nu prea e explicat în articol ce s-a întâmplat dar aparent a explodat o țeavă de gaz pe șantier...
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26549153-vrancea-patru-persoane-decedate-urma-exploziei-calimanesti.htm
Călimănești, sat aparținând orașului Mărășești (VN), situat între acest oraș și Adjud (VN).
Din alte surse, un excavator a lovit/străpuns teva de gaz... si a urmat explozia...
damn :(( dar proiectantul nu a identificat ditamai teava de gaz? Cositrans a fost proiectantul parca
Consitrans a fost. Se pare că utilitățile neidentificate de pe traseul proiectului pot cauza și pierderi de vieți omenești nu doar întârzieri.
Pot fi mai multe nuanțe, poate era pe proiect dar cei de la UMB nu au fost atenți, poate compania de gaze a informat greșit Consitrans despre poziționarea conductei, ...
Chiar ar trebui făcută o investigație și arătat clar cine se face vinovat!
https://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/stiri-locale/cauza-vehiculata-a-tragediei-de-la-calimanestiangajatii-societatii-care-executa-lucrari-la-autostrada-a7-ar-fi-lovit-conducta-de-gaz
Se poate vedea in poze ca este vorba despre un reciclator,daca utilajul din poza este cel de la care a plecat explozia,..sa stiti ca acesta poate penetra maxim 40 cm in pamant.
Inteleg sa nu gasesti un cablu de curent tras de cineva peste pașune , o teava de apă de 110 dar să nu se cunoască traseul magistralei de gaz cum este posibil?
Oricum morții sunt de vină! Dacă aveau cască vizitau Germania acum ...
^ multe conducte de gaze nu sunt in stereo 70, sunt niste harti vechi. Cand te duci in teren de multe ori te poti lovi de situatia de a avea teava de gaze la 3-4 metri fata de pozitia indicata pe hartile vechi.
multe tevi nici nu au fost inregistrate, ca erau pe harti de care nici naiba nu stia, pe vremea cand erau militarizate o multime de societati de productie. Si de multe nici mapn-ul nu stie, ca nu erau la ei societatile astea
Imi aduc aminte ca in 2011 cand am bagat in arcgis zona iasului, imediat s-au apucat sa ingroape reteaua de fibra si electrica prin centru si s-au trezit cu o gramada de tevi care nu apareau pe nicaieri.
Asta pe langa cele care pe harti figurau intr-un loc si in realitate ori erau mai sus, ori mai in lateral...
Ati gasit vinovatii gata, teava sau harta este de vina, Sf-ul dar niciodata in opinia voastra constructorul mult slavit pe aici (pardon razesii sau forta....). Totusi au murit 4 oameni si inca 2 cu arsuri pe aproximativ 50% din suprafata corpului. Mare pacat.
In primul rand, condoleante familiilor victimelor.
LIVE Patru muncitori de pe Autostrada Moldovei au murit și alți cinci transportați la spital în urma exploziei la o magistrală de gaz fisurată de utilajele de pe A7/ Un aviz Transgaz arată că nu se pot face lucrări mai aproape de 20 de metri (surse) (https://www.g4media.ro/video-incendiu-la-o-magistrala-de-gaz-in-apropiere-de-focsani-flacarile-se-vad-de-la-30-de-kilometri-a-fost-activat-planul-rosu-de-interventie.html)
QuoteUPDATE 08:57 Potrivit surselor G4Media.ro, în avizul Transgaz emis în 2020 scrie că nu se pot face lucrări mai aproape de 20 de metri fără finalizarea lucrărilor de protejare sau relocare a conductei. De asemenea, avizul Transgaz prevede ca în zona de protecție a conductei lucrările să fie făcute cu ,,atenție sporită".
QuoteIPJ Vrancea anunță deschiderea unui dosar penal privind infracțiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă
QuoteUPDATE 09:16 Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea: ,,Este o eroare umană, vedem acum de unde vine eroarea umană. Compania știa că există această conductă. Trebuie clarificat. Nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală, dintr-o estimare are până într-un metru adâncime". Prefectul a mai declarat că mai există 14 zone de traversare a magistralei pe acest tronson, iar până nu se vede cauza nu se vor mai efectua lucrări.
@minisoferul nu cauta nimeni scuze si eu nu m-am referit la umb ;)
Nici eu nu am aparat in vreun fel UMB. Doar am prezentat o informatie obiectiva, cunoscuta cu privire la inexistenta unor harti conforme cu realitatea pe ce tine de conductele de gaze.
E posibil sa fie de la harti, de la transgaz, de la proiectant, de la constructor, de la muncitori etc. Asta ramane sa vada organele de cercetare penala si sa stabileasca judecatorii.
Vorbim de o magistrala, nu de tevi mici. Asta e mai greu sa nu o vezi.
QuoteEl (prefectul de Vrancea) spune că firma de construcții știa de prezența conductei de gaze dar că ,,nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală (de gaz - n.red)", standardul fiind de cel puțin 1,8 metri de la primul strat al autostrăzii. Oficialul guvernului mai afirmă că lucrările la cele 14 zone unde autostrada traversează peste gazoduct vor fi oprite până la lămurirea situației.
Sursa:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/prefectul-din-vrancea-despre-explozie-constructorul-stia-de-gazoduct-e-o-eroare-umana-adancimea-magistralei-trebuia-sa-fie-mai-mare-2513183
Mare pacat de vietile pierdute >:(
In viziunea mea era doar o chestiune de timp pana cand aparea un accident de munca major la UMB insa recunosc ca mai degraba as fi pariat pe cadere in gol de pe vreo pila, tablier...
@Telvanni din ultimele informatii aparute, conducta de gaz nu era la o adancime atat de mare pe cat se credea. Deci sa nu sarim cu vina inca. Totul e atat de recent incat o sa vina multe informatii contradictorii. In 1-2 saptamani cu siguranta o sa stim mult mai multe. Va fi prioritatea 0 pentru autoritati, toata lumea isi doreste sa se reia lucrarile cat mai repede.
Mai uitati-va la poze si nu puneti pe pediestal pe unii si pe altii pe care dupa aia va e greu sa ii dati jos.
Pentru mine e clar ce s-a intamplat acolo (atat cat vad din pozele din presa) dar din respect pt victime nu dezvolt acum.
Sper ca macar autoritatile sa isi faca treaba nepartinitor.
