiu, 30, 40 milioane. Pe mine oricum ma depaseste subiectul.
Acum depinde și cât de fezabilă este investiția în baterii. Din câte citesc, durata de "viață" (exploatare) a acestor submarine e pe undeva pe la 35 de ani (din datele constructorului). Delfinul e din 1985, deci are deja 33 de ani. Și nu e vorba doar de baterii aici, e vorba de oboseala materialului datorată presurizării/depresurizării (nu că ar avea prea multe misiuni totuși), de tehnica depășită, de multe altele care trebuie updatate/upgradate.
Oare merită investiția? Că nu luăm un VW T1 și îi creștem valoarea prin restaurare, e vorba de o platformă de luptă care dacă e depășită, n-are nici o șansă.
Chir merită să ai un submarin? La cum este litoralul nostru poate că dotarea cu niscaiva avioane de luptă pentru patrulare şi fregate pt interceptare e suficientă.
Un submarin este o armă redutabilă datorită capacității de a fi o platformă de armament mobilă și "invizibilă". Dar, în Marea Neagră avantajele nu prea se văd. Mă refer la configurația geografică și geopolitică. Marea Neagră e un lighean mic ce poate fi închis de turci în caz de conflict. Rusia are o bază mare în Crimeea plus ce mai e pe la Novorosiisk. De acolo pot ajunge la Constanța în mai puțin de jumătate de zi cu vaporul și în câteva minute cu racheta (de exemplu cu Kh-55). Nu trebuie mai mult de 2 bucăți ca să radă Dana 0 cu tot ce e în ea, inclusiv Delfinul și cele 2 fregate second-hand, plus restul de bărci de fabricație sovietică. Iar in timpul ăsta aliații NATO pot fi blocați de turci să intre (Convenția de la Montreux). Deci nu, nu avem nevoie de un submarin, nici măcar de fațadă.
Raportul de forțe e cam așa (https://foxtrotalpha.jalopnik.com/putins-game-of-battleship-the-black-sea-fleet-and-why-1537656215) sau așa (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20847917-infografic-rusia-nato-marea-neagra-cum-arata-flota-romaniei-turciei-bulgariei-comparatie-forta-militara-rusiei-submarinele-fregatele-crucisatoarele-din-dotarea-celor-patru-armate.htm) (cu toate că în al doilea articol se vorbește despre submarine ca fiind esențiale, eu personal consider că în Marea Neagră nu sunt eficace).
nu ar fi mai eficient sa cumparam niste nave moderne , rapide si dotate cu arme serioase - rachete si torpile in loc de a face submarine? ma tem ca logistica si intretinerea pt submarine ar fi cam mult pentru bugetul nostru
Păi avem nave dotate cu rachete. NPR-urile din 1991, care merg cu rachete chinezești din 1960. Ce vrei mai nou de atât?
Later edit: plus torpiloarele alea cu comanda de navigație în aer liber, de-ți bate apa-n ochi la 30 kn (au un plexiglas în față, dar se mătuiește repede). Și acolo, tot cu cartușe de lansare torpilă chinezești.
Fifor: În şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare intră proiectul privind cele patru corvete multifuncţionale
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, vineri, că în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare va intra proiectul privind cele patru corvete multifuncţionale, dorind ca acest contract să fie semnat până la sfârşitul anului. El a mai spus că aceste corvete vor fi construite într-un şantier naval din România. În cadrul acestui proiect, se află şi modernizarea fregatelor "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria".
"Suntem pregătiţi deja pe partea legislativă să demarăm programul privind cele patru corvete multifuncţionale. Miercuri, în şedinţa de guvern, împingem proiectul de hotărâre de Guvern pentru cele patru corvete multifuncţionale ca să putem demara un dialog competitiv astfel încât acest contract să poată fi semnat până la sfârşitul anului şi cele patru corvete să intre în linie dreaptă", a explicat Mihai Fifor. "Vă reamintesc condiţia esenţială pentru ca acest dialog competitiv să fie câştigat, este ca aceste corvete să fie produse de un şantier naval românesc. Este o condiţie peste care nu am vrut să trecem pentru că din cei 2% alocaţi pentru Apărare, noi am dorit să întoarcem cât mai mult posibil în industria de apărare românească", a afirmat ministrul Apărării.
"Am înţeles că este esenţial ca anul acesta să încercăm să demarăm un alt program pentru Forţele Navale Române şi mă gândesc la bateriile de coastă. Am identificat resursele financiare şi vom putea demara şi acest program astfel ca până la finele anului să putem deja să intrăm în linie dreaptă şi cu programul de baterii de coastă, de dotare cu rachete antinavă de care Marina Română are atât de mare nevoie", a menţionat Mihai Fifor.
News.ro (https://www.news.ro/politic-intern/fifor-in-sedinta-de-guvern-de-saptamana-viitoare-intra-proiectul-privind-cele-patru-corvete-multifunctionale-1922403702002018021617839527)
"Mihai Fifor, la Constanța, promite trei submarine noi. ,,Vreau ca Anul Centenar să fie dedicat Forțelor Navale pe programe de înzestrare"
Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, efectuează vineri și sâmbătă o vizită de lucru în garnizoanele Constanța și Mangalia. Vineri, Fifor s-a aflat în Portul Militar Constanța, unde a vizitat nave militare şi s-a întâlnit cu echipajele acestora. Programul ministrului include și discuții cu studenții și cadrele didactice de la Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân", precum şi întâlniri de lucru cu membrii şi comandanţii echipajelor navelor militare britanice și turcești, staționate în aceste zile în portul Constanța.
În cadrul conferinței de presă organizată la bordul fregatei ,,Regele Ferdinand", au mai participat șeful Statului Major al Apărării, gr. Nicolae Ciucă, dar și șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrșu, care a atras atenția asupra creșterii forțelor militare rusești la Marea Neagră, ceea ce, evident, duce la instabilitatea gradului de siguranță în regiune.
,,Securitatea și stabilitatea sunt coordonate esențiale în zona Mării Negre și nu pot fi posibile decât prin implicarea activă a statelor riverane. Noi, până în 2014, am fost parte activă la inițiativele regionale care s-au desfășurat în această zonă, aș enumera Black Sea 4, Black Sea Harmony... care nu mai sunt în vigoare, pentru că anexarea Crimeii în 2014 a adăugat un conflict înghețat în zona Ucrainei de est, în afara celor existente, în Nagorno-Karabah, Georgia ș.a.m.d., fapt care ne-a condus la ridicarea nivelului de avertizare timpurie și de menținere a forțelor într-o stare ridicată de pregătire. Activitățile pe care le-am desfășurat din 2014 și până azi s-au bazat exact pe aceste informații privind situația de securitate din Marea Neagră. Nu este lipsit de interes faptul că militarizarea puternică și într-un ritm accelerat al Crimeii și aș adăuga că acum sunt șase submarine în Marea Neagră, de clasa Kilo 2, producție nouă a Federației Ruse, patru fregate de tip Grigorovich, urmând să mai vină încă două, conform programului declarat de flota rusă a Mării Negre, iar, de perspectivă, încă șase corvete din clasa Buyan și șase corvete din clasa Uragan, toate dotate cu rachete care pot fi folosite atât împotriva navelor de suprafață, cât și împotriva țintelor din adâncimea uscatului, după cum a fost demonstrat în războiul din Siria...", a spus Alexandru Mîrșu.
Viceamiralul a amintit și de programele de înzestrare ale Armatei Române, în cadrul cărora Forțele Navale trebuie să își modernizeze tehnica de luptă pe toate palierele.
,,Rolul Forțelor Navale în acest moment este de a menține și a asigura libertatea de navigație în zona economică de interes, în domeniul maritim și fluvial, bineînțeles în cooperare cu celelalte categorii ale Forțelor Armate și în context Aliat. (...) Forțele Navale sunt organizate pe grupuri de luptă, care sunt constituite în forțe gata de acțiune în 24 de ore, sunt forțe de acțiune în termen de până la 5 zile, forțe în termen de 30 de zile până la 45 și forțele gata de acțiune în termen de 60 de zile, care implică și procedura de mobilizare prin completare cu rezerviști. (...) La acest moment, avem ca forțe principale trei fregate pe care dorim să le modernizăm, astfel încât pe proiecția 2026 să avem trei fregate principale. Din punct de vedere al corvetelor, din cele patru, prin derularea programului major de achiziție vom avea patru corvete moderne și două corvete modernizate. Din punct de vedere al navelor fluviale, vom avea trei monitoare, care în acest moment sunt în parcurs de remotorizare, astfel încât vom face extinderea duratei de deplasare pentru următorii 10-15 ani. Din punct de vedere al submarinului, proiecția pe termen mediu și lung este completarea submarinului actual cu un alt program de trei submarine, clasă medie, necesare pentru desfășurarea acțiunilor în Marea Neagră. Din punct de vedere al navelor purtătoare de rachete, în urma modernizării vom rămâne în serviciu cu alt tip de armament reactiv și cu alți senzori. Din punct de vedere al instalațiilor mobile de rachete de coastă avem patru instalații depășite moral și tehnic, ele fiind operative, vom avea patru instalații modern, astfel încât să putem acoperi întregul litoral. Grupul de elicoptere, extins la o escadrilă de elicoptere", a mai spus viceamiralul Alexandru Mîrșu.
Tomisnews.ro (http://tomisnews.ro/video-mihai-fifor-la-constanta-promite-trei-submarine-noi-vreau-ca-anul-centenar-sa-fie-dedicat-fortelor-navale-pe-programe-de-inzestrare/)
Quote from: elphax on February 02, 2018, 05:47:32 PM
nu ar fi mai eficient sa cumparam niste nave moderne , rapide si dotate cu arme serioase - rachete si torpile in loc de a face submarine? ma tem ca logistica si intretinerea pt submarine ar fi cam mult pentru bugetul nostru
Un celebru amiral englez (Arthur Herbert) a fost judecat in 1690 pentru ca nu a angajat in lupta o flota franceza net superioara ca numar de corabii si putere de foc (numar de tunuri) preferand sa astepte intariri....
In apararea sa amiralul a argumentat ca daca ar fi angajat inamicul atunci flota sa ar fi fost aproape sigur distrusa, dupa care inamicul ar fi putut sa faca orice si oricand (si-ar fi putut "face de cap")...
Insa ferindu-se de un angajament direct, inamicul era nevoit sa isi planifice toate actiunile tinand seama de faptul ca mica flota engleza
ar fi putut sa apara pe neasteptate in locul X, in timpul operatiei Y...
Amiralul englez a lansat atunci ceea ce acum este cunoscut in toate manualele militare: ideea unei
"fleet in being"...
O flota/forta navala a carei simpla existenta obliga inamicul sa aloce resures speciale doar pentru eventualitatea in care "fleet in being" ar decide sa iasa la lupta...
Poate cel mai celebru caz de "fleet in being" (desi doar "ship in beeing" in cazul asta...) este al cuirasatului german Tirpitz in WWII. Cea mai mare partea a "carierei" si-a petruct-o in Norvegia. A avut o singura actiune reala (dar nu intr-o batalie navala), insa Royal Navy a pastrat mereu cuirasate si crucisatoare pregatite "just in case" Tirpitz iese la lupta.
Englezii au avut foarte multe tentative sa il scufunde, inclusiv cu "submarine de buzunar".
De fapt, Fortele Navale romane au cam acest "statut", de "fleet in being".
Evident nu pot duce o lupta "de la egal la egal" cu Flota rusa a Marii Negre...
(Toata lumea stie asta, si de aia sunt tot timpul prezente grupuri navale NATO in MN).
Actualele Forte Navale ale Romaniei sunt un fel de "fleet in being", insa doar la suprafata.
Rusii stiu foarte bine ca nu exista nici o amenintare submarina din partea Romaniei.
Daca repereaza din timp si urmaresc submarinele turcesti, pot sta linistiti si fara griji.
O forta submarina proprie (extrem de costisitoare, nu neg...) le poate (macar) incurca planurile rusilor...
Deci poate ar merita...
Desi numai cand ma gandesc ca doaar "un set" de baterii noi pentru Delfinul echivaleaza cu niste kiliometri buni de autostrada...
Dar... Intodeauna armata a fost o chestie costisitoare, si este din ce in ce mai costisitoare.
(Iar cele mai bune submarine clasice tot germanii le fac si in ziua de astazi... Si nu sunt ieftine deloc.)
^ Corect iar la baza sta axioma " un stat puternic inseamna o armata puternica ". A se traduce: dotata/instruita/operationala
Aduceti-va aminte ce zicea Rogozin cand i s-a interzis survolul, cum ca data viitoare va survola spatiul aerian al Romaniei cu un bombardier Tupolev. Cu noile achizitii de baterii antiaeriane i-ar mai da mana ? Mai mult as zice ca Armata noastra trebuie sa fie " army in being"
Prefer 20 de d-astea (https://en.m.wikipedia.org/wiki/AGM-158C_LRASM) în loc de baterii (sau 250 în loc de un submarin nou). Pe platforme mobile, să poată fi mutate oriunde, activate în timp scurt, cu întreținere minimă. Sunt de o mie de ori mai eficace şi mai descurajante.
Pana la army\navy in beeing orice investitie in dotarea armatei este mai mult decat necesara, indiferent daca discutam de un viitor conflict militar sau nu.
Armata inca mai foloseste piese de artilerie din WW2 si camioane sovietice din anii '50. Modernizarea armatei este mandatory.
Între timp s-a dus și Vasilică (https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ancheta-de-proportii-dupa-ce-o-drona-subacvatica-a-fost-pierduta-in-marea-neagra.html)
Nu-i bai se poate si mai rau, altii au pierdut rachete nucleare :)))
Radeam noi de submarine DAR SAAB doar ce si-a deschis birouri la Bucuresti:
În legătură cu declaraţiile ministrului Apărării, legat de cele trei submarine, Antoni a spus că SAAB va participa cu siguranţă la această licitaţie dacă va exista.
http://www.capital.ro/unul-dintre-putini-producatori-de-submarine-din-lume-a-deschis-un.html (http://www.capital.ro/unul-dintre-putini-producatori-de-submarine-din-lume-a-deschis-un.html)
App de submarine. In WW2 pe langa Delfinul (1), Marsuinul si Rechinul am avut in dotare si 15 de minisubmarine italiene CB
(https://scontent.fotp3-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/253046_360860337335096_894544316_n.jpg?oh=04a070c57a62a66688b64871c15ce485&oe=5B0FAD99)
(https://scontent.fotp3-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/564918_360860370668426_633036376_n.jpg?oh=9d0f35324d819b60870edd9de492ccf4&oe=5AE2A6C6)
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9c/Podmornica_CB20_%28P901%29.jpg/1280px-Podmornica_CB20_%28P901%29.jpg)
De fapt au fost doar 5, pe care le-au lasat aici cand au iesit din razboi in `43.
Guvernul a adoptat conditiile prin care Armata va cumpara corvete construite intr-un santier naval din Romania, la pachet cu modernizarea fregatelor. Costul programului: 1,6 miliarde de euro
Armata va cumpara patru corvete mutifunctionale si va moderniza cele doua fregate tip T22R din dotarea fortelor Navale, dupa ce Guvernul a adoptat HG-ul ce stabileste condiitiile specifice a procedurii de achizitie. Valoarea totala a proiectului de investitii este de circa 1,6 mld. Euro, inclusiv TVA si presupune construirea intr-un interval de sapte ani a celor patru corvete intr-un santier naval din Romania, prima urmand a fi livrata dupa 3 ani
Mai multe detalii:
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22288333-guvernul-adoptat-conditiile-prin-care-armata-cumpara-corvete-construite-intr-santier-naval-din-romania-pachet-modernizarea-fregatelor-costul-programului-1-6-miliarde-euro.htm
http://www.mapn.ro/cpresa/15829_Ini%C5%A3ierea-procedurii-specifice-de-achizi%C5%A3ie-pentru-atribuirea-acordului-cadru-de-furnizare-a-produsului-%E2%80%9ECorvet%C4%83-Multifunc%C5%A3ional%C4%83%E2%80%9D (http://www.mapn.ro/cpresa/15829_Ini%C5%A3ierea-procedurii-specifice-de-achizi%C5%A3ie-pentru-atribuirea-acordului-cadru-de-furnizare-a-produsului-%E2%80%9ECorvet%C4%83-Multifunc%C5%A3ional%C4%83%E2%80%9D)
Quote
COMUNICAT NR. 55
Data: 01.03.2018
Iniţierea procedurii specifice de achiziţie pentru atribuirea acordului-cadru de furnizare a produsului ,,Corvetă Multifuncţională"
Departamentul pentru armamente a iniţiat, joi 1 martie, procedura specifică de achiziţie pentru atribuirea acordului-cadru de furnizare a produsului ,,Corvetă multifuncțională", conform prevederilor HG nr. 48/2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esenţial ,,Corvetă multifuncţională".
