Bulgarii tocmai au lansat un SF pentru DEx Montana-Sofia, care întregeștie traseul Via Carpatia pe teritoriul lor:
Quote from: tom_sawyer on December 30, 2023, 07:22:59 PMAPI a anunțat o comandă publică pentru dezvoltarea unui proiect conceptual pentru autostrada Montana-Sofia cu tunel sub Petrokhan
28.12.2023
Până pe 15 februarie 2024 se acceptă oferte în achiziția publică anunțată pentru dezvoltarea unui proiect de concept extins, studii inginerești și geologice complete și un plan structural detaliat pentru drumul expres Montana-Sofia cu tunel sub Petrokhan. Lungimea aproximativă a tronsonului este de 82 km, iar viteza de proiectare este de 120 km/h. Valoarea indicativă a contractului public de proiectare este de 6.666.666,67 BGN fără TVA.
Antreprenorul selectat va trebui să pregătească proiectul conceptual extins al unui traseu care va lega centura de centură a orașului Montana și șoseaua de centură a Sofia.
Perioada de onorare a comenzii este de 365 de zile calendaristice.
De-a lungul anilor, proiectul a fost luat în considerare, dar decizia finală de proiectare nu a fost aprobată. La sfarsitul anilor '80 ai secolului XX au fost efectuate studii care au avut ca scop investigarea oportunitatii economice a unui proiect de imbunatatire a traseului drumului II-81 Sofia - Montana. În 2020, a fost întocmit un studiu de preinvestiție pentru ruta Montana-Sofia cu tunel sub pasul Petrohan. Au fost pregătite trei soluții alternative pentru îmbunătățirea traseului drumului II-81 prin construirea unui tunel. Datorită prezenței ariilor și localităților protejate și impactului acestora de pe traseele alternative, procedurile EIM au fost încheiate pentru a căuta o soluție de proiectare mai bună.
https://api.bg/bg/novini/api-obyavi-obshchestvena-poruchka-za-izrabotvaneto-na-ideen-proekt-za-skorosten-put-montana-sofiya-s-tunel-pod-petrokhan.html
(https://i.imgur.com/Rw69480.png)
Drobeta-Calafat a rămas unul dintre puținele drumuri prevăzute în Master Plan care nu are nici măcar un studiu de fezabilitate pornit. Este proiect Core, parte din Via Carpatia.
Sunt de părere că pe actualul exercițiu financiar ar trebui să se scoată la licitație SF-ul în urma căruia să se decidă traseul și tipul drumului: A/DEx/DN trans-regio.
(https://i.imgur.com/2sqojsW.jpg)
(https://i.imgur.com/VwkfTph.jpg)
E nevoie de un thread separat când avem A6 București - Lugoj (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=178.0)?
Care ar fi legătura?
Pe de alta parte, stau si "cuget" daca niste centuri punctuale si upgrade la 2+1 pe DN56 si DN56A n-ar fi suficiente pentru mult timp de aici incolo.
Centuri ma gandesc ca trebuie niste segmente de drum nou, paralele cu DN-ul, la maxim 1km mai la stanga/dreapta fata de localitatile pe care le tranziteaza. In sepacial pe DN56.
Pentru asta e nevoie ca CESTRIN să publice datele ultimului recensământ. De la cel din 2015 (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=958.msg415296#msg415296), traficul pe pod la Calafat aproape s-a dublat (https://vidincalafatbridge.bg/en/page/181): MZA 1900 (2015) vs. 3700 (2023), din care 2/3 vehicule > 3,5 t.
Trebuie să luăm în calcul și deriva autocratică a Serbiei și probabila noastră intrare în Schengen terestru.
LE: au publicat (https://www.cestrin.ro/assets/pdf/recensamant%202022.pdf), dar nedefalcat pe segmente ale drumului (a se remarca (dis)proporția TIR-urilor între cele 2 drumuri => nevoia de drum cu sensuri separate, pentru siguranță rutieră):
(https://i.imgur.com/h7OlUqX.png)
Calafat-Drobeta
(https://i.imgur.com/0HmZJPi.png)
Calafat-Craiova
(https://i.imgur.com/KomTp8y.png)
Recensământ 2015
(https://i.imgur.com/YiaeNBQ.png)
@danpandrea : ar fi fost valabil dacă Grindeanu nu anula licitația pentru SF inițială și rămânea deschisă opțiunea de a duce A6 mai spre Calafat; deocamdată avem contract semnat pentru SF Filiași-Drobeta.
Eu cred ca ar trebui A. Odata finalizata legatura Lugoj - Calafat si Sofia - Vidin, tot traficul de marfuri care acum trece prin Ruse sau serbia o sa se mute pe la Vidin. Parerea mea...
Vidin-Montana se face la standard de autostradă. Așa zice un bulgar informat pe forum skyscrapercity (https://www.skyscrapercity.com/threads/bg-bulgaria-road-infrastructure-%E2%80%A2-%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8.473858/page-486#post-186655051).
