Eu zic că topicul ăsta lipsea. E un domeniu foarte important. Și nu mă refer aici la televiziunea prin cablu sau satelit (cu toate că și alea au rolul lor), mă refer la internet prin cablu/fibră, rețele mobile GSM/3-4-5G, WiFi open sau nu, șamd.
De exemplu, eu am trăit implementarea telefoniei mobile în România, prima dată cu pagere, prin '92-'93, apoi GSM, chiar am avut primul abonament în 1997, la Connex pe vremea aia. Țin minte că mesajele SMS au fost implementate anul următor, mai întâi gratuit, apoi cu plată. Și apoi am prins fiecare salt.
De la primul Nokia cu antenă extensibilă, cu o putere de 2W (nici nu vreau să mă gândesc la SAR), care prindea semnal la 20-30 kM, la terminalele de astăzi, care pierd semnalul dacă te apleci un pic mai mult. Azi am fost într-un centru comercial in care merg de obicei de vreo 15 ani sau mai puțin, în fine, de când s-a deschis. De unde înainte aveam 4G în strafundurile lui, azi mă chinui la casă să deschid o pagină de banking. În străfunduri? G, adică GPRS!
La fel și cu internetul de acasă, dar în sens invers. De la dial-up noaptea, cu zeci de încercări până prindeai liber, cu descărcat un mp3 cu download manager (că lua 20 minute și se putea întrerupe) la fibră optică cu 3 laptopuri pe Teams concomitent plus al patrulea in streaming pe Netflix și desktopul pe filesharing. Cred că este domeniul cu cel mai rapid avans la noi.
@Ionut, dacă nu e ok topicul, se șterge.
La faza cu internetul de acasa am avut un mare noroc, domeniul a fost complet nereglementat si asta a permis instalari si modernizari foarte ieftine si rapide. In anii 2000 era o adevarata panza de cabluri UTP care "sareau" de pe un bloc pe altul si intrau pe ferestrele oamenilor, tot paienjenisul asta permitea viteze de 100Mbit sau chiar 1Gbit daca patronul retelei cumpara cabluri si switch-uri de calitate ceva mai buna. Apoi a venit RDS-ul care a cumparat retele de cartier pe banda rulanta si usor usor a schimbat infrastructura trecand-o pe fibra optica si organizand-o putin dar majoritatea cablurilor tot aeriane au ramas.
Expozia RDS-ului a fortat pe ceilalti operatori sa isi modernizeze retelele si sa scada preturile, acum cred ca UPC-ul e singurul operator care mai foloseste cablu coaxial pentru furnizarea serviciilor. Mai incercase Romtelecom-ul cu ADSL-ul dar vad ca intre timp au renuntat si ei la sarmele de cupru trecand la fibra optica.
Urmatorul pas e ingroparea tuturor acestor fibre, Bucurestiul cred ca e singurul oras din Romania care a incercat sa faca asta printr-o companie a municipalitatii care sa construiasca canalizatii pe toate strazile si apoi sa inchirieze tubete pentru fiecare operator. Din pacate, pare ca tot proiectul a intrat intr-un somn adanc, sunt foarte multe strazi pe care exista canalizatie dar operatorii nu au fost fortati sa treaca in subteran.
Cum funcționau acele rețele de cartier? Dacă voiai să ai internet cui plăteai? Și cum se conecta acea rețea la internet?
Cine erau cei care le dețineau și au încasat banii de la RDS?
In prima faza totul era la negru, apoi incepusera sa apara SRL-uri care dadeau si bon pentru abonamentul platit.
In principiu in fiecare bloc/scara era cate un switch fie la un abonat in casa care primea un discount, fie pe bloc intr-o cutie de plastic fie chiar pe scara blocului intr-o cutie metalica. Alimentarea switch-urilor se facea fie de la unul din abonatii din acea scara, fie de pe circuitul de iluminat al scarii fie telealimentare(uneori chiar la 230V) pe cele 4 fire ale cablului UTP in cazul in care se folosea varianta de 100Mbit.
Pentru internet "patronul" isi facea un abonament business care ii oferea acces la internet de viteza mai mare si pe care il impartea pe retea printr-un server. De obicei "patronul" era un baiat mai descurcaret din cartier si care se pricepea la calculatoare.
Ca odata, de mult, implicat in poveste, in Bucuresti, ele functionau cam asa:
La inceputul anilor 2000, se strangeau cativa "baieti" care doreau internet, puneau cheta de cabluri si echipamente, si deveneau "actionari" la retea. Se trageau cabluri (UTP pe scara, alaturi de cablurile de CATV, uneori folosind si gaurile in plafoane date de CATV, SFTP peste strada, de obicei "balcon la balcon" intre "actionari"), cu cate 1-2 switchuri pe scara. Se lua un abonament corporate (la inceput linie inchiriata Romtelecom sau ceva serviciu via cablu docsis, apoi, incepand cam prin 2002-2003 fibra optica, cand a devenit mai accesibila).