Pana una alta ar trebui nu maine, nu poimaine, ci azi - ACUM - sa fie reanalizat tot A7. Daca aceasta conducta era la o adancime mai mica decat era specificat, cine stie daca si alte erori s-au facut pe atatea loturi? Si nu e vorba doar de UMB. Daca as fi Pizzarotti sau Coni/Trace mi-ar tremura chilotii acum. Si poate nu doar A7.
Discuțiile de ieri au îmbătrânit ca laptele. Să sperăm că următorul accident de muncă de pe șantierele din România va fi cât mai târziu în viitor. Totuși, o întrebare oarecum independentă de drama de astăzi: loturile astea au diringiție de șantier sau tot heirup?
Filmare de pe santier, in locul unde a avut loc explozia:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/explozie-la-o-magistrala-de-gaz-din-vrancea-4-oameni-care-lucrau-la-autostrada-a7-au-murit-iar-5-sunt-raniti-2513057 (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/explozie-la-o-magistrala-de-gaz-din-vrancea-4-oameni-care-lucrau-la-autostrada-a7-au-murit-iar-5-sunt-raniti-2513057)
O captura:
(https://i.imgur.com/sChBfjQ.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Pe baza pozelor/filmuletelor aparute in presa, am reusit sa identific zona exploziei, ar fi undeva cam pe aici (https://maps.app.goo.gl/TCFeRfefFGBdtQFC6).
Ce coincidenta, Spiri Drone a postat aseara pe youtube o filmare (https://www.youtube.com/watch?v=J1mmd1_c0e4) din 17.09.2023 in care a surprins exact zona exploziei.
Mai jos este o captura din filmare (© YT/@spiridrone (https://www.youtube.com/@spiridrone)) unde par a fi lucrari de relocare a magistralei de gaz:
(https://i.imgur.com/yEgQuyGh.jpg) (https://i.imgur.com/yEgQuyG.jpg)
Cred ca erau de la putinii subcontractori,de la Mitras. Care faceau imbunatatire la terenul de fundare.
Trist,dumnezeu sa ii odihneasca!
Ai ai ai, constructorul nu detinea avizul Transgaz pentru relocarea conductei:
https://economedia.ro/transgaz-despre-explozia-de-la-calimanesti-constructorul-lucrarilor-nu-a-respectat-prevederile-avizului-de-amplasament.html
Dumnezeu să-i odihnească pe cei care și-au pierdut viața în această noapte. Citesc zilnic pe forum, însă foarte rar postez. Din păcate pentru mine este de neînțeles cum unele persoane de pe forum stabilesc vinovații și cauzele care au condus la această tragedie doar din câteva poze și știrile de la TV. De asemenea, este de neînțeles această ură față de compania UMB și acest conflict care există între susținătorii lor și cei care sunt împotrivă. Scopul acestor șantiere este să dezvolte infrastructura din România și nicidecum o competiție între constructori, fiecare cu propria galerie. Nu văd rostul aici pe forum la fel și fel de ironii ba la adresa UMB, ba la adresa USR, ba la adresa PSD, ba că a făcut Drulă, ba că nu a făcut ș.a., lista poate continua. E păcat să aducem aici pe forum discuțiile politice.
Cât despre explozia de pe A7, haideți să așteptăm ca instituțiile care vor investiga accidentul să vină cu niște răspunsuri oficiale și să nu ne dăm cu părerea stabilinâd deja vinovații pentru că sunt foarte multe necunoscute în acest caz.
Vă doresc tuturor o zi liniștită!
Deci vorbim de o lucrare de relocare a tevii de gaz ? Nu de niste sapaturi uzuale pentru constructia de terasament care s-au nimerit in zona tevii si din diverse motive ( teava prea sus sau Dorel care nu s-a uitat la schema) au dat cu utilajul si au spart teava ?
Intai asta trebuie lamurit, abia apoi ce harti/scheme/autorizatii aveau baietii si cum s-au uitat pe hartii.
Comunicarea din partea Transgaz:
(https://i.imgur.com/HzrgVNn.png)
(https://i.imgur.com/FuW8y4U.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Sursa capturilor:
Pagina de legatura care Comunicat (https://www.transgaz.ro/ro/comunicat-99)
Comunicat incident Vrancea.pdf (https://www.transgaz.ro/sites/default/files/Comunicat%20incident%20Vrancea.pdf)
Am pus si capturile de ecran aici pentru urmatoarele discutii ce vor avea loc, in nici un caz pentru faptul ca poate se va adauga vreo erata O:-) .
^^^ orice cce ar fi nu cadeti infumigena prefectului. ar trebui dat afara!
e irelevant daca conducta era ingropata la 1m sau mai putin. in general intradevar magistralele au 1.5 metri pamant peste ele.
dar nici un nebun nu sapa deasupa unei magistrale asa la inatamplare. singura discutie e daca se stia localizarea ei XY si ma indoiesc ca nu se stia, de multe ori sunt vizibile aceste culoare in teren.
Vă rog nu puneți pe forum fake news și tot felul de inepții debitate de cretini.
Un video scurt in care se pot observa efectele, dar si utilajul
Transgaz: constructorul UMB nu putea efectua nicio lucrare la autostradă până nu erau deviate conductele de gaze.
https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26550346-constructorul-umb-nu-putea-efectua-nicio-lucrare-autostrada-pana-nu-erau-deviate-conductele-gaze-documente-transgaz.htm
Comunicat nou CNAIR:
https://www.facebook.com/CNAIRSA/posts/pfbid037SHQqheixF8qxyM3QqbxFNio4br29gestJ9KcHtpKgtrghSjYVqqWvnGFb2k6kg6l
Se poate observa cum se repeta obsesiv "Consitrans"... Deja pisica este aruncata.
^comunicatele Transgaz si CNAIR se bat cap in cap. Asteptam comunicatul UMB.
Nu se bat cap în cap. Citiți mai atent ce zice Transgaz. Ei zic de proiectul de relocare care nu avea CTE de avizare. Și până când țeava nu era mutată UMB nu avea ce să caute lângă ea.
CNAIR vorbește, evident, despre altceva. Nu are nicio treabă Consitrans.
Cred că e cazul să o lăsăm mai ușor cu heirupismul și începerea lucrărilor fără OIL, fără avize, fără-fără-fără indiferent cât de dornici de autostrăzi suntem și indiferent de numele constructorului.
Sper să nu afecteze mai mult de câteva luni buna desfășurare a șantierelor, însă în același timp trebuie să ne asigurăm că sacrificiul uman e cât mai mic, spre deloc.