Dar nu ar fi mai fezabil sa faca drum expres Craiova-Calafat sa se intersecteze cu A6 acolo si sa poata directiona traficul in ambele directii?
Teoretic lungimea Expresului DTS-Calfat sau Craiova-Calafat este de aproximativ 80 KM .
Momentan Craiova este legata de calafat prin E79 modernizat bun dar care trece prin cateva localitati si prin proaspatul DJ552 finalizat.
@tom_sawyer și toată lumea: sunt un bou. Acum am văzut că e vorba de Calafat, nu de Craiova.
Carry on :D
Nu merge cu solutie de gen 2+1, relieful nu permite pe sectiuni gen Hinova - Simian.
sa nu uitam ca pe traseul Severin calafat traficul est in principal format din camioane de transport cu greutate mare, probabil in viitor, celel articulate de 40 de tone o sa fie norma in Europa.
In plus, transferul de pe DN pe A6 iar o sa iasa o strutzo-camila in stilul dambovitean.
Corect ar fi Lugoj-Calafat sa fie A6 si Severin - Craiova sa fie DEx, dar csf ncsf
În loc să pregătească SF pentru acest drum, Pistol îl propune pe celălalt, spre Craiova.
Avem cifrele de trafic mai sus, cred că e evident care trebuie făcut cu prioritate: cel cu de 4x mai multe TIR-uri.
A fost semnat contractul pentru dezvoltarea unui design conceptual pentru autostrada Montana - Sofia cu tunel sub Petrohan
14.10.2024
Președintele Consiliului de Administrație al Agenției pentru Infrastructura Rutieră, ing. Yordan Valchev a semnat contractul pentru dezvoltarea unui design conceptual pentru autostrada Montana - Sofia cu un tunel sub Petrohan. Contractorul desemnat, în urma unei proceduri deschise conform Legii Achizițiilor Publice, este ,,Transconsult-22" EOOD. Valoarea contractului este de 3.533.333,33 BGN. fără TVA, iar perioada de implementare este de 365 de zile calendaristice.
Antreprenorul selectat va trebui să pregătească un design conceptual extins pentru un traseu care va conecta centura de ocolire a orașului. Montana și șoseaua de centură a Sofia. Lungimea aproximativă a tronsonului va fi de 82 km, iar viteza de proiectare va fi de 120 km/h. Noul traseu va trebui să fie în concordanță cu proiectul de construcție a drumului expres Montana - Vratsa și a autostrăzii ,,Europa". Este necesar să se evite trecerea prin zone și teritorii protejate atunci când se elaborează proiectul conceptual și să se respecte toate cerințele din Legea privind protecția mediului (EPA) și Regulamentul privind condițiile și procedura pentru efectuarea unei EIM.
api.bg (https://api.bg/bg/novini/podpisan-e-dogovorut-za-izrabotvaneto-na-ideen-proekt-za-skorosten-put-montana-sofiya-s-tunel-pod-petrokhan.html)
Recensământ 2022
(https://i.imgur.com/tQ3NLVP.jpeg)
E pus mai sus, comparat și cu Calafat-Craiova. Se observă diferența mare în ce privește camioanele între cele două drumuri.
La noi s-au facut ceva studii pentru circulatia autocamioanelor dublu articulate adic asea si inca o sea?
Am vazut unul azi pe o autostrada din BE, mi s-a parut ciudata configuratia.
Am făcut un calcul plecând de la datele de trafic ale podului de la Calafat:
https://vidincalafatbridge.bg/ro/page/181
Zilnic, în medie, pentru perioada 01.01.2025-03.02.2025 aprox. 150 vehicule peste 3,5 t au trecut podul, în plus, față de perioada similară din 2023. (Curios, în 2024, a fost o scădere).
ochiometric, as zice ca a crescut de la circa 1050 tiruri zilnic la aproximativ 1200 tiruri zilnic. Probabil cineva obisnuit cu centura BRX ar rade la ideea de 1 tir/minut, dar pentru drumurile romanesti e o cifra buna. Sunt curios cam care e splitul intre DN56 spre Craiova si DN56A spre Severin.
1200 pe sens. Splitul e 4 : 1 (TIR-uri, 2022) în favoarea Severinului. Creșterea seminificativă e pe ieșirea din Bulgaria spre România.
Quote from: tom_sawyer on December 31, 2023, 03:14:15 PM(https://i.imgur.com/h7OlUqX.png)
Calafat-Drobeta
(https://i.imgur.com/0HmZJPi.png)
Calafat-Craiova
(https://i.imgur.com/KomTp8y.png)
Mare rugaminte, folositi va rog Severin sau DTS ca sa stim si noi localnicii despre ce vorbim.
Cine foloseste Drobeta ma duce cu gandul la castrul roman, interesant dar de cand a murit Apollodor, nu cred ca e de actualitate cu infrastructura.