Pentru pasionații subiectului, pe baza unei discuții mai vechi, am considerat că ar fi util un astfel de thread în care să urmărim producătorii de echipamente militare din România, fie ei cu capital român sau străin, și să cunoaștem direcția generală încotro ne îndreptăm - mai bună sau mai rea.
Încep eu, cu un nou producător de arme ușoare - Nova Modul, din Cugir. Care au și un site nou - https://novamodul.com/.
Până la acest moment au servit piața civilă din SUA în principal, dar și din Europa și România, dar și piețe din Africa. Acum au dezvoltat și variante automate ale armelor și încearcă intrarea pe zona de military, law enforcement etc.
Îi cunosc personal pe oameni și sunt foarte implicați în ceea ce fac. Fac și își doresc să faca și mai mult R&D astfel încât să dezvolte și platforme "vestice", pe lângă platforma Kalashnikov, în calibre NATO, însă evident este nevoie de încasări.
Având în vederea dezvoltarea foarte slabă a companiei de stat ROMARM și rămânerea în urma cu tehnologia, mai ales în ceea ce privește armele de foc ușoare, este binevenită o asemenea companie pe piață.
Personal sper să evolueze și să obțină cât mai multe venituri astfel încât să continue R&D și să avem și noi un producător serios de arme care are și un plan pe termen lung.
Un alt producător, tot domestic, este Stimpex S.A. Produce mai multe, de la echipament de protecție balistică, până la optică, și au chiar și un prototip de armă automată militară (pe care am pus mâna la BSDA 2022 - cam eșuat din punctul meu de vedere - o puteti gasi pe Youtube daca cautati Stimpex PA-Ro Mod. 2018).
Site-ul acestora - https://stimpex.ro/ro/
Fun fact - cam toate placile balistice (nivel 4), vestele (nivel 3A) și căștile (tot nivel 3A) armatei sunt produse de Stimpex.
Și o completare la postarea anterioara, armele celor de la Nova Modul le puteti gasi si incerca in majoritatea poligoanelor civile din România, dacă există curioși si / sau pasionati de tir.
IOR Bucuresti - producator de optica (lunete, red doturi), dar si de aparate de vedere pe timp de noapte.
Calitatea e buna, societatea e una deschisa, vinde si catre mediul privat (vanatori, sportivi de tir etc.), dar in principal catre armata.
Din pacate si aici exista o uzura morala a echipamentelor, dar spre deosebire de alte societati, din cele cunoscute de mine la acest moment, au existat cateva investitii care totusi le-au permis sa faca in continuare chestii de calitate.
Site-ul acestora, recent facut si foarte modern, de altfel - https://www.ior.ro/
Elbit Systems - prezența în România:
Prin cele trei companii din România care operează patru fabrici, cu cei peste 800 de specialiști, Elbit Systems este unul din cei mai importanți jucători din industria de apărare din România. La AE Electronics Bacău se produc componente electronice și se dezvoltă soluții tehnice.
La Elmet Internațional cu două fabrici deschise la Bacău și București se produc sisteme și subsisteme pentru echipamentele hardware, iar la fabrica din Măgurele este un centru de producție și integrare pentru turelele și armele controlate la distanță pentru vehiculele militare produse local Piranha 5. Tot la Măgurele, la fabrica Simultec, sunt produse elemente pentru antrenamentul și simulatoarele folosite în toate sistemele de aviație.
Pe lângă aceste fabrici, Elbit Systems a dezvoltat și un Centru de Excelență pentru Artilerie, unde specialiștii și inginerii români dezvoltă soluții tehnice avansate folosite în programele din întreaga lume. Strategia Elbit Systems este de a integra tehnologia în producția locală, dar și în fabricile din România. Cu o experiență de peste 27 de ani, în România se dezvoltă soluții tehnice, dar și software, de asamblare și de export pentru clienții din întreaga lume.
Ar fi interesant niste stiri despre achizitia obuzierelor si parteneriatul cu israelienii.
