API va invita sa sprijiniți noul proiect de realizare videoclipuri time-lapse, care sa surprindă in imagini evoluția santierelor cele mai spectaculoase. Locațiile vor fi surpriza. Echipamentele vor fi instalate cu acordul constructorului în puncte cheie, cu vedere panoramică, și timp de 2-3 ani vor captura automat imagini cu evoluția lucrarilor.
Am inceput ieri sesiunea de teste langa Nadaselu cu asa ceva:
(https://i.imgur.com/3lSw1Hw.jpg)
(https://i.imgur.com/5o1qxfl.jpg)
(https://i.imgur.com/AHk2aHJ.jpg)
(https://i.imgur.com/qC2EPHd.jpg)
Pentru ca sa obtinem asta:
(https://i.imgur.com/iFAJMRc.jpg)
Urmeaza sa fie montata mai sus si sa rezolvam sursa de alimentare. Rezultatul il vom vedea peste cativa ani si speram ca va merita tot efortul depus.
Functie de ce sume vom reusi sa strangem vom alege si urmatoarele locatii de pe santiere. Sumele pentru camera de la Nadaselu sunt ca si acoperite iar urmatoare pe lista ar fi la Porr unde se ridica viaductul cel mare.
Concluzionand, daca va place ideea si vreti sa ne sustineti aveti mai jos conturile Asociatiei Pro Infrastructura (specificati daca puteti donatii proiect time-lapse)
Cod IBAN RON Nou:
RO32RNCB0837169481960001
Cod IBAN EURO Nou:
RO05RNCB0837169481960002
Cod IBAN $ Nou:
RO75RNCB0837169481960003
BIC/SWIFT:
RNCBROBU
PayPal:
contact@proinfrastructura.ro
Multumim anticipat.
Punem aici ca sa ne fie mai usor de urmarit pe viitor.
Orice sugestie sau comentarii legat de acest proiect poate fi dezbatut aici.
Momentan cred ca vom reusi sa montam 3 camere din donatii.
Un comentariu de ordin tehnic:
Mi se pare prea mare cupla neagra din lateralul cutiei si e posibil sa se comporte ca o parghie care sa duca la ruperea carcasei. Presupun ca e pentru alimentare, eu as fi montat o bucata de cablu cu stecher si intrarea as fi facut-o printr-o presetupa in carcasa.
Parasolarul acela roșu este posibil să colecteze zăpada pe timpul iernii. Ar trebui montată deasupra cutiei o tablă semicirculară de protecție la intemperii. Ca la semafoare, camere de exterior, panouri electrice care stau în ploaie etc.
si eventual in partea de jos sa nu fie nimic sa nu aiba unde sa se stranga zapada si apa, fiindca nu prea vad cazul in care ar bate o lumina puternica de jos in sus, decat daca cineva ar vrea sa il blocheze sa nu mai filmeze si pune un bec puternic undeva sub el, dar asta se poate rezolva si de la mai marae distanta cu un laser bine directionat direct in obiectiv, deci eu zic ca nu prea ajuta.
Am cautat sa eliminam cat mai multe variabile si posibile probleme pe parcursul functionarii.
Dupa strangerea de fonduri am reusit sa adunam piesele pentru 5 camere.
Astazi sunt in drum spre locul de montare doua dintre ele. Una la Nadaselu (primul viaduct dupa nod) si una la Talmaciu la Porr.
Dupa ce le montam si avem primele imagini voi posta cate un cadru de la ele.
Pana acum, in teste , nu au facut figuri. Sa vedem ce iasa si "in teren".
V2 cu parasolar modificat, presetupa, motoras pt ajustare focus, suport cu ajustare pe două axe:
(https://i.imgur.com/SwhDoWah.jpg) (https://i.imgur.com/SwhDoWa.jpg)
(https://i.imgur.com/2uAuaEph.jpg) (https://i.imgur.com/2uAuaEp.jpg)
(https://i.imgur.com/XKpMFtUh.jpg) (https://i.imgur.com/XKpMFtU.jpg)
Tălmaciu:
https://youtu.be/_bIvoCxg61o
Arata si pare ca functioneaza foarte bine. Felicitari!
Mai am o ingrijorare, vad ca ai folosit ceva mastic/silicon pentru extra-izolare. Sa nu folosesti silicon sanitar, ala contine acid acetic si in timp corodeaza, orice e pe baza de bitum, cauciuc, neopren, etc. e ok.
Asta l-am folosit, zice ca e de exterior, rezistent la UV. Dar e cum zici tu, pe baza de acid acetic:
(https://i.imgur.com/ZIqgRIuh.jpg) (https://i.imgur.com/ZIqgRIu.jpg)
(https://i.imgur.com/KCObbdth.jpg) (https://i.imgur.com/KCObbdt.jpg)
Mai am si asa ceva, crezi ca e mai bun?
