Forum PeUndeMerg.ro

România => București-Ilfov => [B-IF] Din mers => Topic started by: dr4qul4 on November 01, 2022, 11:57:11 PM

Title: Termoficarea in Bucuresti
Post by: dr4qul4 on November 01, 2022, 11:57:11 PM
Un proiect de o asemenea importanta merita un topic dedicat.
QuoteTermoenergetică furizează energie termică pentru 10.032 de Asociații de proprietari/locatari din 8.091 de blocuri de locuințe, pentru 74 de cămine și 313 imobile/case, reprezentând aproximativ 1.170.000 de locuitori
Asadar, la anul ar trebui sa inceapa nebunia: s-au semnat contractele pentru proiectare si executie
 (https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-25878517-nicusor-dan-semnat-contractele-pentru-reabilitarea-210-retea-termoficare-bani-europeni.htm)
QuoteEste cea mai mare investiție în termoficare din acest mandat, cu o valoare de 260 de milioane de euro, din care 200 de milioane euro fonduri nerambursabile. Contractele pentru proiectare și execuție au fost încheiate pe o perioadă de 4 ani, iar proiectarea a fost deja demarată, astfel încât să putem începe lucrările de execuție din primăvara anului viitor

Lotul 1 – Magistrala II SUD – Asocierea SC ELSACO ELECTRONIC SRL (Lider) - SC SICOR SRL (asociat) - SC ENERGOMONTAJ SA (asociat)
Lotul 2 - Magistrala II - III Grozăvești – Asocierea SC ELSACO ELECTRONIC SRL (Lider) - SC SICOR SRL (asociat) - SC ENERGOMONTAJ SA (asociat)
Lotul 3 - Magistrala V Grozăvești – Asocierea CONSTRUCTII ERBAȘU SA (Lider) - CONSIX CONSTRUCȚII SRL (asociat)
Lotul 4 – Magistrala Progresu – Berceni – Asocierea CONSTRUCTII ERBAȘU SA (Lider) - CONSIX CONSTRUCȚII SRL (asociat)
Lotul 5 - Magistralele II Sud, II-III Grozăvești, V Grozăvești, Progresu - Berceni, II Vest, I-II-III Vest – Asocierea SC ENERGOMONTAJ SA (Lider) - SC ELSACO ELECTRONIC S.R.L (asociat) – SICOR SRL (asociat) - IPCT INSTALAȚII S.R.L.(asociat)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on November 02, 2022, 08:21:53 AM
Foarte bine insa cum putem obtine de la primarie/Termoenergetica o harta detaliata cu reteaua primara din Bucuresti? Unii dintre noi sint sigur ca ar vrea sa inteleaga mai mult despre modul cum circula agentul termic in oras, care sint tronsoanele cu probleme, in ce ordine intra in reparatii, cum sint arondate diversele cartiere la Cet-uri, ce posibilitati de realocare exista in caz de avarie, etc.

Exista o harta aici insa e la rezolutie mica, incorecta si perimata:

https://buletin.de/bucuresti/visualisations/harta-radet/#map%20overlay/ol3.embed
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: dr4qul4 on November 02, 2022, 10:29:27 AM
Poate ne ajuta un coleg care se descurca mai bine in SICAP.
Bnauiesc ca exista ceva anexe in caietul de licitatie.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: oc7avian on November 02, 2022, 11:27:04 AM
În 2021 a fost publicată harta asta (https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-24763472-primaria-capitalei-scos-licitatie-lucrarile-pentru-reabilitarea-40-kilometri-din-reteaua-termoficare-spune-nicusor-dan.htm), iar pe POIM e etapa 2 (ce e cu roșu). Nu cred că s-a schimbat mare lucru de atunci. Etapa 1 (albastru) din ce știu e mare parte deja în execuție, dar n-am urmărit în detaliu termoficarea


(https://i.imgur.com/mKGyPSv.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on November 02, 2022, 12:27:37 PM
Multumesc. O stiam si pe aceasta. Traseele sint corect reprezentate insa rezolutia imaginii e foarte mica iar situatia lucrarilor e diferita. De exemplu pe str. Apusului lucrarile sint finalizate de citiva ani. Judecind dupa culoarea rosie, ar trebui abia sa inceapa.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: ghrt on November 15, 2022, 02:52:44 PM
În ultimele zile se lucrează la CET Titan, la CET, pe fostul stadion şi pe str. Şahighian. Momentan înlocuiesc ceva ţevi, dar nu pun din cele termoizolate ci ţevi simple.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: ghrt on November 21, 2022, 01:33:58 PM
Au ridicat 4 hornuri / ţevi.
Dacă e cineva interesat pot să încerc să merg să mă interesez mai precis, dar sunt habarnist în materie de construcţii, nu prea ştiu la ce să mă uit.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Telvanni on November 22, 2022, 08:27:32 PM
Pentru cei care si-au pus intrebarea aceasta:

Ce s-ar întâmpla dacă Bucureștiul ar renunța la sistemul de termoficare și ne-am pune toți centrale de apartament

https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-25916772-intampla-daca-bucurestiul-renunta-sistemul-termoficare-pune-toti-centrale-apartament.htm
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on November 22, 2022, 11:30:11 PM
Pina una, alta, au produs o harta mincinoasa pe situl Termoenergetica:

https://www.cmteb.ro/harta_stare_sistem_termoficare_bucuresti.php

De ce mincinoasa? Pentru ca la noi in cartier de vreo saptamina caloriferele sint reci iar pe acea harta punctul termic e fie verde (=nici o problema!), fie galben (=lipsa parametri, care or fi aia si cine i-a luat, ca la mine nu sint...).



(https://i.imgur.com/oKCkz8O.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on November 25, 2022, 08:57:49 AM
Informatie e ultima ora: a plesnit in citeva locuri magistrala preizolata de pe Iuliu Maniu. Teava nemteasca, instalata in anul 2000. Nu au fost in masura sa localizeze defectiunea deoarece e ingropata direct in pamint asa ca au sapat pina au nimerit.

Au schimbat in anul 2000 traseul magistralei, din canivoul de pe latura sudica a bulevardului in scuarul de pe mijloc, direct in sol (ma rog, pat de nisip). Cu 5 ani inainte reparasera complet magistrala, pe amplasamentul existent in varianta obisnuita: teava simpla cu vata de sticla si carton bituminat.

Sfatul meu e sa va debransati cit se mai poate. Nu mai am nici o iluzie cu astia, din rau in mai rau mergem. Nu pot ei repara/moderniza reteaua intr-un ritm mai rapid decit cel de dezintegrare.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: zone_rider on November 25, 2022, 10:46:14 AM
In zona respectiva sunt mai multe CET-uri, inclusiv CET Politehnica, si pot compensa, reteaua fiind sub forma unor bucle. Sfatul cu debransarea ar fi bun daca nu ar exista preturile gigantice la gaze naturale. In acest moment, pretul via Termoenergetica este la jumatate fata de pretul gazelor naturale pentru centrala proprie.

Pentru caldura, ca solutie de avarie, deocamdata este rentabila folosirea surselor bazate pe electricitate (aere conditionate, resouri etc.), pentru cei care au contract cu Hidroelectrica. Pentru apa calda, solutia este un boiler, dar necesita cheltuieli mai mari (achizitie, montaj etc.) 
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on November 25, 2022, 03:19:23 PM
E CET Grozavesti. Teoretic se poate compensa, practic nu pentru ca reteaua e atit de praf incit orice schimbare de traseu pentru agentul termic inseamna debit si/sau presiune redusa cu acelasi rezultat: calorifere reci.

Se intimpla de exemplu ca ruta alternativa (singura viabila) sa fie un tronson nu numai ocolit dar si cu diametru mai mic. De aici rezulta debit mai mic. Presiunea nu poate fi crescuta proportional pentru ca exista riscul unor noi sparturi. Zob.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: shift2rail on November 25, 2022, 03:43:46 PM
Quote from: zone_rider on November 25, 2022, 10:46:14 AMPentru caldura, ca solutie de avarie, deocamdata este rentabila folosirea surselor bazate pe electricitate (aere conditionate, resouri etc.), pentru cei care au contract cu Hidroelectrica. Pentru apa calda, solutia este un boiler, dar necesita cheltuieli mai mari (achizitie, montaj etc.)

probabil nu ai aflat cat costa kwh in afara cotelor plafonate de 100/255 kwh per luna.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: zone_rider on November 27, 2022, 10:59:19 AM
@TVlad  nu am greșit, exista CET Politehnica, chiar a fost modernizat acum vreo 10 ani și poate produce energie termică foarte eficient.
http://turvirtual.upb.ro/?scene=5fad2c71a0338207b31f23d6

@shift2rail Referitor la ce am spus legat de încălzirea electrica, este foarte corect in acest moment. Cine are contract cu hidroelectrica, va plăti prețul din contract atunci când depășește plafonul. De la 1 ianuarie, va fi alta legislație (care încă nu e adoptata) deci nu ma pot pronunța.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on November 27, 2022, 11:20:24 AM
O fi putind insa e la scara retelei e o gluma, un simplu laborator pentru studenti. Cica ar produce agent termic pentru campus si camine. E posibil dar am dubii.

Referitor la avaria de pe Maniu: gropile sint astupate, deduc ca s-a finalizat operatia, vorba aia - a reusit, pacientul e mort. In Militari caloriferele sint sloi si drept bonus, aseara am ramas si fara apa calda.