Anunţul de participare şi documentaţia de atribuire pentru această procedură au fost publicate pe pagina de internet al C.N. Romtehnica S.A., la adresa: http://www.romtehnica.com.ro/site/import/.
* * *
Procedura specifică de achiziţie este bazată pe competiţie şi se va finaliza prin semnarea unui acord-cadru pentru furnizarea produselor şi serviciilor aferente Programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională".
De la intrarea în vigoare a primului contract subsecvent aferent acordului-cadru, prima navă va fi construită şi dotată în maximum trei ani, programul urmând a fi finalizat, cu toate cele patru corvete în maximum șapte ani.
Operaţiunile compensatorii aferente contractelor subsecvente vizează transferul de tehnologie necesar pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor, modernizarea fregatelor tip T22R din dotarea Forţelor Navale Române, respectiv dezvoltarea unui centru de instruire la nivelul acestei categorii de forţe.
A început bătălia pentru desemnarea producătorului de corvete militare în România.
Cinci giganţi au intrat în luptă
Pe 10 aprilie 2018, cinci mari constructori de nave şi-au depus candidaturile pentru ,,admiterea" în programul ,,Corveta multifuncţională". Producătorul ce va construi cele patru corvete militare în România va fi ales în trei etape distincte: etapa de calificare, etapa de dialog şi etapa de evaluare a ofertelor finale depuse. Ultima se va încheia în octombrie, ne-a declarat Gheorghe Bosânceanu, acţionarul majoritar al Şantierului Naval Constanţa.
Pe 10 aprilie 2018 s-au depus candidaturile pentru alegerea partenerului cu care România va îndeplini construcţia celor patru corvete militare din înzestrarea armatei române, solicitate de Nato şi UE. Cei cinci candidaţi sunt:
- ThyssenKrupp Marine Systems din Germania,
- Naval Group din Franţa care s-a asociat deja cu Şantierul Naval Constanţa,
- Damen Shypyards Group – Olanda, reprezentat în România de şantierul naval de la Galaţi şi în curând cel de la Mangalia,
- grupul Italian Fincantieri care deţine în România şantierele navale de la Tulcea şi Brăila
- STM din Turcia.
economica.net (http://www.economica.net/a-inceput-batalia-pentru-corvete-militare-in-romania_152518.html)
Hmmm....
Quote
Comunicat de presă
București, 18 aprilie 2018
Doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, va efectua, vineri 20 aprilie, o vizită a Șantierului Naval din Constanța care, în parteneriat cu societatea franceză Naval Group, va construi pentru România nave performante.
Cu ocazia acestei vizite, un acord de colaborare va fi semnat de către reprezentanții Șantierului Naval Constanța și cei ai Naval Group, care urmează Memorandumului de înțelegere, semnat de cele două companii în noiembrie 2017 și care confirmă dorința de a conlucra pentru a răspunde cererii de ofertă a Statului român pentru achiziția de patru corvete.
După vizită și semnarea acordului, Ambasadoarea Franței și reprezentanții celor două companii vor participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Sursa: Fwd Email ;)
^ ^ Lobby, parcă aşa îi spune, ;)
Propun ambasadorului Olandei să inaugureze ceva coffee-shop in Constanța, celui german să aducă ceva butoaie de varză murată cu cârnații şi berea aferente, ăla italian să semneze un memorandum pentru renovarea Casa d'Italia (pentru care s-a străduit domn' Profesor Cota, dar n-a avut parte de sprijin), iar turcu', ei bine, ei au consulat, nu-i nevoie să se deplaseze ambasadorul, da' măcar nişte baclavale...
si cei 2% cedati de Damen la santierul naval din Mangalia cum se numesc? Miscare desteapta?
Cum sunt regulile la Marina? Banuiesc ca nu se face licitatie deschisa, ca doar ar trebui sa fie secret de stat. Ar fi si culmea sa castige o firma chinezeasca contractul. Sau una ruseasca. Banuiesc ca totul se semneaza in spatele usilor inchise.
Casa d'Italia e for sale
Quote from: tom_sawyer on April 16, 2018, 01:27:00 PM
Cei cinci candidaţi sunt (pentru corvete):
- ThyssenKrupp Marine Systems din Germania,
- Naval Group din Franţa care s-a asociat deja cu Şantierul Naval Constanţa,
- Damen Shypyards Group – Olanda, reprezentat în România de şantierul naval de la Galaţi şi în curând cel de la Mangalia,
- Fincantieri care deţine în România şantierele navale de la Tulcea şi Brăila
- STM din Turcia.
O chestie interesanta: Fincantieri (= Vard Braila si Tulcea) publica 2 articole publicitare in Hotnews la interval de o saptamana:
[P] Fincantieri, ofertă solidă pentru securitatea României la Marea Neagră (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22506327-fincantieri-ofert-solid-pentru-securitatea-romniei-marea-neagr.htm)
[P] Fincantieri, pentru viitorul construcţiilor de nave în România (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22492888-fincantieri-pentru-viitorul-construc-iilor-nave-romnia.htm)
Nu prea inteleg care e logica. De ce sa-si faca reclama in Hotnews, doar nu cauta clienti printre cititori (pentru nave militare)? :lol:
Fifor: Ne dorim ca procedura de achiziţie pentru proiectul corvetelor multifuncţionale să se încheie până la finele anului
Întrebat de câte oferte este vorba, în proiectul construcţiei corvetelor, Fifor a răspuns: 'Sunt patru oferte, din câte ştiu eu, care au rămas în competiţie'.
economica.net (http://www.economica.net/fifor-ne-dorim-ca-procedura-de-achizitie-pentru-proiectul-corvetelor-multifunctionale-sa-se-incheie-pana-la-finele-anului_155077.html)
Fifor: Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata le vrea în dotarea sa
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat sâmbătă că Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata României le doreşte în dotarea sa, transmite Agerpres.
"Discuţia despre submarine este în continuare pe rol. Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata României le vrea în dotarea sa, submarine pe care ni le dorim construite tot într-un şantier naval din România, aşa cum se întâmplă şi în cazul corvetelor.
De îndată ce Forţele Navale vor finaliza concepţia pentru înzestrarea cu submarine vom înainta acest proiect de înzestrare cu submarine către Parlamentul României şi către CSAT pentru avizele necesare şi va trebui să identificăm şi resursa bugetară pentru realizarea acestui obiectiv. Nu discutăm despre un proiect pe termen scurt sau mediu, discutăm de un proiect pe termen lung, pentru că deocamdată principalele programe de înzestrare sunt deja pe rol", a adăugat ministrul Apărării.
hotnews.ro (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22669149-fifor-for-ele-navale-preg-tesc-finalizeze-concep-legat-cele-trei-submarine-care-armata-vrea-dotarea.htm)
Are cineva idee ce ar face Romania cu 3 submarine in conditiile in care granita maritima e extrem de mica in comparatie cu cea terestra? 3 submarine inseamna ca in teorie unul e pe mare, unul in reparatii/reechipare si unul permanent disponibil pentru actiune si au 3 echipaje (unul in misiune, unul la odihna si unul in alerta), dupa ce de decenii nu avem nici un submarin operational acum e nevoie de 3? Intr-un lighean inchis precum Marea Neagra, a carei iesire spre Mediterana e strict controlata de o Turcie din ce in ce mai rebela fata de aliatii din NATO?
Tehnica militara e doar o cheltuiala; cu exceptia interceptoarelor ce au si utilizare civila (politie aeriana) si a unor corvete (politie fluviala si garda de coasta), sunt doar o cheltuiala in speranta ca nu va fi niciodata folosita. Avem niste rapandule de tancuri (TR-85, in fapt T-55 modernizat) care in caz de probleme nu sunt nici in numarul si nici la performantele la care sa conteze ca exista, avem 2 fregate care au pe post de armament doar niste mitraliere, marina romana e la nivelul celei albaneze (unde submarinele ies la suprafata la fiecare 30 de secunde ca sa respire vaslasii), dar nici lungimea litoralului si nici necesitatile nu justifica planurile pe hartie ale ministerului apararii. Nu ca ar veni cineva sa invadeze Romania pe mare si submarinele ar impiedica asta :(
:lol: :lol: :lol:
(Pacat ca nu avem un topic "Sa facem haz de necaz"....)
Iti voi demonta imediat "afirmatiile rau intentionate"....Quote from: AdrianB1 on August 25, 2018, 11:45:14 PM
Are cineva idee ce ar face Romania cu 3 submarine in conditiile in care granita maritima e extrem de mica in comparatie cu cea terestra?
Pai cam ce ar face Romania cu HSR (?!?!...) Bucuresti-
Craiova-Timisoara-Cluj...
Quote from: AdrianB1 on August 25, 2018, 11:45:14 PM
marina romana e la nivelul celei albaneze (unde submarinele ies la suprafata la fiecare 30 de secunde ca sa respire vaslasii),
Gresit!...
Submarinele albazeze ies la suprafata din 2 in 2 minute.
Albanezii au plamanii mult mai buni.....
Quote from: AdrianB1 on August 25, 2018, 11:45:14 PM
Nu ca ar veni cineva sa invadeze Romania pe mare si submarinele ar impiedica asta :(
Ba ar impedica accesul in portul Tomis.
Daca scufundam 3 submarine la intrarea in port,
de-a curmezisul si "lipite" cap la coada (prova la pupa), portul Tomis devine de necucerit!
Mari experti in doctrine militare sunteti voi....
Sunt sigur ca aveti multi ani facuti la West Point sau prin alte academii.
Cum stai cu simtul umorului ?....
@georgec, atunci cand nu am expertiza intreb. Un raspuns poate fi util, glumet sau inutil, al tau sigur nu e nici util si nici glumet.
No, am sa fiu eu "avocatul diavolului" . Ca tara membra NATO, situata chiar pe granita cu rusii si Asia, cu deschidere directa la o mare "cu probleme" este important sa avem o flota defensiva cat de cat pusa la punct. Iar asta include si 2-3 submarine DE COASTA. Astea au rol defensiv de a apara porturile si a patrula dealungul coastei. Nu sunt cine stie ce briz briz uri nucleare sau mai stiu eu ce. Ele ar trebui sa faca parte din flota basic de aparare alaturi de cateva corvete, 2-3 puitoare de mine si cateva MTB.
stati linistiti ca nu din cauza achizitiei catorva submarine nu se fac autostrazi
:)
Pentru colegul georgec de mai sus: n-om fi noi cu West Point si nici cu "academiile" locale gen Pontica, Liceul Agricol Coiciu (LMM) sau UM 02192 (IMMB). Gândirea asta cu submarinele e tipică pentru bàcteri (a se observa accentul pus pe a pentru a înțelege termenul si pronunția lui).
Pentru a fi eficace, submarinele au nevoie de o bază, bine apărată. Dana zero nu este așa ceva. Platforma continentală din estul țărmului românesc limitează spațiul de manevră al unui submarin, a cărui proprietate este cea de a fi "stealth", adică "se dă la fund", ceea ce nu prea poate face pe litoralul nostru. Mai mult, trebuie sa vina acasă după ceva timp, să ia motorină, provizii, poate ceva muniție, o torpilă-două, ceva rachete (dacă vor fi dotate cu așa ceva). Îți recomand să te uiți un pic la configurația Portului Constanța și să vezi cam cât îi trebuie unui submarin să ajungă din larg în Dana zero, manevră ce nu se poate face în imersiune, probabil nici măcar cu forțe proprii (probabil îi trebuie remorchere). Orice bolovan mai mare sau barcaz pus de-a curmezișul blochează intrarea aia și gata cu flota. A, dacă aveam litoral cât China, să avem baze multiple, da, atunci merita investit. Dar așa?
@Harry, submarinul nu prea e defensiv prin definiție. Și nu merită investiția în niciunul, darămite 3. Da, puitoare de mine, blochezi litoralul ca să nu ai desant. Și apoi baterii de rachete pe coastă, de toate felurile, ca să ții departe eventualele nave inamice. Plus suport aerian. Mi-e greu să scriu de pe telefon, subiectul e mare si sunt multe de spus, am pus doar esența.
@TibiV: Portul Tomis nu are valoare militară whatsoever, nici măcar desant nu poți face acolo că n-ai loc de terasele cu piți și apă plată cu lămâie
De ce ar tb sa intre in Portul Tomis? Nu cumva cel de la Mangalia e cu potential militar?
Of, Tibi era cu ideea. La mișto, bine-inteles
USNS Carson City a debarcat cateva tancuri :)
(https://2.bp.blogspot.com/-RtBiTwyiaEg/W4VAVm9CPeI/AAAAAAABiOo/RvFVs1SG4P80G37zLHaqVXZGbuMY2H9AACLcBGAs/s640/40108921_10160972454205454_1331313847419535360_o.jpg)
Ma bucur ca am starnit atata indarjire in raspunsuri si va multumesc pentru comentarii.
Am dorit sa nu transformam acest topic in bascalie ieftina. (Asa cum parea ca se intampla pe pagina anterioara)
Citesc cu placere comentarii bine documentate si sunt printre cei care sustim ca Romania trebuie sa continue toate programele de inzestrare ale armatei dar evident sa fie achizitii utile.
Scuze pentru "bășcălie", era de așteptat, la partea de naval a forumului nu avem o ,,parcare" sau o ,,gară" pentru discuții mai glumețe, antrenante sau influențate de o ,,pălitură de bocaport".
Revenind on topic, e o diferență mare între wishlist-ul celor din armată și ceea ce ne trebuie cu adevărat. Tendința e de a ,,înzestra" cu de toate, fără o analiză obiectivă, un fel de a merge cu copii mici în magazinul de jucării, luăm de toate, chiar dacă nu ne trebuie, doar ca să nu se dea ăla micu' cu posteriorul de pământ.
^^ Plus diverse contracte date din obligatie catre diversi baieti destepti. Cert e ca avem nevoie imensa de modernizari in armata, facute cu cap, corect, dar e nevoie, multe din utilajele aflate in dotarea armatei sunt piese de muzeu de prin anii '50-'60.
Da Harry, avem nevoie de modernizare. A navelor, a echipamentului, a gândirii bácterilor.
Nota: Bácter - denumire dată în special ofițerilor din Marina Militară, termen ușor peiorativ, similar cu ,,APV-ist".
Probabil vine de la boácter, boacteri, (boactăr), s.m. – (reg.; înv.) 1. Funcționar, angajat al primăriei; cel ce strânge impozitele. 2. Cantonier (ALR, 1964: 872). 3. Paznic de noapte, polițist. 4. Paznic de câmp, gornic, vătav, pândaș (ALRRM, 1971: 421). ♦ (onom.) Bochter, poreclă în Poienile de sub Munte. – Din germ. Wächter ,,paznic, gardian" (DA, cf. DER; MDA).
Quote from: Harry on August 28, 2018, 11:53:49 PM
Cert e ca avem nevoie imensa de modernizari in armata, facute cu cap, corect, dar e nevoie, multe din utilajele aflate in dotarea armatei sunt piese de muzeu de prin anii '50-'60.
Harry, in anul de gratie 1982
"m-am dat" cu un T-34
perfect functional. Nu doar eu, ne-am urcat 24 de insi
in si
pe el. (Noi eram infanteristi, dar ne-au dus la munca... Amenajarea tancodromului.... Cei de la regimentul de tancuri - gard in gard cu noi - au apreciat munca noastra si ne-au transportat "acasa".
T-34 a fost "microbuzul" nostru....)
Iar atunci, in 1982, T-34 era considerat un tanc "operational"... :o
(1982, regiment de tancuri T-34, Caracal....)
Noroc ca tanchistii romani cu T-34 nu au fost nevoiti "sa se certe" nicu cu T-72, nici cu M1...
------
Sarind peste "bascalie" si revenind la topicul naval...
Asa cum a aratat
yk17fox de mai multe ori de-a lungul timpului....
Litoralul romanesc face imposibila plecarea/revenirea "de urgenta" a unui submarin. Va avea prea multa vreme un fund al marii la doar 100-150 de metri adancime. Ceea ce l-ar face practic un "sitting duck" pentru navele/elicopterele/avioanele rusesti de astazi.
Coastele Romaniei nu seamana cu cele ale Frantei (Saint-Nazaire, Lorient), cu atat mai putin cu cele ale Norvegiei (gasiti in "Europa - Rutier" chestii cara va iau cu ameteala... Ameteala subacvatica.)
Pentru urmatorii 10-15 ani SMFA ar trebui doar sa caute un producator (dintr-o tara NATO) care sa fie in stare sa
proiecteze/construiasca niste
baterii pentru Delfinul. Poate va fi un model unic (foarte scump), dar categoric va fi mai putin scump decat un
alt submarin cu totul...