Fibra optica era trasa de la provider pe stalpii de iluminat ai primariei, care cereau o chirie modica; fibra in sine era insa foarte scumpa, mai ales la inceput, de au ajuns Bucurestiul sa fie un ciorchine de cabluri si repeatere, blade-runner/Bangladesh style.
Abonamentele se faceau ad-hoc, se bagau biletele in cutiile postale, se intalnea lumea la petreceri/baute "pe scara" si discuta (majoritatea utilizatorilor erau in varsta 14-35, majoritatea sysops erau la liceu sau facultate) etc. Ca sa nu-si bage oricine cablul in switch si sa fure net gratis, se gaseau tot felul de solutii ad-hoc, VPN-uri, proxy-uri cu user si parola pe o pagina HTTP, controale activex (Dumnezeule...) etc. etc.. Unii, mai mari, facusera rost de ip-uri statice, rutabile, si le dadeau la fiecare utilizator, uneori cu pixul pe hartie (ce lux, cu ipv4 "la liber"...).
Pe langa ca internetul era ieftin (100-300.000/luna), mai aveai si avantajul ca orice resursa din retea era accesibila la 100 Mbps, si foarte adesea reteaua oferea si un server de DC++ (file-sharing) cu tona de piraterii - filme, jocuri, muzica, porno, ce era "cerere", complet gratuit. Si utilizatorii retelei bagau si ei contributii pe server, asa ca tot crestea.
In cartierele de blocuri, aproape toate blocurile aveau retele, asa ca la un moment dat au inceput sa apara legaturi intre retele ("peering"). Asa a aparut conceptul de "metropolitan" - toate retelele care aveau peering cu reteaua ta faceau "metropolitanul". Abonamentele era ceva genul "64 kbps internet / 10 Mbps metropolitan / 100 Mbps local"
Si, usor-usor, prin 2004-2005, toata afacerea a crescut, si s-a profesionalizat. "Metopolitanul" a devenit un internet exchange pe bune, cu tot ce-i trebuie, inclusiv acreditari, cu autorizatie de la cum ii zicea in anul respectiv la ANCOM, si cu peering-uri cu RoEdu si cu legaturi in backbone-urile europene. Ba chiar a devenit cel mai mare exchange din Romania, ii zicea Interlan si inca pare ca exista: https://www.interlan.ro/en/homepage-en/.
Firmele au inceput sa se inregistreze la Fisc si sa plateasca taxe si sa plateasca angajatii "la alb" (au descoperit ca protectia politiei pentru infrastructura de cabluri si apoi de fibra e utila, si ca taxele erau mici spre zero, mai ales cu scutirea pentru "programatori", dat fiind ca mare parte erau studenti sau absolventi la electronica/automatica) - cu "actionarii" originali ca proprietari-parteneri. Retelele au inceput sa fie vandute si cumparate. Unele au devenit ISP-uri medii spre mari - au inceput sa devina "de cartier", nu "de bloc" (gen OborNet).
Si apoi au venit firmele mari (RDS si UPC in principal), care a inceput sa cumpere retele in masa. Practic de pe o zi pe alta, prin 2005-8, primeai o hartie ca de-acum esti client RCS-RDS sau UPC, si ti se spunea unde e casieria, si care sunt noile abonamente. Reteaua ramanea identica, luni, poate ani dupa achizitie, pana faceau investitii. Disparea insa serverul de DC++ si loginul enervant. Dupa care veneau cu "fibra" FTTB sau FTTH si intrai in RDS-ul propriu-zis. Azi nu mai e practic nimic - pare ca singurii care au supravietuit sunt Gemenii si TeenTelecom.
Quote from: frunzaverde on October 16, 2020, 02:22:14 PMpare ca singurii care au supravietuit sunt Gemenii si TeenTelecom.
Mai sunt unii Tennet (https://www.tennet.ro/), cu acoperire in partea de nord a orasului, dar si ei rasufla din ce in ce mai greu. Singurul motiv pentru care inca nu i-a cumparat RDS este ca deja exista infrastructura proprie de fibra optica gigabit RDS in toata zona acoperita de ei.
DC++ cred că era cea mai folosită "resursă" în rețelele astea. Iar dacă erau blocurile mai apropiate, se trăgea cablu direct de la balcon la balcon. Adevărate pânze de păianjen.
Oricum, până târziu încoace, puteai accesa nodul local al rețelei, la RDS fiind, vedeai calculatoarele vecinilor (și ce mai aveau prin share uneori), imprimante, etc.
În altă ordine de idei, știu că CFR-ul avea rețea de telefonie fixă proprie (pe vremuri), am vag in minte ceva cum că își făceau rețea de fibră (asta acum multi ani).
E bine cumva că începem pe topic cu istoria. Eu, cum am spus, am prins dezvoltarea recentă. De la telefonia fixă, cu așteptarea cu anii pentru instalarea unui post, cu telefonul cu disc, cuplajul, sunatul prin comandă, centralele cu operator ("vorbiți, vorbiți?", "Alo gura, ai fundul", șamd), cozile și așteptarea infernală la "Poștă" pentru un apel internațional ("Chișinău, cabina 1, alo, Chișinăul, la cabina 1"), telefoanele publice, cu fise, cu fise legate cu sfoară, apoi cu cartelă, pagerele, telefoanele mobile cu SIM-ul cât toată cartela (intra cu totul în telefon). Inclusiv telefonul de depanator, ăla de îl.legai cu crocodili de fire și avea discul pe receptor. Și telefonul CFR, cu care sunam la alți ceferiști.
