Teoretic va fi DX.
https://jurnalvalcean.ro/drumul-expres-tigveni-ramnicu-valcea-intra-in-linie-dreapta/
Pe data de de 03.11.2022 CNAIR S.A., ca autoritate de resort, a transmis către SICAP documentația pe baza căreia se va încredința, în urma licitației publice, realizarea studiului de prefezabilitate pentru drumul expres (A1) Tigveni-Râmnicu Vâlcea-Drăgășani-Găneasa (DX12).
Realizarea studiului de prefezabilitate, inclusiv procedura de atribuire, se va întinde pe o perioadă de 8 luni, din care 7 luni pentru întocmirea propriu-zisă a studiului. După validarea proiectului de prefezabilitate, CNAIR S.A. va încredința SICAP documentația pentru atribuire prin licitație publică a proiectului de fezabilitate.
^
(https://i.imgur.com/BQwwNap.jpg)
Pai nu era in plan centura Pitesti vest pentru a lega DX-ul dinspre Craiova de autostrada spre Sibiu? Ori una, ori alta...
De acord cu pasadia, nu imi imaginez cat scurteaza din timp acest DX daca avem DX12 si A1 + centura vest Pitesti. Nu stiu cat de necesar ar fi..
Plus ca pentru a apropia Craiova de vamile din vest, trebuie prioritizata autostrada A6, nu acest DX.
Așa cum înțeleg eu, acest DX are rolul de a lega Rm. Vâlcea de A1 (în primul rând) și apoi de a lega Rm. Vâlcea de DEx12.
Cred ca in urmatorii 20-30 de ani vom vedea sigur progrese doar pe Sectorul 3 , Lotul 2 Rm. Valcea - Tigveni si poate poate ceva si pe Babeni - Rm. Valcea .
Astazi a fost lansata licitatia [CN1049800 (https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100160146)] "ELABORARE STUDIU DE PREFEZABILITATE DRUM GĂNEASA(DX12)-RÂMNICU VÂLCEA-TIGVENI(A1)".
Valoare estimata: 1.252.290,04 RON fara TVA
Durata contractului: 8 luni (din care 7 de luni pentru SF)
Finantare: Fonduri bugetare
Termen depunere oferte: 17.01.2023
Deci sa nu intram in "entuziasm". Nu este SF, este SPF.
Poate vedem DX-ul asta in 10-15 ani, poate il vor vedea copiii copiilor mei...
Asta da. Insa in acest fel, se amana la Pachet legatura noua cu A1 a orasului Ramnicu Valcea.
Macar sa finalizeze imbunatatirea drumului national 73C si ocolirea Tigveni.
Personal mi se pare mult mai logica varianta asta de drum expres inventat de autoritati, pentru ca faciliteaza mai multe legaturi rutiere: conexiune rapida dinspre Oltenia spre Ardeal, legatura decenta a Valcei si a oraselor industriale din sud cu reteaua de autostrazi, relief relativ facil la sud de Rm Valcea, redundanta in caz de inchidere pe portiuni din A1 sau DX12. Si nu in ultimul rand, relieful facil va permite o extensie la cost redus spre viitorul A6 si chiar la un viitor pod peste Dunare la Corabia sau Turnu Magurele, in functie de ce vor decide guvernele celor doua state. E foarte future proof proiectul, chiar daca va fi inceput peste vreo 10 ani.
Cum au zis si ceilalti colegi, important e sa inceapa cu primul tronson dintre Tigveni si Rm Valcea. Singurul meu regret e ca proiectul asta dovedeste clar ca "lotul 6 din A1" probabil va fi realizat la un standard destul de jos, de DN, nefiind posibil sa te coordonezi cu un proiect care nu are nici macar SPF. Dar cine stie, poate ne fac o surpriza cu un tunel la Poiana...
NB: centura de Vest Pitesti mi se pare o aberatie enorma, si m-as bucur sincer sa fie ingropata de aceasta licitatie. In dealurile din vestul orasului efectiv nu au unde sa construiesti un drum rapid, sunt f multe culmi paralele, cu vai populate. Si beneficiul pentru trafic e slab, ocolesti o groaza intre Oltenia si valea Oltului...
Personal, daca se face un triunghi nou, as prefera ca DXul asta sa se uneasca cu A1 pe PiSi2 nu pe PiSi4. Una dintre alternativele A1 considerate era prin valea oltului pe la RmV, ceea ce sugereaza ca ar fi mult mai ieftin pe acolo. Mi se pare o greseala sa se bage MULTI bani intr-un proiect nou doar ca sa se inchida un triunghULETZ mic. Daca vor cei din Craiova care pot pune presiune pe factorii decizionali, sa scurteze drumul spre Valea Oltului, atunci sa faca o treaba serioasa. Nu are rost sa vii de la Sibiu sa te urci prin tuneluri prin Subcarpati cand poti sa ramai ve Valea Oltului la vale.
Pare ca nu ai mers niciodata pe valea Oltului de iti inchipui ca ar fi mai ieftin pe acolo. Dar nu, ne se va construi prin defileu, intre Calimanesti si Brezoi...