Iar Delfinul sa vie doar "vanatul" in cadrul multelor aplicatii NATO in Marea Neagra.
Sa nu uitam ca Delfinul este un KILO rusesc, foarte "stealth" - chiar daca rusii au adus deja in Marea Neagra KILO 2...
Dar Delfinul este cel mai apropiat obiect care poate simula o "tinta ruseasca" pentru flota NATO.
In loc sa aberam despre 3 submarine care pe o distanta de 15-30 de mile vor fi "tinte nemiscate" pentru fortele rusesti (in cazul unui conflict "brusc"... si cam toate razboaiele au fost cam "bruste"...) ar trebui sa folosim ce avem ca "element didactic" pentru a invata sa depistam submarinele rusesti.
Altfel, sa construim (ca asa se intelege, vrem sa le producem "loco") 3 submarine (noi, tara cu "traditie" in constructia de submarine...) va insemna doar ca vom "gadila" orgoliul rusesc atunci cand vor scufunda 3 submarine romanesti (evident, cu echipaje cu tot...) din 3 lovituri.
Mai bine bagam banii in corvete antisubmarin, sa planga mama lor, nu mama noastra....
(Da, stiu... Fara submarine nu vom putea sa stam pititi in larg si sa vedem - HD in ziua de astazi - ce se intampla in portul Sevastopol... Dar poate de aia suntem intr-o alianta care are tot felul de chestii pe orbite joase, dotate cu camere mult peste 4K...)
P.S.Dar cum spune yk17fox...
Armata este in continuare condusa de
"Bácter - denumire dată în special ofițerilor din Marina Militară, termen ușor peiorativ, similar cu ,,APV-ist"Astia nu prea suna a "Ofiter si gentleman"....
(Nu conosteam termenul "bácter"... Se pare ca este mai nashpa sa fii "bácter" decat APV-ist...)P.P.S.Te-au cam frecat "bácterii" in Institut ?... ;)
Uite așa ceva ne trebuie:
QuoteAmerican patrol anti-submarine aircraft, especially of latest modifications, pose a certain threat to the Black Sea Fleet of the Russian Federation, primarily to diesel submarines deployed there. The US aircraft are able to detect submarines on their bubble trail, the presence of oil spots, and magnetic radiation. In addition, P-8 Poseidon aircraft may detect submarines with the help of radio-acoustic buoys and other means capable of detecting submarines under the water.
Sursa este culmea, un articol rusesc (http://www.pravdareport.com/hotspots/conflicts/14-07-2017/138168-usa_russian_submarines-0/), în care vorbesc despre P-8 in termeni ca "state-of-the-art".
PS: @TibiV, umbla o vorbă, "Unde se termina logica incepe armata". Când ditamai rangu' 3 îți povestește de arbori cotiți de vapor plutind în derivă pe ocean sau comandantul tău de companie are iq-ul din 2 cifre, ăla de batalion dă tare cu pumnul și vinde prin interpuși cartoanele de Marlboro luate pe învoiri iar ăla de e pus peste toată șandramaua are o plăcere din a trimite la arest fără motiv, doar pentru că poate, îți dai seama cât de mult respect mi s-a insuflat. Și când mă gândesc la colegii mei de la secția militară, care de pe atunci prezentau intoxicația cu virusul bácterigen și care acum sunt în funcții mari, respectul și încrederea în capacitățile lor sunt și mai mici.
Quote from: yk17fox on August 29, 2018, 01:16:21 AM
Sursa este culmea, un articol rusesc (http://www.pravdareport.com/hotspots/conflicts/14-07-2017/138168-usa_russian_submarines-0/), în care vorbesc despre P-8 in termeni ca "state-of-the-art".
Doamne, noi suntem o tara mica.. Dar prostii noi sunt prrobail si mai mici....
Din cate imi amintesc (nu am rabdare sa google search) P-8 Poseeidon are la vreo 50 de ani!...
(Si din cate imi amintesc inca sunt tari care folosesc in mod
operational P-3 "Orion" - dar nu bag mana in foc...)
Da, clar "state-of-the-art".
"Art of the sixties".... (Nu are legatura cu "Capela Sixtina") :lol:
Mama prostilor este mereu gravida...
Indiferent de nationalitate...
QuoteThe P-8's first flight was on 25 April 2009.[1] The second and third P-8s had flown and were in flight testing in early August 2010.[21] On 11 August 2010, the US approved the P-8 for low-rate production. din Wikipedia
Iar unul zboară chiar acum (https://twitter.com/AircraftSpots/status/1034490077353660416) la sud de Crimeea
Va rog sa vorbiți strict de domeniul naval. Multumesc!
Pai e conceput pentru Navy (fortele navale).
Nu știu dacă aici îi e locul știrii, dar merită menționată. Povestea este mai amplă, cu epopeea re-înființării LMM (actualmente CNM ,,Al. I Cuza") și acapararea sediului fostului Liceu Navrom (actualmente CTM ,,Al. I Cuza). Cert e că deocamdată deschiderea CNM s-a făcut la sediul Academiei Militare de Marină și se pare că tot deocamdată cursurile vor fi tot acolo prin mai multe săli. Fostul sediu al LMM are acum altă destinație. Ciudat este profilul noului Liceu de Marină și adică "matematică-informatică":
QuoteZeci de elevi la deschiderea noului an la Colegiul Național Militar ,,Alexandru Ioan Cuza". Mihai Fifor prezent la eveniment
Zeci de elevi la deschiderea noului an la Colegiul Național Militar ,,Alexandru Ioan Cuza". Mihai Fifor prezent
Luni, 10 septembrie, ora 10, are loc deschiderea noul an şcolar la Colegiul Național Militar ,,Alexandru Ioan Cuza" din Constanța, în prezența Ministrului Apărării Naționale, Mihai Fifor, și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.
Ministrului Apărării Naționale afirmă că: Am asteptat cu foarte mari emoţii această zi. Vă spun cu toată sinceritatea că îmi este imposibil să înteleg decizia din 1988 de a desfiinţa liceele din Craiova şi Constanţa.
Nu ne aflăm într-o zi atât de frumoasă pentru a justifica trecutul. Vorbim de un nou început.
Dragi părinţi, vă înţeleg grijile care vă încearcă. Vă felicit că aţi susţinut visurile elevilor. Vă asigur că îi lăsaţi pe mâini bune. Cu procente de promovare de aproximativ sută la sută, liceele militare sunt mereu în top.
Absolvenţii sunt admişi la cele mai prestigioase academii militare chiar americane.
Elevii vor beneficia din prima zi de cele mai bune condiţii. Vă mulţumesc domnule primar pentru tot sprijinul. Echipa de profesori a fost constituită foarte bine. Aveţi tot sprijinul meu ca instituţia să pornească cu vânt prielnic din toate direcţiile.
De asemenea, ministrul a spus că va reveni la Constanţa să vadă evoluţia colegiului.
Alte prezenţe la eveniment sunt cele ale Inspectorul şcolar general Gabriela Bucovală, Decebal Fagadau, primarul Constanţei şi senatorul Nicolae Moga.
La locul evenimentului au mai ajuns şi Dan Jeaca, prefectul Constantei şi Horia Tutuianu, presedinte CJC.
Slujba a fost susţinută de către Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.
Iancu Ciocioi, comandorul colegiului afirmă că "după o absenţă de 20 de ani, se redeschid porţile colegiului. Pe parcursul existenţei, colegiul a trecut prin multe transformări. Dragi elevi, toţi am trecut prin emoţiile începutului. Astăzi retrăim şi noi emoţii începutului de an scolar."
A fost organizat şi un eveniment de deschidere, unde au participat 120 de elevi sunt în clasele a IX-a, 36 de elevi în clasele a X-a și 47 de elevi în clasele a XI-a.
Ceremonia are loc la sediul Academiei Navale ,,Mircea cel Bătrân".
Articol disponibil la adresa: https://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/zeci-de-elevi-la-deschiderea-noului-an-la-colegiul-national-militar-alexandru-ioan-cuza-mihai-fifor-prezent-la-eveniment-670050.html
Later Edit: Istoria se pare că se repetă, inițial s-a făcut "naționalizarea" învățământului civil de marină în 1973, acum se ia doar sediul Navrom-ului (încercări repetate de absorbire a fostului IMC, actualmente Universitatea de Marină s-au făcut mereu, din '90 încoace):
QuoteLiceul de la Constanța, LMM Alexandru Ioan Cuza, a fost înființat prin decretul nr. 502 din 29 august 1973, prin transformarea Liceului Industrial de Marină în Liceu Militar. Tot prin același decret a fost înființat Institutul de Marină Mircea cel Bătrân, prin comasarea Școlii Militare de Ofiteri Activi de Marină "Mircea cel Bătrin", cu Institutul de Marină (pe atunci instituție civilă).
sursa (https://www.mangalianews.ro/2018/06/liceul-militar-de-marina-alexandru-ioan-cuza-din-constanta-pagini-de-istorie-video/)
Fifor: România vrea să achiziţioneze prin licitaţie un sistem mobil de apărare de coastă - Politico
România intenţioneze să lanseze luni o licitaţie în vederea achiziţionării unui sistem mobil de apărare de coastă, a declarat vineri ministrul român al Apărării pentru site-ul Politico. Potrivit site-ului, Bucureştiul doreşte "să aibă această nouă capacitate pe coastele Mării Negre drept altă măsură de disuasiune", a declarat ministrul român al Apărării Mihai Fifor în urma unei întâlniri miercuri, la Pentagon, cu secretarul american al Apărării James Mattis
Aceste baterii ar putea să fie instalate pe corvete, pe care Bucureştiul vrea de asemeena să le achiziţioneze, a precizat ministrul, referindu-se la tensiunile create în regiune după anexarea Crimeei de către Rusia. Politico scrie că Boeing se află între principalele companii care vor să obţină acest contract, estimat la peste 150 de milioane de dolari.
News.ro (https://www.news.ro/externe/fifor-romania-vrea-sa-achizitioneze-prin-licitatie-un-sistem-mobil-de-aparare-de-coasta-politico-1922402828002018091918472326)
Armata a lansat procedura de achiziție a lansatoarelor mobile de coastă cu rachete antinavă. De ce s-ar putea califica doar o singură companie, deși mai mulți jucători mari din domeniu și-au arătat interesul
Ministerul Apărării a lansat procedura de achiziție a unui sistem de instalații mobile de rachete antinavă care ar urma să fie dispuse pe coasta Mării Negre. Contractul are o valoare estimată de Armată de aproape 137 de milioane de euro fără TVA, o sumă eșalonată pe cel puțin cinci ani, iar firmele care se pot înscrie trebuie să provină din state NATO sau UE.
Pe de altă parte, surse din piață au precizat pentru HotNews.ro că una dintre condițiile puse de MApN în licitație ar restrânge accesul companiilor și ar descalifica din start marii producători care s-au arătat interesați de contract, mai puțin unul singur.
hotnews.ro (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22731843-armata-lansat-procedura-achizi-lansatoarelor-mobile-coast-rachete-antinav-putea-califica-doar-singur-companie-mai-mul-juc-tori-mari-din-domeniu-tat-interesul.htm)
To have peace, you have to get ready for war (poza facuta de un prieten)
(https://i.imgur.com/eabtOpd.jpg)
Quote from: tom_sawyer on April 16, 2018, 01:27:00 PM
A început bătălia pentru desemnarea producătorului de corvete militare în România.
Cinci giganţi au intrat în luptă
Pe 10 aprilie 2018, cinci mari constructori de nave şi-au depus candidaturile pentru ,,admiterea" în programul ,,Corveta multifuncţională". Producătorul ce va construi cele patru corvete militare în România va fi ales în trei etape distincte: etapa de calificare, etapa de dialog şi etapa de evaluare a ofertelor finale depuse. Ultima se va încheia în octombrie, ne-a declarat Gheorghe Bosânceanu, acţionarul majoritar al Şantierului Naval Constanţa.
Pe 10 aprilie 2018 s-au depus candidaturile pentru alegerea partenerului cu care România va îndeplini construcţia celor patru corvete militare din înzestrarea armatei române, solicitate de Nato şi UE. Cei cinci candidaţi sunt:
- ThyssenKrupp Marine Systems din Germania,
- Naval Group din Franţa care s-a asociat deja cu Şantierul Naval Constanţa,
- Damen Shypyards Group – Olanda, reprezentat în România de şantierul naval de la Galaţi şi în curând cel de la Mangalia,
- grupul Italian Fincantieri care deţine în România şantierele navale de la Tulcea şi Brăila
- STM din Turcia.
economica.net (http://www.economica.net/a-inceput-batalia-pentru-corvete-militare-in-romania_152518.html)
Damen, Fincantieri şi Naval au depus oferta finală pentru construcţia corvetelor de 1,6 miliarde de euro. Pe 26 octombrie se anunţă câştigătorulMarţi, 2 octombrie, s-au depus ofertele finale pentru desemnarea câştigătorului care va construi cele patru corvete militare din înzestrarea armatei române, corvete solicitate de NATO şi UE. Cei trei constructori internaţionali de nave care şi-au depus ofertele sunt:
- Damen Shypyards Group – Olanda, reprezentat în România de şantierul naval de la Galaţi şi mai nou, cel de la Mangalia,
- grupul italian Fincantieri care deţine în România şantierele navale de la Tulcea şi Brăila şi
- Naval Group din Franţa care s-a asociat cu Şantierul Naval Constanţa.
Pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, se va anunţa ofertantul cu care se va intra în negociere finală. Este mult spus ofertantul final deoarece dacă nu se va cădea de acord cu caluzele contractuale, statul poate apela la următorul clasat în această etapă pentru negocieri. Practic, după negocierea directă cu ofertanţii va fi ales câştigătorul.
economica.net (http://www.economica.net/damen-fincantieri-si-naval-au-depus-oferta-finala-pentru-constructia-corvetelor-de-1-6-miliarde-de-euro-pe-26-octombrie-se-anunta-castigatorul_159371.html)
Licitatiile astea au un alt sistem/o alta procedura in afara SEAP? Putem sti si noi detalii din caietele de sarcini?
^^^
Quote from: TibiV on March 01, 2018, 11:35:16 AM
Quote
COMUNICAT NR. 55
Data: 01.03.2018
Iniţierea procedurii specifice de achiziţie pentru atribuirea acordului-cadru de furnizare a produsului ,,Corvetă Multifuncţională"
Anunţul de participare şi documentaţia de atribuire pentru această procedură au fost publicate pe pagina de internet al C.N. Romtehnica S.A., la adresa: http://www.romtehnica.com.ro/site/import/.
Stadiul procedurii de achiziție aferentă programului de înzestrare esențial "Corveta multifuncțională"
Procedura specifică de achiziție se află în acest moment în etapa de evaluare a ofertelor depuse în data de 2 octombrie 2018, în faza analizării ofertelor tehnice, ofertele financiare urmând să fie deschise de comisia de evaluare numai după finalizarea evaluării ofertelor tehnice.
[...]derularea procedurilor de clarificare a impus modificarea calendarului, noul termen estimat pentru finalizarea procedurii fiind 15 noiembrie 2018.
MApN (https://www.mapn.ro/cpresa/16097_Stadiul-procedurii-de-achizi%C8%9Bie-aferent%C4%83-programului-de-%C3%AEnzestrare-esen%C8%9Bial-%E2%80%9CCorveta-multifunc%C8%9Bional%C4%83%E2%80%9D)
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a precizat miercuri că achiziţia corvetelor multifuncţionale este încă în procedură, care este auditată printr-un ordin al fostului ministru Mihai Fifor.
"Nu a fost finalizată, încă este în termen. Procedura este auditată printr-un ordin al fostului ministru. Când o să avem toate detaliile, o să venim cu noi informaţii, în câteva zile probabil", a precizat ministrul.
economica.net (http://www.economica.net/gabriel-les-procedura-de-achizitie-a-corvetelor-multifunctionale-in-termen-este-auditata-printr-un-ordin-al-fostului-ministru_161808.html)
Firma ce va livra cele 4 corvete militare va fi anunţată până cel târziu în 12 ianuarie - ministrul Apărării
El a admis că procedura specifică ar putea fi anulată în cazul în care, la finalul evaluării, ofertele nu corespund cerinţelor operaţionale sau dacă nu vor exista fondurile necesare semnării şi derulării contractului multianual.
economica.net (http://www.economica.net/firma-ce-va-livra-cele-4-corvete-militare-va-fi-anuntata-pana-cel-tarziu-in-12-ianuarie-ministrul-apararii_162040.html)
Publicația franceză La Tribune acuză guvernul României că încearcă "cu disperare" să scoată compania olandeză Damen câștigătoare la licitația lansată la începutul anului pentru livrarea a patru corvete militare. La Tribune scrie că, în ciuda faptului că firma franceză Naval Group a prezentat o ofertă financiară mai bună, guvernul român și Liviu Dragnea "sunt de multă vreme pentru Damen", potrivit Rador.