De la dispecerat m-au lamurit care sint aia parametrii:

1. Temperatura - usor de realizat de catre CET- uri insa in ultimele zile Cet Vest si Cet Sud nu au fost capabile sa o asigure nici pe asta:

https://elcen.ro/#/info



(https://i.imgur.com/0TYY44Q.png)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)

2. Debitul;

3. Presiunea.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: zone_rider on November 27, 2022, 12:15:37 PM
In link-ul pus de mine scrie "trei cazane de apă fierbinte (CAF-uri) Hoval cu 6800 de kWth". Iarna este asa o caldura in campus incat se sta in timpul orelor cu geamurile deschise. Capacitatea de producere a agentului termic e atat de mare incat un singur cazan poate sa acopere necesarul pentru toate cladirile politehnicii. Au fost instalate 3 tocmai pentru ca diferenta sa fie injectata in reteuaua RADET. Doar ca nu prea s-a folosit aceasta optiune pana acum pentru ca RADET nu a platit.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: shift2rail on November 27, 2022, 12:23:38 PM
^ cu cat ofera Hidroelectrica kwh in afara celor doua plafoane de 100/255?
 In 'piata'  pretul este de 4-5 ron, jaf la drumul mare daca tinem cont de faptul ca in Occident se plateste intre 20 si 30 eurocenti pe kwh, indiferent de consum!
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: zone_rider on November 27, 2022, 12:37:45 PM
Este acelasi pret ca si cel din contract, nu e diferentiat. Daca ai facut contract cu ei la pretul de 0.67297 lei/kWh, atat vei plati daca depasesti plafonul de 255kWh (in legea actuala se specifica "În cazul în care preţul din contractul de furnizare în vigoare încheiat cu clienţii finali este mai mic decât preţul final rezultat prin aplicarea prevederilor prevăzute la punctele 1 și 2, se aplică preţul contractual"). Daca se reglementeaza piata de la 1 ianuarie, ceea ce am scris mai sus nu se va mai aplica.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: shift2rail on November 27, 2022, 01:00:31 PM
Intr-adevar, pare o oferta de nerefuzat 0.67 ron/kwh, indiferent de consum.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on November 27, 2022, 01:41:21 PM
nu știu care e capacitatea la Politehnică, dar la sfârșitul anilor '80 (m-au prins evenimentele în Regie) când era criză în tot orașul noi fierbeam ouă în apa de la chiuvetă :)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on November 06, 2023, 11:18:41 PM
Harta interactiva Termoenergetica:

https://hartatermo.pmb.ro/harta?fbclid=IwAR18I7NykXiLcxMex1U7HnG-BKPmgO-0E8-HOg5LBvf7cc0iLKP2DuutU6A#



(https://i.imgur.com/dSvzHYV.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: BIGRED1984 on November 07, 2023, 11:28:56 AM
Utila harta. 
Mai are inca mici lipsuri si cateva PT-uri indica doar 'Momentan nu exista date' dar probabil se va rezolva. O imbunatatire care este necesara este lista blocurilor legate la fiecare PT, momentan zice in paranteza x blocuri dar nu zice care sunt alea. In aplicatia mobile, termoalert, zice cand e avarie ce blocuri sunt arondate unui PT.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on November 07, 2023, 12:36:28 PM
Pe mine cel mai mult ma interesau traseul tevilor si denumirile punctelor de ramificatie, din doua motive:

1. Sa inteleg mai bine care e traseul agentului termic de la sursa catre PT de care apartin si implicatiile unei anume avarii aparute pe parcurs;

2. Sa stiu exact pe ce tronsoane se efectueaza lucrari de modernizare. Documentele mai tehnice publicate de PMB au astfel de repere: "de la CS2 la CD14". Fara o harta ca asta eram in ceata totala.

Nu stiu de cind e disponibila dar cred ca PMB ar fi trebuit sa o popularizeze. Eu am aflat de ea intimplator si m-am gindit ca ar fi multa lume interesata. De asta am scris pe forum, poate o preiau si altii.

Nu stiu daca si cum se pot exporta datele suprapuse peste harta openstreetmap din spate. Ar fi perfect sa o putem edita si corecta (la mine in cartier sint niste puncte termice si racorduri abandonate de mult, de exemplu). Am putea astfel sa dam unor tronsoane atribute functie de anul constructiei, modernizarii, starii curente, etc.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on November 14, 2023, 07:24:21 PM
Fantastic, nenorocitii au introdus o redirectare catre harta cu pagina chioara si plina de minciuni a Termoenergetica. Daca dati clic pe linkul pus de mine acum citeva zile, va trimite aici:


(https://i.imgur.com/4bYuBwv.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)

Halal "transparenta". Incearca sa ascunda gunoiul sub pres si sa prosteasca lumea cu explicatii de tip "lipsa parametri". Cartierul nostru bunaoara este de o saptamina fara apa calda si caldura, am anchilozat in casa la 18 grade. Dar cel mai tare ma revolta sfidarea prin minciuna. Nimeni nu are o explicatie plauzibila si detaliata prin care sa iti arate un minim respect ca cetatean si fiinta inteligenta.

Iata ca ascunderea adevarului nu e numai rodul hazardului sau simplei incompetente ci este cit se poate de intentionata.

Imi pare foarte rau ca nu am dat print screen pe sectiuni la acea harta ca sa o pot reconstitui din bucati. Nu ma asteptam ca in secolul asta si sub adminstratia actuala astfel de informatii sa nu fie publice.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: AdrianRO on November 14, 2023, 10:52:59 PM
Poate ar fi util sa trimiti o sesizare..e posibil ca cei din pmb cu putere de decizie sa nu cunoasca ce se intampla la termoenergetica pe partea asta.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on November 15, 2023, 08:59:09 AM
Asa e, astazi am sa formulez o sesizare; sa vedem daca si ce imi raspund. Pina acum impresia a fost buna, am reusit la un moment dat sa primesc de la PMB o copie ceva mai detaliata a retelei de termoficare (*.jpeg). Fiserul intreg are 18MB si e peste limita de upload. Incarc un fragment pentru a vedea cam cum arata:


(https://i.imgur.com/0eYBNk6.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)

Abia recent, dupa ce am descoperit pagina acum redirectata, am remarcat ca era trecut acolo ©️2021, deci in loc de jpeg ar fi putut sa imi trimita direct linkul.

Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: panzer on March 28, 2024, 08:40:53 PM
Pe Grivita si pe 1 Mai au venit tevile noi. Deci se poate lucra si in sezonul de incalzire!  :o

Pacat ca n-am urmarit si aici contractele si termenele. Noi ca si comunitate.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: dr4qul4 on June 02, 2024, 06:38:57 PM
Nu prea se intampla nimic. De vreo luna au spart si pe Calea Vitan.
Pe Mihai Bravu (zona Vatra Luminoasa-Muncii) tevile sunt depozitate pe ambele parti...de cateva luni bune. Cred ca le-au adus doar ca sa incurce traficul.
Macar au astupat groapa de pe Mihai Bravu (dintre Vitan si Racari)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Telvanni on June 22, 2024, 07:44:58 PM
Pe zona inelului median au ajuns langa intersectia cu Lizeanu.
Mai jos foto cu tevile care se monteaza. Ce sunt acele fire colorate care se vad in stratul de izolatie? Au legatura cu detectia avariilor? Are cineva idee care e principiul de functionare?

(https://i.imgur.com/aYW5jF3.jpg)

(https://i.imgur.com/hniTUgb.jpg)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Dutzy on June 24, 2024, 07:10:30 AM
Da, acela este sistemul de detectie/alarma pentru avarii. Cele 2 cabluri sunt legate la anumite distante de-a lungul unui traseu la o cutie de alarma. Prin ele trece curent, in momentul in care apare o scurgere, izolatia se umezeste si implicit afecteaza si proprietatile electrice ale conductorilor.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on September 05, 2024, 05:09:55 PM
Din pacate PMB nu exceleaza la capitolul comunicare.
Exista in spatele lui Nicusor Dan la fiecare transmisie in direct pe Facebook o harta ca asta numai ca ziaristii niciodata nu o publica, Nicusor si primaria nici atit. Nu inteleg de ce.

Pe masura incheierii lucrarilor, ar trebui sa schimbe in mod corespunzator culoarea fiecarui segment.

Cele trei etape de lucrari sint numerotate in ordinea prioritatii interventiilor. Pe tronsoanele din etapa 1 au avut loc cele mai grave si mai dese avarii.

Ceea ce vedeti in adnotarile mele se refera la cele 7 loturi din etapa 1 (figurate cu albastru), lucrari cu fonduri 15% PMB / 85% Ministerul Dezvoltarii.

Pentru etapa a II-a (tronsoanele figurate cu rosu) avem lucrari impartite in 15 loturi (total 50 km) si sint toate atribuite constructorilor (cu fonduri europene).

Nu cunosc la nivelul intregului oras stadiul lucrarilor pentru etapa a III-a (cu verde). Ce va pot spune este ca in cartierul nostru (Militari) avem deja modernizate si tronsoane din aceasta categorie (Moinesti/Dezrobirii) dar si din etapa a II-a (Apusului).


(https://i.imgur.com/tU0Fvbw.jpeg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: GIV on September 16, 2024, 08:19:04 AM
@TVlad  sa solicitam harta asta prin legea 544?
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on September 16, 2024, 05:45:35 PM
Ar fi exceptional!
Numai sa nu faca pe niznaiu ca avem informatia pe situl Termoenergetica pentru ca nu e deloc totuna.

https://www.cmteb.ro/harta_stare_sistem_termoficare_bucuresti.php

Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on October 06, 2024, 10:19:22 PM
In fiecare toamna e aceeasi poveste in Militari: lipsa parametri desi pe situl Elcen CET Vest apare functional, livrind conform solicitarilor.