Apoi primul telefon mobil, un Nokia 211 la mâna a doua, fabricat prin '93, cumpărat în '97.
Na, belea, acum ne faci sa deschidem cutia cu amintiri :-)
Copil fiind, fascinat de telefonul cu disc si de discutiile adultilor cautam mereu motive sa vorbesc la aparat.
Intr-o zi, mama suna la o matusa. Dupa ce incheie convorbirea, vine si ideea, hai sa sun la "Informatii" sa cer numarul matusii:
-Buna ziua, va rog sa-mi spuneti numarul pentru (dat nume, prenume, adresa exacta). Madame operatoarea:
-Mai copile, nu te tine de glume, mama ta cu cine a vorbit mai devreme?
Eu: Ă?
Vreo cateva zile m-am tot intrebat cum de stia femeia aia cu cine a vorbit mama?
Anul 1978.
Istorie:
Se face cheta cu vecinul de vizavi, cu cel de la parter si cu cel de la 2 de pe scara vecina (bloc in L). Apoi se urca pe bloc. Se arunca un ghem de ata jos si se ridica cablul. Switch-ul era la mine ca eu descifrasem culorile pt mufare. Cleste nu aveam, dar merge si cu surubelnita :lol: Si gata reteaua blocului.
Dar apoi vrem sa ne extindem. Ochim un bloc unde erau alti 10-15 conectati, platim locul in port si ne apucam de treaba.
La primul fir tras am mers in Obor si am cumparat si sarma (din aia groasa) ca sa-l tina. Aveam cam 70m intre blocuri si ne-a fost frica sa nu faca burta (cablul UTP era cel mai ieftin). La prima furtuna.... un fulger loveste sarma si ne prajeste si switchul si placile de retea. :gj: cablul era negru.
Cumparam alte echipamente, tragem un cablu FTP (parca ala era mai bun, sau sa fi fost UTP categoria 6?).
Imediat, cel cu switchul "principal" (adica avea 3 blocuri legate la el), isi baga net si face oDC++ server. imediat altii se conecteaza la celelalte blocuri. Banii se plateau cash, cand ne vedeam. Reteaua s-a extins si au bagat si altii net. Au inceput certurile si s-au inmultit cablurile.
Eu nu am platit net decat vreo 2 luni. Avem switch in casa. Am scanat niste pinguri, am pus mac manual si mi-am facut loc cu coatele :)) La un moment dat aveam net din 2 locuri, pentru ca altii trasesera un cablu prin fata balconului meu. L-am agatat-taiat-mufat doar ca sa vad care merge mai bine. Am stat asa vreo 5 ani, ba chiar a mai rezistat si dupa ce m-am mutat.
Cel care a avut "switchul principal" a investit banii din abonamente si ajunsese la cateva mii de abonati. Sau cel putin asa se zvonea (+ca s-ar fi extins si in alte cartiere).
Provocarea cea mai mare a fost traversarea liniei de tramvai. Noaptea, urcati pe blocuri, aruncau dintr-o parte in alta. Cand veneau cei de la electrica sau ratb...le mai taiau din cabluri, asa ca operatiunea se repeta in alta noapte.
Pentru timpul acela afacerea mergea bine. Dar cand RDS-ul a inceput sa cumpere retele de cartier, li s-a transmis direct: ori vindeti, ori va taiem cablurile si va dam amenda daca va prindem ca trageti altele. Din ce stiu, RDS-ul le-a platit cate 100 de euro pt fiecare abonat. Erau 2 sefi la ADN, unul si-a luat A4, unul si-a luat motor. Si le-au mai ramas si ceva bani. Procesul de preluare a fost interesant. Practic RDS a tras alta infrastructura, pe interiorul scarilor de bloc, si imediat ce aveau infrastructura gata, cadea netul de la reteaua de cartier, moment in care aveai 2 variante: ADLS Romtelecom sau net de la RDS. A fost momentul in care mama a inceput sa plateasca pt net :lol:
DC++ era tare pentru ca pe hubul retelei puteau intra si cei din retea care nu aveau net, dar si cei din exterior. Nu se putea face transfer intre ei, dar cineva care avea net descarca de la ceilalti, si apoi cei fara net descarcau de la acesta. De obicei serviciul se paltea in bere. Pe Hub-urile DC++ existau multe "resurse" pentru care in ziua de azi ai intra la puscarie pt simplul download. Iar unii utilizatori aveau si 10 ani...in conditiile in care nu se inventase conceptul de "parental control". Iar parintii aveau nevoie de copii ca sa porneasca solitaire-ul.
DC++ există și astăzi. Chiar m-am mirat. A venit un comandant român la vapor cu filme și de curiozitate (are 60+) l-am întrebat de unde le-a luat. "De pe DC++". Părea mirat că nu știu (în același timp, nu auzise de alternative).