Ziarul francez anunță că Naval Group, care ar urma să construiască la Constanța cele patru corvete, a anunțat la licitație prețul de 1,2 miliarde de euro, mai ieftin decât cele 1,25 miliarde cerute de Damen și cele 1,34 miliarde euro cerute de constructorul italian Fincantieri, cel de-al treilea participant la licitație.
g4media.ro (https://www.g4media.ro/scandalul-corvetelor-militare-presa-franceza-acuza-guvernul-psd-si-pe-liviu-dragnea-ca-favorizeaza-compania-olandeza-damen-in-dauna-naval-group-care-ar-avea-o-oferta-mai-buna.html)
https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/comment-la-roumanie-veut-faire-perdre-a-tout-prix-naval-group-au-profit-de-damen-801703.html (https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/comment-la-roumanie-veut-faire-perdre-a-tout-prix-naval-group-au-profit-de-damen-801703.html)
Azi ramaseram si fara corvete...
:(
Solicitarea de anulare a licitaţiei pentru corvete, formulată de Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa, are termen în instanţă în 16 ianuarie
Solicitarea de anulare a licitaţiei pentru corvete, formulată de Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa, are termen la Curtea de Apel Constanţa în 16 ianuarie. Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, ,,în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii". MApN a precizat că, la acest moment, există şi un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa, ca parte la ,,Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.", solicită ,,anularea în tot a HG nr. 48 / 2018", act normativ care fundamentează derularea licitaţiei.
News.ro (https://www.news.ro/social/solicitarea-de-anulare-a-licitatiei-pentru-corvete-formulata-de-asocierea-dintre-naval-group-franta-si-santierul-naval-constanta-are-termen-in-instanta-in-16-ianuarie-1922400812002019010918812382)
Damen: Susţinem autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile confidenţiale legate de licitaţia pentru corvete care au apărut în spaţiul public
Compania Damen precizează că nu a fost înştiinţată oficial despre suspendarea licitaţiei pentru corvetele multifuncţionale, dar că susţine autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile confidenţiale legate de licitaţie care au apărut în spaţiul public. ,,Până la acest moment, nu au fost primite informaţii oficiale de la autorităţile române privind suspendarea licitaţiei. Acest lucru va întârzia şi mai mult întregul program de reînnoire a flotei navale române. Aşteptăm comunicarea ulterioară din partea autorităţilor române privind licitaţia şi despre această suspendare. Suntem disponibili pentru clarificări suplimentare, iar Damen va coopera pe deplin şi în mod transparent cu autorităţile române în această chestiune, dacă ni se va cere. Susţinem pe deplin autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile prezentate în mod repetat de o parte a presei româneşti şi care ar putea fi considerate confidenţiale", precizează Damen într-un comunicat.
Detalii pe News.ro (https://www.news.ro/social/damen-sustinem-autoritatile-romane-in-desfasurarea-investigatiei-privind-informatiile-confidentiale-legate-de-licitatia-pentru-corvete-care-au-aparut-in-spatiul-public-1922400212502019011818812735)
Scandalul licitaţiei pentru corvete, în presa franceză: Liderul social-democrat al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a încercat prin toate mijloacele să descalifice Naval Group
Scandalul suspendării licitaţiei pentru corvete este comentat în publicaţia La Tribune, care afirmă că aceasta ar fi putut fi câştigată de Naval Group ceea ce l-a deranjat pe liderul social-democrat al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea, care a încercat prin toate mijloace să descalifice compania sau să anuleze licitaţia. La rândul său, partea franceză ia în calcul o acţiune în justiţie dacă se va impune, conform autorului articolului.
România nu voia ca Naval Group să câştige licitaţia pentru construirea a patru corvete, pe care grupul naval francez ar fi câştigat-o pentru că a prezentat cea mai bună ofertă financiară, 1,2 miliarde de euro, faţă 1,25 miliarde de euro cât era oferta olandezilor de la Damen şi 1,34 miliarde, cea a Fincantieri, parteneri ai Naval Group, susţine publicaţia, continuând prin a spune că aceasta a nemulţumit autorităţile de la Bucureşti, în special pe preşedintele social-democrat al Camerei Deputaţilor, care a încercat prin toate mijloacele să descalifice grupul francez sau să anuleze licitaţia.
News.ro (https://www.news.ro/economic/scandalul-licitatiei-pentru-corvete-in-presa-franceza-liderul-social-democrat-al-camerei-deputatilor-liviu-dragnea-a-incercat-prin-toate-mijloacele-sa-descalifice-naval-group-1922403714002019011518814283)
Licitaţia corvetelor: Miniştrii Apărării şi de Externe, Preşedinţia şi mai multe ambasade ale României, avertizate de întârzieri ale asocierii DCNS (Grupul Naval Francez) - Lockheed Martin în Australia - Profit.ro
Ministrul român al Apărării şi cel de Externe, consilierul prezidenţial pentru politică externă, ca şi ambasadele României din Beijing, Berlin, Haga, Paris, Roma şi Tokyo au fost avertizate în toamna anului trecut, printr-un mesaj al ambasadei României din Canberra, asupra unor întârzieri ale asocierii dintre concernul francez DCNS (Grupul Naval) şi compania Lockheed Martin în contractarea şi începerea construcţiei unor submarine pentru forţele navale ale Australiei, conform Profit.ro.
News.ro (https://www.news.ro/economic/licitatia-corvetelor-ministrii-apararii-externe-presedintia-multe-ambasade-romaniei-avertizate-intarzieri-asocierii-dcns-grupul-naval-francez-lockheed-martin-australia-profit-1922401614552019011518814403)
Amânare la primul termen al procesului în care Şantierul Naval Constanţa a solicitat anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete
Procesul prin care Şantierul Naval Constanţa a solicitat anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete a fost amânat miercuri pentru 20 februarie, deoarece Şantierul Naval nu a angajat avocat. De asemenea, compania Damen a făcut o cerere de intervenţie în dosar.
News.ro (https://www.news.ro/justitie/amanare-la-primul-termen-al-procesului-in-care-santierul-naval-constanta-a-solicitat-anularea-actului-normativ-in-baza-caruia-a-fost-organizata-licitatia-pentru-corvete-1922404116302019011218816823)
Achiziția corvetelor: Șantierul Naval Constanța, parte din asocierea cu francezii de la Naval Group, renunță la procesul cu MApN / Va urma o decizie privind câștigătorul competiției?
Șantierul Naval Constanța, parte a asocierii cu firma franceză Naval Group, renunță la procesul intentat Guvernului României prin care solicita anularea Hotărârii de Guvern care stabilea procedura de achiziție a corvetelor pentru Forțele Navale, au confirmat pentru HotNews.ro reprezentanții companiei. Procedura de achiziție a corvetelor este în prezent suspendată, dar ministrul Apărării Gabriel Leș declara în urmă cu o săptămână că ministerul ar putea lua o decizie sau chiar anunța un câștigător odată ce chestiunea procesului va fi tranșată.
,,Am decis să renunțăm la acest proces cu Ministerul Apărării pentru că peste tot este invocat ca principala cauză pentru care procedura este suspendată. Așa că renunțăm la proces ca procedura să fie deblocată", au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Șantierului Naval Constanța.
Informația a fost publicată luni și de către Adevărul.
Potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, Șantierul Naval Constanța a depus pe 19 octombrie o contesție la Curtea de Apel Constanța prin care cerea anularea HG-ului care stabilea procedura de achiziție a corvetelor. Ofertele în cadrul acestei proceduri au fost depuse pe 2 octombrie 2018.
MApN a decis pe 11 ianuarie să suspende procedura de achiziție a corvetelor ca urmare a formulării către Parchetul Militar a unei plângeri penale pe motiv de nereguli, dar și din cauză că procedura a fost contestată în instanță de către unul dintre concurenți: Șantierul Naval Constanța.
Leș, în urmă cu o săptămână: ,,Se poate decide un câştigător în funcţie de ce va spune în acea decizie [n.r. a instanței]"
În urmă cu o săptămână, la audierile pe buget din Parlament, ministrul Apărării, Gabriel Leș, declara că procedura achiziției ar putea fi deblocată atunci când situația procesului pe rol va fi tranșată.
"În acest moment, este suspendată (procedura) pe aspecte care ţin de legalitate, atacarea acelei Hotărâri de Guvern care reglementează procedura - Hotărârea 48 din 2018. Vom vedea care va fi hotărârea instanţei şi vom vedea ce decizie vom lua. Pentru că dacă, de exemplu, o instanţă de judecată va anula acea Hotărâre de Guvern, vă daţi seama că toată procedura va fi afectată pentru că HG reglementează tocmai acest aspect - procedura de licitaţie. (...) Se poate decide un câştigător în funcţie de ce va spune în acea decizie", a adăugat Gabriel Leş.
Care sunt ofertanții care s-au calificat și ce soluții au propus:
- Naval Group - nava Gowind 2500 cu propulsie hibridă diesel-electircă CODLAD și soluții de înarmare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet. Preț ofertat (pe surse): 1,2 miliarde de euro
- Damen - corveta Sigma 10514 cu propulsie hibridă diesel-electrică CODOE cu soluții de înarmare americane: rachete anti-navă Harpoon de la Boeing, rachete de apărare anti-aeriană de la Raytheon, sonar de la General Dynamics și sistem tactic Thales. Preț ofertat (pe surse): 1,25 miliarde de euro.
- Fincantieri - o corvetă bazată pe clasa Abu Dhabi - denumită Abu Dhabi Enhanced - cu propulsie diesel-diesel CODAD și soluții de apărare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet. Preț ofertat (pe surse): 1,34 miliarde euro.
Detaliile tehnice ale procedurii de achiziție a corvetelor:
- Valoare estimată (maximă): 1,6 miliarde de euro cu tot cu TVA.
- Procedura de achiziție are ca factor de departajare prețul cel mai mic, atâta timp cât cerințele tehnice solicitate de statul român sunt îndeplinite de ofertanți.
- Navele vor trebui construite în România în decurs de șapte ani, iar prima trebuie livrată după doar trei ani de la contractare.
- Componenta de offset: modernizarea și înarmarea celor două fregate Type 22 - Regele Ferdinand și Regina Maria.
- Condiții tehnice de bază: să poate să lupte în cel puțin două medii diferite (anti-aer/anti-submarin/anti-navă) și să poată să opereze într-un hangar un elicopter mediu de 10 tone, dar și drone.
Achiziția corvetelor a mai fost anulată de PSD în 2017, după ce în 2016 guvernul Cioloș acorda contractul către Damen
Procesul de achiziție a corvetelor pentru Forțele Navale a fost deja anulat o dată în urmă cu aproape doi ani...
În 2016, în timpul Guvernului Cioloș - când actualul ministru al Apărării, Gabriel Leș, era chiar secretarul de stat ce se ocupa de armamente - Armata acorda direct, prin Hotărâre de Guvern, contractul de 1,6 miliarde de euro cu TVA către Damen pentru realizarea celor patru corvete multifuncționale în România, la pachet cu modernizarea celor două fregate Type 22.
MApN argumenta că a realizat un studiu de fundamentare și singura navă care satisfăcea pe deplin nevoile tehnice ale Forțelor Navale, dar și cele logistice pentru construirea în țară, era corveta Sigma 10514 a celor de la Damen.
Ulterior, după alegerile parlamentare, PSD a venit la putere și după primele trei luni a anulat HG-ul și acordarea contractului către Damen.
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22982476-achizitia-corvetelor-santierul-naval-constanta-parte-din-asocierea-francezii-naval-group-renunta-procesul-mapn-urma-decizie-privind-castigatorul-competitiei.htm (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22982476-achizitia-corvetelor-santierul-naval-constanta-parte-din-asocierea-francezii-naval-group-renunta-procesul-mapn-urma-decizie-privind-castigatorul-competitiei.htm)
Şantierul Naval Constanţa, asociat cu Grupul Naval Francez, a cerut din Turcia muncitori care să lucreze în România la nave militare - presă
Şantierul Naval Constanţa, asociat cu Grupul Naval Francez (DCNS), s-a adresat unui şantier naval din Turcia pentru a cere muncitori care să lucreze în România la nave cu destinaţie militară, relatează Ziuanews. Solicitarea este adresată în contextul în care grupul francez concurează pentru livrarea a patru corvete multifuncţionale destinate Marinei Militare Române, contract de peste 1 miliard de euro, grup indicat recent de ministrul Apărării, Gabriel Leş, drept câştigător al licitaţiei, cu interpretarea că ministrul s-a antepronunţat astfel. Publicaţia mai apreciază că solicitarea relevă că Şantierul Naval Constanţa nu ar putea face faţă la producţia acestor nave şi sugerează, prezentând şi un document în acest sens, că Turcia, aflată într-o bună relaţie cu Rusia, ar intra astfel în posesia proiectelor şi detaliilor acestor produse strategice. Contactaţi de Profit.ro pentru un punct de vedere legat de aceste informaţii, reprezentanţii Şantierului Naval Constanţa nu au răspuns până la acest moment.
News.ro (https://www.news.ro/economic/santierul-naval-constanta-asociat-cu-grupul-naval-francez-a-cerut-din-turcia-muncitori-care-sa-lucreze-in-romania-la-nave-militare-presa-1922400309242019041918971289)
Bosînceanu afirmă că a câștigat contractul, dar nu știu să se fi finalizat procedura de alegere. Iar antepronunțare?
Quote,,Şantierul Naval Constanţa în asociere cu Naval Group Franţa participă împreună la dialogul competitiv organizat de Ministerul Apărării pentru modernizarea flotei militare, competiţie cu alte două grupuri navale. Aşa cum reiese din informaţiile din presă, avem cea mai bună ofertă financiară. Deci, am câştigat licitaţia. Aşteptăm ca în următoarele săptămâni să fim invitaţi la stabilirea termenilor de realizare a programului de modernizare a flotei militare. Realizarea acestui program în SNC este o soluţie naturală, având în vedere vecinătatea cu Baza Logistică Navală şi Comandamentul Marinei", a declarat Gheorghe Bosînceanu.
Ziua de Constanța (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/botez-in-santierul-naval-constanta-un-nou-proiect-de-tancuri-petroliere-in-lucru-cand-vor-incepe-lucrarile-pentru-corvetele-militare-galerie-foto-688854.html)
Quote
Realizarea acestui program în SNC este o soluţie naturală, având în vedere vecinătatea cu Baza Logistică Navală şi Comandamentul Marinei
Dar de cand se aplica in contractele navale logica "cablu TV"?!...
Adica
"cablul lui X este cel mai aproape de casa, fac contractul cu X"...
Dar poate Mangalia/Tulcea/Galati/Braila sunt in alta tara, pe alt continent, mult prea departe de Comandamentul Marinei?...
:unsure:
Achiziția corvetelor - o decizie ar putea veni ,,în două-trei săptămâni". Ministrul Apărării spune că ar putea fi și anulată procedura
În momentul de față Ministerul Apărării nu a luat încă o decizie privind achiziția celor patru corvete multifuncționale, procedură suspendată din ianuarie după ce ministerul a formulat o plângere penală. În ,,maxim două-trei săptămâni" ar putea veni o decizie, a declarat joi ministrul Apărării, Gabriel Leș, recunoscând că decizia ar putea fi atât de anunțare a unui câștigător, cât și de anulare a procedurii.
hotnews.ro (https://www.hotnews.ro/stiri-defense-23095784-achizitia-corvetelor-decizie-putea-veni-doua-trei-saptamani-ministrul-apararii-spune-putea-anulata-procedura.htm)
Armele României (III) - Forțele Navale: Cu ce nave și echipamente se apără România la Marea Neagră
HotNews.ro face un inventar la zi cu dotarea Armatei Române - ce fel de echipamente și câte mai avem în uz în momentul de față, cu ce lucrează militarii români în țară, dar și peste hotare acolo unde reprezintă România și ce poate pune pe masă țara noastră în cazul unui conflict armat.
http://m.hotnews.ro/stire/23116214 (http://m.hotnews.ro/stire/23116214)
Quote from: yk17fox on May 01, 2019, 01:13:56 PM
... ce poate pune pe masă țara noastră în cazul unui conflict armat.
Din pacate, politica forumului interzice anumite expresii si cuvinte....
Romania
pune pe masa alea 4 corvete nou-noute, atat de noi ca nici macar nu au fost desenate!
A, si sa nu uit.... Un super-submarin clasa Kilo. Pentru exercitiile de atac asupra unei sitting-duclk...