De data asta am primit de la dispecerat o explicatie pertinenta: din cauza unor lucrari la reteaua de distributie (multe, nu a vrut/putut sa imi spuna care anume), CET Vest e folosit pentru a livra agent termic la distanta mai mare decit in mod obisnuit, astfel incit cartierul Militari a fost scos din aria lui de acoperire si trecut pe CET Energo Vest, o centrala foarte mica ce in mod normal deserveste o arie mult mai restrinsa, la vest de Valea Cascadelor. Asadar, cind cererea e mai mare decit poate el oferi, apa e rece. Cum cererea e aleatoare, e o chestiune de noroc sa te poti spala. De regula in timpul zilei e exclus dar mai ai sanse dupa 11 noaptea.

Nu se stie cit dureaza batjocura dar sigur voi cere stornarea facturii pentru zilele in care temperatura apei calde a fost sub minimul legal (50 grade C) pentru mai mult de doua ore.

Am scris aici pentru a lamuri o parte din concetatenii mei, exasperati si ei de aceasta chestiune demna de secolul trecut.

(https://i.imgur.com/B0KsPDI.jpeg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)





Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on October 10, 2024, 02:58:39 PM
Lucrari pe un tronson "verde" in lungime de aproximativ 150m pe magistrala care permite alimentarea directa a Cringasiului din CET Vest, DN800mm:

(https://i.imgur.com/yBZIYC4.jpeg)

(https://i.imgur.com/szNKem8h.jpeg) (https://i.imgur.com/szNKem8.jpeg)


(https://i.imgur.com/Szx9t9Bh.jpeg) (https://i.imgur.com/Szx9t9B.jpeg)

Intre aceste doua imagini a trecut o luna:

(https://i.imgur.com/zm7h9WHh.jpeg) (https://i.imgur.com/zm7h9WH.jpeg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)

Pe aceeasi magistrala pe str. Dezrobirii nu au instalat teava preizolata. Muncitorii mi-au spus ca nu se fabrica la diametrul asta. Iata ca totusi se fabrica.

Acea harta cu fundal negru nu mai e disponibila public. Eu am apucat sa fac capturi de ecran pentru zona care ma interesa dar ar fi normal sa o lase accesibila tuturor. E foarte utila pentru ca apar clar numele nodurilor si diametrele tevilor. De ce e important? Pentru ca structura retelei e arborescenta si alimentarea normala se face dinspre radacina catre "frunze", cu diametre ale tevii din ce in ce mai mici. Daca, in cazul unei avarii alimentarea se face invers dintr-o sursa alternativa, evident ca diametrul redus va fi un impediment, o obstructie ce va conduce la functionarea "sub parametri". Oamenilor trebuie sa li se dea toate amanuntele pentru a intelege ce se intimpla. Neincrederea e foarte distructiva pe termen lung.

Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on December 18, 2024, 10:21:03 AM
Dupa inca doua luni:


(https://i.imgur.com/uoU2tzXh.jpeg) (https://i.imgur.com/uoU2tzX.jpeg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)


De pe pagina Facebook a lui Nicusor:

Am modernizat, anul acesta, 73 km conducte magistrale de termoficare.
🟢 Am depășit, astfel, obiectivul stabilit la începutul lui 2024, de 70 km conducte schimbate, față de cei 50 km modernizați anul trecut.
🟢 Fondurile necesare au fost asigurate atât prin finanțare europeană nerambursabilă, cât și prin bugetul local și cofinanțare în proporție de 85% obținută de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
🟢 Prin POIM, am modernizat 40,7 km conducte magistrale, pe cele 14 șantiere deschise în prezent cu finanțare europeană, din totalul de 210 km, respectiv 25 de obiective ale programului. (figurate cu rosu pe harta de mai sus; in septembrie scrisesem ca sint 15 santiere in aceasta etapa, totalizind 50km. S-ar spune ca unul s-a incheiat deja si cei 40,7km finalizati sint din totalul de 50km aferenti acestei etape)
🟢 Prin finanțare de la bugetul local și cofinanțare MDLPA, am schimbat 11 km de conducte magistrale, pe cele 5 șantiere deschise. (cu albastru - se pare ca unul din santiere de fapt nu e gata, l-am marcat eu gresit)
🟢 Alți 21, 3 km au fost modernizați de Compania Municipală Termoenergetica. (cu verde)

Lucrarea pe care am fotografiat-o eu este din aceasta ultima categorie.
Or fi lucrat in alte parti pentru ca aici ritmul e exasperant.

Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on December 29, 2024, 11:41:16 AM
Astazi s-a produs (cred ca) a cincea avarie din ultimii doi ani de pe tronsonul modernizat (in anul 2000) de pe Iuliu Maniu.

https://b365.ro/alerta-nori-de-aburi-pe-bd-iuliu-maniu-unde-s-a-spart-o-conducta-termoenergetica-banda-3-e-blocata-pe-celalalte-se-circula-greu-552724/

"Un martor, membru al comunității Infotrafic București și ilfov, spune că avaria s-a produs pe Iuliu Manhiu, la nr.  numărul 160, iar echipele de intervenție ale Termoenergetica sunt la fața locului.

Traficul este puternic afectat."


Evident, sint si eu afectat. Desi in ultimele doua saptamini caloriferele au fost amortite, azi dimineata s-au facut sloi. Exista teoretic redundanta, practic nu. Orice s-ar intimpla in jumatatea vestica a Bucurestiului, loveste cumva si la noi.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: lucian on December 29, 2024, 09:07:48 PM
Rețeaua de termoficare din Capitală va fi complet schimbată în 10 ani

https://magnanews.ro/2024/12/reteaua-de-termoficare-din-capitala-va-fi-complet-schimbata-in-10-ani/
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on December 29, 2024, 09:52:54 PM
Pina atunci mai e mult. Eu nu sint asa de optimist, dupa citeva decenii traite in tara asta.
Acolo nu precizeaza dar e doar reteaua primara. Reteaua secundara e la fel de veche si problematica.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: marius21 on December 30, 2024, 07:49:08 AM
@lucian, pe ce te bazezi ?

Din pacate este o utopie aceasta afirmatie a ta

1. Pana la sfarsitul anului trecut , au fost reabilitati doar 10 km de conducta din bani europeni.

Primul si singurul contract din bani europeni ( pentru 200 km de retea ) a fost semnat in 2020. In extremis s-a reusit fazarea ( daca nu se reabilitau cei 10 km , se pierdea finantarea total) dar cu pretul unei pagube raportata la contractul initial de peste 300 milioane de lei .

Initial contractul a fost semnat prin Poim care prevedea 85% bani europeni nerambursabili iar fazarea la Pdd a redus procentul banilor europeni la 56 sau 57% . Diferenta inseamna multe sute de milioane de lei care in loc sa vina de la UE, trebuie sa vina de la bugetul de stat - partea de cofinantare ( atentie, bugetul de stat, nu cel local )

2. Contractul de mai sus ( repet, semnat in 2020 ) este unicul . Nu exista nici macar intentia de a mai face ceva in acest sens in viitor, din ce a aparut pana acum in declaratiile publice.

3. Situatia financiara Termoenergetica este dezastruoasa.

Datoriile totale s-au dublat in perioada 2021-2023 ( de la 0.6 miliarde ron la 1.2 miliarde ron ).
Are ajuns sa aiba capitaluri proprii negative si asta inseamna ca a ajuns o copmanie nebancabila

Pentru functionare ( evitarea colapsului )a fost nevoie de majorarea subventiei la cote incredibil de mari (de la aprox 0.7-0.8 miliarde lei/an la 2 miliarde lei/an si tot nu este de ajuns - vezi pierderile de 200-300-400 milioane lei/an care au facut ca datoriile totale sa creasca in rotm alert )

In schimb in aceasta perioada numarul de salariati a crescut cu cateva zeci de procente si castigul mediu salarial aproape ca s-a dublat in acesti ani. Cum s-au dublat si datoriile.

In plus si reabilitarea se face haotic. Nu se reabiliteaza total buclele ci doar segmente . Asta face ca nici dupa finalizarea contractului actual ( singurul) din bani europeni sistemul s nu poata si adus nicaieri la presiunea optima de functionare ( ca ar face " poc" zonele nereabilitate din fiecare segment ) iar asta insemna o functionare in afara parametrilor optimi.


Asa ca sistemul de termoficare este mult mai aproape de faliment decat de utopica reabilitare totala.
Binenteles daca nu se schimba abordarea.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Xed on January 06, 2025, 10:14:26 AM
Salutare! Am apucat sa fac 2 poze la noul tronson ce urmeaza sa fie schimbat pe Ion Mihalache, intre Pta. Victoriei si Blvd. Banu Manta. Momentan nu au inceput niciun fel de lucrare, au depozitat o conducta veche iar zona mediana este inchisa deja de vreo 3 saptamani afectand circulatia tramvaiului 42.

(https://i.imgur.com/vCF2Fnv.jpeg)

(https://i.imgur.com/m1pYzUjh.jpeg) (https://i.imgur.com/m1pYzUj.jpeg)

(https://i.imgur.com/WBWZmfYh.jpeg) (https://i.imgur.com/WBWZmfY.jpeg)

Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TibiV on January 06, 2025, 10:56:07 AM
Nu este conducta veche, este conducta pe care o vor baga in pamant.

In noiembrie au inlocuit si la mine pe strada o sectiune de vreo 50 de metri, si au folosit fix astfel de tevi gata ruginite...
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: SB76UFO on January 06, 2025, 01:47:10 PM
Quote from: TibiV on January 06, 2025, 10:56:07 AMau folosit fix astfel de tevi gata ruginite...