Rheinmetall acquires majority stake in Automecanica Mediaș SRL in Romania
01/02/2024
Key Facts
Rheinmetall takes up 72.5% majority holding in Automecanica Mediaș of Romania
Annual sales potential of up to €300 million
Truck build-ons and trailers will augment Rheinmetall's product portfolio
To be known as "Rheinmetall Automecanica", the new company will form part of the Group's global production network
The plant in Mediaș, Romania is poised to play a key role in maintaining the operational readiness of Western-built combat vehicles in Ukraine, as well as assuring logistical support. Rheinmetall's presence in Romania means that forces deployed on NATO's eastern flank will be able to count on shorter response times and more robust supply chains.
Truck build-ons, trailers and other special vehicles developed and produced by Automecanica augment and complement Rheinmetall's existing range of military trucks, a domain in which Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) is a major force in world markets.
Looking ahead, the chassis of antiaircraft systems belonging to the Romanian military are to be maintained and modernized here as well.
https://www.rheinmetall.com/en/media/news-watch/news/2024/02/2024-02-01-rheinmetall-acquires-majority-stake-in-automecanica-medias-romania
Pro Optica Romania - https://prooptica.ro/
Se ocupa cu optica militara. Nu prea au avut contracte, dar inteleg ca trag, incearca. Nu stiu cat succes o sa aiba.
Au cooperare cu turcii si probabil o sa mai apara. Poate se va integra intr-un lant de productie al unei firme mari. Domeniul e de mare interes si cu potential deosebit.
Pro Optica
(am uitat mai sus sa pun linkul cu ce produce Pro Optica in parteneriat cu turcii: https://www.defenseromania.ro/turele-romanesti-anubis-pe-front-impotriva-rusiei-video-ucraina-a-primit-primele-blindate-turcesti-kirpi-dotate-cu-turele-din-romania_620442.html)
BlueSpace TECHNOLOGY (e o firma nou romaneasca ce a crescut mult din 2016, are ambitia de a construi si un vehicul blindat de mic tonaj romanesc dar si drone si radare. Toate produse in Romania. Au si ceva omologari si promit foarte mult.)
https://bstech.ro/product-category/razboi-electronic/
Consiliul Concurenței analizează operațiunea prin care Rheinmetall Landsysteme GmbH
intenționează să preia compania Automecanica Mediaș SRL și subsidiara acesteia, Atelierele
Speciale Autocamioane Mediaș SRL.
Producția de echipamente militare a început la Mediaș, anunță ministrul Economiei. ,,Noi echipamente competitive, inclusiv pentru înzestrarea armatei române"
Ministrul Economiei anunță că, de joi, în incinta Automecanica Mediaș și-a început activitatea de producție de echipamente militare o divizie a companiei germane Rheinmetall.
,,Noua companie Rheinmetall Automecanica Mediaș își începe în mod oficial. Investiția germană va însemna transfer de tehnologie pentru producerea echipamentelor militare la standard NATO, aici la Mediaș, dar și implementărea calității și rigorii germane în procesul de fabricație", a anunțat Ștefan Radu Oprea, printr-un text dat publicității prin intermediul paginii sale de Facebook.
,,Aici se realizează componente din oţel pentru semiremorci de transport greu, containere speciale, scări metalice interioare şi exterioare, asamblare structuri metalice finale, suprastructuri auto, precum şi proiectare personalizată şi producţie de piese şi componente din oţel, oţel inoxidabil şi aluminiu. Acestea completează gama de produse realizate de Rheinmetall, de aceea producția acestora va continua, în timp ce lucrătorii vor fi pregătiți pentru realizarea noilor produse", a mai continuat ministrul.
(https://i.imgur.com/SoBDWxG.jpeg)
Rheinmetall Landsysteme GmbH, Germania, o divizie a grupului Rheinmetall, a cumpărat Automecanica Mediaş SRL şi subsidiara acesteia, Atelierele Speciale Autocamioane Mediaş SRL, în contextul în care producătorul german de armament a anunțat o creștere cu 60% a profitului operațional în primul trimestru al acestui an. Profitul a crescut în contextul războiului din Ucraina.