:(
Din pacate, dotarea flotei militare ii permite sa "moara cu mandrie, pentru a putea sa renasca in viitor"
(Nu mai stiu cine a spus asta, dar se potriveste... Voi vedeti ce "aglomeratie ruseasca" este in Crimeea?... "Vizitele" Flotei a VI-a sunt singurul lucru care fac Marina Militara sa nu para "pierduta in larg"...)
Quote from: TibiV on May 01, 2019, 04:17:13 PM
Din pacate, politica forumului interzice anumite expresii si cuvinte....
Spui asta @TibiV și doar citești știrile în ziare. Eu m-am urcat cam pe toate rablele alea din articol, mai puțin cele la second hand englezești. Și nici pe delfin. Dar în rest am cam fost pe toate. De la dragoarele de mine de la Midia și până la NPR-urile de la Mangalia.
Mi-e jenă să spun că nu fac față nici măcar unei bărci pneumatice cu motor chinezesc. Ar trebui să fim sinceri și să nu ne mai lăudăm cu nave pe care doar vopseaua le mai ține laolaltă. Nu contest profesionalismul marinarilor, unii mi-au fost colegi, alții îmi sunt vecini, dar vorba românească: nu poți face din rahat bici.
De fiecare 15 august scoatem navele să fumege in fața Comandamentului, să ne dăm mari că avem Marină și să se bulucească lumea să vadă "comédia". Avem exact cum e Cazinoul, o ruină vopsită și răsvopsită, coaptă de șubredă ce este, gata să cadă. Și cârmuitori care nu văd mai departe de interesele lor.
Nu pot decat sa ma inclin in fata profesionistilor....
Cei care stiu pe propria piele.
Nici nu stiu ce emoticon sa pun...
:cheers: pentru postare?...
Sau :madwife: pentru continutul postarii?....
Din aceasta dilema nu pot iesi!... ;)
Și ca să punem cireașa pe tort (sau mai degrabă pe colivă):
Dosarul corvetelor, o licitație de peste 1 miliard euro în care ministrul Apărării s-a antepronunțat, ajunge la DNA
Parchetul militar a trimis plângerea MApN privind licitația pentru corvete la DNA. Procurorii militari suspectează existența elementelor unor infracțiuni care atrage competența Direcției Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru G4Media.ro de procurorul șef al Parchetului Curții Militare de Apel, Adrian Nicolau.
Recent, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a fost prezentat ca indicând Grupul Naval Francez (DCNS) drept câștigător al licitației pentru achiziția celor patru corvete multifuncționale destinate Marinei Militare Române, contract de peste 1 miliard de euro, cu precizarea că acesta nu s-a pronunțat direct cu privire la câștigătorul licitației pentru corvete, dar a spus că ,,ordinea se cunoaște", fiind cea apărută deja în presă.
continuarea pe profit.ro (https://www.profit.ro/stiri/politic/dosarul-corvetelor-o-licitatie-de-peste-1-miliard-euro-in-care-ministrul-apararii-s-a-antepronuntat-ajunge-la-dna-19000594)
Of, când va avea parte țara noastră de politicieni aleși pe merit ci nu agramați și anagramați pe găleți sau pomeni electorale?
Epopeea corvetelor continuă:
QuoteConsiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis la data de 4 iunie să admită excepţia tardivităţii invocate de autoritatea contractantă şi, pe cale de consecinţă, a respins ca tardivă contestaţia depusă de asocierea Naval Group - SC Şantierul Naval Constanţa SA, în contradictoriu cu Ministerul Apărării Naţionale - Unitatea Militară 02550 Bucureşti, prin Compania Naţională Romtehnica SA. Este vorba de licitaţia privind corvetele militare.
articolul complet aici (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/deschidere-editie/licitatia-privind-corvetele-militare-a-fost-facuta-publica-decizia-consiliului-national-de-solutionare-a-contestatiilor-693114.html)
Şantierul Naval Constanţa şi Naval Group s-au dus la CNSC pentru a obliga Ministerul Apărării să anunţe rezultatul licitaţiei corvetelor, la care prin antepronunţare sunt daţi câştigători. Contestaţia - respinsă
Şantierul Naval Constanţa şi grupul Naval Group, controlat de statul francez, au încercat să oblige Ministerul Apărării, printr-o acţiune la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), să comunice rezultatul licitaţiei pentru achiziţia celor patru corvete multifuncţionale destinate Marinei Militare Române, contract de peste 1 miliard de euro şi pentru care afirmaţii recente ale ministrului de resort au fost interpretate drept o antepronunţare în favoarea francezilor. Consiliul a respins însă contestaţia. La acest moment, dosarul corvetelor a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie.
Povestea pe News.ro (https://www.news.ro/economic/santierul-naval-constanta-naval-group-s-au-dus-cnsc-obliga-ministerul-apararii-anunte-rezultatul-licitatiei-corvetelor-antepronuntare-dati-castigatori-contestatia-respinsa-1922401107382019061619027168)
Gabriel Leș: Procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată
Procedura de atribuire a contractului de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, a precizat, pentru MEDIAFAX, ministrul Gabriel Leş. Consiliul a informat MApN printr-o adresă, unde a motivat că au fost găsite nereguli.
,,Cert e din nou ne blocăm în proceduri. Asta știm să facem cel mai bine. Astăzi vom răspunde la adresă. Ieri după masă am primit-o. Vom pune la dispoziție documentele cerute. Din ce spuneau juriștii la acest moment, în 15 zile trebuie să dea o soluție. Decizia a ajuns la Departamentul de Armamente. (...) Nu putem lua o decizie, la momentul acesta, procedura e blocată. Decizia ar fi fost să începem procedura de atribuire. (...) Nu au specificat de ce suspendă, doar că s-a făcut acea contestație, unde au fost semnalate grave nereguli", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Apărării, Gabriel Leș.
mediafax.ro (https://www.mediafax.ro/social/procedura-de-achizitie-a-corvetelor-multifunctionale-suspendata-ministrul-gabriel-les-din-nou-ne-blocam-in-proceduri-18177114)
Naval Group a fost declarată câştigătoare a contractului pentru corvetele multifuncţionale
Asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru furnizarea de corvete multifuncţionale, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Sursa (https://www.mediafax.ro/social/naval-group-a-fost-declarata-castigatoare-a-contractului-pentru-corvetele-multifunctionale-18214936?fbclid=IwAR2IYD-T0-7cdCGqJEF2krUCL4SS5wpFGrTCT1mq3hd_PmE4ztUrRsr0wGU)
Froid...
Ca doar nu o sa spun "cool" intr-o tara francofona... :lol:
În sfârșit!
C'est super, c'est cool, c'est top sont beaucoup plus utilisés. Mais, nous ne sommes pas des «francophones» aujourd'hui.
Stati ma așa. Nu vor fi contestații? Doar intreb.
Of, cum te pricepi tu să tai avântul. Și eu care deschisesem șampania aia virtuală. Iar contestații? Păi nu e prețul ăla mai mic? SNC plus Francezii au avut 1,2 mld, ăilalți au fost mai scumpi.
Quote
Naval Group, care ar urma să construiască la Constanța cele patru corvete, a anunțat la licitație prețul de 1,2 miliarde de euro, mai ieftin decât cele 1,25 miliarde cerute de Damen și cele 1,34 miliarde euro cerute de constructorul italian Fincantieri, cel de-al treilea participant la licitație.
Btw, procedura cred că e aici http://www.romtehnica.com.ro/site/import/ (http://www.romtehnica.com.ro/site/import/), eu nu am cum să mă uit
Păi nu comentez prețul, mai ales că nu ma pricep. Doar procedural vorbesc. Stiu ca licitația a fost suspendată INAINTE de a se anunța câștigătorul. S-a ridicat suspendarea, s-a anunțat câștigătorul și acum, teoretic, poate urma o contestație sau mai multe. Eu cred ca se va contesta... dar na, o fi altfel la naval fata de rutier. :)
Parca tocmai renuntase Fincantieri la contestatie. Si Damen nu stiu daca are temei, fiind o oferta semnificativ mai scumpa ca cea Naval Group.
Au ajuns in faza in care pretul decide. Au trecut de toate criteriile tehnice de calificare.. Naval a avut pretul cel mai mic, castigator. Greu sa conteste. Cred ca asta a fost si motivul pentru care Dragnea a incercat sa suspende anuleze licitatia, pe motiv de scurgere de informatii (a aparut pretul in presa).
A ieșit ministrul cu confirmarea deja, dar am pierdut link-ul
Damen a fost anunțat de către autoritățile române privind rezultatul programului de înzestrare esențial ,,Corvetă multifuncțională". Facem următoarele declarații cu privire la acest subiect:
- Ieri, 2 Iulie 2019, autoritățile române ne-au informat oficial despre rezultatele licitației privind Programul de înzestrare esențial ,,Corvetă multifuncțională".
- Damen este hotărât să rămână în continuare un partener pentru România: suntem de 25 de ani în România, cu o experiență de peste 90 de ani în toată lumea. Damen investește pe termen lung în România!
- Damen este mai hotărât ca niciodată și dorește să rămână un partener de nădejde pentru România; Damen a investit continuu în Galați și – de anul acesta – a readus la viață șantierul naval Mangalia și va continua să aloce resurse importante astfel încât România să devină unul dintre cele mai importante huburi de construcție de nave de la Marea Neagră, din Europa și din lume;
- Damen consideră că oferta sa este cea mai potrivită soluție pentru necesitățile navale românești: conține sisteme de armament din Statele Unite ale Americii care sunt interoperabile la nivelul alianței NATO, aducând împreună cele mai bune companii din industriile de apărare din Statele Unite ale Americii (BOEING, RAYTHEON, GENERAL DYNAMICS) și din Uniunea Europeana. Această soluție poate să fie construită în România, de către un șantier naval din România, cu forță de muncă românească - cu experiență în domeniu, gata să înceapă construcția navelor imediat după atribuirea contractului și în termenele stabilite.
- Damen oferă o soluție recunoscută la nivel global care va putea fi folosită zeci de ani, construită la timp și în România. Acest contract ar fi creat locuri de muncă suplimentare în ambele șantiere navale din Galați și Mangalia, pe lângă cele 4500 de locuri de muncă deja existente și 1500 subcontractori; acest lucru ar fi menținut România ca fiind cea mai importantă țară pentru șantierele navale Damen și de asemenea de la Marea Neagră;
- Oferta Damen este pe deplin compatibilă cu întregul program de reînnoire a flotei Marinei Române, fiind încrezător în experiența noastră extinsă la șantierul naval Damen Galati, oferind nu numai un produs tehnologic avansat, ci și unul construit în termenul limită și costurile specificate.
- Șantierul Naval din Galați este singurul exportator de nave militare din România către numeroase marine militare NATO și non-NATO. Șantierul Naval a beneficiat în mod extraordinar de experiența găsită la Galați, managerii fiind români și bazându-se pe o lungă tradiție de construcție a navelor.
- Damen urmărește cu interes și preocupare majoră anunțul MApN referitor la atribuirea produsului Corveta Multifuncțională mai ales că acesta vine la un moment în care multiple chestiuni (inclusiv de legalitate, încălcare a confidentialității etc), invocate chiar de către MapN ca temeiuri pentru suspendarea procedurii sunt în continuare nelămurite. Damen analizează următorii pași de urmat.
*** FINAL ***
Da @Harry, a fost Roquefort mai bună decât Danish Blue și decât Gorgonzola. Că până la urmă o să fie brânză de oaie în burduf turcesc, asta e altă discuție. Mă bucur că nu e "sîr" ("сыр" ca să fie mai clar)
Doar traim in Levant....
;)
Împreună cu colegii croați noi îi spunem Balkanistan O:-)
https://www.hotnews.ro/stiri-defense-23246829-foto-toate-detaliile-despre-corveta-gowind-2500-care-francezii-naval-group-vor-construi-romania-pentru-fortele-navale.htm
corvetele astea frantuzesti arata foarte bine, bine armate ( tunuri, rachete antiaeriene si anti-nava, torpile anti-submarin) si aproape stealth. pretul a fost mic deoarece suntem prima tara NATO care le cumpara, si cred ca doreau sa intre repede pe piata
ce nu am inteles este daca toate vor fi la fel, ma refer mai ales la heliport / hangar elicopter sau vor fi si alte variante
corvetele facute la Alexandria pt Egipt
(https://i.imgur.com/i6oEmCm.jpg)
(https://i.imgur.com/Bo4UdX4.jpg)
si 2 randari cu rachete
(https://i.imgur.com/UkbCeTR.jpg)
(https://i.imgur.com/5R712zJ.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Asta mi se pare tare in articol...
Quote
- Componenta de offset: modernizarea și înarmarea celor două fregate Type 22 - Regele Ferdinand și Regina Maria.
:lol:
^^ Păi probabil că instalează lansatoare de Exocet și pe ele. Mă refer la rachete, nu la pește (care e delicios).
Și mai tunează motoarele. Poate și radare noi, ECDIS-uri moderne (WECDIS) plus sisteme integrate de comandă
Naval Group a construit mai multe fregate pt Marina Franceza. Din ce inteleg, vor monta sisteme de armament, radar si comunicatii pe fregate. Probabil aceleasi sisteme mentionate in articol, care se vor pune si pe corvete.
Cat timp se vor face toate la Constanta, cred ca e un plus pentru noi.
Se vor face corvetele la Constanța și se vor arma. Adică se face tăblăria și se montează țevile. Restul se aduce de afară, doar nu or să facă tunurile la noi în șantier. Sau motoarele. Sau orice altceva. Se aduce tabla, se taie, îndoaie, asamblează în bloc-secții și apoi astea se sudează ca la lego. Echipamentele, aparatura, orice altceva se va aduce de afară. Poate vreo chiuvetă să scape, dar mă îndoiesc. Ce făcea Daewoo la Mangalia avea totul adus din Coreea. Noi aveam în firmă nave făcute la Galați sau Brăila, dar armate în Norvegia. Avem și un Bulk făcut la Mangalia, am pe undeva schemele și echipamentele, nu am văzut nimic făcut în România. Iar astea sunt nave civile. D-apăi la militare.
DOCUMENTE EXCLUSIVE Licitația pentru corvete, blocată de Damen. MApN nu semnează contractul încă
Compania olandeză Damen a contestat licitația de 1,6 miliarde euro pentru construirea celor patru corvete. Recent, ministrul Gabriel Leș anunța că cea mai bună ofertă din punct de vedere financiar a fost cea a asocierii dintre Naval Group (Franța) și Șantierul Naval Constanța.
UPDATE: Mai jos, în facsimil, poate fi consultat documentul depus de Damen la Curtea de Apel București. Conform acestuia, olandezii au reclamat ca ilegală recenta decizie a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, conform căreia o plângere a Fincantieri ar fi tardivă.
Consecința este, conform surselor Newsweek România, că Ministerul Apărării nu va semna contractul cu Naval Group, încă, ci va aștepta decizia Curții de Apel București în legătură cu plângerea de la CNSC a italienilor de la Fincantieri. Culmea, italienii și-au retras plângerea. Asta înseamnă, însă, că documentul depus de Damen rămâne fără obiect.
https://newsweek.ro/investigatii/exclusiv-licitatia-pentru-corvete-contestata-de-damen (https://newsweek.ro/investigatii/exclusiv-licitatia-pentru-corvete-contestata-de-damen)
^^ Chiar vroiam să scriu despre.
Eu cand v-am întrebat de contestații ati zis ca nu se mai pot depune...
Păi... teoretic nu aveau de ce contesta. Dar au găsit cum că Fincanteri ar fi fost înțeleși cu francezii când și-au retras contestația:
Quote
Renunţarea la o procedură legală iniţiată de către unul dintre participanţi a fost în beneficiul celuilalt participant, câteva zile mai târziu
.
USS Ross (DDG-71) Pentru prima data la Ct. Foto: Ovidiu Oprea
(https://1.bp.blogspot.com/-9QYaH0Zouvw/XfiZmqbQHjI/AAAAAAAAB1g/TaIeTbg31BkgvGAqsv62beSDcopwwISOgCLcBGAsYHQ/s640/78989747_2605184402893450_6788780871773061120_o.jpg)
(https://1.bp.blogspot.com/-8uROK635Fxo/XfiZmhsYtfI/AAAAAAAAB1k/bndJQ6EJSoMAllaCr9VWEFTPIc7XNRl-gCLcBGAsYHQ/s640/80393055_2605184442893446_1455355608189370368_o.jpg)
unde sunt elicopterele Seahawk ? :)
E Arleigh Burke - Flight I, au doar puntea de aterizare, neavand si hangar nu are alocate elicoptere in mon permanent.
De la Flight IIA incolo au incorporat si un hangar pentru 2 elicoptere.
cand se apuca baietii de corvete ?