 :hm:  Poate sunt din corten
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Xed on January 06, 2025, 02:35:30 PM
Atunci sa speram ca este intr-o stare buna contrar aparentelor si ca va tine cat mai mult :lol:
In acelasi timp, ma bucur ca au terminat pe Calea Plevnei acum vreo 2 saptamani. Era tronsonul cuprins intre Pasajul Basarab si Str. Mircea Vulcanescu. De cand ma stiu in Bucuresti se peticea pe tronsonul ala la greu, indiferent ca era iarna sau vara.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on January 06, 2025, 02:39:01 PM
când eram student în zona unde e acum Carrefour, unde deja demolaseră, ieșeau mereu aburi de la conductele alea, noi îi ziceam "zona", aluzie la Călăuza lui Tarkovski :)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on January 06, 2025, 02:43:41 PM
Tevile noi care nu sint preizolate au un strat superficial de rugina. Se acopera inainte de montaj cu o vopsea anticoroziva.

Tevile din imagine insa par a avea semne de folosinta anterioara, nu cred ca sint noi. Se vad niste pete rectangulare similare cu amprenta reazemelor din galerie.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on January 07, 2025, 10:39:50 AM
E foarte ciudat ce se intimpla pe bd. Mihalache. Lucrarea trebuia incheiata in decembrie 2024 iar pe tronsonul fotografiat mai sus e ditamai magistrala care face legatura cu zona Stefan cel Mare si Baneasa. Tevile ruginite sint sudate deja, nu sint segmente separate. Cred ca pregatesc un provizorat, o deviere temporara si au de gind sa o faca pina la incheierea sezonului de incalzire. De asta au adus teava cu diametru asa de mare si ma astept sa apara cit de curind alaturi si a doua.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Xed on January 07, 2025, 11:48:14 AM
Drumul spre munca e pe acolo asa ca va voi tine la curent cu ce se intampla in zona.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Xed on January 28, 2025, 05:45:37 PM
Salutare! Revin de data aceasta cu niste poze de la tronsonul inca aflat in reabilitare de pe Kiseleff. Nu pare sa mai aiba foarte mult insa la cum au decurs pana acum lucrarile le-as mai da inca vreo luna. Pe sectorul de pe Ion Mihalache inca nu au aparut schimbari.

Foto pe directia Arh. Ion Mincu -> Piata Victoriei

(https://i.imgur.com/b82GrM8.jpeg)

(https://i.imgur.com/F9WWSYbh.jpeg) (https://i.imgur.com/F9WWSYb.jpeg)

(https://i.imgur.com/ZTFxTZ8h.jpeg) (https://i.imgur.com/ZTFxTZ8.jpeg)

(https://i.imgur.com/4CbowfTh.jpeg) (https://i.imgur.com/4CbowfT.jpeg)

(https://i.imgur.com/sUNZKAlh.jpeg) (https://i.imgur.com/sUNZKAl.jpeg)

(https://i.imgur.com/SKNd4Fhh.jpeg) (https://i.imgur.com/SKNd4Fh.jpeg)

(https://i.imgur.com/CilDx0Yh.jpeg) (https://i.imgur.com/CilDx0Y.jpeg)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on January 28, 2025, 06:51:02 PM
Esti sigur ca pentru termoficare sint lucrarile? Pe Kiseleff nu stiu sa fie retea TEB in afara de traversarea din dreptul Str. Monetariei. Nu au pus si ei un panou explicativ?
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Xed on January 28, 2025, 07:35:08 PM
@TVlad, ai dreptate. E de fapt lucrare a celor de la Apa Nova de modernizare si extindere a retelei. Cand inca erau depozitate conductele, erau de mare capacitate si semanau prea bine cu cele de la termoficare  :-[
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Telvanni on January 29, 2025, 11:37:55 AM
Pe Kisseleff s-a inlocuit colectorul principal de canalizare. S-a folosit metoda denumita Pipe-Jacking, pe scurt inseamna ca s-au executat gropi din loc in loc iar tronsoanele de teava din beton au fost impinse unul cat unul cu cilindri hidraulici.
Am o fotografie cu unul din tronsoane, are diam de 800mm iar inelul din lemn este indiciul metodei folosite, lemnul (era un fel de OSB) este acolo ca sa nu crape betonul cand se face impingerea.

(https://i.imgur.com/ocKH33D.jpeg)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: lilolello on February 07, 2025, 05:59:15 PM
Salutare! I am new here dar m-am bucurat să citesc toate contribuțiile de aici. Am nevoie de puțin ajutor și încerc să-l găsesc aici. Mă numesc Olga și fac o cercetare de doctorat despre accesul la apa caldă și căldură în oraș, în special despre rețeaua de termoficare din București. Caut persoane care sunt conectate la Termoenergetica (sau au fost și s-au debranșat) și care sunt (sau au fost) afectate de întreruperile în aprovizionarea cu apă caldă și căldură, care ar fi disponibile să discute cu mine despre asta. Vreau să documentez aceste experiențe pentru a înțelege cum afectează accesul întrerupt la agentul termic experiența de trai în oraș. Dacă mă puteți ajuta, sau cunoaște-ți pe cineva care ar vrea să discute cu mine, vă rog să-mi lăsați un mesaj aici, sau la telefon: 0758480943.

Multumesc mult!
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 05, 2025, 11:06:44 AM
Așa, aș continua aici discuția de la accidente STB.  Da, știu, dacă ai pune centrale individuale în fiecare bloc din București ar fi un coșmar logistic si probabil și de mediu (deși nu sunt sigur că scot mai mult fum decât mașinile care circulă în permanență). Eu nici nu aș fi un fan al soluției, doar făceam observația că ni se servește un argument cu un randament teoretic care nu are nici un sens. Soluția mai la îndemână cred că ar fi să lași să se deconecteze zonele periferice mai rarefiate și eventual să încurajezi centrale de bloc/ microcartier. Pe care să le administreze chiar asociațiile de locatari. Asta ar reduce lungimea țevilor necesare, ar descentraliza sistemul și ar permite înnoirea echipamentelor. Momentan primăria e prinsă în clinciul ăsta că probabil trebuie să și plătească datoriile restante mai departe la Elcen sau cum îi mai cheamă și varianta cea mai simplă e să le plătească din subvenții. Aș face observația pe care am făcut-o la SEN, că imediat ce s-a încălzit afară consumul instant de electricitate a scăzut de la 8500MW la 6800 sau pe acolo. Știu că în ultima vreme e populară și varianta cu schimbătoare de căldură dar eu zic că mare parte din acești 1500-2000MW sunt în realitate calorifere electrice și reșouri și nu m-aș mira să aflu că vreo 500 sunt în București, în ciuda subvențiilor la căldură. Există orașe mari, precum Galați (că de ăsta știu sigur) care au renunțat la sistemul centralizat și nu am văzut să fie vreun smog prin oraș, deși sunt și zone cu blocuri de 10 etaje, deci până la urmă se poate. Din păcate însă mă tem că la București e vorba de niște grupuri de interese pe care nu are nimeni curaj să le spargă...
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on March 05, 2025, 12:49:46 PM
E posibil sa fie din Bucuresti cei 500MW. A crapat CET VEST matematic odata cu venirea gerului, noi in Militari am fost afectati.

Hai sa va spun cum e: temperatura caloriferelor variaza direct proportional cu temperatura de afara, nu invers. Evident, in perioade mai reci oamenii mai pun un calorifer electric in priza sau - mai degraba - tin aprins aragazul pentru ca gazul se plateste la comun.

Sistemul (sau cei care il opereaza) nu mai e capabil sa livreze decit o cantitate constanta de caldura (presupunind ca nu sint avarii). Multi au acum robinete termostatate si cind e frig, incercind sa asigure in interior temperatura dorita, se deschid. Sarcina termica creste si, cum se livreaza cantitate constanta, temperatura agentului termic scade.

Legat de subventii si veniturile fabuloase ale bucurestenilor: barosanii nu prea stau in blocuri incalzite de Termoenergetica.

Reteaua de termoficare e o gluma fata de cea Apa Nova, mult mai intinsa si foarte bine intretinuta. Nici nu imi amintesc cind am ramas ultima oara fara de apa rece. Daca Apa Nova poate administra si intretine o retea asa mare, de ce nu ar putea si Termoenergetica?

As renunta bucuros la "incalzirea" centralizata dar sint niste taxe foarte mari pentru debransare desi eu nu am personal nici un fel de contract cu aceasta societate Termoenergetica. Nu e normal sa fim facuti clienti captivi. Ar trebui doar sa ii anunte asociatia ca apartamentul X e deconectat, racordurile sint sigilate si gata (asta pentru a-si redimensiona corespunzator reteaua si modul de alimentare desi, cum am spus mai devreme, deocamdata se vede ca ar fi inutil).


Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: pista_bacsi on March 05, 2025, 01:38:26 PM
Sunt curios cat o să fie subvenția la sat în Arad vs București. Ar fi amuzant ca la ei să nu fie nicio subvenție pentru că primăria nu are bani de subvenție. Pe vremea în care trăiam în București eu plăteam mai puțin pe încălzire decât bunicii mei de la țară. Diferența era de 2 sau 3 ori mai mare ceea ce e un pic extrem.

Venitul mediu și median la majoritatea blocurilor din București este mult peste 90-95% din țară.

Sunt total de acord ca sistemul actual e nefuncțional, dar soluția nu este subvenționarea anuală cu sute de milioane de euro.