Vazusem ceva lumina pe cer aseara..si nu stiam de unde. Aparent de acolo era..Sincere condoleante pentru muncitorii ucisi de explozie, insa din ce vad acum se paseaza vina de la unul altul, tipic romanesc...
@Fara cuvinte, sincer imi vine sa mor cand vad asta cu tipic romanesc..... Poti sa spui si cine a aruncat vina la cine (dar sa fie pe documentele postate de colegi aici, nu pe presupuneri). Nu mai bine asteptam sa vedem ce spune procurorul desemnat sa se ocupe de caz ?
cred ca mai degraba cnair a vrut sa arate ca nu are nicio vina in treaba asta. nu ca ar arunca vina intr-o parte sau alta
Dacă nu exista avizul Transgaz, e clar cine este vinovatul.
Transgaz isi nuanteaza pozitia: nu au fost respectate conditiile din avizul emis la inceperea lucrarilor.
http://m.stiri.tvr.ro/director-transgaz-despre-explozia-de-la-calimanesti-nu-au-fost-respectate-conditiile-din-avizul-emis-la-inceperea-lucrarilor-pe-a7_939349.html
Nu sunt expert, doar imi dau cu parerea.
Din ce se vede din filmarea din drona, conducta pare relativ paralela cu autostrada in punctul ala. Posibil ca cei de la UMB sa se fi gandit ca "e ok sa lucram, ca nu suntem deasupra conductei". In plus, s-ar putea sa fi fost si o eroare de cativa metri in proiect fata de locatia reala a conductei, adica distanta fata de autostrada sa fost mai mica in realitate decat in proiect, si conducta sa apara la adancime mai mare decat este de fapt. Nu spun ca e ok sa se lucreze fara autorizatie, etc, doar incerc sa imi explic ce s-a intamplat.
Referitor la adancime, conducta pare sa fie mult mai aproape de suprafata decat te-ai astepta pentru o magistrala. Daca te uiti la adancimea pamantului afanat de la suprafata, cred ca si un plug agricol de adancime (sunt care sapa pana la 35cm) ar avea sanse sa ajunga periculos de aproape de conducta. Inca o data, nu sunt expert, dar conducta aia pare ingropata dubios de aproape de suprafata.
Intrebare de nestiutor si la mine: am citit pe undeva ca grosimea conductei ar trebui sa fie un metru. Mie in filmare nu-mi pare ca e un metru. Nu zic, si filmarea e de departe, dar totusi. Este vreun profesionist prin zona care poate sa ne explice macar la o prima vedere ce si cum?
Conducta este DN800. Adică diametru nominal (exterior) de 800mm. Nu exista conducta cu grosimea (peretelui) de 1metru.
După cum explică directorul Transgaz, conform normativelor, exista 1m pământ deasupra partiii superioare a conductei (deci partea inferioara a ei era la 1,8m adâncime). Stratul pe care îl vezi in drona poate fi deja alterat (decapat) de constructor.
Eu sunt curios însă de ce nu exista nici un marcaj al conductei. Căci ea era identificată, altfel nu puteai face proiectul de replicare a cărui aprobare o așteptai de la Transgaz.
Iar când ai identificat conducta puteai pune niste semne. Măcar o banda galbenă de PE pe care sa scrie "atenție gaz!"
Bine mă... atenție gaz... ce pretenții ai tu...
40RON pentru 200 metri liniari de banda (https://www.hornbach.ro/p/banda-de-avertizare-delimitare-gaz-metan-100mm-x-200m-din-polietilena/8784709/). Și dacă ai nevoie de kilometri întregi de banda, tot e mai ieftin decât o decolare a elicopterului.
(https://cdn.hornbach.ro/data/shop/D04/001/780/491/438/069/DV_8_8784709_02_4c_RO_20180924134651.jpg)
@minisoferul "Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada. "
Preluat din comunicatul CNAIR. In acelasi timp Transgaz spune prin comunicatul lor ca de fapt nu se puteau efectua lucrari fara el. Nu sunt expert, nu vreau sa fiu inteles gresit..Dar comunicatele de genul imi dau impresia asta.
Sa speram ca acest incident nu o sa intarzie lucrarile( prea mult)..Si in acelasi sa alerteze toti antreprenorii sa aiba o securitate a muncii mai buna.
Leak( via economedia): avizul de amplasament, care instituie o zona tampon de 20+20m in jurul conductei, pana la relocare.
,,Se va păstra distanța minimă de 50 m între conducta de transport gaze și axul autostrăzii. Conducta de gaze se poate reloca și în zona drumului, cu acordul administratorului acestuia, caz în care tronsonul de conductă respectiv se va executa în clasa 4 de locație.
Se va păstra distanța minimă de 6 m între conducta de gaze și ampriza/marginea drumurilor tehnologice.
Se va păstra distanța minimă de 20 m între conducta de gaze și stații/posturi de transformare a energiei electrice.
Organizarea de șantier se va amplasa la distanța minimă de 20 m față de conducta de transport gaze.
În zona de protecție a conductei de gaze (6 m, de o parte și de alta), lucrările de săpătură și umplutură se vor executa cu atenție sporită evitându-se lovirea conductei și a izolației anticorozive a acesteia, nu vor fi depozitate materiale sau pământ provenit din săpătură și nu vor staționa mașini și utilaje de construcție.
Pe o zonă de 20 m, de o parte și de alta a conductei de gaze, lucrările de construire a drumului vor fi demarate numai după avizarea în C.T.E. Transgaz S.A. a proiectului tehnic de protejare / relocare / înlocuire, după caz, a conductei iar lucrările propriuzise, de execuție a drumului în zona conductei, vor fi începute doar după finalizarea lucrărilor asupra conductei".
Apropo de filmarea
@Stef si evenimentul recent cu spargerea conductei de gaz: relocarile de conducte/utilitati mi se par a fi undeva la 1 metru adancime, probabil la limita necesara. Dar ulterior constructorul decoperteaza stratul vegetal (aprox 40-50 cm?) aducand conductele periculos de aproape de utilaje, cel putin pana se inalta terasamentul.
Poate aici e cheia exploziei recente. Transgaz sustine ca conducta era la adancimea standard, in timp ce UMB afirma ca conducta era prea sus. Ambele variante sunt adevarate, daca intre ele este o operatie de decopertare.
PS. Multumesc pentru filmari!
Ieri când am făcut filmarea nu aveam un interes foarte mare să merg să bag o ruletă în pământ, dar tura viitoare dacă va fi vreo conductă neacoperită voi face câteva poze.