Azi, la Curtea de Apel Bucureşti va avea loc un nou termen de judecată în dosarul (21131/3/2019) privind achiziţia de către Ministerului Apărării Naţionale a patru corvete multifuncţionale. În concret, magistraţii vor analiza recursul formulat de compania Damen Schelde Naval Shipbuilding BV (fostul şantier naval Royal Schelde al Marinei Regale Olandeze) împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti prin intermediul căreia s-a respins contestaţia celor la Damen cu privire la achiziţia de către Ministerului Apărării Naţionale a patru corvete multifuncţionale.
Dosarul se află pe rolul Secţiei a IX-a contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Bucureşti, fiind repartizat completului de judecată alcătuit din: Ionuţ Cristian Andreescu (preşedinte), Cristina Petrovici şi Carmen Mihaela Voinescu, judecători ai Curţii de Apel Bucureşti.
Amintim că, pe data de 7 octombrie 2019, judecătorii Secţiei a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal de la Tribunalul Bucureşti au respins contestaţia depusă de Damen, după ce MApN a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete multifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa.
Sursa (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/justitie/achizitia-celor-patru-corvete-multifunctionale-in-atentia-judecatorilor-document-712584.html)
Între timp F112 F221 (cred că sunt dislexic deja) stă fără rachete, instalarea lor fiind offset la contractul celor 4 corvete. Dar a intrat în doc, așa că apar imagini interesante:
(http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-05-25-24016649-0-fregata-regele-ferdinand-f221-santier.jpg)
(http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-05-25-24016645-0-fregata-regele-ferdinand-f221-santier.jpg)
(http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-05-25-24016653-0-fregata-regele-ferdinand-f221-santier.jpg)
(http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-05-25-24016654-0-fregata-regele-ferdinand-f221-santier.jpg)
(http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-05-25-24016647-0-fregata-regele-ferdinand-f221-santier.jpg)
(http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-05-25-24016651-0-fregata-regele-ferdinand-f221-santier.jpg)
(http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-05-25-24016652-0-fregata-regele-ferdinand-f221-santier.jpg)
(http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-05-25-24016646-0-fregata-regele-ferdinand-f221-santier.jpg)
(http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-05-25-24016655-0-fregata-regele-ferdinand-f221-santier.jpg)
(http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-05-25-24016656-0-fregata-regele-ferdinand-f221-santier.jpg)
Fregata F221 Regele Ferdinand, nava amiral a Forțelor Navale Române, se află în prezent într-un proces amplu de recondiționare și întreținere la șantierul naval din Constanța. Nava lungă de 148 de metri a andocat în a doua jumătate a lunii aprilie și se află în momentul actual în plin proces de recondiționare.
Fregata "Regele Ferdinand", una dintre cele mai importante nave militare a Forțelor Navale Române, a fost andocată în a doua jumătate a lunii aprilie și a intrat într-un proces de recondiționare și întreținere, anunță Forțele Navale.
Lucrările au loc în Șantierul Naval Constanța și prevăd curățarea, tratarea și revopsirea întregului exterior al navei, precum și întreținerea și repararea unor instalații de la bord, activități care pot fi executate numai în condiții de doc uscat.
Nava militară românească a intrat pentru prima dată în șantier după o perioadă de 10 ani, timp în care a executat, în mod constant, misiuni în apele internaționale și a contribuit la consolidarea statutului Forțelor Navale Române de pilon de securitate pentru flancul de sud-est al Alianței Nord-Atlantice, prin participarea la operații NATO alături de partenerii străini, anunță Forțele Navale Române.
Fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, cele mai moderne nave pe care le au acum Forțele Navale
Fregata Regele Ferdinand (F221), fostă HMS Coventry (F98), și fregata Regina Maria (F222), fostă HMS London (F95), au fost cumpărate în 2003 din Marea Britanie printr-un contract de 116 milioane de lire sterline cu BAe. Cele două nave au fost pentru prima dată lansate la apă între 1984 și 1986 reprezintă chiar și acum "cele mai moderne" platforme pe care România le are în dotare.
Din Marea Britanie nu au fost luate cu tot cu sistemele de rachete, ci s-au păstrat doar lansatoarele de torpile și le-au fost montate câte un tun rapid Oto Melara 76/62 în vederea unei modernizări și echipări cu armament ce nu a mai venit nici până în ziua de azi. S-a încercat o licitație în 2016 pentru modernizarea lor și dotarea cu rachete anti-navă și anti-aeriene, însă nu s-a finalizat.
Până la urmă modernizarea și înarmarea celor două fregate a fost pusă ca offset în contractul pentru cele patru noi corvete multifuncționale - altă achiziție care nu s-a finalizat, fiind momentan blocată în instanțe...
Deplasament (To): 4900 (încarcare maximă)
Dimensiuni (metri: lungime x lățime x pescaj): 148,2 x 14,75 x 4,6
Propulsie: 4 turbine Rolls-Royce
Viteza (Noduri): 30
Număr punți: 7
Autonomie: 4500 Mm
Echipaj: 205 (18 ofițeri)
Armament:
tun super-rapid 76 mm Oto Melara
instalații lansare torpile
sistem de comandă asistat de calculator
instalații de bruiaj pasiv TERMA
sisteme de lupta electronică
9 sisteme radar
Sursa (https://m.hotnews.ro/stire/24016667)
A rămas deci un simplu torpilor.
adica asta a fost cam tot timpul de cand e in flota noastra, un torpilor cu o mitraliera si multe radare :)
...
variantele initiale aveau 6 pana la 8 sisteme de armament pe langa torpile:
2 × 6 GWS25 Sea Wolf SAM launchers
4 × 1 Exocet SSM launchers
2 × Twin 30 mm AA guns
2 × 20 mm GAM-BO1 guns
4 × 7.62 mm GPMGs
Dosarele din instanță privind licitația pentru corvete, prin care Damen cere practic anularea licitației:
1. Dosarul nr. 21131/3/2019 (http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000883641&id_inst=2), stadiu procesual: recurs. În acest dosar sunt implicați și participanții la licitație și MApN prin Romtehnica;
2. Dosarul nr. 6869/2/2019 (http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000379142&id_inst=2), stadiu procesual: fond, obiect: anulare act administrativ adresa nr. A3/10084/28.10.2019, reclamant Damen, pârât MApN
3. Dosarul nr. 47/2/2020 (http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000380045&id_inst=2), stadiu procesual: fond, obiect: anularea Hotărârii de Guvern nr. 48/2018, însăși fundamentul licitației de construcție a celor 4 corvete și de modernizare a celor 2 fregate, reclamant Damen, pârât Guvernul României
Sursa: site-ul Romanian Navy Historic Ships
https://rnhs.info/o-retrospectiva-a-licitatiilor-si-dotarii-fortelor-navale-romane/
Garda de Coasta a lansat licitatia pentru REALIZARE STUDIU DE FEZABILITATE SEDIU NOU GARDA DE COASTA.
Conform temei de proiectare:
În cadrul imobilului Sediul Garda de Coastă sunt construite 26 de clădiri cu diferite funcțiuni, pavilioane administrative, punct control, remiză auto, depozite, sediul SCOMAR, turn comunicații.
În acest moment, clădirile sunt supuse unui proces de degradare continuă ca urmarea a trecerii timpului, având în vedere faptul că ele au fost construite între anii 1952-1989.
Amplasament: Aleea Zmeurei 3, Constanţa
Obiectivele proiectului de investiţii sunt:
1.Pavilion Administrativ nou, inclusiv spații de depozitare;
2. Pavilion reparații auto, cu spălătorie auto;
3.Parcare cu copertine pentru mașinile și utilajele Gărzii de Coastă;
4.Parcare cu copertine pentru mașinile angajaților Gărzii de Coastă;
5.Spațiu amenajat cu copertine pentru depozitare mașini confiscate;
6.Stație alimentare carburanți;
7.Padoc câini – construcție modulară, containerizată
8.Punct control acces pentru cele două intrări;
9.Rețele exterioare pentru utilități, rezervor apă potabilă,sistem de hidranţi exteriori, bazin de rezervă incendiu, separator de hidrocarburi și refacerea branșamentelor de apă/canal, energie electrică şi gaze.
10.Împrejmuire cu iluminat şi supravegere video;
11.Amenajare/sistematizare curte;
12.Desființare 23 construcții și 6 amenajări de natura construcțiilor.
În cadrul proiectului nu se intervine asupra turnului de comunicații și pavilion sediu SCOMAR, doar se vor reface conexiunile cu noul sediu construit.
Se pare ca s-a incheiat telenovela si Damen a pierdut la CA:
https://evz.ro/puct-final-in-cel-mai-mare-scandal-legat-de-armata-romana-damen-pierde-definitiv.html
bun, se poate semna cu Naval Group, acum.
Parca ziceau 3 ani de la momentul semnarii pentru prima corveta, apoi parca 12 luni intre fiecare.
Deci prin 2023 ar trebui sa vedem prima corveta in RO.
Mai există un proces pe rol. Să vedem dacă Damen renunță (termen septembrie 2020)
http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000380045&id_inst=2
Contractul nu presupune doar cele 4 corvete, ci și modernizarea celor 2 fregate existente ;)
sursă detalii RumaniaMilitary (https://www.rumaniamilitary.ro/reactia-damen-dupa-decizia-curtii-de-apel-bucuresti)
sper ca francezii nu au stat degeaba, isi pregatesc proiectul si se apuca de treaba imediat ce au cadrul legal. sa nu mai stea pana la anul sa se organizeze
^ Mai sunt 3 dosare. MAPN anunta ca nu va semna contractul pana nu se inchid toate.
https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24173835-mapn-contract-corvete-naval-group-contestatii-dosar-damen.htm
În prezent, decizia Curţii de Apel Bucureşti întăreşte decizia luată în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti. Însă nici demersurile în instanţă nu au fost lipsite de "bizarerii". Astfel, deşi Damen a solicitat accesul la documentele ofertelor de licitaţie - conform principiului unui proces echitabil, în condiţii de transparenţă şi condiţii de concurenţă corecte - acest lucru i-a fost refuzat până în prezent, pe motiv că ar fi vorba de documente confidenţiale.
Interesant este că, după ce a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, unde Damen a avut mai multe solicitări pentru transmiterea unor documente de la MApN, magistraţii au stabilit ca actele privitoare la licitaţii să fie puse la dispoziţia tuturor participanţilor la licitaţie. Numai că, la termenul din martie, MApN nu şi-a respectat obligaţia procesuală instituită de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, refuzând să pună la dispoziţia reclamanţilor sau instanţei copii de pe oferte, deoarece acestea au fost clasificate de Departamentul pentru Armamente (care a realizat achiziţia publică), cu aprobarea ministrului de resort. În schimb, profitând de o serie de prevederi instituite pe perioada stării de urgenţă cauzate de pandemie, MApN a solicitat judecarea în regim de urgenţă a procesului în cauză.
Damen nu a primit nici accesul la documentele licitaţiei şi nici decizia Curţii de Apel nu vine cu mai multe lămuriri în motivarea deciziei luate.
După anunțul deciziei Curţii de Apel Bucureşti, într-un comunicat de presă, Damen reiterează că "acțiunile noastre au fost în spiritul consolidării statului de drept și a procedurilor de licitație și vom căuta în continuare o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informații clasificate și a controverselor nefondate din media. Neclaritatea privind corectitudinea procedurilor de licitație publică afectează reputația programelor de achiziții din România atât în țară, cât și în străinătate și este o consecință îngrijorătoare".
"În spiritul transparenței și al clarității, Damen a solicitat în instanță accesul la documentele ofertelor de licitație. Acest lucru a fost refuzat până acum, obligând compania Damen să înceapă noi demersuri în justiție pentru rezolvarea acestor aspecte", se precizează în comunicatul de presă al companiei. Altfel spus, urmează un nou proces.
viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/149758-o-noua-infrangere-pentru-damen-in-razboiul-corvetelor-documente-tinute-la-secret)
MINISTERUL APARARII - UNITATEA MILITARA 02542 FOCSANI a semnat contractul pentru ,,CONSOLIDARE ŞI REPARAŢII CAPITALE CHEURILE ŞI DANELE DE ACOSTARE DIN CAZARMA 2745 MANGALIA" – LOT 1 şi LOT 2 cu INTERCONSTRUCT S.R.L. pentru suma de 13.666.104,00 lei +tva.
Doar ce au intrat in Marea Neagra
nava de desant Yuma si distrugatorul Roosevelt
(https://1.bp.blogspot.com/-vVBQw477hC8/X2oWHWZtNRI/AAAAAAAB2xw/y9mbopbTqPc-IbTV_pX9qcEEu64LDRe6ACLcBGAsYHQ/w640-%3Cbr%20/%3Eh536/120075309_10164444967375454_1895428170073985581_n.png)
Quote from: tom_sawyer on June 25, 2020, 11:11:34 PM
Dosarele din instanță privind licitația pentru corvete, prin care Damen cere practic anularea licitației:
3. Dosarul nr. 47/2/2020 (http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000380045&id_inst=2), stadiu procesual: fond, obiect: anularea Hotărârii de Guvern nr. 48/2018, însăși fundamentul licitației de construcție a celor 4 corvete și de modernizare a celor 2 fregate, reclamant Damen, pârât Guvernul României
15.12.2020
Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Admite excepţia tardivităţii plângerii prealabile şi în consecinţă respinge acţiunea ca inadmisibilă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
17/12/2020 DAMEN SCHELDE NAVAL SHIPBULDING BV, Recurs
O imagine de arhiva cu V.P.R.195 in actiune.
foto prin amabilittea domnului Alexandru Ghinea
(https://i.imgur.com/oBF4gr0.jpg)
Fortele navale se apropie cu pasi repezi de dotarea cu rachete antinava noi (4 vehicule de lansare și 32 de rachete antinava Naval Strike Missile).
NSM este una din cele mai performante și noi rachete AN produse de către o tara aliata (Norvegia + SUA) și va înlocui vechile noastre sisteme 4K51 Rubezh pe care le avem in dotare de aprox. 50 de ani.
Mai jos linkul cu notificarea trimisă congresului american.
https://www.federalregister.gov/documents/2020/12/11/2020-27299/arms-sales-notification
Postez aici pentru ca deși are baza la sol sistemele vor fi operate de către marina.
LE: vechile noastre rachete (inclusiv cele lansate de pe 4K51 Ruzbezh) sunt de tipul Styx si apar în poza postata de Harry mai sus.
@TIbiv - merci, dar in general nu sunt iritat :lol: :lol: :lol:doar irirat
Din pacate si aici problema offsetului nu e deloc clara sau putem banui ca lipseste cu desavarsire. Cel putin asa afirma partea franceza competitor in ceea ce trebuia sa fie o licitatie internationala.
@iritat.
ai pierdut cuvantul
"sol"...
Quote from: irirat on December 31, 2020, 11:09:21 PM
Postez aici pentru ca deși are baza la sistemele vor fi operate de către marina.
In mod sigur ai vrut sa spui
"deși are baza la sol sistemele vor fi operate de către marina"Te rog sa corectezi postarea (inca nu au trecut 24 de ore).
Mesajul meu poate fi sters dupa corectura.
Multumesc...
Contractul de aproximativ 1,6 miliarde de euro pentru corvetele Forțelor Navale, blocat pe termen nedefinit
Contractul de aproximativ 1,6 miliarde de euro pentru corvetele Forțelor Navale este blocat de mai bine de 7 luni, deși Ministerul Apărării dorește semnarea lui. Surse din Armată susțin că Naval Group, Franța și șantierul Naval Constanța, câștigătorii licitației, cer mai mulți bani pe motiv că a trecut timpul și prețurile trebuie reactualizate. Cum așa ceva e imposibil din punct de vedere legal, contractul nu se semnează și noile corvete ale Marinei par un obiectiv din ce in ce mai îndepărtat.
stiri.tvr.ro (http://stiri.tvr.ro/contractul-de-aproximativ-1-6-miliarde-de-euro-pentru-corvetele-for--elor-navale--blocat-pe-termen-nedefinit_888421.html#view)
https://www.youtube.com/watch?v=7rP1fx_Ilaw&list=TLGG0Xmetyw4Is4wOTA3MjAyMQ
Contestația (una din multele) Damen a ajuns la ÎCCJ. Are termen de judecată în octombrie 2022:
https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=200000000380045
Wow, 2022? Oare nu au gresit pe site? :lol:
Pana se termina de judecat ne invadeaza Rusia si se si retrag.
E aproape 2022. Nimic?
Fregata ,,Mărășești", cea mai mare navă de război a Forțelor Navale construită în România, a executat luni, 31 ianuarie, manevra de plecare din portul militar Constanța, în vederea deplasării în locul de andocare, unde va intra într-un amplu proces de recondiționare și întreținere.