Quote from: tom_sawyer on March 05, 2025, 01:22:31 PMO comună din Arad și-a făcut propriul sistem de încălzire / S-au montat 70 de km de conductă care leagă toate casele la o centrală care funcționează cu biomasă

Primăria comunei Seleuș din județul Arad construiește o centrală termică care foloseşte biogaz şi biomasă. Aceasta va furniza agent termic pentru gospodăriile care se încălzesc, în prezent, cu sobe pe lemne, anunță Agerpres.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 05, 2025, 01:43:01 PM
eu nu mă refer musai la "barosani" ci la cetățeanul mediu care primește subvenție în București deși cetățeanul din Văscăuți nu primește subvenție pentru încălzire și nivelul lui de trai e oricum la jumătate. Pe vremea romanilor, cei din Roma primeau grâu din Egipt gratis, dar măcar aveau scuza că ei cuceriseră acele teritorii :) Ai dreptate probabil cu ApaNova că ei sunt în stare să țină țevile funcționale dar în practică eu asta văd, că țevile astea curg, și curg nu de azi, unele probabil chiar de dinainte de 1989 și tot în practică se vede că nu pot fi reparate. Teoretic da, pot fi, dar practic nu. Și atunci singura chestie care îmi vine în minte e că acea subvenție curge și ea prin alte "găuri" :) În practică eu la casa mea de 150 de mp plătesc la fel ca un bucureștean cu un apartament de 60 deși el primește și subvenție. Pe de altă parte bănuiesc că dacă primăria ar renunța la subvenționare guvernul ar zice merci și ar lua banii, fără să îi aloce în altă parte tot la Capitală, așa că îi înțeleg și pe primari că nu renunță la ea pentru că își iau și înjurăturile și nici nu se aleg cu nimic :) Lucrurile sunt în așa fel organizate încât să rămână așa și după aia ne mirăm de unde apar toți profeții trăzniți care vin să ne salveze :)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 05, 2025, 01:45:38 PM
@pista_baci chiar citeam dimineață cu doamna articolul ăla și ne gândeam că dacă ne retragem la "ținuturile căruțești" mai la bătrânețe am putea face chestia asta numai cu "clanul nostru" cun suntem noi oltenii organizati pe "famiglii" am putea cu ușurință să rezolvăm...
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: pista_bacsi on March 05, 2025, 01:49:16 PM
Genial :lol:
Title: Termoficarea in Bucuresti
Post by: nirolf on March 05, 2025, 02:41:49 PM
Vă plângeți de subvenția la termoficare, dar uitați că plătiți prețuri plafonate la gaz de vreo 2 ani. Aia nu e tot subvenție? Asta e, gazul vine cu niște riscuri geopolitice.

Legat de renunțarea la termoficare, v-ați pus problemă dacă rețeaua de gaze duce 600.000 de centrale noi? Sau înlocuim spartul străzilor pentru termoficare cu spartul străzilor pentru rețeaua de gaze?
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Valentin on March 05, 2025, 02:50:30 PM
Vin si eu sa pun niste idei pe tapet... asa de amorul artei ca oricum vad ca se vorbesc de toate si fara de nimic.

1. Ce inseamna centrala individuala vs CET?

aia indivduala e destul de simplu - e de spus ca POLUEAZA LOCAL si in functie de clima/ora/zi/blabla NU GARANTEAZA nimeni ca ce iese din centrala se disperseaza "in sus"

CET - recomand citirea unei diagrame Sankey cat se produce - cat si ce se consuma / ciclul de functionare / scopul final al CET.

Mie mi se pare ca oamenii - si nu e vina lor in vreun fel pentru ca n-au facut facultati de energetica sa poata sa inteleaga cu usurinta o centrala complexa - isi dau cu parerea superficial asupra unor elemente pe care nu le stapanesc (si nu ma refer pe forum aici - in general).

1. CET - orice centrala ce presupune arderea unui combustibil vine la pachet cu pierderi din energia introdusa in procesul tehnologic - adica din 100% energie (din combustibilul ars) - in functie de tipul de centrala / eficienta procesului tehnologic poti sa ai pierderi de energie 40-60% sub forma de caldura (acel abur care iese din turnul de racire) - acea energie care altfel ar fi pierduta se recupereaza partial (cum - exista diverse forme - irelevant pentru moment) si exista 2 variante - fie o folosesti sa incalzesti un fluid (cazul nostru - incalzesti apa) - fie energia termica a acesteia o reintroduci in fluxul tehnologic (daca interesul e productia de energie electrica).

Ma indoiesc profund ca avem noi CET-urile ca fiind "de inalta eficienta" (raportat la acelasi tip de centrala, dar tehnologic invechita - cam ce avem noi) - iar din informatiile disponibile de pe ELCEN - avem pe 4 termocentrale aprox. 600 MW putere electrica instalata si 4200 MW putere termica instalata - ca raport sa zicem ca o priza de masina electrica are max. 10-15kW azi (chargere rapide) inseamna aprox 60.000 de prize.

Bun, acuma din cate stiu noi, Romania, nu exportam 600 MW in mod curent, adica vreau sa spun ca nu e ca si cum putem produce aceeasi energie electrica, dar sa "reducem" energia produsa termica - ce facem, aruncam MW pe turnul de racire? Cum "alimentam" centralele de apartament, daca am presupune ca acestea ar fi electrice? Cum bagi in functiune o astfel de centrala cand bransamentele la apartamente sunt cum sunt? Presupun ca v-ati uitat cum arata tabloul de palier, mai departe in posturile trafo inseamna transformatoare mai mari si noi - nu intotdeauna poti pur si simplu sa le maresti, trebuie sa construiesti altele noi, mai departe fiderii au si ei o limita de energie pe care o pot distribui, inseamna cabluri noi/fire noi s.a.m.d. pana ajungem la statiile de 110/20 kV.

Daca ne intoarcem la varianta cu centrale pe gaz, argumentul impotriva e dat de roza vanturilor pe care au fost proiectate CET-urile, prezenta turnului de racire (deci nu risc sa te trezesti cu gazele de ardere la nivelul solului).


Eu inteleg ca nu e placut sa ramai fara caldura si am trecut si eu prin asta, dar solutia nu e "debransarea" si inlocuirea cu alte solutii (unele proaste - centrala pe gaz - altele cu investitiile pe masura). Solutia e cresterea eficientei CET-urilor, un program constant de investitii in intretinerea magistralelor principale, acolo unde se poate, investitii in solutii geotermale, s.a.m.d.


Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: pista_bacsi on March 05, 2025, 03:33:25 PM
@nirolf nu a cerut nimeni să se renunțe la ea. Eu doar am zis ca prețul curent e mult prea mic.

Recunosc ca prețurile plafonate la gaz și la electricitate au exact aceeași problemă. În momentul actual chiar guvernul recunoaște ca ar trebui să ofere subvenții în funcție de venit pentru ca nu este sustenabil pe termen lung prețul plafonat la aceste valori. Acest what about nu este ok având în vedere puterea de cumpărare București vs restul.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 05, 2025, 04:51:52 PM
@Valentin

nu te supăra, dar centralele actuale nu tot cu gaz merg?
Dacă închizi un CET și toți își pun centrale e oarecum același lucru, doar că centralele au randament mai bun, deci consumul total e mai mic. Degeaba vorbești tu de randamentul teoretic când jumătate din energie se duce la metrou, deci pornim de la 50%. Asta e o falsă discuție. Am mai zis și mai devreme, "teoretic" putem repara țevile dar practic iată că nu putem. Cred că în România nici nu se mai vând centrale fără condensație, deci o oarecare recuperare de energie ai și aici. Sunt sigur că randamentul unui CET e mai bun însă sunt niște probleme de rezolvat. Prima din ele după părerea mea e forma de proprietate. Orice instituție care nu e bazată pe profit va produce pierderi. Dacă nu sunt tehnologice sunt administrative (după părerea mea asta se întâmplă de fapt acum în principal dacă după atâția ani de subvenții sistemul nu face decât să se degradeze). Ai două probleme de rezolvat, scalarea sistemelor ca să fie administrabile și schimbarea formei de proprietate - de pildă trecerea în administrarea asociațiilor de locatari (care nu o să meargă decât pe "microzone" că unde sunt prea mulți e ca la stat).
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: panzer on March 05, 2025, 05:12:09 PM
Am gasit postul vechi. Era in alt topic.

Quote from: panzer on May 03, 2024, 01:37:37 PMMai mult, Elcen-ul care este la el in ograda, la Ministerul Industriilor, face 300 mil euro profit pe an, si nici o investitie. La CET-uri se dezactiveaza instalatii pe banda rulanta. Toate instaltiile pe pacura de exemplu. Nu mai este nici una functionala. Nici nu mai ai cum sa aduci pacura in Bucuresti, ca au fost unii care au construit Blocuri peste lina de CF.

Zilele trecute i-a dat vremea cu firma in cap. Cand a pus toate tunurile pe Nicusor ca nu e apa calda in Bucuresti, a plouat si s-au inundat CET-urile, mai ales Grozavesti.

Toate televiziunile urlau ca Nicusor nu ne da apa calda, sustinute de PNL, cand colo chiar CET-urile PNL-ului erau de vina. Curat-Murdar coane Fanica!

Acest post poate parea politic, dar nu este neaparat. Asa ca dl Monarh te rog nu il sterge.

Parerea mea, ne-politica este ca distrugerea Elcen-Termoenergetica (Radet) este in acelasi timp si unul din cele mai mari furturi din istoria Romaniei, si cea mai mare crima de mediu impotriva a 2 milioane de bucuresteni.