Si nici nu se va construi pe dealuri instabile ca sa ocoleasca zona urbana a Valcei. In caz ca ati uitat cat de greu e de ocolit orasul ala, priviti ce tentativa de centura pregateste CNAIR, ca era postat proiectul pe undeva. Also, de ce ai dubla vreo 20km de A1 pe o vale cu 10km mai la vest, cand poti face o conexiune direct spre Tigveni, printr-un teren mult mai permisiv? Acolo se poate construi direct pe valea Topologului, care e relativ joasa, pentru a ocoli resedinta de judet. Nu mai zic ca prin varianta asta se poate reliza si legatura facila dintre orasele principale din Valcea si cele din Arges, cu costuri minime.
Aici e o situatia similara cu traseul initial al A13 intre Onesti si Bacau, unde cred ca majoritatea suntem de acord ca e mai firesc dpdv tehnic si economic traseul ales via Racaciuni.
Adevarul ca avand o continuare spre Calafat ar fi principala ruta nord sud catre Grecia din tot ce este la nord est de Debretzen si de la noi din Ardeal. Toti cei de la nord si est de apuseni pana la carpatii orientali vor merge pe aici in loc de Brasov/bucuresti/giurgiu.
Au mai fost discuții, inclusiv aici pe forum, despre centura orașului Băbeni. Întrebarea mea e: o să se mai facă oare sau se va rezuma totul la un nod pe acest drum expres?
(https://www.tribunavalceana.ro/wp-content/uploads/2022/11/Drum-Expres-Tigveni-Rm.-Valcea-Dragasani-Ganeasa-harta-2.jpg)
Vezi ca este topic separat pentru VO Babeni. Acum este in licitatie realizarea studiului de fezabilitate.
Are cineva o harta mai detaliata cu lotul 3? Am un teren în zona cumparat recent pe care as vrea sa fac casa si nu vreau sa ma trezesc ca imi trece drumul expres prin curte sau prin casa...
Traseul se stabilește în urma studiului de fezabilitate. Deocamdată se licitează studiu de prefezabilitate.
Preferabil ar fi să nu te apuci încă de construit.
CARIOCA DE DUMINICA:
(https://i.imgur.com/1gbdsex.jpg)
Nu inteleg inertia lipsita de logica si greu-realizabila a crearii unui DX pe aliniamentul lui DN73C.
Oricine a fost pe acel drum stie ca, in afara de seria de dealuri si serpentine care nu pot fi evitate (decat cu un tunel) zone este instabila cu numeroase alunecari.
Asa cum propuneam si cu alta ocazie, pe alt thread, cea mai logica si facubila la preturi rezonabile, pe un teren foarte stabil, este varianta unui DX pe valea Topologului.
Fata de propunerea MT, am delimitat 3 sectoare de DX si 2 sectoare de DN. Astfel:
DX GANEASA-TIGVENI:
-sector 1 (Ganeasa/DX12 - Dragasani) - comun cu propunerea MT
-sector 2 (Dragasani - zona Marcea/ Ionesti) - nodul Marcea este mai la sud de cel propus pentru Babeni pentru a facilita continuarea pe V. Topologului
-sector 3 (Marcea - Milcoiu - Tigveni) - traseu nou, cu nod la Milcoiu (DN7), spatiu rezonabil cu diferenta de nivel gradualizata fata de capete
DN MARCEA-BABENI-DN73C-TIGVENI
-sector 1 (Marcea-Babeni-intersectie DN73C) - DN nou, de construit ca centura pentru Babeni cu continuare in centura Ramnicu Valcea
-sector 2 (DN73C-Tigveni) - repararea si modernizarea drumului existent
Noul DX serveste relatiei Oltenia-Transilvania, si in subsidiar, ocolirii rapide a zonei Ramnicu Valcea-Babeni pentru traficul greu.
Noul DN va crea o centura prelungita pana dupa Babeni, a celei existente la Ramnicu Valcea.
Degrevarea traficului prin cele doua de mai sus impreuna cu modernizarea DN73C vor fi suficiente pentru un acces rapid al celor din zona Rm Valcea la Tigveni, pe DN73C.
O:-)
DExul are la origine legarea RmVl de A1. Daca legatura aia nu se face, putin probabil ca DExul sa primeasca atentie, pt ca scurteaza minim traficul de la Sibiu la Craiova
^E cel mult egal ca lungime cu varianta initiala si cu siguranta mult mai rapid
ar fi bun daca am face DX-uri pentru a duce oile la pascut.
Cum naiba sa propui un DX prin judetul Valcea, care sa ocoleasca singurul oras important din judet?
@EugenRo pare ca acest proiect este o extensie a PISI6, legatura intre Rm.Valcea si A1 . Daca s-a plecat de la aceasta conexiune sigur va trece cumva pe la Rm. Valcea .
un articol din economedia (https://economedia.ro/nicolae-ciuca-anunta-ca-prioritate-studiul-de-fezabilitate-pentru-drumul-expres-ganeasa-dragasani-ramnicu-valcea-tigveni-pentru-c)
QuoteLiderul PNL Nicolae Ciucă a anunţat joi, la Horezu, că în urma discuţiilor cu membrii PNL Vâlcea o prioritate o reprezintă studiul de fezabilitate pentru Drumul expres Găneasa – Drăgăşani – Râmnicu Vâlcea – Tigveni, în felul acesta reuşind să se realizeze conexiunea dintre drumul expres Piteşti – Craiova şi autostrada Piteşti – Sibiu, citat de News.ro.