Andocarea în Șantierul Naval Constanța prevede o serie de lucrări la opera vie, instalațiile de ancorare și guvernare, punțile exterioare, motoarele principale și echipamentele de navigație, precum și înlocuirea elementelor neconforme, printre care elementele de osatură, tabla și instalațiile de stins incendiul.
Nava militară românească a intrat în șantier ca necesitate a refacerii capacității de luptă la un nivel necesar standardelor Forțelor Navale Române.
Antrenamente ale scafandrilor militari specializați în lucrul cu explozivii
Centrul de Scafandri a organizat, la sfârșitul lunii ianuarie, convocarea anuală de recertificare a operatorilor EOD (Explosive Ordnance Disposal), în cadrul căreia au fost executate două exerciții de neutralizare a unor dispozitive explozive.
Primul exercițiu a constat în neutralizarea unui dispozitiv explozibil improvizat (DEI) la uscat, fiind utilizat disruptorul cu apă de către operatorul EOD, care era îmbrăcat în costumul special de protecție balistică.
Cel de-al doilea exercițiu a presupus neutralizarea unui mine de fund. În acest caz, operatorul EOD, folosind echipament de scufundare specific, a amplasat o încărcătură de explozibil, în vederea producerii unei unde de șoc care să neutralizeze mina aflată în mare.
Datorită profesionalismului de care au dat dovadă de-a lungul timpului, scafandrii militari EOD şi-au câştigat respectul atât pe plan naţional, cât şi internaţional, fiind pregătiţi să răspundă la solicitările NATO pentru orice tip de misiune specifică.
Quote from: tom_sawyer on June 14, 2022, 10:24:18 AMBacul militar a ajuns la Galați. La Isaccea au dus bacul Oltișoru 3 de la Galați.
Bacul militar dislocat temporar de Ministerul Apărării Naționale la punctul de traversare a Dunării Galați - I.C. Brătianu s-a stricat după numai o zi. Prima cursă a bacului, aparținând Batalionului Nave Treceri Fluviale "Danubius", a avut loc sâmbătă, 11 iunie, la ora 17,00, iar o zi mai târziu, duminică, acesta a avut nevoie de reparații.
Conform surselor "Vieții libere", bacul militar a fost reparat în noaptea de duminică spre luni, iar azi dimineață, 13 iunie, și-a reluat cursele începând cu ora 7,00. Bacul nu este remotorizat, conform surselor citate, acesta putând fi motivul defecțiunilor apărute: "Să vedem cât ține!", au mai spus sursele "Vieții libere".
Reamintim că MApN a decis aducerea unui bac militar pentru traversarea Dunării pe la Galați, în condițiile în care bacul "Oltișoru 3" al Navrom Bac Galați a fost detașat la Isaccea - Orlovka (Ucraina).
viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/eveniment/184051-bacul-militar-de-la-galati-s-a-stricat-dupa-numai-o-zi)
Misto...
In caz de razboi le spunem rusilor
"Piua! Ca ni s-a stricat bacul..." ?!...
Niet bac! Bayraktar Da :p
16.06.2022
Precizări cu privire la funcționarea bacului militar de la Galați
Cu privire la informațiile eronate vehiculate de unele instituții media, prin care se acreditează ideea că bacul fluvial militar care acționează la punctul de trecere Galați – I.C. Brătianu, nu s-ar afla în stare de funcționare, facem următoarele precizări:
Bacul militar a fost instalat la punctul de trecere Galați – I.C. Brătianu sâmbătă, 11 iunie, prima cursă fiind realizată în jurul orei 17.00.
În aceeași zi, în jurul orei 19.00, echipajul care operează bacul militar a sesizat o defecțiune minoră la inversorul navei, care a fost remediată în aproximativ 30 de minute. Bacul și-a continuat, după această scurtă întrerupere, cursele planificate, până la încheierea programului de lucru (ora 20.00). În cursul nopții au fost efecutate verificări suplimentare la toate sistemele navei.
Bacul a funcționat fără alte probleme, până în prezent, realizând o medie de 27 de curse zilnic, în programul obișnuit de lucru, 6.00 – 20.00.
Reamintim că bacul fluvial din dotarea Batalionului Nave Treceri Fluviale ,,Danubius" a fost dislocat temporar la Galați, pentru a permite păstrarea fluidității traficului rutier de mare tonaj și pasageri către localitatea I.C. Brătianu, Județul Tulcea. Nava militară, cu o capacitate totală de transport a autovehiculelor de 300 tone sau de 500 de persoane, acționează în acest punct de trecere alături de bacul operatorului economic care operează cursele permanente.
Această misiune a fost stabilită Ministerului Apărării Naționale pentru a permite operatorului economic redislocarea temporară a unui bac din flota proprie, de la Galați la Isaccea, pentru decongestionarea și fluidizarea trecerii Dunării prin punctul de frontieră dintre Isaccea, România, şi Orlovka, Ucraina.
mapn.ro (https://www.mapn.ro/cpresa/17499_precizari-cu-privire-la-func%C8%9Bionarea-bacului-militar-de-la-gala%C8%9Bi)
QuotePresa franceză anticipează că Franța va propune României înzestrarea cu submarine de atac franceze din clasa Scorpene
Link (https://m.defenseromania.ro/presa-franceza-anticipeaza-ca-franta-va-propune-romaniei-inzestrarea-cu-submarine-de-atac-franceze-din-clasa-scorpene_616884.html)
^^ E o speculatie a unui ziar francez. Eu personal sunt f sceptic.
O nouă ambarcațiune rapidă de intervenție, pe Dunăre, pentru marinarii militari
Șalupa rapidă de intervenție ,,Eugeniu Botez", cu numărul de bordaj 522, a intrat vineri, 15 iulie, în serviciul Forțelor Navale Române, în compunerea Divizionului 88 Vedete Fluviale ,,Amiral Gheorghe Sandu" din subordinea Flotilei Fluviale ,,Mihail Kogălniceanu".
Cu această ocazie, a fost organizat un ceremonial militar și religios, în Portul Militar Brăila, în cadrul căruia nava a fost botezată, iar șeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, i-a acordat comandantului Divizionului 88 Vedete Fluviale ,,Amiral Gheorghe Sandu" primul pavilion al noii nave militare.
Șalupa de intervenție ,,Eugeniu Botez" va fi dislocată în Portul Militar Tulcea și va fi destinată executării unor misiuni pe Dunăre, pe canalele de legătură, în apele interioare, în zona lagunară și în zonele costiere. Ambarcațiunea are lungimea de 12 metri, lățimea de 3,8 metri și este construită pe un corp din aliaj de aluminiu. Aceasta poate transporta un echipaj format din opt persoane și două tone de materiale.
Principalele misiuni ale navei sunt de sprijin în acțiunile fluviale, de intervenție rapidă cu subunități de infanterie marină, cu specialiști EOD (lucrul cu explozivii) sau cu scafandri militari, acțiuni de patrulare în zona de desfășurare a acțiunilor militare, de evacuare a urgențelor medicale și de sprijin în misiunile de căutare și salvare executate în zona de responsabilitate.
Flotila Fluvială ,,Mihail Kogălniceanu", cu sediul comandamentului la Brăila, dispune de personal și capabilități pentru a-și îndeplini misiunile stabilite și angajamentele asumate de țara noastră în sistemul de securitate regională.
Foto: Redacția Mass-Media a Forțelor Navale
(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjR1ECjpRnt_NwSYs-dR3S0ExuUzTgHG9Tfz24RaofWy4mLJocMBWjyhpQLf6yAFIC_nqo6_88Cs51_8WIn6M-KFuoWkZ4wehvFC_EhkQm1aFVLJGUlCPPVWjDCxftws43exL-gdMOqKeDjR8ryAjKBXYrdG2oef1G-tHvpeNN-U6ihWDbpNV2Jz-jxaw/s16000/294170854_415218707314534_5956775299527154424_n.jpg)
Quote from: tom_sawyer on July 09, 2021, 12:07:29 PMContestația (una din multele) Damen a ajuns la ÎCCJ. Are termen de judecată în octombrie 2022:
https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=200000000380045
Soluție: Respingere recurs - Nefondat
Detalii soluţie: Respinge recursurile formulate de reclamanta Damen Schelde Naval ShipBuilding BV împotriva soluţiei pronunţată asupra cererii de sesizare a Curţii Constituţionale a României şi a Sentinţei civile nr. 1344 din 15 decembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 12 octombrie 2022.
Conform publicației britanice independente navylookout.com România a cumpărat două nave vânătoare de mine ce au fost folosite până acum de Marina Regală Britanică. Este vorba de HMS Blyth și HMS Ramsey. Tranzacția nu a fost încă oficial confirmată de partea română.
Forțele Navale Române au primit vizita oficială a Comandantului Marinei Militare a SUA
Comandantul Marinei Militare a Statelor Unite ale Americii, amiral Michael Gilday, a desfășurat, în perioada 19-20 ianuarie, o vizită oficială în România, ca răspuns la invitația transmisă de șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait.
Oficialul american, însoțit de șeful SMFN, s-a întâlnit joi, 19 ianuarie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu ministrul apărării naționale, domnul Angel Tîlvăr, și cu locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Gheorghiță Vlad, cu care a purtat dialoguri pe teme precum colaborarea dintre forțele navale americane și cele române, activitățile comune de instruire sau situația actuală de securitate din regiunea Mării Negre și flancul estic al NATO.
Delegațiile Forțelor Navale Române și Marinei Militare Americane au continuat vizita oficială vineri, 20 ianuarie, în portul militar Constanța, unde au urcat la bordul fregatei ,,Regele Ferdinand", pentru prezentarea misiunilor navei și pentru discuții în domeniul modernizării fregatelor de tip 22. De asemenea, oficialii români și americani au vizitat Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân", unde s-au întâlnit cu studenți și cadre militare, prilej cu care șeful SMFN, viceamiral Mihai Panait, a conferit Emblema de Onoare a Forțelor Navale comandantului Marinei Militare a SUA, amiral Michael Gilday. După această activitate, programul vizitei a continuat cu deplasarea la baza americană de la Mihail Kogălniceanu, pentru întâlnirea finală de pe agendă, cea cu personalul Diviziei 101 Aeropurtate a SUA.
^^ s-a incheiat saga juridica Damen(NL) vs Naval Group((FR)?
Inca nu avem contract semnat pentru corvete...
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în timpul unei misiuni, au descoperit pe plaja din zona localității Sfântul Gheorghe, o mină marină.
În data de 26.01.2023, o echipă de scafandrii, polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în timpul unei misiuni specifice defășurate în zona localității Sfântul Gheorghe, au observant un obiect plutitor suspect, aproape de o plajă din zona localității Sfântul Gheorghe.
Aceștia au procedat la monitorizarea cu atenție a obiectului, ocazie cu care, în urma observării în detaliu, s-a constatat faptul ca este o mină marină, aflată in derivă ușoară, la țărm.
Conform procedurilor specifice, polițiștii de frontieră au instituit o zonă de siguranță, și asigură securitatea perimetrală, fiind totodată informate autoritățile naționale cu atribuții in domeniu.
Activitatea este în desfășurare.
(https://www.politiadefrontiera.ro/files/news/1674734558386-18249-S4.jpg)
Scafandrii EOD ai Forțelor Navale au neutralizat prin distrugere, joi, 13 aprilie, o mină marină care punea în pericol navigația și activitățile de pescuit, în apropierea litoralului românesc.
--------------
A fost in zona Mamaia Nord
România dă un ultimatum ferm. Tîlvăr: Partea franceză semnează contractul corvetelor în aceste zile sau va fi solicitat următorul clasat
https://www.defenseromania.ro/romania-da-un-ultimatum-ferm-tilvar-partea-franceza-semneaza-contractul-corvetelor-in-aceste-zile-sau-va-fi-solicitat-urmatorul-clasat_623116.html (https://www.defenseromania.ro/romania-da-un-ultimatum-ferm-tilvar-partea-franceza-semneaza-contractul-corvetelor-in-aceste-zile-sau-va-fi-solicitat-urmatorul-clasat_623116.html)
Locul 2 : Damen - corvete Sigma 10514 cu armament american, construite in Ro.
Tinand cont de situatia dubioasa din Franta si ca olandezii vin cu armament ameican, eu zic ca va lua Damen.
Later edit: mai sunt fix 3 zile pana se termina saptamana, deci se pare ca zarurile au fost aruncate.
Later, later edit: se pare ca au RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile (ESSM), asa ca intram si aici intr-un club select:
Foreign Military Sales (FMS):
Belgium
Chile
Finland
Japan
Mexico
Portugal
Thailand
United Arab Emirates
Se mai aude ceva de amenintarea lu' nea Angel? Intra damen sau?
Deocamdată, nimic.
Fregate Damen pentru Olanda și Belgia (https://www.defenseromania.ro/fregate-anti-submarin-construite-la-galati-dar-nu-pentru-romania-asteptand-decizia-mapn-in-dosarul-corvetelor-damen-anunta-ca-e-pregatita-pentru-orice-proiect-viitor_623390.html)
[CN1057522 (https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100168486)] - Remorcher maritim
Data publicare: 20.07.2023
Autoritate contractanta: Compania Nationala Romtehnica S.A.
Valoarea totala estimata: 95.000.000 lei
Descrierea achizitiei publice:
,,Remorcher maritim"- 3 cpl
Cantitate maximă estimată acord-cadru: 3 cpl;
Cantitate maximă estimată contract-subsecvent (cel mai mare contract subsecvent): 2 cpl.;
Valoare maximă estimată un contract-subsecvent (cel mai mare contract subsecvent): 63.333.333,33 lei, fără TVA;
Cantitate minimă estimată contract-subsecvent (cel mai mic contract subsecvent): 1 cpl.;
Valoare minimă estimată un contract-subsecvent (cel mai mic contract subsecvent): 31.666.666,67 lei, fără TVA
Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare:
Data si ora locala: 12.09.2023
(https://i.imgur.com/4m46a54.png)
(https://i.imgur.com/p0rL7ts.png)
(https://i.imgur.com/jIi7JIp.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Întrucât ofertantul declarat câştigător nu a semnat acordul-cadru s-a renunțat la oferta francezilor. Rămâne de vâzut dacă se va da direct locului 2 (Damen) sau se va relua licitația (și cred eu că în acest caz Damen va câștiga)
S-a anulat licitatia, urmeaza sa se reia.
^^ Cel mai probabil va fi contract de tip gvt-to-gvt, fara licitatie. Ceea ce e bine. In alta ordine de idei pana la finele anului vine prima dintre cele 2 nave de deminare. Va fi de un alt tip fata de ce avem acum. Partea buna e ca va elimina necesitatea folosirii scafandrilor la deminari.
Nu stiu cat de bine e..ca s-ar putea sa ciuciu offset.
Doar ce a fost adoptat un bipartisan bill: S.804 - Black Sea Security Act of 2023
Cateva puncte:
(c) Activities.—
(1) SECURITY.—The strategy established under subsection (a) should include the following elements related to security:
(A) A plan to increase interagency coordination on the Black Sea region.
(B) An assessment of whether a United States-led initiative with NATO allies to increase coordination, presence, and regional engagement among Black Sea states is advisable.
(C) A strategy to increase security assistance toward Black Sea states, focused on Ukraine, Romania, Bulgaria, Moldova, and Georgia.
(D) Prioritization of intelligence, surveillance, and reconnaissance systems to monitor Russia's operations in the Black Sea region.
(E) An assessment of the value of establishing a joint, multinational three-star headquarters on the Black Sea, responsible for planning, readiness, exercises, and coordination of all Allied and partner military activity in the greater Black Sea region.
(F) An assessment of the challenges and opportunities of establishing a regular, rotational NATO maritime presence in the Black Sea, including an analysis of the capacity, capabilities, and commitment of NATO members to create this type of mission.
(G) An overview of Foreign Military Financing, International Military Education and Training, and other United States security assistance to the region.
WASHINGTON (Sept. 28, 2023) – Vice Chief of Naval Operations Adm. Lisa Franchetti meets with Romanian Chief of Defense Staff Gen. Daniel Petrescu for an office call at the Pentagon, Sept. 28. The two leaders discussed security in the Black Sea and the growing collaboration and cooperation between Romanian and U.S. naval forces during the visit. (U.S. Navy photo by Chief Mass Communication Specialist Amanda Gray/Released)
(https://i.imgur.com/qMjKkWr.jpg)
Two retired Royal Navy minehunters sold to Romania
28 September 2023
Sandown-class Mine Counter Measure Vessels, HMS Blyth and HMS Pembroke, have been sold to Romania, one of the UK's NATO allies, by the Defence Equipment Sales Authority (DESA), which disposes of vehicles and equipment no longer needed by UK Armed Forces.
On behalf of Navy Command, the Ships Support team at Defence Equipment and Support (DE&S) have been working with Babcock to refurbish the minehunters before they are transferred to their new owners.