Sa ma explic:
- la final de 2018 mai erau 516.000 apartamente bransate la Radet in Bucuresti. Nu am gasit date mai noi.
- Fara Radet, apartamentele acestea devin foarte ieftine. => de aici JAFUL, ca furt nu ii mai poti spune.
- Poate firmele specializate vor putea importa 500.000 centrale pe gaz, dar nu sunt instalatori sa faca modificarile la instalatii. In plus distributia de gaze va pica. Sau tot Bucurestiul va deveni un imens santier de upgrade la distributia de gaze.
- Apoi, arderea in centrala termica pe gaz este ineficienta, nu are nici un sistem de filtrare a noxelor, care se degajeaza la nivelul solului: de la parter pana la etajul 10. De aici crima de mediu mai ales importiva oamenilor.
- Mediu: roza vanturilor nu este suficienta la Bucuresti sa degajeze noxele de la nivelul solului. Unde arunca Radet-ul noxele [filtrate = mai mult vapori] viteza atmosferica este mult mai mare. La inaltime. 500.000 de Diesel din Germania vor fi nimic vs 500.000 centrale termice noi in Bucuresti.
- Mediu: Bucurestiul este expus si el fenomenului de inversiune termica. Nu chiar ca Brasov-ul, dar este. Practic aerul rece blocheaza miscarea aerului poluat din oras, fixandu-l. Cand se intampla toata lume inspira poluarea.
- Economic, fapt divers: Pe 2023 profitul Elcen a fost de 300 mil euro, bani virati la bugetul de stat. Pierderea Termoenergetica (distributia) a fost tot de 300 mil euro Va spune ceva? Unii au luat bonusuri grase de performanta, altii au platit din taxele lor pierderea. Ne-a ajutat foarte mult la Bucuresti separarea Elcen-Radet!
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 05, 2025, 05:20:24 PM
ceea ce zici pare pertinent, dar cum vezi soluția?
Aici mai e și o altă chestiune: apa caldă furnizata de Elcen e "reziduală" . De ce trebuie plătită de către Termoenergetica? Si cu cât? Dacă mâine ei nu o mai preiau ce face Elcen cu apa caldă? De asta aș vrea "deconectare" cu orice preț. Chiar dacă ar fi urmată de "reconectare", cum ar fi firesc, dar în alte condiții pentru că momentan e doar o suveică de luat banii. Și, pentru că zicea un coleg de gazul subvenționat, prețul încălzirii la mine la casă a fost mereu cam la fel ca la un apartament, și cu subvenție și fără, deci pare doar un "artificiu contabil" firesc pentru cazul în care nu există controlul pieței...
Title: Termoficarea in Bucuresti
Post by: nirolf on March 05, 2025, 07:50:54 PM
[mention]carutasul [/mention]Se pot schimba țevi și se schimbă, situația este într-o îmbunătățire evidentă față de anii precedenți. La mine în bloc acum 4 ani pe țeava de încălzire venea cel mult apă călâie iarna, returul era rece (4/8). De atunci în fiecare an a fost mai bine, anul ăsta a fost apă fierbinte chiar și pe ger, inclusiv returul era călduț.
Am avut 10 zile de ger fără nicio avarie majoră în tot orașul, iar avariile din iarna asta au fost mai puține (și multe cauzate de CET-uri).
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 05, 2025, 10:46:26 PM
dar tot anul ăsta s-a surpat drumul în Regie, acolo unde s-a prăbușit mașina în groapă, din cauza țevilor care curg. Nu vreau să fiu înțeles greșit, am văzut că se schimbă pretutindeni țevi, știu că a fost o lungă perioadă când nu s-a făcut nimic dar tot mă tem că e un fel de muncă de Sisif, până termini într-un loc crapă în altul. Și cum nu poți avea niciodată pierderi neglijabile randamentele teoretice rămân fantasmagorice... Mie ceva îmi dă cu virgulă în toată ecuația asta.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on March 05, 2025, 11:10:28 PM
Corecta observatia cu caldura reziduala. La ultima avarie de la Cet Vest au spus ca au oprit unicul agregat (in cogenerare) si au pornit un cazan de apa fierbinte pentru a compensa. Aiurea, era cit sa nu inghete tevile. Asadar, caldura reziduala rezultata din procesul de productie a electricitatii de la unicul grup functional (de "inalta eficienta") este suficienta pentru a incalzi simultan doua cartiere precum Militari si Drumul Taberei.

TEB ar trebui sa plateasca Elcenului doar in situatia in care  functioneaza cazanele de apa fierbinte. Ele nu produc altceva decit agent termic si au rolul de a suplimenta productia in perioadele foarte reci. Generatoarele functioneaza cum s-ar zice "in banda" iar CAF-urile "la virf".

Nu e munca de Sisif, pina la urma s-ar rezolva daca se mentine ritmul. Au fost ani cind sistemul functiona foarte bine, si inainte si dupa '89. Bine, pe pielea cetateanului se simtea altceva in perioadele de economie disperata din anii '80 si a saraciei de dupa, cind nu mai aveam valuta sa cumparam pacura necesara dar eu ma refeream strict la starea tehnica a retelei.

Despre randamente nu stiu ce sa zic, intuiesc ca pierderile inevitabile de pe reteaua de transport (in stare perfecta de ar fi) dezavantajeaza acest mod de incalzire dar, pe de alta parte, cred ca e evident avantajul scoaterii sursei poluante din oras. Oricit de curat ar arde gazul, parca e mai bine sa nu fie intre blocuri sau la geamul fiecarui apartament.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 06, 2025, 06:50:55 AM
Da, nici eu nu sunt pentru centrale termice la fiecare apartament într-un bloc de 10 etaje :) Cum am fost în București "venetic" am stat prin diverse locuri inclusiv într-un bloc interbelic care avea centrală proprie (nici acolo nu era grozav pentru că locatarii erau în majoritate pensionari și în epoca aia își făcuseră singuri program la apa caldă ca să facă economii :) ) . Dar mă gândesc că o variantă mai restrânsă geografic și administrată de asociații ar mai reduce din problema "scurgerilor" - și tehnologice și financiare. Iar dacă CET-urile vor să dea apă caldă să fie primită dar fiind autonomi ar putea să negocieze altfel prețul ca să fie de pildă la jumătate din prețul de producție al centralei, nu suficient de scumpă ca pentru "captivi"... Cu țevile nu știu, sigur că pierderi zero nu o să ai niciodată, dar dacă e cu adevărat posibil să ajungi de la 50% la 1% ... da. Dacă nu, hai să nu mai vorbim de "randament" .
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: panzer on March 06, 2025, 01:24:44 PM
Asa a disparut sistemul de termoficare din Buzau. Hai ca ardem la nivel de cartier. Stai sa vezi ca nu avem specialisti. Pana cand nu mai exista deloc. Dar Buzaul este mic. Au putut aduce suficient gaz in oras ca sa compenseze. La nivelul Bucurestiului nu se poate.

Dar iar intra un user nou, care arunca pastila "subventii la bogati". De obicei de prin provincie. Vezi doamne ca s-au rezolvat toate, doar subventia asta e problema. Apoi userul dispare din discutie si noi ne intrebam care este solutia. Ne mai si impacientam, etc.

Solutia este una singura: sa il repare naibii odata. Altfel sa mai facem cateva spitale noi de oncologie. Ca oricum asa rezolvam problema subventiilor.

Daca raportam de fapt bugetul PMB la PIB-ul Bucurestiului aflam ca noi suntem cei pagubiti. Dar cine sta sa gadeasca asa de departe. Nu mai bine lansam o acuza si asta e. Ne-am facut treaba. Lasa-i pe altii sa scoata piatra din apa cu argumente, noi doar acuzam.

Scuze Ionut.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: pista_bacsi on March 06, 2025, 02:18:23 PM
Două lucruri pot fi adevărate în același timp:
1) prin taxele de solidaritate București este cel mai afectat bugetar
2) pentru ca este un oraș bogat subvențiile ar putea fi mai mici. Prețul la gigacalorie este mic.

A fost frumos să mă bucur de subvenție. Cu cateva (zeci de) milioane de euro în plus anual orașul ar arăta mult mai bine. Până la urmă e decizia Bucureștenilor în ce fel își aloca resursele, dar e suspect când aproape tot bugetul tău se duce pe subvenții
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: MrConnaisseur on March 06, 2025, 02:40:05 PM
Din pacate, parerea bucurestenilor nu conteaza. A se vedea referendumul local cu privire la AC si impartirea bugetului.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Cristi N on March 06, 2025, 04:33:48 PM
@carutasul Acu vreo 3-4 ani s-a propus pentru prima oara montarea unor module termice la cele mai defavorizate puncte termice din Sectoarele 1 si 2.

In Sectorul 1 s-a montat un astfel de modul dar alimentat cu motorina, cetatenii din zona au fost foarte nemultumiti de mirosul produs astfel ca acesta a functionat doar pentru o scurta perioada de timp dupa care a fost demontat.

In Sectorul 2 s-a incercat un parteneriat cu Termoenergetica prin care Sectorul 2 sa finanteze inchirierea si toate lucrarile necesare pentru montarea a 6 module termice pe gaz metan. Din pacate parteneriatul respectiv nu a fost pe placul Termoenergetica si nu a mai fost pus in practica.

In cursul anului trecut proiectul a fost reactivat printr-o hotarare a Consiliului General care a votat cumpararea a 20 de module pe gaz pentru mai multe puncte termice din toate sectoarele, inclusiv cele 6 din lista initiala. Daca nu mai apar probleme deosebite ar trebui ca acestea sa fie operationale in cursul anului curent.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 06, 2025, 05:22:21 PM
motorina nu mai e permisă nici la mașini în Paris :)
Aștept cu interes rezultatele. Eu personal mă aștept să funcționeze. Dacă colegii zic că se pot repara țevile... sper să fie așa, eu nu am apucat nici un moment în istorie în care să nu fie praf, dar e drept că am venit în București în anii '80 când mentenanța era un cuvânt interzis :) Cumva cu aceste module poate s-ar câștiga și niște timp de lucru pentru reparația magistralelor și poate s-ar face și economii, în sensul că acolo unde sunt pierderi prea mari de agent termic să se închidă pur și simplu. Și ar fi și o metodă de presiune economică apropo de prețul apei livrate de CET-uri care nu ar trebui să fie niciodată, cu pierderi cu tot, mai mare decât cel de producție locală. Totuși toată apa asta pompată în sol mai face și alte rele în afară de banii pierduți.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on March 06, 2025, 05:35:01 PM
Aici vor fi acele module termice, in punctele periferice ale retelei:


(https://i.imgur.com/sXK0yyd.jpeg)


(https://i.imgur.com/lRmxCy1.jpeg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on March 06, 2025, 06:28:48 PM
Am uitat sa precizez ca punctele termice din aceasta lista vor fi deconectate de la reteaua de agent primar, vor fi numai pe gaz.