(https://i.imgur.com/JYOzA1qh.jpg) (https://i.imgur.com/JYOzA1q.jpg)
Varianta a doua, cu bitum, nu ar trebui sa faca probleme pe termen lung, cel mult se va inmuia la vara cand bate soarele in el. Cel mai bun etansant pe care l-am gasit a fost la Sika: Sikaflex 11FC+, e vreo 35 de lei un tub dar merita toti banii: https://rou.sika.com/content/dam/dms/ro01/3/sikaflex_-11_fc_.pdf (https://rou.sika.com/content/dam/dms/ro01/3/sikaflex_-11_fc_.pdf)
M-am mai uitat odata la poze, daca ai folosit silicon doar la exteriorul cutiei poti sa o lasi asa, important e sa nu fi dat la interior pentru ca odata inchisa cutia si mai ales cand se va incalzi, siliconul va mai emana o perioada putin acid acetic.
Are si la interior, filtrul UV e lipit cu silicon. Dar daca emana acid acetic, ce se intampla?
(https://i.imgur.com/HlLFzMhh.jpg) (https://i.imgur.com/HlLFzMh.jpg)
Va coroda contactele de cupru dar se intampla intr-o perioada de ordinul anilor, la sfarsitul santierului, cand o sa dai cutia jos, o sa vezi ca tot ce e cupru neacoperit e "coclit".
Lasa o zi - doua cutia deschisa la soare ca sa elimine in aer liber cat mai mult din el si nu ar trebui sa fie mari probleme pe termen lung.
De unde soare? La Cluj a nins un pic de dimineata :)) Asa o sa fac, mersi de explicatii.
Cu placere, merge si pe calorifer daca e pornita caldura. :D
Daca ti-e teama ca intra apa in cutie o poti umple cu gel electroizolant de la Raytech: https://www.materialeelectrice.ro/tub-gel-electroziolant-pentru-etansare-conexiuni-electrice-ip68
(magazin doar pt. exemplu; se gaseste si la alte magazine; se gaseste si in Dedeman :) )
Mai greu cu rotitele pt. ajustarea focalizarii, daca ar fi niste pereti despartitori mai lungi ar merge.
Cutia e ip66, am izolat doar gaura data pentru lentila. Nu are rost sa ne complicam cu gel, nu știu cum se comporta in timp și la căldură.
Confirm calitatea produselor Sikaflex. Probabil mai scump, dar cu o aplicare corecta scapi de batai de cap. Sunt convins ca CristiN a ales produsul corect, dar nu e rau sa vorbesti cu un reprezentant al firmei si sa ii explici aplicatia unde il vei folosi... Poti primi detalii foarte utile.
https://www.youtube.com/watch?v=WvLJdDPDQa8
https://youtu.be/MZVm8uxfRDo
https://youtu.be/sOQNUfP3vH4
La UMB, langa raul Olt, la viaductul mare e un stalp inalt din metal ce pare foarte tentant si bine pozitionat pentru o camera. La ce ritm de lucru au astia sunt convins ca ar iesi ceva spectaculos.
Problema: nu avem retea de alimentare aproape. Camera foloseste o sursa in comutatie cu mufa USB - C max.5v 3A Am testat o baterie power bank de 30 000mA care scoate 5V 3A si are incarcare solara 1.8W. Cu solutia asta probabil ca putem functiona o saptamana ( setarile minime posibile pt camera). Pe termen scurt ar merge insa pe noi ne intereseaza sa functioneze cateva luni.
Daca stiti sau sugerati ceva solutii testate ( ca teoretic ar fi multe) de alimentare (ne gandim la un panou solar mai mare) ar fi binevenite. Am fi limitati de greutate si nu am cocota sus acumulatori pe 12v.
Pui un panou solar 12V 10W ca cel din exemplul asta : https://www.emag.ro/panou-solar-10w-350x240x20mm-trk054/pd/D8KK13MBM/?cmpid=86922&gclid=Cj0KCQjw9_mDBhCGARIsAN3PaFMcjrDoIlUdQM6HjAOLj828MhjtfPFR2D719zZ6o_7YNBBOvZ0smZYaArtiEALw_wcB
Il legi la un incarcator de masina 5V 2A care iti va incarca acumulatorul pe timp de zi.
Teoretic cei 10W de incarcare vor fi suficienti sa autointretina acumulatorul in conditiile unui consum asemanator (in ideea in care camera nu consuma chiar 15W)
Varianta cea mai simpla ar fi asta cu panoul si cu power-bank-ul dar vezi ca nu toate stiu sa si dea curent in timp ce se incarca, parca are si un nume feature-ul asta.
Varianta mai profi ar fi o solutie cu un panou solar si celule Li-Ion 18650 cu un modul de management care sa fie bagate intr-o cutie de plastic de genul celei in care e pusa camera.
Salutare!
Interesant proiect, puteți da mai multe detalii?
Cum vă conectați la cameră pentru "descarcat" de filme?
Cât de dese sunt capturile? Nu merge un sleep între? Sau pe timpul nopții?
Știu ca la raspi nu-i așa de simplu cu sleepul (de fapt mai grea pare să fie trezirea), ceva consum mai rămâne (10 20 mA), da' poate ar merita săpat în direcția asta.
Oricum ar fi, spor!