Din Economedia. Mdeah, exista deja conexiune Pitesti-Craiova cu Pitesti-Sibiu la Pitesti. Si pe planse mai e inca un proiect paralel, A6 la DEx12. Nu zic ca zona Craiova cam primeste prioritati cu suspiciuni de prioritizare... dar cam primeste proiecte proiritizate suspicios. Ma rog, mai e mult pana se strang bani.
cu cat se scurteaza drumul Sibiu-Craiova de e asa de prioritara scurtatura asta? ca nu vad nici un proiect de 'scurtare' catre Vaslui, Miercurea Ciuc, Resita, Botosani, doar ca sa enumerez capitalele de judet
Vreo 45 km.
@mirceaeliade , gandeste in perspectiva; nu e vorba de Craiova-Sibiu, e vorba de traficul din Transilvania spre Oltenia si mai departe, inclusiv de la Suceava spre Muntenegru ca exemplu extrem. Autostrazile si drumurile expres nu sunt pentru trafic local, desi pot deservi si asa ceva, ci in special pentru lunga distanta. Botosani si Resita sunt fundaturi, nu e nimic mai departe, nu au trafic pentru o asemenea scurtatura, insa alte scurtaturi au sens desi sunt intre nimeni si nimic, de exemplu Targu Frumos-Sabaoani, 2 localitati total nesemnificative, dar traficul Bucuresti-Iasi trece prin ele si ar scurta vreo 20 km de ocol prin Pascani (A7-A8). Si nu doar Bucuresti-Iasi, ci si Chisinau-Bucuresti sau Iasi-Sofia.
Pe termen lung e vorba de matematica (economie, de fapt) sa vezi daca o scurtatura are sens sau nu; calculezi traficul, costul carburantului si al timpului si costul scurtaturii, incluzand intretinerea pe termen lung. Timpul conteaza in mod desosebit in transportul comercial, dar nu exclusiv. Daca iesi pe plus si ai beni pentru investitie, o faci, chiar daca localitatile nu sunt mari.
Cu dus si cu intors Fred ce spui tu. Da sigur A si DEx ar fi bine sa fie peste tot. Dar nu se poate.
Acuma privind pe harta vad ca bucata aceea de DN28 in Moldova se preteaza fantastic de bine la largire 2+2. Pentru o scurtatura de 20km nu cred ca se justifica un DEx complet nou.
Iar cu Ganeasa-Tigveni parca parca s-ar justifica 45km dar inainte de asta avem multe altele de facut.
Ia-o ca un exemplu, nu ca un studiu de caz. De ce luati totul ad literam si despicati firul in patru cand e evident ca e un raspuns pentru cazul general?
Si chiar si acolo, as incerca sa fac un drum mai drept si mai scurt. Vorbesc tot de pe harta, desi trec prin Roman de cateva ori pe an nu am fost pe drumul ala niciodata ca sa stiu cum e terenul.
Chestia asta cu economisirea energiei, amprenta de carbon, incalzirea globala inseamna ca drumurile serpuite sunt o oportunitate de a le corecta, nu de a le carpi. Daca acum 300 de ani cand unele drumuri au aparut serpuind printre dealuri din sat in sat nu era o problema, acum cand traficul e masiv fiecare kilometru in plus inmultit cu numarul de masini pe zi si cu consumul specific de carburant rezulta numere mari pe multe bucati. Conectarea (autostrazile) e primul pas, optimizarea e urmatorul. Probabil peste 20-30 de ani pentru cocoasa de la Focsani cineva ar face puscarie pe viata din cauza amprentei de carbon a distantei in plus, dar acum noi nu vedem mai departe de urmatoarele 30 de zile.
Quote from: dr4qul4 on December 18, 2022, 08:31:39 PMar fi bun daca am face DX-uri pentru a duce oile la pascut.
Cum naiba sa propui un DX prin judetul Valcea, care sa ocoleasca singurul oras important din judet?
^daca citeai tot ce am scris si propus, intelegeai ca nu e deloc ocolit, din contra se faciliteaza o conexiune si o fluidizare mai mare a traficului (din)spre Rm. Valcea decat propunerea seaca a unui DN73C care sa suporte toata descarcarea din A1.
Salut! Sunt din intamplare locuitor al zonei si stiu relativ bine zona Tigveni-Rm.Valcea-Calimanesti. SA o luam cu inceputul:
1. Traseul Dx RM.VAlcea-Tigveni(paralel cu DN73C): Pentru a realiza un asemenea traseu o sa fie o durere de cap aproape cu ce se confrunta UMB pe A3( de vazut Calea Ferata Valcea-VAlcele care este intr-un amplu proces de degradare din cauza alunecarile de teren din zona)
2. Traseul Marcea-Tigveni pe locuitorii Ramnicului nu ne ajuta cu absolut nimic. Daca pleci cu un camion de 40 de tone spre Nadlac singura varianta va fi tot Calimanesti- DEfileul Oltului, iar daca mergi spre Bucuresti tot Dealul Negru datorita distantei si a timpului categorici mai mici.