Turnul Sfatului (https://www.turnulsfatului.ro/2024/05/17/productia-de-echipamente-militare-a-inceput-la-medias-anunta-ministrul-economiei-bdquo-noi-echipamente-competitive-inclusiv-pentru-inzestrarea-armatei-romane-rdquo-211282)
Saptamana asta avem BSDA. Sa vedem daca apare ceva nou pe scena industriei de aparare din tara.
Let it pour with drones and AI :D
Ce am vazut la BSDA - Dacia Military Industry (fara treaba cu marca Dacia de masini) are un prototip de arma de Long Range în 308. Va fi disponibila atat militar, cat si pentru vanatori / sportivi de tir / colectionari etc.
Nova Modul se va apuca sa faca arme pe platforma M4 / AR15 incepand cu anul acesta.
Foarte multe subsidiare ale Romarm cu proiecte de drone. Nu stiu cat de fezabile sau utile vor fi..desi am vazut ca s-au semnat ceva parteneriate.
Cei de la Hyundai chiar vor sa le cumparam tancul K2 Panther :D si-au dat interesul destul de mult si au fost si sponsor principal. Pare ca ar fi dispusi si la ceva offset.
F-35 live...o capodopera.
https://www.forbes.ro/cea-mai-mare-companie-militara-din-coreea-de-sud-va-constui-o-fabrica-de-blindate-in-romania-408785?fbclid=IwY2xjawFVM7tleHRuA2FlbQIxMQABHQvykf9lIdqasB0-shffOhK8c9-PZACzQmPT7tQntdyB7SwOfJKdh6qQsA_aem_8JEDTAfCeMfWpEHOEWwYog
Sa o vedem si pe asta: Cea mai mare companie militară din Coreea de Sud va construi o fabrică de blindate în România (Hanwha Aerospace)
In contextul actual pare că are mari șanse. Să vedem dacă și producem ceva sau doar asamblam.
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat
Colt CZ Group, concernul ceh producător de arme şi muniţie, a încheiat un acord cu Transcarpat Sportours International pentru asamblarea de arme în România la standarde NATO. Mai exact, este vorba de pușca de asalt CZ BREN 2 PDW, pistolul automat CZ Scorpion EVO3 și pistoalele semiautomate CZ P-07, P-09, P-10C si P-10F.
Colt CZ Group este unul dintre cei mai importanți producători de arme de foc și muniție pentru uz militar și de ordine publică, autoapărare, vânătoare, tir sportiv și alte utilizări comerciale. Își vinde produsele în principal sub mărcile Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, Sellier & Bellot, Dan Wesson, swissAA, Spuhr și 4M Systems. Compania deține fabrici în Cehia, Ungaria, Coreea de Sud, Elveția, SUA și Canada.
Cele două companii au prezentat în cadrul unui eveniment, care a avut loc miercuri la București puşca de asalt CZ BREN 2, care este asamblată în România, sub-mitraliera CZ Scorpion 3 şi pistoalele CZ P-07, P-09 şi P-10. CZ BREN 2 este prima puşcă de asalt la standarde NATO realizată în România printr-o colaborare între Colt CZ Group şi compania românească Transcarpat Sportours International.
"Produsele noastre au fost folosite de armata Cehiei, dar și în operațiunile din Afghanistan și Ucraina", a precizat Petr Pištělák, directorul comercial și membru al consiliului director al Česká zbrojovka.
Întrebat de Economica.net câte arme vor fi asamblate în Románia, în viitor, Dinu Solojan, directorul Transcarpat Sportours International, spune că depinde de cum vor fi comenzile.
"Intenția este ca toate contractele din derulare să fie asamblate în România. Sunt contracte pentru Scorpion, pistolul automat calibru 9×19 NATO și pentru CZ P-07. Acestea sunt contracte de tip acord-cadru. Se întind pe 2, 3 sau 4 ani și se semnează pe fiecare an un contract subsecvent, care este contractul de livrare. În momentul acesta, mai avem câteva mii de bucăți de livrat, pe ceea ce a rămas în următorii doi ani și intenționăm să asamblăm totul în România. Capacitatea de producție este scalabilă. (...) Toate instituțiile statului român, cu mici excepții, organizează licitații. Noi suntem cunoscuți că participăm în aceste licitații și le câștigăm. Modernizarea cu armă de asalt, calibru NATO, cu alte tipuri de arme, precum aruncătoarele de grenade, sistemele sniper – unde Transcarpat este liderul pieței – trebuie să acopere necesarul Armatei Române, care este de zeci de mii de luptători. Suntem pregătiți să îmbarcăm în această provocare".