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/momentul-in-care-explodeaza-conducta-de-la-calimanesti-reprezentare-grafica.html
o captura sa se vada adancimea ingropata
(https://i.imgur.com/neQg9lN.png)
Am vorbit foarte mult în seara asta live la Euronews despre accident. De la 9 la 10, am fost în platou cu Scrioșteanu. Probabil apare și înregistrarea?
O mica intrebare: un supervizor de santier ar fi ajutat la prevenirea situatiei asta? Inca nu exista supervizor mai deloc pe loturile UMB de pe A7, iar pe Focsani-Bacau ofertele sunt depuse din martie. La 6 luni CNAIR inca nu pare sa fi evaluat tehnic ofertele, ce sa mai vorbim DRDP Iasi sa vina sa faca treaba de verificator in teren pana se semneaza...
cred ca in stirea de la protv se spune ca exista supervizori din partea cnair - drdp
@mirceaeliade Nu. Oricum UMB face ce vrea, isi ia amenda, apoi face expertiza si continua...
@NoWords De la depus documentatia pana la obtinerea aprobarii e cale lunga!
Si eu poate depun documentatia pentru Autorizatia de constructie si uit sa pun un aviz. Asta nu inseamna ca pot sa ma apuc de treaba, nu?
+in cazul unor lucrări de anvergura nu se poate marca cu tarusi traseul conductei?
@mirceaeliade nu exista santier fara dirigintie/supervizare! In caz ca nu o contracteaza cnair separat, dirigintia de santier este asigurata de drdp-ul din zona in care este santierul de constructie.
Ca sa clarificam cine se ocupa de supervizare.
Supervizarea șantierului unde a avut loc explozia conductei de gaze soldată cu patru morți e realizată de CNAIR / Până în luna mai, un consilier local PSD din Iași, șef al Direcției Regionale de Drumuri, a fost supervizorul șantierului (https://www.g4media.ro/update-un-consilier-local-psd-din-iasi-a-fost-supervizorul-santierului-unde-a-avut-loc-explozia-conductei-de-gaze-soldata-cu-patru-morti-el-este-sef-al-directiei-regionale-de-drumuri.html)
QuoteUPDATE: Ovidiu Laicu, directorul regional CNAIR Iași (DRDP Iași) și consilier municipal PSD Iași, a declarat pentru G4Media că el a fost supervizorul șantierului până în luna mai, iar de atunci de supervizare se ocupă o altă echipă a companiei naționale de autostrăzi (CNAIR). Întrebat dacă în noaptea exploziei a fost pe șantier un reprezentant al echipei de supervizare, Laicu a spus că nu știe.
Hai să fim serioși. Cine dracu lucrează la stat la ora 1 noaptea?
Dar iar mergeți pe fentă. Păi UMB lucrează de luni de zile în acel punct... fără să aibă aprobarea Transgaz. Vedeți cât de gros e terasamentul, nu se face grosimea aia peste noapte.
Ce a păzit atât timp consultantul?!!??
@Ionut cam mult cu generalizarea "cine lucreaza la stat la 1 noaptea"? Inclusiv vara vad echipaje de la drdp care lucreaza noaptea pe drumuri (marcaje, asfaltari, alte lucrari de mentenanta pe langa drum), cu siguranta or fi si in santiere daca e cazul.
Asta ca sa nu mai zicem si de multe alte ramuri/meserii ale statului care noaptea sunt pe baricade...
Evident eu mă refeream la șantierele de infrastructură de transport, nu la medici, polițiști etc.
Iar pe șantiere vei vedea angajați la stat care lucrează noaptea doar în cazuri excepționale.
Dar din nou, mergeți pe fentă. Este irelevant dacă era cineva de la DRDP Iași în șantier în noaptea accidentului. Consultantul ar trebui să nu permită antreprenorului, oricare ar fi el, să ignore lipsa unui aviz și/sau nerespectarea unui aviz.
Și toată lumea știa că acolo e magistrala Transgaz și nu aveau ce să caute cu lucrări lângă ea.
Restul e manipulare. Că era țeava mai sus, mai jos (ce contează, nu trebuia să faci lucrări lângă), că era consultantul sau nu noaptea în șantier (ce contează, nu trebuia să faci lucrări lângă)...
Acest caz e similar cu cel de pe A0 Lot 1 sud, unde Alsim nu a lucrat pe bucata de dinainte de pod peste Dambovita fiindca nu era relocata conducta.
Dupa cum se poate vedea in acele imagini au lasat zona de siguranta fara nici o interventie, nici macar decoperatari.
Acum cine e vinovat asta o va decide procuratura si persoanele avizate, dar in opinia mea UMB-ul si supervizarea de santier trebuia sa faca acelasi lucru ca pe A0.
Doar un fragment din emisiune:
Se pare că sunt filmări mai vechi din dronă in care magistrala apare delimitată, marcată etc. Doar că s-au făcut între timp lucrări deși nu a fost relocată, lucrări executate cu ceva mai mult noroc decât până acum când din păcate a avut loc o tragedie...
^mai exista si alte puncte de intersectie intre magistrala si A7?
Transgaz ar trebui sa faca publica harta cu amplasamentul exact al conductei.
^
Quote from: klax187 on September 21, 2023, 10:18:10 AMQuote...
Oficialul guvernului mai afirmă că lucrările la cele 14 zone unde autostrada traversează peste gazoduct vor fi oprite până la ...
Cât de intens trebuie să supervizeze Inginerul/Consultantul?
Trebuie să aibă câte un om non-stop la fiecare punct de lucru de pe lotul de 30km? Sau face turul șantierului o dată pe zi (sau pe săptămână) și constată ce s-a mai făcut? Este necesar să contrasemneze operațiunile înainte, sau doar să constate după fiecare operațiune calitatea lucrării?
Apropo la discutia despre consultant: e interesant (sunt sigur ca e doar o coincidenta) ce greu se stabileste consultanta adevarata (nu cea interimara) pe santierele UMB. Oricum se stie ca UMB respecta toate procedurile de calitate si etapele de lucru si cantitatile, si ca de fapt nici nu e nevoie de supervizor unde lucreaza ei.
Ma uitam la stiri legate de indicentul de ieri si ma gandeam la un anumit aspect - in principiu, in acest moment Transgazul intervine pentru a reface functionalitatea conductei. Asta inseamna ca, foarte probabil, vor monta alte elemente de conducta pe exact acelasi plasament precum cel initial (de altfel in imagini apar acele elemente aduse pe trailer chiar de ieri dimineata.