3. Traseul 3(pe care il asteptam noi, valcenii) este Rm.valcea-Calimanesti( care ar deservi si ca centura la cele 2 orase)-Berislavesti-Perisani. Acum vor veni multi si vor spune ca de la Berislavesti la Perisani e ,,moartea caprioarei" dar defapt nu e chiar asa. De la RM.VAlcea pana la Berislavesti este teren ca-n palma pe marginile Oltului si a Raului Salatrucel, Dx-ul poate merge pe valea cu Radacinesti iar apoi zona dificila este trecerea dealului pana la Perisani(care este de aproximativ 2 Km). Teren bun de fundare, nu sunt alunecari de teren, problema ar fi doar dealul de 2 km(Relief comparativ cu santierul UMB)iar pentru 2-3 km se poate face un 1+2 ca in tarile nordice .
4. TRaseul 4. (si cel mai ieftin si cel mai avantajos): Dx Ganeasa-Calimanesti iar de la Calimanesti reabilitare totala(Comparativ cu traseele nordice), poate chiar portiuni 1+2(ca in zona Lazaret),4 benzi pe anumite zone(Ex:aliniament Proieni), ceea ce ar conecta si Orasul Brezoi la o Infrastructura mai mult decat rezonabila, si implicit Valea Lotrului. Aceasta varianta, mai ales a soferilor de tir cu care comunic, ar fi cea mai avantajoasa deoarece de la Rm.Valcea pana la Cornet drumul este drept, consum relativ bun(cu 40t am scos 28-29l?100 am vrut sa fac un mic test), comparativ cu trecerea initial de la Rm.Valcea la Tigveni si apoi de la Tigveni la Perisani care este doar de ,,Tras".
Concluzie personala: Ar trebui atacata mai mult o idee de infrastructura nordica(ex: Norvegia) pe cei aprox 20 km fata de una pur europeana de a rade muntii.(ex: Spania, Turcia(care stiu ca nu este chiar europeana dar lucreaza dupa aceeasi mentalitate). Traficul pe acest traseu nu va fi ca cel de acum, va fi unul mult mai mic.
QuotePrioritatea premierului Ciucă, drumul de legătură între Autostrada A1 Sibiu – Pitești și Drumul Expres Craiova – Pitești: Nicio ofertă depusă la contractul pentru Studiul de Prefezabilitate
https://economedia.ro/prioritatea-premierului-ciuca-drumul-de-legatura-intre-autostrada-a-1-sibiu-pitesti-si-drumul-expres-craiova-pitesti-nicio-oferta-depusa-la-contractul-pentru-studiul-de-prefezabilitate.html
M-am uitat mai bine prin afisarea de pe SEAP si nu pare sa zica nicaieri ca s-ar cere ceva la rang de "drum expres". Stiu ca se vorbea ceva de PiSi6 dar ce a fost semnat (parca imediat dupa Drula) nu e decat modernizarea/refacerea unui DN, iar acum presa zice de "Drumul de Legătură TransRegio între Autostrada A1 Sibiu – Pitești și Drumul Expres DEx12 Craiova – Pitești". Pe undeva e un fakenews cu "drumul expres" de la gura lui Ma'Ciuca pana la ce a ajuns in presa.
QuoteTQM Management și Like Consulting au depus singurele oferte pentru studiul de prefezabilitate al Drumului de Legătură dintre Drumul Expres Craiova -Pitești (DEx12) și Autostrada A 1 Sibiu-Pitești
"ELABORARE STUDIU DE PREFEZABILITATE DRUM GANEASA(DX12)-RÂMNICU VÂLCEA-TIGVENI(A1)"
Castigatorul initial este TQM MANAGEMENT. Niste dropii (Otis tarda) au transmis ca ceilalti (LIKE CONSULTING) au fost respinsi pentru ca au avut oferta financiara peste valoarea estimata.
:lol: Dropie - OTIS TARDA -latina pentru GURA LENTA.
Multumim de vestile cu sau fara intarzieri.
De la
colega Podaru:
Prioritatea premierului Ciucă, legătura între Autostrada Sibiu – Pitești și Drumul Expres Craiova – Pitești: s-a semnat contractul pentru studiul de prefezabilitate al drumului Găneasa – TigveniQuoteCNAIR și proiectantul TQM Management au semnat contractul pentru studiul de fezabilitate al viitorului drum de legătură Tigveni – Găneasa, șoseaua care va asigura conexiunea între Autostrada A1 Sibiu – Pitești și Drumul Expres Craiova – Pitești. Drumul de legătură Tigveni – Găneasa a fost descris ca o ,,prioritate" chiar de premierul Nicolae Ciucă în decembrie 2022, cu ocazia unei vizite la Horezu, în jud. Vâlcea.