Tăieri de cabluri (la propriu) s-au făcut în anii de haiducie, mai ales pe rețeaua TV. Cam toți operatorii au făcut asta, un fel de încercare de stabilire pe loc a zonelor de influență.
Telefonia mobilă la noi a evoluat (și involuat :D) progresiv. Pe vremea când Constanța avea semnal și Tulcea nu, mai simulam că vorbim cu telecomanda de la tv. Sau cu telefonul, fără semnal.
Prin voiaje am folosit toate sistemele posibile, de la radiotelefonia prin stația noastră de radiocoastă și până la 5G. Azi aștept implementarea 5G în România (și a Starlink)
Vedeti ceva neobisnuit la acest telefon?
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bd/Ericsson_bakelittelefon_1931.jpg/440px-Ericsson_bakelittelefon_1931.jpg)
Intr-o zi la Cluj am incercat sa ma conectez dial-up de pe un calculator cu Windows instalat in Suedia.
Nu mergea nimic. Nicicum.
Mai demult stiam sa formez numere (dial pulse) cu furca telefonului.
Asa ca intr-un tarziu am auzit... La telefoanele suedeze (nu la toate, dar asa crede Windows) zero e langa 1 pe disc. La cele romanesti, 0 e dupa 9....
Deci zero forma un puls. 1 forma 2 pulsuri. 9 forma 10 pulsuri.
Deci ca sa formez 1239570 trebuia sa scriu la modem 01280469. Logic nu?
Si nici macar n-a fost demult. 2007 poate? Anul urmator m-am dus acolo si era fibra optica. In timp ce la Stockholm inca aveam internet prin cablul TV...
(https://www.cyberculture.ro/blog/wp-content/uploads/2014/04/telefon_disc.jpg)
Cel putin in Ploiesti mai exista o forma de razbunare cand ii taiai (doar soft, din server, nu prin scoaterea cablului din switch) netul cuiva pentru neplata si respectivul se supara rau. Lua cablul de retea, taia mufa, desizola conductorii si apoi ii baga direct in priza nimerind faza. In functie de calitatea switch-urilor si a placilor de retea pagubele erau mai mici sau mai mari. :lol:
Un mare merit în dezvoltarea rețelelor de cartier l-a avut (rom)telekom prin încăpățânarea de a nu oferi ADSL direct ci prin tot felul de bișnițari gen PCnet și alte aranjamente falimentare. Practic restul Europei nu a simțit multă vreme nevoia de Internet mai rapid pentru că ADSL era mulțumitor, la noi lipsa alternativei a dus la răspândirea rapidă a rețelelor pe UTP ( și impunerea unui standard de viteză destul de ridicat). În plus asta a venit cam în același timp cu răspândirea televiziunii prin cablu, deci dacă tot au trebuit găuriți pereții...
@cristi5 , la "pulse dial" e adevărat, în Suedia numărul de pulsuri este altfel decât era la noi, și cum telefonul cu disc formează pulsurile pur mecanic dispunerea cifrelor e diferită. Am pățit și eu același lucru cu un fax :)
Apropo de modemuri, am folosit o perioadă lungă un modem pe linie cuplată, pentru cei care mai știu ce e cu ea. Periodic eram reclamat de vecin, deși nu îl încărcam la impulsuri și nici nu stătam mult, doar îmi descărcam mailurile, mai ales că multă vreme numerele de dial-up au fost gratuite. Însă îmi făcusem adaptorul direct pe placa de modem și din când în când se mai "prăjea" tranzistorul, așa că mai primeam câte o vizită de la "mecanici" ( așa le ziceau funcționarele de la Romtelecom tehnicienilor de la centrală, "mecanici", presupun că aveau un motiv). Erau înțelegători. RDS a ajuns târziu în "deep Pantelimon" unde stăteam eu, și din lipsa unui provider care să dea mai departe nici rețelele de cartier nu au ajuns.
Ce înseamnă "deep Pantelimon"?
În Pantelimon au fost câteva reţele care erau cât de cât administrate coerent şi destul de des aveam o reţea comună în tot cartierul, de la Granitul la spital / Bodeşti, de o parte şi de alta a Pantelimonului. Erau câţiva provideri de net. Ştiu că au fost încercări de conectare cu zona Morarilor, dar era prea greu de trecut peste calea ferată iar prin canalizare erau încă aurolaci.
Switchurile se instalau fără carcasă, deoarece veniseră la furat cei din Căţelu. Îşi făceau şi eu reţea.
Rulam softul de login pe linux prin Wine.
Cu ani de zile mai devreme, la liceu, făcusem rost de un modem de 14.4K USRobotics şi un cont de email de la Fundatia Soros. Aveam un deal cu secretarele de la liceu, până în 7:30 puteam sta noi, apoi trebuia să închidem. Linia era comună. Aşa că am primit o cheie de la labul de info, iar paznicul ne lăsa să venim foarte devreme. Aveam o listă de adrese de email care furnizau documentatie, in functie de cuvinte cheie. Şi mai tarziu, cand am avut şi internet, gasisem un fel de BBSuri care se mutasera pe net.