In sinea mea insa ma intreb de ce naiba nu ar face acum, cu ocazia acestei interventii, lucrarile conform proiectului de relocare (ala care e inca in analiza CTE Transgaz). Adica proiectul e ok (ca doar e facut cu proiectant agreat, din lista pusa la dispozitie de Transgaz, nu?), conducta oricum e intrerupta, in teren e un operator agreat si certificat pentru acest gen de interventii.
Da, imi pot inchipui care e dilema - cine ii plateste pe cei care fac interventia? Daca interventia consta doar in inlocuire, ii va plati Transgaz (urmand ca acestia, ulterior si daca vor dori, sa recupereze vreo suma de la cei considerati vinovati de incident). Daca interventia va consta in relocare, atunci probabil ca obligatia platii se muta spre UMB, care apoi va deconta la CNAIR si acestia din fondurile europene. Dar chiar si asa cred ca toata lumea ar avea de castigat daca in loc de o simpla inlocuire s-ar face acum relocarea:
- fluxul de gaz e deja intrerupt, nu mai trebuie oprit altadata
- operatorul agreat si certificat pentru interventie e deja in teren, cu materiale necesare
Iar intr-un sens mai larg ma intreb daca nu cumva ar trebui sa purtam, in mod serios, inca odata discutia cu privire la santierele intarziate de relocarea utilitatilor. Cred ca ne aducem cu totii aminte de saga cu stalpii LEA din nodul Alba- Iulia Nord si multele "pase" intre diverse entitati cu privire la raspunderile si termenele de executie.
Intr-o vreme am inteles argumentul - Fidic Galben, CNAIR nu are PT-ul decat multa dupa semnarea contractului de proiectare si Executie, prin urmare paseaza sarcina relocarilor acelui antreprenor si s-au spalat pe mâini.
Dar acum, in acest contract, avem Fidic Rosu. PT-ul era deja cunoscut cu ceva timp inainte de semnarea contractului de constructie. Adica aveam sansa sa facem ceea ce ungurii fac foarte bine de mult timp - relocarea utilitatilor inainte si separat de contractul de constructie, astfel incat constructorul sa nu mai aiba scuza intarzierilor privind relocarea. Da, imi amintesc de exemplele negative de la Braila, dar totusi...
Ceea ce spun eu e ca e nevoie de o decizie clara, politica, la nivel guvernamental. In momentul finalizarii unui PT (prin aprobarea lui in CTE-ul CNAIR-ul si prin HG de aprobare a ITE) poate ar trbeui un mecanism automat prin care proprietarii de utilitati sunt notificati sa:
- isi faca singuri proiectul de relocare
- sa il execute
- sa trimita factura spre decontare la CNAIR
Toate acestea intr-un termen rezonabil, de 3-6 luni, termen in care CNAIR oricum ar trebui sa deruleze licitatia pentru contractul de construire.
(https://media.hotnews.ro/media_server1/image-2023-09-22-26552692-0-adancimi-conducta-transgaz.jpg)
QuoteMăsurătorile făcute în cadrul anchetei de la locul tragediei produse, în noaptea de miercuri spre joi, pe șantierul autostrăzii A7, arată că, adâncimea la care se afla conducta, în zona în care a explodat, era între 0,6 m și 1,03 m, potrivit datelor obținute de HotNews.ro. Pe acea porțiune, muncitorii de la Spedition UMB ar fi efectuat lucrări de decopertare și așa ar fi ajuns conducta la o adâncime atât de mică față de suprafață, potrivit surselor Transgaz.
Hotnews (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26552700-constructorul-umb-efectuase-lucrari-decopertare-zona-care-produs-explozia-autostrada-moldovei-conducta-gaze-ajunsese-fie-adancime-0-6-surse-transgaz.htm)
^ devastator acest document pentru constructor, dar felul in care sunt aruncate in piata documentele arata ca se joaca dur...cui prodest?
Pai, e natural, ținând cont de accident respectiv. Fiecare parte își încearcă să-și acopere fundul. Nu-i nimic surprinzător în asta.
Din pacate UMB pare principalul vinovat, poate conducta era 2-3m mai intr-o parte, sau 20-30cm mai sus, sau ar fi trebuit sa fie mai rezistenta (ca nu au bagat cupa de la excavator in ea), dar, pana la relocare, nu era voie sa se lucreze la mai putin de 20m de conducta; poate e exagerat, dar daca ar fi respectat regula macar pe jumatate sau pe sfert nu ar fi fost posibil accidentul :( ! E si vina DRDP-ul ca nu i-a tras de mana la timp, dar pana la urma UMB a fost cel care a decis sa lucreze langa conducta. Apreciez munca depusa UMB pt a ne da A7 cat mai repede in circulatie, nu multi Constructori lucreaza in trei schimburi (indiferent de cat de in urma sunt), dar cateodata ignorarea regulilor de siguranta se razbuna!
Hai sa citim corect: In craterul rezultat in urma exploziei, adancimea la care este ingropata conducta este...
Editat:
Nu am cum sa fac calculele momentan dar se poate determina distanta intre punctele masurate din tabel 299 si 306 din imagine prin formula AB=sqrt{(x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2}. Chiar sunt curios cat este. Ne da diametrul craterului.
^ Fix cât avea ea nevoie!
Editat după ^ editare: conducta era îngropată fix cât avea ea nevoie! 🙃
Mie mi se pare praf in ochi ca teava era cu 10,20,30,50,150 de cm mai pe langa decat trebuia. Nu degeaba pe autorizatii zice 30 de metri marja de eroare, ca de fapt asta inseamna cand zice nu te apropia mai mult de atata. Si daca se apropia la 3 m, putea cu escavatorul sa creeze presiune/torsiune pe teava care nu s-ar fi vazut in timp, dar in timp putea sa duca la probleme.
Totusi, poate un anchetator voluntar sa dezgroape o fimlare mai veche unde acesti 30 de metri marja de eroare au fost respectati la lucrarile initiale? Ca poate dupa aia vine cineva sa explice de ce la decopertarile initiale s-a stiut de teava, dar acum, in mijlocul noptii, nu se mai stia de ea.
Legat de subiect, a mai trecut cineva pe langa santiere UMB (în afara de A7)? Cum este activitatea? Au oprit-o sa se replieze pe partea de SSM sau îi dau în față?
Aseară în jurul orei 20 era activitate ici-colo pe Nădășelu - Zimbor. Probabil și mai departe, doar că lotul următor nu se intersectează atât de mult cu DN-ul, așa că n-am văzut nimic.