După predarea studiului de prefezabilitate se va alege profilul șoselei de legătură, autostradă, drum expres sau Transregio, spune directorul CNAIR, Cristian Pistol.
,,A fost parafat și înregistrat astăzi contractul pentru Elaborarea Studiului de Prefezabilitate necesar construcției Drumului Găneasa (DX12) – Râmnicu Vâlcea Tigveni (A1)! S.C. TQM MANAGEMENT SRL are la dispoziție 1,199 milioane de lei (fără TVA) și 8 luni pentru finalizarea acestui contract finanțat prin Bugetul de Stat. Prin Studiul de Prefezabilitate se va stabili dacă Drumul Găneasa (DX12) – Râmnicu Vâlcea – Tigveni (A1), care va face legătura între DX 12 și A1 , va avea profil de drum TransRegio, Autostradă sau Drum expres. Prestatorul trebuie să fundamenteze soluția propusă prin analizarea volumelor de trafic și a ratei interne de rentabilitate economică", a afirmat Cristian Pistol.
Sectorul de Drum Găneasa (Drumul Expres Craiova – Pitești) – Râmnicu Vâlcea – Tigveni – Autostrada A1 este situat pe rețeaua rutieră secundară conform Programului Investițional pentru Dezvoltare Infrastructurii de Transport 2021-2023 prin proiectele Drumul Transregio Corabia – Găneasa – Râmnicu Vâlcea, Râmnicu Vâlcea – Tigveni A1, în lungul acestui aliniament sunt prevăzute trei variante de ocolire la Drăgășani, Băbeni și Râmnicu Vâlcea, conform informațiilor din Caietul de Sarcini pe care l-a consultat Economedia. Totodată, prestatorul trebuie să predea CNAIR o comparație între scenariul ,,fără proiect" (do minimum), varianta profil Drum Transregio, respectiv scenariul profil Drum Expres ,,do project", în care se vor analiza alternativele recomandate în cadrul studiului de prefezabilitate.
,,Obiectul prezentului Contract de Servicii este elaborarea Studiului de prefezabilitate Drum Găneasa (DX12) – Râmnicu Vâlcea – Tigveni (A1)", arată descrierea contractului din SEAP.
,,Ceea ce doresc să subliniez, fiind vorba de prezenţa, astăzi, în oraşul Horezu, în judeţul Vâlcea, este faptul că la discuţiile pe care le-am avut cu membrii Filialei PNL Vâlcea, unul dintre obiectivele pe care noi le-am avut în vedere, ca fiind de relevanţă pentru cetăţenii judeţului, să se constituie în proiectul prin care să aprobăm studiul de fezabilitate şi să intre în procedura de licitaţie studiul de fezabilitate pentru Drumul expres Găneasa – Drăgăşani – Râmnicu Vâlcea – Tigveni, în felul acesta reuşind să se realizeze conexiunea dintre drumul expres Piteşti – Craiova şi desigur, autostrada Piteşti – Sibiu", a spus premierul Ciucă, la Horezu, pe 29 decembrie 2022.
economedia (https://economedia.ro/prioritatea-premierului-ciuca-legatura-intre-autostrada-sibiu-pitesti-si-drumul-expres-craiova-pitesti-s-a-semnat-contractul-pentru-studiul-de-prefezabilitate-al-drumului-ganeasa-tigveni.html)
(https://i.imgur.com/jPd41aR.jpg)
Pe SEAP (http://www.e-licitatie.ro/pub/procedure/view/100215715/) acum apare încă în desfășurare/deliberare!
S-au dat bani pentru SF pe PiSi6 care e o treime din DEx-ul asta, si e partea dificila, dar nu sunt bani pentru SF-urile pe A6. Cati bani se dau pe SpF-ul asta comparativ cu unul dintre 4 contracte pe Craiova-Lugoj?
Ce înseamnă pre-fezabilitate?
"Ce înseamnă pre-fezabilitate?"
Prin Studiul de Prefezabilitate se va stabili dacă Drumul Găneasa (DX12) – Râmnicu Vâlcea – Tigveni (A1), care va face legătura între DX 12 și A1 , va avea profil de drum TransRegio, Autostradă sau Drum expres. Prestatorul trebuie să fundamenteze soluția propusă prin analizarea volumelor de trafic și a ratei interne de rentabilitate economică", a afirmat Cristian Pistol.
Sau în traducere liberă, "ne facem că facem ceva, că așa a poruncit Ciucă". Nu e în Masterplan, nu are finanțare, e strict politic împins.
Totuși e un pas înainte. Mai mult decât nimic sau pitulat uitat în sertar!
chiar daca proiectul e politic, trebuie sa facem distinctie intre politici bune si proaste, daca am avea prioritizata sectiunea A1-Munteni, cu atat mai bine, ar rezolva cu aglomeratia din zona Valcea...