In afara (cel putin in Austria) se folosea SDSL! ADSL era o mizerie. NU puteai sa faci mai nimic in afara sa deschizi pagini de net.
Acum 12-13 ani am fost la Graz si cei de acolo nu intelegeau cum de noi aveam fibra optica in Bucuresti la pret de maxim 30 de euro/luna. La ei de obicei nu se putea deloc, iar unde exista infrastructura, costa de la 100 euro/luna in sus + instalarea.
Cand le-am zis ca am FTTB + UTP pe 100 acasa si platesc mai nimic, au facut ochii cat cepele. Dupa vreo 2 ani au venit si ei aici si unul dintre ei si-a descarcat o intreaga colectie de filme.
Pt vreo 2 ani, pe langa abonamentele RDS, am bagat in locatii (vreo 40) si internet ADSL de la Romtelecom. Primaria/electrica/RATB-ul/altii tot taiau cablurile de pe stalpi si aveam nevoie de uptime pt un sistem pe care il folosim. Camerele video nici nu am incercat sa le pun pe ADSL. Abia se incarcau cei cativa kb/s pe care ii trimitea sistemul. Mai mare bataia de cap.
Inițial a fost ADSL, apoi au mai apărut îmbunătățiri. Depinde și la ce te raportezi, în mod normal la ADSL ar trebui să ai câțiva mega la download, comparat cu ce 56k ai modemurilor pe linie telefonică la apogeu... :) La upload e puțin, asta era și "șmecheria"...
În aceeași perioadă m-am contrazis cu un muncitor de la Romtelecom, prin diverse relații încercam să conectez două locații ale firmei prin ADSL ( la una aveam RDS, la alta nimic) și am primit replica memorabilă "firele se torsadează ca să știm noi perechile" :) Evident rezultatul măsurătorii liniei a fost dezastruos, așa cum e de așteptat dacă folosești cabluri din perechi diferite, n-am reușit să mă înțeleg cu el :) Într-un final am dat o căruță (sic!) de bani și am luat un link radio de la Vodafone...
@ghrt: am stat pe Alexandru Ipsilanti, însă în capătul dinspre Vergului. Am tot căutat în perioada respectivă o firmă de cartier, nu am găsit nici una. La șosea (Pantelimon) știu că erau, însă din motive care îmi sunt străine ( poate fiindcă erau blocurile mai "muncitorești" ) nu a ajuns nici una prin apropierea mea.
@carutasul eu pe aleea Vergului. luam net de la un tip din blocul 4, avea abonament la RDS, si de la un tip de peste Pantelimon, care la un moment dat si-a tras fibra de la Evolva, apoi am gasit un tip, medic, in blocul turn, f ok. În 2009 m-am deconectat, mai sunt şi acum cabluri pe bloc. până la Bodeşti era o reţea unică în cartier. Bodeştiul era separat că îşi clonau mulţi mac-ul, nu mai ştiu.
Deja prin 2006,2007 sau așa ceva venise RDS... atunci au început să apară și firmele de cartier în zonă dar era târziu pentru mine, m-am conectat direct la ei :) Deja cumpărasem terenul unde stau acum, prin 2010 am luat-o de la capăt, am găsit în sat o rețea "de cartier (sau de uliță? :) )" care a funcționat cu succes până acum vreo patru sau cinci ani când au venit simultan și UPC și RDS. Și aș mai fi stat la ei, dar nu aveau cablu TV, am stat cu "farfuria" pe casă până atunci. Cu "farfuria" partea proastă era că fix când ploua și era furtună, deci când intrai în casă, nu mai funcționa :)
Inca se mai practica pe "la tara" retele wifi directionale... Ce-am avut eu noroc sa folosesc mergea ca dracu, interferente peste interferente. Apropo, ma intreb de ce netul mobil e asa scump (date putine pe $ cheltuit) si prost (acoperire mizerabila, chiar si in Bucuresti) in Romania...
Sunt bune retelele wifi de "la tara". Am ramas cu masina in 31.12 spre seara in Ungaria in loc. Derecske si cand sa anunt ce s-a intamplat, imi dau seama ca nu-mi era activat roamingul. Nici nu ma uitasem pana atunci la telefon, mergeam doar pana la aeroportul din Debretin si inapoi(Oradea) si n-am acordat importanta daca am roamingul activat sau nu. Ajutat de localnici sa mut masina din dn, o las in parcare la Penny unde descoper ca este o retea wifi gratuita care m-a salvat :D
Cred că din cauză că banda e destul de limitată la comunicația între celule nu vor să o blocheze și de asta țin prețurile sus. Eu și pe "meleagurile căruțești" am avut noroc că locuiesc într-un sat destul de mare și adunat, așa că acum am RDS și acolo ( înainte am avut Telekom, pe o infrastructură destul de nouă, pentru că până în anii '90 am avut centrală "manuală" așa că au modernizat-o în vremurile noastre). Mergea mulțumitor, doar că pachetul RDS e la jumătate probabil ca preț, și, din nou, problema cu "farfuria.." Iar acolo a rămas doar maică-mea, care a învățat la 80 de ani să folosească skype ca să își vadă uneori copiii și nepoții, în rest folosim doar noi când ajungem pe acolo... deci era destul de supărător să plătești atâția bani pentru un serviciu folosit foarte rar...