(https://www.economica.net/wp-content/uploads/2024/11/arme-cz-group-2048x1842.jpeg)
,,Suntem un furnizor constant al MApN. Transcarpat este de 21 de ani în domeniu și are toate autorizațiile necesare. Anul acesta am semnat două contracte: pistolul P10 într-o configurație specială și Colt M5. Bren 2 a fost livrat într-un număr de sute de bucăți, în 2018, Jandarmeriei Române și, în 2018 și 2019, Brigăzii de Intervenții Speciale, un alt număr. Dar vorbim despre pistoale aici", mai spune Solojan.
În prima fază a acordului, Transcarpat va asambla armele prin forțe proprii, urmând ca în fazele următoare să aibă loc și un transfer de tehnologie între cele două companii, care are în total cinci etape, inclusiv transfer de software-uri.
"Nu beneficiem de transfer de tehnologie, folosim tehnologia Transcarpat, pentru că noi cunoaştem armele atât de bine încât am folosit propria tehnologie pentru a le asambla", a explicat Solojan.
(https://www.economica.net/wp-content/uploads/2024/11/arme-cz-group-2048x1842.jpeg)
Întrebat cât de repede ar putea fi realizat acest transfer de tehnologie, Dinu Solojan, directorul general al Transcarpat, a răspuns că orizontul de timp depinde și de comenzi. "Spre exemplu, cel mai rapid proces de transfer de tehnologie a fost în Coreea de Sud, de doi ani şi jumătate. În Ungaria a durat cinci ani".
Vorbind despre cele mai recente contracte cu Ministerul Apărării Naţionale, Solojan a menţionat recenta livrare a Colt M5, în cea mai modernă versiune a armei fabricate în Statele Unite ale Americii.
Cel mai vândut pistol din România
Cel mai vândut pistol din România este CZ P10, peste 12.000 de exemplare, în diferite configurații și în calibru 9×19 NATO. Arma se vinde în două versiuni: una compactă și una full size.
Potrivit lui Solojan, acestea sunt singurele pistoale din lume care sunt certificate pentru întreaga durată de viață cu muniția NATO care dezvoltă o presiune mai mare decât muniția 9×19 civilă.
Referitor la o posibilă producție a acestor arme în România, Solojan spune că momentan este imposibil deoarece "producția necesită multe lucruri care lipsesc acum în România".
Compania cehă a livrat aproximativ 20.000 de arme către România în ultimii ani, inclusiv către Ministerul Apărării Naționale din România, Jandarmeria Română, Poliția de Frontieră Română, Poliția Națională Română, și alte servicii românești.
(https://www.economica.net/wp-content/uploads/2024/11/arma-cz-group-2048x1536.jpeg)
În 2021, Ceská Zbrojovka Group a achiziţionat 100% din acţiunile companiei americane Colt's Manufacturing Company şi ale companiei canadiene Colt Holding, pentru 220 milioane de dolari şi prin cedarea a 1,1 milioane de acţiuni ale CZG. Astfel, compania s-a rebranduit în Colt CZ Group.
Colt CZ Group are sediul în Cehia și peste 3.600 de angajați în facilitățile sale de producție din Cehia, SUA, Canada, Suedia, Elveția și Ungaria. Colt CZ este listat pe Bursa de Valori din Praga din 2020, iar acționarul majoritar este holdingul Česká zbrojovka Partners SE.
Transcarpat Sportours International este o companie românească, cu capital integral privat, fiind și cel mai activ furnizor de armament și muniție de infanterie din România. De asemenea, Transcarpat este furnizorul vehiculelor de luptă URO VAMTAC, în toate versiunile necesare pentru misiunile de apărare a României. Din anul 2019, Transcarpat deține autorizările speciale pentru toate activitățile de realizare de produse militare, cu privire specială asupra armamentului și muniției de infanterie.