Inca ceva: se vor face si oarecare optimizari in retea in sensul desfiintarii unor puncte termice si inlocuirea lor cu  module schimbatoare de caldura instalate la subsolurile blocurilor. Sint foarte putine cazuri ce-i drept dar exista. Blocul nostru e in aceasta situatie dar de doi ani de cind am semnat un acord cu TEB, nu s-a mai intreprins nimic. Ar trebui sa ne conecteze pe o cale mult mai scurta la o magistrala DN800. Racordul primar existent catre punctul termic e ocolit si facut ciur. A fost construit in anii '60 si intre timp zona s-a dezvoltat, au construit si magistrala si e momentul sa reconfigureze.

Nu stiu daca stie prea multa lume: TEB nu are numai puncte termice, ci si centrale pe gaz care incalzesc unul sau mai multe blocuri. Sint construite in general tot prin anii '60, cu precadere in zona centrala a orasului. Va pot da exemplu blocurile de la Piata Romana - la coloane, un bloc de linga Sala Palatului, cele cu 10 etaje de pe "Magistrala" (adica Bd. Dimitrie Cantemir), blocurile cu tigla din Baneasa vis a vis de fosta Antena 1, etc. Astea rareori au probleme :), le veti vedea mereu verzi pe harta avariilor cind totul in jur e praf.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 06, 2025, 06:46:19 PM
deci se poate, tovarăși :)
Mă întreb cât costă încălzirea la un astfel de bloc (dacă nu cumva plătesc toți la fel gigacaloria, indiferent de cum e produsă)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: miahi on March 06, 2025, 06:54:05 PM
Eu am stat in Bucuresti intr-un bloc din zona 13 Septembrie care era deconectat de la incalzirea centralizata si montate centrale pe gaz pentru fiecare scara.
 Tin minte ca plateam pentru incalzire si apa calda la jumatate fata de alti prieteni "conectati" la radet la aprox. aceeasi suprafata de apt. si numar de persoane.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 06, 2025, 07:20:09 PM
păi e consistent cu ce ziceam eu, că plătesc la fel deși suprafața e dublă. De asta mă scot din sărite "socotelile" cu randamentele superioare, ba mă mai fac și prost că nu știu termodinamică, parcă eu am făcut școala de popi :) Randamentul e ăla final și se măsoară în bănuți, restul e prestidigitație...
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: pista_bacsi on March 06, 2025, 07:32:45 PM
Foarte interesant! În alte cuvinte subvenția acoperă de fapt lipsa de randament final. Dacă ar funcționa mai eficient sistemul ar necesita subvenție doar pentru investiții/întreținere iar prețul ar acoperi generarea de caldura si apa caldă.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 06, 2025, 08:52:10 PM
Părerea mea (parțial sinceră, parțial polemică) e că de fapt calculele se fac fix invers. Se verifică întâi cam cât costă la o casă normală cu centrală și se alege prețul ăsta ca preț pentru consummatori. După asta se calculează cât trebuie să fie cheltuielile pe parcurs. Cum ziceam, apa de răcire furnizată de CET-uri nu are un "preț". Fiind un produs rezidual și neexistând o piață ea poate costa oricât (am un neam care locuiește în colonia de la Teleajen, nu știu cum mai e acum dar multă vreme după ce au preluat Lukoil rafinăria le furnizau căldura pe gratis pentru că nu aveau ce face cu apa respectivă). Și atunci ajungi să te întrebi de ce e datoare termoficarea la Termoenergetica sau cum îi cheamă încât să intre în insolvență. Nu cumva pentru că de fapt subvenția ajunge la ei? Acum, eu nu sunt în domeniu și nu cunosc amănuntele, nu sunt în măsură să fac calcule că nu am date... dar datele finale și năravurile locale pe care le știu către asta mă duc cu gândul...
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on March 06, 2025, 09:03:28 PM
Exemplu de cost: 730 de lei incalzire si apa calda 3 persoane apt. 4 camere 80mp in luna ianuarie anul asta. Daca scadem costul apei reci, energia necesara incalzirii locuintei si apei costa 600 de lei. Asta e partea nesubventionata, 33%, deci subventia ar trebui sa fie 1200 de lei, cost final 1800 lei. Nu stiu cum e pentru cineva cu centrala proprie, cum ar fi cu pret nesubventionat la gaz dar am dubii ca ar fi 1800 de lei. Temperatura in casa e de aproximativ 22 grade Celsius.

Pentru blocurile incalzite cu centralele pe gaz ale Radetului nu am informatii, probabil e acelasi pret pe gigacalorie.

Oricum, am senzatia ca ponderea acestor subventii e uriasa, pe masura pierderilor. Nu ca as fi dornic sa platesc o parte procentuala mai mare ci vreau sa reduca risipa si corespunzator subventia in asa fel incit ceea ce platesc eu personal sa fie aceeasi suma sau, ideal, mai mica.  :)


Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Cristi N on March 06, 2025, 10:19:58 PM
Atunci cand s-a propus treaba asta la Sectorul 2 primele calcule aratau ca pretul gigacaloriei "independente" era semnificativ mai mic decat pretul gigacaloriei subvenționate de la Termoenergetica.

Pe de alta parte, stiu cazul unui bloc ANL cu centrala de bloc pe gaz unde gigacaloria este semnificativ mai scumpa decat in cazul unui apartament cu centrala proprie.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 07, 2025, 07:19:05 AM
nu vreau să mă pronunț că nu am elementele. Ce e cert e că dacă  ar avea cazanele proprii (ca alternativă, că bănuiesc că și acum are în unele locuri)  ar exista o limită superioară de preț pentru apa caldă . Nu ar avea nici un motiv să ia apă caldă de la CET-uri mai scumpă decât atât ci doar mai ieftină. Și s-ar putea ca atunci să tragem niște concluzii.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on March 09, 2025, 05:48:18 PM
Quote from: TVlad on March 05, 2025, 12:49:46 PMHai sa va spun cum e: temperatura caloriferelor variaza direct proportional cu temperatura de afara, nu invers. Evident, in perioade mai reci oamenii mai pun un calorifer electric in priza sau - mai degraba - tin aprins aragazul pentru ca gazul se plateste la comun.

Sistemul (sau cei care il opereaza) nu mai e capabil sa livreze decit o cantitate constanta de caldura (presupunind ca nu sint avarii). Multi au acum robinete termostatate si cind e frig, incercind sa asigure in interior temperatura dorita, se deschid. Sarcina termica creste si, cum se livreaza cantitate constanta, temperatura agentului termic scade.


Pe caldurile astea geniile de la Elcen si TEB livreaza aceeasi cantitate de energie. E prima data cind e imposibil sa tin mina pe teava, in asa hal de fierbinte e. Am instalate din proprie initiativa robinete termostatate dar la altii care nu au, temperatura in casa e de 28 de grade, cu geamul deschis.

Am sunat la dispecerat sa ii rog sa coreleze cu temperatura exterioara, sa dea mai rece. Inteleg ca de unde nu e, nu pot sa creasca dar de unde e, pot sa scada. Ehe, gresit! M-au aburit ca nu pot "de capul lor" ci doar daca primesc ordin "de sus" sa reduca. E foarte interesanta situatia. Cine o fi ala "de sus" si ce interese or fi sa ne fiarba? Probabil sa incaseze mai multi bani si sa impinga asociatiile catre firmele cu repartitoare pentru ca in prostia multora robinetul temostatat = repartitor.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 09, 2025, 06:13:44 PM
asta e o altă problemă a "ciclului combinat": nu știi dacă să corelezi producția cu nevoia de electricitate sau cu cea de căldură :) Bine, eu acum caricaturizez, doar că e o problemă, apa asta caldă e plătită.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on March 09, 2025, 07:36:03 PM
Ai dreptate, la asta nu m-am gindit; e o explicatie plauzibila. Au fost citeva situatii in trecut cind productia termo in sistemul energetic national a scazut si, concomitent, a scazut si temperatura agentului termic. E posibil ca aceasta scadere a productiei electrice sa fi fost datorita Elcen-ului. Pe vremea aceea nu stiam unde sa ma uit ca sa verific dar de acum inainte o sa fiu atent.

PS: chiar daca Elcen livreaza constant agent termic primar (cu temperatura, presiune si debit constant) schimbatoarele de caldura de la punctele termice ar trebui sa modereze transferul din primar in secundar, ca asta e rolul lor. In primar ar rezulta doar o diferenta de temperatura mai mica intre tur si retur, acel "delta t". Iar Elcen ar trebui sa elibereze caldura excedentara de pe retur in atmosfera, prin turnurile lor de racire. Asadar mai degraba Termoenergetica e in culpa in acest caz.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Telvanni on March 10, 2025, 01:10:30 PM
Legat de afirmatia "am pus robinete termostatate din propria initiativa".
Am observat asta si la mine in bloc (noi suntem la pausal), pun pariu ca mai nimeni nu are robineti termostatati, la fel cum sunt o gramada care au robinetii blocati. Vad geamuri rabatate zi si noapte.

Degeaba ne-a izolat blocul daca fiecare nu-si controleaza temperatura in casa.
Ideal: robineti termostatati smart, a.i. sa le poti face programare in functie de folosirea casei
Obligatoriu: robeneti termostatati clasici (mecanici)
Recomandat: macar sa se asigure ca robinetii normali inchid.

Abia dupa putem vorbi de economie la nivel de scara/bloc (ptr cei la pausal)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: panzer on March 10, 2025, 03:34:41 PM
Cate din blocurile servite de acelasi punct termic sunt izolate? Acum ai raspunsul.