Mereu m-am întrebat de ce în loc să tot încerce să readucă la viață proiectul cu Ghiță de internet în zonele rurale ( o mare țeapă despre care aveam niște informații la vremea respectivă) nu fac pur și simplu un concurs cu operatorii de telefonie mobilă, să le sponsorizeze câte o celulă cu echipamente 4G - ca să nu îi sperie pe cei cu 5G :) ( am impresia că în multe zone nu au și echipamentele pentru Internet de viteză montat pe celule) la schimb eventual cu un număr de abonamente gratis pentru elevii din zonă, pe perioada pandemiei... Nu cred că există zone în care să nu se poată ajunge cu maxim o celulă, două, iar în cele mai multe cazuri probabil e necesar doar un upgrade la echipamente...
Apropo, ma intreb de ce netul mobil e asa scump (date putine pe $ cheltuit) si prost (acoperire mizerabila, chiar si in Bucuresti) in Romania...
@frunzaverde, mai clar, la ce te referi cu fraza de mai sus? Pentru că eu am aproape exclusiv net pe mobil (deci mobil ;)) la un cost infim aș spune, raportat la cantitatea pe care o consum. Nu mai vorbesc de peregrinările mele și de cartelele cumpărate pe acolo, la niște prețuri și niște performanțe.... Dacă incep și cu satelitul, deja vorbim altă limbă.
Acoperirea e totuși deficitară, chiar și în zone mai "la stradă", să zic așa. Și (e închipuire a mea sau nu), acoperirea scade.
Înainte să săriți pe mine, spun așa. Am telefoane compatibile 4G dinainte să apară 4G în România, mereu am investit in tehnologia asta, din cauza meseriei și a nevoii de a fi în contact. De la telefoanele tri-band de pe vremuri, la 3G, care mergea și în US și în Japonia/Coreea (big leap forward for me) la 5G-ul de azi, cu specificații ce permit conectarea cam peste tot pe glob într-o rețea 5G viitoare (nu intru in detalii, dar nici 5G ăsta nu e chiar universal, mai ales la benzile de frecvență). Și totuși, locuri în care anul trecut aveam semnal ok, 3-4 linii pe 4G, puteam intra pe YouTube fără probleme, azi sunt doar cu 3G. La un moment dat am sunat la serviciul clienți pentru că la mine în sufragerie nu mai aveam semnal, să în fine, cu mult inferior ca in trecut. Chiar am putut face comparația, conectat la același releu fiind, performanța se degradează. Și nu vorbim de o singură locație.
Quote from: carutasul on October 18, 2020, 10:36:03 AM
Cred că din cauză că banda e destul de limitată la comunicația între celule nu vor să o blocheze și de asta țin prețurile sus.
Nu e asta, multe statii sunt legate direct la fibra optica, asa ca exista capacitate. Problema e ca nu poti da un serviciu nelimitat, a.k.a. internet nelimitat pe o resursa radio extrem de limitata. Astea sunt legile fizicii.
Singurul operator care a incercat, din disperare, sa dea asa ceva, a sfarsit cu congestii radio pe zone intinse, si cu viteze de download absolut modeste in aceleasi zone congestionate. In plus, sunt foarte multi puberi care vor folosi exclusiv conexiunea mobila de net doar pentru ca se poate, degradand sever calitatea serviciului pentru cei care au realmente nevoie de el. Mai bine scump si cu pipeta, ca la Orange, decat mult si la un moment dat sa nu te poti folosi de el pentru altii efectiv canibalizeaza resursele doar pentru ca se poate.
Folosesc Orange, initial abonament si de vreo 3 ani am trecut pe cartela pre-pay. Cantitatea de net e mai mult decat suficienta, la 6Euro primesc 6GB de internet national si bonus inca 50GB. Bonusul asta e valabil deja de vreo 2 ani si tot creste.
@Cristi N, acelasi serviciu il folosesc si eu. Vezi ca poti avea 200 GB pe cont, lunar, nu doar 50GB. Astia 50 sunt deja istorie.
da, cred că funcționează ok varianta cu net nelimitat dar viteză limitată după n Giga. Cel puțin la mine funcționează, pentru că pe de o parte îți asigură banda necesară și pe cealaltă parte te face să nu îl folosești "pentru toate prostiile" . Nu că ar fi prostii, dar la filmările de PUM nu mă uit de pe telefon :) Problema cred că nu e la celulele din oraș, ci tocmai la cele izolate, unde suspectez că de multe ori comunică doar pe radio, și tocmai acolo ar fi util, că nu ai alternative.
Categoric, asta e un business case pe care l-au ratat.