Odată cu terminarea loturilor 3,4 și 5 va bate vântul prin Ramnicu Vâlcea (slab dezvoltat industrial). DN64 spre Drăgășani este aglomerat datorita traficului local care ar putea fi diminuat cu transport public mai bine organizat. Stau în Jiblea (partea cealalata a Oltului fata de DN7) și dacă nu ar fi tranzitul mare de autoturisme București-Sibiu drumul actual DJ703L ar fi aproape pustiu. Acum 5-6 ani pana sa ruteze waze se jucau copii cu mingea pe strada. Ar fi o risipa de bani caci nu se va putea finaliza mai repede decât cel 3 loturi. În zona de nord a județului Vâlcea ar fi util doar un acces mai bun din partea de sud către vest a orașului Râmnicu Vâlcea spre Baile Olănești. Iar dacă consiliul județean Argeș ar asfalta în continuarea DJ703G spre Suici, o mare parte din autoturisme o va folosi spre Curtea de Arges (turistic și alte scopuri).
Și mie mi-ar place sa avem doar autostrăzi dar in zona asta ar fi suficient după mutarea traficului pe A1 pentru urmatorii zeci de ani.
De banii aceștia sa facă un DX spre Horezu - Târgu Jiu. Acolo ar face și economie mare de timp. Părerea mea.
Finantarea e bugetul de stat care nu are bani pt ca tre platite pensiile speciale. O gogornitza cit psd si pnl la un loc de mare!
Problema e mi se pare ca asa a inceput si Braila-Buzau si Braila-Focsani. Tot la comenzi politice. Si iata ca in loc sa se faca un A veritabil sau DX serios Ramnicu Sarat-Braila, avem doua proiecte nici finantate nici motivate bine, dar care cumva sug bani de la alte proiecte mai vitale. S-a dat ordin de la centru, si chit ca trebuie sa ne prefacem ca muncim, banii tot pe apa sambetei se duc. Macar sa se duca auncati dar pe proiecte chiar motivate serios.
Proiectul este foarte bun. Cel putin partea lui estica. Restul este discutabil, dar poate se face mult mai tarziu.
Partea estica reprezinta legatura Rm Valcea cu A1, adica PiSi 6 cum ne-o imaginam noi aici pe forum.
Doar ca PiSi6 este doar o minicentura pt Tiveni, o legatura intre A1 si DN73C, un drum national doar cu numele, care nu poate niciodata prelua trafic greu.
E necesar, dar dupa toate celelalte DEx din tara,
La fel e necesar si unul intre Severin - Tg Jiu si Rm Valcea, dar asta dupa T-G
Un drum de mare viteză între Târgu Jiu și Drobeta Turnu-Severin nu cred că e justificat. De la Târgu Jiu și până la Drobeta, în afară de Motru, nu prea sunt localități mari (cu excepția celor care sunt oricum în imediata apropiere a celor două orașe). Cu actuala infrastructură, distanța Drobeta-Râmnicu Vâlcea e de 200 km via Târgu Jiu și 220 km via Filiași. Drobeta-Filiași și Filiași-Târgu Cărbunești vor fi drumuri de mare viteză oricum, deci se va circula cu 120 km/h. Mai curând completezi cu un drum de mare viteză Târgu Cărbunești-Râmnicu Vâlcea, pentru că pe traseu sunt multe localități populate și cu potențial turistic.
Quote from: gmst on June 10, 2023, 09:26:54 AM...
De banii aceștia sa facă un DX spre Horezu - Târgu Jiu. Acolo ar face și economie mare de timp. Părerea mea.
Bine zici, sa mearga pana in Tg Jiu.
Premierul Nicolae Ciucă declara pe 28 decembrie 2023 la Horezu că proiectul drumului Găneasa-Tigveni este o prioritate.
QuoteAvem nevoie de dezvoltarea infrastructurii şi desigur de a face în aşa fel încât să devină mai atrăgătoare pentru investitori
Sursa (https://economedia.ro/nicolae-ciuca-anunta-ca-prioritate-studiul-de-fezabilitate-pentru-drumul-expres-ganeasa-dragasani-ramnicu-valcea-tigveni-pentru-conexiunea-dintre-drumul-expres-pitesti.html)
Mai stie cineva ceva legat de studiul de pre-fezabilitate? Ar fi trebuit sa se termine pana acum, din ce am calculat
QuoteCristian Pistol arată că "Dumul Expres Găneasa – Râmnicu Vâlcea – Tigveni este unul dintre obiectivele care trebuie continuate".
"După finalizarea anul acesta a Studiului de Prefezabilitate vom parcurge rapid celelalte etape necesare construţiei lui. Acest drum expres, cu o lungime estimată de peste 100 km, va asigura o legătură rutieră modernă între DEx 12 (Craiova-Piteşti) şi A1(secţiunea de autostradă Sibiu-Piteşti).
Economică.net (https://www.economica.net/seful-cnair-pe-autostrada-sibiu-pitesti-fiecare-leu-se-va-multiplica-de-25-ori_768729.html)
Tot ii cautam postarea pe FB, dar aparent m-a blocat dupa ce i-am lasat un comentariu ca minte grosolan cand spune ca anul asta circulam de la Craiova la Constanta pe A/DEx. Intre timp si-au schimbat si discursul, si parca au lasat-o mai moale cu anul asta. :lol:
Ganeasa - Tigveni eu m-as bucura sa se faca, dar legatura de care vorbesc ei, DEx12 si A1 o avem deja, la Pitesti.