Se lucra aseara la A0/Dn1.
Se lucrează dar sunt și voci care zic că mulți muncitori vin cu morcovul înfipt la muncă. E normal... am și zis public că un mare efect negativ al accidentului este neîncrederea în șefi a muncitorilor "de rând".
Eu îi înțeleg, și eu m-aș gândi de două ori pe unde dau cu excavatorul sau pe unde mă plimb cu cilindrul compactor... oare șeful știe dacă e sigur locul unde mă trimite?
Oricâtă încredere ai avea în șefi, după un așa accident e clar că mulți își pun întrebări.
"A aparut" o poza cu conducta fisurata inainte de expozie. Se merge pe pista acumularii de gaze intre suprafata si conducta. Transgaz neaga asta, fiind imposibil ca muncitorii sa munceasca cu miros de gaz, sau mai mult, ca nu trebuia sa fie conducta acolo. Un cumul de factori, neclaritati si neglijente, dincolo de lipsa de atentie a constructorului. Cu atat mai neclara situatia, cu atat nu se va stabili vinovatul si se va merge mai departe.
Video-ul este pe Observator News.
Dacă ar fi fost pierderi, nu ar fi afectat presiunea aia de 35 de bari? Nu ar fi aprins vreun martor sau vreun senzor pe undeva?
Presiunea maigistralei variaza natural intre min 35 si max 45 de atmosfere.
Se lucra azi pe A3 ca de obicei, adică foarte bine. Pe de altă parte, confirm spusele lui Ionuț. Era o stare de neliniște și nervozitate la unii angajați.
Dar paote sa explodeze fara sa existe acumulare?
Nu trebuia sa fie un amestec intre aer si gaz pt explozie, iar cel sub presiune se poate doar aprinde?
Recunosc ca nu sunt expert, dar butelia nu explodeaza cand aprinzi arzatorul sa parlesti porcul.
Lasand deoparte toate parerile mai mult sau mai putin pertinente, emise in urma vizionarii unor filmulete sau poze de catre persoane mai mult sau mai putin implicate, raman cateva constante care nu pot fi influentate de subiectivismul acestora.
Implicatiile acestui eveniment tragic pot fi mult mai mari decat par la prima vedere. Indiferent de cine va fi gasit vinovat, va exista un impact major asupra lucrarilor desfasurate de UMB cu posibile unde de soc pe toate tronsoanele de A si intarzieri greu de estimat acum la toate lucrarile acestui constructor (un efect nedorit ce apare cand pui toate ouale in acelasi cos). Toate estimarile, toate termenele de finalizare (oricum optimiste) vor fi depasite iar riscul de a pierde o gramada de bani din PNNR si nu numai, devine tot mai evident.
Sper ca ancheta se va incheia repede si vor fi trase cat mai rapid concluziile necesare, iar masurile luate vor duce la deblocarea acestei nefericite situatii.
Cu siguranta o sa fie finalizate toate licitatiile pentru diriginte de santier acum ca s-a intamplat nenorocirea. Daca pana acu se taragana cu anii, de acum nu o sa fie multi cei dornici sa isi asume raspunderea din birou..... si cum dirigintele e cam obligatoriu pe santier ..... sunt sigur ca o sa avem finalizate aceste contracte relativ repede (comparativ cu "performata" de pana acum).
Nu am vazut intrebarea:
Cat timp dureaza relocarea unei astfel de conducte de gaz?
De la identificare pe traseul autostrazii; elaboarare proiect tehnic pentru noua locatie a conductei, care sa fie in concordanta cu normativele; depunerea documentatiei la Transgaz si pana la avizarea in CTE si comunicarea catre firma deponenta. Si sigur lucrarea in teren.
Intrebarea vine in urma comunicarii Tansgaz: nu aveau avizul CTE de la Transgaz. Cat dureaza obtinerea avizului?
Inmultim timpii de avizare cu 14?
Eu nu inteleg de ce ar fi atat de greu ca MT sa oblige relocarile sa se intample inainte de OIL. LEA, gaze, tot ce trebuie.
Quote21 Sep 2023 Interes generalFacebook Twitter
CNAIR transmite condoleanțe familiilor constructorilor care și-au pierdut viața în accidentul de pe șantierul lotului 1 al Autostrăzii Focșani - Bacău, din noaptea de 21.09.2023.
Totodată, CNAIR face următoarele precizări:
1. Studiul de Fezabilitate a fost elaborat de SC Consitrans SRL București, iar indicatorii tehnico- economici au fost aprobați prin HG nr.903/ 13.07.2022.
2. Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) a fost realizată de SC Consitrans SRL, în baza tuturor avizelor necesare obținute inclusiv de la Transgaz:
- Aviz favorabil Transgaz nr. 219/2197 din 04.01.2021
- Aviz favorabil CTE Transgaz nr.387/29.11.2021
În baza acestei documentații, MTI a emis Autorizația de Construire nr.11 din 27.03.2023.
3. A fost elaborat Proiectul Tehnic (PT) tot de către SC Consitrans SRL și aprobat în CTE CNAIR, în data de 22.07.2022.
4. Prin decizia Directorului General al CNAIR a fost desemnată, în data de 10.02.2023, echipa de consultanță a proiectului, constituită din angajați ai DRDP Iași. Această echipă de supervizare a emis Ordinul de Începere a lucrărilor în data de 29.03.2023.
5. Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada.
6. Din informațiile pe care le avem pânâ la această oră, Antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.
7. Astăzi CNAIR a solicitat echipei de supervizare un raport special cu privire la împrejurările în care a avut loc evenimentul.
8. În acest moment se desfășoară cercetări ale instituțiilor abilitate ale statului, iar CNAIR nu se poate pronunța asupra cauzelor care au provocat deflagrația din noaptea de 21.09.2023.
Ne exprimăm speranța că cercetările desfășurate în cazul acestui accident nu vor provoca întârzierea lucrărilor.