PS se pare că trezirea se poate face cu un RTC extern, care sa pună pinul GLOBAL_EN la masa. https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=243421
^^@Cristi N: am si celule si modul de management si sigurante de alea mici de sticla pentru fiecare celula. Dar nu am experienta sa construiesc bateria si sincer nici timp. Cunosti pe cineva care ar putea sa ajute?
Incearca sa vorbesti cu cineva care reconditioneaza acumulatori, de exemplu https://www.facebook.com/BatteryD0ctor/ (https://www.facebook.com/BatteryD0ctor/). Cea mai importanta scula este aparatul de sudura in puncte fara asta e riscul destul de mare sa faca bum acumulatorii daca incerci sa cositoresti firele pe terminale.
https://youtu.be/ndqZXoGB7Ts
https://youtu.be/IQIXjPcAcbA
Ready for Braila Tower
(https://i.imgur.com/9aPvaap.jpg)
Am si eu o intrebare legata de aceste camere de timelapse. Sunt cumva legate la retea (electricitate, date) si daca da, nu ar putea transmite si un stream live?
Din punct de vedere istoric, pentru documentare, un timelapse este foarte interesant, dar pentru cei care sunt curiosi sa vada cum progreseaza live santierul, nu prea ajuta.
^^
O singura sugestie am. La cat soare primesc camerele astea, as fi sugerat un protectie alba si nu neagra. Motivul ar fi ca o sa se incinga de la soare si caldura o sa tinda sa urce, iar singurul loc in care o sa ajunga o sa fie in Cutia camerei. Pe timp de iarna poate o fi bine ca o incalzeste putin, dar Vara o sa o ajute la supraincalzire cu o sursa suplimentara de caldura.
Presupun ca acel cablu o sa coboare si nu va urca de la camera. In cazul in care ar fi urcat, atunci era bine ca e negru fiindca atunci cand se incalzeste aerul din el urca si iese prin partea de sus si trage aer proaspat din cutia camerei, in care la randul lui intra de afara si ajuta la formarea unui curent natural care trage aer mai rece in camera......
mai functioneaza vreo camera?
Da functioneaza toate camerele si au trecut cu bine testul verii si al ploilor. Acum vedem cum vor trece iarna.
S-au adunat zeci de mii de poze si vom trece la etapa procesarii pentru a avea o radiografie a anului 2021.
Fiecare locatie are camera personalizata ca sa spun asa, difera lentilele, difera alimentarea, difera modul de transmisie. Nu ar rezista la un stream live si nici nu au fost gandite pt asa ceva.
Vedem acum in iarna cum reusim procesarea si cat ne va costa ( nu prea avem cum sa facem in house) apoi iesim cu filmuletele.
Cei care vreti sa mai sustineti proiectul si sa il dezvoltam si in 2022 o puteti face in conturile API si specificati la explicatii proiect timelapse.
BAN RON: RO32RNCB 0837 1694 8196 0001
IBAN EUR: RO05RNCB 0837 1694 8196 0002
IBAN USD: RO75RNCB 0837 1694 8196 0003
Cod BIC/SWIFT: RNCBROBU
BCR Cluj-Napoca
Donatii prin PayPal: contact@proinfrastructura.ro
Si nu in ultimul rand multumiri celor care au contribuit pana acum la acest proiect.
Rezultatul a jumatate de an de munca si monitorizare. Multumim tuturor donatorilor si sponsorilor!
https://www.youtube.com/watch?v=nZvjinGNefs
Alta locatie
https://youtu.be/TpMXggWtFtE
Foarte tare timelapse-ul, felicitări.
Critică constructivă, nu dați cu pietre:
Două lecții de învățat de aici, unu, în viitor trebuie amplasată camera pe un suport fix și stabil, macaralele au ceva swing, care produce imagini ce nu se suprapun, fiind obositor de urmărit, și doi, încadrarea trebuie mai bine aleasă, astfel încât obiectivul ce se va construi să ocupe unul din centrele de greutate al imaginii (mă rog, la intersecția liniilor directoare ale treimii din fotografie). Concret, în cazul de față, viaductul trebuia să ocupe cele două treimi de jos ale imaginii, iar în treimea superioară să avem un fundal imobil, cerul sau munții; iar pe orizontală, drumul poate ocupa toată partea de jos a imaginii și se putea termina într-unul din punctele de intersecție, ca să se folosească și perspectiva, nu doar regula treimilor.
Ceva de tipul:
(https://i.imgur.com/UQ0ZEqxh.jpg) (https://i.imgur.com/UQ0ZEqx.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Resurse utile:
Regula treimilor: https://blog.f64.ro/2016/03/23/ce-este-regula-treimilor/
Perspectiva: https://blog.f64.ro/2015/06/23/elemente-geometrice-si-perspectiva-in-fotografie/
Stai linistit ca stiam de astea inca de la inceput dar conditiile din teren nu au fost usoare si atata s-a putut. Am vrut sa taiem din cadru partea stanga dar am preferat sa lasam full ( vom vedea cand ajungem la final cu montajul daca mai putem face ajustari din poze).
Sa nu uitam a fost prima camera , am descoperit bubele si am evoluat la urmatoarele. Am incercat si aici sa repozitionam mai spre dreapta, asta e maximul posibil.