The Royal Navy will provide individual operator and maintainer training via Navy International Defence Training (IDT), and collective training via Fleet Operational Sea Training (FOST).
The former Sandown Class ships are 52.5m long, weigh 485 tonnes and have a range of more than 2,500 nautical miles without refuelling.
Blyth was decommissioned in 2021 and Pembroke will be retired early next year.
They use high-definition sonar to scour the world's seabeds for mines and lost explosives, which are then safely destroyed by the ship's clearance diving teams or the ATLAS Seafox mine disposal system.
HMS Blyth was one of four Navy mine-hunters permanently stationed in the Gulf. She was also deployed in the Baltic Sea and for domestic tasking.
One of HMS Pembroke's most notable successes was the discovery and safe disposal of a Russian mine from the First World War. A remote underwater vehicle was deployed to identify the device off the coast of Lithuania before it was safely disposed of.
The outgoing Sandown Class will be replaced by autonomous mine-hunting systems operating from RFA Stirling Castle, the new "mothership" bought by DE&S as a commercial vessel from Norwegian company Island Offshore before being modified for her future role.
HMS Blyth was transferred to the Romanian Navy this month, while HMS Pembroke will be transferred next spring.
In the context of Russia's invasion of Ukraine, drifting mines pose a direct threat to Black Sea states, and sea lines of communication. This sale will enable Romania, a key NATO ally, to have a direct, positive contribution to the maritime security of the region.
It follows other minehunter sales made by DESA, including HMS Quorn, Dulverton and Cottesmore to Lithuania, HMS Sandown, Inverness and Bridport to Estonia, HMS Berkeley and Bicester to Greece, and HMS Atherstone to maritime contractor Harland & Wolff.
DESA has two former Royal Navy minehunters to sell in the form of HMS Penzance and HMS Bangor.
https://www.royalnavy.mod.uk/news-and-latest-activity/news/2023/september/28/230928-blyth-and-pembroke-sold
ma asteptam sa fie niste vechituri...si cand colo sunt 1998-2000...
Probabil mult mai noi si mai dotate fata de ce avem noi
În perioada 16-25 septembrie, fregata ,,Regina Maria" (F222), cu un echipaj alcătuit din 240 de militari, a efectuat prima etapă de patrulare la cea de-a cincea participare, a Forțelor Navale Române, în bazinul Estic al Mării Mediterane, la Operația NATO ,,Sea Guardian".
Vice Chief of Naval Operations Spokesperson Cmdr. Desiree Frame provided the following readout:
Vice Chief of Naval Operations Adm. Lisa Franchetti met with Romania's Chief of Defense Staff Gen. Daniel Petrescu in the Pentagon today to discuss security in the Black Sea and the growing collaboration and cooperation between Romanian and U.S. naval forces.
The two leaders exchanged views on the development of unmanned surface vessels and other advanced technology to support maritime domain awareness. They also discussed Romania's leadership in mine countermeasure operations in the Black Sea, and their shared commitment to promoting safety and stability in the region.
https://www.g4media.ro/romania-renunta-oficial-la-programul-de-achizitie-a-corvetelor-militare-dupa-anularea-licitatiei-de-peste-un-miliard-de-euro-castigata-in-2019-de-compania-franceza-naval-group.html
România renunță oficial la programul de achiziție a corvetelor militare, după anularea licitației de peste un miliard de euro, câștigată în 2019 de compania franceză Naval Group
O trecem si pe asta la epic failuri.
Daca am fi fost pusi la punct cu toate as fi zis ca e un epic fail. Dar la cum a evoluat razboiul si ce pateste flota rusa la Marea Neagra, din partea unei tari fara flota, as zice ca am facut economie de 1 mld de euro si ca 4 corvete nu ne-ar fi ajutat foarte mult.
De renuntat la idee nu s-a renuntat. Romania a aderat la programul european pentru covervete multifunctionale. Eu zic ca e o idee buna, sa se cumpere ceva mai de actualitate in special acum cand is o gramada de drone navale si sa ai flota de suprafata nu e atat de usor.
Nu am vazut stirea pusa aici, asa ca o adaug.
QuoteRomania has joined the European Patrol Corvette (EPC) project, becoming the newest member alongside France, Greece, Italy, and Spain. The Romanian flag now appears alongside these countries on the official website of the Permanent Structured Cooperation (PESCO) of the European Union.
The European Patrol Corvette (EPC) project aims to develop a vessel of approximately 110 meters in length and around 3,000 tons in displacement. It will feature a modular design and the capability for flexible integration of sensors and weapons, allowing it to fulfill a wide range of roles according to user requirements.
https://defence-industry.eu/pesco-romania-joins-european-patrol-corvette-project/
@qionescu1 au stiut ai nostri ceva. cand noi ne gandeam ca nu le iese, ei gandeau cu 5 ani inainte :))) intr-o nota serioasa, trebuie sa incepi undeva..4 corvete azi, NSM maine, doua - trei submarine poimaine si tot asa. ideal si cu industrie aici ca sa poti sa dezvolti in timp si capacitatile de productie. Eu zic ca nu stricau, mai ales daca industria nationala era implicata.
ref. participarea la proiectul european este dpmdv ceva negativ:
1. e inca proiect. noi cam aveam nevoie de ceva pana acum;
2. proiectul e intr-o faza medie - spre final, motiv pentru care probabil ne-au bagat...ca sa aiba cui sa vanda cand o sa fie gata;
3. din pacate nu cred ca vor ajunge la noi nici macar piese sa fie fabricate, dar altceva..
4. astfel de proiecte europene se tot dau cu capu de pereti..ba ca franta o vrea in varianta x, fiind o putere militara cu putere proiectata mult mai mare, ba ca italia o vrea in varianta y ca nu e in situatia frantei si are nevoie diferite, ba ca sa se produca la ala, ba ca la celelalt s.a.m.d. s-a vazut la N proiecte europene aspectul asta, cel mai grav se vede si acum la FCAS unde apare generatia 7 cred pana o sa se inteleaga nemtii si francezii. ca si in UE, e foarte greu sa imparti interesele corect si sa nu se supere nimeni. Asta inseamna ca tot ce planuiesti ca termene ajung sa prezinte intarziere semnificative.
my 2 cents.
@AdrianRO Sa presupunem ca au stiut :) si ca nu am fost sabotati la programul corvetelor. Da, o marina puternica nu se poate baza doar pe drone sau rachete antinava si e nevoie de un intreg arsenal precum o cupola. Nu se poate castiga un razboi doar cu un anumit timp de arme.
Totusi Marea Neagra e altceva are particularitatile si nu va dura mult pana cand orice flota de aici va ajunge in bataia rachetelor celorlalti riverani. Nu pe mare ci direct in porturi! Apoi mai sunt dronele acvatice plus cele subacvatice in plina dezvoltare... Toate extrem de ieftine in comparatie cu marina clasica. Deci nu cred ca cele 4 corvete ar fi fost o solutie. Submarinele iarasi au iesit din discutie. Se mai fac ceva upgraduri la ce avem, ceva pachete de arme noi plus rachetele de coasta si cam atat.
Total de acord cu tine cu programul european. Se va misca foarte greu, interesele nu au un numitor comun si mai tine si de partea de fabricare locala si industrie locala. Aici cu siguranta vom fi din nou perdanti si piata de desfacere. Nu vom integra nimic pt ca nu vom avea loc de altii.
Raman la aceeasi parere. La momentul actual sunt alte urgente in armata romana, in niciun caz corvetele/submarinele sau daca extindem discutia... marina. Ce se face acum e suficient. Repet, pt moment. Apoi o sa vedem.
My 2 cents on the matter si e pura speculatie. Din ce vad, pt mn e clar ca we buy American. Cam tot ce insemna parteneriate/contracte/etc. cu Europa au fost ingropate si rapid inlocuite cu chestii americane. (and that's perfect in my book). Punctual pe nave...eu cred ca se vor construi 3-4 nave la Mangalia in parteneriat cu uncle sammy. Plus un posibil transfer de nave (temporar/de forma) sub pavilionul Ro pentru ca este unica solutie de a aduce nave militare americane in Marea Neagra, de altfel subiectul e in discutie de mult timp sub termenul de flota NATO la MN.
U.S. Marine Corps Maj. Gen. Robert B. Sofge Jr., commander of U.S. Marine Corps Forces Europe and Africa, speaks to Rear Adm. Liviu-Auras Coman, Deputy Chief of the Romanian Naval Forces, in Bucharest, Romania on Nov. 28, 2023. During the visit, Sofge convened with leaders from the Romanian Forces, meeting the Deputy Chief of the Romanian Naval Forces and the commander of the Romanian 307th Marine Battalion. This strategic engagement provided opportunities for intensive discussions and advancements in joint endeavors across diverse domains, fortifying the alliance between partner nations. (U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Mary Linniman)
(https://d1ldvf68ux039x.cloudfront.net/thumbs/photos/2311/8140724/1000w_q95.jpg)
QuoteO nouă navă de luptă a intrat în flota militară a României.
Este vorba despre vânătorul de mine M270 ,,Sublocotenent Ion Ghiculescu", cumpărat de armata română de la Marina Regală Britanică.
E un pas mare dar lipsa e la capacitatile ofensive, AA-AD. Oricum sa fie primit, iar pasii sunt corecti. RO incepe cum trebuie achizitiile pt marina.
Romania made history, bolstering regional security and NATO's southeastern flank, with the first live-fire test of its Patriot surface-to-air air defense system Nov. 15-16.
The Romanian Army's 74th PATRIOT Regiment conducted the exercise at the Capu Midia firing range with support from the U.S. Army Security Assistance Command and its Security Assistance Training Management Organization.
Both commands played significant roles in the advancement of Romania's air defense capabilities, from facilitating Romania's acquisition of the PATRIOT via foreign military sales to the training of hundreds of Romanian Army troops on the U.S. system.
"The two-day exercise consisted of four demonstrations." said Maj. John Nastus, the lead for SATMO's Romania PATRIOT Technical Assistance Field Team (TAFT). "Our role for the exercise was to help plan and coordinate it. This included helping secure the targets and ensuring they had the equipment they needed, and that subject-matter-experts were on hand should anything happen."
Maj. Andrew Petrie, SATMO's security assistance training manager for EUCOM/AFRICOM, said the success of the event was a testament to the service SATMO provides and will continue to provide as long as the TAFT remains in place.
The TAFT was assembled shortly after the 74TH received its first of seven PATRIOT systems in 2020, part of a $3.9 billion foreign military sale in support of Romania 's military modernization plans.
"TAFTs are generally made up of a lead officer, an NCOIC, and as many subject matter experts as needed, depending on what we're providing training for," said Nastus.
For a PATRIOT regiment like the 74th, personnel are needed for several of the launching stations, the radar, the engagement consultation, the electric power plant, and the antenna mask group, according to Nastus, so SATMO must make sure the SMEs selected for the TAFT can cover all components of the system.
"Once in country, we're pretty much building the organization from the ground up," said Nastus. "Not only are we training their personnel on how to operate and maintain the equipment, we also have to establish standard operating procedures that an eventual standards and evaluation team can go by."
The process to establish a fully qualified, fully operational PATRIOT regiment takes years. According to Petrie, SATMO is currently training the second of seven firing units.
And there is no sign that training will end anytime soon. Romania's position along the Black Sea, its 380-mile border with Ukraine, and security partnership with the United States make it a critical ally to the U.S. and Europe.
Nastus said the time and commitment provided by the PATRIOT TAFT is of critical strategic importance, as it "instills confidence in the operators, and the live-fire exercise just helped validate that confidence."
Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a participat miercuri, 10 ianuarie, în Oeiras, Portugalia, la ceremonialul de ridicare a drapelului naţional al României, la sediul Comandamentului Forţei pentru Sprijin şi Lovire a NATO – STRIKFORNATO, anunţă MApN.
https://monitorulapararii.ro/romania-a-devenit-membru-strikfornato-forta-pentru-sprijin-si-lovire-a-aliantei-1-53900 (https://monitorulapararii.ro/romania-a-devenit-membru-strikfornato-forta-pentru-sprijin-si-lovire-a-aliantei-1-53900)
EXCLUSIV Cele mai scumpe elicoptere din dotarea Ministerului Apărării tocmai au fost achiziționate: două aparate H215M Airbus pentru 150 de milioane de euro
Sistemul de rachete și muniția aferentă, evaluate la peste 30 de milioane de euro pentru cele două elicoptere, vor fi livrate de filiala italiană a francezilor de la MBDA.
defapt.ro/cele-mai-scumpe-elicoptere-ale-mapn/
https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-actele-normative-adoptate-in-cadrul-edintei-guvernului-romaniei-din-14-martie-2024
9. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 48/2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esenţial ,,Corvetă multifuncţională"
Guvernul a decis abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 48/2018 prin care au fost aprobate circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare "Corvetă multifuncţională", întrucât ofertantul declarat câştigător al licitației nu și-a menținut oferta și nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă din cadrul Ministerului Apărării Naționale și pentru că nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câştigător a operatorului economic de pe locul următor.
De asemenea, decizia a fost luată ca urmare a contextului creat de schimbările apărute în evoluția geopolitică a Mării Negre, coroborate cu extinderea gamei de amenințări și nevoia de redefinire a misiunilor, care a impus la reanalizarea posibilităților de înzestrare în acord cu actualele cerințe ale mediului de securitate.
Totodată, Forțele Navale au inițiat și întreprins demersurile pentru accedere și participare la proiectele PESCO (noua formă de cooperare militară între statele membre), respectiv aderarea României la proiectul PESCO European Patrol Corvette. În baza cooperării facilitate de proiectele PESCO, proiectul corvetei europene va avea la bază conceptul de platformă comună cu capacități de acomodare de diferite sisteme de armament și stocuri diverse.
^^ Ce ziceam acum cateva luni ca se va face ceva cu Damen?
Guvernul a abrogat, joi, hotărârea achizițiilor de Corvete pentru Marea Neagră. Potrivit unor surse digieconomic.ro, ar urma ca Forțele Navale să achiziționeze offshore patrol vessel, un model de vas produs de Damen, firma olandeză care operează Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia. Istoria dintre România și Damen e una cu multe momente dificile. Ca alt element de noutate, surse ne zic că operatorul olandez ar fi hotărât să părăseasca șantierul din Mangalia.
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/digieconomic/consumer/romania-a-intrerupt-programul-de-corvete-in-marea-neagra-se-uita-spre-damen-2-mai-o-istorie-cu-multe-probleme-13203 (https://www.digi24.ro/digieconomic/consumer/romania-a-intrerupt-programul-de-corvete-in-marea-neagra-se-uita-spre-damen-2-mai-o-istorie-cu-multe-probleme-13203)
Quote from: tom_sawyer on July 22, 2023, 08:35:17 PM[CN1057522 (https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100168486)] - Remorcher maritim
Data publicare: 20.07.2023
Autoritate contractanta: Compania Nationala Romtehnica S.A.
Valoarea totala estimata: 95.000.000 lei
Descrierea achizitiei publice:
,,Remorcher maritim"- 3 cpl
Cantitate maximă estimată acord-cadru: 3 cpl;
06.03.2024: Procedura de atribuire a fost anulata in conformitate cu prevederile art. 181 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 114/2011
[CN1075426 (https://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100186906)] Acordului-cadru de furnizare a produsului ,,Remorcher maritim"
Data publicare: 18.11.2024
Autoritate contractanta: Compania Nationala Romtehnica S.A.
Valoarea totala estimata: 165.000.000 lei
Remorcher maritim- 3 cpl. Cantitate maximă estimată acord-cadru: 3 cpl.; Cantitate minimă estimată acord-cadru: 1 cpl.; Cantitate maximă estimată contract-subsecvent (cel mai mare contract subsecvent): 2 cpl.; Valoare maximă estimată un contract-subsecvent (cel mai mare contract subsecvent): 110.000.000,00 lei, fără TVA; Cantitate minimă estimată contract-subsecvent (cel mai mic contract subsecvent): 1 cpl.; Valoare minimă estimată un contract-subsecvent (cel mai mic contract subsecvent): 55.000.000,00 lei, fără TVA
Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 30.12.2024 10:00
Au mai schimbat puțin cerințele față de cele inițiale (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=678.msg420851#msg420851):
(https://i.imgur.com/7gCLLdB.png)
(https://i.imgur.com/QopsDYA.png)
(https://i.imgur.com/WISzTT5.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
^
1. Ofertant unic : Med Marine Kilavuzluk ve Romorkkor Hizmetleri Ins. San. ve Tic. A.S.,
2. Ofertant unic : Damen Workboats B.V,
3. Asociere : Santierul Naval 2 Mai SA (Leader), Tehnorex International SA, Global Naval Production SRL,
https://www.e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100250060