Ca vor sa faca alta legatura, doar o sa scurteze putin drumul cu vreo 30km. Cel putin cam asta e diferenta acum dintre Ganeasa - Tigveni direct si Ganeasa - Pitesti - Tigveni. Ar finanta UE asa ceva?
Sunt în stadiu de SF centuri la Drăgășani și Băbeni. Plus așa-numitul PiSi6. Proiectul ăsta e o lingușeală pentru Ciucă din partea lui Pistol.
Mi s-a părut și mie neconvingătoarea expresi ,,vom parcurge rapid celelalte etape necesare construţiei lui". Adică, momentan nici nu știm dacă ,,se merită" acest proiect, nefiind gata studiul de pre-fezabilitate, și deja vorbim de construcție, sărind peste licitație SF, licitație atribuire lucrări, proiectare, avize etc.
Quote from: Tony7Y on August 25, 2024, 06:31:36 PMTot ii cautam postarea pe FB, dar aparent m-a blocat dupa ce i-am lasat un comentariu ca minte grosolan cand spune ca anul asta circulam de la Craiova la Constanta pe A/DEx. Intre timp si-au schimbat si discursul, si parca au lasat-o mai moale cu anul asta. :lol:
Ganeasa - Tigveni eu m-as bucura sa se faca, dar legatura de care vorbesc ei, DEx12 si A1 o avem deja, la Pitesti.
Ca vor sa faca alta legatura, doar o sa scurteze putin drumul cu vreo 30km. Cel putin cam asta e diferenta acum dintre Ganeasa - Tigveni direct si Ganeasa - Pitesti - Tigveni. Ar finanta UE asa ceva?
Dacă se pot face două drumuri expres perpendiculare în sud-est (Brăila-Focșani și Brăila-Buzău), nu văd de ce nu s-ar putea face și în Oltenia.
Plus că nu e vorba mereu de kilometri scurtați. Actuala rută Râmnicu Vâlcea-Găneasa (DN64) trece cam 75% prin localități. Un drum nou ocolitor crește siguranța traficului, scade poluarea în localități și poate să atragă investiții. Exprimarea asta o găsești la fiecare cerere de finanțare pentru o autostradă sau un drum expres.
Legat de centuri: centura de la Băbeni cel mai probabil nu va avea treabă cu DN64, ci cu DJ646 (să scoată traficul spre/dinspre farbicile de carne din Frâncești), Drăgășani are deja centură pe latura de vest pe care n-o folosesc decât camioanele (să sperăm că noua centură va ocoli cum trebuie intravilanul) iar centura Râmnicu Vâlcea e proiect mort.
PiSi lot 6 nu e decât actualul DN73C lărgit și reasfaltat, cât să poți băga ici-colo mici tronsoane cu 2 benzi pe sens pentru scurte depășiri.
Nu sunt soluții excelente de fluidizare a traficului, dar așteptăm să vedem concluziile de la studiul de pre-fezabilitate.
Mai jos răspunsul MT la una din întrebările puse în august a.c. de parlamentarul vâlcean Cristian Buican
Sursa (https://www.cdep.ro/interpel/2024/r13280A.pdf)
QuoteConform analizelor preliminare ale Studiului de Prefezabilitate, Analizei de Trafic - Modelarea obiectivului strategic Drum Găneasa (DX12) - Râmnicu Vâlcea - Tigveni (A1), datelor de trafic pentru Drum Găneasa (DX12) - Râmnicu Vâlcea - Tigveni (A1) și a celor două anexe care cuprind datele de trafic cu proiect şi fără proiect, rezultă că:
• investiţiile propuse în cadrul Programului Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030 răspund nevoilor de conectivitate regională;
• prognozele de trafic nu evidențiază necesitatea unei infrastructuri rapide (DX sau Autostradă), cel puţin pe segmentele Găneasa - Drăgăşani şi Drăgăşani - Râmnicu Vâlcea;
• implementarea unei legături rapide DX - Autostradă pe relația Găneasa - Râmnicu Vâlcea - Tigveni va avea un, impact negativ asupra obiectivelor şi indicatorilor asumaţi în justificarea proiectelor finanțate din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi Programul Transport, respectiv Autostrada A1 Piteşti - Sibiu și Drum Expres DX12 Piteşti - Craiova.
De asemenea, dorim să menționăm faptul că, în funcție de alocările financiare post 2027 şi de o reanaliză a datelor de trafic, se poate lua în considerare implementarea soluţiei analizată în cadrul Studiului de Prefezabilitate, respectiv soluția de drum rapid pentru întreg sectorul Găneasa - Râmnicu Vâlcea - Tigveni.
Vă mulţumim pentru interesul manifestat și înţelegem să dovedim la rândul nostru, o preocupare dedicată pentru a răspunde cu toată considerația solicitărilor dumneavoastră.