Vezi ca este imoral sa inchizi cum vrei tu caldura cu robinet pe tur. Cresti presiunea la ceilalti. Nu este ilegal, pentru ca suntem intr-o tara bananiera unde ne place sa vorbim de comunitate, dar sa iasa mereu cum vrem noi.

@Telvanni: ce ai povestit tu este ideal pentru tine = buzunarul tau nu si pentru sistem. Prin reducere la absurb: daca toti ar inchide caldura ca sunt plecati ar plesni tevile, de exemplu cele din scara blocului.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on March 10, 2025, 04:00:50 PM
33% din locuintele alimentate sint izolate termic (sint blocuri de 4, 8, 9 si 10 etaje, de asta am calculat la nivel de apartament).

Pompele de la punctul termic sint cu turatie variabila, nu plesneste nici o teava daca inchid unii sau chiar toti robinetele. Problema asta a fost rezolvata de vreo 20 de ani de cind au aparut primele "repartitoare".

Pur si simplu CMTEB si ELCEN nu isi respecta propriile diagrame de reglaj. El


(https://i.imgur.com/zCtPKtL.jpeg)


(https://i.imgur.com/Hnx3rXG.jpeg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)

Temperatura exterioara e acum de 18 grade si ei livreaza agent termic primar la 91 de grade, ca si cum ar fi 0 grade (ca valoare medie a temperaturilor nocturne).
Incearca sa mai stoarca niste bani pe ultima suta de metri de la fraierii care nu se pot apara.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: panzer on March 10, 2025, 04:20:44 PM
Te cred ca mai vor sa stoarca niste bani. Nici nu ii banuiam de corectitudine.

Dar situatia blocurilor reabilitate la nivel de capitala, nu iti spune cum e la nivel de cartier/punct termic. Daca unul singur nu este reabilitat, la el se va raporta temperatura agentului termic. Ceilalti vor "plange" ca e prea cald.

Despre pompele cu turatie variabila te invit sa vorbesti cu administratorul nostru. Locatarii mai stransi la punga n-au fost de acord cu inceperea furnizarii de caldura. Cei cu copii mici doreau sa se dea drumul imediat. Discutia a fost transata de seful de la punctul termic. La inceput de Noiembrie 2024. Nu acum 20 de ani. Poate tehnic ai dreptate, dar ...

PS: daca vrei sa fii eco si e prea cald in apartament, acopera caloriferul cu un prosop ceva. Schimbul termic nu se mai produce si le trimiti caldura inapoi pe retur. Mult mai eco decat sa deschizi geamul, dar vei primi aceeasi factura.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Cristi N on March 14, 2025, 11:24:08 PM
@TVlad in cazul tau cred ca cel mai practic ar fi sa faci rost de cheia de la subsol si sa inchizi partial robinetii de la intrarea in bloc in functie de temperatura exterioara. In felul asta, factura de la termo va fi mai mica si automat suma de plata pentru fiecare apartament va scadea.

PS. Inainte sa faci "reglajul" asta vorbeste cu vecinul de la parter care are ferestrele pe Nord. Teoretic ala e cel mai friguros apartament din bloc.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: marius21 on March 15, 2025, 01:02:55 PM
TVlad, dupa cum vad Termoenergetica solicita ca agentul termic sa le fie livrat intre 87-90 grade Celsius si Cet Vest livreaza la 91 de grade Celsius. Practic in parametri solicitati.

Pentru cine nu stie preturile cu care Elcen vinde energia catre Termoenergetica sunt stabilite de Anre.

Iddea ca agentul termic este "rezidual" si deci ar trebui sa fie gratis sau aproape gratis este o utopie. Daca ar fi asa, CET-urile s-ar inchide (fii d si fosrte vechi ) iar atunci nici acea "energie reziduala " nu ar mai exista.

Si oricum Termoenergetoca are nevoie de aproximativ 2000 mc de agent termic/apa calda in fiecare ora ca sa acopere ce se pierde prin conductele ciur.

Aici este problema de baza si din nefericire , cu exceptia unicului si singurului contract de reabilitate din bani europeni semnat de primar in prima luna din primul mandat ( deci el nu a avut niciun aport ) , nu exista nimic altceva in pipeline.
  Am mai explicat cum si aici administratia actuala a pierdut cateva sute de milioane de lei bani europeni prin fazarea proiectului.

Iar legat de Elcen, ei au accesat bani europeni din FM pentru modernizarea Cet-urilor ( si astfel se va obtine si reducerea "energiei reziduale " ) dar este nevoie si de cofinantare din partea companiei. Bani pe care nu ii are in conturi pentru ca Termoenergetica nu isi achita la timp favturile .
Deci  Termoenergetica ar face bine sa isi achite datoriile care au crescut abrupt de la an la an.

Pentru cine nu stie datoriile  Termoenergetica catre Elcen erau la sfarsit de 2020 de 0.25 miliarde ron iar acum au ajuns la 1.2 miliarde ron ( cu facturi neplatite din luna iunie 2024)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 15, 2025, 01:43:25 PM
păi tu practic îmi dai dreptate. Pe de o parte ni se servește gogoașa că energia produsă de CET-uri e "mai ieftină" pe de altă parte se pare că CET-urile se bazează pe plățile Termoenergetica pentru a supraviețui. Păi nu e mai simplu ca Termoenergetica să își producă singură agentul termic? Cu ocazia asta s-ar vedea și că e mai ieftin :) Prețul "fixat de ANRE" e un preț contabil "ca să fie bine". În teorie avem un sistem eficient. În practică avem doi mamuți în faliment :)
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: marius21 on March 16, 2025, 11:08:07 AM
  Normal ca CET-urile au ca sursa importanta si veniturile obtinute din ceea ce livreaza catre Termoenergetica.
  Totodata prin conductele a Termoenergetica se pierd aproape 2000 de tone de apa fiebinte in fiecare ora .

  Acum legat de preturi. Elcen livraza gigacaloria la 329 de lei . Costurile totale recunoscte sunt de 980 lei .

Problema 1 este ca si la acest nivel de pret de 980 lei/ gigacalorie ( implicit cu subventii de 2 miliarde/an ) Termoenergetica inregistreaza pierderi si a ajuns sa aiba capitaluri proprii negative

 Problema 2 este ca autoritatea locala nu spune public faptul ca subventia otova ( acordata tuturor ) se va reduce obligatoriu an de an pana la eliminare din 2031/2032 ( conform normelor UE ).  Deci in cativa ani vor mai putea fi acordate subventii doar pentru consumatorii vulnerabili astfel incat daca nu se eficientizeaza rapid sistemul populatia va plati un pret de 3 ori mai mare ( cu exceptia consumatorilor vulnerabili care vor primi subventii )

 Elcen si-a facut temele , a obtinut bani europeni prin Fondul de Modernizare iar Termoenergetica sa isi achite de urgenta datoriile ( energie livrata de Elcen ) care au crescut abrupt in ultimii ani.

 Mai departe, este necesara fuziunea Elcen-Termoenergetica deoarece Bucurestiul nu poate functiona eficient un sistem integrat si centralizat ( partial )

Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: TVlad on March 16, 2025, 12:49:44 PM
Populatia nu va plati nici un pret de 3 ori mai mare pentru ca se va debransa sau, daca nu va fi lasata, va sparge niste tigve.
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: marius21 on March 16, 2025, 04:25:05 PM
TVlad, ideea este sa nu se ajunga acolo.
Daca se va ajunge cel mai probabil politicul isi va asuma o procedura de infringement decat sa majoreze pretul de 3 ori.

  In Romania exista un exemplu de bune practici : Oradea. Subventia este minima de sub 10% din tariful platit de populatie. In Bucuresti populatia plateste o treime iar subventia este de 2 treimi.

  Solutii sunt dar trebuie efectuata rapid fuziunea Elcen-Termoenergetica si actionat integrat .
  Se poate introduce si energie regenerabila in sistemul de termoficare ( implicit reducerea emisiilor de CO2 ) direct sau prin pompe de caldura etc .

Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: carutasul on March 16, 2025, 06:23:00 PM
Problema e în ce sens faci fuziunea? Că dacă încălzirea Capitalei ajunge la Ministerul Energiei atunci primarul rămâne cam de formă... Iar invers o să ai niște faliți care să producă energie. Privatizarea iar e cu cântec că e monopol...
Title: Re: Termoficarea in Bucuresti
Post by: Telvanni on March 20, 2025, 02:57:32 PM
@panzer, îmi permit să nu fiu de acord cu ce ai scris. 

Un robinet termostatat îți permite să menții o temperatură constantă, iar unul smart îți oferă și mai mult control – poți seta temperaturi diferite pentru diverse intervale orare sau zile. 

Sigur, este imoral să oprești complet căldura, bazându-te pe faptul că te încălzești de la vecini. Totuși, nu este deloc greșit să îți setezi termostatul astfel încât să ai, de exemplu, 18°C în timpul zilei, când ești plecat, și 22°C seara și noaptea. O diferență de 4°C între două apartamente este insesizabilă, iar transferul de căldură prin planșeu va fi minim, aproape inexistent. 

Majoritatea dintre noi suntem plecați ziua de acasă, deci o astfel de reglare ar avea sens. 

Mai imoral mi se pare să ții geamul rabatat la -10°C, știind că oricum plătești aceeași sumă pentru încălzire. 

În ceea ce privește aspectele tehnice semnalate de tine (riscul de crăpare a țevilor), acestea sunt de mult timp rezolvate prin utilizarea pompelor cu variator de frecvență. 

Cât despre închiderea parțială a robinetului din subsol, la mine ,,desteptul" de administrator a făcut exact asta. Din cauza unui robinet defect, se auzea un zgomot constant pe țevi, încât era imposibil să dormi în bloc.