CNADNR (http://cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/preciz%C4%83ri-cnair-12)
Nu se poate pune problema că nu se știa amplasamentul exact al conductei. La diametrul ei și la adâncimea la care era îngropată, un detector de metale ar fi găsit poziția exactă, pentru a fi marcată în teren și pentru a se evita lucrările în apropiere. Pe altă parte, gazul metan este incolor și inodor; în rețelele de transport nu se introduce mercaptan, pentru a fi detectate scăpările de gaz după miros. Conducta putea să se fi fisurat în timpul unor lucrări anterioare (din imagini se vede că nu doar atunci au lucrat în zonă, deoarece lucrările la terasament erau destul de avansate), iar muncitorii care au pierit au avut doar ghinionul să se afle în momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Dacă se respecta avizul Transgaz și nu ar fi fost efectuate lucrări în zonă nu ar fi avut loc explozia, dar poate dacă s-ar fi mișcat mai repede și Transgaz cu avizarea proiectului de modificare a conductei, aceasta ar fi fost deja reamplasată. Poate ar trebui să se modifice legislația astfel încât firmele care dețin rețele de conducte (apă, gaz ș.a.), rețele electrice etc să fie amendate drastic dacă întârzie nejustificat avizele.
Când a trimis UMB la Transgaz proiectul de relocare a conductei?
Șase decizii care ar fi putut contribui la decesul celor patru muncitori care lucrau la Autostrada Moldovei
Decizia I. Proiectul ales face ca A7 să intersecteze de 14 ori magistralele de gaz
Decizia II. Supavegherea șantierului era făcută de bugetari
Decizia III. Programul de noapte
Decizia IV. Birocrația de la Transgaz
Una dintre marile probleme ale acestui tronson de autostradă era tocmai intersectarea de 14 ori cu magistrala de gaz care leagă centrul țării cu Moldova.
Însemna că, pe lângă autorizația de construire emisă de Ministerul Transporturilor, antreprenorul trebuia să obțină pe parcurs și avizări din partea Transgaz pentru a muta în 14 zone, pe 100 de kilometri, magistralele de gaz.
Din iunie și până acum, Spedition UMB a solicitat de trei ori Transgaz să aprobe proiectul tehnic pentru relocarea conductelor, așa cum a reiese din datele obținute de la CNAIR.
Reprezentanții CNAIR ne-au transmis că firma de construcții a fost respinsă la ultimele două solicitări ,,din motive puerile și fără substanță".
De altfel, în dimineața de după tragedie, CTE Transgaz urma să se întâlnească pentru a analiza din nou proiectul depus de Spedition UMB pentru relocarea magistralelor.
,,Proiectul a fost respins de trei ori de către CTE Transgaz. Trebuia să fie ședință pentru reanalizarea acestui proiect tehnic, apoi relocarea efectivă a conductei și abia după aceea aveau voie să treacă la construcția autostrăzii", ne-a explicat purtătorul de cuvânt Transgaz, Alexandru Macoveiciuc.
Transportatorul de gaze - Transgaz - mai acuză public constructorul ,,că nu a respectat avizul de amplasament, că nu avea voie să lucreze deloc în zona rețelei de gaze care intersectează autostrada și că nu avea avizul Transgaz pentru operațiunile de relocare/deviere a conductelor".
Decizia V. Nu se respectă regula celor 20 de metri
Decizia VI. Transgaz ar fi știut, dar a acționat public doar după tragedie
de aici:
Romania.EuropaLibera.ro - Șase decizii care ar fi putut contribui la decesul celor patru muncitori care lucrau la Autostrada Moldovei (https://romania.europalibera.org/a/deciziile-care-au-dus-la-tragedia-de-pe-autostrada-moldovei/32606878.html)
^cei de la Europa Libera ar trebui sa mai invete geografie:
(i) evident ca A7 nu putea trece decat prin lunca/albia majora? Siretului, altfel costurile ar fi crescut exponential daca era trasata mai la la est/vest pe, dealurile Moldovei.
(ii) din nou evident, ca Transgaz nu poate reloca integral "dupa dealuri" o teava de sute de km trasata prin lunca Siretului din aceleasi motive de la punctul (i).
coroborand (i) si (ii) e o surpriza placuta ca A7 si magistrala se intersecteaza doar de 14 ori, pret de cateva sute de km.
eu m-am enervat din start la deciza 1 si orice ai scris dupa nu mai conteaza.
ai postat o mare tampenie aici.
autostrada asta "rupe" Moldova in 2. asta inseamna toate trecerile de animale, pietoni, biciclisti, gaz, curentul, petrol va fi afectat.
singura decizie care conteaza, ca la orice dezastru din tara asta e decizia de a apela la scurtaturi si a nu respecta legea (normele) in vigoare.
Ca unii nu respecta legea pt profit (explozii GPL) alti nu respecta legea ca sa termine mai repede o autostrada sa aprecieze procurorii...
Quote from: nicolaem on September 26, 2023, 02:50:00 PMautostrada asta "rupe" Moldova in 2.
Asta este MAXIMA secolului.
Încă puțin și ajungi la vorbele unui fost ministru al transporturilor: "ce nevoie avem de autostrăzi?"
^chiar dacă exprimarea este nu neapărat fericita, în aceasta privința este adevărat. Este inevitabil ca construcția de autostrada va întra în conflict cu alte elemente de infrastructura care se duce perpendicular la drumul autostrăzi. Argumentul ca "prima decizie a fost ca ruta se va intersecta cu infrastructura de transport de gaz" este o bălarie, pentru ca presupune ca ar exista ruta alternativa. Alternativa la posibile conflicte ar fi numai lipsa autostrăzii.
Sunt lucruri în acest raport, care chiar sunt scandaloase și sugerează alte patologii în cum se desfășoară lucrării (de exemplu, cum draw acordul verbal de la angajații Transgaz?), dar asta nu-i aia.
Nu caut scuze sau incerc sa minimizez incidentul recent, haideti sa fim totusi un pic pragmatici, DN2 / E85 este un drum criminal. Fiecare zi ce trece fara A7 circulabil, contribuie la numarul de victime directe si indirecte a lipsei de siguranta rutiera si a lipsei de mobilitate.
Drumul DN2 - E85 nu este nicicum criminal, este chiar un drum foarte ok.
Criminali sunt unii dintre cei care il tranziteaza.
^^ Dar exista oare aici o contradicție? As spune ca dimpotrivă. Lucrarea fără hârtii, supervizare și asigurare de siguranță muncii este nu numai un lucru absolut inacceptabil (chiar dacă din păcate prea răspândit), dar și - spunând cinic - creste riscul de accidente precym asta - care și ele vor întârzie realizarea. Dar partea a II e totuși superfluu: chiar dacă înseamnă să muncească un pic mai lent, totuși trebuie sa asigure condiții de siguranță pentru muncitorii.
Vrem infrastructura? Atunci sa cerem sa fie realizata ca la carte. Cu păstrarea de regulii privind siguranță muncii, supraveghere și documentatie potrivita.