He, he, noi avem wifi pe autobuze de mult în CT. Știu prieteni care stăteau la terasă și așteptau autobuzul sa vină în stație să își verifice mesajele :lol:
Și referitor la infrastructura wifi, ce se mai aude cu proiectul ăla de wifi pentru localitățile europene, cel cu o sumă de bani acordată, WiFi4EU parcă?
Îmi răspund eu. Văd o grămadă de localități din Romania înregistrate. Mai caut să văd dacă a și început implementarea.
https://wifi4eu.ec.europa.eu/#/list-municipalities (https://wifi4eu.ec.europa.eu/#/list-municipalities)
În oraș nu prea mai e o problemă. Eu m-am oprit de nenumărate ori la McDonalds pentru intervenții rapide și-un hamburger, dar în zonele mai izolate e dificil. S-ar putea să considere că nu merită ( deși eu nu sunt foarte sigur, la câți nepoți/părinți/copii din zonele rurale sunt plecați prin toată Europa s-ar putea să fie surprinși de cerere) însă cred că dacă tot se fac programe guvernamentale pentru zonele neacoperite soluția ideală asta ar fi, cu internet mobil, are multiple avantaje, dacă eventual guvernul sponsorizează investiția măcar întreținerea sunt sigur că se poate recupera din abonamente. Ceea ce e un mare plus, sunt tone de "investiții pe fonduri" care dispar după cei cinci ani "regulamentari" din lipsa întreținerii. O celulă a unui operator mobil nu va dispărea decât când dispare tehnologia ... Dacă instalează vreun Ghiță un wireless la primărie, o să meargă până crapă routerul și după aia... pa...
Asta cu "retea de ulita" mi-a trezit alte amintiri.
Dupa succesul (adica am reusit sa trag si sa mufez singur cablul) inregistrat in 2003, am fost la tara unde aveam un var putin mai mic si am inceput sa le povestesc.
Varul asta avea net prin romtelecom (ala de sunai de pe fix la un numar pt conectare) cam de cand a existat optiunea asta in localitate.
Asa ca am inceput sa facem planuri. Mai avea 3 vecini cu PC, dar problema era ca avea curtea destul de mare si 2 erau peste "ulita". Am studiat posibilitatea unor antene unidirectionale, dar pomii erau mai mari decat casa. SI pretul antenelor pe masura. Asa ca am ramas la cabluri. Pt ca era limitarea aia de 100m, un switch l-am montat in "patul" si inca unul in casa.
Le-am aratat cum se face si m-am intors. Baieti constiinciosi, s-au urcat pe un stalp si de acolo au traversat ulita aerian.
Bucuria nu a durat decat vreo 2 saptamani. Au venit de la electrica si au taiat cablul.
Rezultatul...au pus baietii mana pe tarnacop si au sapat ulita (avea vreo 12 m latime din care 6 cu piatra batatorita bine). Sant de 0,5 m, cu teava "de cornete".
Reteta a fost multiplicata rapid, astfel ca dupa cateva luni, tot satul era impanzit de mini-retele imposibil de conectat intre ele din cauza distantelor.
Aici in UK unele localitati rurale au gasit o solutie low cost de legat localitatea la reteaua de fibra optica. Sapa satenii santurile (retele aeriene nu sunt in general permise) pentru a reduce din costurile de instalare. Cred ca ar functiona relativ ok la unele sate compacte, e.g. cele din Transilvania si cele liniare.
@AndreiB, ai cumva idee ce viteze medii au satenii respectivi, legati la fibra optica?
un film interesant despre infrastructura de telecomunicatii in perioada anilor 1960-1989.
https://www.youtube.com/watch?v=Fw4WzDQ42XI
EU vorbeam de anii 2003-2004. Acum toti au net de mare viteza in satul ala. Si RDS-ul si Telekomul au bagat fibra optica..
Si in alte localitati unde nu a ajuns fibra....exista 3/4G la viteze absolut decente. Nu de la toti cei 4 operatori, dar cu siguranta de la unul dintre ei.
Chiar nu stiu sa mai existe sate cu peste 1000 de locuitori (sate! nu comune compuse din 5 sate) unde sa nu existe macar acoperire 3G.
Bate si 5G la usa si am vazut ca am ajuns la a 14-a misiune Starlink. X60 de sateliti... Am cam atins cifra maxima de 800 de la care ziceau ca vor da drumul.