De menționat că poate mai e o șansă pentru Râmnicu Vâlcea - Tigveni la profil 2+2, dar declarațiile legate de un DX în continuarea acestui traseu ar putea fi pur electorale de acum încolo.
Hai sa traducem pe scurt cele de mai sus:
"Fuck you!"...
(Scuzati cuvantul you)... ;)
Din păcate, da.
O vor spune mai direct după luna decembrie, când probabil va fi făcut public și studiul.
Cel putin me termen scurt, DExul asta chiar nu prea se justifica. Scurteaza drumul V.Oltului-Craiova cu ceva zeci de km? De banii astia se poate largi la 3 benzi Pitesti-Bucuresti.
singura parte care se justifica e tigveni-valcea, inclusiv o centura adevarata pt valcea, pana la drumul catre tg. jiu.... in total vreo 25 km.
Oare cât o costa doar să scoți DN64 din sate? Fără DX sau alte structuri ultracomplexe
Cam de 4-5 ori mai putin, adica vreo 250-300 milioane € intre Ganeasa si Rm. Valcea. Doar un drum nou 1+1, cu sensuri giratorii, dupa model centura Bârlad (doar trecerile peste CF cu pasaj).
Sau 400-600 milioane cu toate intersectiile denivelate si ici colo 2+1 ca sa poata fi depasite camioanele civilizat.
Un drum express 2+2 Ganeasa-Rm. Valcea o sa coste probabil intre 1 si 1,6 miliarde €. Inclusiv intersectie cu DEx12.
^^ De la Ganeasa la Rm. Valcea sunt cam 80 de km si cred ca aprox. 65 sunt de scos in afara localitatilor ( 80% din traseu ) ...
Cred ca idea unui DX aici a fost doar miscare electorala. Ar trebui sa se concentreze pe legatura intre Rm. Valcea si Tigveni, pe o centura decenta la Rm. Valcea si pe centura Babeni care este in proces de SF.
Aveti vreo veste noua legat de acest proiect?
Ma mir ca proiectul asta a fost vreodata luat in serios. E ca si cum ai vrea sa faci DX Buzau - Bucuresti ca sa nu ocolesti pe la Ploiesti. Dpmdv e doar un non-sens electoral.
are totusi o mica utilitate pentru centura la rm valcea si reabilitare DN Valcea - Tigveni
MirceaEliade are perfecta dreptate, DEx-ul asta e chiar mai jos in lista de prioritati.
Ar fi o buna oportunitate sa vedem cum ar putea merge o scoatere a DN-ului din localitati, ar fi chiar interesanta solutia pentru ca se va aplica si in multe alte locuri din Romania.
Cu toate ca pentru mine, e undeva destul de sus, dar prioritatile personale devin nationale numai daca averea mea personala acopera un posibil buget ;)
Am facut ieri un drum Craiova - Rm. Valcea, dupa aproximativ un an, si m-a uimit numarul de TIR-uri intalnite pe Ganeasa - Rm. Valcea, mi s-au parut mult mai multe decat in decembrie 2023. In unele cazuri erau coloana de cate 3-4, lipite unul de altul, destul de dificil de depasit.
ING are un studiu unde zice ca PIB-ul Romaniei acum e de 350 miliarde si ca in 10 ani se va dubla, cel putin.
Banuiesc ca sursa dublarii va fi direct corelata cu mobilitatea marfurilor si serviciilor, deci observatia de azi est numai o avertizare ca transportul rutier de marfuri nu va ramane constant ci va creste constant.
Nu e un studiu ce a facut ING. Au luat un base case de 4% inflatie si 3% crestere economica si au "prezis" dublarea PIB-ului (1.07^10). Viata reala e un pic mai complicata si creșterea economică nu se realizează din pix. Dacă te uiți de unde vine creșterea economică există București și inca câteva centre regionale. Niciunul din poli de creștere este prin preajma acestui drum sau va ajuta acești poli de creștere.
Mai pe subiect acest drum va merita sa exista cand va avea trafic de DEx pana atunci avem o grămadă de locuri in tara cu trafic de autostrada si DEx fără infrastructura suficienta. Eu zic ca e putin probabil sa fie nevoie de acest drum construit in urmatorii 10-15 ani.
daca nu se schimba ceva, in 2035 exista sanse sa aiba Romania PIB de 700 mld euro, dar eu zic ca e cam optimista aceasta privire.
gandeste-te cat de multa productivitate va veni din automatizare, mobilitate mai buna, cate lucrari de constructii se vor face(care mereu conteaza la PIB pt toata lumea, vezi china, rusia)
dar eu zic ca e sansa 50/50. 50% sa fie sub, undeva la 550-600. 50% sa fie la 700
Am observat ca a disparut de pe harta de la proiecte propuse DEx Ganeasa- Tigveni !!!
A stat cam o saptamana )))
ce se intampla ? stie cineva ?
Sunt 5 pagini, citeste tot topicul.
Nu exista DEx Ganeasa - Tigveni. E doar un studiu de pre-fezabilitate, iar din datele preliminare MT a transmis ca nu e nevoie de DEx/A pe segmentul dintre Ganeasa si Rm. Valcea.