Quote from: Geri on September 26, 2023, 10:19:57 AMDecizia IV. Birocrația de la Transgaz
...
Din iunie și până acum, Spedition UMB a solicitat de trei ori Transgaz să aprobe proiectul tehnic pentru relocarea conductelor, așa cum a reiese din datele obținute de la CNAIR.
Reprezentanții CNAIR ne-au transmis că firma de construcții a fost respinsă la ultimele două solicitări ,,din motive puerile și fără substanță".
Transgaz este o companie a statului român. CNAIR (pentru care lucrează UMB) este tot o companie a statului român. Oare chiar nu se găsește nimeni din guvern sau ministere care să solicite rezolvarea acestei situații, iar cel / cei care au respins proiectele de modificare a conductelor fără motive întemeiate să fie trimiși să-și caute alte locuri de muncă, de preferință la privat? Nu putem să tot blocăm proiecte doar pentru că dosarul nu are coperta de culoarea potrivită, că nu ne-am băut (încă) cafeaua sau că solicitantul nu a știut să deschidă ușa. Ar trebui ca unii angajați ai statului sau din companiile statului să nu se mai facă doar că lucrează, ci chiar să lucreze.
^Lăsând la o parte Transgaz aici, în general legislația este asa ca mai degrabă îngreunează coordonarea între diferite instituții a statului. Eu as fi un pic sceptic și în privința de acest argument ca "cererii au fost puerile" - nu știu dacă au fost sau nu, dar totuși CNAIR are tot interesul sa arunce vina la Transgaz.
"din motive puerile și fără substanță".
CNAIR e ceva firma de avocatura angajata de UMB? altfel nu inteleg limbajul asta formator de opinii publice.
Daca au ceva de zis sa publice actele, nu e la aprecierea lor daca un refuz e pueril sau nu.
Din asta lipsea numai "lasă, ca merge și asa"
Buna Seara,
Nu neg profesionalismul UMB in general, a fost dovedit in alte contracte.
Aici este vb despre cum se lucreaza cand ai multe contracte si care nu pot fi facute in termenele asumate.....incepem sa nu mai respectam prevederile contractuale (presiunea vine si de la Beneficiar).
Intrebare, in Romania cate companii de contructii pot lucra in acest fel si cum actioneaza firmele de consultanta acolo!!! Este clar cu acest exemplu nu este singurul, dar ar trebui ca acest incident sa fie un moment 0 si sa facem ceea ce trebuie pentru a evita pe viitor ceva similar!! Aici nu este doar constructorul de vina, inclusiv Transgaz stia ca de cateva saptamani se lucra acolo.....unde nu era voie, cate scrisori au trimis in acest sens??? Nu mai vb despre Beneficiar si Consultant.......
In contractele de tipul asta, in general, este stipulat ca se lucreaza in doua schimburi, daca se doreste sa se lucreze in trei schimburi trebuie facut un program detaliat, cu tipurile de lucrari si zonele in care se va lucra in schimbul 3 pentru ca inginerul consultant sa fie in masura sa asigure personal, cum spuneam suplimentar fata de contractul initial care stipuleaza 2 schimburi doar!!
Este mult de discutat.... dar trebuie verificata situatia si pe celalalte lucrari aflate in executie... pentru toti constructorii...pentru a se evita acest tip de accident pe viitor!!
Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, este o opinie personala bazata pe experienta mea in acest tip de contract in ultimii 20 si mai bine de ani!!
Quote from: RaduLuc on September 28, 2023, 08:41:39 PM...
Nu neg profesionalismul UMB in general, a fost dovedit in alte contracte.
Aici este vb despre cum se lucreaza cand ai multe contracte si care nu pot fi facute in termenele asumate
...
Îmi scapă mie ceva exemple sau se fac niște predicții la timpul trecut ?! În rest eu sunt de acord! E folosit și pluralul!
Eu vb de viitor nu de trecut, poate o sa am dreptate sau poate nu?!? Dar sincer daca ai castigat in același timp un număr important de contracte mari cu termene strânse este complicat sa le termini în termen!! O sa vedem dacă am avut sau nu dreptate !! Sper să mă înșel !!
@oneLess acum cateva luni ne certam pe forum ca a intrat UMB pe teren inainte de a avea dreptul, si chiar si "muscand din cascaval" tot la 20% sunt pe loturile alea dupa aproape 1 an. In conditii de noroc mare cu o iarna foarte blanda.
Sarabanda de tergiversari a inceput pe A3 (unde magariile cu licitatii cu dedicatie pt UMB se fac fara perdea deja), merge bine cu trasul de timp si pe Dx12, etc.
Daca ar fi intrat cand ar fi avut dreptul legal la cat erau acum pe A7? La 14-15% cand imediat se strica vremea si teoretic se inchide fereastra de lucru la terasamente?
La Galati inca e animalul ala de pod sub pamant dar ei au primit 6% avans pe tot lotul pentru piloti. Vorba lui Horatiu: sa nu termine pe la 120% (se referea la Aktor pe A0 dar merge si aici).
Ionut spunea ca o sa dea ban pentru anumite postari, sunt curios daca o sa se tina de cuvant.
Muncitor mort pe santierul PiSi 5 (Merisani) - lovit de trasnet
https://ziarulargesul.ro/muncitor-pe-santierul-autostrazii-sibiu-pitesti-moarte-cumplita/ (https://ziarulargesul.ro/muncitor-pe-santierul-autostrazii-sibiu-pitesti-moarte-cumplita/)
O persoană a murit în urma unei explozii produse pe șantierului autostrăzii A7, Dumbrava - Albeşti, din judeţul Prahova, anunță autoritățile sâmbătă.
,,Pompierii prahoveni au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire a incendiilor şi pentru acordarea primului ajutor medical unei persoane surprinse de o explozie (neurmată de incendiu). Ajunşi la locului intervenţiei, salvatorii au constatat că persoana surprinsă, bărbat - 57 de ani, prezintă leziuni incompatibile cu viaţa", a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.
În urma primelor verificări, a reieșit că bărbatul în vârstă de 57 de ani, efectua lucrări de sudură pe Autostrada A7, zona Dumbrava-Albești, când a fost răpus de explozie. Potrivit celor de la ISU Prahova, explozia nu a fost urmată de un incendiu.
Se pare că suda chiar la podul de la Cricovul Sărat...
Au încercat să sudeze niște fiare proaspăt vopsite ca să mai câștige timp și le-a explodat. Ce alt semn se mai vrea că nu se poate termina anul ăsta?!