Eu am avut centrală manuală din anii '80. Sunam acasă fie din Regie fie de la Palatul Telefoanelor; în Regie era coada mai mare, putea dura și două ore până primeai legătura; din centru dura cam o oră. În anii '90 lucrurile deveniseră aproape acceptabile, telefonista îți făcea legătura imediat ( e un mister pentru mine cum și de ce nu se putea în anii '80 dar presupun că ceea ce limita convorbirile era capacitatea între orașe și au rezolvat între timp) Problema era însă că era o centrală foarte mică, cererea de linii în sat era mult mai mare, așa că în final ne-au conectat la o centrală modernă. Cea mai nostimă fază, apropo de cea cu bunica bulgară din film, era că una din telefoniste era neam cu mine. Așa că uneori era distractiv să mă sune Romtelecom și să mă întrebe: "pe unde umblași, că te căută tac-tu și acum o oră?" :) Uneori nici nu mai era nevoie să vorbim, îi spuneam ce să le transmită când mergea acasă, oricum trecea pe la noi pe la poartă :) Linia nouă montată pe la sfârșitul anilor '90 a funcționat cu brio și probabil mai funcționează și acum, deși cam toți au migrat pe Digi, din cauza prețului și a televiziunii mai ales. După cum ziceam într-un post anterior, la țară e o problemă când tv-ul nu funcționează pe ploaie: ei vara nu prea intră în casă decât când se lasă întunericul și când plouă, deci dacă nu ai serviciul atunci... degeaba îl mai ai. :)
@etravel
Stiu ca instalatiile de genul facute erau FTTB/FTTP deci viteze relativ mari (>300Mbps). Aici ce face instalarea de fibra scumpa e conexiunea last mile, pentru ca nu se permit cabluri aeriene si densitatea populatiei e mica, ceea ce necesita multe santuri de cabluri.
În altă ordine de idei, ieri n-am putut plăti cu telefonul în supermarketul meu preferat, pentru că aveam semnal GPRS la casă, nu s-a putut face conexiunea pe internet. Anul trecut aveam 4G exact acolo (și mai în interior). Din discuțiile cu doamnele de la casă, semnalul s-a pierdut treptat, în ultima perioadă (cam la toți operatorii).
Cam tot ce era în zonă era doar GPRS:
(https://i.imgur.com/IMFrcXYh.jpg) (https://i.imgur.com/IMFrcXY.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Cei de la Digi au activat GSM in gama de 900MHz in care au alocati 5MHz, folositi anterior pentru UMTS (3G). Avind doua tehnologii in aceeasi banda, niciuna dintre ele nu functioneaza cum trebuie. Au restrins UMTS-ul probabil la 4,2MHz (sau 3,8MH) iar cele 4 (sau 6) canale de 200kHz eliberate sint folosite pentru GSM. Sint extrem de putine si nu pot fi folosite cum trebuie intr-o retea normala si in nici un caz nu se pot activa pe toate siturile fara interferente semnificative. Cum parametrizarea buna nu a fost niciodata punctul forte al acestei retele, se intimpla ca unele mobile mai ghinioniste sa paraseasca reteaua 3G sau 4G si sa ajunga in GSM, la limita de acoperire, ca in cazul de fata.
De ce acest aparent regres? Cine ar activa in secolul asta 2G, mai ales ca a pornit cu o retea 3G? Raspunsul e simplu: cerintele ANCOM. Criteriile pe baza carora se apreciaza indeplinirea sarcinilor stabilite pentru licentele de emisie au fost modificate de ANCOM in asa fel incit RDS-ul nu si le-ar mai fi putut indeplini cu tehnologiile pe care le aveau, desi au facut investitii serioase in extinderea acoperirii. A fost mai simplu sa activeze un 2G chinuit si sa scape de amenda.
Aha. RDS a plecat la începuturi direct in 3G și apoi au făcut upgrade la 4G. Iar ANCOM i-a forțat pe toți să facă acoperire GSM/GPRS peste tot (vag îmi amintesc ceva de 98% din teritoriu). Așadar, acolo unde am semnal scăzut la 4G telefonul îmi comută pe 2G pentru că e semnal mai bun. Bravos națiune, halal.
Ok, deci soluția pentru mine e o aplicație care să blocheze telefonul pe banda de 4G și să ignore 2 și 3G. Been there, done that. Problem solved. Merci.
Te-am "egalat" 32/-2 :lol: că nu era simetrie cu 31
Vezi daca nu iti permite telefonul sa il ti doar pe 3-4g. La dual sim se mai poate seta asa.
Pe mine ma enerveaza cand intra vocea pe WIFI (la Digi) si sunt la limita cu acoperirea de la router, zici ca vin extraterestrii in convorbire.
Am găsit aplicații care permit alegerea benzii, deci pot forța doar 4G sau ce vreau eu.
(https://i.imgur.com/Zl3pGjnh.jpg) (https://i.imgur.com/Zl3pGjn.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Nu cred că e locul aici, dar e cu internet și probabil că intr-un an-doi va putea fi folosit și în România. Eu cel puțin abia aștept să acopere tot globul, îmi iau sigur una pentru vapor. 5 $ pe lună să le iau la filipaci și mi-am scos banii. Oricum, prețurile vor scădea și vor amenința sistemele clasice în mod sigur
https://youtu.be/h0Itx_TUOKA (https://youtu.be/h0Itx_TUOKA)
Noul standard WiFi 6 (adică 802.11ax) e o mare creștere față de ce a fost înainte:
(https://i.imgur.com/mSHlt7oh.jpg) (https://i.imgur.com/mSHlt7o.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Un interviu din 2019 cu actualul director TAROM, Cătălin Prunariu, despre începuturile internetului în România:
https://www.radioromaniacultural.ro/catalin-prunariu-am-fost-contemporan-cu-momentul-zero-al-internetului-nascut-in-romania-sambata-25-mai/